DE BELG VERZAMELT ZIJN FIETSKILOMETERS
Het fietsenthousiasme blijft groeien in België en vooral de elektrificatie van de fiets is een goeie motivator gebleken om sneller naar de fiets te grijpen. Fietstellingen tonen in alle gewesten aan dat het totaal aantal fietskilometers alsmaar toeneemt.
Elektrisch in opmars
In 2024 gebruikte 40% van de ondervraagden in Vlaanderen minstens een paar dagen per jaar een elektrische fiets en 52% gebruikte fietsen zonder elektrische ondersteuning. In Wallonië was dat respectievelijk 22 en 11%, in Brussel 26 en 15%
Niet ver? Met de fiets!
Logischerwijs is de tweewieler vooral het aangewezen vervoersmiddel voor kortere afstanden. Onder de kilometer gaan de meeste mensen te voet, maar tussen één en twee kilometer grijpt een kwart van de mensen naar zijn fiets. Moeten ze verder, dan zakken die cijfers weer naar 19 (2-5 km), 11 (5-10 km) en 5% (10-20 km).
Vlaanderen trendsetter
De fiets is vooral populair in Vlaanderen. Daar gebruikt slechts 29% van de mensen nooit de fiets, tegenover 72% in Wallonië en 68% in Brussel. Walen gebruiken de fiets voornamelijk voor ontspanning en voor het sporten (72%) en dat is een veel hoger percentage dan in Vlaanderen (21%), waar hij ook wordt gebruikt voor boodschappen, om naar het werk te gaan en om mensen te bezoeken.
Nuttige fietsverplaatsingen.
Dat Vlaanderen koploper is in het aantal nuttige verplaatsingen met de fiets, merk je ook aan de fietskilometervergoedingen. Zomaar even 92,4% van het totale bedrag aan vergoedingen ging in 2023 naar Vlaanderen, terwijl dat amper 4,4% was in Wallonië en 3,2% in Brussel. In die regio’s kan er dus zeker nog veel winst worden geboekt. Het is duidelijk dat Wallonië op fietsgebied een groeimarkt is. Bedrijven zijn vragende partij om aan hun werknemers een fiets aan te bieden, en kijken naar de overheid om dringend infrastructuurwerken uit te voeren.
WAAROM EEN FIETS LEASEN?
Hoe lease je een fiets?
Over het algemeen onderscheiden we drie manieren van fietsleasing. Werknemers kunnen momenteel een fiets leasen
via een leasing die volledig door de werknemer wordt gefinancierd
via een leasing die geheel of gedeeltelijk door de werknemer wordt gefinancierd via omruiling van een brutolooncomponent (zoals brutoloon, eindejaarspremie, bonus, op basis van een cafetariaplan
via een leasing die geheel of gedeeltelijk door de werknemer wordt gefinancierd via nettoloonruil, m.a.w. zonder fiscaal voordeel. Elke werkgever kan natuurlijk aan zijn werknemer een fiets ter beschikking stellen en deze fiets voor hem of haar leasen. Het is een mooi en gezond alternatief voor een bedrijfswagen. Werkgevers kiezen meer en meer voor een strategisch goed gelegen bedrijfsgebouw en laten werknemers fiets en openbaar vervoer combineren. Daarnaast is de meest voorkomende manier van fietsleasing een brutoloonruil. Daarmee doe je minimaal 20 en soms tot wel 70% voordeel wanneer je het vergelijkt met een fiets kopen als particulier, op voorwaarde dat de fiets effectief voor woon-werkverkeer wordt gebruikt. Dankzij de maandelijkse huurformule van meestal drie of vier jaar ruil je per maand telkens een klein bedrag van je brutoloon in. Als werknemer betaal je geen RSZ-bijdrage, geen voordeel alle aard voor die fiets en er zijn geen patronale bijdragen. Dat leidt de mensen naar de fiets, gewoon omdat het zeer voordelig is. Anderen die er al een wilden kopen, gaan dan overwegen om eventueel een duurder model te kiezen, omdat ze nu de mogelijkheid krijgen om voor die fiets van hun dromen te gaan. Tot slot kan je in sommige sectoren de eindejaarspremie in het kader van het cafetariaplan aanwenden voor het aangaan van een fietsleasing. Ook voor ambtenaren verloopt de nieuwe leasingprocedure meestal via de eindejaarstoelagen. Voor ambtenaren is dat de interessantste formule, omdat die eindejaarstoelagen het zwaarst belast worden, namelijk aan 53,5%. Bij een leasing wordt je bruto meteen hetgeen je netto overhoudt. Afhankelijk van de grootte van je eindejaarspremie kan je in enkele jaren je fiets leasen.
Wat zijn de voordelen van fietsleasing?
De voordelen van fietsleasing zijn aanzienlijk. Naast het financieel interessante plaatje is er de ontzorging voor de werknemer zelf. Zo is die fiets meteen verzekerd voor diefstal, heb je een onderhoudsbudget en zit er vaak pechhulp mee in het pakket. De werknemers worden bovendien aangezet om te fietsen en kunnen dat ook nog combi neren met de kilometervergoeding. Sinds 1 mei 2023 is er een verplichte fietsvergoeding voor alle werknemers en die bedraagt nu minimaal 0,29 euro per gefietste kilometer met een plafond van 40 kilometer per enkel traject. Heel wat werkgevers betalen echter een hogere kilometervergoeding uit. Bedragen tot 0,36 euro per kilometer en tot 3.610 euro op jaarbasis zijn voor de werknemer vrijgesteld van belasting en social bijdrage. Zo kan je op één jaar een mooi bedrag aan fietsvergoeding binnenhalen, zodat je op twee of drie jaar tijd een fiets hebt terugverdiend. Dat verklaart mee het succes van de high-end speedpedelecs en andere dure fietsen, die dankzij leasing en fietsvergoeding veel meer binnen eenieders bereik komen.
Meer info. TRAXIO VELO
|