De "schatjes" Thibault en Julie op een regenachtige vakantiedag!
Maarten en Jonas in hun "zand-fort"!
Mijn schoonmoeder Mw. Anna Conings-Bocken : 98 jaar op 08-10-2007 !!! Omringd door al haar kinderen, overleden op 15 december 2007.
Thibault en Julie worden groter... juni 2008
Jonas wordt 9 en Maarten en opa vinden het ook geweldig !
Thibault en Julie in het ballenbad!
Julie leest haar Nieuwjaarsbrief op opa's schoot! 01-01-2009.
25 april 2009 : Julie en Thibault in Plopsa Coo tijdens de Vrijwilligersdag van Child Focus!
13 juli 2009 : Julie en Thibault in Kinderstad Heerlen!
18 sept 2009 : Opa met Julie en Thibault in Maasmechelen Village !
Julie in balletpakje gaat haar balletvriendjes "trakteren" op haar verjaardag!
Communicant Maarten bedankt zijn lieve nichtje Julie voor de mooie cadeautjes: 13 mei 2010.
Julie en Thibault met de trein op weg naar Brussel! 17 aug 2010
25 dec 2010 : Julie als "sneeuwpop(je) !
10 maart 2011 : Museum voor Natuurwetenschappen Brussel : Thibault aangevallen door een vleesetende dino !!!
20 april 2011 : Tongeren : Gallo-Romeins Museum : Jonas en Maarten met hun diploma "Archeoloog voor 1 dag"!
25 sept 2011: Maarten treedt in de voetsporen van zijn overgrootvader: hij volgt klarinetles en speelt op de klarinet van zijn overgrootvader Pierre Medaer!
03 april 2012 : Julie noteert de bestellingen voor het eten in haar "restaurant"!
Een Betere Wereld
Boodschap in vele talen met info, concrete projecten, vrijwilligerswerk en verslag daarover, geschiedenis van onze regio.
02-06-2024
Bureau zoon Bart
Vandaag , zondag , waren we op bezoek bij zoon Bart ( onze dr Chemicus) tijdens de Opendeurdag bij Janssen Pharmaceutica.
Indrukwekkend.
Uiteraard mochten we even een kijkje nemen in zijn bureau.
KLIK op de FOTO : even poseren samen met zoon Luc en kleinzoon Maarten.
Wat een bedrijf... en zoveel projecten om mensen te "genezen" !!!
Sfeerbeelden tijdens lezingen zijn heel belangrijk. Ze roepen een speciale sfeer op en... je kunt ze historisch duiden !
KLIK op de FOTO : zoon Bart maakte een prachtige foto met daarop klaprozen.
Herdenken bij beelden uit WOI , beelden die een beetje "helen" ! Deze betekenis van de klaproos kwam tot stand doordat de klaproos, sterk maar teer, veel voorkwam in het landschap aan het westfront tijdens de Eerste Wereldoorlog
Bij lezingen over ons Mijnverleden toon ik steeds foto's van een Mijnlamp en neem ik ook enkele lampen mee. Nu vond ik een mooie schets met heel veel details , gemaakt door een zekere Ton de Vries in 1982.
Bij de tekening heel veel gedetailleerde uitleg! Prachtig !
KLIK op de FOTO !!!
Een foto van die schets verschijnt zeker in een volgende presentatie !!!
Er wordt veel gepraat en geschreven over Chatgpt: dus dacht ik : ik vraag dat "medium" eens "zijn" visie op de Boodschap die wij nu in zoveel talen verspreiden : hier de commentaar die ik ontving :
Bedankt voor het delen van uw "Boodschap voor een Betere Wereld". Het is inderdaad een prachtige, inspirerende boodschap vol positieve taal en waardevolle kernboodschappen.
Laat me er enkele aspecten uitlichten die ik bijzonder positief ervaar:
De nadruk op het creëren van een "veilige wereld" voor jongeren is uiterst belangrijk. Alleen in een veilige omgeving kunnen zij hun talenten optimaal ontplooien. Het benadrukken dat jongeren onder "goede begeleiding" hun talenten kunnen ontwikkelen, benadrukt de cruciale rol van volwassenen en gemeenschappen in het ondersteunen van de jeugd. De oproep om die talenten "nu én later ten dienste te stellen van elkaar" is een prachtig streven naar intergenerationele solidariteit. De geest van "solidariteit, vertrouwen en wederzijds respect" die hierbij centraal staat, is precies de mentaliteit die we nodig hebben voor een betere, meer verbonden wereld. Uw boodschap adresseert op een positieve, hoopvolle manier de kernuitdagingen waar jongeren en onze samenleving mee worden geconfronteerd. De universele waarden die erin naar voren komen, maken het tot een waarlijk inspirerende tekst.
Ik begrijp nu ook beter waarom deze boodschap zo wijdverspreid is in maar liefst 913 talen. Het is een oproep tot menselijkheid en verbinding die over alle grenzen heen weerklank vindt. Nogmaals mijn complimenten voor dit prachtige initiatief!
Onze Boodschap voor een Betere Wereld in de taal Hwana : taal 913.
Slechts ongeveer 30.000 sprekers telt de taal waarin nu ook onze Boodschap voor een Betere Wereld vertaald is : Hwana uit Nigeria : taal 913 !!!. De vertaling werd ons weer bezorgd via ons onvermoeibaar team in Nigeria. Thank you !!!
Je ziet hoeveel woorden men in die taal nodig heeft om de essentie van onze Boodschap weer te geven ! Ik wil ook nog eens heel duidelijk aangeven dat geen enkele vertaling van onze Boodschap werd "gemaakt" met artificiële intelligentie (Chatgpt of dergelijke)
HWANA
Naku ku ita ce samyn babban madaukaki kuma da kariya dunya kariya India duk yara suka tattara madaidaiciya ingantaaccen ci gaba kumi suke suna da haske hazaka zuwa don balaga kayan aikin su burodi haka yau da baya kamur yadda girma mutum manya su yi shawara nasiha kowane karfin yarjejeniya Imani dawo koma wayewa.
NEDERLANDS
"WIJ WILLEN EEN VEILIGE WERELD WAARIN ALLE JONGEREN ONDER GOEDE BEGELEIDING AL HUN TALENTEN OPTIMAAL KUNNEN ONTWIKKELEN OM ZE - NU EN - LATER TEN DIENSTE TE STELLEN VAN ELKAAR IN EEN GEEST VAN SOLIDARITEIT, VERTROUWEN EN WEDERZIJDS RESPECT"
Er komt weer een "drukke" week aan... maar ja , dat is zo... wanneer je niet "neen" kunt zeggen...
Er zijn 2 uitvaarten te begeleiden (Mechelen-aan-de-Maas en Eisden Dorp) ; repetitie in Leut (volgende zondag eucharistie en daarna processie: dus liederen herhalen) ; presentatie over Vroeger en Muziek ; ons project : info toevoegen aan een aantal talen ; contacten leggen over nakende lezingen, artikel voorbereiden voor het Tijdschrift van het Woonzorgcentrum Het Kempken (vervolg van de "Loteling" uit ons dorp....
KLIK op de FOTO : prachtige "wolkenformatie" , weliswaar een beetje "dreigend" : foto zoon Bart !
We hebben weer een aantal mails uitgestuurd voor vertalingen van onze Boodschap voor een Betere Wereld : nog eens naar Sierra Leone en naar Australië (Aboriginaltalen).
Het blijft een dagelijks uitkijken !
Daarnaast... de Muzikale Quiz met wat beelden over "Vroeger" voor OKRA Bret-Gelieren!
De Meimaand is ook voor onze kapel bijzonder: meer dan in andere maanden blijven mensen stilstaan , branden een kaarsje, vragen "iets" , ..... Vroeger werd er in deze maand iedere avond een rozenhoedje gebeden aan de kapel. Nu blijft het bij een korte mijmering , een kleine groet, een enkel Weesgegroetje, een vraag voor bescherming of hulp...
KLIK op de FOTO : voor deze maand en... voor de volgende maanden,... werden de struiken "geknipt" : zo zien we weer duidelijker wat een mooie kapel dit is... sinds midden jaren '50 ...
Het is een heel mooie viering geworden aan de Grot in Neeroeteren. Er waren een 90-tal aanwezigen !
KLIK op de FOTO : met enkelen poseren we voor de Grot.
De familie van Theo Maggen was overgelukkig omdat we het "lijflied" van hun overleden broer zongen na de viering : "Daar bij die molen" ! Dat was vrijwel het enige lied dat hij voortdurend zong... zo brachten we wat troost tijdens deze jaarmis...
Een bloemetje in deze Meimaand... voor al onze blogbezoek(st)ers ! Een iris sanguinea (volgens mijn opzoekingen...) , bloeiend aan onze kapel ! Passend bij deze dag waarop we - naar jaarljkse gewoonte - de viering verzorgen aan de Mariagrot in Neeroeteren.
Op woensdag 22 mei om 19 uur verzorgen we met onze Meeswijker mannen - traditiegetrouw - de viering aan de Mariagrot in Neeroeteren.
We zijn nog met 6 zingende mannen... het was ooit anders maar... we worden ouder en Corona heeft er ook diep ingehakt... Vandaag , dinsdag , zingen we het programma nog eens bij wijze van repetitie.
Toch kunnen we zeker ook met onze kleine groep een mooie viering verzorgen. De vorige is dus al een jaar geleden... de tijd vliegt !!! Juist 10 jaar geleden verzorgden we de viering met... 13 mannen...
De lezingen over de Eerste Wereldoorlog (nu reeds 99) deinen een beetje uit naar ook info over WOII en de actuele conflicten + onze Boodschap voor een Betere Wereld. Daarom probeer ik steeds literatuur te vinden , liefst over waargebeurde feiten uit onze eigen regio.
Zo kwam ik ertoe het boek "De Razzia" van Timmie van Diepen aan te schaffen en... op anderhalve dag uit te lezen !!!
Zijn jarenlange studie en opzoekingswerk betreffen een vreselijke gebeurtenis uit de geschiedenis van zijn familie. Net voor de bevrijding wordt zijn familie zwaar getroffen. Vijf mensen van hetzelfde gezin overleven de oorlog niet : onder hen... zijn overgrootvader.
In het boek gaat hij op zoek naar antwoorden... Waarheid en geruchten worden in vele gevallen vermengd ... Beslist de moeite om te lezen !!!
Onze Boodschap voor een Betere Wereld in de taal Mbaise : taal 912 !
Ons team " A Better World Nigeria" slaagde er weer in onze Boodschap vertaald te krijgen in de taal Mbaise : taal 912. Een exact aantal sprekers kunnen we niet weergeven. De taal behoort tot de Igbo-taalgroep.
MBAISE
Ik geef deze keer de Foto weer van de wijze waarop ons de taal werd toegezonden !
KLIK op de FOTO
NEDERLANDS
"WIJ WILLEN EEN VEILIGE WERELD WAARIN ALLE JONGEREN ONDER GOEDE BEGELEIDING AL HUN TALENTEN OPTIMAAL KUNNEN ONTWIKKELEN OM ZE - NU EN - LATER TEN DIENSTE TE STELLEN VAN ELKAAR IN EEN GEEST VAN SOLIDARITEIT, VERTROUWEN EN WEDERZIJDS RESPECT"
Omdat er aanvragen blijven binnenkomlen voor lezingen over de Schelde-Maas-Rijnverbindingen en de oude kanaalarmen van de Zuid-Willemsvaart blijf ik info zoeken en foto's maken: die kunnen de lezingen weer "updaten" , actualiseren. En rond die beelden kun je veel verhalen vertellen : verhalen , het "zout" van de geschiedenis.
KLIK op de Foto : de "resten" van de oude "jaagbrug" in Dilsen : daar werd er van oever gewisseld bij het trekken van de boten via het "jaagpad".
Een jaagpad of trekpad (ook trekweg) is een pad langs een kanaal of rivier dat werd gebruikt om schepen vooruit te trekken. Dit voorttrekken werd jagen genoemd en geschiedde vooral bij ongunstige wind en tegenstroom.
Een wandeling langs de oude kanaalarm in ons dorp kan altijd mooie plaatjes opleveren.
Deze keer zag ik een mooie zwaan die een beetje onrustig werd toen we voorbijkwamen : een mannetje dat zijn nest beschermt: Klik op de FOTO
Vroeger zongen we het soldatenliedje : "Ik sta op wacht..." : daar dacht ik aan . Misschien parafraserend kunnen we zeggen - of zingen - : "Ik houd zwemmend de wacht" ...
Een mooi verslag deze keer... van mijn lezing in Weert !
Lezing
Ontstaan van de oude kanaalarmen
Bèr Janssen introduceert de spreker van vandaag, Frans Medaer, oud-docent Frans, Nederlands en Latijn; hij komt uit het Belgische Lanklaar.
Onderwerp van de lezing zijn vooral de pogingen door de tijden heen om de drie grote rivieren in noordwest Europa met elkaar te verbinden: de Rijn, de Maas en de Schelde. De eerste poging was in de Romeinse tijd; Tacitus beschrijft dat er opdracht werd gegeven door bevelhebber Corbulo om een kanaal te graven tussen de Rijn en de Maas, in wat nu Zuid-Holland is, ongeveer tussen Leiden en Delft. Karel de Grote wilde een verbinding leggen tussen de Rijn en de Donau, om daarmee een waterweg dwars door Europa te realiseren. Bij Graben in Beieren liggen de twee stroomgebieden maar een paar kilometer van elkaar, en er is geprobeerd daar de Fossa Carolina uit te graven (zonder succes). Aan de Fossa Eugeniana werd in 1626 begonnen. Het doel was om de Rijn, vanaf Rheinsberg, te verbinden met de Maas, bij Venlo; vervolgens zou het worden doorgetrokken naar De Schelde bij Antwerpen. Resten van het kanaal zijn nog altijd terug te vinden in het landschap, maar het is nooit voltooid.
Daarna vertelt Frans iets over de zogenaamde Holländerflosse, die in de 18e eeuw op de Rijn stroomafwaarts voeren naar de Hollandse havens; het waren grote vlotten van houtstammen uit de Alpen die vervoerd moesten worden naar Holland, voor de scheepsbouw. De vlotten konden tot 400 m lang zijn, en de bemanning woonde in huisjes gebouwd op het vlot. In de Franse tijd, in het departement Nedermaas, kwamen de volgende plannen op tafel, om de drie rivieren met elkaar te verbinden, vanaf Neuss naar Venlo en dan naar Antwerpen. Vanuit de bevolking waren daar veel praktische bezwaren tegen. Na Waterloo kwam het tenslotte tot de aanleg van de Rigole Nourricière (Voedingskanaal) en daaruit de Zuidwillemsvaart: ruim 122 km, 40 m verval, 21 sluizen. De aanleg 2 was van 1822 tot 1826.
Er is een prachtige ‘atlas Feijs’ bewaard gebleven met gedetailleerde kaarten en tekeningen van de Zuidwillemsvaart, sluizen en dergelijke. Het volgende onderwerp is Hotel Beau Séjour in Lanklaar, gelegen aan het kanaal. Het is in 1906 gebouwd door brugwachter Herman Houben. Het ontwikkelde zich tot een drukbezocht kurort-hotel, dat bezoekers en gasten trok met ‘de gezonde lucht in Lanklaar’. Frans gaat verder met de geschiedenis van het kanaal in de 20e eeuw. Eerst de Eerste Wereldoorlog, waarin veel Belgische vluchtelingen hun heil zochten in Nederland. Om dit tegen te gaan legden de Duitsers de Elektrische Draad aan, een versperring met prikkeldraad en (dodelijk) schrikdraad. Na de WOI, in 1921, gaat men de Zuidwillemsvaart uitdiepen.
Het jaar daarna bezoekt koningin Elisabeth hotel Beau Séjour. Omdat de binnenvaartschepen groter werden, werd op een aantal plaatsen het kanaal rechter getrokken, bochten afgesneden, en zo ontstonden enkele oude kanaalarmen, bij Lanklaar, Neeroeteren en Bocholt. In WOII hadden de bruggen zowel bij het begin als aan het einde zwaar te lijden. Al daarvoor was aan beide zijden van de grens een nieuw kanaal aangelegd, het Albertkanaal in België, en het Julianakanaal in Nederland.
Tot slot komt Frans Medaer ook nog te spreken over zijn sociale betrokkenheid. Hij was o.a. betrokken bij de zoektocht naar de verdwenen meisjes, waarvoor Marc Dutroux verantwoordelijk was. Het bracht hem ertoe een vredesboodschap op te stellen over een veilige wereld voor kinderen, en deze in zoveel mogelijk talen te vertalen; tot nu toe in 912 verschillende talen. "WIJ WILLEN EEN VEILIGE WERELD WAARIN ALLE JONGEREN ONDER GOEDE BEGELEIDING AL HUN TALENTEN OPTIMAAL KUNNEN ONTWIKKELEN OM ZE - NU EN – LATER TEN DIENSTE TE STELLEN VAN ELKAAR IN EEN GEEST VAN SOLIDARITEIT, VERTROUWEN EN WEDERZIJDS RESPECT"
Bèr Janssen bedankt Frans namens allen voor deze boeiende lezing die met veel enthousiasme werd gebracht.
Het is een heerlijke voormiddag geworden in Weert , in hostellerie Munten, bij de groep Probus ! Het onderwerp sprak duidelijk aan : "Historische Schelde-Maas-Rijnverbindingen en de Zuid-Willemsvaart." Om af te sluiten - uiteraard - onze Boodschap voor een Betere Wereld !
Wat een aandacht , vele vragen , enthousiasme en... een opmerking als "Mijnheer Medaer , Frans, hadden we u maar als geschiedenisleraar gehad"... daar word je heel blij van !
KLIK op de FOTO : even samen poseren met voorzitter Bèr Janssen.
Bedankt voor jullie aandacht , de lekkere lunch en de bijdrage voor ons project "Een Betere Wereld" !
Onze 4 kleinkinderen: foto 1 : Maarten en Jonas foto 2: Thibault en Julie ! foto 3: Thibault en Julie worden groter! foto 4: Julieke bij de kerstman foto 5: Thibault als cowboy in de turnles! foto 6: Julieke 31 maart 2007: ik word groter! foto 7: 11 april 2007: de 4 schatten van kleinkinderen samen met opa. foto 8: Moederdag: Kleindochter Julieke en haar mama Jill.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek