De "schatjes" Thibault en Julie op een regenachtige vakantiedag!
Maarten en Jonas in hun "zand-fort"!
Mijn schoonmoeder Mw. Anna Conings-Bocken : 98 jaar op 08-10-2007 !!! Omringd door al haar kinderen, overleden op 15 december 2007.
Thibault en Julie worden groter... juni 2008
Jonas wordt 9 en Maarten en opa vinden het ook geweldig !
Thibault en Julie in het ballenbad!
Julie leest haar Nieuwjaarsbrief op opa's schoot! 01-01-2009.
25 april 2009 : Julie en Thibault in Plopsa Coo tijdens de Vrijwilligersdag van Child Focus!
13 juli 2009 : Julie en Thibault in Kinderstad Heerlen!
18 sept 2009 : Opa met Julie en Thibault in Maasmechelen Village !
Julie in balletpakje gaat haar balletvriendjes "trakteren" op haar verjaardag!
Communicant Maarten bedankt zijn lieve nichtje Julie voor de mooie cadeautjes: 13 mei 2010.
Julie en Thibault met de trein op weg naar Brussel! 17 aug 2010
25 dec 2010 : Julie als "sneeuwpop(je) !
10 maart 2011 : Museum voor Natuurwetenschappen Brussel : Thibault aangevallen door een vleesetende dino !!!
20 april 2011 : Tongeren : Gallo-Romeins Museum : Jonas en Maarten met hun diploma "Archeoloog voor 1 dag"!
25 sept 2011: Maarten treedt in de voetsporen van zijn overgrootvader: hij volgt klarinetles en speelt op de klarinet van zijn overgrootvader Pierre Medaer!
03 april 2012 : Julie noteert de bestellingen voor het eten in haar "restaurant"!
Een Betere Wereld
Boodschap in vele talen met info, concrete projecten, vrijwilligerswerk en verslag daarover, geschiedenis van onze regio.
28-10-2014
Het Maasland en Wereldoorlog I: (75)
Nog tot 19 december kun je in het Cultuurcentrum op de tentoonstelling "Maasmechelen en de Eerste Wereldoorlog" o.a. een echte "Minenwerfer" (mortier) bewonderen.
Op de Maasmechelse Heide was er een oefenterrein: daar werd o.a. geoefend met "Minenwerfer". Die bestonden in 3 "maten" : het exemplaar dat je op de FOTO kan bewonderen is er ééntje van het "lichte" type : kaliber 7,5 tot 9 cm , gewicht ongeveer 65 kg , granaten van 4,5 tot 6 kg en "reikwijdte" ongeveer 800m.
KLIK op de FOTO
Zwaardere exemplaren gaan tot een kaliber van 25 cm en een reikwijdte van 2000 m !
In zaal "De Hazelaar" hebben we een 60-tal mensen van OKRA Banneuxwijk Hasselt en 2 andere muzikale gezelschappen een heerlijke namiddag kunnen bezorgen !!!
Zoals steeds werd er met bewondering gekeken naar onze presentatie met woord en beeld (projectie van alle teksten, begeleidende foto's en verhaaltjes) en... kwamen er heel wat felicitaties aan het adres van onze zangeressen en zangers voor het optreden : heel gevoelvol bij "ernstige" liederen en met veel "Schwung" bij de samenzang!
FOTO : na het optreden werden we met ons koor "in de bloemetjes" gezet !
KLIK op de FOTO
Hartelijke dank lieven mensen uit Hasselt voor het fijn meezingen en ... de prachtige rozen ... en de "Limburgse vlaai" !
Gisteren weer enkele klassen rondgeleid op de tentoonstelling in het Cultuurcentrum van Maasmechelen. En ... de "doe-oefeningen - doormeter granaathuls meten en wegen, door passeursraam kruipen ... vinden ze geweldig !
Op de tentoonstelling staat een levensgrote foto van ruiter "Charles Janssen": zijn 2 dochters en een kleindochter waren er gisteren zodat de leerlingen ook heel wat vragen konden stellen : de "mondelinge" bronnen kwamen zo ook aan bod!
FOTO : leerlingen met de dochters van ruiter Janssen en een kleindochter.
Gisteren heb ik op de Tentoonstelling "Het Maasland en de Groote Oorlog" in het Cultuurcentrum van Maasmechelen 2 klassen rondgeleid.
De leerlingen waren echt geboeid, vooral door de "anekdootjes" over hetgeen mensen van bij ons meemaakten, aan het front of in het eigen dorp. Ik maakte er uiteraard een "vakoverschrijdend" gebeuren van. Er was zelfs een doe-oefening : doorheen een passeursraam- gespannen tussen de "elektrische" draden - naar Nederland ontsnappen!
FOTO : één van de klassen van Basisschool Sint Jan (Eisden) bij een originele "Minenwerfer" waarover we nog zullen publiceren!
KLIK op de FOTO
En ... vandaag staan er weer 2 klassen op het programma!
Zoals beloofd gaan we in een paar items dieper in op het probleem "voeding" tijdens "De Eerste Wereldoorlog".
Eerste een algemeen beeld van de wijze waarop men hulp ging bieden.
KLIK op de FOTO
Tussen 1914 en 1918 leverde de Commission forRelief in Belgium ongeveer 320.000 ton meel aan België. Het meel werd in katoenen zakken gedaan door de Amerikaanse molenaars.
De CRB hield de verplaatsing van de zakken naar België nauwlettend in de gaten. Enerzijds aasden Duitse munitiefabrieken op de katoenen zakken en anderzijds vreesde de CRB dat de zakken, eens ze leeg waren, gevuld konden worden met minderwaardig meel om dan verkocht te worden aan de hongerige burgers.
De lege zakken werden dus zorgvuldig verzameld en herverdeeld aan scholen voor beroepsonderwijs, naaiateliers, kloosters en kunstenaars. Daar werden ze hervormd tot kleren, accessoires, kussenslopen, tassen en andere nuttige zaken
Dat de gewone burgers het ook niet gemakkelijk hadden tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914 - 1918) spreekt voor zich. Er was de voortdurende angst "aan huis" , angst om het lot van geliefden, familieleden en/of kennissen en ... er waren de talrijke opeisingen door het Duitse leger.
Het tekort aan voedsel (men moest heel wat leveren en kwam daardoor zelf tekort) leidde tot een "creatief koken".
Een voorbeeldje hiervan: (je moest natuurlijk de ingrediënten kunnen vinden)
Recept "Schijngehakt"
3 ons bruine boonen, 8 koude, gekookte aardappelen, 3 eieren, 2 uien, 1 eetlepel melk, zout, peper, 2 à 3 fijngestampte beschuiten of paneermeel.
De bruine boonen den vorigen avond wasschen en in een kom met ruim koud water laten weeken. In datzelfde water zet men de boontjes op en kook ze gaar in ongeveer 2 uur; oude boonen kookt men iets langer en doet er in dit geval een halve theelepel zuiveringszout in. Wrijf de boonen door een zeef of in een pers evenals de aardappelen, snipper de uien en bak ze zachtjes in wat boter, vet of slaolie gaar. Voeg dit bij de massa, roer l ei hard gekookt en 2 eierdooiers er zorgvuldig door benevens het stijfgeklopte wit van l ei. Maak van dit alles kleine ballen of koekjes, wentel deze eerst door het tweede eiwit dat men met 2 à 3 eetlepels water geklopt in een diep bord heeft klaargezet, dan door de fijne beschuit of paneermeel en bak ze aan alle kanten mooi bruin in heete boter, slaolie of vet. Men dient daarbij een bruine botersaus.
uit : Oorlogskookboek, in 1918 uitgegeven door Meulenhoff te Amsterdam
Over voedselhulp publiceren we een volgende keer iets meer.
Zoals ieder jaar zingen we ook dit jaar weer met de Maasmechelse koren ten voordele van de Vincentiusvereniging : vrijdagavond 12 december kerk Mariaheide.
Ieder jaar is er zang en samenzang en worden thema's rond de kerstboodschap uitgewerkt ... en toch is "vrede" een verschrikkelijk moeilijk gegeven. In deze herdenkingsperiode van 100 jaar oorlog wordt dat nog eens sterker benadrukt. "Vrede ... nooit meer oorlog" klonk het toen.
Vrede begint in het hart van iedere mens ... en soms slaan we "dat stapje" over en zoeken we eerst bij de anderen wat er "fout" is ...
Natuur- en Wereldoorlog I - wandeling op de Mechelse hei!
Ook gisteren was er weer een geweldige belangstelling voor de wandeling doorheen het Nationaal Park Hoge Kempen, meer in het bijzonder op de Mechelse hei. Een ranger begeleidde onze groep en ... ik mocht heel regelmatig wat anekdootjes over de Eerste Wereldoorlog "toevoegen"!
Heel wat "relicten" (bunkers, bomtrechters, loopgraven) zijn er over sinds dit terrein een "oefendomein" was van het Duitse leger : er bevond zich namelijk een "Minenwerferschule"! We komen er nog op terug.
FOTO : even poseren voor één van de "oefenbunkers" : met dank aan Marco Van Hees - van de werkgroep Wereldoorlog I Lanaken
KLIK op de FOTO
Dank aan de ranger die onze ogen ook "opende" voor het prachtige natuurschoon !!!
Gisteren de KWB van Eisden gegidst in Ieper: kleine stadswandeling, de Menenpooort, Essex Farm Cemetery, de Yorkshire Trench and deep Dugout, het "Soldatenfriedhof" in Langemark, ...
De 50 (!) leden van KWB vormden een heel erg geïnteresseerde groep fijne mensen: dadelijk een geweldig contact !
FOTO : even poseren op "Essex Farm Cemetery"
KLIK op de FOTO
De "afsluiter" : de "Last Post" onder de Menenpoort , met gisterenavond ongeveer 3000 mensen: indrukwekkend
Het was een ontroerende plechtigheid, gisterenavond: al die fakkels naast de frontlinie, unieke beelden, schitterende teksten ...
Ondanks de indrukwekkende beelden van de graven van talloze gesneuvelden deden ze "even" de harde werkelijkheid omslaan tot een heel "devoot" herinneren, even weg van de gruwel ...
En toch mogen we ook die nooit vergeten...
Op het bidprentje van vele oudstrijders uit WOI vind je het woord "oorlogsinvalied": dat kan heel veel ellende inhouden. Bij sommigen zei men : "gepakt door de gaas". Maar ook bij de Duitsers die op 22 april 1915 de eerste grote gasaanval uitvoerden waren er velen die er heel veel moeite mee hadden, zeker wanneer ze het resultaat zagen. Eén van hen, een zekere Siebert, vertrok na de oorlog naar de VS en sprak herhaaldelijhk zijn afschuw uit over die aanval. In zijn autobiografisch boek vermeldt hij over die aanval o.a. (in vrije vertaling) :
... De wind bleef het gas naar de Franse linies blazen. We hoorden de koeien loeien en de paarden krijsen. De Fransen bleven maar schieten. Ze konden onmogelijk zien waar ze schoten. En na ongeveer 15 minuten begon het vuur te minderen en na een half uur waren er nog maar enkele schoten en toen was alles weer stil. Na een tijdje was alles opgetrokken en liepen we langs de lege gasflessen. Alles was dood : niets leefde nog. Alle dieren waren uit hun holen gekropen om te sterven: overal lagen dode konijnen, mollen, ratten en muizen. De gasgeur hing nog in de lucht en hij hing aan de weinige struiken die nog overbleven. En toen we bij de Franse linies kwamen waren de loopgraven leeg. Maar binnen een kleine kilometer lagen overal lijken van Franse soldaten. Het was ongelooflijk. Je kon zien dat de mannen aan hun gezicht en aan hun kelen hadden gekrabd toen ze naar adem snakten en sommigen hadden zichzelf neergeschoten. De paarden, nog steeds in de stallen, de koeien, de kippen alles was dood. Alles, zelfs de insecten waren dood…
Verhaal en foto (met pijp) van soldaat Gevers maakten heel wat indruk. Daarom hier de "tekstzijde" van het bidprentje.
KLIK op de FOTO !
Daarop o.a. een citaat uit het boek "Ecclesiasticus" : uit dat boek werd ook op soldatenkerkhoven in de Westhoek herhaaldelijk geciteerd! Daar komen we nog op terug.
Heel mooi - natuurlijk tijdsgebonden - is de tekst van dichter Arnold Sauwen: je vindt teksten van hem op verschillende bidprentjes van soldaten o.a. uit Stokkem , Lanklaar, ...
Eén van de meest "dramatische" beelden uit onze "lezing" was de briefomslag waarin de "herinneringen" aan de gesneuvelde soldaat Gevers (Lanklaar) werden toegezonden aan de familie:
"une pipe, un crayon et 4 francs 90 centimes" ...
Dat was het dan ... samen met een kleine tekst over ... "moedig ... en ... gevallen ..."
Op de voorzijde van het bidprentje wordt hij afgebeeld... met de pijp in zijn linkerhand...
KLIK op de FOTO
Dit gegeven zullen we zeker tonen tijdens de inleiding die we zullen geven op 15 november in de Sint-Barbarakerk in Eisden wanneer we het inleidende programma verzorgen voordat het koor Cantate het Requiem van Howard Goodall zal uitvoeren...
Gevers sneuvelde op 25/26 april 1915 nabij Steenstraete !
De soldaten aan het IJzerfront keken bijna dagelijks uit naar wat nieuws vanwege het "thuisfront". De foto is de beeldzijde van een postkaart die mijn vader Pierre Medaer stuurde naar zijn oudste broer Henri die aan het front verbleef.
Een prachtig "beeld" van Stokkem "Stockheim" genomen vlak voor de oorlog en tijdens die dramatische tijd verzonden.
KLIK op de FOTO : Stokkem (aan de Oude Maas)
Ik probeer me de gedachten en gevoelens van frontsoldaten voor te stellen wanneer ze met heimwee in ogen en hart, maar ook met wat blijdschap, naar dergelijke beelden van "thuis" kijken!
Gisteren heb ik leden van ons OKRA-koor "Neet jonk waal sjoe:n" Meeswijk en van ons kerkkoor - samen met enkele "supporters" mogen rondleiden op de Tentoonstelling "Maasmechelen en de Groote Oorlog" in het Cultuurcentrum van Maasmechelen.
Een heel aandachtig gezelschap dat ook mooi kon "inpikken" op de verhalen van mensen uit hun familie of buurt ! Het is altijd fijn als er zo een "interactie" is!
FOTO : even poseren samen met het gezelschap ...
KLIK op de FOTO
Op dse Maasmechelse heide was er gedurende de Eerste Werteldoorlog een oefenterrein, een "Minenwerferschule" : even vermelden dat er vanaf 20 oktober een echte "Minenwerfer" zal te bewonderen zijn.
In de parochiezaal in Leut hebben we Ziekenzorg Leut een heel gezellige namiddag bezorgd!
Ons OKRA-koor "Neet jonk waal sjoe:n" bracht de ongeveer 50 aanwezigen een heel mooi programma : vrolijke liederen - ook heel wat meezingers - werden afgewisseld met heel gevoelvol gezongen liederen zoals: "Het Oorlogskindeke" , "Het Kapelke" , "Ave Maria : es neemes loestert bèèj iech stil ...".
Alle teksten werden in het groot op een scherm geprojecteerd en daarbij kwamen de "inleidende" beelden en verhaaltjes : met een kwinkslag verwezen we regelmatig naar de eeuwenoude "spanning" tussen Leut en Meeswijk. En ... het moet goed geweest zijn want één van de aanwezigen zei zelfs dat "Leut jaloers mocht zijn op Meeswijk"!!! En ... het was geen Meeswijkenaar die dat zei !!!
FOTO : ons koor in de parochiezaal in Leut (Ann kwam door omstandigheden een beetje later maar we hebben ze er niet bij "gefotoshopt" !)
KLIK op de FOTO
Vandaag verzorg ik (17.30 u.) voor onze Meeswijker koren een rondleiding op de Tentoonstelling : "Maasmechelen en de Eerste Wereldoorlog" (Cultuurcentrum Maasmechelen).
Ons OKRA-koor Meeswijk "Neet jonk waal sjoe:n" is te gast in Leut: daar kunnen we tijdens onze verhaaltjes en beelden natuurlijk weer "lustig" de beide dorpen tegen elkaar uitspelen !!! En ... omdat ik als "Lankernèèr" buiten de beide gemeenschappen geboren ben... kan ik me zonder probleem heel wat "veroorloven"!
We beginnen alleszins met een "Goedendag uit Meeswijck" waarbij we uit het vliegtuig stappen ... : kwestie van "chique" in Leut aan te komen !!!
Het wordt een heel "gevarieerd" weekend ... was het ooit "anders" ???
Samenkomst met de familie, wat vertalingen "bijschaven" voor enkele studenten en een firma, de presentatie voor het optreden met ons OKRA-koor bijwerken : zondagnamiddag treden we op bij Ziekenzorg Leut met zang, beelden en verhaaltjes!
Ondertussen lopen er uitnodigingen binnen voor spreekbeurten over Wereldoorlog I en onze regio (Zutendaal, Maasmechelen, Lanaken, Maaseik, Lanklaar (school), Elen ... : dus : ook daar proberen we "plaatselijke" accenten te vermeerderen!
Volgende zaterdag gidsen in Ieper (KWB Eisden Dorp) en doorheen de "noordelijke boog" rondom de stad met o.a. Essex Farm, Langemark kerkhof, Tyne Cot, ... en uiteraard de Menenpoort met de "Last Post" !
Daar was ik nog deze week en ik stond even stil bij de ongeveer 55.000 namen van "vermisten" die je op de Menenpoort kan vinden. De andere 35.000 namen vind je op Tyne Cot Cemetery naast de ongeveer 12.000 graven ...
Om heel stil van te worden: daar "leer" je de dramatische "sfeer" aanvoelen die je tijdens een spreekbeurt over de Eerste Wereldoorlog af en toe "moet" overbrengen...
Op de affiches die de tentoonstelling "Het Maasland en de Eerste Wereldoorlog" (CC Maasmechelen) aanklondigen staat mijn oom Henri Medaer die "achteloos" - sigaartje in de mond - de "kop" op een granaat vastdraait.
Gisteren - in Ieper - kon ik zo een origineel exemplaar "op de kop tikken" , slechts enkele weken geleden opgegraven.
Tussen de papieren van mijn oom Henri Medaer (oudste broer van mijn vader) ontdekte ik ook deze foto : het zijn allemaal soldaten uit Stokkem (Stockheim) die "poseren" : enkelen van hen zullen het einde van de oorlog niet meemaken !
KLIK op de FOTO : we zullen er nog nader op ingaan !
De "nota's" zijn van mijn oom : de soldaten bevinden zich op dat ogenblik in het opleidingskamp Fécamp in Frankrijk.
Onze 4 kleinkinderen: foto 1 : Maarten en Jonas foto 2: Thibault en Julie ! foto 3: Thibault en Julie worden groter! foto 4: Julieke bij de kerstman foto 5: Thibault als cowboy in de turnles! foto 6: Julieke 31 maart 2007: ik word groter! foto 7: 11 april 2007: de 4 schatten van kleinkinderen samen met opa. foto 8: Moederdag: Kleindochter Julieke en haar mama Jill.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek