De "schatjes" Thibault en Julie op een regenachtige vakantiedag!
Maarten en Jonas in hun "zand-fort"!
Mijn schoonmoeder Mw. Anna Conings-Bocken : 98 jaar op 08-10-2007 !!! Omringd door al haar kinderen, overleden op 15 december 2007.
Thibault en Julie worden groter... juni 2008
Jonas wordt 9 en Maarten en opa vinden het ook geweldig !
Thibault en Julie in het ballenbad!
Julie leest haar Nieuwjaarsbrief op opa's schoot! 01-01-2009.
25 april 2009 : Julie en Thibault in Plopsa Coo tijdens de Vrijwilligersdag van Child Focus!
13 juli 2009 : Julie en Thibault in Kinderstad Heerlen!
18 sept 2009 : Opa met Julie en Thibault in Maasmechelen Village !
Julie in balletpakje gaat haar balletvriendjes "trakteren" op haar verjaardag!
Communicant Maarten bedankt zijn lieve nichtje Julie voor de mooie cadeautjes: 13 mei 2010.
Julie en Thibault met de trein op weg naar Brussel! 17 aug 2010
25 dec 2010 : Julie als "sneeuwpop(je) !
10 maart 2011 : Museum voor Natuurwetenschappen Brussel : Thibault aangevallen door een vleesetende dino !!!
20 april 2011 : Tongeren : Gallo-Romeins Museum : Jonas en Maarten met hun diploma "Archeoloog voor 1 dag"!
25 sept 2011: Maarten treedt in de voetsporen van zijn overgrootvader: hij volgt klarinetles en speelt op de klarinet van zijn overgrootvader Pierre Medaer!
03 april 2012 : Julie noteert de bestellingen voor het eten in haar "restaurant"!
Een Betere Wereld
Boodschap in vele talen met info, concrete projecten, vrijwilligerswerk en verslag daarover, geschiedenis van onze regio.
01-07-2023
Even ontspannen
We besteden heel wat werk aan het opmaken van powerpoints met diverse onderwerpen en aan het uitschrijven van enkele teksten voor tijdschriften... en aan het uitzenden van vragen voor vertalingen van onze Boodschap voor een Betere Wereld.
Het is dan ook heel welgekomen als je enkele uurtjes kan gaan zwemmen bij zoon Luc.
KLIK op de FOTO : 3 generaties in het water : ondergetekende (opa) , zoon Luc en kleinzoon Thibault.
Ook in het Woonzorgcentrum Ludinaca ( in Lanaken) is het een heerlijke vertelnamiddag geworden. Onderwerp : "Smokkelen" ! Van de aanwezigen had de "oudere" generatie stevig gesmokkeld ( - de verhalen logen er niet om - ) terwijl de jongeren (verpleging) niet gesmokkeld hadden !
KLIK op de FOTO : gereed voor de vertelling : beelden via powerpoint ! En nu zijn we even "uitverteld" : we gaan wel lezingen voorbereiden ... vanaf september : o.a. het "Mijnverleden" en "Terug naar School" !!!!
Voor het tijdschrift van het Woonzorgcentrum in Stokkem "Het Belang van het Kempken" schrijf ik een volgend artikel : Arnold Sauwen : aflevering 2.
Drie diensten staan er op het programma : op vrijdag uitvaart in Stokkem (orgel) , op zaterdag in Mariaheide (dirigeren) en zondag de wekelijkse viering in Eisden Dorp (orgel).
Ondertussen heb ik weer mails uitgestuurd voor nieuwe vertalingen van mijn "Boodschap voor een Betere Wereld": o.a. Limba uit Sierra Leone... en nu wachten op antwoord(en).
Ons team in Nigeria gaat een aantal kansarme kinderen helpen met het aankopen van schoolboeken en... de kids van teamleider Ola zijn geslaagd !
Tijdens festiviteiten in Amsterdam op 29 juni, vanwege de terugkomst van Koningin Wilhelmina, arriveren de twee schepen de Van God Gegeven en de Res Nova (verdere gegevens ontbreken) in de haven van Amsterdam. De Nachtwacht wordt op een vrachtwagen geladen die haar naar het Rijksmuseum terugbrengt. Het Rijksmuseum opent op 15 juli van datzelfde jaar als eerste weer haar deuren met een grootse expositie, met als titel: Terugkeer van de oude meesters. Deze gaat over de teruggeplaatste werken die, vele bizarre hobbels gedurende vijf jaar oorlog ten spijt, weer veilig aan hun vertrouwde muren hangen.
Noot: De "Van God Gegeven" werd in 1955 omgedoopt in Dieu-Donné, maar bleef wel in bezit van familie Kluytenaar en het schip is in de jaren zeventig van de vorige eeuw gesloopt.
Een heel spannend, waargebeurd "oorlogsverhaal" ...
We vervolgen het "wedervaren" van het schilderij "De Nachtwacht" tijdens en vlak na WOII...
Op 24 maart 1942 wordt De Nachtwacht opnieuw verhuisd naar de ondergrondse kalksteenmijnen van de Sint-Pietersberg bij Maastricht waar een geacclimatiseerde kunstbunker is gebouwd voor totaal 750 schilderijen. Weer is grondige voorbereiding noodzakelijk. De Nachtwacht wordt eerst in een vrachtwagen geladen die weer op een wagon van een trein wordt geplaatst. De wagon met een onderstel van personenwagens, omdat die beter veren. Het schilderij komt onder toezicht van de Duitse autoriteiten, veilig aan in Maastricht.
Duitse bezetter Tot op de dag van vandaag wordt nog vaak gedacht dat de schilderijen in de Sint-Pietersberg verborgen werden gehouden voor de Duitse bezetter. Dit is echter een mythe. De Duitsers waren volledig op de hoogte van het beleid omtrent het beheer en de opslag van het Nederlands kunstbezit. Waarom de Duitsers besloten hebben om de schilderijen niet naar Duitsland over te brengen? De meest voor de hand liggende overweging is dat de Duitsers van plan waren om pas na de eindoverwinning een aantal schilderijen naar Duitsland over te brengen. Hitler had vergevorderde plannen om in zijn Derde Rijk een megalomaan kunstmuseum met ‘verzamelde’ kunst in het Oostenrijkse Linz aan de Donau te bouwen.
Vervoer per schip Strikt vanuit kunstoogpunt bezien verloopt de uiteindelijke bevrijding van ons land relatief rustig. In Maastricht worden de bunkers zonder weerstand heroverd op de Duitsers. Men vangt op 25 juni 1945 aan met de grootscheepse repatriëring van de kunst naar hun rechtmatige publieke onderkomens. Twee binnenschepen vertrekken vanuit Maastricht, niet over de Maas omdat de rivier gestremd was door de oorlogshandelingen. Er wordt in plaats daarvan gevaren door België, via de Zuid-Willemsvaart langs Helmond en Den Bosch en dan door het Merwedekanaal langs Gorinchem en Vianen richting het Rijksmuseum in Amsterdam.
Een van de schepen is het ms Van God Gegeven van familie M. Kluytenaar uit Dordrecht met een tonnage van 152 ton, lengte 28,70 meter en een breedte van 5,51 meter. De vrachtprijs vijf gulden en zevendertigcent werd betaald over het volle laadvermogen van 152 ton. Het schip was in 1906 gebouwd bij Gebr. Croles in IJlst als zeilklipper Volharding en was voor de oorlog omgebouwd tot motorschip met een voortstuwingsmotor van 30 pk. De Van God Gegeven heeft onder meer De Nachtwacht geladen. Bij het passeren van de sluizen krijgen de schepen voorschutting, ze worden begeleid door een aantal soldaten en varen alleen overdag en liggen ‘s nachts aangemeerd. Dan slapen een bewaker en de leider van het transport op britsen aan weerszijden van De Nachtwacht om ervoor te zorgen dat op deze laatste etappe niet alsnog iets misgaat.
KLIK op de FOTO : het schip "Van God Gegeven" met de Nachtwacht aan boord !!!
We zoeken steeds naar "verhalen" om onze lezingen over de Wereldoorlogen interessant te maken. Zo kwam ik nu uit bij een geweldig verhaal dat zich afspeelt even na de Tweede Wereldoorlog : "De Redding van het schilderij de Nachtwacht" (met dank aan Jean Dreessen voor de info en het artikel is van de hand van Jos Hubens).
Ter inleiding :
De Nachtwacht is het bekendste en beroemdste schilderij van Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669). Rembrandt schilderde het meesterwerk tussen 1639 en 1642.
Op 24 augustus 1939 werd in Nederland de voormobilisatie afgekondigd. Een beslissing met ingrijpende gevolgen, ook voor musea. Want hoe en waar bescherm je een beroemd groot schilderij als De Nachtwacht tegen oorlogsgeweld? Een degelijke schuilplaats was er nog niet, daarom was noodopvang nodig.
Een dag na de voormobilisatie onderneemt de gemeente Amsterdam al de eerste stappen. Ze verwijdert kunst uit het Stedelijk Museum, het stadhuis en de universiteit van Amsterdam. Deze werken vinden een tijdelijk verblijf in de laadruimen van vier binnenschepen nabij het Alkmaardermeer. Als gevolg van deze noodoplossing, door sensatiezucht opgeblazen, ging in die tijd de hardnekkige mythe rond dat De Nachtwacht, in een grote zinken koker ingesoldeerd, op de bodem van dit meer rustte.
Rijksschuilplaatsen Maar het bekendste Nederlandse kunstwerk is een bijzondere zorg. Vanuit het Rijksmuseum wordt De Nachtwacht, inclusief lijst (afmetingen 4,37 meter bij 3,63 meter), op 4 september 1939 met een glasvrachtwagen naar de ridderzaal van kasteel Radboud in Medemblik gebracht. Toen op Pinksterochtend 12 mei 1940 vanaf een mijnenveger, die in de haven van Medemblik lag, een Duits vliegtuig werd neergeschoten, werden de beheerders van het kostbare doek nerveus en besloot men de belangrijkste schilderijen te verhuizen naar een schuilkelder in de duinen van Castricum. Daar moest De Nachtwacht worden opgerold op een cilinder, omdat de ingang van de kelder niet berekend is op de afmetingen van het schilderij. Ondertussen was men begonnen met de bouw van een bomvrije Rijksschuilkelder in de duinen van Heemskerk. Hiervoor werd ruim 25 duizend kubieke meter zand uitgegraven, die na de bouw weer teruggestort werd als beschermende laag van twaalf meter dik. Op 21 maart 1941 wordt de opgerolde Nachtwacht de bomvrije kluis in Heemskerk binnengedragen. Aan het einde van 1941 moeten de Noord-Hollandse duinen op last van de Duitsers, die bang waren voor een aanval van de geallieerden via dit kustgebied, worden ontruimd en moesten nieuwe Rijksbergplaatsen worden gebouwd. En... daarna komen we in Maastricht.....
KLIK op de FOTO : De compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren, beter bekend als De Nachtwacht, van de Hollandse kunstschilder Rembrandt van Rijn (1606-1669), dat in 1642 gereed kwam.
Een drukke maar mooie zaterdag is het geweest : prachtige viering in de kerk van Eisden Cité (60-jarig huwelijk) en dienst in de kerk van Meeswijk.
En nu werken we aan powerpoints: zoveel mogelijk materiaal verzamelen en ... verhaaltjes zoeken ! Ondertussen komt er weer een vraag van het WZC Kempken in Stokkem : vraag voor een volgend artikel in hun tijdschrift : "Het Belang van het Kempken" : vorige keer begon ik te schrijven over dichter Arnold Sauwen en daar gaan we verder info over verzamelen en dan uitschrijven !
Uit zijn dichtbundels zullen we af en toe eens een gevoelvol geschreven gedicht publiceren !
Wanneer de telefoon "rinkelt" ( zo noemden ze dat vroeger ) dan verwacht ik weer een "uitnodiging" en... het klopte ook weer deze keer! Nog enkele lezingen , vertelnamiddagen , muzikale optredens... tot 11 decemb24 junier al (Kerstconcert) ...
Deze zaterdag ( 24 juni ) twee diensten : eerst een viering in de kerk van Eisden Cité ( 60 jaar getrouwd ) en daarna de dienst in Meeswijk: we zullen een kaarsje branden voor allen die het op één of andere manier nodig hebben !
Volgende dinsdag : vertelnamiddag in het Woonzorgcentrum Ludinaca : "smokkelen".
Diensten in juli en augustus , dagtrips gidsen in september , lezingen in september en oktober, , lezingen in november en kerstconcert in december ...
Even alles ordenen... en degelijk voorbereiden !!!
KLIK op de FOTO : een prachtig , zeer leerrijk artikel uit 1918... over de Spaanse Griep... weer een verhaal bij voor de lezingen in... november !!!
De uitnodiging vanwege de historische Kring "De Bakeman" uit Stokkem voor een prachtige dagtrip naar Biesbosch en Dordrechtmet ondergetekende als gids. Snel inschrijven is de boodschap !!!
Heerlijke boottocht doorheen het Biesbosch , middagmaal in "Den Witten Haen" (project Philadelphia) en de prachtige stad Dordrecht !
In het "Bijscholingslokaal" van het WZC Bessemerberg (Lanaken) werd er nog een mooie foto gemaakt vooraleer ik aan mijn verteluurtje over "Smokkelen" begon !!! Die wil ik u niet onthouden.
KLIK op de FOTO
Nu werk ik aan een presentatie over hetzelfde onderwerp voor volgende week in Ludinaca en tegelijkertijd verzamel ik al beeldmateriaal voor de lezingen in september en oktober : "Terug naar school" en "Ons Mijnverleden".
Ondertussen staan we met ons blog op plaats 38 ... op meer dan 25.000 !!!
Deze dinsdag 20 juni gaf ik een vertelnamiddag aan een 30-tal residenten het WZC Bessemerberg te Lanaken. Thema : Smokkelen. En... de verhalen werden geweldig gesmaakt! Uiteraard zaten er heel wat "smokkelaars" tussen de aanwezigen !
KLIK op de FOTO : de affiche te Lanaken met daarop beelden die gebruikt werden bij andere lezingen !
En... wat ik geweldig vond : ik mocht spreken over smokkelen... in het bijscholingslokaal !!!
We waren maar met 6 vandaag. Dat kleine groepje heb ik rondgeleid aan de oude kanaalarm in Lanklaar. Heel gezellig want bij zo een kleine groep is er heel veel interactie en dus kon ik heel veel verhaaltjes vertellen !!!
KLIK op de FOTO : even poseren voor villa Les Bruyères ( op Tivoli) , gebouwd in 1910 en nu omgetoverd in een prachtige vakangtiewoning voor groepen van 12 personen !!!
En maandag... dan gaan we weer en... zijn er 150 inschrijvingen ! Het gaat dan over de uitwerking van de Willemsroute !!!
Op zondag 18 en maandag 19 juni geef ik een rondleiding rond de oude kanaalarm in Lanklaar.
Op zondag, 15 uur - vertrek aan het hotel Beau Séjour - is het gratis en voor "'iedereen" : dus van harte welkom ! De wandeling is "schaduwrijk" en is doorspekt met vele verhaaltjes !
KLIK op dse FOTO : de oude kanaalarm ( eigen foto 16 juni 2023).
Op maandag is het op uitnodiging : dan staat alles in het teken van het project "Willemsroute" via de organisatie Kempen en Maasland.
Onze Boodschap voor een Betere Wereld in de taal AYELALA of ILAYE : taal 886 !
Ons team "A Better World Nigeria" kon ons weer een vertaling bezorgen van onze Boodschap voor een Betere Wereld. Deze keer in de taal Ayelala of Ilaje : taal 886 !!! De taal wordt gesproken in Nigeria en telt slechts enkele tienduizenden sprekers.
Ayelala of Ilaje
Ilepa tiwa ni lati ko ojo ola ti o dara nibiti awon omo tima gba eko ti won yoo sini anfani idabasoko talenti won ni kikun nibayi ati nigbamii bi agbalagba won yoo le ran olukuluku ara won ni emi ti isokan, igbekele ati pelu owo.
NEDERLANDS
Wij willen een veilige wereld waarin alle jongeren onder goede begeleiding al hun talenten optimaal kunnen ontwikkelen
om ze nu en later ten dienste te stellen van elkaar in een geest van solidariteit, vertrouwen en wederzijds respect.
Wat doe je op zo een hete dag? Eens bladeren doorheen documenten allerlei.
En zo kwam ik dit interessant familie-documentje tegen : KLIK op de FOTO !
Het is mooi gedateerd : 15 (of 25 : maar dat zou kerstdag zijn...) december 1935 ! Mijn schoonvader Theo Conings (kleermaker) heeft een Singer Naaimachine aangeschaft evenals een bureeltafel met 3 "schuiven": de prijs : 800 Belgische franken !!!
De muzikale quiz die ik regelmatig houd in Woonzorgcentra wil ik natuurlijk steeds uitbreiden. Deze keer een beeld van de Eiffeltoren-in-opbouw in het het jaar 1888, een jaar voor de opening van de Wereldtentoonstelling in Parijs. Daarbij op mijn synthesizer enkele beginnoten van een Frans "chanson" en ... ze mogen weer raden : bijv. Non, rien de rien, non, je ne regrette rien... en een foto van Edith Piaf...
KLIK op de FOTO
De toren is ontworpen door de ingenieurs Maurice Koechlin en Emile Nouguier , twee medewerkers van Gustave Eiffel, en werd gebouwd ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling van 1889 in Parijs.
Een mooie handgeschreven tekst van onze beroemde Maaslandse dichter Arnold Sauwen. De kaart werd verstuurd in 1907 en... de tekst - in mooi handschrift - is in het Frans opgesteld !
KLIK op de FOTO : de voorkant van de kaart is een foto van "Villa Litzberg (Kanaalstraat Lanklaar) waar de dichter een tijd woonde ! Later zou hij dat pand "verliezen" wegens droevige familiale omstandigheden.
"Un bonjour de nous tous et merci pour les belles cartes d'Ostende. Nos respects et bonnes Amitiés à maman. Arnold et Famille."
Onze 4 kleinkinderen: foto 1 : Maarten en Jonas foto 2: Thibault en Julie ! foto 3: Thibault en Julie worden groter! foto 4: Julieke bij de kerstman foto 5: Thibault als cowboy in de turnles! foto 6: Julieke 31 maart 2007: ik word groter! foto 7: 11 april 2007: de 4 schatten van kleinkinderen samen met opa. foto 8: Moederdag: Kleindochter Julieke en haar mama Jill.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek