De zoveelste betwisting tussen Vlaams minister Weyts en zijn federale collega Bellot bewijst nog maar eens – voor zover dat nog nodig was – dat dit land niet meer werkt. De discussie tussen die twee heren is een gevolg van de zesde staatsmisvorming, die een deel materies maar half heeft overgeheveld van het federaal naar het gewestelijk niveau. Zo zijn bv de rijopleidingen regionaal en de rijbewijzen federaal. Kafka had het niet beter kunnen bedenken. Daar houdt het niet mee op, want in totaal lopen er zo 7 betwistingen die Bellot allemaal tegenhoudt en die nu wachten op een beslissing van de Raad van State. Daarbij o.m. de minimumdienstverlening bij de NMBS, de bevriezing van de investeringen bij het Spoor en de vliegwet rond Zaventem, waar Weyts zelfs een belangenconflict heeft moeten inroepen om te vermijden dat het vliegverkeer tijdens de eindejaarsfeesten en –vakanties in het honderd zou lopen. Voor Francofonië telt tegenwoordig alleen nog de luchthaven van ‘Brussels South Charleroi’…
Waarom iets gemakkelijk maken als het moeilijk ook kan? Bellot is trouwens niet de eerste federale minister van verkeer waar Weyts het moeilijk mee heeft. Bellot’s voorgangster, Jacqueline Galant, die was moeten aftreden wegens onbekwaamheid (!), deed hetzelfde en kreeg toen de titel ‘minister van Stilstand’.
En zo blijven de francofoontjes de Vlamingen maar pesten, diezelfde Vlamingen waarvan ze jaarlijks wel zo’n 12 miljard euro extra krijgen (die ze uitdelen, niét investeren). Een nieuwigheid is nu bv ook de claim van Waals regionaal minister Collin (cdH), dat Ardense salami voortaan een beschermd product zou moeten worden en daardoor alleen nog in de Ardennen zou mogen gemaakt worden. De bekende Vlaamse ondernemer Willy Naessens, die o.m. aandelen heeft in een Vlaams bedrijf dat die salami maakt, heeft daarvoor al een oplossing: hij zou ze voortaan ‘Vlaams-Ardense salami’ noemen! Alle gekheid op een stokje, als we zo voort redeneren, gaan ze straks de Brusselse wafels alleen nog in Brussel mogen bakken…
Leterme – waar is de tijd! – lanceerde ooit het samenwerkingsfederalisme. Wat Bellot en kompanen er nu van maken kunnen we best het blokkeringsfederalisme noemen. Wie zei daar weer dat het communautaire tot 2019 in de frigo ging? Dat was dan waarschijnlijk alleen maar bedoeld voor de Vlamingen, zoals al die andere Belgische wetten die wij, Vlamingen, altijd moeten naleven en de francofonen alleen als het hen uitkomt.
---
Tenslotte nog dit. In het jaarlijks rapport van het Internationaal Muntfonds (IMF) over België staat, dat men vindt dat er teveel ambtenaren zijn in dit land en dat ze niet efficiënt genoeg worden ingezet. Hoeveel zou het gekost hebben om dat te ontdekken? Ik schreef dat al in een van mijn eerste blogs van 2005. Toen waren er hier al het dubbel aantal ambtenaren van in Nederland dat 50% meer inwoners had (en efficiënter werkte, iets wat ik aan de lijve ondervonden heb).
|