Volledig akkoord met Wes Hardin.
Die hele betalingskwestie is een onderdeel van de voortschrijdende corporatisering, iets waarvoor de eurocritische partijen zoals Front National, UKIP, PVV en Vlaams Belang al jaren waarschuwen - waarop ze onmiddellijk het verwijt naar het hoofd geslingerd krijgen dat ze fraudeurs willen helpen/beschermen. Corporatisering betekent de samenwerking tussen de overheid, de banken en de grote bedrijven om de burgers te controleren, bestelen en op te lichten. Deze samenwerking is in een stroomversnelling terechtgekomen toen de overheid de banken de facto met handen en voeten aan zich bond door ze (met ons belastingsgeld) te redden uit de bankencrisis.
Het systeem bestaat uit het zoveel mogelijk opslaan van gedragsgegevens van de burger, waardoor elke (trans)actie gecontroleerd en dus op de een of andere manier belast kan worden. Bv, het verplichte betalen langs bank of bankkaart vanaf een bepaald bedrag ( 3000.00 in België) stelt de overheid in staat alle grotere financiële transacties en het (koop)gedrag van burgers te controleren, met als bonus voor de banken dat voor de betalingen met creditcards die banken van 1 tot 2,5 procent van het betaalde bedrag in hun zakken kunnen steken en bonus voor de grote bedrijven zoals grote oliebedrijven, supermarktketens e.d. dat die een veel gunstiger tarief kunnen bedingen (zowel voor af te dragen procenten als voor de huur/aankoop van terminals) waarmee ze de kleinere bedrijven beconcurreren. Voor de kleine bedrijven betekent dit enkele honderden euro per maand voor een terminal die in sommige gevallen maar een paar keer gebruikt wordt en een de facto belasting van 1 tot 2.5 procent op de omzet (BTW inbegrepen), wat in feite gigantisch is en voor bedrijven in moeilijkheden gemakkelijk de doodsteek kan betekenen. En dan spreek ik nog niet over de onvermijdelijke technische defecten of strenge kaartlimieten (zgn. voor de veiligheid van de gebruiker) waardoor betalen gewoon onmogelijk wordt.
Deze systemenworden steeds met dezelfde argumenten ingevoerd (ik noem dat de vier toverstokjes van de overheid): milieu, veiligheid, Europese Unie en recent bijgekomen: fraudebestrijding ten alle koste.
Enkele andere voorbeelden: permanente camera's (al dan niet met nummerplaatherkenning), infrarooddetectie, verplichte Energie Prestatie Certificaten, verplichte registratie huurcontracten, luchtfoto's voor bouwovertredingen (luchtfoto's nemen is strikt verboden voor burgers, de overheid trekt zich daar geen barst van aan), praktisch ongelimiteerd huiszoekingsrecht voor financiële inspectie (voor FOD Financiën is het eenvoudiger een toelating tot huiszoeking te krijgen dan voor een onderzoeksrechter in een moordzaak), vereenvoudigd telefoon afluisteren, verplichte archivering van communicatie- en bankgegevens tot vijf jaar terug, enz.. De lijst wordt stilaan eindeloos.
Rob
20-05-2015, 10:28
Geschreven door Rob
|