Kampeerauto's steeds populairder: het aantal inschrijvingen is verdubbeld op 10 jaar tijd
Eerste trip met een kampeerauto? Dit zijn 10 tips om veilig ermee op reis te gaan
Een kampeerauto is een ideaal vervoersmiddel om eropuit te trekken en toch alle coronamaatregelen te respecteren. De verkoop en verhuur van de kampeerauto kent een enorm succes momenteel. De komende weken vertrekken veel reizigers ermee op vakantie, soms zelfs voor de eerste keer. Het is belangrijk om toch op een aantal specifieke zaken te letten om een zorgeloze reis tegemoet te gaan. Vias institute heeft de belangrijkste tips in een film samengevat. Ook al gebeuren er zelden ongevallen met kampeerauto’s, toch blijkt uit recente crash-tests dat de gevolgen zeer ernstig kunnen zijn.
Vorig jaar zijn bijna 5400 nieuwe kampeerauto's ingeschreven in België. Dat zijn er dubbel zoveel dan 10 jaar geleden (2789 in 2011). Momenteel rijden er ongeveer 60 000 kampeerauto’s rond in België.
Ongevallen gebeuren zelden, maar zijn mogelijk wel ernstig
Ongevallen met een kampeerauto of andere campingcars en caravans gebeuren gelukkig zelden. De voorbije jaren gaat het gemiddeld over een 40-tal ongevallen in ons land per jaar. De bestuurders zijn meestal zeer voorzichtig en zelden gehaast. Als er toch een ongeval zich voordoet, kunnen de gevolgen wel ernstig zijn.
Een recente Duitse crash-test tussen een kampeerauto en een break-personenwagen van een Frans merk aan 56 km/u toonde aan dat de personenwagen er nog redelijk goed uitkwam, ondanks het verschil in gewicht. Moderne wagens hebben belangrijke kreukelzones die de passagiers beschermen. Kampeerauto’s hebben als basis een platform en hebben een veel kleinere kreukelzone. Ze dienen vooral om een grote lading te kunnen vervoeren. Het materiaal aan boord zoals de koelkast, het vuur, enz. is niet altijd voldoende verankerd in het voertuig om grote schokken te weerstaan. Die spullen kunnen bij een botsing los komen te zitten en op die manier de passagiers verwonden.
Om te kunnen genieten van een veilige reis met je kampeerauto zijn dit alvast 10 gouden tips:
Voor het vertrek
1) Let op het maximaal toegelaten gewicht
De grote meerderheid van de kampeerauto’s wegen minder dan 3,5 ton en mogen dus bestuurd worden met een rijbewijs B. Het is belangrijk om deze maximaal toegelaten massa (MTM) niet te overschrijden.
In dat gewicht zit dus alles inbegrepen: de passagiers, de gasflessen, waterreservoir, fietsen, andere bagage, enz. In de meeste gevallen kan je dus ongeveer 400 kg meenemen, passagiers inbegrepen. In het geval dat je het gewicht overschrijdt, riskeer je bij een controle om een boete te betalen. Je zal dan ook verplicht gewicht ter plaatse moeten laten.
Een gouden raad. Meestal gaat de verkoper met de kampeerauto naar de autokeuring. Als u de wagen afhaalt en zeker als hij 7 m of langer is, vul de verswatertank en de dieseltank en laat hem terug afwegen. Zo weet u exact hoeveel u nog mag laden zoals hiervoor beschreven is.
Enkele gewichten
2 gasflessen 50 kg
2 fietsen met elektrische ondersteuning 50 kg
80 l water 80 kg
80 l diesel 80 kg
Mits een optie voor een grotere dieseltank 120 kg
2 personen 140 kg
Om u slechts een idee te geven.
2) Je moet je kampeerauto correct laden.
Plaats alle grote objecten zoals fietsen, tafels, stoelen om buiten te eten, etc. in de bagageruimte. Vergeet niet om ze met riemen vast te maken. Zware objecten moet je zo laag mogelijk plaatsen om te vermijden dat ze vallen tijdens je rit.
Lichte bagage kan je wel zonder problemen hoger plaatsen. Het laden is wel een belangrijke stap voor het vertrek. Een slecht geladen of overladen kampeerauto’s heeft een minder goede wegligging. Je remafstand wordt er ook langer door.
3) Noteer de afmetingen van je voertuigen op een post-it.
Het is essentieel om de afmetingen van je voertuig goed te kennen. Noteer daarom op een post-it of papiertje de lengte, hoogte en breedte van je kampeerauto. Zorg ervoor dat je die info altijd bij de hand hebt. Dat kan door de info op je zonneklep te kleven. Op die manier vermijd je om ergens vast komen te zitten omdat je de afmetingen niet kent.
4) Kies voor een speciale kampeerauto GPS.
Niet alle kampeerauto zijn standaard uitgerust met een ingebouwd navigatiesysteem. Als je er eentje moet kopen, kies voor een speciaal model die rekening houdt met je lading en je snelheid van je voertuig. De voorgestelde routes houden rekening met interessante plekken zoals campings of rustplaatsen.
Op het moment van vertrek
5) Doe een laatste grondige check
Wandel nog één keer rond je voertuig en check of alle luiken goed dicht zijn, zoals de afdekking van de elektriciteit, de toiletcassette en de bagageruimte. Enkel als je een gasdrukregelaar hebt die aan de Europese regelgeving voldoet, mag je tijdens je rit rijden wanneer de gaskraan open staat. Klap ook de antenne van je satelliet-tv in wanneer je rijdt.
6) Vergrendel ook alles in het voertuig
Zorg ervoor dat ook binnen het voertuig alle lades en deuren gesloten zijn. Stop alles weg wat onderweg kan vallen of wegrollen. Alles wat tijdens de reis valt, kan de bestuurder afleiden. Sluit de koelkast af en als dat niet automatisch al gebeurt, zet hem dan op 12 volt.
7) Relax vanaf het begin van je reis
Op reis vertrekken met je kampeerauto, dat is een ‘way of life’, eerder dan een manier om op je bestemming te geraken. Vertrek niet met de gedachte om zo snel mogelijk op je bestemming te geraken. Frankrijk in bijvoorbeeld één keer doorkruisen is dus geen goed idee. Meer nog dan met je wagen, begint de vakantie vanaf het moment dat de deur van je kampeerauto sluit en je de motor start.
Tijdens je rit
8) Hou je gordel aan tijdens de rit.
Tijdens de rit is de verleiding soms groot voor kinderen om hun gordel los te doen. Ze gaan dan soms speelgoed uit de kast halen of een drankje uit de koelkast. Maar net zoals voor alle andere passagiers geldt, dat ze altijd hun gordel moeten aanhouden.
9) Een langer voertuig = een grotere draaicirkel in de bochten
Hoe groter je voertuig, hoe ruimer je je bocht moet nemen om te vermijden dat je met de zijkant ergens vast komt te hangen of dat je met je achterste wielen een obstakel raakt. Dat is een klassieke fout die bestuurders, die voor het eerst met een kampeerauto’s rijden, wel eens maken.
10) Hou rekening met het gewicht en de hoogte.
Een kampeerauto weegt ongeveer 1,5 ton meer dan een gewoon voertuig. Daardoor is de remafstand ook langer. Hou daarom dubbel zo veel afstand ten opzichte van je voorligger als je zou doen met een gewone personenwagen. Het voertuig is ook hoger, waardoor het gemakkelijker wind vangt. Dat kan ervoor zorgen dat het voertuig wankelt wanneer je een vrachtwagen passeert of wanneer er veel wind staat. Pas je snelheid dus altijd aan naargelang de weersomstandigheden.
Goede reis wees voorzichtig en neem vooral je tijd om ten volle van je vakantie te kunnen genieten
Info VIAS
|