Deze week zijn de resultaten bekend geraakt van enkele studies i.v.m. Migratie, Integratie en Diversiteit. Dat is niet de eerste keer, maar daar er eentje bij was besteld door la Homans, was het toch even uitkijken naar enkele verrassende cijfers.
Zo blijken Turken niet enkel politiek maar ook religieus een stuk conservatiever te zijn dan Marokkanen, dat terwijl de eerste groep toch een stuk minder betrokken is bij bv terroristische activiteiten. Uit de resultaten zou blijken dat bijna 40% van de Turken hier nog steeds vindt dat de regels van hun geloof voor zouden moeten gaan op de Belgische wetten, iets dat eenvoudig niet kan. Zo’n 60% vindt dat onze westerse samenleving niet samen kan gaan met hun religieuze samenleving en 80% dat er hier een Turkse gemeenschap bestaat die sterk gericht is op de politieke en religieuze ontwikkeling in hun land van herkomst. Al die cijfers liggen bij de Turken hier een stuk hoger dan bv bij de Marokkanen. Kortom, men kan zich best afvragen waarom die dan persé hier willen blijven. Waarschijnlijk omdat zoals de Strangers het destijds zongen ‘Allah groot is, maar ziekenkas groter’. Zoals ik al schreef in mijn blog van 9 dezer (‘De sultanverkiezing’) is het voor hen hier veel veiliger waar ze beschut zijn door een Sociale Zekerheid en andere voordelen van een rechtstaat die in Turkije amper bestaan.
Voor de rest zouden we beter wat meer respect hebben voor de Oost-Europeanen die hier zijn. Slechts één op tien Polen en Roemenen vindt dat onze westerse beschaving kan samenleven met die van de moslims. Dat zijn cijfers die waarschijnlijk hoger liggen dan bij de autochtone Belgische bevolking, waarvan een deel nog altijd denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen, terwijl ze zich ondertussen laat ondersneeuwen door allerhande burgerplatformen die zelf een loopje nemen met de wetten van de eigen rechtstaat.
---
Ondertussen doen ze in Wallonië opnieuw een Lidl’je. Deze keer gaat het om de Groupe Mestdagh die ten zuiden van de taalgrens de Carrefour Markets uitbaat. Daarbij zouden zo’n 450 werkplaatsen verdwijnen. E.e.a. zou het gevolg kunnen zijn van het feit dat het contract tussen Carrefour en Mestdagh in 2020 opnieuw onderhandeld moet worden. In de meeste vestigingen van Mestdagh wordt nu gestaakt en ook hier past men de nieuwe Waalse vakbondstactiek toe waarbij het (enig) distributiecentrum van de groep wordt geblokkeerd.
En daar blijft het niet bij. Nu blijkt er ook een Carrefour hypermarkt uit St. Kruis Brugge te delen in de grootwarenhuis malaise. Dat bedrijf zou moeten afslanken naar een supermarkt, waardoor een deel van het personeel zijn werk verliest en de rest een lager loon zou krijgen. Erg takvol schijnt het bij het Franse bedrijf allemaal niet te verlopen en het gevolg is dat men in Brugge, maar ook in een Carrefour in Evere en twee in Wallonië dit verlengde weekeinde de deuren sluit.
|