De "schatjes" Thibault en Julie op een regenachtige vakantiedag!
Maarten en Jonas in hun "zand-fort"!
Mijn schoonmoeder Mw. Anna Conings-Bocken : 98 jaar op 08-10-2007 !!! Omringd door al haar kinderen, overleden op 15 december 2007.
Thibault en Julie worden groter... juni 2008
Jonas wordt 9 en Maarten en opa vinden het ook geweldig !
Thibault en Julie in het ballenbad!
Julie leest haar Nieuwjaarsbrief op opa's schoot! 01-01-2009.
25 april 2009 : Julie en Thibault in Plopsa Coo tijdens de Vrijwilligersdag van Child Focus!
13 juli 2009 : Julie en Thibault in Kinderstad Heerlen!
18 sept 2009 : Opa met Julie en Thibault in Maasmechelen Village !
Julie in balletpakje gaat haar balletvriendjes "trakteren" op haar verjaardag!
Communicant Maarten bedankt zijn lieve nichtje Julie voor de mooie cadeautjes: 13 mei 2010.
Julie en Thibault met de trein op weg naar Brussel! 17 aug 2010
25 dec 2010 : Julie als "sneeuwpop(je) !
10 maart 2011 : Museum voor Natuurwetenschappen Brussel : Thibault aangevallen door een vleesetende dino !!!
20 april 2011 : Tongeren : Gallo-Romeins Museum : Jonas en Maarten met hun diploma "Archeoloog voor 1 dag"!
25 sept 2011: Maarten treedt in de voetsporen van zijn overgrootvader: hij volgt klarinetles en speelt op de klarinet van zijn overgrootvader Pierre Medaer!
03 april 2012 : Julie noteert de bestellingen voor het eten in haar "restaurant"!
Een Betere Wereld
Boodschap in vele talen met info, concrete projecten, vrijwilligerswerk en verslag daarover, geschiedenis van onze regio.
30-10-2015
Kerkhof...
Deze voormiddag de graven gepoetst... en weer heel veel mensen ontmoet die je - dikwijls - weer een jaartje niet meer gezien hebt...
Herinneringen... komen naar boven: leeftijdgenoten , kennissen, oud-dorpsgenoten, ... telkens weer een "eigen" verhaal, met eigen herinneringen die je dan even deelt voor een graf waar je meestal niet bij blijft stilstaan ... en dan wat dankbaarheid ervaren ... mooi ...
Vandaag de "zoveelste" rondleiding op de Tentoonstelling Mota Campania : deze keer weer studenten, jongeren die al dan niet geïnteresseerd binnenkomen maar gaandeweg toch verwonderd kijken naar de prachtige voorwerpen die door de archeologische opgravingen aan de oppervlakte kwamen.
Jongeren zijn tegenwoordig precies iets "minder" bezig met hun "roots" , hun "voorgeschiedenis" ... heb ik de indruk...
En toch geraken ze geboeid en willen ze uiteindelijk meer weten : dat bewijzen de reacties achteraf, de vragen om documentatie voor spreekbeurten over "hun" regio... en ... dat doet goed !!!
De leerlingen van de Kunstacademie maakten schitterende voorwerpen , geïnspireerd op de vondsten en ... de "kleintjes" maakten al ijverig "duimpotjes" en leerden zo meer over het leven van onze "voorouders". Het duimpotje uit de "oudheid" - dat in Maasmechelen werd opgegraven - is één van de - slechts - 28 die in Europa werden opgegraven!
KLIK op de FOTO : Mota Campania : een gedeelte van de werken, gemaakt door leerlingen van de Kunstacademie : het bekijken waard !!!
Volgende vrijdag is het zover : in de OASE in Dorne (19.30 u.) geef ik een lezing over Dorne en "omstreken" tijdens de Eerste Wereldoorlog !
We hebben weer wat "nieuwe" aspecten toegevoegd, kwestie van zelf steeds "bij te scholen" !
Voor deze avond maakte de KVLV van Dorne deze affiche : KLIK op de FOTO
Ondertussen zijn we ook klaar met ons "verteluurtje" en "beelden" voor de Vormelingen van Elen en ... beginnen we ons te verdiepen in Lanklaar en Neeroeteren !
Met onze koren zijn we al een heel eind gevorderd bij het instuderen van het programma voor de Vincentiusavond en de diverse optredens in rusthuizen: later meer daarover !
Mota Campania : "Werken" van leerlingen van de Kunstacademie.
Op de Tentoonstelling "Mota Campania" in het Cultuurcentrum van Eisden mocht ik de "leerlingen" (volwassenen-onderwijs) van de Kunstacademie rondleiden! Sommigen volgen grafische kunsten, anderen pottenbakken.
De groep van o.a. juf Diana Wynants maakte een prachtige reeks "potten" (allerhande ) , geïnspireerd door de opgegraven voorwerpen die ze zagen op de Tentoonstelling. Deze voormiddag worden die kunstwerken bijgeplaatst op de Tentoonstelling : beslist een meerwaarde: proficiat !!!
22ste Lezing over Onze Regio en de Eerste Wereldoorlog !
Volgende vrijdag , 30 oktober, te 19.30 u. in Ontmoetingshuis OASE te Dorne (Opoeteren), geef ik mijn 22ste Lezing over "Onze Regio tijdens de Eerste Wereldoorlog" : dit op uitnodiging van de plaatselijke KLVLV : iedereen van harte welkom !
Het blijft boeiend om de lezingen telkens heel "lokaal" aan te passen ! We zullen zeker de 3 gesneuvelden van Opoeteren - (Dorne behoort daartoe) - bespreken !
KLIK op de FOTO : we betonen hen , en "via" hen , alle slachtoffers van dat vreselijke conflict blijvend respect !
De 23 ste lezing wordt er ééntje in "beperkte Kring" : op zondag 8 november zijn we bij de vormelingen in Elen ...: daar geven we dan weer een heel andere dimensie aan ...
Onze Boodschap in de taal Cypriotisch Grieks : Taal 735 !
Onze Boodschap voor een Betere Wereld bestaat nu ook in het Cypriotisch Grieks : taal 735 !!!
Het is een "varioant van het moderne Grieks, gesproken in Cyprus : de vertaling werd gemaakt door Amy Nash, woonachtig op het eiland Cyprus : thank you very much !!!
CYPRIOTISCH GRIEKS
"Στόχος μας είναι να χτίσουμε έναν καλύτερο και πιο ασφαλή κόσμο όπου όλα τα παιδιά λαμβάνουν μια σωστή παιδεία και εκπαίδευση, και βρίσκονται σε θέση να αναπτύξουν πλήρως τα ταλέντα τους, έτσι ώστε τώρα, αλλά και αργότερα ως ενήλικες, να μπορούν να βοηθούν ο ένας τον άλλον, με πνεύμα αλληλεγγύης, εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού."
NEDERLANDS
WIJ WILLEN EEN VEILIGE WERELD WAARIN ALLE JONGEREN
ONDER GOEDE BEGELEIDING AL HUN TALENTEN
OPTIMAAL KUNNEN ONTWIKKELEN OM ZE - NU EN - LATER
TEN DIENSTE TE STELLEN VAN ELKAAR IN EEN GEEST VAN
SOLIDARITEIT, VERTROUWEN EN WEDERZIJDS RESPECT!
En zo speuren we verder om onze
Boodschap voor een Betere Wereld te vertalen en te verspreiden
Een variant van de taal Tamacek is "Tamazight" : taal 734 : je vindt deze taal in Marokko ! Ze werd ons toegestuurd in "voor ons leesbare fonts" !
TAMAZIGHT
‘Iswi nakh anbnu yat ḍunit ihlan d ghila laman d ḍa ghulʃi iʃiṛan ad kkran mzyan d gin atwran lmawahib nsan abayn afad drik d luknna ghan irgzen qnna ad mɛwan s ṛuh n ṭadamun, ṭik d lwqar ghrasn'
Nederlands
WIJ WILLEN EEN VEILIGE WERELD WAARIN ALLE JONGEREN
ONDER GOEDE BEGELEIDING AL HUN TALENTEN
OPTIMAAL KUNNEN ONTWIKKELEN OM ZE - NU EN - LATER
TEN DIENSTE TE STELLEN VAN ELKAAR IN EEN GEEST VAN
Boven- en onderkant van de "briquet de poilu(s)" die gemaakt was van een huls, dragen een muntstuk : daardoor is de "taks" betaald !
KLIK op de FOTO !
Je ziet de onderkant van de "briquet" !
In andere bijdragen zullen we nog ingaan op originele voorwerpen uit onze "verzameling WOI" !
Ondertussen werken we ook verder aan het verspreiden van onze "Boodschap voor een Betere wereld" : reeds 733 talen werden gepubliceerd. Jammer genoeg kunnen we op dit blog niet "rubriceren" ... tik dus maar eens een "vreemde" taal in ... bij "zoeken in blog"... bijv. Hindi ... of Urdu ...
Op de foto : de onderkant van de "briquet de poilus" die we toonden op 19 - 10 - 2015 (3 dagen geleden).
Hij is "aangepast aan de wet van 1916 waarbij een nieuwe "standaard" werd ingevoerd (de vorige publiceren we nog) : er staat geen datum op maar men heeft de letters C I moeten drukken op het apparaat : C I staat voor Contributions Indirectes (indirecte belastingen). Die letters worden aangebracht rondom het profiel van Mercurius (en niet de Franse "Marianne" - dit leest men dikwijls) . Daarbij staat dan vermeld "Ministère des Finances" !
Men moest een bijzondere taks betalen op voorwerpen die vuur konden voortbrengen door bijv. 'wrijving" (frottement).
Gisteren maaktyen we een mooie dagtrip met de gepensioneerden van de Kring COV-Maaseik-Dilsen: we bezochten een struisvogelboerderij in Noord-Brabant , maakten een tochtje rondom Breda en gingen dan naar een orgelmuseum: heel ontspannend...
FOTO : even de moderne toer op : een "selfie" met struisvogel ... Een knipoogje naar al onze blogbezoek(st)ers !
KLIK op de FOTO
En vandaag "werken" we verder ... aan onze lezingen en gaan we naar het koor van Leut want daar mag ik met Kerstmis de Middernachtmis dirigeren...
Een andere "briquet de poilu(s)" is gemaakt van een "kogel-huls" (groot kaliber , misschien lichtkogel).
Omdat men verplicht was belasting (impôt) te betalen op dergelijke voorwerpen werd er op de "kop" en op het "onder-vlak" een munt verwerkt : foto daarvan publiceer ik nog!
Wanneer ik ergens een lezing geef stel ik ook originele "voorwerpen" tentoon uit mijn verzameling "Eerste Wereldoorlog". En ... die proberen we natuurlijk langzamerhand verder uit te bouwen !
Zo kreeg ik onlangs de kans om 2 exemplaren "Briquet de poilu(s)" aan de collectie toe te voegen: het zijn aanstekers die door Franse soldaten ("poilus") gebruikt werden tijdens de Eerste Werteldoorlog.
KLIK op de FOTO
In beeld : een eerste exemplaar: in volgende items komen we hier nog op terug met meer uitleg !
Vandaag eerst alles in orde maken voor de 2 koorrepetities en ... een "optreden" voorbereiden voor volgende donderdag : dan stopt de vereniging Femma uit Stokkem er definitief mee en op het afscheidsdineetje ga ik wat vertellen en wat muziek brengen ... met eigenlijk een beetje "gemengde" gevoelens : herdenken, afscheid, vieren ???
Tegenwoordig "moet" je nogal eens een Engelse uitdrukking gebruiken ... om "modern" te zijn ...
Daar dacht ik aan toen ik deze foto nog eens even ik bekeek : ik maakte ze na afloop van mijn lezing in Opglabbeek. Ze toont "Toine Bouchet" , iemand die me ontzettend geholpen heeft bij de voorbereiding van mijn lezing (samen trouwens met Ronny en anderen) ! Met dank plaats ik hem daarom even in "the picture" : hij kijkt doorheen een "passeursraam" dat velen doorheen de elektrische draad hielp ontsnappen naar het "vrije" Nederland, sommigen om er als vluchteling te blijven, sommigen om via dat land het front te vervoegen, sommigen om brieven enz... "over te brengen" !
KLIK op de FOTO !
Vandaag rusten we een beetje... bezoeken we familie en gaan we even "binnenspringen" op een Missietentoonstelling ... De boeken voor Dorne, Lanklaar, Elen en Neeroeteren liggen al klaar ... evenals de muziekpartituren voor de diverse koren ...
We kunnen ons nu op de volgende "opdrachten" concentreren want onze grondig voorbereide lezing in Opglabbeek ... is voorbij.
Een 60-tal aanwezigen mochten we verwelkomen in "Den Ichter" : zij waren ingegaan op de uitnodiging van de Heemkring "Glatbeke" en de Landelijke Gilde. De mensen volgden heel geboeid, stelden heel wat vragen en keken met grote belangstelling naar de tentoonstelling van mijn verzameling : allemaal originele voorwerpen uit de Eerste Wereldoorlog.
"Mijn" verhaal kader ik steeds in de plaatselijke situatie en dat deed blijkbaar weer heel veel deugd : praten over "mensen van bij ons" is belangrijk : zo worden zij nog eens "geëerd" ! En ... toen ik de "Last Pos"t speelde op mijn synthesizer ... was het muisstil ... je waande je bijna onder de Menenpoort!
FOTO : even poseren met bestuursleden van de Landelijke Gilde en de Heemkring "Glatbeke".
KLIK op de FOTO
Bedankt lieve mensen voor jullie aandacht, jullie reacties en voor de prachtige organisatie en hulp !!!
Pastoorsverslag Opglabbeek ... en historische kritiek ...
Om onderwerpen allerhande uit te diepen moet je bronnen raadplegen. En ... men zou eigenlijk steeds verschillende "bronnen" moeten bekijken vooraleer men tot bepaalde conclusies komt !
"Het stuyt toch in de gezèt" (het staat toch in de krant) - hoort men dikwijls bij discussies : het geschrevene als absolute waarheid...
Daar wil ik vanavond in Opglabbeek toch ook eventjes op ingaan ! Om lezingen voor te bereiden , zeker wanneer het gaat over "mensen" - maar ook in andere gevallen - , moet je op zoek naar bronnen en ... je zou telkens moeten zeggen : "Dat is althans wat ik heb kunnen vinden!"
Voor de Eerste Wereldoorlog bestudeerde ik dus Belgische, Franse, Duitse, Engelse, ... boeken, tijdschriften, kranten, ... . En toch ...
Uit Opglabbeek 2 voorbeelden : ééntje (zie foto) is het slot van het pastoorsverslag uit 1919 : 3 ondertekenaars en... één van de namen werd in de publicatie van deze verslagen verkeerd gelezen : KESTERS werd gelezen als Kenens en wordt zo overal weergegeven bij besprekingen... en een tweede gaat over soldaat Geussens : volgens één bron was hij gesneuveld en vermist, volgens een andere was hij gesneuveld op de dag van zijn huwelijk en ... volgens een derde was hij gehuwd met zijn schoonmoeder : "vaderlandsliefde" kan vér gaan !!!
FOTO : slot van het pastoorsverslag uit Opglabbeek : kijk naar de naam van de kapelaan : Kesters (werd gelezen als Kenens) ... wel begrijpelijk maar ...
Morgen is het zover : de 21ste (!) lezing over de Eerste Wereldoorlog en onze Regio , nu aangepast aan Opglabbeek ...
Een vraag die ik zeker verwacht ... "En de vluchtelingen?" ... verwijzend naar de problematiek van nu. Daar gaan we zeker even op in hoewel vergelijken zeer moeilijk is...
FOTO : Belgische vluchtelingen arriveren in Parijs in oktober 1914: 150.000 - uiteraard bijna allen uit de Westhoek (frontzone) - werden "verdeeld" over Frankrijk. Bijna allen konden in 1918 huiswaarts keren omdat er toen hier "vrede" was ...
KLIK op de FOTO
"Onze" Maaslanders trokken massaal de Maas over naar Nederland maar keerden voor het overgrote deel terug toen het hier in de bezettingstijd "relatief" rustig werd ...
Bij iedere lezing die ik geef over de Eerste Wereldoorlog presenteer ik een kleine tentoonstelling : niet alleen enkele boeken over de Eerste Wereldoorlog maar ook originele "relicten" : brief, briefomslag, postkaart, medailles, kogels, obus-fragmenten, flessen allerhande, kogel-bolletjes uit schrapnel, soldatenplaatje, ... en nu ook deze lepel !
Hij werd opgegraven uit de loopgraven op het industrieterrein van Boezinge, vermoedelijk daar achtergebleven bij de verwoede gevechten in 1916 ...
KLIK op de FOTO : een "gave" lepel uit de loopgrachten, opgegraven na 100 jaar ...
Een uniek "relict" dat je verbeelding steeds weer opnieuw aan het werk zet : Tot de "uitrusting" van welke soldaat behoorde de lepel ? Wie bracht er soep (afkooksel van aardappelschillen) mee aan zijn lippen... of een beetje "pap" ? Welke soldaten konden minutenlang naar zo een lepel kijken en denken aan het thuisfront, aan de keuken waarin het hele gezin gezamenlijk de soep "uitlepelde" ... ???
Onze stem heeft ons in de steek gelaten ... letterlijk ... Misschien hadden we gisteren beter niet de 2 koorrepetities gegeven maar ... de sfeer is zo fijn dat je die "momenten" niet wil missen : je wil het dan wel houden bij alleen maar orgel spelen maar ... op bepaalde momenten ga je toch voorzingen... en ... er is veel te leren op relatief korte tijd...
Daarom proberen we vandaag te zwijgen ... heel inspannend!!! ... en ons te concentreren op de "afwerking" van onze lezing over WOI , volgende vrijdag in Opglabbeek !
Een foto die zeker niet zal ontbreken is de schets, het voorontwerp , van het monument dat er in Opglabbeek gekomen is om de slachtoffers van de Werreldoorlog(en) te herdenken.
KLIK op de FOTO
Misschien concentreren we ons te fel op de gesneuvelden : daarom inventariseer ik deze keer - nog meer dan anders - ook de gekwetsten , de krijgsgevangenen, de vluchtelingen in interneringskampen, ... : via voorbeelden (we kunnen niet iedereen "behandelen" anders wordt het gewoon een "opsomming" en is er geen tijd voor verhalen) eren we in hen allen die dergelijke omstandigheden meemaakten !!!
Ons OKRA-koor neemt vandaag het repertorium door voor de Vincentiusavond en we kijken al eens uit naar volgende optredens... We evalueren uiteraard ook ons optreden in Woonzorgcentrum "Prinsenpark" in Genk !
Met de mannen van het Cecilia-koor studeren we verder aan het 2-stemmige Gloria van de Latijnse Mis voor Kerstmis : Kyrie, Sanctus, Benedictus en Agnus Dei gaan al heel vlot! En ... we nemen ook de liederen door voor de Vincentiusavond! Volgende week beginnen we aan het herhalen van de oorlogsliederen die we zullen brengen op 18 november in hotel Beau Séjour Lanklaar tijdens mijn lezing over de Eerste Wereldoorlog... meer info volgt nog !
FOTO : Caroline, verantwoordelijke van de animatie in het "Prinsenpark", kondigt ons koor aan en vertelt over de uitnodiging die we ontvingen van de heer Miermans ...
Tijdens het gezellige familiefeest - herdenkend hun overgrootmoeder Anna Bocken - volgen 10 van de achterkleinkinderen heel aandachtig de prachtige "openingsspeech" gegeven door onze oudste zoon Bart (even te zien in de spiegel ...).
Onze 4 kleinkinderen: foto 1 : Maarten en Jonas foto 2: Thibault en Julie ! foto 3: Thibault en Julie worden groter! foto 4: Julieke bij de kerstman foto 5: Thibault als cowboy in de turnles! foto 6: Julieke 31 maart 2007: ik word groter! foto 7: 11 april 2007: de 4 schatten van kleinkinderen samen met opa. foto 8: Moederdag: Kleindochter Julieke en haar mama Jill.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek