De "schatjes" Thibault en Julie op een regenachtige vakantiedag!
Maarten en Jonas in hun "zand-fort"!
Mijn schoonmoeder Mw. Anna Conings-Bocken : 98 jaar op 08-10-2007 !!! Omringd door al haar kinderen, overleden op 15 december 2007.
Thibault en Julie worden groter... juni 2008
Jonas wordt 9 en Maarten en opa vinden het ook geweldig !
Thibault en Julie in het ballenbad!
Julie leest haar Nieuwjaarsbrief op opa's schoot! 01-01-2009.
25 april 2009 : Julie en Thibault in Plopsa Coo tijdens de Vrijwilligersdag van Child Focus!
13 juli 2009 : Julie en Thibault in Kinderstad Heerlen!
18 sept 2009 : Opa met Julie en Thibault in Maasmechelen Village !
Julie in balletpakje gaat haar balletvriendjes "trakteren" op haar verjaardag!
Communicant Maarten bedankt zijn lieve nichtje Julie voor de mooie cadeautjes: 13 mei 2010.
Julie en Thibault met de trein op weg naar Brussel! 17 aug 2010
25 dec 2010 : Julie als "sneeuwpop(je) !
10 maart 2011 : Museum voor Natuurwetenschappen Brussel : Thibault aangevallen door een vleesetende dino !!!
20 april 2011 : Tongeren : Gallo-Romeins Museum : Jonas en Maarten met hun diploma "Archeoloog voor 1 dag"!
25 sept 2011: Maarten treedt in de voetsporen van zijn overgrootvader: hij volgt klarinetles en speelt op de klarinet van zijn overgrootvader Pierre Medaer!
03 april 2012 : Julie noteert de bestellingen voor het eten in haar "restaurant"!
Een Betere Wereld
Boodschap in vele talen met info, concrete projecten, vrijwilligerswerk en verslag daarover, geschiedenis van onze regio.
06-07-2020
Speuren naar "links" ...
Na heel wat "tuinwerk" vandaag proberen we met een pijnlijke rug voor onze computer te zitten om een tweetal soorten "links" op te sporen:
Er is op de eerste plaats het zoeken naar links in de stamboom: waar kwam die eerste Medaer toch vandaan die in Stockheim (Stokkem) huwde in 1710 ? Je vindt in die tijd heel wat mensen met die naam in de regio Tienen en ook in Nederland...
En op de tweede plaats zouden we graag - zeker in deze tijd - onze boodschap van vrede, respect en hoop in nog meer talen vertaald willen zien. Maar het grote probleem is dat mensen - ergens in de wereld - een mail krijgen van iemand die ze helemaal niet kennen en... tegenwoordig worden mails van onbekende oorsprong snel weggeflitst, vooraleer men de boodschap gelezen heeft...
Toch... speuren we verder... op beide "fronten" !!!
We hebben e nog eens een heerlijke familie-avond van gemaakt , met onze "bubbel". Deze keer in de "Smaakkamer Lavendel" op de Grote Markt in Maaseik !
KLIK op de foto: oudste zoon Bart , ondergetekende opa, oma , zoon Luc, Jill en Jessica , de beide schoondochters.
Eens heel wat kunnen bijpraten, heel lekker "geëten" en... verwerken dat we nu niet samen met de hele familie voor het 4de jaar op rij naar Eurostrand Leiwen kunnen gaan... maar ja : dat halen we hopelijk nog in !!!
Nu branden we een kaarsje voor de 4 kleinkinderen die allemaal geslaagd zijn: ééntje heeft zijn bachelor ICT , de tweede zijn humanioradiploma, de derde gaar naar het 5de jaar Aso en de "kleine" Julie al naar het 4de jaar ASO : kleine kinderen worden (al te) snel groot !!!
Wanneer wordt alles weer "gewoon"... na deze hectische corona-tijd?
Vandaag proberen we alleszins de draad van het "verhaal" terug op te nemen en gaan we eens lekker uit-eten samen met onze jongens en de schoondochters...
Het blijft een "eeuwig" studeren en... hoe meer je leest en studeert... hoe meer je in de gaten krijgt dat je eigenlijk "weinig" weet!
Daarom ben ik nog eens begonnen in het lijvige boekwerk (2delen) van Paul Morren : "De Tweede Wereldoorlog: een keerpunt in de geschiedenis" , uitgegeven door het Ministerie van Onderwijs in 1985...
Een hele tijd geleden dat ik het nog in handen nam : een zeer degelijk werk met heel veel citaten, historische teksten... en foto's en karikaturen : die laatste zijn soms heel leerrijk !!!
Bij de nu reeds 83 lezingen over deEerste Wereldoorloggaf ik telkens enkele beelden over de aanslag in Sarajevo op 28 juni 1914, de schoten die de vreselijke Wereldoorlog inleidden.
Nu kon ik nog een interessante foto vinden - (klik op de foto) - die genomen werd vlak voor de aanslag.Frans Ferdinanden zijn echtgenoteSophie hebben net plaatsgenomen in de auto en beginnen daarna aan hun noodlottige rit...
We schrijven Sarajevo , 28 juni 1914... een dag die het leven ... en de dood... van miljoenen mensen heeft bepaald !
In de "Dreef" in Leut zal er ook weer "geëten" worden via de Wijkwerking. En... na het eten wordt er verteld!
Daarbij mag het kasteel uiteraard niet ontbreken !!!
KLIK op de FOTO : een afbeelding uit de tijd dat het kasteel dienst deed als hospitaal.
Een beetje info via Erfgoed Eisden :
VAN KASTEEL NAAR ZIEKENHUIS VILAIN XIIII
Van een primitieve burcht die in de 13e eeuw al vermeld, werd over de waterburcht die de Heren van Vlodrop twee eeuwen later bouwden, naar de residentiële site zoals de Maastrichtse adellijke familie Van Meeuwen ze in de 18de eeuw veranderden, tot de laatste architecturale wijzigingen die burggraaf Charles Vilain XIIII, die door zijn huwelijk met Pauline de Billehé eigenaar was geworden, verliep de geschiedenis van dit kasteel tot op een eerste eindpunt in 1920. Toen werd het kasteel en alle omringende eigendommen, door de mijnmaatschappij Limburg-Maas gekocht. Men moest immers aan de verplichtingen voldoen een ziekenhuis voor haar werknemers in te richten. Vanaf 1921 is het ziekenhuis voor zieke en gekwetste mijnwerkers klaar. „Het Hospitaal van Leut”, zoals het in de volksmond bekend bleef, was, een korte onderbreking van 1946-1949 niet te na gesproken altijd in werking. In 1958 werd er als uitbreiding een nieuwe vleugel gepland, die op 1 december 1962 in gebruik genomen werd. Na het regeringsbesluit dat een ziekenhuis over minstens 150 bedden moest kunnen beschikken, moest het ziekenhuis in 1987 sluiten.
Vandaag heb ik me enkele uurtjes beziggehouden met het catalogiseren van bidprentjes... maar dat schiet niet op: heel dikwijls blijf je bij een beeld en/of een tekst "mijmeren"...
Vooral onze familie (vanwaar ze ook mogen zijn) , Stokkem en Lanklaar. Ook heel wat prentjes van oud-strijders: die beelden gebruik ik dan bij lezingen... En de overige beelden, vooral Maaslandse, worden gesorteerd en die bezorg ik voor het overgrote deel aan Limburg genealogie: daar worden ze mooi geïnventariseerd, bewaard en zijn ze ten allen tijde beschikbaar om scans van te maken bij genealogische opzoekingen...
Ik hoop dat vooral de familiebeeldjes in onze familie blijvend gekoesterd zullen worden !!!
Na de mis in Leut , houden we even "halt inEisden Dorp!
KLIK op de FOTO : de kerk van Eisden Dorp (Sint-Willibrordus) en de pastorie.
Raar dat op de kaart "Eysden Sainte Barbe" vermeld staat ! We zijn immers in Eisden Dorp .
De parochie, gewijd aan de heilige Willibrordus, is zeer oud. Ze ontstond waarschijnlijk vanuit de 8e-eeuwse kapel van Mulheim (waar wij wonen op nr 15 !). De parochie van het dorp Vucht splitste zich hier in 1843 van af. Tot aan het eind van de 18de eeuw bleef Eisden een Maaslands boerendorpje bij de heirbaan van Maastricht naar Nijmegen . Begin 19de eeuw kwam het dorp tussen de Napoleonsweg en de Zuid-Willemsvaart te liggen.
In het begin van de 20ste eeuw kennen we de ontwikkeling van de steenkoolmijnen. Toen de steenkoolmijn van Eisden - en daar hebben we Sainte Barbe - zich vestigde ten westen van de Zuid-Willemsvaart , kregen we daar "Eisden-Cité" of "Eisden Tuinwijk" ! Het oorspronkelijke dorp, ten oosten van de Zuid-Willemsvaart, wordt dan aangeduid als Eisden-Dorp.
Morgen , zondag, zijn we weer organist en cantor tijdens de wekelijkse eucharistieviering in de Dreef in Leut (9.30 u.). Dus... psalmen nakijken om enkele strofen te zingen ( - in een "bereikbare" toon -) en enkele mooie muziekstukken zoeken om te spelen tijdens Offerande en de Communie...
Méditation uit Thaïs (Massenet) zullen we eens op het programma zetten tijdens de communie en... tijdens de communie een fragment van Pie Jesu (Fauré)... !!!
Dat klinkt altijd mooi op synthesizer met piano en violen "gemengd".
En toch was er weer een telefoontje voor een uitvaart... volgende woensdag in Vucht... : de maand juli begint al goed...
We zijn al bezig om vertellingen voor te bereiden in het Wijkcentrum "De Statie" in Lanaken. Zoals vorige keer "reizen" we ook weer doorheen de geschiedenis van onze regio.
KLIK op de FOTO : een beeld dat zeker niet zal ontbreken is deze foto van de brug in Smeermaes tijdens WOI.
Je ziet er Duitse soldaten patrouilleren - uiteraard - aan de Belgische kant van de grens. Een beetje verder komt de elektrische draad en daar zal pater Hilarion Thans ontsnappen naar het neutrale Nederland via de waterput in de tuin van de pastoor en de afvoerpijp naar de Maas... een spannend verhaal dat je kunt lezen in zijn boek "Mijn Oorlog" dat volledig online staat !
Ik vertel veel over de waterwegen , vooral over de Zuid-Willemùsvaart , de Maas , het Albertkanaal en... vandaag ga ik eens even de grens over : een historische foto uit 1935 , even na de opening van het Julianakanaal !
KLIK op de FOtO
Ook het water van het Julianakanaal is Maaswater ! Het kanaal is vernoemd naar prinses Juliana die als 16-jarige in 1925 de eerste "spadesteek" voor haar rekening nam. Het zou nog tot 16 september 1935 duren eer het volledig in gebruik werd genomen: de "regenrivier" de Maas bezorgde de scheepvaart problemen maar Julianakanaal en Zuid-Willemsvaart verhielpen dat probleem. Het Julianakanaal begint bij Borgharen (Maastricht) en loopt weer de Maas in bij Maasbracht , na 36 km.
De bruggen werden aangelegd en... je kunt het vervolg al raden : bruggen springen in mei 1940: een rem op de Duitse inval en... springen (na aanleg van noodbruggen) opnieuw eind 1944... om de opmars van de geallieerden te stoppen...
Toen ik een oude foto zag van het "Heldenplein" in Stokkem moest ik onwillekeurig denken aan de oude Griekse uitdrukking (ik geef het weer in onze fonts) : panra rhei , kai ouden menei : alles stroomt voorbij en niets blijft. Ik heb nog een aantal jaren een beetje Grieks gegeven in de VSO-tijd...
KLIK op de foto : het "Heldenplein" in Stokkem vroeger...een prachtige "gedenkplaats" maar...
Het oude H.Hartbeeld heeft een nieuwe plaats gekregen : op het oude kerkhof achter de kapelmuur..... en de plek zelf... wordt omgevormd tot een wooncomplex...
De gedachte aan Aster Berkhof (pseudoniem van Lodewijk Paulina (Lode) Van Den Bergh (°Rijkevorsel, 18 juni 1920) deed me denken aan een karikatuur die ik bezit : ze beeldt de Vlaamse schrijvers af tijdens hun "Limburgvaart" op 18-07-1954 !
KLIK op de FOTO
De karikatuur werd getekend door Van Stiphout !
En voor de "oudere" generatie... nu maar puzzelen !!! Wie herken je ???
We hebben reeds enkele items gepubliceerd over ons mijn-verleden. Daar kunnen we vandaag een mooi document aan toevoegen !
KLIK op de FOTO : een aandelencertificaat uit 1908 !
De N.V. "Charbonnages André Dumont sous Asch" ( - de term "Sous Asch" werd in 1920 uit de maatschappelijke benaming geschrapt - ) werd op 18.06.1907 in Brussel gesticht, met een beginkapitaal van 15.000.000 frank, verdeeld in 60.000 aandelen.
Weer een documentje erbij uit één van de belangrijkste "industrieën" uit de geschiedenis van Limburg in de 20ste eeuw !
Vandaag wordt Aster Berkhof 100 jaar !!! PROFICIAT !
Ik heb een aantal boeken die hij schreef. Uiteraard , "Veel geluk professor"... Zo bezit ik heel wat boeken , al dan niet gesigneerd, soms een eerste druk. Maar we leven niet meer in een tijd dat die literartuur nog veel gelezen wordt. En toch... is het een geweldige periode geweest in onze geschiedenis.
Zo heb ik vele boeken van Ernest Claes , Monda de Munck , Aster Berkhof , Stijn Streuvels, .... en een hele reeks boeken van Uitgeverij Heideland (Hasselt) , uitgeverij van de beroemde Pantheon-reeks : winnaars van de Nobelprijs literatuur en vele boeken die telkens voorzien werden van een "catalogisering" : een 4 mocht je gerust lezen... een 3 was al voor "ouderen"!
Onze oom Pol Peeters werkte er jarenlang (nadat hij na de oorlog zijn job als hoofdonderwijzer in Lanklaar verloor: hij vond de Duitse poëzie mooi en had een fles wijn gegeven aan een Duitse aalmoezenier die geen wijn had om voor katholieke soldaten een mis op te dragen...). Mijn oom was o.a. manuscriptenlezer en bepaalde welk manuscript in aanmerking kwam om gedrukt te worden: daarom heb ik ook de kans gehad heel wat boeken voor hun publicatie te lezen !!!
Tussen de boeken... heel wat gesigneerde exemplaren : Claes , De Mont,..... en handtekeningen in de boeken van de Pantheon-reeks. Een kaart, gehandtekend door Stijn Streuvels enz... maar ja... wat betekent dat nog in deze tijd ?????
Toch een anecdootje : ik gaf ooit (kijk naar de tijdsgeest) op het 3de jaar Middelbaar de opdracht om een boek te lezen van een Vlaamse schrijver. Eén van de leerlingen las "De Vlaschaard" van Stijn Streuvels. Toen hij zijn samenvatting inleverde viel mijn mond open van verbazing : zijn titel : "De Valschaard"... iets om nooit te vergeten !!!!!
Doorheen het hele Maasland - en verder - sprongen de bruggen over de Zuid-Willemsvaart eind 1944. En overal werden dezelfde "pianobruggen" aangelegd.
Omdat ik weet dat verschillende mensen bezig zijn met het voorbereiden van publicaties en/of lezingen over WOII, geef ik vandaag nog een beeld van een "pianobrug" een beetje dichterbij gefotografeerd door mr Nijs (reeds overleden...): hij heeft me verschillende foto's gegeven... en ik deel ze graag met anderen ! Wat heb je aan een verzameling die niet voor anderen "bruikbaar" is !
FOTO : Neeroeteren , 2 april 1946 ! (De meeste foto's zijn mooi gedateerd : belangrijk !!!)
In de mate van het mogelijke proberen we onze "genealogische" informatie verder uit te diepen !
Op het oude kerkhof in Leut vind je deze grafsteen (KLIK op de Foto).
Familie Schhreurs en... de dochter die de eerste echtgenote was van onze oom Henri Medaer (oudste broer van onze papa). Zijn eerste echtgenote stierf heel jong. In dat graf ligt ook een ook een kleine zoon... bijna 6 jaar...
Aanvragen voor vertelnamiddagen komen reeds binnen hoewel we nog niet weten hoe het allemaal verder gaat verlopen met deze crsisis...
Maar... we bereiden ons voor : na de talrijke lezingen over WOI ga ik in de geschiedenis van ons Maasland ook in op WOII : sporadisch , met enkele beelden en "verhalen"!
KLIK op de FOTO : op 10 mei 1940 moesten alle bruggen over de kanalen en rivieren springen. Dat gebeurde ook in het Maasland. Snel werden er dan nieuwe bruggen aangelegd, soms via pontons net boven het wateroppevlak. Sommige bruggen moesten het weer ontgelden eind 1944 en dan kwamen weer andere bruggen : met planken : wij noemden ze "pianobruggen" ...
Het waren net de toetsen van het klavier , en ze "klepperden" als erover gereden werd !.
Op de foto : de brug over de Zuid-Willensvaart in Rotem : mooi gedateerd op de achterzijde : 06 april 1946 , 1 jaar na de oorlog...!
Onze 4 kleinkinderen: foto 1 : Maarten en Jonas foto 2: Thibault en Julie ! foto 3: Thibault en Julie worden groter! foto 4: Julieke bij de kerstman foto 5: Thibault als cowboy in de turnles! foto 6: Julieke 31 maart 2007: ik word groter! foto 7: 11 april 2007: de 4 schatten van kleinkinderen samen met opa. foto 8: Moederdag: Kleindochter Julieke en haar mama Jill.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek