Slechte tijd voor belgicisten. Op enkele maanden tijd stierven er drie vrij belangrijke figuren, althans in hun branche, allemaal dan nog uit het Gentse: Wilfried Martens, Jan Hoet en nu Gerard Mortier. De ene al wat Belgischer dan de andere. Het lijkt wel een uitstervend ras te worden en is hopelijk een teken des tijds.
Daar houdt de miserie voor de ware Belgen trouwens niet bij op. De zgz ‘volkslening’, waarbij minister zonder Financiën Geens zijn landgenoten aangespoorde mee te doen om langlopende projecten met een ‘maatschappelijke meerwaarde’ (scholen, hospitalen en cultuurcentra) mee te financieren, lijkt ook maar een mager beestje te worden. Sinds 1 januari werd er door alles samen tien banken 788 miljoen euro opgehaald, een peulschil als men weet dat er momenteel meer dan 250 miljard euro op de spaarboekjes staat, een record. Men moet trouwens gek zijn (of 100% belgicist) om aan die volkslening mee te doen, want het geld ligt dan voor vijf jaar vast en men krijgt er amper iets meer voor dan op een normaal spaarboekje, waarvan men het geld meteen kan afhalen. Spaarboekjes bij sommige internetbanken brengt zelfs meer op.
De vraag is maar of het geld straks echt zal gebruikt worden voor de aangekondigde doelen. En zelfs als dat zo zal zijn, of dat voldoende zal zijn? De kans is groot dat de burger die denkt het vaderland te moeten redden, er straks twee keer voor betaalt: eerst zijn geld vastzetten waar het niet nodig was en daarna belastingen betalen om projecten met een maatschappelijke meerwaarde te financieren waarvoor niet voldoende geld zal gevonden worden.
Dat tweemaal betalen is ook iets wat 'honoré gepluimd' straks zal mogen doen voor zijn groene stroom. De elektriciteitsdistributeurs zitten momenteel nl op een miljardenbedrag aan groene stroomcertificaten die men aan geen hond meer kwijt raakt. De kans is groot dat die miljarden euro’s straks door de staat zullen mogen betaald worden en dus door de belastingbetaler, die als energieverbruiker al een keer heeft mogen bijdragen ook als hijzelf geen zonnepanelen of windmolens mede had gefinancierd. Volgens groene Wouter de boskabouter, die daar helemaal geen problemen mee schijnt te hebben, mogen we ons na de verkiezingen inderdaad aan zo’n groene stroombelasting verwachten. Rik Van Cauwelaert heeft daarover een interessant artikel geschreven in de weekeindeditie van De Tijd, waarin hij stelt ‘dat het een hele opluchting zal zijn voor de elektriciteitsverbruiker, dat hij de komende twintig (20!) jaar als belastingbetaler mee mag betalen voor de 15 miljard euro (!) die de subsidiëring van windmolenparken in de Noordzee alleen al zal kosten’. Einde citaat.
Waarbij ook de stelling, die ik hier in deze rubriek al enkele jaren aanhoud, nl dat we ons aan die groene stroom nog blauw zullen betalen, nog maar eens bevestigd wordt.
|