De "schatjes" Thibault en Julie op een regenachtige vakantiedag!
Maarten en Jonas in hun "zand-fort"!
Mijn schoonmoeder Mw. Anna Conings-Bocken : 98 jaar op 08-10-2007 !!! Omringd door al haar kinderen, overleden op 15 december 2007.
Thibault en Julie worden groter... juni 2008
Jonas wordt 9 en Maarten en opa vinden het ook geweldig !
Thibault en Julie in het ballenbad!
Julie leest haar Nieuwjaarsbrief op opa's schoot! 01-01-2009.
25 april 2009 : Julie en Thibault in Plopsa Coo tijdens de Vrijwilligersdag van Child Focus!
13 juli 2009 : Julie en Thibault in Kinderstad Heerlen!
18 sept 2009 : Opa met Julie en Thibault in Maasmechelen Village !
Julie in balletpakje gaat haar balletvriendjes "trakteren" op haar verjaardag!
Communicant Maarten bedankt zijn lieve nichtje Julie voor de mooie cadeautjes: 13 mei 2010.
Julie en Thibault met de trein op weg naar Brussel! 17 aug 2010
25 dec 2010 : Julie als "sneeuwpop(je) !
10 maart 2011 : Museum voor Natuurwetenschappen Brussel : Thibault aangevallen door een vleesetende dino !!!
20 april 2011 : Tongeren : Gallo-Romeins Museum : Jonas en Maarten met hun diploma "Archeoloog voor 1 dag"!
25 sept 2011: Maarten treedt in de voetsporen van zijn overgrootvader: hij volgt klarinetles en speelt op de klarinet van zijn overgrootvader Pierre Medaer!
03 april 2012 : Julie noteert de bestellingen voor het eten in haar "restaurant"!
Een Betere Wereld
Boodschap in vele talen met info, concrete projecten, vrijwilligerswerk en verslag daarover, geschiedenis van onze regio.
18-09-2020
Druk weekend...
Het wordt (weer) een druk weekend : zaterdag orgel tijdens een uitvaart in Mechelen-aan-de-Maas; 's avonds dienst in de kerk van Meeswijk (orgel en zang) en op zondag de Vormselviering in de kerk van Meeswijk voor de vormelingen van Meeswijk en Leut (orgel en zang): daar mogen alleen maar de vormelingen, hun peter en meter, papa en mama en broers/zussen aanwezig zijn omwille van de coronmaatregelen...
Ik ben benieuwd hoelang die uitzonderlijke omstandigheden nog zullen duren maar als je de cijfers bekijkt... (en die vertonen een exponentiële groei) kan het nog lang duren en... de winter staat nog niet voor de deur...
We kunnen niet meer doen dan ons best... op een veilige manier...
We wensen onze blogbezoek(st)ers en al hun dierbaren een blijvende goede gezondheid toe !
Alle mogelijke documentatie verzamelen en dan een verhaal uitwerken in een powerpoint : zo probeer ik altijd te werken. Als we over de Maas zullen vbertellen in onze regio neemt Maastricht zeker een voorname plaats in.
KLIK op de FOTO
Dan komt dit beeld zeker een meerwaarde toevoegen. De originele prent bevindt zich in de Bibliothèque Nationale in Parijs. Ze geeft de belegering aan van de stad Maastricht door de Fransen in 1748 : een prachtig document !!! De stad zou slechts heel korte tijd in handen van de Fransen zijn... maar daar vertellen we nog wel meer over: nu eerst één van de mooie beelden !
Ook het vrijwilligerswerk staat tegenwoordig op een heel laag pitje. Optredens in Rusthuizen zijn niet aan de orde maar misschien ga ik wat liederen spelen op mijn synthesizer in het Prinsenpark in Genk : weliswaar buiten , op 3 verschillende locaties zodat de bewoners aan de vensters kunnen komen kijken en luisteren.
Daar dacht ik aan toen ik in mijn archief een foto terugvond , gemaakt tijdens een uitstap met bewoners van 't Kempken uit Stokkem naar het Natuurreservaat in Opglabbeek
KLIK op de FOTO
Daarstond een mooie sportwagen en... ik kon het natuurlijk niet nalaten om even in te stappen en aan het stuur te draaien...
Bij deze hitte kun je buiten niet veel "aanvangen": daarom ben ik weer eens een beetje gaan grasduinen in documenten uit onze familiegeschiedenis.
KLIK op de FOTO
Een mooi document uit 1946 : Papa Pierre Medaer (uiterst rechts zittend) en het personeel van de Lagere Jongensschool uit Eisden Cité! Een schitterende herinnering !!! Hij gaf er o.a. het 5de Leerjaar en zorgde voor de oorlog ook voor de "Franse " klas: kinderen van Franstalige ingenieurs kwamen bij hem in de klas en... heel gestadig leerde hij hun Nederlands spreken !!! Van "differentiëren" gesproken... in 1946 .
De coronacijfers wat betreft aantal besmettingen en ziekenhuisopnames stijgen weer. Het zijn nu vooral jongeren die getroffen worden en meestal komen die er wel door na een periode die gelijkt op een stevige griep...
Maar gevreesd wordt dat het van hen uit weer zal overslaan naar de oudere generatie en daar zitten veel meer kwetsbare personen bij ! Zich houden aan de basisprincipes van handen ontsmetten , social distance en kleine, onveranderlijke bubbels is aangeprezen maar... het blijft duren en er wordt "losser" omgegaan met die basisregels... dat merk je op vele plaatsen !
We willen heel graag beginnen met onze koren: in de kerk van Meeswijk is er voldoende plaats om ruim afstand te houden en... uiteraard... zingen met mondmasker op. We gaan het overwegen ... maar niet iedereen wil eraan beginnen... Begrijpelijk !
Heel regelmatig wordt er bij ons aagebeld om een pakje of één of andere zending af te leveren... die wij niet besteld hebben. En dan weten we het eigenlijk al : de zending is bestemd voor Rachels 15 en wij , wij wonen : Mulheim 15...
We hebben al ooit geschreven naar "google" maar het helpt niet en heel wat modellen van gps sturen de mensen naar ons wanneer ze Rachels 15 ingeven. De straat "Rachels" loopt rechtdoor over de Rijksweg (we gaan in westelijke richting naar het kanaal) en houdt eigenlijk op aan nr 55. Daarna krijg je Mulheim 1 maar... ook op de google maps heb je soms problemen.
Niet erg groot was dan ook mijn verwondering dat ik dezelfde fout aantrof bij de adressen van de Limburgse kapellen op de website van KADOC Leuven - toch een "onverdachte bron"! Kijk maar eens en je vindt ook daar (inventarisnummer 908540) :
Dilsen-Stokkem - Rachels naast nr 17 -t.o. Slakkenstraat
Tegenover de Slakkenstraat, dat is wel juist maar de kapel staat op onze grond : Mulheim 15 , en is dus van ons: het geld voor het Mariabeeld werd door de buurtbewoners bijeengebracht. Het beeld werd al twee keer vernield maar wij hebben het telkens laten restaureren!
We gaan dus maar weer eens naar KADOC schrijven voor een rechtzetting !!! En... we houden u op de hoogte!
De tekst die ik vandaag presenteer dateert uit de jaren '50 van vorige eeuw. Hij werd door mijn vader Pierre Medaer in prachtig handschrift uitgeschreven en sierde het doksaal van de kerk waar het Lanklaars Mannenkoor prachtige uitvoeringen gaf van heel wat Latijnse missen omder zijn kundige leiding ! Hij was een prima onderwijzer, geweldige klarinettist en... een heel bekwame dirigent zowel voor fanfare, harmonie als zangkoor !
KLIK op de FOTO
Lees het maar eens: wat een geweldige raadgevingen... en als je daar nu mee komt op een repetitie... ik wil u de commentaren besparen !!! Het ging er echt heel stijlvol aan toe !!!
De 10 en de 5 geboden van de zanger !!! Ik ga ze toch nog eens voorlezen wanneer we weer kunnen beginnen te zingen met onze koren: op 21 september gaan we heel corona-proof proberen in de kerk van Meeswijk , ruim genoeg voor ons "gezelschap" !
De voorstelling van het boek "Roger Lambrechts, arts tussen Hippocrates en Hitler"is uitgegroeid tot een prachtige en zeer gevarieerde avond. De "toon" werd letterlijk gezet door 2 schitterende muzikanten : klarinet en dwarsfluit, 2 jeugdige top-musici!!!
Ook schrijfster Brigitte Raskin schetste op vloeiende wijze een soort parallel tussen haar oom , arts, en Roger Lambrechts, beiden vermoord tijdens de IIde WO. Een generatie die 2 Wereldoorlogen meemaakte terwijl diegenen die in ons land geboren zijn na 1945 niet weten wat het betekent in oorlogstijd te leven en... keuzes te "moeten" maken. De "bevlogen" toespraak van burgemeester Marino Keulen was eigenlijk te herleiden tot lof en... een oproep tot vrede !
Hubert Paulissen en André Gysel hebben een schitterend werk geleverd dat eigenlijk in alle boekenkasten thuishoort ! En... wat zeker ook lovenswaardig is , de winst gaat naar de MS-Liga!
Deze keer ga ik zelf naar een lezing: klik op de FOTO
Door de coronamaatregelen kunnen slechts een beperkt aantal mensen de lezing bijwonen in Lanaken : ik weet dat er nog een paar plaatsen zijn in het Cultureel Centrum omdat de regels een beetje versoepeld zijn.
Het belooft een boeiende avond te zijn en alvast proficiat aan de schrijvers ! Zo wordt deze arts op een waardige wijze "herdacht" !!!
In ons vorig item kon je zien hoe de vernielde Maasbrug van Maaseik erbij lag in september 1944. Herstellingen gebeurden zo snel mogelijk met de beroemde "Baileybruggen" , bruggen soms aangelegd op "pontons"! Daarom vandaag een voorbeeld van zo een brug over het Albertkanaal : de exacte locatie weten we niet.
KLIK op de FOTO
De brug is ontworpen door de Brit Donald Bailey die als burger werkzaam was voor het Britse ministerie van Defensie.
In mei 1940 liet men alle bruggen over kanalen en rivieren "springen" om de opmars van het Duitse leger te vertragen... van echt tegenhouden was geen sprake. Maar in september 1944 was het andersom : toen trokken de Duitsers richting "Heimat" en lieten zij bruggen ontploffen...
KLIK op de FOTO : september 1944 : de brug over de Maas in Maaseik...
Oorlogsgeweld... we worden er nog dagelijks mee geconfronteerd via beelden op TV, smartphone, tablet enz... "De geschiedenis herhaalt zich" en dat is maar al te waar , zeker voor de verschrikkingen die de mensheid tekenen...
Tussen mijn documenten vond ik een origineel overlijdensbericht van bijzondere aard !
KLIK op de FOTO
Op zaterdag 21 juli - Nationale Feestdag - 1945 werd in de parochiale kerk van Maaseik een "Plechtige Zielemis" opgedragen tot rust van de Oud-Leerlingen van de "Vakschool St-Jansberg" te Maaseik die gestorven waren tijdens de Tweede Wereldoorlog : verongelukt, gefusilleerd , in gevangenschap overleden,.....
Door de publicatie kunnen we eens even eer brengen en terugdenken aan die oud-leerlingen. De school heette destijds nog "Vakschool". We hebben al heel veel aandacht besteed aan WOI maar in volgende lezingen - en ook in onze blog-items - willen we ook de Tweede Wereldoorlog zeker niet vergeten !
Het was "hoog-tijd" voor een stevige wandeling. Na 2 vieringen in de voormiddag (orgel in Leut en daarna in de dekenale kerk van Maasmechelen) was er een wandeling met zuurstofkuur nodig!
KLIK op de FOTO : Stokkem... aan de Wissen
En die hebben we gemaakt in Stokkem aan "de Wissen": het gebied "Negenoord" , een vroegere Maasuiterwaard waar ook ontgrinding gebeurde: prachtig uitzicht over het water, vele futen, meerkoeten , eenden , reigers, mensen in de "fluisterboten", ... maar anderzijds viel ons ook op dat heel wat bomen er verdord bijstaan ; op de stammen zijn reeds de merktekens aangebracht om ze te "verwijderen" : droogte en ziekte?
Deze keer hebben we nog eens ervaren welk verschil er is tussen het "drukken" op toetsen bij een elektronisch orgel en een heel oud , klassiek, pijpenorgel.
KLIK op de foto : orgel in coronatijd... dekenale kerk Maasmechelen
Tijdens de uitvaart in de dekenale kerk van Maasmechelen "mocht" ik op het grote orgel spelen om het Requiemkoor te begeleiden. Wat een "rare" gewaarwording : de bril slaat aan bij het gebruik van het mondmasker... dat schuiven we dus reghelmatig tot onder de neus (iedereen staat toch ver genoeg van elkaar) en het drukken op de toetsen: wat een andere "aanslag"... Daarbij is het geluid , luid of zacht, maar je hebt geen pedaal om aan te zwellen of te verzachten: dus klavier boven : zacht en klavier beneden: iets luider ! En... geen knopjes om van toon te veranderen : dus zoals vroeger nog eens "transponeren" , veranderen van toonaard.
Daar mag ik zondag weer op spelen...
Oh ja... het bowlen met kleinzoon Thibault (hij is al even groot als ik) had als uitslag : verloren - gelijk - gewonnen. Maar in het totaal had de kleinzoon gewonnen. Dus... heeft opa getrakteerd !!!
Vertellend over ons "dagelijks" leven kunnen we alleen maar zeggen dat het weer een druk weekend wordt ...
Vandaag, vrijdag, was er een uitvaart in Eisden Dorp : net zoals die van morgen - zaterdag in Maasmechelen Centrum - wordt het ogenblik van de uitvaart in deze coronatijd niet aangegeven. Toch was er geen enkele plaats meer beschikbaar in de kerk : allen mooi in bubbel of op afstand van elkaar. Marialiederen heb ik gespeeld op het orgel en andere werden gezongen door een 6-tal koorzangers die heel ver van elkaar stonden: dat gaat in Eisden Dorp omdat je daar een zeer groot doksaal hebt en... dat is ook mogelijk in de dekenale kerk.
Zaterdagavond is er de wekelijkse viering in Meeswijk en zondag zijn er nog 2 : ééntje in de Dreef in Leut om 9.30 uur en ééntje in de dekenale kerk van Maasmechelen om 11 uur: juist "doenbaar"...
Ondertussen blijven we genealogische gegevens zoeken in verschillende registers en krijgen onze lezingen voor de winterperiode langzamerhand hun "vorm" ! Ontspannen doen we door een "match" te gaan bowlen met 1 van de kleinkinderen: eens zien of opa nog kan winnen !
De titelpagina van een publicatie uit 1949! Kan. J. Coenen schreef een prachtig artikel ( 24 pagina's) over ons gehucht "Mulheim" ( hij noemt het nog Mulhem) , een boekje waarvan ik gisteren nog een mooi exemplaar ontving !BedanktMagda !
KLIK op de FOTO
Een kleine passage uit "Erfgoed" :
Lanklaar is gelegen aan de Romeinse heirbaan Tongeren-Nijmegen, waarvan de huidige Oude Baan het tracé volgt. In het gehuchtMulheim of Mulhembevond zich waarschijnlijk een belangrijk Romeins legerkamp. Volgens sommige auteurs zou Mulheim de Romeinse pleisterplaats Feresne van de Peutingerkaart zijn. De thans verdwenen kapel van Mulheim werd vermoedelijk gebouwd op de grondvesten van een Romeinse tempel (opgravingen in 1881). Deze kapel was één van de oudste van het Maasland, en behoorde tot het domein van Sint-Willibrordus, vermeld in het zogenaamde "testament van Willibrordus", waarin deze zijn bezittingen in Taxandrië aan de abdij van Echternach schenkt. Volgens de overlevering werden aan de ernaast gelegen Sint-Jansbron de eerste christenen van het Maasland gedoopt.
Mulheim , een pleisterplaats, ooit aangeduid als "Molenheim" (molen op de Vrietselbeek) of... en daarvoor hadden we contact met een prof uit Bretagne: afkomstig vanmulet-naïm: de muilezel nemen... dus een pleister-/ en of wisselplaats voor vervoer te land via de heirbaan... Pater Theo Aerts schreef een lijvige publicatie over Feresne : we komen er nog op terug... het zijn immers onze "geografische roots" !
Aan de oude kerk in ons dorp Lanklaar ( - afgebroken begin jaren '60 van vorige eeuw - ) was er een prachtige grot. In mei werd er iedere avond een rozenhoedje gebeden ! Er bestaan weinig mooie foto's van maar ik ben blij dat ik er u eentje kan tonen. En... de foto is gedateerd : ze werd gemaakt in augustus 1935 !
KLIK op de FOTO
De grot bevond zich aan de oude kerk , links van de ingang. Ze werd gebouwd in opdracht van de familie Vermeylen, de schoonouders van één van de meisjes (Lieske)- uit ons sprookje van hotel "Beau Séjour" !
De leerlingen boeien... dat is belangrijk. Daarvoor moet je natuurlijk sommige verteltechnieken gebruiken en... heel, heel veel achtergrondinformatie hebben !
Die technieken, die instelling leerden we thuis al met een bompa die hoofdonderwijzer was, een papa en een mama, beiden jarenlang in het onderwijs en een oom, onderwijzer en ook schoolhoofd en... bibliothecaris !
Maar ook tijdens het Middelbaar had ik het geluk enkele jaren geschiedenisles te krijgen van kruiisheer pater Sangers ( foto): onvergetelijke anecdotes die het "zout" waren van de geschiedenisverhalen. En toen ik zelf les gaf aan het College in Neeroeteren kwam er weer een onnavolgbare verteller: directeur Donaat Snijders O.S.C.
En die technieken zal ik weer proberen toe te passen tijdens vertelnamiddagen en-avonden en dagtrips... wanneer het coronatijdperk zodanig zal zijn dat die mogelijkheden er weer komen !!!
Aan de vooravond van de start van het "nieuwe" schooljaar houd ik eraan alle leerlingen, leerkrachten, opvoedend personeel, secretariaatsmedewerk(st)ers, directie, ouders, grootouders, ..... kortom iedereen die bij het "schoolse leven" betrokken is, succes toe te wensen. Het wordt in deze omstandigheden nog veel meer dan anders een stap in het "onbekende" !
Met weemoed denk ik terug aan 39 jaar onderwijs geven. En... moest ik mijn leven kunnen overdoen, ik zou weer resoluut voor het onderwijs kiezen !
Het is geweldig wanneer je een foto vindt waarop verschillende generaties afgebeeld staan: het wordt natuurlijk een probleem om alle namen ingevuld te krijgen... maar omdat het zo een prachtig document is, wil ik het jullie niet onthouden.
Ik zoek uiteraard ook genealogische gegevens langs de kant van mijn echtgenote en... dan kom ik via haar ma bij de familie Bocken in Stokkem terecht (waar ook onze Medaer-roots liggen).
KLIK op de FOTO
In volle oorlogstijd , in 1942 (- mijn geboortejaar -) had de priesterwijding plaats van Albert Bocken (broer van mijn schoonmoeder) en deed hij zijn "eerste mis" in Stokkem. En... toen werd deze prachtige familiefoto gemaakt! Een uniek document !
Albert Bocken werd geboren te Stokkem op 26 juni 1916 en overleed er op 23 januari 1998. Hij had de "normale " carrière van een priester destijds : priesterwijding in Luik (juli1942), eerst kapelaan te Herstal (1942 tot 1950), dan te Beringen (1950 tot 1962). Pastoor in Ophoven (1962 tot 1966) en te Overpelt (1966 tot 1992). Daarna ging hij "rusten" in zijn geboortedorp Stokkem waar hij overleed ...
Onze 4 kleinkinderen: foto 1 : Maarten en Jonas foto 2: Thibault en Julie ! foto 3: Thibault en Julie worden groter! foto 4: Julieke bij de kerstman foto 5: Thibault als cowboy in de turnles! foto 6: Julieke 31 maart 2007: ik word groter! foto 7: 11 april 2007: de 4 schatten van kleinkinderen samen met opa. foto 8: Moederdag: Kleindochter Julieke en haar mama Jill.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek