De "schatjes" Thibault en Julie op een regenachtige vakantiedag!
Maarten en Jonas in hun "zand-fort"!
Mijn schoonmoeder Mw. Anna Conings-Bocken : 98 jaar op 08-10-2007 !!! Omringd door al haar kinderen, overleden op 15 december 2007.
Thibault en Julie worden groter... juni 2008
Jonas wordt 9 en Maarten en opa vinden het ook geweldig !
Thibault en Julie in het ballenbad!
Julie leest haar Nieuwjaarsbrief op opa's schoot! 01-01-2009.
25 april 2009 : Julie en Thibault in Plopsa Coo tijdens de Vrijwilligersdag van Child Focus!
13 juli 2009 : Julie en Thibault in Kinderstad Heerlen!
18 sept 2009 : Opa met Julie en Thibault in Maasmechelen Village !
Julie in balletpakje gaat haar balletvriendjes "trakteren" op haar verjaardag!
Communicant Maarten bedankt zijn lieve nichtje Julie voor de mooie cadeautjes: 13 mei 2010.
Julie en Thibault met de trein op weg naar Brussel! 17 aug 2010
25 dec 2010 : Julie als "sneeuwpop(je) !
10 maart 2011 : Museum voor Natuurwetenschappen Brussel : Thibault aangevallen door een vleesetende dino !!!
20 april 2011 : Tongeren : Gallo-Romeins Museum : Jonas en Maarten met hun diploma "Archeoloog voor 1 dag"!
25 sept 2011: Maarten treedt in de voetsporen van zijn overgrootvader: hij volgt klarinetles en speelt op de klarinet van zijn overgrootvader Pierre Medaer!
03 april 2012 : Julie noteert de bestellingen voor het eten in haar "restaurant"!
Een Betere Wereld
Boodschap in vele talen met info, concrete projecten, vrijwilligerswerk en verslag daarover, geschiedenis van onze regio.
25-02-2014
Nieuws van op de Filippijnen ...
De media-aandacht voor de door de tyfoon Haiyan getroffen gebieden op de Filippijnen "ebt" zachtjes aan weg ...
Toch willen we ons blijven inzetten voor onze medemensen in die verwoeste regio. Ons team" A Better World Philippines" lost zich af in de mate van het mogelijke : er moet ook gewerkt en gestudeerd worden!
Om aan alle getroffenen te blijven denken, even een beeldje uit ons "adoptiedorp" Tinago.
KLIK op de FOTO : "toch ook maar even een spelletje doen met de kinderen"
Later op de dag plaatsen we weer een "ander" item ...
In deze reeks gaan we - na onze eerste spreekbeurt over "Het Maasland en Wereldoorlog I" verder met alle mogelijke informatie te geven: we delen onze info met anderen om die nog te weinig gekende periode onder de aandacht te houden en velen te huldigen.
Deze keer een voor ons - Maaslanders - minder gekende "groep" uit de Eerste Wereldoorlog " de sapeurs-pontonniers". Ook hier vertrekken we weer vanuit iemand die één of andere band heeft met ons Maasland. François Foelen (° Leopoldsburg, 1894) was de betrovergrootvader van de echtgenote van onze oud-leerling Jos Simons! François maakte deel uit van die afdeling "sapeurs-pontonniers".
FOTO : een schitterend historisch beeld: François Foelen, in duikerspak, gereed om weer af te dalen ...
KLIK op de FOTO
Op de site van onroerenderfgoed.be vonden we volgende info:
De compagnie 'Sapeurs-Pontonniers' werd opgericht op 2 september 1915. Zij stond in voor het onderhoud van de sluizen en de hydraulische inrichtingen van het Belgische front. De afdeling 'Sapeurs-Pontonniers' stelde zijn rustkantonnement en zijn werkhuizen op te Veurne, op het kruispunt richting Bulskamp. 1 peloton werkte onafgebroken aan de sluizen te Nieuwpoort, 1 peloton voor het nachtwerk was te Wulpen gekantonneerd en 1 peloton op halve rust logeerde te Veurne. De compagnie beschikte over een peloton fietsers, over 3 secties duikers en over een technisch bureel. De Compagnie 'Sapeurs-Pontonniers' had gedurende de oorlog 27 doden te betreuren, naast 50 gewonden en 143 slachtoffers van gas.
We blijven u informeren en danken u voor de reacties!
Ons team op de Filippijnen doet zijn uiterste best om hulp te bieden in ons "adoptiedorp" Tinago dat samen met heel veel andere dorpen getroffen werd door de ver woestende tyfoon Haiyan.
Ze hebben ons nu weer enkele foto's doorgestuurd van klinderen die "even" de miserie kunnen vergeten en hun "leven" weer proberen op te nemen...
KLIK op de FOTO
Ons team vraagt ook of we de zomerklassen "Summer Classes" weer kunnen waarmaken: ook tijdens de "vakantie" willen ze zoals reeds verschillende jaren een ander dorp uitkiezen om er enkele weken te gaan les geven (stagiairs van de Isabella State University), met de kinderen te spelen en voor hen te koken. We proberen dat waar te maken maar het wordt er niet "eenvoudiger" op: in het kader van de besparingen is er de volgende jaren geen financiële steun meer te krijgen vanwege de stad Maaseik: jammer maar helaas... Op de affiche staat Maaseik nog vermeld ...
Daarom zullen we zelf nog "meer" moeten (proberen te) doen... : door orgel te spelen, op te treden op diverse manieren, spreekbeurten, ..... hebben we toch al een "deel" bij elkaar... We willen die gelukkig lachende kindergezichten blijven zien !!!
Het wordt (weer) een druk weekend: vandaag orgel spelen tijdens een uitvaartplechtigheid in Vucht , deze avond wekelijkse dienst in Meeswijk; zondagvoormliddag het koor begeleiden in Leut en maandagvoormiddag : een uitvaartplechtigheid voor een 100-jarige (!) in Eisden Dorp...
Mensen... telkens een "uniek" leven met zijn ontelbare aspecten ...
En toch ook eens even aandacht voor onze prachtige natuur : gisteren maakte onze zoon Luc een prachtige foto van een zeldzaam mooie regenboog: even de auto langs de kant en ... klik ... : en ... de foto is helemaal niet "gefotoshopt": daarom staat die paal daar ... niet foto-bedervend maar hij maakt het "echt" ! Proficiat Luc. Zelfs de Limburgse weerman Ruben Weytjens plaatste de foto op zijn facebook-pagina en daar zijn er reeds ongeveer 600 'likes' !
KLIK op de foto : regenboog boven Lanklaar, vrijdag 21 februari, 16.50 uur.
Het is een prachtige namiddag geworden in de Beau Séjour in Lanklaar. De 57 aanwezigen genoten blijkbaar van mijn "verhaal" over "Het Maasland en de Eerste Wereldoorlog".
Commentaren als "zeer leerrijk, uitermate boeiend, unieke documenten, vlotte vertelling ..." : je wordt er rood van tot achter je oren! Zelf vond ik het ook geweldig : wat een aandacht en ... de commentaren bij persoonlijke gesprekken achteraf waren echt "hartverwarmend". De Eerste Wereldoorlog is blijkbaar nog altijd "onbekend" of "weinig bekend" in heel wat aspecten.
Bedankt lieve mensen voor jullie aandacht, interesse en commentaren. Bedankt voor jullie aanwezigheid, niet alleen leden van onze COV-gepensioneerden maar ook familie, zangers uit de diverse koren, geïnteresseerden, mensen uit Lanklaar en Stokkem, pastoor Eddy, ... en in het bijzonder welkoim aan Edith Bronckaers: van haar grootvader hebben we toch "even" enkele beelden kunnen laten zien.
Het is een lange voorbereidingsweg geweest maar het was echt de moeite waard, ook voor mezelf. Woorden van dank om "gewone" mensen te "eren" die in vreselijke omstandigheden "hun" plicht hebben gedaan, hun vreugde en - misschien vooral - verdriet hebben gekend, dat blijft heel belangrijk !!!
We gaan ook verder met onze rubriek over "Het Maasland tijdens Wereldoorlog I " : alleen zal de titel iets korter worden ("voorbereiding spreekbeurt" knippen we ervan af) ...
We blijven wel verder werken aan ons "verhaal", aan onze studie : er komen immers nog locaties waar ik zal spreken, een beetje in "gewijzigde" vorm : ruisthuizen, school, Cultureel Centrum, verenigingen ... : daar proberen we telkens een "eigen cachet" aan te geven! Alle info blijft dus welkom!
Bedankt COV-bestuur voor de bijdrage aan ons project : de steun gaat ook nu naar de door de tyfoon getroffen mensen op de Filippijnen, in het bijzonder naar ons "adoptiedorp" Tinago!
FOTO : een eerste "beeldje" : aandachtige toehoorders tijdens de uiteenzetting ...
Vandaag geef ik de spreekbeurt over "Het Maasland tijdens de Eerste Wereldoorlog" in hotel Beau Séjour in Lanklaar: 57 (!) personen hebben zich ingeschreven voor de geïllustreerde uiteenzetting , reagerend op de uitnodiging van onze groep COV-gepoensioneerden.
Meer dan 200 dia's zullen "voorbijkomen" , een groot aantal, maar sommige zullen slechts "even voorbijflitsen". Zij vertegenwoordigen het levensverhaal van vele "Maaslanders" , maar ook van anderen. Die periode is er één geweest van vooral veel verdriet: soms krijg ik het echt moeilijk wanneer ik de beelden zie, de verhalen nog eens overlees...
Deze voormiddag wilde ik eigenlijk alles nog eens grondig bekijken en doorlezen, maar een telefoontje beslist er anders over: "Kun je orgel spelen in Leut tijdens een uitvaartplechtigheid?" - Natuurlijk , dat doen we eerst en dan zetten we alles gereed.
Onze "achtergrondtekst" beslaat 111 pagina's: daarom : vragen zijn altijd welkom en als we kunnen helpen ... graag een seintje !!!
We brengen wel verslag uit...
FOTO : de "gevaarlijke" (?) bodem van de granaat voor Sockelflak (Patronenfabrik Karlsruhe 1918).
Het Maasland en Wereldoorlog I : voorbereiding spreekbeurt (36)...
Een "scoop" die morgen, tijdens onze spreekbeurt over Wereldoorlog I niet zal ontbreken, is wel echt uniek.
De "leven-reddende kogel"! Onvoorstelbaar, paradoxaal,... en toch echt. Een soldaat - morgen vertellen we er meer over - wordt getroffen door een Duitse kogel die ... in een kogel die hijzelf voor zijn lichaam draagt, blijft steken, er zich eigenlijk door-boort, maar vast blijft zitten ...
Toen één van de zonen van de bewuste soldaat het mij vertelde, kon ik het haast niet geloven: dus : op interview en... fototoestel mee !!! En ja ... het is zo: morgen de beelden . Vandaag een andere foto die ik kon maken bij één van de zonen van de "geredde" soldaat : een "granaatl" voor "Sockelflak" : 3,7 cm. Op de Limburgse erfgoeddagen toonde iemand 2 van deze projectielen en ééntje was eigenlijk nog "geladen". Ik moet er niet aan denken dat deze - het projectiel heeft ook nog dat "plaatje" beneden - moest geladen zijn ...
FOTO : projectiel voor Sockelflak (Duitse luchtdoelartillerie) : 120 granaten per minuut konden afgevuurd worden, met een mondingsnelheid tot 350 m/sec en een bereik tot 2,5 km hoogte. Het projectiel dat ik hier in mijn linkerhand houd om te fotograferen is vervaardigd in de "Patronenfabrik Karlsruhe".
Het Maasland en Wereldoorlog I : voorbereiding spreekbeurt (35)...
We kregen enkele mooie reacties op het lied ("Bij de optocht naar de loopgracht" dat we gisteren publiceerden : blijkbaar zijn mensen in verband met de Eerste Wereldoorlog ook naar dat "item" op zoek. Daarom vandaag ook het gisteren reeds vermelde : "Yser-Ring".
KLIK op de FOTO!
Onze "presentatie" is helemaal "klaar" ... hoewel : je moet op een bepaald ogenblik "stoppen" : er is nog zoveel te vertellen maar ... alles "vatten" is niet mogelijk.
Hoe verder je echter op de materie ingaat, hoe meer respectje krijgt voor diegenen die het meemaakten, zowel voor hen die er hun leven bij lieten als voor diegenen die terugkeerden met alle mogelijke "littekens" ... ook al waren sommigen misschien niet "fysiek" gekwetst... andere "wonden" helen soms ook heel moeilijk ... of niet ...
Muziek staat centraal vandaag: we repeteren met het koor van OKRA en met de kerkkoren van Meeswijk en Lanklaar. Maar ook is er "muziek" tijdens de voorbereiding van onze spreekbeurt voor aanstaande donderdag. We zijn nu bij de dia's over "liederen" tijdens de Eerste Wereldoorlog.
We kunnen slechts enkele "voorbeelden" weergeven van de vele liederen - eventueel even enkele noten "aanslaan" op de piano waar we de uiteenzetting geven - : zo vermelden we even :
"Lied bij de optocht naar de loopgracht" : eigenlijk bijna onvoorstelbaar...
" '"t Liedje van den Yser-Ring"
"Het Oorlogskindeke" : een soldaat verneemt dat hij vader geworden is: hij (een Gentenaar) schrijft een gedicht over zijn gevoelens en Emiel Siroux zorgt voor de toonzetting. Dit lied heb ik aangeleerd aan ons OKRA-koor!
Er zijn natuurlijk ook spotliederen "gecomponeerd" : "Nieuwjaarswensen aan den keizer" wenst hem "van alles" toe: dat publiceren we later eens volledig !!!
En naderhand ontstonden ook liederen die we zelfs vroeger tijdens onze zangstonde bij de Chiro zongen : "In de tijd der patriotten ..."
Het Maasland en Wereldoorlog I : voorbereiding spreekbeurt (34)...
Onze voorbereiding nadert haar einde: ongeveer 200 (!) dia's staan klaar : bij sommige hoort er een "verhaal" , andere dienen even ter illustratie en zullen relatief snel voorbij-flitsen...
En ... onze gepensioneerde leerkrachten en andere belangstellenden schrijven zich heel vlot in : de teller staat op 56 ... : dus : nog maar eens alles heel goed "checken" en ... onze les van buiten leren : hier en daar lezen we natuurlijk een passage voor!
FOTO : een briefje noodgeld uit Leuven (Wereldoorlog I) dat we "op de kop " konden tikken ...
KLIK op de FOTO
Tussendoor maken we muziek samen met kleinzoon Maarten ...
Drie diensten zijn er dit weekend om er orgel te spelen : vandaag uitvaart in Leut, deze avond wekelijkse viering in Meeswijk en morgenvroeg in het Rusthuis te Stokkem ...
Tussendoor : onze spreekbeurt over WOI afwerken : 1/3 van de "beelden" met heel summiere commentaar (de rest vertel ik) is definitief klaar ... nou ja ... definitief : je denkt toch steeds weer aan "iets". We beginnen met een heel kort overzicht van oorzaken , aanleiding en verloop en daarna illustreren we vele aspecten van WOI met het verhaal van mensen van bij ons : loopgraven, front, brieven, oorlogsmeters, de elektrische draad, vuurkruisers, gas, verlof, leven in onze Maaslandse dorpen, liederen, monumenten, vieringen, ..... er zijn zoveel "aspecten" te bespreken.
En ... kleinzoon Maarten komt op weekend: dat wordt musiceren : hij klarinet en opa mag hem op piano begeleiden !!! Heerlijk !!!
Mish Mash 2014 : geslaagd met grootste onderscheiding !!!
Het is een prachtige dag geworden in de KHLim te Hasselt! Er was een drukte van belang op de "markt" en ... bij onze spreekbeurt over "Boodschap voor een Betere Wereld" mocht ik 34 studenten en enkele professoren verwelkomen.
Ze waren allemaal heel geboeid door ons verhaal en spraken er zich lovend over uit! Bedankt organisatoren, bedankt lieve studenten (orthopedagogie, verpleegkunde, ...): jullie reacties bewijzen dat zovele jongeren met een positieve ingesteldheid de maatschappij benaderen en ik ben er zeker van dat jullie alle ontwikkelde talenten ten dienste zullen stellen van anderen!
Hopelijk mogen we onze Boodschap weer "uitdragen" in 2015 !
FOTO : op de "markt" , samen met Emmanuëlla Wijckmans: zij voert actie ten voordele van de ALS Liga : kijk ook op facebook naar : www.facebook.com/ALSLiga : een "like" brengt een euro op voor onderzoek naar deze vreselijke ziekte ...
"Lesgeven" (bewust in 1 woord geschreven) heb ik mijn hele leven lang ontzettend graag gedaan, vooral vertellend en met heel veel "interactie". Dat hoop ik vandaag ook weer te ervaren, deze keer voor 18- à 20-jarigen!
Het wordt beslist een boeiende dag aan de KHLim , een dag met heel diverse "ontmoetingen": heel wat groepen die op diverse vlakken "helpen" in onze maatschappij stellen hun projecten en datgene wat ze doen voor "hun" doelgroep, voor. En ... uiteraard zijn de muzikanten van de "Meander" uit Stokkem aanwezig. Enkelen van hen waren of zijn nog in "De Garve" ,een school voor Buitengewoon Ondedrwijs.
Die naam "De Garve" heb ik ooit aangereikt als naam voor die school: de term komt uit een gedicht van een "voorvader" - Arnold Sauwen" (dichter uit Stokkem waar de "roots" van onze familie liggen) : het woord betekent "korenschoof" : daarin zit nog "alles", het "betere" en het "andere" : zo ook in die school, in dat instituut, in die opvangmogelijkheid: mensen met verschillende kwaliteiten, elk op "zijn" niveau! En ... zo treden zij bijvoorbeeld naar buiten met hun "orkest" ! Vorig jaar stopte er zelfs ééntje even met spelen toen hij me zag: wat een "warmte" !!! Sommigen van hen ontmoet ik regelmatig in het nabijgelegen rusthuis en... wat een jovialiteit steeds !!!
"Talenten ontwikkelen en ... ze gebruiken ... ook voor anderen!" : dat is de "ondertitel" van ons project "Boodschap voor een Betere Wereld" : we brengen wel verslag uit !
FOTO : op 20 oktober 1996 stond ik aan de micro op het podium tijdens de "Witte Mars" voor 300.000 mensen, samen met Philippe Soreil van RTLTVi, vandaag zijn het er beduidend "minder" maar ... we kunnen onze ervaringen weer "delen" en een oproep doen!
Deze voormiddag orgel spelen tijdens een uitvaartplechtigheid in Eisden Dorp: we nemen afscheid van een familielid van één van onze koorleden : de dierbare overledene bereikte de "gezegende" leeftijd van 90 jaar ...
Daarna werken we verdedr aan onze spreekbeurten:
- morgen, donderdag, spreek ik over ons project "Boodschap voor een Betere Wereld" aan de KHLim in Hasselt tijdens de dag van "Mish Mash" (dag van de diversiteit): "ondertitel" van mijn presentatie :"Talenten ontwikkelen en er iets mee doen... zeker ook voor anderen!" Via heel wat beelden kpmen aan bod : de historiek van het project (vanuit de zaak Dutroux toen ik lid was van het "Comité Julie et Mélissa") de Witte Mars , de betekenis van de Boodschap, Child Focus (verdwijningen, cyberpesten,...)voorbeelden van ver- en hertalingen van onze Boodschap (nu reeds in 730 talen), onze in het buitenland opgestarte projecten...
FOTO : de affiche "Mish Mash" : tevens uitnodiging voor de "markt" !
KLIK op de FOTO
- volgende week donderdag : spreekbeurt over het Maasland tijdens de Eerste Wereldoorlog : gisteren was ik in Eisden op interview en ... ik mag het (nog) niet verklappen maar daar zag ik o.a. iets ... een bewijs van een miraculeus ontsnappen aan de dood (ik kom er nog op terug) ...
Het Maasland en Wereldoorlog I : voorbereiding spreekbeurt (33)...
Langzamerhand beginnen we onze spreekbeurt (voor 20 februari) "af te ronden. Nog eens alles goed op een "rijtje" proberen te zetten. Een echte "chronologische" logica - zoals in de vorige spreekbeurten, kan ik er niet inleggen. We gaan namelijk vooral uit van hetgeen mensen van bij ons meemaakten: een aparte invalshoek om via "onze" mensen naar het algemene te gaan.
We beginnen uiteraard met een kort overzicht van oorzaken, aanleiding, verloop ... en dan komen de "levensverhalen"...
Eindigen doen we uiteraard met de Wapenstilstand en de huldigingen, oprichting van Oudstrijdersbonden, ...
Toen ik gisteren op interview was (ook één van de laatste) mocht ik een prachtige getekende postkaart inscannen: die wil ik jullie niet "onthouden"!
FOTO : een "overwinningskaart" met een "poilu" (Franse frontsoldaat) en een kleine Franse woordspeling waarbij de "klank" van woorden tot een andere betekenis kan leiden! Misschien zoek je zelf eens even... daarna kun je hier beneden de oplossing vinden maar ... die heb je dan natuurlijk al !!!
KLIK op de FOTO
Letterlijk staat er (woord en tekening) :
Les Français sont vingt (20) coeur (hart)... Les Boches sont vingt (20) Q (letter q)
Hardop gelezen kun je het dan als volgt schrijven :
Les Français sont vainqueurs , les Boches sont vaincus.
(De Fransen zijn overwinnaars, de Duitsers zijn overwonnen)
N.B.
"Boche" is een scheldnaam voor de Duitse soldaten: deze term gebruiken we alleen nog maar in zijn "historische" context ! Hij komt vermoedelijk van al-boche (al: korter voor allemand en boche zou een "kop" betekenen...
"Poilu" duidt de Franse soldaten aan : in Franse gewesttalen betekende het woord : dapper, mannelijk...
- OKRA Meeswijk : voorbereiden van het optreden in Heusden (10 april): instuderen van de eigen nummers en van de liederen die we gezamenlijk met de andere koren zullen zingen
- mannenkoor Meeswijk : Pasen voorbereiden en ... al even "vooruitkijken" naar zaterdag 15 maart wanneer we in Aldeneik de wekelijujkse viering zullen verzorgen!
Deze week donderdag spreek ik in Hasselt (KHLim) over ons project "Een Betere Wereld" : dus nog even "updaten". Er is woensdag orgel te spelen tijdens een uitvaart in Eisden en... er staan nog 6 interviews op het programma en dan ... is ook de eerste spreekbeurt over Wereldoorlog I klaar : die houd ik op 20 februari in de namiddag in hotel Beau Séjour in Lanklaar voor COV-gepensioneerden (en voor "enkele" mensen die aangaven daar ook te willen zijn) : nog interesse? Graag een seintje dan stuur ik info op!
We blijven u over alles informeren ... ondertussen zijn we - gisteren - met ons blog tot plaats 62 (!) geraakt op 22.259 blogs : bedankt !!!
FOTO : binnenaanzicht van de prachtige kerk van Aldeneik waar we zullen zingen op 15 maart.
Het Maasland en Wereldoorlog I : voorbereiding spreekbeurt (32)...
Als je historische bronnen raadpleegt moet je ook af en toe eens een beetje geluk hebben. Bij het doorbladeren van de overlijdensregisters uit Meeswijk trof ik hier en daar een persoonlijke nota aan, een aanvulling door de ZEH Pastoor.
En die "randbemerkingen" - letterlijk en figuurlijk - geven soms een heel interessante aanwijzing. Zo is er in het dat register het bericht van het overlijden van Felix PORTA uit Meeswijk. In de rand noteerde pastoor Grauls een bijkomende tekst.
FOTO : uit het overlijdensregister van Meeswijk : nota bij het overlijden van soldaat Felix Porta : hij was een broer van Leon Porta, jarenlang Belgische consul in Monaco.
Felix Porta (geboren in Meeswijk) was student Retorica aan het College van de Kruisheren in Maaseik. Hij nam dienst als oorlogsvrijwilliger : in mei 1915 vroeg hij toelating om de klas te verlaten waarna hij de grens overstak om als vrijwilliger dienst te nemen. Hij sneuvelde bij Diksmuide (31/01/1916), getroffen door een schrapnel. Hij ligt begraven te Adinkerke...
Ook gisteren hadden we weer meer dan 100 bezoek(st)ers op deze site : we proberen alle aspecten zoveel mogelijk bij te houden ... Straks werken we verder ...
Deze voormiddag orgel spelen in Leut en daarna werken we verder aan één of ander item...
Onze buitenlandse teams blijven info sturen : in Benin is één van onze "leerlingen" er weer in geslaagd een hoger diploma te behalen: félicitations Abel ! En op de Filippijnen blijft ons team hulp bieden in Tinago met afwisselende "ploegen" ...
Het Maasland en Wereldoorlog I : voorbereiding spreekbeurt (31)...
"Gepakt door de gaas" - dat overkwam ook Pieter-Antoon SIMONS uit ons dorp Lanklaar. Zijn overlijdensbericht (januari 1941 - tijdens de Tweede Wereldoorlog) was opgesteld in het Nederlands, zijn bidprentje in het Frans.
Pieter-Antoon was groot-oorlogsinvalied en hij bracht het in zijn militaire carrière tot Luitenant Kolonel. Aan het front streed hij samen met 2 van zijn broers (waarvan er één de rang van kapitein had en ook ernstig gekwetst werd aan het front).
KLIK op de FOTO : gedachtenisprentje Pieter-Antoon Simons (gehuwd met Bertha WAGNER).
Het Maasland en Wereldoorlog I : voorbereiding spreekbeurt (31)...
Op 2 december 1915 sneuvelde VAESEN Theodoor uit Stokkem. Hij stierf in de armen van mijn oom Henri Medaer (oudste broer van mijn vader), zijn beste vriend.
Een grote obusscherf drong in het lichaam: Henri (ambulancier) deed samen met een chirurg nog al wat hij kon maar ... tevergeefs. Dit greep mijn oom zodanig aan dat hij een mooie herinneringstekst - versierd met een palm - in prachtig handschrift neerpende...
FOTO : een fragment uit het eerbetoon dat Henri Medaer neerschreef voor zijn diepbetreurde makker ...
KLIK op de FOTO
Theodoor Vaesen sneuvelde te Reninge, aan het IJzerfront: hij was soldaat bij het 22ste linieregiment ...
Onze 4 kleinkinderen: foto 1 : Maarten en Jonas foto 2: Thibault en Julie ! foto 3: Thibault en Julie worden groter! foto 4: Julieke bij de kerstman foto 5: Thibault als cowboy in de turnles! foto 6: Julieke 31 maart 2007: ik word groter! foto 7: 11 april 2007: de 4 schatten van kleinkinderen samen met opa. foto 8: Moederdag: Kleindochter Julieke en haar mama Jill.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek