Grote heisa in de media, omdat een agent van de pas opgerichte Antwerpse politie-eenheid, het zgz ‘snelle response team’ dat was opgeroepen door een jeugdinstelling, daar een meisje van 14 heeft ‘geneutraliseerd’ met een speciaal daarvoor ontworpen geweer. Dat ding, een zgz ‘less lethal weapon’ vuurt geen echte kogels af maar kleine projectielen die te vergelijken zijn met wat gebruikt wordt bij ‘paintball’, dat spel voor grote kinderen. Het kind hield er enkel een blauwe plek aan over, maar moest toch naar het ziekenhuis omdat het zichzelf verwondingen had toegebracht met een stukgeslagen glas, waarmee ze eerst ook andere kinderen, waaronder haar broer, had bedreigd.
Tot daar het officiële verhaal waarover het hele politiekcorrecte wereldje gestruikeld is, want daar vindt men zoiets niet kunnen. Van dat wapen, dat gemaakt wordt bij FN in Herstal, zijn er al tienduizenden exemplaren verkocht aan politiekorpsen en legereenheden over de hele wereld. Er is eenmaal een dodelijk slachtoffer mee gevallen, wat geen voldoende reden is om het te verbieden. Dan zou men ook alle messen, stangen, knuppels e.d. moeten verbieden, want daarmee vallen heel wat meer dodelijke slachtoffers.
Laat ons het Antwerpse voorval, dat al dateert van vorige week, laten voor wat het is. Het 14 jarige slachtoffer arriveerde hier in januari van dit jaar uit Syrië, samen met haar ouders, drie broers en een zus. De kinderen, getraumatiseerd door de oorlog, waren al geplaatst in de jeugdinstelling omdat de thuissituatie ‘onhoudbaar’ was geworden. Dat zou goed kunnen, maar geeft meteen aan dat dit geen uniek geval zal blijven. Het merendeel van kinderen (én ouders) die uit oorlogsgebieden komen, zijn op e.o.a. manier getraumatiseerd ook al is dat hun eigen schuld niet. Feit blijft wel dat wij ermee zitten en gegarandeerd nog wat gaan meemaken met deze vluchtelingentsunami. Incidenten zoals deze in Antwerpen zouden straks wel eens dagelijks kost kunnen worden en we kunnen alleen maar hopen dat onze politie, met of zonder snel interventieteam, het hoofd koel houdt en de maatregelen treft die het moet treffen, zoals dat in Antwerpen gebeurd is, alle opvoedkundige kritiek ten spijt.
|