De "schatjes" Thibault en Julie op een regenachtige vakantiedag!
Maarten en Jonas in hun "zand-fort"!
Mijn schoonmoeder Mw. Anna Conings-Bocken : 98 jaar op 08-10-2007 !!! Omringd door al haar kinderen, overleden op 15 december 2007.
Thibault en Julie worden groter... juni 2008
Jonas wordt 9 en Maarten en opa vinden het ook geweldig !
Thibault en Julie in het ballenbad!
Julie leest haar Nieuwjaarsbrief op opa's schoot! 01-01-2009.
25 april 2009 : Julie en Thibault in Plopsa Coo tijdens de Vrijwilligersdag van Child Focus!
13 juli 2009 : Julie en Thibault in Kinderstad Heerlen!
18 sept 2009 : Opa met Julie en Thibault in Maasmechelen Village !
Julie in balletpakje gaat haar balletvriendjes "trakteren" op haar verjaardag!
Communicant Maarten bedankt zijn lieve nichtje Julie voor de mooie cadeautjes: 13 mei 2010.
Julie en Thibault met de trein op weg naar Brussel! 17 aug 2010
25 dec 2010 : Julie als "sneeuwpop(je) !
10 maart 2011 : Museum voor Natuurwetenschappen Brussel : Thibault aangevallen door een vleesetende dino !!!
20 april 2011 : Tongeren : Gallo-Romeins Museum : Jonas en Maarten met hun diploma "Archeoloog voor 1 dag"!
25 sept 2011: Maarten treedt in de voetsporen van zijn overgrootvader: hij volgt klarinetles en speelt op de klarinet van zijn overgrootvader Pierre Medaer!
03 april 2012 : Julie noteert de bestellingen voor het eten in haar "restaurant"!
Een Betere Wereld
Boodschap in vele talen met info, concrete projecten, vrijwilligerswerk en verslag daarover, geschiedenis van onze regio.
29-07-2017
Even...
Vandaag verzorgen we een uitvaart in Lanklaar : een dorpsgenote... verblijvend in het Woonzorgcentrum te Stokkem... geen gezichtsvermogen meer... maar iedere keer "present" wanneer ik een vertelnamiddag gaf... met klank... en beeld.
En dan vroeg ik haar steeds of ze genoten had. En steevast was haar antwoord: "Iech höb gezeen waat geer höbt laote kie:ke... zoe sjoe:n höbt ger het vertèld"... Dat zal ons steeds bijblijven...
In 2013 was "selfie" het "Woord van het Jaar". We waren er nog niet erg meer vertrouwd maar ondertussen is het heel "gewoon"!
Daar dacht ik aan toen ik de foto's van ons verblijf in Leiwen aan de Moezel aan het "ordenen" was.
KLIK op de...FOTO... : een "selfie" , samen aan tafel in "Eurostrand" Leiwen : selfie gemaakt door schoondochter jill , vooraan links
Ordenen... dat gaan we vandaag doen: eens alles op een rijtje zetten , goed dateren en... mapjes maken : liederen voor de beide koren, optredens alleen en met een koor , lezingen over WOI (reeds 11 aanvragen)... telkens aan te passen ... gisteren : "Groot-Diest"...we rijden dus zeker nog eens tot in Halen ... speech houden op een feest... teksten verbeteren... misviering voorbereiden voor een bruiloft... vertalingen van onze Boodschap zoeken... enz...
We blijven u informeren en "mooie" details zullen we u zeker niet onthouden !!!
We hebben "gespeurd"... en weten nu dat HABETS Louis geboren werd in Düsseldorf.
Dat brengt ons bij de naam "Overvellie" : misschien is bedoeld "OVERBILK" (- historische naam-), een stadsdeel van Düsseldorf dat nu de naam "Oberbilk" draagt...
Wanneer je bij overlijdensattesten in Calais , BEUTEN uit Stokkem terugvindt bij de naam REUTER ; dat Neeroeteren "Neerhoutère" wordt en Maesen "Maisin"... ... dan weet je dat er heel veel "fouten" gemaakt werden.
Dus... blijven we voorlopig bij onze hypothese ...
En nu... herlezen we het artikel nog eens van onze oud-leerling die een unieke munt vond en daar een tekst over schreef : meer mogen we voorlopig niet prijs-geven... en een "prijs" kleeft er zeker aan die munt !!!
We hebben reeds 1 vraagteken kunnen "wegwerken" : van soldaat Habets vonden we in de archieven van Calais het officiële overlijdensattest... en dus ook de juiste overlijdensdatum : 13 januari 1915 : de maand was dus juist bij de info , de dag hebben we erbij gevonden en... we zien dat er een verkeerd jaartal was opgegeven...
KLIK op de FOTO
Een korte "vertaling" :
Uittreksel uit het overlijdensregister van de stad Calais voor het jaar 1915.
Op 13 januari 1915, om 9 uur 45 's avonds, overleed, in de "ziekenhuispost" (ambulance) , gelegen "rue du midi" : Louis HABETS, soldaat van het 12de Linieregiment, 3de bataljon, 1ste compagnie, inschrijvingsnummer 7885, geboren te "Overvellie"(België) -(prentje geeft Rotem / Overvellie voorlopig onbekend) - op 12 maart 1893, woonachtig te Rotem, provincie Limburg (België). Zonder andere inlichtingen. Acte opgemaakt op 15 januari 1915 om 5.15u. 's avonds, volgens verklaring van Alfred Debauche, 50 jaar, sergeant-majoor van de administratietroepen van het Belgisch Leger, gestationneerd te Calais en Emile Duvivier, 58 jaar, bediende te Calais; na lezing hebben beiden getekend samen met ons, Henri Charles Ravisse, adjunct bij de burgemeester van Calais, officier van de burgerlijke stand in opdracht.
.....
Er is dus weer een nieuw vraagteken bijgekomen "Overvellie" ... we speuren verder !
Zoals beloofd komen we terug op het gedachtenisprentje met de "Rothemnaren" die sneuvelden tijdens WOI : dit is een deeltje van onze voorbereiding op de lezing die we in november in Rotem zullen geven. Via data en plaatsen zullen we o.a. het "oorlogsverloop" reconstrueren.
De 9 namen met een heel klein beetje info ... en heel veel respect !
We zijn terug van de uitvaart... en beginnen alles te "ordenen": daarbij ontvingen we nog een aanvraag van een oud-leerling om een tekst te bekijken die hij wil publiceren: dat doen we graag !!!
FOTO : de "groepsfoto" : ons gezin op vakantie aan "Eurostrand" in Leiwen !
KLIK op de FOTO
Talloze foto's werden gemaakt en voor en na tonen we er wel ééntje...: gezelschapsspelletjes (gelukkig ook nog naast iphone enz...) , zwemmen, duiken, museumbezoek, bowlen, hoogteparcours (!), .....
Ondertussen kregen we ook alle namen vanRotemse gesneuvelden uit WOIzoals we ze toonden op 12 juli laatstleden (foto : zie ons blog) : onze hartelijkedank: we geven de info nog wel weer !!!
We zijn er dus weer ! We groeten u via een foto die schoondochter Jill maakte van ondergetekende : we zijn op een "Rodelbahn" bij de Moezel en dalen van 818 naar 700 meter... natuurlijk met de nodige "remmen" en... nadat de kleinkinderen ons een beetje "uitgedaagd" hadden !
KLIK op de FOTO
Ondertussen gaan we over "tot de orde van de dag" : al 4 aanvragen zijn binnegekomen : vertelling in Stockheim, 2 rondleidingen in Lanklaar en een lezing over WOI in de regio Diest: maar ja... het kon ook heel veel zijn... !!!
En maandag voormiddag ... dan spelen we orgel tijdens een uitvaart in Mariaheide: dat telefoontje ontvingen we... aan de Moezel : het leven...
Snel vermelden dat we weer thuis zijn na een korte maar zeer deugddoende vakantie aan de Moezel, samen met het hele gezin : oma en opa, de 2 zonen, de 2 schoondochters en de 4 kleinkinderen !!!
We gaan enkele dagen "rust" inbouwen... samen met het hele gezin: dat hopen we nog enkele jaren te kunnen "mee-maken"...
Daarna "bloggen" we verder en... intussen kan men eens in alle rust alle "items" overlopen : geschiedenis van de regio, van ons dorp, verenigingsleven, lezingen, WOI , WOII , ... en... onze Boodschap voor een Betere Wereld in 753 talen ! Geef bij "zoeken" in blog maar eens de naam in van een "vreemde" taal...
En... met vreugde kunnen we melden dat we uit Oeganda een vertaling ontvingen in de taal OROMO : taal 754! Die geven we nog wel weer !!!
Jammer genoeg kunnen we op deze site niet "rubriceren"... dus... een beetje "puzzelen" en... eens het archief doorlopen...
De"tram" en de "bussen"zijn lange tijd heel bepalend geweest voor goederen- en personenvervoer doorheen het Maasland.
Informatie kunnen we putten uit o.a. een boek dat verscheen in 1985 : klik op de FOTO : de titelpagina ! Dit boek konden we ooit "op de kop tikken" !
"Instappen a.u.b. !" : honderd jaar buurtspoorwegen in België , uitg. De Nederlandsche Boekhandel , 1985.
Waar is de tijd dat er aan de laatste wagon een brievenbus "hing" en dat men in Lanklaar een brief voor Lanaken in die bus stopte... zodat hij een 3 kwartier later al in Lanaken afgeleverd werd : van een snelle bediening gesproken !
In 1954 eindigde het vervoer per tram en kwamen de bussen: we vertellen nog wel meer over dat "verhaal" !!!
Het beeld dat we vandaag tonen en bespreken kan even goed in de reeks "Uit de Geschiedenis van ons Dorp" vermeld worden. Maar omdat het een heel specifiek moment uit deTweede Wereldoorlogweergeeft, plaatsen we het daarbij.
KLIK op de FOTO : met dank aan Stichting Erfgoed Eisden
Het"Russisch" Kamp: Lanklaar - Eisden : Duitse krijgsgevangenen (einde 1944 - begin1945) op weg naar de mijn van Eisden ! In die periode was het een "krijgsgevangenenkamp": tijdens de oorlog "verbleven" er mensen van diverse nationaliteiten die voor de Duitsers moesten werken o.a. Russen. Later kwamen er "gastarbeiders" uit diverse landen !
Op het kamp - waar o.a. mijn echtgenote en neef Pierre Medaer les gaven - komen we nog terug in de reeks over ons dorp !
We genieten nog na van onze vertelnamiddag over het "mijn-verleden" en... we willen u toch ook even "onze" collectie tonen : alle voorwerpen - behalve de heel oude "piqueur" (drilboor in ABN) van bijna 14 kg - werden vastgenomen, bekeken en... ze weekten vele verhalen los !
KLIK op de FOTO
De mijnlamp is er ééntje die echt "hand-maded" is , gekregen van familie van de smid van Meeswijk! De "witte" helm draagt een rood kruis: batterij en lamp zijn er nog bij : die behoorde toe aan iemand van de "reddingsbrigade". Heel wat materiaal konden we vastkrijgen toen de mijn sloot.
Respect voor de mensen die met dit eerste soor "piqueur" vele uren werkten: dat moet enorm belastend zijn geweest...
Het is een boeiende vertelnamiddag geworden, gisteren in Woonzorgcentrum "'t Kempken" in Stokkem. 35 aanwezigen (residenten en familieleden) genoten van de beelden , de verhalen en... gaven heel veel commentaar : de 7 aanwezige oud-mijnwerkers zorgden voor getuigenissen die echt indrukwekkend waren: en daarbij heeft deze "spreker" nog heel wat bijgeleerd!
FOTO : één van de aanwezigen had een prachtige foto van het deksel dat schacht 1 afsluit na de mijnsluiting in Eisden Cité! De hele schacht werd gevuld en in het midden boven werd dit deksel gelegd!
KLIK op de foto
Bijzonder indrukwekkend was het verhaal van één resident (- oud-mijnwerker -) die in 1961 zijn ploegbaas zag neerstorten in de koker van 600 meter naar 780... Daar ben je heel stil bij: we gaan die naam eens fotograferen op het prachtige monument dat in Eisden Cité staat op het kerkplein...
Bedankt lieve mensen voor jullie aandacht en inbreng !
Deze namiddag vertellen we in het Woonzorgcentrum " 't Kempken" over het "mijn-verleden" ! En... onze "papa" en onze "mama" gaven beiden les in Eisden-Cité waar ze o.a. onderwijs gaven aan veel kinderen van mijnwerkers! Soms zaten er kinderen van 10 verschillende nationaliteiten in de klas.
Onze "papa" gaf in het begin ook speciaal les aan de kinderen van Franstalige ingenieurs en in de loop van het jaar vermeerderde hij de uren Nederlands! Hij was dan ook altijd heel fier op zijn "akte Frans" !
Wanneer het "orkest" van de mijn een klarinettist nodig had... stond hij altijd klaar !
FOTO : papa Pierre Medaer in juni 1946 in zijn klaslokaal in Eisden: wat een ongelooflijk mooi handschrift op het bord !
KLIK op de FOTO
De mijn betekende heel veel voor het leven in Eisden en onze regio... ze bracht werk maar ook gezondheidsproblemen voor velen... Later werd onze streek getroffen door de teloorgang van de mijnen...
Een regenachtige dag, zoals vandaag, is uitermate geschikt om lezingen voor te bereiden. Misschien "lang" op voorhand maar... vanaf oktober zal het weer heel snel gaan met lezingen in Maaseik, Kinrooi, Rotem, Diest, Elen, Hasselt,enz.....
We "focussen" ons nu op Rotem en trachten ook daar weer het "verloop" van de Eerste Wereldoorlog weer te geven aan de hand van info over "Rotemnaren" die WOI niet overleefden en/of van oud-strijders enz...
En dan kunnen we misschien even beroep doen op onze blogbezoek(st)ers : op het bidprentje van de gesneuvelden van Rotem vinden we 9 foto's , zonder de namen erbij. En... bij de herdenkingsdienst in 1920 staan er 11 namen vermeld : er is natuurlijk ondertussen nog info bijgekomen ! Niet gemakkelijk : soms wordt een soldaat vermeld vertrekkend van zijn geboorteplaats, soms van op de plek waar hij woonde in 1914 enz...
We geven hier beide beelden weer: eerst het prentje met de namen...KLIK op de FOTO
Volgende donderdag verzorg ik een "vertelnamiddag" in het Woonzorgcentrum " 't Kempken" in Stokkem (14.45 u.). De animatieploeg vroeg me om deze keer ons "Mijn-verleden"' eens in de "kijker" te plaatsen. Dat doen we met veel plezier...
De "presentatie" is ongeveer klaar , enkele originele voorwerpen liggen gereed (steenkool met afdruk van varens , helm , mijnlamp , "pikeur", ... en... we hebben nog eens goed "gestudeerd" in het boek " In het schijnsel van de mijnlamp" , geschreven door Dr. Ir. E. M. BUNGE (jaar van uitgave : vermoedelijk 1935 à 1936 , aantal pagina's : 254) .
FOTO : Titelpagina van het vermelde boek
KLIK op de FOTO
We hebben ons vooral verdiept in het "maken van de schachten" (-bevriezen-): boeiend !!! Toch gaan we onze vertelling heel "rustig" houden, zonder al te veel technische details, maar ja... je weet nooit welke vragen er komen ! We zoeken nog wat mooie beelden over (vooral) Eisden Sint-Barbara en de andere Limburgse mijnen. We hopen vooral op heel wat "interactie" met residenten en hun familieleden !!! Er zijn zeker mensen aanwezig die de mijn zelf of via hun vaders en/andere familieleden "gekend" hebben !
Onze Boodschap voor een Betere Wereld in de taal JAPANS b : taal 753 !
Zoals beloofd geven we hier onze Boodschap voor een Betere Wereld weer in een bijzondere vertaling in het Japans (- wij hebben het Japans b genoemd-). Het is een compilatie van HIRAGANA , KATAKANA en KANJI (schriftvormen met bijzondere tekens) : wij tellen deze variant dan ook als taal 753 !!!
KLIK op de FOTO !
Katakana(片仮名, letterlijk 'zijkant "kana" ) is een lettergrepenschriftdat een van de vormen van het Japans schrift is. De andere vormen zijn kanji en hiragana. De katakana-tekens hebben enigzins vierkante, hoekige vormen en zijn de eenvoudigste van de Japanse schrifttekens.
Hiragana (平仮名, letterlijk 'gewone kana') is een van de drie schrifttypen die tezamen het Japans schrift vormen. Het is een fonetisch schrift bestaande uit 46 basiskarakters, enkele geaccentueerde karakters en een aantal combinatiekarakters. Alle Japanse woorden kunnen in hiragana worden geschreven en hiragana is het eerste schrift dat kinderen in Japan wordt geleerd.
Hetkanji(漢字) is een van de drie Japanse schriften en betekent "schrifttekens van Han". Het is overgenomen van de Chinese tekens,hànzi 漢字, toen de Chinese taal en cultuur voor een groot deel overgenomen werden door Japan. Het kanji alleen is niet genoeg om in het Japans te schrijven, daarbij zijn ookkatakanaenhiragananodig, twee fonetische schriften (vergelijkbaar met het westerse alfabet). (Wikipedia)
Eenmooi weekendwensen we u toe via een mooie "vakantie" foto die schoondochter Jill maakte van onze kleindochterJulie!
KLIK op de FOTO
Een eerste "trip" zit er voor hen op en vandaag gaat het vanuit Kroatië naar Italië : daar zijn "pake en make" , de ouders van Jill en... de week erna zijn ze samen met "deze" grootouders aan de Moezel! Kinderen en kleinkinderen verwennen... mag hé !!!
Ondertussen ontvingen we uitJapaneen unieke vertaling van onze Boodschap voor een Betere Wereld : ze is in het Japans samengesteld uit 3 lokale talen: we publiceren ze nog !!!
Onze 4 kleinkinderen: foto 1 : Maarten en Jonas foto 2: Thibault en Julie ! foto 3: Thibault en Julie worden groter! foto 4: Julieke bij de kerstman foto 5: Thibault als cowboy in de turnles! foto 6: Julieke 31 maart 2007: ik word groter! foto 7: 11 april 2007: de 4 schatten van kleinkinderen samen met opa. foto 8: Moederdag: Kleindochter Julieke en haar mama Jill.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek