De komkommertijd is begonnen en dat zullen we geweten hebben. Groot nieuws! Vande Lanotte kondigt zijn vertrek aan uit de nationale politiek. Dat is helemaal geen nieuws, want dat had hij begin februari van dit jaar al eens gedaan (zie mijn blog van 16.02 ‘Exit Vande Lala?’). Alleen had hij toen gezegd dat hij dat dacht op te stappen in september van dit jaar. Nu zegt hij dat pas te zullen doen eind volgend jaar! Wie gelooft die man nog (en de media die dat allemaal zomaar klakkeloos overnemen)? Nu zegt hij dat 28 jaar in de nationale politiek voor hem genoeg is, maar hij doet er nog bijna anderhalf jaar bij! Eind volgend jaar is in de politiek een eeuwigheid, zodat de sluwe professor uit Oostende, waar hij deze maand burgemeester wordt, nog elfendertig keren van mening kan veranderen. Ondertussen blijft hij ook volksvertegenwoordiger en belooft hij zich meer te zullen mengen in de debatten…
We zullen hem missen in deze rubriek, mocht het echt waar zijn. In Oostende valt niet veel meer te beleven, na het vertrek van de ferryboten, Electrawinds en nog enkele van Vande Lala’s projecten, waarbij hij telkens opnieuw net op tijd opstapte om niet betrokken te worden in de afgang ervan. Dat deed hij trouwens ook in de vaudeville rond de voorzittersverkiezing bij zijn partij, waarbij hij er eerst voor zorgde dat zijn poulain, John Crombez, in pole position kwam te zitten. Hij was zgz nooit bij iets betrokken, dat het zo leek was, volgens hem, pure toeval. Neem het van mij aan dat de SP.a nog steeds vanuit Oostende zal bestuurd worden, officieel door ‘den John’, maar met ‘zijn’ burgemeester als souffleur. De stunt met Crombez is niet eens een precedent. Vraag het maar eens aan Caroline Gennez (en hoe dat toen is afgelopen).
Ook bij de Spoorwegen, zeker bij ABX, zullen ze met weemoed terug denken aan de tijd toen Vande Lala er kwistig (andermans) geld rondstrooide. Bij de erfgenamen van Sabena iets minder, want daar liet hij – als minister van begroting in de regering Verhofstadt - bij het zgz ‘hotelakkoord’ een gat achter van bijna anderhalf miljard euro. Ook bij het terugdraaien van de BTW op het elektriciteitsverbruik misrekende de geleerde professor zich een half miljard euro, waardoor de huidige meerderheid niets ander kon dan die BTW terug op 21% zetten, waarop die ook al stond van 1972 tot 2014.
Enfin, het is nu wachten of de man, die tussendoor ook professor is aan de Ugent én voorzitter van de Europese socialisten, ons laat weten nog eens van gedacht veranderd te zijn. Ik zou haast schrijven ‘met de dood in ’t hart’, maar dat is een slogan voorbehouden voor de tsjeven.
|