De "schatjes" Thibault en Julie op een regenachtige vakantiedag!
Maarten en Jonas in hun "zand-fort"!
Mijn schoonmoeder Mw. Anna Conings-Bocken : 98 jaar op 08-10-2007 !!! Omringd door al haar kinderen, overleden op 15 december 2007.
Thibault en Julie worden groter... juni 2008
Jonas wordt 9 en Maarten en opa vinden het ook geweldig !
Thibault en Julie in het ballenbad!
Julie leest haar Nieuwjaarsbrief op opa's schoot! 01-01-2009.
25 april 2009 : Julie en Thibault in Plopsa Coo tijdens de Vrijwilligersdag van Child Focus!
13 juli 2009 : Julie en Thibault in Kinderstad Heerlen!
18 sept 2009 : Opa met Julie en Thibault in Maasmechelen Village !
Julie in balletpakje gaat haar balletvriendjes "trakteren" op haar verjaardag!
Communicant Maarten bedankt zijn lieve nichtje Julie voor de mooie cadeautjes: 13 mei 2010.
Julie en Thibault met de trein op weg naar Brussel! 17 aug 2010
25 dec 2010 : Julie als "sneeuwpop(je) !
10 maart 2011 : Museum voor Natuurwetenschappen Brussel : Thibault aangevallen door een vleesetende dino !!!
20 april 2011 : Tongeren : Gallo-Romeins Museum : Jonas en Maarten met hun diploma "Archeoloog voor 1 dag"!
25 sept 2011: Maarten treedt in de voetsporen van zijn overgrootvader: hij volgt klarinetles en speelt op de klarinet van zijn overgrootvader Pierre Medaer!
03 april 2012 : Julie noteert de bestellingen voor het eten in haar "restaurant"!
Een Betere Wereld
Boodschap in vele talen met info, concrete projecten, vrijwilligerswerk en verslag daarover, geschiedenis van onze regio.
26-12-2020
Nigeria...
Terwijl ons team "A Better World Nigeria" (foto's volgen nog) een aantal kinderen heel blij maakt met een eenvoudige maaltijd, gebeurt er elders in het land weer een aanslag met slachtoffers.
Het is voor ons vrijwel onbegrijpelijk... maar het gebeurt, bijna dagelijks En toch houdt onze groep vol, en dat al sedert ongeveer 15 jaar. In de omgeving van Lagos helpen ze jongeren om toch aan een toekomst te kunnen bouwen. Maar het is heel moeilijk want naar een goede school gaan kost heel veel geld... dus hebben vele kinderen die kans niet. Jammer. Hoe kun je dan je talenten ontwikkelen?
We blijven erin geloven: zij verspreiden onze Boodschap voor een Betere Wereld in vele Nigeriaanse talen en trachten de doelstellingen ervan te realiseren.
Geen viering in de kerk vandaag 25 december, geen borrel na de hoogmis, geen familiefeest... een heel "andere" kerstdag dit jaar ... maar ook gezellig thuis en in de namiddag even op bezoek bij zoon Luc en zijn gezin : coronaproof buiten - in de "lounge" - onder de straalverwarming met 4 - zoals voorgeschreven - en op 1,5 m van elkaar: een rare gewaarwording. En dan heel even de kleinkids gezien en die moesten dan naar binnen ....
Maar... heel gezellig bijgepraat en al plannen gesmeed voor... "later"... en via facetimen Bart en zijn gezin in beeld gehad ! Maar goed dat die moderne hulpmiddelen bestaan.
Vandaag hebben we de geboorte herdacht , een nieuw leven, en op 2de kerstdag ga ik orgel spelen bij een uitvaart : deze keer in Boorsem... de 9de uitvaart deze maand...
Kerstavond is "anders". Ieder jaar is er eerst de viering in de kerk : een meerstemmige mis met ons mannenkoor... en daarna een gezellige bijeenkomst op het kerkplein of in de parochiezaal: warme choco en/of Glühweinn...
Nu zijn we thuis ; volgen een dienst op tv en... drinken een glaasje... bellen naar kinderen en kleinkinderen of we "facetimen"...
Toch aan iedeereen een Zalig Kerstfeest toegewenst... of moeten we "vrolijk" zeggen? Of denken???
Deze keer de achterzijde van het "Flugblatt" dat tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog door de Amerikaanse luchtmacht massaal "gedropt" werd om iedereen - vooral de Duitsers uiteraard - te laten nadenken over de situatie en een einde te maken aan de oorlog door die niet nodeloos te verlengen.
KLIK op de FOTO
Het pamflet gaat dieper in op de vraag : "Wat kan men doen?" De tekst stelt dat vrijwel iedere Duitser weet dat de oorlog verloren is en dat men er alles aan moet doen om het einde te versnellen. Maar ja, wat kan men doen???
Er worden heel wat tips gegeven... een mooie oefening Duits... We vertalen nog wel eens enkele zinnen wanneer we dieper ingaan op die periode !
Aan al onze blogbezoek(st)ers wens ik fijne feesten , fijn in de mate van het mogelijke ! Het is geen Kerstmis zoals de vorige jaren maar juist in deze "bizarre" tijd is het goed er te zijn voor elkaar ! En terugdenkend aan "vroeger" geef ik een foto weer van de kerststal zoals die in de oude kerk van Lanklaar ieder jaar te bewonderen was. De foto werd gemaakt rond 1958.
KLIK op de FOTO
Wat een tijd met een eerste mis om half 6 's morgens en een tweede later in de voormiddag. Ze werd verzorgd door ons mannenkoor onder de leiding van onze papa! Onvergetelijk mooi!
En voor 2021 wens ik jullie alvast een gezond en liefst zo normaal mogelijk jaar toe !!!
Mijn Boodschap voor een veilige wereld (geschreven in december 1998 en nu vertaald in 840 talen) begint met : "We willen een veilige wereld..." Veilig , op alle vlakken: we merken nu dat het in de huidige omstandigheden heel moeilijk is voor de meeste mensen... maar er is licht aan het einde van de tunnel !!!
Vandaag heb ik orgel gespeeld in de kerk van Mechelen aan de Maas (centrum).
KLIK op de FOTO
Tijdens een uitvaart...de zoveelste... mocht ik Stephanie ( dirigente van het Requiemkoor) begeleiden op het grote orgel. Het is altijd weer indrukwekkend als je daar "hoog" boven zit. De dienst kun je volgen op het tv-scherem naast je.
Deze namiddag kregen we een bezoekje van het "Kerst-elfje" ! Stephanie , dirigente van ons "Requiemkoor" - we verzorgen vele uitvaarten - was op ronde om alle koorleden een mooi kerstgeschenkje te brengen !
KLIK op de FOTO : het kerstelfje poseert even voor onze kapel !
En maandag... mag ik haar prachtige stem weer begeleiden tijdens een uitvaart in intieme kring in de dekenale kerk van Maasmechelen. Zo kunnen we toch een beetje troost brengen in deze periode die voor een afscheid nog eens extra moeilijk is.
Naar Kerstmis toe willen we even stilstaan bij het "Vredeslichtje" : de vlam kwam rechtstreeks uit Bethlehem en deze avond konden we een kaarsje aan die vlam aansteken in de kerk van Meeswijk.
KLIK op de FOTO : de rechterkaars brandt met het licht uit Bethlehem... in onze living , bij het mooie Mariabeeld (onder stolp) en een tekening van de oude molen van Stokkem...
Een sprankeltje hoop , een vlammetje van vrede in deze dagen... even tussen de oorlogsverslaggeving en de coronaberichten door...
Deze keer een uniek document. In de bossen van Opoeteren vond de heer Delbroek eind 1944 een aantal "Flugblätter". Ze werden "verspreid" vanuit Amerikaanse vliegtuigen om vooral Duitse soldaten en burgers te bereiken. Vermoedelijk werrden ze hier ook gedropt om Duitse soldaten te motiverenb om te "stoppen". Boven Duitsland werden ze massaal gedropt.
Via deze Flugblätter wilde men hen doen inzien dat het geen enkele zin had om de oorlog nog te "rekken" : het zou zinloos zijn en nog heel veel slachtoffers betekenen.
KLIK op de FOTO
Het pamflet stelt de Opperbevelhebber van de geallieerde troepen Dwight Eisenhower tegenover de Duitser Himmler die nog steeds blijft oproepen tot het brengen van offers. Eisenhower biedt de mensen vrijheid en zekerheid terwijl Himmler van Duitsland een groot slagveld wil maken en de oorlog nutteloos wil verlengen.
Op de keerzijde van het pamflet staat wat de Duitsers kunnen doen. Dat geven we in een volgend item.
Onze Boodschap voor een Betere Wereld bestaat nu al een "tijdje" in 840verschillende talen. Een volgende stap zou de 850 zijn... maar het is moeilijk. We hebben de laatste dagen weer organisaties en particulieren aangeschreven - in verre oorden - maar er komen voorlopig geen antwpoorden binnen.
Het is een probleem tegenwoordig: er doen zoveel valse mails de ronde dat mensen de neiging hebben de mail die van een totaal onbekende afzender komt , weg te flitsen, zonder hem gelezen te hebben !
Daarom een oproep aan pnze trouwe en "toevallige" blogbezoek(st)ers : ken je iemand in het verre buitenland... graag een seintje. Op die wijze kregen we recentelijk nog enkele vertalingen uit Midden-Afrika !
We houden ons aanbevolen en... indien gewenst : we hebben een model van vraag in enkele talen en - indien nodig - sturen we de lijst met de talen waarin de Boodschap nu bestaat !
Mijn interesse voor de Eerste Wereldoorlog blijft natuurlijk "voortduren": daarom probeer ik zoveel mogelijk "beelden" op te slaan.
Wanneer ik gids in de Westhoek vertel ik steeds dat er ook nu nog veel munitie ( - al dan niet ontploft -) wordt gevonden. Om niet DOVO bij iedere "bom" te verwittigen stoppen de landbouwers hun vondst vaak in de gaten van de betonnen elektriciteitspalen. Dan worden ze opgehaald.
KLIK op de FOTO : een mooi voorbeeld : de palen zie je wel tijdens een rondrit met de bus , de bommen... dan moet je geluk hebben of ergens in de regio wonen...
Maar nog steeds zijn er mensen die dergelijke tuigen als "souvenir" meenemen en dat heeft al tot veel problemen geleid ! Niet doen dus... of je moet er zeker van zijn dat je ergens materiaal kunt krijgen dat 100% zeker onschadelijk is gemaakt !!!
In de mate van het mogelijke maak ik een dagelijkse wandeling van een uurtje , steeds richting Zuid-Willemsvaart. En daar zie ik iedere keer weer een bunker die nog dateert uit de periode vlak voor de Tweede Wereldoorlog.
KLIK op de FOTO : bunker te Lanklaar : Zuid-Willemsvaart
Met dergelijke "verdedigingswerken" poogde men het Duitse leger te stoppen of trenminste hun opmars te vertragen... Hij ligt dus aan de westelijke kant van het kanaal.
Een beeld dat we zeker zullen tonen tijdens vertelnamiddagen over de Wereldoorlogen, is dat van een "Baileybrug"!
KLIK op de Foto : over het Albertkanaal : september 1944
Deze keer gebruiken we de info uit Wikipedia:
De brug is ontworpen door de Brit Donald Bailey , die als burger werkzaam was voor het Britse ministerie van Defensie. Hij bouwde modellen van bruggen als hobby. Nadat hij het model aan zijn superieuren toonde werd het ontwerp in 1943 in gebruik genomen in Italië. Hierna werd de productie drastisch opgevoerd in zowel Groot-Brittannië als de Verenigde Staten. Donald Bailey is voor dit ontwerp geridderd.
Er was echter een probleempje...
Het ontwerp van de baileybrug maakte echter inbreuk op een eerder patent van deCallender-Hamilton-brug. De ontwerper van deze brug,A. M. Hamilton , tekende hierop met succes beroep aan bij deRoyal Commission for Awards to Inventors.
In september 1944 werd onze regio bevrijd. De Nederlanders boven de Moerdijk zouden nog een hele winter moeten wachten op "hun" bevrijding en ze maakten nog een verschrikkelijke "hongerwinter" mee.
KLIK op de FOTO : de "bevrijders" bezetten in ons dorp lanklaar het kruispunt.
De foto is vermoedelijk gemaakt vanop de stoep van hotel Beunen. Wij woonden er vlak naast, aan de linkerkant als je naar de steenweg kijkt. Naar rechts heb je de steenweg richting Maaseik. De "blok" huizen links noemden we de "Luif".
We zijn niet gewoon karikaturen te publiceren maar deze kon ik toch niet laten voorbijgaan : inspelend op alles wat er mis-loopt dit jaar: even een kleine "glimlach" moet kunnen...
We schrijven nog steeds10 mei 1940en... we kunnen weer een uitzonderlijk beeld tonen.
KLIK op de FOTO
De noodbrug inDilsenis nog niet klaar en toch moeten de Duitse troepen deZuid-Willemsvaartoversteken : dan maar een soort vlot in elkaar gestoken !!! Natuurlijk kan er nog geen heel zwaar materiaal overgebracht worden maar daarvoor moeten er nopodbruggen komen. Manschappen en lichter materiaal, dat kon op deze wijze wel ! Let ook op de fietsen... we zijn dan ook 80 jaar geleden !!!
Nog een zeldzaam document : 10 mei 1940. De brug over de Zuid-Willemsvaart in Dilsen is vernield (zoals ook de andere ) en de Duitse troepen steken de Zuid-Willemsvaart over in bootjes : daar tonen we ook nog een foto van :hier maken ze zich gereed voor de overtocht.
KLIK op de FOTO : op de achtergrod 2 schoorstenen van de voormalige zinkfabriek van Rotem
Het begin van een vreselijke oorlog die nog altijd diepe sporen nalaat...
Op 10 mei 1940 kwam de Duitse aanval. Hij had eerder kunnen komen maar op 10 januari hadden enkele Duitse officieren een noodlanding gemaakt in Vucht en de plannen van "Fall Gelb" waren in handen gevallen van de Belgen. De Duitse invallen droegen telkens een kleur als Codenaam : Fall Gelb (geel) : inval in Nederland en België; Fall Blau : Frankrijk ; Fall Schwarz : Rusland; Fall Weiss : Polen.
FOTO : aan de brug inDilsenop 10 mei 1940 : een heel indrukwekkend beeld (met dank aan André Verheyen)
De bruggen zijn gesprongen en... nu moet het kanaal (de Zuid-Willemsvaart) overgestoken worden. We geven nog enkele beelden bij volgende items !!!
We documenteren ons zo goed mogelijk want na de coronatijd volgen er waarschijnlijk velevertelnamiddagenin Woonzorgcentra en bij verenigingen over de geschiedenis van onze regio. Daar zal na de Eerste Wereldoorlog uiteraard ook aandacht besteed worden aan de Tweede...
KLIK op de FOTO
Een historisch document. Nadat in mei 1940 alle bruggen over Maas en kanaal opgeblazen werden, legde men nieuwe bruggen aan om gemakkelijk met troepen en oorlogsmateriaal "over te steken". Toen de Tweede Wereldoorlog ten einde liep, vluchtten de vijandelijke troepen rtichting Duitsland en... bliezen zij op hun beurt de bruggen weer op. De foto toont de vernielde Maasbrug in Maaseik op het einde van de Tweede Wereldoorlog : we schrijven september 1944...
Onze 4 kleinkinderen: foto 1 : Maarten en Jonas foto 2: Thibault en Julie ! foto 3: Thibault en Julie worden groter! foto 4: Julieke bij de kerstman foto 5: Thibault als cowboy in de turnles! foto 6: Julieke 31 maart 2007: ik word groter! foto 7: 11 april 2007: de 4 schatten van kleinkinderen samen met opa. foto 8: Moederdag: Kleindochter Julieke en haar mama Jill.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek