De "schatjes" Thibault en Julie op een regenachtige vakantiedag!
Maarten en Jonas in hun "zand-fort"!
Mijn schoonmoeder Mw. Anna Conings-Bocken : 98 jaar op 08-10-2007 !!! Omringd door al haar kinderen, overleden op 15 december 2007.
Thibault en Julie worden groter... juni 2008
Jonas wordt 9 en Maarten en opa vinden het ook geweldig !
Thibault en Julie in het ballenbad!
Julie leest haar Nieuwjaarsbrief op opa's schoot! 01-01-2009.
25 april 2009 : Julie en Thibault in Plopsa Coo tijdens de Vrijwilligersdag van Child Focus!
13 juli 2009 : Julie en Thibault in Kinderstad Heerlen!
18 sept 2009 : Opa met Julie en Thibault in Maasmechelen Village !
Julie in balletpakje gaat haar balletvriendjes "trakteren" op haar verjaardag!
Communicant Maarten bedankt zijn lieve nichtje Julie voor de mooie cadeautjes: 13 mei 2010.
Julie en Thibault met de trein op weg naar Brussel! 17 aug 2010
25 dec 2010 : Julie als "sneeuwpop(je) !
10 maart 2011 : Museum voor Natuurwetenschappen Brussel : Thibault aangevallen door een vleesetende dino !!!
20 april 2011 : Tongeren : Gallo-Romeins Museum : Jonas en Maarten met hun diploma "Archeoloog voor 1 dag"!
25 sept 2011: Maarten treedt in de voetsporen van zijn overgrootvader: hij volgt klarinetles en speelt op de klarinet van zijn overgrootvader Pierre Medaer!
03 april 2012 : Julie noteert de bestellingen voor het eten in haar "restaurant"!
Een Betere Wereld
Boodschap in vele talen met info, concrete projecten, vrijwilligerswerk en verslag daarover, geschiedenis van onze regio.
12-06-2020
Vieringen....
Het wordt "anders" dit weekend!
Zaterdagnamiddag speel ik orgel tijdens een huwelijksplechtigheid in de dekenale kerk van Maasmechelen... dat is heel lang geleden : er zijn CD's maar ik moet op enkele plaatsen zorgen voor enkele "noten: ik speel het Ave Maria van Schubert , het Ave Maria van Caccini en... "Ich liebe dich" van Beethoven : heel toepasselijk !
Zondag is er de eucharistieviering in Leut , niet in de kerk waar men een nieuwe verwarming legt , een vloerverwarming, ùaar wel in de Parochiezaal in "De Dreef": alles is perfect voorbereid en "uitgemeten": ik ben alleen aan het orgel (neem mijn synthesizer mee) en... moet zingen : in groep zingen is nog niet toegelaten...
En zondagnamiddag vieren we in onze "bubbel": Vaderdag...
Een heel mooi voorbeeld uit 1868 , door een vriend meegebracht van... op een rommelmarkt in Amsterdam ! Je ziet dat "gericht" rondkijken iets kan opleveren!
KLIK op de FOTO
Uniek aan deze briefomslag is dat je er twee poststempels van "Lanklaer" op kan vinden : de puntstempel 208 EN de dubbel geringde "vertrekstempel" : datum : 22 juli 1868...
Op de keerzijde van de omslag staat de aankomststempel Amsterdam .
We verdiepen ons in enkele items in de Lanklaarse poststempels. De reeks begint eigenlijk in 1857 met een lijnstempel die het nummer 66 draagt. Daarna komt er ééntje met 208...
Uit de periode voor 1900 ontbreken ons nog de originele stempels van de jaren : 1857,1859,1860,1869, 1870, 1873, 1881, 1882, 1885, 1887, 1890, 1897 en 1898. Dus 13 van de 43... het gaat dus prima met de verzameling...
Moest... er iemand een document vinden met een originele stempel uit één van die jaren... we houden ons zeer aanbevolen !!!
Van de oude briefomslagen of documenten zullen we er zeker nog wel enkele tonen !!!
Zoals ik in het vorige item verteld heb, verzamel ik de poststempels van Lanklaar op briefomslagen, betalingen of andere documenten.
In bijlage een document (achterzijde van een postkaart) met een stempel uit 1900.
KLIK op de FOTO : de achterzijde van
Vanaf 1900 bezit ik za dus allemaal , per jaar, op een origineel document , behalve 1931 : die heb ik alleen maar in kopie. Daar zoek ik dus achter.... vermoedelijk te vinden op een postkaart die in 1931 verstuurd werd... De jaren voor 1900 zal ik in een later item weergeven !
In de jaren 1981/82 schreef ik een boek(je) over de geschiedenis van de Lanklaarse Post. Van hulpkantoor in 1825 groeide de post uit tot een groot en belangrijk kantoor maar... de moderne visie op de kantoren bracht ook op het gebied van postkantoren een heel nieuwe ontwikkeling mee.
Ons dorp kende verschillende stempels - waarbij de beroemdste zeker is "Lanklaar, 't schoonste hoekje van Limburg" - en die verzamel ik op originele documenten: briefomslagen , betalingen enz...
KLIK op de FOTO : een briefomslag met een mooie afstempeling uit 1871 en de stempel met het cijfer 208...
In mijn verzameling alle stempels vanaf 1900 (behalve ééntje in kopie) en van voor 1900 ook al een hele reeks. Vandaag dus een mooi voorbeeldje... later nog meer ! Ik zal de lijst van de jaren eens publiceren , jaren waarvan ik nog geen originele afstempeling bezit !
Vandaag ontstpannen we even en bladeren we doorheen de geschiedenis van onze "roots" : Stockheim , waar we een eerste keer de naam "Medaer" tegenkomen bij een huwelijk in 1710. Maar waar "hij" vandaan komt om er te trouwen ... geen link (voorlopig)
KLIK op de FOTO : een mooi beeld van Stockheim met een heel zeldzaam voorkomende naam : "Lanklaerpoort".
Verhalen uit ons verleden moeten blijven... daar dacht ik vandaag aan toen ik weer orgel speelde bij een uitvaart en... voor volgende week staan er weer 2 te wachten... maar op zaterdag mag ik nog eens spelen bij een bruiloft... lang geleden i
Dus... behouden we zoveel mogelijk uit ons verleden want bij ieder "heengaan" gaat er eebn schat aan ervaring en kennis verloren.
KLIK op de FOTO
Een mooi beeld uit het document 1815 over de petitie van de molenaar...
Zoals we eerder vermeldden had de molenaar van Dilsen in1815problemen bij de aanleg van hetVoedingskanaal(la rigole nourricière) door de Fransen. Deze keer licht ik er eens even de situatie uit in Lanklaar en geef de uitleg van de bijgeschreven woorden.
KLIK op de FOTO
We lezen o.a.
Nord: komt van Canal du Nord : dat was eigenlijk een voedingskanaaltje om water te brengen naar het "Noordkanaal" , hier voor de sectie Venlo-Antwerpen. Het eerste gedeelte liep tussen Rijn en Maas !
Cours actuel du ruisseau: dat is het "nieuwe" stuk van de Vrietselbeek dat ze rechtgetrokken hebben naast het nieuw-gegraven kanaaltje
Ancien (cours du ruisseau): dat was een oud stuk waar nu het kanaal doorheen loopt (gevoed uit de Maas aan Maastricht en hier ook nog uit moerassen) en dat men dus verplaatst heeft naar de oostzijde van het kanaal.
Nouvelle route: dat is de nieuw-aangelegde "steenweg" naar Maaseik (de huidige vierbaansweg)
Je ziet ook de 2 moerassen waaraan water onttrokken wordt en de beek die doorheen Lanklaar kronkelt in de richting van Dilsen. Merk op dat menLanklaarschrijft terwijl later nog een hele periode komt waar men ookLanklaervermeldt. ook het oude kerkje (afgebroken rond 1960) staat mooi getekend.
Ik denk in deze periode met wat weemoed aan de vele mooie dagtrips die ik mocht begeleiden: Gent , Brussel, Mechelen, Luik, Namen , Düsseldorf , Bonn , Keulen, Utrecht, Dordrecht en... uiteraard ... de vele trips naar Den Bosch.
KLIK op de FOTO
Juist 5 jaar geleden bevond ik me met een kleine groep in Den Bosch en daar bezochten we natuurlijk het Jeroen Bosch Art Center met "zijn" "atelier" !!!
Nu moet ik diverse reizen afzeggen en... ook het omzetten naar september begint al problemen op te leveren : hopelijk kunnen we er in 2021 nog van genieten !!!
Zoals beloofd gaan we verder met het verhaal van de molen op de Vrietselbeek (in Dilsen).
Eerst natuurlijk het historische !
In het Rijksarchief te Maastricht heb ik het dossier Zuid-Willemsvaart doorgenomen maar... tijdgebrek... en gelukkig vond Gerard Bongaers nog een heel interessant processtuk - de molenaar van Dilsen kreeg problemen door de aanleg van het Franse voedingskanaal - met o.a. deze situatieschets ! We schrijven ongeveer 1810 als begin der werken... genoemd naar "Le Canal du Nord" een verbinding tussen de Rijn - Maas - Schelde ! Dit kanaaltje specifiek voor voeding van de verbinding Maas-Schelde. Nog veel te vertellen dus !!!
Dat gaan we naderhand eens volledig uitdiepen: nu een beeldje als "opstapje" : KLIK op de FOTO
Lang geleden stroomde de Vrietselbeek Noordwaarts en zorgde ze ervoor dat er in Dilsen een watermolen kon draaien. In 1810 maakte men echter de "Rigole Nourricière" om vanuit Maastricht bij Lozen een verbinding te realiseren tussen de Maas en de Schelde.
De Fransen gebruikten daarbij ook water uit moerassen die je vond tussen Mulheim en Eisden , water dat de Vrietselbeek voedde. De molenaar van Dilsen kreeg onvoldoende water en... er volgden uiteraard processen... In Lanklaar was er ook een watermolen maar die werd in 1855 vervangen door een vuurmolen. Vuurmolens moesten altijd buiten de dorpskern liggen !
Over dat alles zijn er uiteraard legendes ontstaan en ééntje daarvan is minder bekend :Heijlgardis van de Frietselmolen! Daarover zullen we eens in een paar stukjes vertellen!
KLIK op de FOTO : zo lichten we een eerste tipje van de sluier op !!!
Nu loopt het water naar Eisden, Zuidwaarts, door de mijnverzakkingen en wordt de Vrietselbeek gevoed door water uit de Zuid-Willemsvaart (dus eigenlijk Maaswater)...
Dichtbij de plek waar zoon Bart woont (Gierle , deelgemeente van Lille) is er een mooi bos : daar hebben we natuurlijk een stevige wandeling gemaakt .
KLIK op de Foto : even poseren samen met schoondochter Jessica.
Daar is er nog een mooi bos maar een beetje verder zijn alle sparren kaalgevreten door de "letterzetter: Deletterzetter(Ips typographus) is een kever uit de familie schorskevers (Scolytidae). Hij treft de fijnsparren ... Jammer...
Het was fijn in Gierle : heel gezellig , wandeling met social distance en... er werd heel veel gemusiceerd : zoon Bart op altviool, kleinzoon Maarten op klarinet en schoondochter Jessica op piano , een wondermooie Chopin !
Het minste wat je kan verwachten in een crsisistijd - zoals deze - is één-duidigheid in de communicatie. En... dat ontbreekt...
We mogen de grenzen over... maar de Fransen sturen je terug... je mag de grens over om... en dan moet je maar een uitleg verzinnen...
Eén-duidig : (we halen er voor één keer de bepaling eens bij) : Eenduidig betekent dat iets maar voor één uitleg vatbaar is. Het is dus duidelijk en niet anders op te vatten. Een ander woord voor eenduidig is ondubbelzinnig. Wanneer iets juist wel dubbelzinnig is, kan het op verschillende manier opgevat worden. In de taal wordt een dubbelzinnige zin een ambiguïteit genoemd.
Er is veel te doen om "bubbels" tegenwoordig...wel... deze avond hebben we lekkere bubbels gedronken met onze "bubbel": heerlijk om weer eens onze familie te zien en bij te praten !!!
En tijdens het verlengde weekend... het is bijna alsof je dat niet meer aanvoelt... werken we aan de geschiedenis van onze familie en van het Maasland in diverse aspecten: langzamerhand zullen we hopelijk toch terugkeren naar "haalbare" activiteiten !
Het was weer een heel gezellig kwartiertje deze voormiddag : "facetimen" : een mooi beeld van enkele OKRA-koorleden , ieder vanuit "zijn" kot.
Zo zien we elkaar nog eens en kunnen we wat bij-babbelen. Nieuws "doorgeven"...
Annie vanuit Maasmechelen , het echtpaar Anita en Roger in hun kot in Stokkem , en wij vanuit ons kot in Mulheim. We missen de gezellige repetities maar zijn heel blij dat we er nog gezond bij-zijn.
Plannen smeden is moeilijk: Annie hielp deze week bij het verzorgen van 4 (!) uitvaarten en Maasmechelen en zelf verzorg ik er 2 in Mariaheide: het leven...
Met pijn in het hart hebben we onze "familievakantie" naar het Eurostrand aan de Moezel in Leiwen moeten afzeggen: voor het 4de jaar op rij zouden we daar naartoe gaan met kinderen , kleinkinderen en de schoonouders van zoon Luc .
Maar ja... laat ons hopen dat we volgend jaar weer samen kunnen gaan: een heel mooi park met vele activiteiten en dat in gezinsverband. Ook in het boek in de "kapel" waarheen we dagelijks wandelden... zal dit jaar geen tekst bijgevuld worden...
Het belangrijkste is dat we allemaal - ook onze blogbezoek(st)ers - veilig doorheen deze crisis komen! Vrijdag speel ik weer orgel en zing ik in Mariaheide tijdens een uitvaart ...
Ik dacht dat het maar een kleine "uitdaging "was : snel een tekstje vertalen uit een in het Kerk-Latijn geschreven doopregister van rond het jaar 1770. Een goed leesbaar handschrift , mooie verraling kunnen maken over de familie van een veroordeelde bokkerijder uit Stevoort/Kermt...maar 1 woordje kan je heel wat "hoofdbreken" bezorgen.
Alle mogelijke Latijnse onregelmatige hoofdtijden nog maar eens erbij gehaald maar...voorlopig ... tevergeefs : klik op de FOTO
We speuren verder...
Hier de vertaling met een eigen interpretatie van het woord dat vlak boven Catharina staat...
Iemand een ideetje ???
Op 11 augustus werd gedoopt Anna catharina natuurlijke dochter van catharina bando uit Stevort (Steevoort) , met doopdragers (peter en meter) joannes bortels en anna catharina vandenhove
11 (zelfde : dus augustus) werd gedoopt anna maria natuurlijke dochter van catharina bando uit Stevoort , doopdragers lambertus abrahams en maria anna Brouwen : deze twee zijn tweelingszussen
Zij hebben geen toegang tot (‘geen recht op: jus ) de armentafel in Kermpt , en tenzij pastoor Purnal van Stevoort mij een bewijs zou kunnen geven wat ons van die taak zou ontslaan, zou de voornoemde catharina bandeauw voortgebracht zijn (verwekt/geboren) in Stevoort
(Dan hoeft de pastoor die de tekst schrijft geen doopakte te "fabriceren...)
"Met inachtname van alle veiligheidsmaatregelen ga ik nu dinsdag , 26 mei , toch weer orgel spelen bij een uitvaart. In Mariaheide zal ik alleen zijn en de "social distance" kan daar gemakkelijk gehandhaafd blijven.
Met wat afwisselende muziekstukken kunnen we de pijn bij het afscheid hopelijk een beetje verzachten... Zo werd er door de familie gevraagd om "Nader bij U mijn God", te spelen en te zingen...
Onze 4 kleinkinderen: foto 1 : Maarten en Jonas foto 2: Thibault en Julie ! foto 3: Thibault en Julie worden groter! foto 4: Julieke bij de kerstman foto 5: Thibault als cowboy in de turnles! foto 6: Julieke 31 maart 2007: ik word groter! foto 7: 11 april 2007: de 4 schatten van kleinkinderen samen met opa. foto 8: Moederdag: Kleindochter Julieke en haar mama Jill.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek