De "schatjes" Thibault en Julie op een regenachtige vakantiedag!
Maarten en Jonas in hun "zand-fort"!
Mijn schoonmoeder Mw. Anna Conings-Bocken : 98 jaar op 08-10-2007 !!! Omringd door al haar kinderen, overleden op 15 december 2007.
Thibault en Julie worden groter... juni 2008
Jonas wordt 9 en Maarten en opa vinden het ook geweldig !
Thibault en Julie in het ballenbad!
Julie leest haar Nieuwjaarsbrief op opa's schoot! 01-01-2009.
25 april 2009 : Julie en Thibault in Plopsa Coo tijdens de Vrijwilligersdag van Child Focus!
13 juli 2009 : Julie en Thibault in Kinderstad Heerlen!
18 sept 2009 : Opa met Julie en Thibault in Maasmechelen Village !
Julie in balletpakje gaat haar balletvriendjes "trakteren" op haar verjaardag!
Communicant Maarten bedankt zijn lieve nichtje Julie voor de mooie cadeautjes: 13 mei 2010.
Julie en Thibault met de trein op weg naar Brussel! 17 aug 2010
25 dec 2010 : Julie als "sneeuwpop(je) !
10 maart 2011 : Museum voor Natuurwetenschappen Brussel : Thibault aangevallen door een vleesetende dino !!!
20 april 2011 : Tongeren : Gallo-Romeins Museum : Jonas en Maarten met hun diploma "Archeoloog voor 1 dag"!
25 sept 2011: Maarten treedt in de voetsporen van zijn overgrootvader: hij volgt klarinetles en speelt op de klarinet van zijn overgrootvader Pierre Medaer!
03 april 2012 : Julie noteert de bestellingen voor het eten in haar "restaurant"!
Een Betere Wereld
Boodschap in vele talen met info, concrete projecten, vrijwilligerswerk en verslag daarover, geschiedenis van onze regio.
21-10-2015
Eens "even" iets heel anders ...
Gisteren maaktyen we een mooie dagtrip met de gepensioneerden van de Kring COV-Maaseik-Dilsen: we bezochten een struisvogelboerderij in Noord-Brabant , maakten een tochtje rondom Breda en gingen dan naar een orgelmuseum: heel ontspannend...
FOTO : even de moderne toer op : een "selfie" met struisvogel ... Een knipoogje naar al onze blogbezoek(st)ers !
KLIK op de FOTO
En vandaag "werken" we verder ... aan onze lezingen en gaan we naar het koor van Leut want daar mag ik met Kerstmis de Middernachtmis dirigeren...
Een andere "briquet de poilu(s)" is gemaakt van een "kogel-huls" (groot kaliber , misschien lichtkogel).
Omdat men verplicht was belasting (impôt) te betalen op dergelijke voorwerpen werd er op de "kop" en op het "onder-vlak" een munt verwerkt : foto daarvan publiceer ik nog!
Wanneer ik ergens een lezing geef stel ik ook originele "voorwerpen" tentoon uit mijn verzameling "Eerste Wereldoorlog". En ... die proberen we natuurlijk langzamerhand verder uit te bouwen !
Zo kreeg ik onlangs de kans om 2 exemplaren "Briquet de poilu(s)" aan de collectie toe te voegen: het zijn aanstekers die door Franse soldaten ("poilus") gebruikt werden tijdens de Eerste Werteldoorlog.
KLIK op de FOTO
In beeld : een eerste exemplaar: in volgende items komen we hier nog op terug met meer uitleg !
Vandaag eerst alles in orde maken voor de 2 koorrepetities en ... een "optreden" voorbereiden voor volgende donderdag : dan stopt de vereniging Femma uit Stokkem er definitief mee en op het afscheidsdineetje ga ik wat vertellen en wat muziek brengen ... met eigenlijk een beetje "gemengde" gevoelens : herdenken, afscheid, vieren ???
Tegenwoordig "moet" je nogal eens een Engelse uitdrukking gebruiken ... om "modern" te zijn ...
Daar dacht ik aan toen ik deze foto nog eens even ik bekeek : ik maakte ze na afloop van mijn lezing in Opglabbeek. Ze toont "Toine Bouchet" , iemand die me ontzettend geholpen heeft bij de voorbereiding van mijn lezing (samen trouwens met Ronny en anderen) ! Met dank plaats ik hem daarom even in "the picture" : hij kijkt doorheen een "passeursraam" dat velen doorheen de elektrische draad hielp ontsnappen naar het "vrije" Nederland, sommigen om er als vluchteling te blijven, sommigen om via dat land het front te vervoegen, sommigen om brieven enz... "over te brengen" !
KLIK op de FOTO !
Vandaag rusten we een beetje... bezoeken we familie en gaan we even "binnenspringen" op een Missietentoonstelling ... De boeken voor Dorne, Lanklaar, Elen en Neeroeteren liggen al klaar ... evenals de muziekpartituren voor de diverse koren ...
We kunnen ons nu op de volgende "opdrachten" concentreren want onze grondig voorbereide lezing in Opglabbeek ... is voorbij.
Een 60-tal aanwezigen mochten we verwelkomen in "Den Ichter" : zij waren ingegaan op de uitnodiging van de Heemkring "Glatbeke" en de Landelijke Gilde. De mensen volgden heel geboeid, stelden heel wat vragen en keken met grote belangstelling naar de tentoonstelling van mijn verzameling : allemaal originele voorwerpen uit de Eerste Wereldoorlog.
"Mijn" verhaal kader ik steeds in de plaatselijke situatie en dat deed blijkbaar weer heel veel deugd : praten over "mensen van bij ons" is belangrijk : zo worden zij nog eens "geëerd" ! En ... toen ik de "Last Pos"t speelde op mijn synthesizer ... was het muisstil ... je waande je bijna onder de Menenpoort!
FOTO : even poseren met bestuursleden van de Landelijke Gilde en de Heemkring "Glatbeke".
KLIK op de FOTO
Bedankt lieve mensen voor jullie aandacht, jullie reacties en voor de prachtige organisatie en hulp !!!
Pastoorsverslag Opglabbeek ... en historische kritiek ...
Om onderwerpen allerhande uit te diepen moet je bronnen raadplegen. En ... men zou eigenlijk steeds verschillende "bronnen" moeten bekijken vooraleer men tot bepaalde conclusies komt !
"Het stuyt toch in de gezèt" (het staat toch in de krant) - hoort men dikwijls bij discussies : het geschrevene als absolute waarheid...
Daar wil ik vanavond in Opglabbeek toch ook eventjes op ingaan ! Om lezingen voor te bereiden , zeker wanneer het gaat over "mensen" - maar ook in andere gevallen - , moet je op zoek naar bronnen en ... je zou telkens moeten zeggen : "Dat is althans wat ik heb kunnen vinden!"
Voor de Eerste Wereldoorlog bestudeerde ik dus Belgische, Franse, Duitse, Engelse, ... boeken, tijdschriften, kranten, ... . En toch ...
Uit Opglabbeek 2 voorbeelden : ééntje (zie foto) is het slot van het pastoorsverslag uit 1919 : 3 ondertekenaars en... één van de namen werd in de publicatie van deze verslagen verkeerd gelezen : KESTERS werd gelezen als Kenens en wordt zo overal weergegeven bij besprekingen... en een tweede gaat over soldaat Geussens : volgens één bron was hij gesneuveld en vermist, volgens een andere was hij gesneuveld op de dag van zijn huwelijk en ... volgens een derde was hij gehuwd met zijn schoonmoeder : "vaderlandsliefde" kan vér gaan !!!
FOTO : slot van het pastoorsverslag uit Opglabbeek : kijk naar de naam van de kapelaan : Kesters (werd gelezen als Kenens) ... wel begrijpelijk maar ...
Morgen is het zover : de 21ste (!) lezing over de Eerste Wereldoorlog en onze Regio , nu aangepast aan Opglabbeek ...
Een vraag die ik zeker verwacht ... "En de vluchtelingen?" ... verwijzend naar de problematiek van nu. Daar gaan we zeker even op in hoewel vergelijken zeer moeilijk is...
FOTO : Belgische vluchtelingen arriveren in Parijs in oktober 1914: 150.000 - uiteraard bijna allen uit de Westhoek (frontzone) - werden "verdeeld" over Frankrijk. Bijna allen konden in 1918 huiswaarts keren omdat er toen hier "vrede" was ...
KLIK op de FOTO
"Onze" Maaslanders trokken massaal de Maas over naar Nederland maar keerden voor het overgrote deel terug toen het hier in de bezettingstijd "relatief" rustig werd ...
Bij iedere lezing die ik geef over de Eerste Wereldoorlog presenteer ik een kleine tentoonstelling : niet alleen enkele boeken over de Eerste Wereldoorlog maar ook originele "relicten" : brief, briefomslag, postkaart, medailles, kogels, obus-fragmenten, flessen allerhande, kogel-bolletjes uit schrapnel, soldatenplaatje, ... en nu ook deze lepel !
Hij werd opgegraven uit de loopgraven op het industrieterrein van Boezinge, vermoedelijk daar achtergebleven bij de verwoede gevechten in 1916 ...
KLIK op de FOTO : een "gave" lepel uit de loopgrachten, opgegraven na 100 jaar ...
Een uniek "relict" dat je verbeelding steeds weer opnieuw aan het werk zet : Tot de "uitrusting" van welke soldaat behoorde de lepel ? Wie bracht er soep (afkooksel van aardappelschillen) mee aan zijn lippen... of een beetje "pap" ? Welke soldaten konden minutenlang naar zo een lepel kijken en denken aan het thuisfront, aan de keuken waarin het hele gezin gezamenlijk de soep "uitlepelde" ... ???
Onze stem heeft ons in de steek gelaten ... letterlijk ... Misschien hadden we gisteren beter niet de 2 koorrepetities gegeven maar ... de sfeer is zo fijn dat je die "momenten" niet wil missen : je wil het dan wel houden bij alleen maar orgel spelen maar ... op bepaalde momenten ga je toch voorzingen... en ... er is veel te leren op relatief korte tijd...
Daarom proberen we vandaag te zwijgen ... heel inspannend!!! ... en ons te concentreren op de "afwerking" van onze lezing over WOI , volgende vrijdag in Opglabbeek !
Een foto die zeker niet zal ontbreken is de schets, het voorontwerp , van het monument dat er in Opglabbeek gekomen is om de slachtoffers van de Werreldoorlog(en) te herdenken.
KLIK op de FOTO
Misschien concentreren we ons te fel op de gesneuvelden : daarom inventariseer ik deze keer - nog meer dan anders - ook de gekwetsten , de krijgsgevangenen, de vluchtelingen in interneringskampen, ... : via voorbeelden (we kunnen niet iedereen "behandelen" anders wordt het gewoon een "opsomming" en is er geen tijd voor verhalen) eren we in hen allen die dergelijke omstandigheden meemaakten !!!
Ons OKRA-koor neemt vandaag het repertorium door voor de Vincentiusavond en we kijken al eens uit naar volgende optredens... We evalueren uiteraard ook ons optreden in Woonzorgcentrum "Prinsenpark" in Genk !
Met de mannen van het Cecilia-koor studeren we verder aan het 2-stemmige Gloria van de Latijnse Mis voor Kerstmis : Kyrie, Sanctus, Benedictus en Agnus Dei gaan al heel vlot! En ... we nemen ook de liederen door voor de Vincentiusavond! Volgende week beginnen we aan het herhalen van de oorlogsliederen die we zullen brengen op 18 november in hotel Beau Séjour Lanklaar tijdens mijn lezing over de Eerste Wereldoorlog... meer info volgt nog !
FOTO : Caroline, verantwoordelijke van de animatie in het "Prinsenpark", kondigt ons koor aan en vertelt over de uitnodiging die we ontvingen van de heer Miermans ...
Tijdens het gezellige familiefeest - herdenkend hun overgrootmoeder Anna Bocken - volgen 10 van de achterkleinkinderen heel aandachtig de prachtige "openingsspeech" gegeven door onze oudste zoon Bart (even te zien in de spiegel ...).
Eerste 2 grote groepen (24 en 35 personen) gegidst op de Tentoonstelling "Mota Campania" in het CC van Maasmechelen ...
En daarna Familiefeest ! Op de verjaardag van de "bomma Anna Conings-Bocken" (moeder van mijn echtgenote) komen we telkens samen : gisteren waren we met 31!
Een heel gezellige en lekkere bijeenkomst met daarbij een prachtige filmvertoning over onze kinderen, de zussen, broers, nichtjes en neefjes van "lang geleden" : heerlijk als je de reacties van de kleinen ziet en hoort wanneer ze beelden zien van mama, papa, nonkel , tante ... en van bomma's en bompa's waarvan sommigen nooit bewegende beelden gezien hadden !!! Oude super-8-filmpjes wren eerst naar video "getransformeertd" en nu door zoon Luc naar DVD! Heerlijk !
En vandaag rusten we even uit ...en nemen we de tijd om de presentatie over WOI in Opglabbeek en omgeving te "finaliseren" ! We zijn er volgende vrijdag ...
Het optreden in het Woonzorgcentrum "Prinsenpark" in Genk was er weer ééntje "om van te snoepen" ! Heel wat gevoelens - van vrolijke lach bij het meezingen en de vertelde anecdootjes - tot ingehouden emotie - waren er die namiddag !
Vooral ons eerbetoon aan de overleden Henriette ( haar man nodigde ons uit) met het lied "Heideroosje" - haar lievelingsliedje - en " 't Kapelke" , weekten heel wat herinneringen los ... Als je dan naderhand hoort dat het eigenlijk heel veel deugd heeft gedaan ... dan ben je intens gelukkig, samen met alle koorleden !!!
FOTO : in het Woonzorgcentrum , onder de tekst die de residenten prachtig gemaakt hadden tijdens hun "knutsel-uurtje" : proficiat Caroline , je team en alle residenten !!!
KLIK op de FOTO
Reeds gisterenavond ontving ik een bedank-mail met volgende zinnetjes :
Nog eens een dikke proficiat voor jullie mooie optreden in het Prinsenpark!!
Fijn dat jullie ook volgend jaar weer komen!!
We hebben de datum al vastgelegd ( 7 oktober 2016) : hopelijk zijn we er dan allemaal weer bij !!!
Vandaag treden we voor de 4de maal op in het Woonzorgcentrum "Prinsenpark" in Genk!
Zo een dag is er meestal ééntje met een "gouden" randje... maar vandaag is de dag ook een beetje met "rouw omfloerst" : de heer Miermans en zijn echtgenote nodigden ons ieder jaar opnieuw uit maar ...mevrouw overleed in de loop van dit jaar. Toch hield hij eraan ons uit te nodigen en om haar te eren vroeg hij ons haar lievelingsliedje "O Heideroosje" in ons programma op te nemen : dat doen we heel zeker !
FOTO : een herinnering aan ons optreden in 2014, op 3 oktober ...
KLIK op de FOTO
Onze presentatie is klaar : de anecdootjes, de liedjes, de beelden ... en een kort woordje van dank en herinnering ...
Een beetje publiciteit maken voor onze volgende lezing over de Eerste Wereldoorlog : deze keer in Opglabbeek op vrijdagavond 16 oktober te 19.30 uur in centrum "Den Ichter".
De uitnodiging kwam er vanwege de Landelijke Gilde en de Heemkring "Glatbeke".
Ze kondigen het als volgt aan :
Op vrijdag 16 oktober om 19.30u. zal Frans Medaer in Den Ichter een lezing geven over "De Eerste Wereldoorlog in Opglabbeek" Deze lezing is een samenwerking tussen de Landelijke Gilde en Heemkring Glatbeke Opglabbeek. De lezing zal vergezeld worden door een kleine tentoonstelling met voorwerpen uit WO I o.a. medailles, kranten , kogels , fragmenten van obus , bajonet, flessen , briefomslagen, postkaarten, ...verzameld door de spreker
Ook voor deze 21ste (lezing) neem ik mijn orgel mee om enkele soldatenliederen te laten horen !
FOTO : oorlogsmonument in Glain ...
KLIK op de FOTO
Een nieuwe lezing betekent ook telkens weer een nieuwe "speurtocht" ... en soms duiken er heel wat "problemen" op ... Zo hebben we in Opglabbeek 2 keer het verhaal van een "Schreurs Jacques" ... en ... we hebben uiteindelijk beide gesneuvelden kunnen "lokaliseren" (ééntje was al lang geweten ... maar ... De rest van het verhaal ... tijdens de lezing !!!
We beginnen er weer aan ... met heel veel moed en plezier want we genieten duidelijk nog van onze mooie trip naar Ieper en omgeving!
Frans Willen maakte op Tyne Cot deze mooie groepsfoto !
KLIK op de FOTO
Vandaag gidsen op de Tentoonstelling "Mota Campania" en 2 koorrepetities:
- met OKRA bereiden we ons voor op de Vincentiusavond en op ons optreden volgende vrijdag in "Woonzorgcentrum 't Prinsenpark" in Genk
- ons Mannenkoor bereidt de kerstperiode voor : Vincentiusavond en vieringen in de kerk
En ... voor het overige : gidsen op de Tentoonstelling in CC Maasmechelen en lezingen voorbereiden over de Eerste Wereldoorlog : Opglabbeek (16 okt.) , Dorne (30 okt) , Elen (vormelingen op zondagmorgen 8 nov.) , Lanklaar (18 nov.) en Neeroeteren (25 nov.)... : we publiceren nog wel meer info !!!
Gisteren mocht ik gids zijn voor een 50-tal personen die samen met mij Ieper en de "Noordelijke Boog" bezochten. De trip was georganiseerd vanuit het Cultuurcentrum van Maasmechelen.
Het werd een prachtige dag... zonovergoten... maar met ook heel veel dramatische "herinneringen" !
Bezoek aan het Museum Flanders Fields, tocht langs Essex Farm Cimetery , Yorkshire Trench and Dugout (met de ervaringen die verteld werden door Patrick, leider van de "Diggers"), daarna Langemark en ten slotte Tyne Cot.
's Avonds de "Last Post" met veel volk, een koor en ... een hulde vanwege o.a. de KNSB Eisden Sint-Barbara: heel stijvol met het vaandel en de neerlegging van een mooie krans...
FOTO : even "verademing" op het kerkhof Tyne Cot ... heel stil word je daar ...
KLIK op de FOTO
Een zeer aangenaam gezelschap maakte deze dag tot een prachtige ervaring !
Vandaag bezoeken we Ieper en omgeving : Essex farm Cemetery , Yorkshire Trench and Dugout , Langemar(c)k en Tyne Cot.
Ik mag er een groep van een 50-tal personen begeleiden, ingeschreven via het Cultuurcentrum Maasmechelen. Een - voorlopig - laatste luik aan onze Tentoonstelling en presentaties rondom "100 jaar Wereldoorlog I" ... maar we zijn nog niet in 2018 ...
FOTO : een kleine herinnering aan een bezoekje dat ik bracht in mei dit jaar ... steeds weer gelegenheid om te herdenken en ... je kennis bij te spijkeren !
KLIK op de FOTO : neerknielend bij het graf van gesneuvelde Jan H.M. Kaas uit Stockheim ...
Onze 4 kleinkinderen: foto 1 : Maarten en Jonas foto 2: Thibault en Julie ! foto 3: Thibault en Julie worden groter! foto 4: Julieke bij de kerstman foto 5: Thibault als cowboy in de turnles! foto 6: Julieke 31 maart 2007: ik word groter! foto 7: 11 april 2007: de 4 schatten van kleinkinderen samen met opa. foto 8: Moederdag: Kleindochter Julieke en haar mama Jill.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek