De "schatjes" Thibault en Julie op een regenachtige vakantiedag!
Maarten en Jonas in hun "zand-fort"!
Mijn schoonmoeder Mw. Anna Conings-Bocken : 98 jaar op 08-10-2007 !!! Omringd door al haar kinderen, overleden op 15 december 2007.
Thibault en Julie worden groter... juni 2008
Jonas wordt 9 en Maarten en opa vinden het ook geweldig !
Thibault en Julie in het ballenbad!
Julie leest haar Nieuwjaarsbrief op opa's schoot! 01-01-2009.
25 april 2009 : Julie en Thibault in Plopsa Coo tijdens de Vrijwilligersdag van Child Focus!
13 juli 2009 : Julie en Thibault in Kinderstad Heerlen!
18 sept 2009 : Opa met Julie en Thibault in Maasmechelen Village !
Julie in balletpakje gaat haar balletvriendjes "trakteren" op haar verjaardag!
Communicant Maarten bedankt zijn lieve nichtje Julie voor de mooie cadeautjes: 13 mei 2010.
Julie en Thibault met de trein op weg naar Brussel! 17 aug 2010
25 dec 2010 : Julie als "sneeuwpop(je) !
10 maart 2011 : Museum voor Natuurwetenschappen Brussel : Thibault aangevallen door een vleesetende dino !!!
20 april 2011 : Tongeren : Gallo-Romeins Museum : Jonas en Maarten met hun diploma "Archeoloog voor 1 dag"!
25 sept 2011: Maarten treedt in de voetsporen van zijn overgrootvader: hij volgt klarinetles en speelt op de klarinet van zijn overgrootvader Pierre Medaer!
03 april 2012 : Julie noteert de bestellingen voor het eten in haar "restaurant"!
Een Betere Wereld
Boodschap in vele talen met info, concrete projecten, vrijwilligerswerk en verslag daarover, geschiedenis van onze regio.
29-03-2015
Uit de geschiedenis van ons dorp (78)
Een mooie , klasfoto van het Eerste Leerjaar in ons dorp Lanklaar , schooljaar 1950 - 1951, bij meester Paul Dreesen. Daar heb ik zelf 2 jaar eerder bij gezeten ...
Op de eerste bank voor , links, mijn broer Nico. En op de 3de bank van dezelfde rij , schoonbroer Albert naast Martin Ramaekers. We kennen nog heel wat namen en zullen ze bij gelegenheid eens invullen maar ... het plaatje is zo mooi en de leerlingen zo "braaf" dat we het al snel willen weergeven.
KLIK op de FOTO : met dank aan Nico die ze zo "gaaf" bewaard heeft !
Tijdens de voorbereidingen van onze lezingen over de Eerste Wereldoorlog en het Maasland , verzamelen we uiteraard ook al heel wat informatie over de Tweede Wereldoorlog!
Op de FOTO : 4 Lanklaarse oudstrijders die jarenlang "steunpilaren" waren van de vereniging NSB (Nationale Stijdersbond) Lanklaar.
Van links naar rechts : meester Jean Ramaekers , meester Pierre Medaer (mijn vader) , de hr Mathieu Smeets en de hr Guillaume Dreesen ("Gielke de facteur").
De foto is mooi gedateerd : 11 november 1970 , "wapenstilstandsdag"
Gisteren konden we - eindelijk - een heel ontspannend naar een bijeenkomst gaan, zonder zelf "op te treden": wel even enkele liederen begeleiden tijdens de viering ... maar daarna een hele namiddag samen met een heel aangenaam tafelgezelschap !
Er waren 99 aanwezigen op het Paasfeest van Ziekenzorg Lanklaar en ... het optreden van het Lanklaars gezelschap " 't LAER" genoot heel wat bijval : op de wijze van bekende liederen zingen zij een "aangepaste" tekst over het wel en wee in ons dorp ...
KLIK op de FOTO
Deze avond bereiden we met een bestuurslid van Ziekenzorg de "trip" naar Scherpenheuvel voor ...
Op 10 april eerstkomend houden we het "paasfeest" met ons OKRA-koor Meeswijk "Neet jonk waal sjoe:n"!En ... we gaan weer zelf zorgen voor de "animatie"!
We presenteren met een mooie powerpoint het jaaroverzicht 2014 : 11 (!) optredens, 2 feesten en nog 2 bijkomende activiteiten in het kader van WOI : bezoek aan de Tentoonstelling in het Cultuurcentrum van Maasmechelen en de lezing in Meeswijk met telkens ondergetekende als "gids/spreker"...
En ... om eens alle andere leden te laten genieten van onze "maandagse zangstonde" , laten we eens zien hoe het er op een repetitie aan toegaat: ook handig want ... als er iemand een foutje maakt, dan kunnen we zeggen dat we aan het repeteren zijn ! Dat kan zeker het geval zijn wanneer we het A B C zingen op de tonen van Mozart's compositie! De tekst ... die is bij dat lied wel heeeeeel gemakkelijk ! De plotse "rusten" ... dat is een ander paar mouwen ...
Dat "doorspekken" we met wat mopjes in het dialect en anekdootjes uit onze werking ...
FOTO : enkele leden van ons koor tijdens ons optreden in zaal Nieuwenborgh te Stokkem, op 7 november 2014, bij de viering van 60 jaar OKRA
Vooraleer we een volgend item toevoegen aan ons blog willen we toch even stilstaan bij het drama, bij allen die omkwamen in de crash van het in Frankrijk neergestorte vliegtuig.
We denken uiteraard aan alle slachtoffers en hun "naasten" maar in het bijzonder gaan onze gedachten uit naar de klas leerlingen en hun begeleidsters. We hebben zelf 40 jaar lesgegeven aan jongeren van 12 tot 18 jaar ...
Wat een prachtige uitstap moest zijn , een cultuuruitwisseling , een stapje naar internationale verstandhouding , eindigt als drama...
We kunnen niet anders dan onze diepe gevoelens van medeleven "even" weergeven aan allen die op enigerlei wijze met de slachtoffers verbonden zijn ...
Met Ziekenzorg Lanklaar zullen we - vermoedelijk - in de maand mei een reis maken naar Scherpenheuvel. En ... om de dag wat meer te "stofferen" - rijden we doorheen het land van "De Witte", de onvolprezen held uit het boek van Ernest Claes!
We stoppen bij de plaatsen waar hij zijn "fratsen" uithaalde! Om daar heel wat te vertellen en passages uit het boek voor te lezen - zo kunnen de mensen comfortabel blijven zitten - heb ik een exemplaar van "De Witte" uit mijn boekenrek gehaald : Uitgaven Reinaert Brussel, 97ste (!!!) druk , zedelijke kwotering (!) IV - V , 224 pagina's met 23 illustraties van Felix Timmermans.
"Namen noemen" was vroeger een mooi programma: nu doen we er zelf even aan mee: een mooie huldiging uit de "rijke" geschiedenis van de KAV in Lanklaar publiceerden we onder het nummer 75!
Datering : 1961 : de meeste namen van de dames kunnen we weergeven :
Foto : achteraan in het midden staat vermoedelijk een verantwoordelijke ..
De elektrische draad is tijdens de Eerste Wereldoorlog zeer belangrijk geweest , zeker ook voor onze regio, het Maasland!
Eerst was er de "gewone" prikkeldraad . Maar die hield vrijwilligers (duizenden) , smokkelaars, brieven-bestellers, ... niet tegen. daarom kwam er de elektrische draad.
Hier een FOTO van de "gewone" draadversperring aan de Maasbrug te Maaseik - Roosteren.
Waar zou het volgende telefoontje over gaan ??? Maar ... zolang het nog "mogelijk" is ...
Ondertussen is onze lezing voor Opoeteren ongeveer klaar en beginnen die voor Lanaken , Dilsen en Elen reeds vorm te krijgen : telkens aanpassen aan de plek waar we spreken : steeds weer een heel spannende speurtocht en een "eren" van "gewone" mensen die anders vrijwel nooit aan bod komen ! Als je daar dan naderhand "iets" over hoort (en het gebeurt wel heel regelmatig) dan voel je geluk ...
Een fijn weekend toegewenst !
FOTO : toch ook "even" een beeldje van de zonne-eclips weergeven (foto : zoon Luc)
Het verenigingsleven ins ons dorp is ons altijd blijven boeien. Ook na het schrijven van het boek "55 jaar KAV" bleef ik de geschiedenis van die vereniging (nu "Femma") volgen.
In mijn archieven vond ik deze mooie foto in kleur , genomen in 1986, toen 4 leden gevierd werden voor 50 jaar trouw lidmaatschap !
Ik geef de namen weer zoals ik ze me nog herinner (soms wordt de dame naar de naam van de man genoemd) ... maar we puzzelen wel verder !!!
KLIK op de FOTO
Boven : van links naar rechts
Mw Jacqueline Segers , mw Anna Conings-Bocken (mijn schoonmoeder) (gevierde) , Mw Maria Opdekamp-Bocken (gevierde) , Mw Marie-Louise Leppens-Dreesen
Heel weemoedig word ik steeds wanneer ik afscheidsbrieven van soldaten lees : gekwetsten die het niet zullen halen of soldaten die afscheid nemen omdat ze gefusilleerd gaan worden : helemaal onbegrijpelijk in de meeste gevallen en ... misschien nooit te rechtvaardigen. Maar ... we kunnen ons niet terugplaatsen in de "geesten" van de bevelhebbers destijds ...
We publiceerden eerder de afscheidsbrief van soldaat Henry Floch die gefusilleerd zou worden : deze keer citeren we uit de afscheidsbrief van een gekwetste die het niet zal halen ...
Verdun , 18 maart 1916
Liefste
Ik schrijf je om je te laten weten dat ik niet zal terugkeren uit de oorlog. Huil alsjeblieft niet maar wees sterk. De laatste aanval heeft mijn linkervoet gekost en de wonde is ontstoken. De artsen zeggen dat ik nog maar een paar dagen te leven heb. Als je deze brief krijgt ben ik misschien al dood...
In je laatste brief liet je me weten dat je zwanger bent sinds mijn laatste verlof twee maanden geleden. Als ons kindje geboren wordt zeg hem dan dat zijn vader de heldendood voor Frankrijk gestorven is. Zorg er vooral voor dat hij nooit dienst neemt zodat hij niet op zo een stomme manier sterft als ik.
Ik hou van je, ik hoop dat we elkaar weerzien in een andere wereld. Ik bedank je voor de fantastische ogenblikken die we samen hebben doorgebracht.
Ik zal altijd van je houden
Varwel
Soldaat Charles Guinant
Ik denk dat alle commentaar volledig overbodig is ...
16de Lezing over Het Maasland en de Eerste Wereldoorlog
Gisterenavond in "De Sjeiven Dörpel" mijn 16de (!) lezing gegeven over Het Maasland en de Eerste Wereldoorlog , deze keer weer bijzonder "aangepast" aan Maaseik (Heppeneert , Aldeneik, ...) en Ophoven.
Het was voor een "klein" gezelschap (10 leden van een "debatclub"), maar daardoor was er heel veel "interactie" met talrijke vragen: een geweldige ervaring !
FOTO : samen met de "club" : op tafel originele voorwerpen en ... uiteraard het "passeursraam" : we zaten vlakbij de grens, dus heel veel aandacht voor de "Elektrische Draad" !
Terwijl we ons voorbereiden op een lezing (de 16de) voor een "oudere" (!) groep , toch nog even een beeldje weergeven van het "jonge" volkje, de vormelingen van Leut en Meeswijk , samen met de begeleidsters !
KLIK op de FOTO (met dank aan Mark Dreesen)
Enkele reacties achteraf bewezen toch wel dat de jongeren de "Boodschap" gehoord(!) hadden : hopelijk blijft er "iets" van hangen en blijft het niet alleen bij "willen" !
Dat woord hebben we duidelijk getoond bij onze Boodschap voor een Betere Wereld, uitgedrukt in "pictogrammen"! Voor jongeren die er niet in slagen te leren lezen wordt het woord "willen" weergegeven door handen die iets dragen : willen zonder "doen" betekent niet genoeg ... !!!
17.15 u. : Koor OKRA : voorbereiden van ons optreden in Heusden-Zolder tijdens het jaarlijkse koortreffen ! En ... we bereiden het zingen voor op ons eigen paasfeest : we hebben de mooie potpourri "Reisje doorheen Wew-Europa" nog eens bovengehaald : van "Een klein stationnetje" , dan doorheen Nederland (o.a. Tulpen uit Amsterdam) , terug doorheen Gent ("Boven Gent ...) , naar Avignon (Sur le pont...) , naar Spanje (Eviva Espana) , naar Italië (Chiantilied) , doorheen Duitsland (Een reisje met de trein langs de Rijn ...) , naar Nederlands Limburg , het Maasland (Delling die in licht gebaad ...: tekst Arnold Sauwen , Muziek geschreven door mijn vader !) en zo terug naar Meeswijk ..."Tössche de Meule en de Maas" ...
Samen met de begeleidsters van de vormelingen uit Leut en Meeswijk en ... een mooie verjaardag : inzet gedurende 25 jaar (Magda) , 20 jaar (Mariëlle) , 15 jaar (Marie-Jeanne) - een dikke proficiat ! - en ondergetekende (Frans) voor het 10de jaar op rij !
KLIK op de FOTO
En nu werken we aan de lezing over "Het Maasland en de Eerste Wereldoorlog" voor dinsdag aanstaande bij een "uitgelezen" groepje mannen , een vereniging die opgericht werd om samen te "saajelen" wanneer de vrouwen shoppen waren ... : we zijn dan in "De Sjeiven Dörpel" ! Een heel "andere" lezing met heel veel "interactie" , eerder een boeiend gesprek maar ook geïllustreerd met vele foto's , documenten, voorwerpen en ...muziek op mijn synthesizer !
De 18 vormelingen van Meeswijk en Leut en hun begeleidsters luisterden heel geboeid naar mijn verhaal en reageerden voortdurend met talrijke vragen : heerlijk !!!
Reeds voor het 10de jaar op rij , zonder onderbreking, mocht ik spreken voor de jongeren die weldra gevormd worden : deze keer wel een "aangepaste" vertelling met veel info over "Oorlog en Vrede" , verhalen uit 1914 - 1918 vooral in Leut en Meeswijk!
FOTO : 2 jongeren tonen een passeursraam uit WOI en "beleven" een ontsnapping naar Nederland!
KLIK op de FOTO
Natuurlijk waren er ook de andere aspecten van onze Boodschap voor een Betere Wereld : het ontwikkelen van talenten EN het zich ten dienste stellen van anderen ! Hopelijk ... blijft er iets van onze Boodschap "nazinderen" !
Morgen, zaterdag, spreek ik voor het 10de (!) jaar op rij voor de vormelingen van Leut en Meeswijk.
Thema : "Boodschap voor een Betere Wereld" met dit jaar een bijzondere aandacht voor "oorlogen": beelden en getuigenissen uit WOI EN originele voorwerpen: zo leggen we de link naar de dagelijkse spelletjes waarbij zoveel mogelijk "levens" moeten vernietigd worden ...
De andere (jaarlijks terugkerende) aspecten komen uiteraard ook aan bod: veel aandacht voor "veilig internetten" , "cyberpesten" , "werrken aan de toekomst" , "concrete projecten" ...
We kijken ook samen naar foto's van de jongeren die er de afgelopen jaren bij waren en ... "luisteren" naar hetgeen met hen naderhand gebeurde ...
Toen ik ik 1981-1982 (!) - dus "even" geleden - een aantal weken thuis moest "zitten" met een gebroken knieschijf, schreef ik een boek van een 60-tal pagina's over de KAV van Lanklaar.
De gebroken knieschijf zorgede er wel voor dat het een heel ongewone "viering" werd: meestal schrijft men bij 50 of 75 of 100 ... jaar vereniging maar ... toen was het 55 jaar KAV Lanklaar. Vermoedelijk zijn er weinig werken geschreven bij het 55-jarig bestaan van een vereniging.
Heel wat foto's sierden de publicatie en het is tijd om er weer eens ééntje onder de aandacht te brengen: een 'viering" uit 1961 met op de onderste rij , 2de van rechts, mijn schoonmoeder Anna Bocken (+ 15 - 12 - 2007) ...
KLIK op de FOTO
KAV Lanklaar , een vereniging die ooit tot 300 leden telde en enige tijd geleden tot "FEMMA" herdoopt werd.
Naast de groepsfoto vond ik ook nog een foto van onze nachtoefening! We waren natuurlijk heel goed "gecamoufleerd" met de nodige struiken en ... met zwarte schoensmeer op ons gezicht!
FOTO : gereed voor de "nachtoefening" !
KLIK op de FOTO
Omdat we bij de chiro dikwijls nachtspel hadden op kamp (toen kon dat nog heel veilig) , was ik wel wat gewoon en ... dat heeft een makker en mij een extra-vermelding opgeleverd.
We moesten proberen tot in het vijandelijk kamp door te dringen en daar op ongeveer 10 meter van de tent van de "vijandelijke" legeraanvoerder een soort "zegeboom" aan te raken en daar een geluid op een soort "stam" (tamtam ?) te maken: wie daarin slaagde was natuurlijk de beste soldaat !!! En ... de vijand dacht dat het onmogelijk was ! Maar ...
We zagen hoe de ene na de andere van ons aanvallend peloton gesnapt werd. Toen ... bedachten we een oude list: we hadden het "paswoord" gehoord : een verdediger riep "Albert" en dan moest zijn maat "Antwerpen" antwoorden : zo wist hij dat het een "vriend" was uit zijn eigen kamp. MAAR ... we hadden natuurlijk door dat die anderen ook dezelfde uniformen droegen. Dus... nadat we een tijdje in een gracht onder takkenbossen gelegen hadden en vele "vijanden" over ons heen gestapt waren, stond ik recht , stak mijn armen in de lucht (als een krijgsgevangene) en zei tegen mijn maat om zijn geweer met de loop tegen mijn rug te houden.
De verdedigers dachten dat er weer een "vijandelijke soldaat" gevangen genomen was en ... riepen "Albert" ... mijn maat zei dan "Antwerpen" en zo geraakten we tot in het vijandelijk kamp bij de "boom".
De commandant van de vijand was niet erg tevereden maar de onze des te meer !!!
Een pluim en ... een geweldige herinnering, ook aan de prachtige chirokampen !!!
Onze 4 kleinkinderen: foto 1 : Maarten en Jonas foto 2: Thibault en Julie ! foto 3: Thibault en Julie worden groter! foto 4: Julieke bij de kerstman foto 5: Thibault als cowboy in de turnles! foto 6: Julieke 31 maart 2007: ik word groter! foto 7: 11 april 2007: de 4 schatten van kleinkinderen samen met opa. foto 8: Moederdag: Kleindochter Julieke en haar mama Jill.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek