Zoals ik al schreef in mijn blog van gisteren, ben ik Vlaamsnationalist geworden toen ik op vijftienjarige leeftijd op college het Pallieterke toegestuurd kreeg waarin het overlijden vermeld werd van stichter Bruno De Winter. Hij stierf in 1955 op amper 45 jarige leeftijd aan een hartaanval, één week voordat zijn Pallieterke 10 jaar zou zijn geworden.
Bruno De Winter startte zijn journalistieke carrière in 1931 als ‘soirist’ bij ‘Het Handelsblad’, in de volksmond ‘Het Ganzeke’ genoemd, toen een concurrent van de ‘Gazet Van Antwerpen’, die men ‘De Frut’ noemde. ‘Soirist’ betekende zo’n beetje de rubriek ‘gebroken armen en benen’, maar daarnaast had hij een kronijkje waarin hij vrij en vrank zijn mening gaf en dat hij ’t Pallieterke noemde, naar het toen immens populaire boek van Felix Timmermans. In 1945 verliet hij het Handelsblad en werd zijn Pallieterke een weekblad. In het rouwnummer van 2 juni 1955 stond een bloemlezing van zijn bekendste columns en uitspraken, waarvan ik er enkele mijn lezers niet wil onthouden:
- Over het Vlaams-Waalse huwelijk: ‘België is een fabricaat van grote mogendheden. Ze hebben – de democraten van toen – niet gevraagd of Vlaanderen met Wallonië wilde trouwen’.
- ‘Het is altijd kletspraat te vertellen waarom een soldaat sneuvelt. Ik geloof voor mijn part dat een soldaat zelden vóór iets sterft, maar meestal tégen zijn goesting’.
- ‘ België is een vrij land en in dat vrij land is ook de pers vrij. Dat wil zeggen dat de eerste de beste hond met een hoed op een gazet mag uitgeven. Waarom zou ik het dan niet doen? (uit zijn eerste hoofdartikel).
- ‘Een vuile tong? Misschien wel, maar in geen geval door teveel Duitse, Russische, Amerikaanse of Engelse zolen te likken’.
- ‘Wij zijn Vlamingen door het werk van God, Belgen door dit der diplomaten. Met een beetje goede wil kunnen we het een en het ander blijven. Maar komt het tot kiezen, dan stel ik meer vertrouwen in het werk van God dan in dit der diplomaten’.
- ‘Wij, Vlamingen, hebben vandaag de dag in niks iets te zeggen, maar met alles wat te maken’.
- ‘Iedereen was ermee akkoord dat koning Leopold III er in 1940 er het bijltje bij neerlegde. Ik bedoel: iedere Belg die toen op minder dan 50 km van het gevaar verbleef. Dat er later duizenden van toen hun woord hebben opgevreten, bewijst slechts dat de politiek veel lafaards en Tartarins in ons land gekweekt heeft’.
We zijn nu 65 jaar verder, maar enkele van die uitspraken zijn nog steeds vrij actueel.
---
En dan nog dit: lezer Ludo heeft gelijk waar hij, in reactie op mijn brief van gisteren, zegt dat ‘Zon en schaduw over Vlaanderen’ niet uit ’t Pallieterke kwam, maar uit het maandblad van de VAB en geschreven werd door voorzitter Jozef Van Overstraeten. Dat klopt. In de Pallieter heette de rubriek: ‘God schept de dagen’, waar o.a. ook Louis Verbeeck aan heeft meegewerkt.
|