Vroeger was men minderjarig tot 21 jaar, in de jaren 80 werd dit 18. Dat was bedoeld om onvolwassen voornamelijk tegen zichzelf te beschermen in context van financiele, maar ook opvoedkundige verantwoordelijkheden. Ook autorijden en alcohol staan vaak als leeftijdgrens parameter. Vliegen dan weer niet.
Vandaag wordt diezelfde leeftijdgrens ook ongedifferentieerd op allochtone misdadigers en terroristen toegepast door kwikke advocaten met als doel aan justitie te ontsnappen.
Hierbij krijgen we geen bescherming van zwakke jongeren , maar rechteloosheid bij zware criminaliteit.
Er bestaat in onze wet zo iets als handlichting.
Normaal staat dit als notariële maatregel , via een geschreven verklaring , om minderjarigen de kans te geven als volwassene op te kunnen treden in het voordeel van de getroffene minderjarige.
Deze handlichting kan men ook via het gerecht doorvoeren als de rechter bewijs en voldoende motivatie hiervoor vindt, Bvb. bij zware misdaad en terrorisme , om niet een zware misdadiger minderjarige als meerderjarige te veroordelen en straffen.
Indien nu het gerecht maatschappelijk verantwoordelijk wordt geacht voor het niet maximaal benutten van de middelen die tot haar beschikking staat in haar maatschappelijke gerechtelijke functie , dan kan ook het gerecht hiervoor worden verantwoordelijk en aansprakelijk worden gesteld.
31-03-2018, 17:02
Geschreven door Wilhelmson
|