Inhoud blog
  • Aan een rivier
  • Mt de Ontour van Hobby opstap
  • Duitsland
  • Een nieuwe Malibu
  • Fietser
  • Draag een fietshelm
  • Autogordels in de auto
  • mini caravans
  • mini caravans
  • mini caravans
  • Opvallende caravanetjes
  • Duitsland
  • Een nieuwe Etrusco
  • Opgepast met het rijbewijs
  • Rustig
  • Zomerbanden
  • Er zijn nog vele smalle wegen
  • Uitzonderlijk nieuws bij Dethleffs
  • Meer ongevallen met steps
  • Stadhuis
  • Nieuw bij Carthago
  • Wat een huis
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Startpagina !
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Caravan en Zwerfauto nieuws
    Weetjes over caravans en zwerfauto's
    24-11-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    24-11-2024 om 18:58 geschreven door Flup

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw bij Tabbert

    Tabbert Bellini 620 TD Prof 25

    Met de Bellini 620 TD Prof 25 brengt Tabbert een nieuwe Bellini om heel het jaar te kunnen bewonen op het toneel. Ook dat nieuwe model wil zich met markante uitvoeringen en praktische uitrustingen laten opmerken. Bijzonder met zijn smalle hoge ramen in de zijwanden komt hij niet ongemerkt voorbij.

    Voor een ideaal slaapcomfort  zorgt het Fransbed achterin met het kleine kamertje er vlak naast. Vooraan is een luxe U-groep met twee kleurige rugkussens, een in de hoogte verstelbare tafel, vergeten we zeker niet de uitgebreide verlichting met instelbare leeslampen, dimbare lichten om het interieur gezellig te maken.

    Het meest opvallend van de nieuwe Bellini is zijn schitterend interieur met donker hout decor en witte handvrije bovenkastdeuren, super modern. In de keuken zit een hoogtepunt verborgen: het fornuis verdwijnt volledig onder een stijlvol werkblad en verschijnt alleen als het echt nodig is.

    Onder het blad zijn twee kookvuren en spoelbakje verborgen, terwijl het front vooraan er uit ziet als een gewone kast tussen het meubilair. Een groot donker omlijnt dakluik zorgt samen met de drie vensters voor veel daglicht in het woongedeelte. Bij deze luxe nieuweling  wordt niets

     ingeleverd.

    Meer info: www.tabbert.de

    24-11-2024 om 18:57 geschreven door Flup

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-11-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    23-11-2024 om 19:17 geschreven door Flup

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat weten we over het gewicht van onze kampeerauto

    Let op met het MTM van uw kampeerauto.

    Omdat elk voertuig in de rijmodus slechts een totaalgewicht mag hebben dat door de fabrikant is gedefinieerd, zijn gewichtsgerelateerde specificaties bijzonder belangrijk bij de aankoop van een kampeerauto of busje. Dit geldt met name bij het kiezen van pakketten en speciale uitrusting die in de fabriek zijn geïnstalleerd. Houd er rekening mee dat het totale gewicht dat in het wegverkeer is toegestaan, nooit mag worden overschreden tijdens het rijden.

    De onderstaande informatie is daarom bedoeld om het configureren van uw voertuig gemakkelijker te maken en de wettelijke vereisten met betrekking tot voertuiggewichten uit te leggen. Lees deze informatie zorgvuldig door voordat u begint met het configureren van uw voertuig en neem contact op met uw dealer als u vragen hebt.

    1. Het technisch toelaatbare totaalgewicht
      Het technisch toelaatbare totaalgewicht in beladen toestand vindt u in de technische gegevens van onze kampeerauto’s en bestelwagens, evenals in de configurator. Deze waarde vertegenwoordigt het door de fabrikant vastgestelde totaalgewicht dat het voertuig tijdens het rijden niet mag overschrijden. Anders kunnen er in veel Europese landen, waaronder Duitsland, boetes worden uitgeschreven. Omdat u als bestuurder van het voertuig verantwoordelijk bent voor het naleven van het technisch toelaatbare totaalgewicht, raden wij u aan om uw voertuig voor elke reis te controleren en uw voertuig te wegen voordat u vertrekt.
    2. Gewicht in rijklare toestand
      Het gewicht in rijklare toestand heeft betrekking op het gewicht van het voertuig (met standaarduitrusting volgens de specificaties van de fabrikant) met een brandstoftank die voor ten minste 90% is gevuld en omvat het gewicht van de bestuurder (dat is berekend op een nominale waarde van 75 kg), het gewicht van de brandstof en vloeistoffen, het gewicht van de bovenbouw en de bestuurderscabine en het gewicht van de trekhaak en de bandenreparatieset (voor zover deze aanwezig zijn).
      Informatie over het gewicht in rijklare toestand vindt u ook in de technische gegevens van onze kampeerauto’s en bestelwagens, evenals in onze configurator.
      Het is belangrijk om op te merken dat het gewicht in rijklare toestand een waarde is die is berekend in de typegoedkeuringsprocedure, die onderhevig is aan wettelijk toegestane schommelingen tot +/- 5%.
      Omdat deze schommelingen van invloed zijn op het resterende laadvermogen van het individuele voertuig, moet bij de configuratie en selectie van pakketten en speciale uitrusting rekening worden gehouden met het optreden van wettelijk toegestane schommelingen.
      Voorbeeld: In de technische gegevens wordt het gewicht in rijklare toestand voor de door u gekozen plattegrond vermeld als 2.910 kg. Deze berekende waarde is onderhevig aan wettelijk toegestane schommelingen van +/- 5%, d.w.z. +/- 146 kg. Het gewicht in rijklare toestand van het individuele voertuig kan dus variëren van 2.764 kg tot 3.056 kg.
      De wettelijk toegestane schommelingen vermelden wij ook in de technische gegevens van onze kampeerauto’s en bestelwagens, evenals in onze configurator als aanvullende tekst tussen haakjes.
    3. Het gewicht van de passagiers
      Het gewicht van de passagiers wordt berekend op basis van het aantal door de fabrikant gedefinieerde gordelbevestigde stoelen en is vastgesteld op een nominale 75 kg per stoel, terwijl het gewicht van de bestuurder, dat al in het gewicht in de rijklare toestand is opgenomen, moet worden afgetrokken. In het geval van een voertuig met vier gordelbevestigde stoelen bedraagt ​​het gewicht van de passagiers dus 225 kg (3 x 75 kg).
      Het aantal gordelbevestigde stoelen vindt u in de technische gegevens van onze campers en bestelwagens, evenals in onze configurator. Houd er rekening mee dat deze getallen het hoogst mogelijke aantal gordelbevestigde stoelen voor de betreffende serie-uitvoeringvloerindeling vertegenwoordigen. Het aantal gordelbevestigde stoelen kan echter door de selectie van pakketten en speciale uitrustingen worden verminderd of een verhoging van het laadvermogen van het voertuig noodzakelijk maken.
    4. Het werkelijke gewicht van het voertuig | Pakketten en speciale uitrustingen
      Het werkelijke gewicht van het voertuig heeft betrekking op het gewicht van het voertuig in rijklare toestand plus de in de fabriek geïnstalleerde pakketten of speciale uitrustingen en staat vermeld onder punt 13.2 van het conformiteitscertificaat (CoC). Dit cijfer omvat niet de speciale uitrustingen of andere accessoires die door een verkoper of door u persoonlijk worden toegevoegd na levering van het voertuig vanuit de fabriek.
      Er dient te worden opgemerkt dat het werkelijke gewicht van het voertuig ook een berekende waarde is, die kan afwijken van een waarde die voor uw individuele voertuig is vastgesteld vanwege wettelijk toegestane schommelingen in het gewicht in rijklare toestand als een berekende waarde van het werkelijke voertuiggewicht.
      Informatie over de gewichten van de af fabriek beschikbare pakketten en speciale uitrustingen voor onze kampeerauto’s en bestelwagens vindt u in onze configurator en in de technische gegevens.
    5. Laadvermogen en minimaal laadvermogen
      Het laadvermogen is de maximale lading die een voertuig mag vervoeren en wordt berekend door het gewicht in rijklare toestand, het gewicht van de passagiers en het gewicht van de af fabriek gemonteerde pakketten en speciale uitrustingen af ​​te trekken van het technisch toegestane totaalgewicht.

    Voorbeeld:

    Technisch toelaatbaar totaalgewicht

    3.500kg

    Gewicht in rijklare toestand

    – 2.910kg

    Gewicht van de passagiers

    – 225kg
    (3*75kg)

    Gewicht van de pakketten / speciale uitrusting

    – 100kg

    Lading

    = 265kg


    De installatie van pakketten en speciale uitrustingen leidt daarom altijd tot een vermindering van het laadvermogen. De maximaal beschikbare gewichten voor pakketten en speciale uitrustingen voor elke plattegrond worden afzonderlijk weergegeven in de technische gegevens van onze kampeerauto’s en bestelwagens en in onze configurator.

    Voor kampeerauto’s en bestelwagens als voertuigen van klasse M1 is het wettelijk verplicht om te voldoen aan een minimumlaadvermogen, d.w.z. de minimale lading die een voertuig kan vervoeren. Dit minimumlaadvermogen mag noch bij het configureren van een voertuig, noch tijdens de productie worden onderschreden en wordt voor onze kampeerauto’s en bestelwagens berekend volgens de volgende formule:

    Minimale laadcapaciteit in kg ≥ 10*(n + L)

    Waarbij: “n” het maximale aantal zitplaatsen met gordel is, plus de bestuurder van het voertuig, en “L” de totale lengte van het voertuig in meters is.

    Voorbeeld: Bij een kampeerauto met 4 gordelbeveiligde zitplaatsen en een lengte van 7 m bedraagt ​​het minimale laadvermogen 110 kg (10 x [4+7]).
    Het is belangrijk om op te merken dat wettelijk toegestane schommelingen in het gewicht in rijklare toestand het laadvermogen van het individuele voertuig kunnen verhogen, maar ook kunnen verlagen.
    Voorbeeld (zoals eerder):

    Technisch toelaatbaar totaalgewicht

    3.500kg

    Gewicht in rijklare toestand (+ 4%)

    – 3.026,4 kg

    Gewicht van de passagiers

    – 225kg
    (3*75kg)

    Gewicht van de pakketten / speciale uitrusting

    – 100kg

    Lading

    = 148,6 kg

    Om te voorkomen dat dergelijke schommelingen leiden tot een tekort aan het wettelijk voorgeschreven minimum laadvermogen, hebben wij het maximumgewicht voor pakketten en speciale uitrustingen aan de kant van de fabrikant beperkt op basis van de wettelijk toegestane schommelingen. Informatie hierover vindt u in de technische gegevens van onze kampeerauto’s en bestelwagens en in onze configurator. In deze gegevens is ook rekening gehouden met speciale uitrustingskenmerken van landvarianten / speciale modellen die niet tot de standaarduitrusting behoren.
    Indien het configuratieproces voor onze kampeerauto’s en bestelwagens ertoe leidt dat de door de fabrikant gedefinieerde bovengrens hiervoor wordt overschreden als gevolg van de keuze van pakketten en speciale uitrustingen, kunt u alleen doorgaan met het configuratieproces als u pakketten, speciale uitrustingen of gordelstoelen deselecteert of ervoor kiest om het laadvermogen van het voertuig te vergroten. Anders kunt u het geconfigureerde voertuig niet configureren of bestellen.
    In uitzonderlijke gevallen kan het wegen aan het einde van de productielijn, ondanks een beperking van de gewichten voor pakketten en speciale uitrustingen, aan het licht brengen dat het minimale laadvermogen van het individuele voertuig wordt onderschreden als gevolg van wettelijk toegestane schommelingen. In dergelijke gevallen verzenden wij het betreffende voertuig niet voordat is gewaarborgd dat aan het minimale laadvermogen is voldaan door het verwijderen van verpakkingen, speciale uitrusting of stoelen met gordels, of voordat het laadvermogen van het voertuig is vergroot.

    23-11-2024 om 19:16 geschreven door Flup

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-11-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    22-11-2024 om 20:30 geschreven door Flup

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winterbanden
    Winter banden voor k&ampeerauto's

    Dit moet je weten over winterbanden in Europa

    Wie van plan is om de komende maanden met de kampeerauto op reis te gaan naar winterse gebiedenmoet nadenken over de vraag of winterbanden nodig zijnDie geven je immermeer grip. Maar wat zijn nu eigenlijk de regels? In welke landen zijn winterbanden verplicht en waar heb je voldoende aan sneeuwkettingen? We zetten alle info voor je op een rijtje. 

    Nederland 

    In Nederland is het niet verplicht om met winterbanden te rijden. De overheid raadt wel aan om, wanneer er winterse omstandigheden zijn, toch de winterbanden op de auto of camper te monteren. De wettelijk verplichte minimumdiepte van de groeven bedraagt 1,6 millimeter.

    all season banden

    All-seasonbanden met het alpine-symbool (3PMSF), met bergen en sneeuwvlok, voldoen ook bij winterse omstandigheden. Rijden met spijkerbanden of sneeuwkettingen is in Nederland niet toegestaan. 

    België 

    Ook in België geldt geen verplichting voor winterbanden. De keuze staat je vrij ze toch op te leggen wanneer je het nodig acht. Dan moeten ze minstens een reliëf van 1,6 millimeter hebben – al wordt 4 millimeter aangeraden – en moet je ervoor zorgen dat op dezelfde as identieke banden liggen. Een combinatie van zomer- en winterbanden is dus mogelijk, als je bijvoorbeeld vooraan zomerbanden en achteraan winterbanden monteert. 

    Rijd je met winter- of ‘modder en sneeuw’-banden, dan moet je wel even letten op de code van de band, die samenhangt met de snelheid die je er maximaal mee mag rijden. 

    Heb je een auto of camper met een topsnelheid hoger dan de code op je band aangeeft, dan moet je in België een sticker op je dashboard plakken die de lagere maximale snelheid van die banden steeds in je gezichtsveld houdt. Winterbanden die hieronder vallen, mag je het hele jaar monteren. M+S-banden met deze eigenschap mag je alleen tussen 1 oktober en 30 april op de auto of camper hebben. 

    Sneeuwkettingen zijn alleen toegestaan wanneer de wegen bedekt zijn met sneeuw of ijs, spijkerbanden alleen in heel uitzonderlijke gevallen wanneer de Belgische Minister van Mobiliteit het gebruik ervan toestaat. De snelheid die je met sneeuwkettingen mag rijden, is beperkt tot 50 kilometer per uur. Dat geldt overigens voor alle Europese landen. 

    Luxemburg 

    Bij ijzel, aangedrukte sneeuw, smeltende sneeuw, ijs of rijp moet je in Luxemburg met winterbanden rijden. Die moeten voorzien zijn van een sneeuwvlok- of M+S-symbool om als zodanig beschouwd te worden en een profieldiepte hebben van minstens 1,6 millimeter. Ook hier wordt 4 millimeter aangeraden.  

    Alle vier de wielen moeten voorzien zijn van winterbanden, een combinatie zoals in België is niet toegestaan. Behalve voor campers met een toegestane maximale massa groter dan 3.500 kilogram, in dat geval volstaat het monteren van de winterbanden op de wielen van de aandrijfassen. Uiteraard kun je op alle vier de wielen de winterbanden monteren voor een nog betere grip. 

    winterbanden en sneeuwkettingen camper

    Sneeuwkettingen zijn toegestaan, maar enkel als de weg bedekt is met sneeuw en ijs. Op sommige plaatsen is het dan ook verplicht, maar dat wordt aangegeven met bovenstaand rond, blauw bord waarop een witte band met sneeuwkettingen staat. Spijkerbanden zijn niet toegestaan. 

    Duitsland 

    Het is verplicht om in Duitsland met winterbanden te rijden tijdens winterse omstandigheden. Weersituaties die daaronder vallen, zijn gladheid door sneeuw(modder) en door ijs- of rijpvorming. De minimale diepte van de groeven is 1,6 millimeter, maar 4 millimeter wordt aangeraden. De winterbanden dienen op alle wielen gemonteerd te worden. 

    winterbanden - symbolen (voor de camper)

    Sinds 1 oktober 2024 zijn in Duitsland banden met alleen het M+S-symbool niet meer voldoende om in winterse omstandigheden te rijden: het alpine-symbool moet (ook) op je band staan. 

    Net als in België moet je rekening houden met de maximale snelheid van de winterband in relatie tot die van je auto of camper en indien nodig een sticker in je gezichtsveld aanbrengen. 

    Sneeuwkettingen zijn in sommige (berg)gebieden verplicht, wat wordt aangegeven met het bekende bord. Ook in gebieden waar het bord niet staat, mag je ermee rijden, maar dan moet de weg wel bedekt zijn met sneeuw of ijs. De sneeuwkettingen moeten minstens op alle aangedreven wielen worden bevestigd. Spijkerbanden zijn in Duitsland verboden. 

    Oostenrijk 

    Ook Oostenrijk verplicht het gebruik van winterbanden bij winterse omstandigheden tussen 1 november en 15 april. Sneeuw op de weg, sneeuwmodder of ijs: winterbanden erop, op alle vier de wielen. Hier is het verplicht dat de groeven van de banden minstens 4 millimeter diep zijn. 

    In Oostenrijk vallen zowel banden met het alpine- als M+S-symbool onder de winterbanden. Ter vervanging van winterbanden mag je ook met sneeuwkettingen rijden op tenminste alle aangedreven wielen. Dit mag overigens alleen wanneer de weg ononderbroken bedekt is met een sneeuw- of ijslaag. 

    Sneeuwkettingen kunnen verplicht zijn in berggebieden, wat in dat geval wordt aangegeven met het desbetreffende bord. Passende sneeuwkettigen moet men bij hebben. Je mag ook met vier spijkerbanden rijden, van 1 oktober tot 31 mei, maar moet dan wel een sticker met het spijkerbandsymbool achter op de auto of camper bevestigen. Zo’n sticker kun je kopen bij de ÖAMTC of ARBÖ, de Oostenrijkse tegenhangers van de ANWB. 

    Meer info NKC

    22-11-2024 om 20:29 geschreven door Flup

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rijden tijdens de winter
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    22-11-2024 om 20:22 geschreven door Flup

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-11-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe halfintegrale bij Laika

    Laika Kreos H 5109

    Laika keek tevreden naar zijn halfintegrale Kreos L 5009 en vond het tijd om een integraal type op de markt te brengen. Kreos H 5109 werd zijn naam.

    Koetswerk

    De nieuweling is niet alleen groot hij heeft ook een mooi koetswerk. Het voorfront is knap getekend, de buitendeur met venster houdt met zijn drievoudige vergrendeling ongewenste buiten, de garagedeuren hebben gasdrukveren om het onverwacht dichtklappen te voorkomen. Om het achterfront zijn mooie vorm te kunnen geven werd polyester gebruikt. Ramenvensters zijn van een goede kwaliteit en keurig ingebouwd, hetzelfde mag men zeggen van de kofferdeksels. Zelfs de bekabelingen onder de bodem zijn vakkundig verankerd. Heel de kampeerauto wordt gedragen door het AMC chassis van AL-Ko.

     Zoals men verwacht van de Italiaans fabrikant is het interieur van de bovenste plank. Tijdens koude dagen zorgt de Alde Comfort voor voldoende warmte en is het aangenaam verblijven in het schitterend woongedeelte. Voor de indeling hebben de ontwerpers zich aan een succesvolle inrichting gehouden. Bij het binnen stappen staat men even in volle bewondering van het prachtig meubilair met vlakke vloer van voor tot achter.

    Achterin zijn enkele bedden die het dak van de garage vormen. Vooraan is een L-zitgroep met ronde tafel gedeeltelijk in de stuurcabine met 2 comfortabele zetels geïntegreerd. Naast de buitendeur is nog een zitbank. Aan de andere kant van de buitendeur staat de 153 l koelkast gevolgd door het sanitair. Achter de L-zitbank zien we de keuken en een afzonderlijke douchecel. De zitgroep met zijn tweekleurige kussen heeft een ronde tafel, mooi om naar te kijken maar een rechthoekige vonden we echter wel praktischer. Voor een gemakkelijke doorgang van en naar de stuurcabine is het tafelblad verschuifbaar.

    Vier zwervers kunnen zich comfortabel nestelen rond de tafel. Er zijn ook vier plaatsen met veiligheidsgordels met in de hoogte verstelbare hoofsteunen. Aan de verlichting is veel aandacht besteed, in verschillende delen van het interieur kan men het dimmen. Op een nauwelijks opvallende manier heeft men het hefbed in de stuurcabine geïnstalleerd. Bedienen gebeurt met een druk op de knop en het zakt of stijgt geruisloos. Met zijn 1,9 x 1,4 m afmetingen en de met veren uitgeruste matras slaapt men als een rozeke. Twee zwanenhals lichten geven de mogelijkheid om nog wat te lezen voor je in slaap valt.

    Achter de zitgroep  heeft de fabrikant een 1,19 x 0,63 m groot keukenmeubel geplaatst met drie elektrisch aansteekbare kookvuren ver genoeg van elkaar om grote potten of pannen te kunnen gebruiken. In de ruime bovenkast en de lade onderin vindt het keukengerief een geschikte bergplaats, door  de nauwkeurig geplaatste tussenwanden blijft het netjes in zijn vak liggen. Boven de keuken is een elektrisch bediende dakventilator om de keuken geurtjes naar buiten te blazen. De links en rechts opendraaiende deuren van de 153 l absorptie koelkast houdt voeding en drankjes koel. De standaard geplaatste gas bakoven zal een vreugde zijn van menig koks van dienst.

    Achter de keuken is een ruim bemeten sanitair knap uitgevoerd. Het is nogal donker, door een krachtige LED lamp komt het echter tot haar recht. Het kleine kamertje voor de wc is uitgevoerd in meubeldecor.

    Een kloeke deur sluit de slaapkamer af van het woongedeelte. Via een trapje komt men in de slaapkamer waar enkele bedden boven de garage pronken. De onderste trede van het trapje klapt weg om de lade in de kleerkast onder het voeteinde van het bed te kunnen uit trekken. De 1,95 x 0,80 brede bedden plus de dikke matrassen waarborgen een zalige nachtrust. Dank zij de opslaande hoofdeinden  heeft men een comfortabele zit om nog wat te lezen vooraleer in slaap te vallen. Vergeet echter niet de zwanenhals lichten te doven voor je in slaap valt. In de met aluminium versterkte bovenkasten kan men redelijke wat reisgoed kwijt.

    Reizen met de Laika Kreos H 5109 is een leuke ervaring. Zeker als je de 180 pk diesel neemt en als optie de 9 gang automaat kan de pret niet meer op.

     

    Technische gegevens

    Basisvoertuig: Fiat Ducato met AL-Ko AMC chassis.

    Motor: Turbo Diesel 180 pk

    MTM: 4.500 kg

    Rijklaar: 3.855 kg

    Afmetingen: LXBXH  7,88 x 2,32 x 3,03 m

    Stahoogte: 2,05 m

    Bedden: 2 – 1,95 x 0,8 m

    Meer info: www.laika.it

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    21-11-2024 om 21:13 geschreven door Flup

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-11-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duitsland
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    18-11-2024 om 20:48 geschreven door Flup

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verkeersongevallen

    Verkeersongevallen zorgen naast onnoemelijk veel menselijk leed nog voor veel meer negatieve gevolgen zoals materiële schade, medische kosten en werkonbekwaamheid. Vias institute heeft in een nieuwe studie nu berekend dat de totale maatschappelijke kost voor verkeersongevallen in ons land per jaar naar schatting zo’n 11 miljard euro bedraagt. Elke verkeersdode kost de maatschappij 7 miljoen euro en een zwaargewonde 700 000 euro. Deze cijfers omvatten ook de menselijke kosten, waarover vandaag op de Internationale Herdenkingsdag voor Verkeersslachtoffers uitgebreid zal worden gesproken. Dit is het moment waarop alle organisaties die werken rond verkeersveiligheid oproepen om stil te staan bij de 501 verkeersdoden en 45 000 gewonden die vorig jaar in ons land vielen.

     

    Waarom kosten berekenen?
    Het objectief benaderen van verkeersonveiligheid kan op verschillende manieren. Meestal wordt enkel gesproken over het aantal doden en gewonden, maar een inschatting van de kosten van verkeersongevallen is een andere manier om de impact van verkeersonveiligheid op de hele maatschappij aan te tonen. Ook al kan je moreel gezien op een individueel mensen leven geen prijs zetten, toch kunnen kostenschattingen gebruikt worden in economische kosten-baten analyses van oa verkeersveiligheidsmaatregelen.
     
    Verkeersdode kost 7 miljoen, zwaargewonde 700 000 euro
    Vias heeft op basis van nationale bronnen nu een actuele kosteninschatting voor België gedaan van het totaal aantal verkeersongevallen. De totale kost wordt voor het jaar 2022 geschat op bijna 11 miljard Euro. Elke verkeersdode kost de maatschappij ongeveer 7 miljoen euro. In totaal maken de maatschappelijke kosten van verkeersdoden een derde uit van alle kosten door verkeersonveiligheid in ons land. De kosten voor een zwaargewonde liggen rond de 700 000 euro en elke lichtgewonde kost de maatschappij bij benadering 70 000 euro.
     

    Slachtoffers

    Eenheidskost (EUR 2022)

    Aantal slachtoffers en voertuigen 2022

    Totale kost (EUR 2022)

    Doden 30 dagen

     € 6.799.191

    540

     € 3.671.563.250

    Zwaargewonden

     € 694.216

    3.400

     € 2.360.334.828

    Lichtgewonden

     € 67.454

    42.134

     € 2.842.094.091

    Voertuig met enkel materiële schade

     € 4.184

    487.329

     € 2.039.216.188

    Alle slachtoffers

     

     

     € 10.913.208.356


    Welke kosten worden in rekening gebracht?
    Na een verkeersongeval zijn er verschillende soorten kosten die veroorzaakt worden. Die kosten kunnen opgedeeld worden in slachtoffergerelateerde kosten en ongevalskosten.
    Kosten die samenhangen met het slachtoffer zijn oa medische kosten en kosten omdat je niet meer kan gaan werken. Deze kosten zijn redelijk makkelijk kwantificeerbaar. Het productieverlies van een slachtoffer is gelijk aan de waarde van de verloren productie gedurende de volledige tijd dat die persoon niet kan werken. De waarde van de productie van een individu wordt afgeleid van bijvoorbeeld het inkomen of het bruto binnenlands product (BBP) per persoon.
     
    Menselijke kosten zijn moeilijker te berekenen: de menselijke kosten drukken het leed uit dat verkeersongevallen veroorzaken voor de betrokkenen en hun omgeving. Daarnaast is er ook het verlies aan levenskwaliteit door zware of lichte verwondingen en het verlies aan levensjaren door vroegtijdig overlijden. Het zijn immateriële kosten, ze hebben geen uniforme marktprijs en zijn dus minder gemakkelijk om te becijferen dan de andere kosten. Toch worden ze standaard opgenomen in de berekening van de maatschappelijke kosten aangezien ze een aanzienlijk verlies aan sociale welvaart voorstellen. Er zijn internationaal enkele erkende modellen die gebruikt worden om een kostprijs te bepalen voor zowel ongevallen met gewonden als ongevallen met doden.
     
    Daarnaast zijn er directe kosten gelinkt aan het ongeval: schade aan voertuigen en infrastructuur, files die leiden tot productiviteitsverlies, administratiekosten voor hulpdiensten en verzekering, eventuele begrafeniskosten etc.  Voor deze kosten zijn duidelijke prijzen voorhanden zoals marktprijzen en lonen.
     
    Internationale Herdenkingsdag voor Verkeersslachtoffers
    Elke 3de zondag is er de 'Internationale Herdenkingsdag voor Verkeersslachtoffers'. Wereldwijd worden dan alle verkeersslachtoffers herdacht. In ons land organiseert Rondpunt samen met Ouders van Verongelukte Kinderen-SAVE, Over-Hoop, OTL en Getuigen onderweg vandaag om 11u een herdenkingsmoment in Herent waar stilgestaan wordt bij alle verkeersslachtoffers en doden die vorig jaar om het leven zijn gekomen in ons verkeer.
     
    An Vandeborne, directeur OVK-SAVE: “We brengen vandaag eer aan alle verkeersslachtoffers en betuigen onze steun aan de getroffenen. Vele verkeersslachtoffers zijn jong en de meerderheid van de verkeersongevallen hadden vermeden kunnen worden. In 2023 verloren 501 mensen het leven in het verkeer. Dat is 501 keer iemands kind, iemands geliefde. 76 onder hen waren kinderen onder de 25 jaar. Denk daarom nooit dat het jou niet kan overkomen. Zij mogen nooit vergeten worden want elk kind heeft recht op een veilige leefomgeving met zorg voor elkaar."
     

     

    Meer info: Vias institute:

    18-11-2024 om 20:46 geschreven door Flup

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 14/04-20/04 2025
  • 07/04-13/04 2025
  • 31/03-06/04 2025
  • 24/03-30/03 2025
  • 17/03-23/03 2025
  • 10/03-16/03 2025
  • 24/02-02/03 2025
  • 17/02-23/02 2025
  • 10/02-16/02 2025
  • 03/02-09/02 2025
  • 13/01-19/01 2025
  • 06/01-12/01 2025
  • 30/12-05/01 2025
  • 23/12-29/12 2024
  • 16/12-22/12 2024
  • 09/12-15/12 2024
  • 02/12-08/12 2024
  • 25/11-01/12 2024
  • 18/11-24/11 2024
  • 04/11-10/11 2024
  • 28/10-03/11 2024
  • 21/10-27/10 2024
  • 14/10-20/10 2024
  • 07/10-13/10 2024
  • 30/09-06/10 2024
  • 23/09-29/09 2024
  • 16/09-22/09 2024
  • 26/08-01/09 2024
  • 19/08-25/08 2024
  • 12/08-18/08 2024
  • 05/08-11/08 2024
  • 29/07-04/08 2024
  • 15/07-21/07 2024
  • 08/07-14/07 2024
  • 01/07-07/07 2024
  • 24/06-30/06 2024
  • 17/06-23/06 2024
  • 27/05-02/06 2024
  • 20/05-26/05 2024
  • 13/05-19/05 2024
  • 06/05-12/05 2024
  • 29/04-05/05 2024
  • 22/04-28/04 2024
  • 15/04-21/04 2024
  • 08/04-14/04 2024
  • 01/04-07/04 2024
  • 25/03-31/03 2024
  • 18/03-24/03 2024
  • 11/03-17/03 2024
  • 04/03-10/03 2024
  • 26/02-03/03 2024
  • 19/02-25/02 2024
  • 12/02-18/02 2024
  • 05/02-11/02 2024
  • 29/01-04/02 2024
  • 22/01-28/01 2024
  • 08/01-14/01 2024
  • 01/01-07/01 2024
  • 25/12-31/12 2023
  • 18/12-24/12 2023
  • 11/12-17/12 2023
  • 04/12-10/12 2023
  • 27/11-03/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 13/11-19/11 2023
  • 06/11-12/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 23/10-29/10 2023
  • 09/10-15/10 2023
  • 02/10-08/10 2023
  • 25/09-01/10 2023
  • 18/09-24/09 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 21/08-27/08 2023
  • 14/08-20/08 2023
  • 07/08-13/08 2023
  • 31/07-06/08 2023
  • 24/07-30/07 2023
  • 17/07-23/07 2023
  • 10/07-16/07 2023
  • 03/07-09/07 2023
  • 26/06-02/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 22/05-28/05 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 17/04-23/04 2023
  • 10/04-16/04 2023
  • 03/04-09/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 20/03-26/03 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 06/03-12/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 13/02-19/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 23/01-29/01 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 25/12-31/12 2023
  • 19/12-25/12 2022
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 25/07-31/07 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 13/06-19/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 11/04-17/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 06/09-12/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 02/08-08/08 2021
  • 26/07-01/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 07/06-13/06 2021
  • 31/05-06/06 2021
  • 24/05-30/05 2021
  • 17/05-23/05 2021
  • 10/05-16/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 05/04-11/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 18/01-24/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 07/12-13/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 16/11-22/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 26/10-01/11 2020
  • 19/10-25/10 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 21/09-27/09 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 02/03-08/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 26/02-04/03 2018

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!