Vier jaar gelden won Obama het Amerikaanse presidentschap met de slogan 'Change'. François Hollande deed dat zopas nog eens over in Frankrijk met 'Changement' en Bart De Wever is aardig op weg om enkele verkiezingen te winnen met 'Verandering'. Dat alles moet Croo'tje en Co op het idee gebracht hebben om het ook maar eens te wagen. Hij noemt het 'Vernieuwing' en plakte er op de 'Visie'dag in Gent nog enkele andere ronkende begrippen tegenaan: 'Duurzaamheid' (een dada van de groenen), 'Verantwoordelijkheid' (een afgezaagd refrein van de tsjeven) en 'Rechtvaardige vrijheid', wat dat laatste ook moge betekenen. De vraag is maar of de kiezers, die hij daarmee wil lokken, gaan warm lopen voor zo'n reeks abstracte begrippen. E.e.a. heeft te maken met de recente uitspraken van o.m. Quicky en De Gucht, die vinden dat hun partij geen 'verhaal' meer heeft en zeker met die van Noël Slangen, de ex-spindokter van Verhofstadt, die een bommetje legde onder die visiedag door de dag ervoor aan 'De Morgen' te vertellen dat er open paniek was bij de Open VLD. Tussendoor bestond het 'arendsoog' Rutten om Di Rupo in het parlement nog eens uitgebreid de zolen te likken, iets wat nu in Vlaanderen precies niet op gejuich zal onthaald worden. Men zou voor minder panikeren. De echte oorzaak van het falen van de Vlaamse liberalen heet Verhofstadt. De man, die in de jaren negentig aardig op weg was om zijn partij te vervlaamsen, heeft het daarna helemaal verknoeid door de PS en de groenen naar de mond te praten, door de eigen burgermanifesten compleet te verloochenen én de kans de missen de financiën van dit land op orde te stellen. De man die de partij had groot gemaakt, heeft ze ook kapot gemaakt. Een beetje vergelijkbaar met wat Hugo Schiltz gedaan heeft met de Volksunie. Ondertussen is Verhofstadt naar Europa vertrokken, waar hij ook al aardig bezig is het blauwe gedachtengoed naar de bliksem te helpen. Ook daar papt hij aan met de groenen en is hij de beste vriend geworden van hun Europees opperhoofd, Cohn-Bendit, zoals pas nog gebleken is uit een dubbelinterview in De Tijd van 24 maart. Zijn recente uitgebreide gelukwensen aan het adres van de socialist Hollande zal de blauwe zaak zeker ook geen goed doen. Om er in Vlaanderen nog iets van te bakken, zal de al dan niet Open VLD inderdaad voor een verandering moeten zorgen, maar dan een in de Vlaamse richting en niet langer als een vijfde, wat zeg ik: zesde! wiel aan de wagen van de huidige door de PS gedicteerde regering te hangen. De vraag is maar of er genoeg liberalen zullen overblijven die dat gaan snappen.
Groot nieuws gisteravond in het VRT-journaal: het planbureau heeft berekend dat de groeivooruitzichten van onze economie niet op -0,1% staan, zoals eerst gesteld, maar op +0,1! Wat een nieuws, zeg, zeker als men weet dat er minstens een groei van 2% moet zijn om de werkgelegenheid te verbeteren. Datzelfde planbureau meldde ook nog dat er voor het hele jaar 2012 zo goed als geen groei zou zijn en dat we een verhoogde tewerkstelling pas kunnen verwachten vanaf 2013 en 2014, waarna het land in 2015 een begroting in evenwicht zou hebben. Dat laatste dan wel als men tegen die tijd nog eens 11 miljard euro extra zou besparen. Het is niet de eerste keer dat ik me afvraag hoe die lui aan die cijfers komen, zeker als men weet dat - als puntje bij paaltje komt - ze er meestal naast zitten. De eindcijfers over een heel jaar kent men normaal pas enkele maanden ná dat jaar en meestal is het resultaat dat die van het planbureau niet klopten. Ik heb zo de indruk dat de dames en heren van dat bureau dikbetaalde ambtenaren zijn die met e.o.a. liefst zo rooskleurig mogelijk verhaal naar buiten (moeten) komen om hun eigen reden van bestaan te verrechtvaardigen. En er is meer. De dag van vandaag moet men echt geen economisch of financieel expert zijn, om te weten dat alle mogelijke plannen daaromtrent morgen waardeloos kunnen zijn. Om te beginnen is er in dit land nog steeds geen ernstige aanzet gegeven om de kosten van de vergrijzing op te vangen, wat in de ons omliggende landen al wél gebeurd is. Kosten die trouwens vrij nauwkeurig voorspelbaar zijn. Ten tweede is er het Griekse zwaard van Damokles (niet toevallig ook een Griek) dat boven de eurozone blijft hangen en waarvan men weet dat het België een paar miljard euro extra zal kosten. Tenslotte zijn er de dreigende kosten van een verkeerd uitvallende Dexia affaire, die nog veel erger zullen zijn. Redenen genoeg voor zo'n planbureau om de voetjes op de grond te houden en het land niet blij te maken met een dooie mus van enkele tienden van een procent, waarover daarenboven geen enkele zekerheid is en iedereen het raden naar heeft.
'Als je de Belgische economische structuur bekijkt, dan is België een mediterraans land, maar dan zonder Middellandse Zee. Het slechtste van twee werelden'. Bovenstaande komt van Christopher Pissaridis, Nobelprijswinnaar voor economie. Volgens hem heeft dit land twee grote problemen: de overdreven bescherming van werklozen (bijna geen voorwaarden aan de uitkeringen en een te lage activiteitsgraad) en is de huizenmarkt bij ons niet flexibel genoeg. Dat verklaart mee waarom we hier met zoveel werklozen zitten en toch ontelbare vacatures niet ingevuld krijgen. Wie geen werk vindt vlak bij huis, bij manier van spreken, gaat liever doppen. Dat waren problemen die men vroeger ook in andere landen had maar daar meestal op e.o.a. manier werden opgelost. In Groot-Brittannië bv door de rechtse Thatcher (én de linkse Blair) en in Duitsland door de linkse Schröder. En dan is bovenstaande eigenlijk nog maar een deel van het verhaal. De brave (en slimme) man mag dan al een Nobelprijs gewonnen hebben, van de interne structuur en de problemen van dit land heeft hij blijkbaar toch geen kaas gegeten. Andere landen hebben nl niet de problemen die dit land verscheuren, problemen die nog steeds communautair genoemd worden, maar hoe langer hoe meer economisch en financieel zijn. Als het morgen bv tot een splitsing van de eurozone zou komen - en dat wordt met de dag waarschijnlijker door het bijna zekere afhaken van Griekenland - wat dan met Belgenland? Vlaanderen zou probleemloos bij Duitsland kunnen aansluiten, maar zal die kans niet krijgen als het binnen het Belgische keurslijf moet blijven. I.pl.v. de (d)euro krijgen ook wij hier dan straks te maken met de lager gequoteerde (z)euro. Met dank aan de PS en de Vlaamse traditionele partijen die Di Rupo achterna lopen. Terloops nog dit: het oordeel van zo'n Nobelprijswinnaar (en waarschijnlijk heel wat van zijn collega's) geeft nog maar eens aan dat het buitenland de Vlaamse onafhankelijkheid zo maar niet zal toelaten (gewoon omdat ze niet weten hoe het er hier aan toe gaat) en dat het dan ook best is dit via een de omweg van het confederalisme te doen. Misschien geeft dat ook de oplossing om Vlaanderen bij de (d)euro en niet bij de (z)euro te krijgen.
Ergens in de jaren tachtig lag er naast ons huis een braakliggend stuk bouwgrond, waarop de eigenaar niets beters gevonden had dan, aan de straatkant dan nog, een autowrak te dumpen. Ik was het daarmee niet eens, maar de politie deed er niets aan. Op een gegeven ogenblik was ik het beu en plakte ik op de voorruit een sticker van het groot vuil (die kostte toen slechts 20 Bfr bij ons!). Toen de vuilnisdienst langs kwam, bleven de mannen van de gemeente naar de wagen kijken en reden verder. 's Anderendaags kwamen ze terug met een vrachtwagen met kraan, blijkbaar van een schroothandelaar en namen de auto mee! Ik heb er nooit nog iets van gehoord en was van het wrak vanaf. Niet zo lang geleden moest ik terug aan die burleske geschiedenis denken, toen ik zag dat er iemand een wrak van een VW-busje gedumpt had ergens aan ons Noordzeestrand. Dat noemde men echter geen wrak, maar 'kunst' en paste zogezegd in het kader van de 'Triënnale van Hedendaagse Kunst aan Zee'. Op een gegeven ogenblik werd het wrak beschilderd en beschadigd (voor zover dit laatste nog mogelijk was) door vandalen, maar dat bleek geen probleem te zijn. Binnen de kortste keren stond er een nieuw wrak, pardon: 'kunstwerk'. Wat we bij de Canvas collectie te zien (en te horen) kregen was het hetzelfde niveau. Dat zou kunst moeten zijn. Zoiets is helemaal geen kunst, hooguit een inval of een origineel idee. Nu, ieder diertje zijn pleziertje. Erger wordt het als zoiets geld gaat kosten, zoals nu bv ook weer in Gent met hun 'track' (kan dat niet in het Nederlands?). In de Arteveldestede was er zelfs een Japanner gevonden die er een nepkrottenwijk kwam neerpoten. Kunst! Nog vóór 'Track' officieel open ging, stortte een deel van de wijk in. De 'kunstenaar' was niet meteen meer bereikbaar, want die zou een zoon ziek hebben gehad in ... Parijs. De vraag is maar wat die rommel de stad zal kosten. Het kan trouwens nog erger, als men ziet dat zo'n Adrian Hirst een haai op sterk water zet, een koe half doorzaagt of dat er bij ons een 'artiest' varkens tatoeëert en een cloaca machine bouwt, waarvan het 'product' te koop is. Allemaal kunst! Wie daarvoor geld uitgeeft, heeft er zeker genoeg. Zoals ik al zei: ieder diertje zijn pleziertje. We zullen er maar eens mee lachen, zeker? En ons troosten dat het tenminste de belastingbetaler geen geld kost zoals toen Bertje Anciaux met geld morste en hij die mosselpot en die pot boeken in het gisp rijkelijk betaalde met overheidsgeld. Zó gek doet Schauwvliegje (nog) niet...
Er is nog maar eens een studie verschenen over onze stroomvoorziening. Deze keer kwam ze van de eigen energieadministratie, met de 'verbazende' vaststelling dat dit land straks wel eens zonder stroom zou kunnen vallen en dat we dat misschien al vóór 2015 zouden kunnen meemaken, dus nog vóór de geplande sluiting van onze oudste kerncentrales. Volgens mij had men even goed een studie kunnen maken met de vraag waarom de aarde rond is, want zelfs een leek ter zake, zoals ondergetekende, schrijft al jaren dat dit te gebeuren kan staan. Van het ogenblik dat de regering Verhofstadt I, om de groene regeringspartner te plezieren, besliste om vanaf 2015 onze oudste kerncentrales te zullen sluiten, wisten we dat dit kon gebeuren. In een normaal land zou men, na zo'n beslissing, meteen maatregelen treffen om het capaciteitsverlies van zo'n sluiting op te vangen, maar dit is geen normaal land. Er werd dan ook zo goed als niets beslist en zelfs als dat nu wel zou gebeuren, zal het nog jaren duren alvorens de eerste nieuwe energiecentrale in werking zal kunnen treden. Dat eindeloos temporiseren geldt trouwens niet alleen voor de energiecentrales, maar ook voor talloze andere projecten. Denk maar aan de bouw van nieuwe gevangenissen. Steenkoolcentrales moeten dicht omdat ze te vervuilend zijn, gascentrales blijken niet langer rendabel te zijn, windmolens en zonnepanelen werken alleen degelijk als er voldoende wind en zon is en kerncentrales moeten dicht o.w.v. het gevaar van aardbevingen en tsunami's. Die laatste twee natuurfenomenen komen hier nauwelijks voor, maar na Fukushima moet men persé het tegenovergestelde geloven. Dat Duitsland de gevreesde black-out in februari op een haar na heeft kunnen vermijden, dankt het aan de invoer van stroom uit de Franse kerncentrales en uit de Poolse vervuilende steenkoolcentrales. Dat zal ook in de toekomst het geval zijn en geldt eveneens voor dit landje. Tot er dan toch eens echt een black-out zal plaatsvinden. Dan kan men misschien nog maar eens een nieuwe studie bestellen...
Met alles wat er in Europa aan de gang is, zou me vergeten, dat er ook in de eigen regio nog problemen genoeg op te lossen zijn. Neem nu dat verhaal van die Antwerpse haven, tot nader bericht nog altijd de motor van onze Vlaamse economie. Problemen zat, oplossingen komen er echter niet. Het blijft bij ouwehoeren, of - om het met een ander Hollands synoniem te zeggen - 'polderen'. En er wordt wat afgepolderd. Ik ben geen specialist ter zake en vraag me dan ook af, waarom de Vlaamse regering zich zo druk blijft maken over het feit dat de Nederlanders nog steeds niet definitief hun akkoord gegeven hebben om die Hedwigepolder onder water te zetten, een eis van Europa als natuurcompensatie voor het uitdiepen van de Schelde tussen Antwerpen en de zee. Om te beginnen zie ik niet in wat er aan een stroom verandert als men hem uitdiept en niet verbreedt en waarom men dan daarvoor honderden hectaren van de beste landbouwgrond moet 'teruggeven' aan de natuur. Verder hebben wij onze uitdieping gekregen en zit het probleem nu bij Nederland en Europa, so what? Misschien heeft het allemaal te maken met de plannen van de Vlaamse regering om nóg enkele poldergehuchten onder water te zetten als zoveelste Europese milieucompensatie voor een even zoveelste havenuitbreiding die - volgens mijn bescheiden mening - helemaal niet hoeft. Als de huidige capaciteit van het laatste toegevoegde dok volledig zal benut worden en de grootste containerschepen daar hun lading zullen kunnen lossen, dan geraken die bakken niet eens meer de haven uit. In verband met de Oosterweelverbinding heeft die Vlaamse regering nog maar eens een studie laten maken. Sinds het opdoeken van het Lange Wapper project liggen er zo al minstens een half dozijn op tafel, maar ondertussen gebeurt er niets. Het wordt 2020 vóór de eerste goedgekeurde werken er zullen kunnen van start gaan en ondertussen zal het verkeersinfarct rond de koekenstad volledig zijn. Als De Wever ooit burgemeester wil worden van Vlaanderens grootste stad, dan zal hij zijn werk wel hebben. Er zijn belangrijkere zaken dan mensen uit hun vertrouwde omgeving weg te jagen voor schimmige projecten die de eerste decennia niet te realiseren zijn.
Hoe het met die Dexia Holding af gaat lopen blijft een vraagteken. De leiding (Mariani & Dehaene) mag dan al een (voorlopige?) kwijtschelding gekregen hebben, de beslissing daarover liet nog maar eens duidelijk zien dat we in een verscheurd land leven. De federale regering stemde vóór, de Waalse onthield zich (dank zij Ecolo) en de Vlaamse stemde tegen (dank zij N-VA). In de federale regering zijn het hoofdzakelijk de Waalse socialisten die la douce France in het algemeen en Mariani in het bijzonder geen strobreed in de weg willen leggen. Di Rupo hoopt nl nog steeds straks met Hollande zaakjes te kunnen doen. Verder krijgt hij in de Dexia warboel de steun van het MR dat Reynders afdekt en de tsjeven die én de Arco-coöperanten, én Leterme én Dehaene willen sparen. De SP.a durft de PS niet tegenspreken en de Open VLD wordt verondersteld zelfs niet mee te tellen. Reden waarom een gefrustreerde Van Quickenborne waarschijnlijk het reeds door iedereen gekende nieuws over de nieuwe topman openbaar maakte en daarvoor een berisping kreeg van Di Rupo smurf Vanackere. Buiten Leterme en Reynders blijkt er trouwens nog een derde lijk uit de Dexia kast te zullen vallen en nog wel dat van Luc Coene, de huidige gouverneur van de nationale bank. Naar het schijnt zou men vinden dat de man iets te eigengereid is en zou men hem zijn uitspraken over de bijna zekere kapitaalsverhoging van Dexia niet in dank hebben afgenomen. En er is meer. Coene, nota bene: een vertrouweling van Verhofstadt aan wie hij zijn titel van minister van staat dankt, zou ook een doorslaggevende rol hebben gespeeld in de overname van de Dexia bank (het huidige Belfius) door de Belgische staat, net zoals hij dat ook al eens gedaan had toen men Fortis bank cadeau gaf aan BNP Paribas. Mocht het straks met de Dexia Holding helemaal fout lopen o.w.v. de bankgaranties die de Belgische staat daarvoor gegeven heeft, dan zou Coene er mede de schuld van krijgen. Naar het schijnt, zou vooral de PS - die het in de federale regering nog altijd voor het zeggen heeft - aandringen op een vroegtijdig vertrek van Coene als gouverneur van de nationale bank. Normaal zou dat pas gebeuren in 2014 wanneer hij de voor die job gerechtigde pensioenleeftijd bereikt van 67 en zou hij dan opgevolgd worden door Jan Smets, van CD&V signatuur. Als Coene echter vroeger vertrekt, acht de PS zich niet meer gebonden aan de vroegere afspraken en zou ze opnieuw een Waalse socialist voor de functie naar voor schuiven. It's all in the game en de Vlaamse partijtjes in Di Rupo's regering staan erbij en kijken ernaar. De zgz nieuwe politieke cultuur, nóg zo'n uitvinding van Verhofstadt, is niet voor de PS weggelegd.
Mie Turtelboom is een bezige bij die zichzelf heel wat 'targets' heeft gesteld. Of daar bij Justitie veel van in huis zal komen is een ander paar mouwen. Zo had ze gezegd dat ze de beveiliging van het Brusselse justitiepaleis in drie maanden zou oplossen. Die maanden zijn voorbij, maar het majestueuze maar oude gebouw is nog steeds zo lek als een zeef. Het overbrengen van Marokkaanse veroordeelden van Belgische naar Marokkaanse gevangenissen is al evenmin een succes te noemen (en dan zullen we maar best zwijgen over het persoonlijk succes van onze zwarte madam bij de nieuwe Marokkaanse premier). Maar Mie turtelt verder. Haar volgend voornemen is tegen 2014 het nieuwe computersysteem bij justitie functioneel te maken. Geleerd door de ervaring van haar voorgangers (men sleutelt er al aan van in 2003, toen het werd opgestart door Onkelinx), zegt ze er nu wel in één adem bij dat niet álles tegen die tijd zal klaar zijn. Dat noemt men in het Italiaans 'mettere le mani davanti' ('de handen vooruit steken', zoals iemand die in het donker gaat). Ze heeft waarschijnlijk ook al opgemerkt dat bv het zo geroemde Tax on Web systeem bij Financiën ook niet alles is. Geregeld zijn er daar blackouts en andere problemen. Het laatste is, dat men al drie maanden niet bij bepaalde BTW aangiftes geraakt omdat die ergens zijn opgeslagen, maar niet (meer) te voorschijn komen. Niks on web, dus. Het is er zo erg, dat de vakbonden er zelfs een stakingsaanzeg voor hebben aangekondigd. Men 'werkt eraan', zoals watje De Clerck dat zo mooi kon verwoorden. Financiën is trouwens geen uitzondering. Ook bij de Dienst Inschrijvingen van Voertuigen (DIV) heerst al een tijdje een chaos door de invoering van een nieuw computersysteem. Vorige week is die dienst zelfs dagenlang gesloten geweest. Bij een privébedrijf heeft men daarvoor systeembeheerders die zo'n problemen op de kortst mogelijke tijd (moeten) oplossen, bij de staat blijkt dat niet te lukken. Daar wordt waarschijnlijk eerst nog nagedacht of men er statutairen of contractuelen voor moet inschakelen...
Het was de Griek Draco die in de zesde eeuw vóór Christus de democratie 'uitvond' in Athene. Uit zijn naam komt ook het bijvoeglijk naamwoord 'draconisch', dat verwijst naar de harde maatregelen die hij uitvaardigde om de macht van de adel te breken. De geschiedenis herhaalt zich, want ook nu waren en zijn er draconische maatregelen nodig om te vermijden dat de Griekse democratie een lachertje blijft. Ze mogen nu wel een partij hebben met de naam 'nieuwe democratie', ik denk dat Draco dat zo niet voor had. En er is meer. In welk democratisch land kan men nu een nieuwe regering vormen op amper drie dagen tijd? Alleen in Griekenland blijkbaar, waar ze misschien al eens goed gelachen hebben met die domme Belgen die er 451 dagen voor nodig hadden. Daarbij vergeet men dan wel dat dit land, ondanks alles, nog vrij normaal bleef functioneren, wat in Griekenland helemaal niet meer het geval is. Om de vorming van een nieuwe regering in drie dagen te kunnen verwezenlijken, heeft men er wel een regel ingelast die zegt dat de partij die de meeste stemmen behaalt, er zomaar 50 extra zetels bij krijgt. Stel eens voor dat wij dat hier ook zouden gedaan hebben, dan had de N-VA die 50 erbij gekregen en zou er ook in dit land wel e.e.a. anders verlopen zijn. We mogen er toch wel eens mee lachen, zeker? Ondertussen hebben de landen van de eurozone al zo'n 300 miljard euro in de schijnbaar bodemloze Griekse put gestort en is het weinig zeker dat daar nog iets gaat bij komen als de Hellenen niet bereid blijven e.o.a. serieus plan uit te werken om uit hun impasse te komen. Een professor van een Griekse universiteit verwoordde het gisteren zo in een van de TV-journaals: 'wij worden het eerste Afrikaanse land met een blanke bevolking'. Draco zal het zich wel anders hebben voorgesteld...
'Chi prende una strada nuova, sa quello che perde, non quello che trova'. Italiaans spreekwoord: 'Wie een nieuwe weg inslaat, weet wat hij achterlaat, niet wat hem te wachten staat'. Dat geldt voor Frankrijk, voor Griekenland, straks misschien ook voor Nederland, maar zeker voor Europa. Reden, waarom ik de titel van deze blog niet vervolledigd heb. We kunnen er nog alle kanten mee uit en wat het zal worden staat helemaal niet vast. In Frankrijk wordt een grijze muis president. De gedoodverfde kandidaat van links was eigenlijk Dominique Straus Kahn (DSK). Toen die uitviel wegens zijn extra belangstelling voor vrouwelijk schoon (waarbij de bij ons recentelijk van seksuele misdragingen beschuldigde politici als koorknapen kunnen beschouwd worden), bleek François Hollande, tot ieders verbazing, de meeste stemmen te hebben gekregen op het socialistische partijcongres, ook al was het maar 28%. De man heeft nooit in een regering gezeten, ook niet onder Mitterand of tijdens de co-habitation legislatuur van 1997-2002. Tijdens zijn elf jaar als partijleider maakte hij de smadelijke nederlaag van Jospin mee (tegen Le Pen!) en van zijn eigen vrouw, Ségolène Royal, moeder van zijn vier kinderen van wie hij nu gescheiden is. Of Hollande veel potten gaat breken is nu nog koffiedik kijken, omdat er in juni nog parlementsverkiezingen volgen. Daarin zal zijn partij deze keer niet de stemmen van de andere al dan niet linkse partijen krijgen. In het beste geval zal hij moeten regeren met de steun van de communisten en de groenen, wat de situatie er zeker niet eenvoudiger op zal maken, in het minst t.o.v. Europa. De verwachting is dan ook dat Hollande tot aan die verkiezingen stoere taal zal blijven spreken, maar daarna waarschijnlijk een toontje lager zal moeten zingen, waarbij hij serieus gezichtsverlies zou kunnen lijden. Vlak na zijn officiële aanstelling, op 16 dezer, gaat hij dan meteen praten met Merkel en vliegt hij daarna naar de States voor bijeenkomsten van de G8 en de NATO. Het zou wel eens kunnen dat hij daar reeds een ander verhaaltje zal moeten vertellen. Gebeurt dat niet, dan krijgen we hommeles, niet alleen met de andere landen, maar ook met de markten en de ratingbureaus. Voeg daar nog bij dat Europa met een bang hart de evolutie zal volgen in Griekenland. Niet weinigen zullen nu wel spijt hebben dat ze die Grieken niet meteen de deur gewezen hebben toen bleek dat ze gefraudeerd hadden om bij de eurozone te kunnen komen. Het lijkt me weinig waarschijnlijk dat Europa van diezelfde Grieken een ultimatum zal slikken. We gaan dit jaar nog e.e.a. meemaken op Europees vlak. 2012 wordt inderdaad het jaar van de Europese opgang/afgang/teleurgang/doorstart (bij gelegenheid schrappen wat niet past)...
De afkortingen SPQR vindt men terug in Rome en dateren uit de tijd van de oude Romeinen die toen zowat de hele landmassa rond de Middellandse Zee beheersten. Niet voor niets noemden ze die zee 'mare nostrum', 'onze zee'. SPQR stond voor 'Senatus PopulusQue Romanus', de 'Romeinse senaat en volk'. Het waren immers de senatoren die het politieke leven van de toenmalige wereldmacht beheersten. In sommige landen heeft de titel 'senator' ook de dag van vandaag nog een vrij belangrijke klank, denk maar aan de U.S.A., waar elke staat er twee heeft ongeacht zijn grootte of het aantal inwoners. Wat een verschil met bij ons, waar de senaat verschrompeld is tot een soort praatbarak zonder niveau, waardoor hij feitelijk overbodig is de geworden. Eigenlijk zou men hem best opdoeken, niet alleen als gevolg van de verschillende staatshervormingen die we al gekend hebben, maar ook in het kader van de huidige besparingen. In de plaats daarvan wordt het instituut nog maar eens afgeslankt en zal het dus onnodig geld blijven kosten, want de meeste structurele kosten zullen blijven en dat voor een verzameling die straks nog hooguit acht keer per jaar zal samenkomen. Het 'populusque' is er bij ons niet meer bij, want de nieuwe senaat zal straks niet eens meer verkozen kunnen worden door de burgers. Van de amper 60 senatoren die er zullen overblijven, worden er 50 aangeduid door de gemeenschappen en 10 gecoöpteerd. Ze mogen zich nog alleen bezig houden met grondwetswijzigingen en 'bijzondere wetten', wat dat laatste ook moge betekenen. De enige reden waarom de senaat blijft bestaan is dan ook dat de partijen, die het voor het zeggen hebben, de mogelijkheid behouden hun bij de verkiezingen gebuisde kandidaten een alternatieve bijverdienste te geven (ze zullen nl mogen cumuleren). In het vooruitzicht van een volgende electorale pandoering kunnen die partijen ze nl niet allemáál in het Europese parlement depanneren...
Er wordt wel eens geklaagd over het laag niveau van humor op onze Tv-zenders. Dat klopt wel, maar dat wordt ruimschoots goed gemaakt door wat we bij onze justitie kunnen beleven. Er gaat tegenwoordig geen dag voorbij of bij ons gerecht is het lachen geblazen. Om maar enkele voorbeelden te geven: - 'Top of the bill' is wel de zaak van de 30-jarige uit Kessel-Lo, die voor de negende keer veroordeeld werd tot levenslang rijverbod. Men zegt wel eens dat een kat negen levens heeft, maar die man zal ze ook moeten hebben, ander krijgt hij zijn 'straf'' nooit uitgedaan. Bij manier van spreken dan, want de man legt alle gerechtelijke veroordelingen gewoon naast zich neer en niemand schijnt zich daar echt aan te storen. - Voor 1.500.000 euro aan boetes zijn de papierversnipperaar in gegaan omdat ze na één jaar verjaard zijn. Nog zo iets van mensen die de gerechtelijke uitspraken aan hun laars lappen en daarmee weg komen. - En wat te denken van het tweede proces van die mafkees van Sharia4Belgium, die een eerste keer niet kwam opdagen en daarna het 'recht' heeft een tweede proces te krijgen. Nergens wordt verteld wie de kosten van dat eerst proces zal betalen, waarschijnlijk de belastingbetaler. Datzelfde geldt trouwens voor alle veroordelingen bij verstek. Als men die mensen later toch te pakken krijgt, volgt er een nieuw proces, met alle kosten vandien. Om even op die islamistische baardmens terug te komen, de man kan nog altijd in beroep gaan, zodat er misschien wel een derde proces aankomt. Ondertussen kan hij zich een breuk lachen met onze justitie, want niemand gelooft dat hij ooit één dag zal zitten. En dat geldt trouwens tegenwoordig voor bijna alle gerechtelijke uitspraken, waarbij bij de strafmaat bijna steeds wordt bijgevoegd, dat ze voorwaardelijk is of met uitstel. - De verkrachter, die ze zopas in Antwerpen hebben opgepakt, was al bij het gerecht bekend en liep toch zomaar vrij rond. De man had twee adressen, één in Mechelen en één in Antwerpen, had geen werk, reed wél met een auto en dat wekte hoegenaamd geen achterdocht. Ook dat hij Afrikaan is, werd bijna nergens in onze media vermeld. Dezelfde media die er zich over verbazen dat De Wever, terecht, gezegd heeft dat geen hond hen nog geloofd. - En wat te denken over het bezoek van onze zwarte madam aan Marokko, waar ze straal genegeerd en vernederd werd door de nieuwe eerste minister. Zij, de het hier zo goed kan uitleggen, deed daar haar bek niet open, ook niet na het bezoek. Waarschijnlijk mag dat niet van Onkelinx, de patrones van alle Marokkaanse delinquenten in dit land. Om even op dat bezoek terug te komen, Turtelboom was, samen met Reynders, de zaak gaan bepleiten van overplaatsingen van in België veroordeelde Marokkanen om die hun straf te laten uitzitten in hun vaderland. Het ging om tien (10) gevallen en daarvoor was men in Marokko zo genereus er zes (6) goed te keuren. Dit, nota bene, op een totaal van zo'n duizend (1.000!) veroordeelden Marokkanen die hier onze gevangenissen overbevolken. En dan hebben we het nog niet gehad over die met een dubbele nationaliteit. Die zijn nl ook Belg en mogen niet meer worden uitgeleverd. Zo zou ik nog even kunnen doorgaan. Het volstaat dagelijks de krant te lezen en de Tv-journaals te volgen. Hierbij wel één opmerking: er gebeuren bij ons gerecht soms ook serieuze zaken. Zoals bv die van de zgz 'parachutemoord', waarbij iemand tot 30 jaar werd veroordeeld alhoewel er geen bekentenis was en geen enkel materieel bewijs, alleen maar op basis van vermoedens. Stel eens voor dat die beschuldigde een allochtoon zou geweest zijn. Dat had zelfs Jef Vermassen niet rond gekregen...
In Brussel zijn ze kwaad op de automobilistenvereniging Touring. Die raadt haar leden aan Brussel beter te vermijden. Dit niet alleen n.a.v. de huidige slecht gecoördineerde wegeniswerken, maar ook o.w.v. het voorgestelde stedelijk mobiliteitsplan. Men is daar nl van plan de invalswegen naar het centrum van de stad in te snoeren. Zo denkt men eraan de capaciteit van de Koninklijke Parklaan en de Vilvoordse steenweg te halveren, van de Wetstraat, de Kortenberglaan en de Belliardstraat een rijstrook af te nemen, een deel van de Louisalaan af te sluiten en de capaciteiten in verscheidene aangrenzende straten te verminderen. In 't kort: Brussel zal 'vermortseld' worden, gaat het voorbeeld volgen van Mortsel, de voorstad van Antwerpen waar men tegenwoordig sneller door geraakt als voetganger dan met de auto (met dank aan Groen die daar de burgemeester levert). Ondertussen blijkt het Mortelse verkeersinfarct zich uit te breiden naar de daar omliggende gemeenten, zoals bv Edegem, waar men camera's gaat plaatsen om het sluipverkeer te kunnen beboeten. Big Brother zal daar akelig dichtbij komen. Wat men in heel de discussie over dat verkeer vergeet te vertellen (waarschijnlijk met opzet), is dat constante file ook zorgt voor constante uitstoot van CO2 en fijn stof. In tegenstelling tot wat bv gebeurt bij een gesloten overweg, waar automobilisten hun motor afzetten, blijft die in de file altijd draaien. Men zal er maar wonen en de vensters aan de straatkant niet meer open kunnen laten. De plaatselijke bevolking zou best maar eens serieus nadenken over de gezondheidsproblemen die dat alles met zich meebrengt. Mijn moeder is gestorven aan longkanker en die had ze niet opgelopen met roken - dat had ze nooit gedaan - maar wel door regelmatig in het zonnetje te zitten op haar terras op de tweede verdieping van een appartement aan de Berchemse Fruithoflaan, vlak naast stoplichten waar de hele dag door auto's met draaiende motoren stilstonden... En nu ik het toch over CO2 heb: men verwekt ook meer van dat spul door automobilisten te verplichten 70 km/uur te rijden waar 90 ook mogelijk zou zijn. De meeste auto's hebben tegenwoordig vijf of zes versnellingen. Die hoogste versnelling is een overdrive. Wie zijn motor net in overdrive kan laten draaien, verbruikt minder brandstof en stoot minder CO2 uit. Welnu, dat kan niet aan 70 km/uur, waardoor men dan ook verplicht is in een lagere versnelling te rijden, meer te verbruiken en meer CO2 uit te stoten. Zeker op secundaire wegen met weinig of geen bebouwing, is het absurd het verkeer trager te laten rijden dan nodig is. Big Brother heeft daar ongelijk.
Op 1 mei was er nog ander nieuws dan de stoeten en de toespraken van vooral socialistische wereldverbeteraars. Op dezelfde dag kondigde het IJzerbedevaartcomité nl aan, dat er vanaf volgend jaar geen bedevaart meer zal zijn op het einde van de maand augustus, zoals dat al driekwart eeuw gebeurde. De bedevaart, of wat ervan is overgebleven, zal dan verhuizen naar de Belgische feestdag van 11 november. Van een gezichtsverlies gesproken! Men kan even goed stellen dat de bedevaart door het belgiekske gerecupereerd wordt en daarmee ophoudt te bestaan. Het verhaal van een aangekondigde 'Untergang'. Het is al bij al een triestige geschiedenis, hoe zo'n door en door Vlaamse manifestatie de grond werd ingeboord door de linkse tak van wijlen de Volksunie, met als grote 'bezieler' Bertje Anciaux, die de scalp ervan kon aanrijgen bij al die andere mislukkingen waarvoor hij al getekend heeft: ID 21, Spirit, Vlaamse progressieven, SLP. Om tenslotte aan te sluiten bij de SP.a, uitgerekend de partij die voor Vlaanderen nooit iets betekend heeft. Sinds het duw en trekwerk op de IJzerbedevaart van 1996 en de daaropvolgende oprichting van de alternatieve bedevaart van de IJzerwake, zakte het aantal deelnemers aan de klassieke bedevaart zienderogen. Waarschijnlijk heeft dat de doorslag gegeven tot het opdoeken van de verwaterde bedoening van Paul De Belder en zijn laatste ex-Volksunie Mohikanen. De verhuis naar 11 november werd nog het best verwoord in een spotprent van De Standaard van gisteren, waarop ene tegen een andere zegt: 'Kunnen we tenminste op het weer steken als er geen volk op afkomt'. Voor de Vlamingen die ervoor blijven gaan, blijft er gelukkig nog de IJzerwake bij het graf van de gebroeders Van Raemdonck in Steenstrate, zodat er einde augustus tenminste nog iets zal overblijven van het eerbetoon aan 'onze' IJzersoldaten.
Er is door onze kameraden weer wat afgespeecht op en rond de eerste mei. Ze eisen maar en dat terwijl ze zelf met twee partijen in de federale regering zitten, die dan nog door een socialist geleid wordt. Als ze het met bepaalde toestanden niet eens zijn, waarop wachten ze dan om er iets aan te doen? Het antwoord is waarschijnlijk, dat ze weten dat hun gelegenheidseisen op dit ogenblik niet te verwezenlijken zijn: - Dat gezeur over de bonussen. Privé-bedrijven doen daarmee wat ze willen. Bij overheidsbedrijven valt daar iets over te zeggen. Het resultaat zal dan wel zijn dat er steeds minder bekwame mensen zullen gevonden worden die bereid zullen zijn die bedrijven nog te leiden. Zelfs als zouden we alle bonussen afschaffen, wat maakt dat uit op een landsbudget? - Over de pensioenen zouden de socialisten moeten zwijgen als vermoord. Dat die zo laag zijn is nl het gevolg van 18 jaar socialistisch bewind op het ministerie van pensioenen. Nadat ze na al die jaren voor de huidige miserie hebben gezorgd, denken ze nu daarover eisen te moeten stellen omdat er toevallig - na 18 jaar - nog eens een niet-socialist minister van pensioenen is. - De minimumlonen optrekken is not-done. We hebben nu al een te groot verschil met de arbeidskosten t.o.v. van onze buurlanden in het algemeen en met Duitsland in het bijzonder. In dat laatste land heeft men de minimumlonen zelfs afgeschaft en gebeurde dit tijdens het bewind van een roodgroene regering geleid door de socialist Gerhard Schröder. Nu, zoals Vande Lanotte, geringschattend doen over Duitsland is belachelijk, als men weet dat dat land er veel beter voor staat dan wij, dat het nog steeds met stip een triple AAA rating heeft en daardoor praktisch gratis geld kan lenen, dat meer dan 70% van de bevolking tot 65 er nog aan het werk is, terwijl we hier miljarden moeten uitgeven aan mensen die niet (meer) werken. Duitsland is socialistischer dan België. Daar primeert het belang van de staat boven dat van de burger. Tenslotte komt een sociale boodschap helemaal niet goed over, als die gebracht voor door een figuur zoals notionele intrestaftrekker Rudy De Leeuw. 'Luister naar mijn woorden, maar kijk niet naar mijn daden '.Van populisme gesproken!
Het is haast aandoenlijk te zien hoe men zich op federaal niveau afslooft om ons toch maar te doen geloven dat het met die 'Dexelse' Holding wel goed zal komen. Vanackere blijft het spelletje van de drie aapjes spelen: niets gehoord, niets gezien, niets gezegd. Luc Coene, de gouverneur van de nationale bank, gaf een onaangekondigde, door hemzelf georganiseerde persconferentie, waarop hij de hele tijd in de voorwaardelijke wijs sprak. Volgens hem 'zou' het niet onmogelijk zijn dat Dexia in de toekomst wel eens een herkapitalisatie nodig 'zou' hebben. In Terzake vertelde hij 's avonds echter, dat het door Dexia bij Europa ingediende dossier te optimistisch was (nl zónder herkapitalisatie). Als dat zo is, komt er dus wél zo'n soort schuldherschikking en zal die herkapitalisatie voor 60% moeten gedragen worden door de Belgische staat. Daar Italië en Spanje bij betrekken, zoals Coene in hetzelfde programma stelde, is wishfull thinking. Die hebben momenteel andere katten te geselen. Het doet allemaal zo'n beetje denken aan die voorzitter van een voetbalploeg die het niet goed doet, maar die blijft beweren dat er geen sprake van is de trainer te ontslaan, terwijl hij ondertussen naarstig op zoek is naar een gelegenheid om het wél te doen. De enige reden voor het opvoeren van deze vaudeville is, dat België gisteren zijn stabiliteitsprogramma voor de komende drie jaar bij Europa heeft moeten indien en dat men hoopt dat Europa dit zo zal goedkeuren. In het journaal op de VRT, bij het beeld van een in een auto vertrekkende Di Rupo, werd zelfs euforisch gesteld dat hij er 'schitterend' in geslaagd was. Als later zal blijken dat het niét het geval was, zal men voor een zoveelste keer weer alles op een hoopje gooien en proberen Europa wat anders wijs te maken. En zo sukkelt dit landje verder met plak en knipwerk, maar zonder ook maar iets écht te hervormen. In de marge van de Dexia affaire nog dit: de enige meevaller die de holding het laatste jaar heeft gehad was dat co-voorzitter Jean-Luc Dehaene zijn wedde heeft teruggestort. Moeilijk zal dat niet geweest zijn, nu blijkt dat hij bij A.B.Inbev zo'n kleine drie miljoen euro (120 miljoen oude befkes!) kan incasseren. Daar houdt het trouwens niet mee op, want er ligt nog ruim één miljoen euro op hem te wachten. Misschien iets voor een toespraak op deze eerste mei, over de man die ooit gezegd heeft dat, mocht hij kunnen herbeginnen, hij socialist zou geworden zijn...
Politiek gesproken lijkt het wel alsof we drie maanden te vroeg in de komkommertijd zitten. Het is haast bedroevend rustig en de reden is te omvatten met één woord: Europa. Iedereen lijkt blijkbaar de adem in te houden en wacht angstvallig af wat er te gebeuren staat: - Op 6 mei is er in Frankrijk de tweede ronde van de presidentsverkiezingen en, wat later, de Franse parlementsverkiezingen. Wat als Hollande wint en zijn electorale voornemens zal willen uitvoeren? Wat als hijzelf wel wint, maar zijn partij niét in de parlementsverkiezingen? Wat gaat een mogelijke co-abitation betekenen t.o.v. de huidige Europese crisis? - Ook op 6 mei, parlementsverkiezingen in het reeds zo zwaar geteisterde Griekenland, met een weinig voorspelbare uitslag. - Hoe moet het verder met Spanje? Sinds de jaren negentig heeft dat land zo'n 4 miljoen (!) inwijkelingen opgenomen, meestal Afrikanen en al even arme Zuid-Amerikanen, waarvan zowat de helft geregulariseerd werd door het gulle beleid van Zapatero*. Over dat aspect hoort of leest men weinig in onze politiek correcte media. - Verder zijn er de budgettaire herexamens voor België en Nederland, die vandaag hun eindexamen bij Europa mogen binnenbrengen. Voor Nederland zal het wel meevallen, nu het land bewezen heeft op 48 uur een besparing van ettelijke miljarden door te kunnen voeren, die dan nog de goedkeuring van een groot deel van de eigen bevolking meekrijgt. 'Yankee' de Jager** heeft zijn entree als nieuwe sterke man van het CDA niet gemist. - Gaat Europa zomaar de nieuwste Belgische begroting aanvaarden, terwijl men ook daar weet dat er stront aan de knikker is in de affaire van de Dexia Holding? Men kan niet blijven doen à la Vanackere alsof er officieel niets aan de hand is, terwijl morgen misschien het hele hek van de dam zal zijn. Iedereen weet zo stilaan dat er een kapitaalsverhoging moet komen en niemand gelooft dat Frankrijk, de grote schuldige, aan de 'petits Belges' ter zake toegevingen zal doen. Misschien hoopt Di Rupo wel dat kameraad Hollande, als hij wint, iets vrijgeviger zal zijn dan Sarkozy, maar een Fransman blijft een Fransman. Chauvin was er ook een.
* 'Zapatero' betekent 'schoenmaker'. De man was beter bij zijn leest gebleven...
** De man heet natuurlijk 'Jan Kees' de Jager, maar het schijnt dat de spotnaam 'Yankee', die de Amerikanen wel eens krijgen, is afgeleid van Jan Kees. Bij de eerste vreedzame kolonisaties van de zgn 'Pilgrim fathers' in het huidige New England, waren nl ook heel wat Hollandse protestanten en die werden al spottend Jan Kees genoemd, wat later verbasterd zou zijn tot Yankee.
De laatste week heeft dit land twee internationale competities gewonnen: eerste plaats bij de E.U. inzake arbeidskosten en dezelfde topplaats inzake belastingsdruk in de hele Oeso. Voeg daarbij nog het absolute wereldrecord van de langste regeringsvorming en het kan niet meer stuk: 'We are the champions!'.* Met statistieken kan men natuurlijk alle kanten uit. Niets is immers zoals het er uit ziet. Zo klopt het dat wij in de E.U. de hoogste arbeidskosten hebben, maar de werknemer geniet daar niet van. Het is zelfs niet eens de schuld van de vakbonden. De reden is dat arbeid in dit land veel te zwaar belast wordt door de overheid. Op elke 100 euro die een werkgever moet uitgeven voor een werknemer, krijgt deze laatste hoop en al de helft in handen. Neem nu de recente ontslagen bij Bekaert. Daar wordt gezwaaid met ontslagpremies tot 50.000 euro. 'Bruto', zegt men er steeds onmiddellijk bij. Dat laatste betekent, dat de ontslagen werknemer blij mag zijn als hij er de helft aan overhoudt. De rest steekt de staat op zak. Hetzelfde geldt voor vakantiegeld, overuren en eventuele dertiende maanden. Allemaal lekkers waar men slechts gedeeltelijk van genieten kan. Met de hoogste belastingen van alle Oeso-landen klopt het plaatje ook niet. Als men slim genoeg is, een goede boekhouder kent of nog in staat is zelf zijn ingewikkeld belastingsformulier in te vullen, weet men dat er legio aftrekposten zijn: woonkrediet, kinderopvang, dienstencheques, energiebesparende maatregelen, om er maar enkele te noemen. Maatschappijen, zeker de grote, hebben daarenboven slimme advocaten in dienst die er soms in slagen hun bedrijf helemaal geen belastingen meer te laten betalen (notionele intrestaftrek, CO-2 certificaten e.d.). Wie dat allemaal niet kent of kan, betaalt de rekening. En dan maar jammeren als er tenslotte een groot alternatief circuit ontstaat, waarin duchtig in het zwart wordt gewerkt en verhandeld. Minister van begroting Chastel heeft recentelijk nog duidelijk gesteld, dat de beste manier om dit land te hervormen, alles te vereenvoudigen zou zijn. 'Simple comme bonjour', om het in zijn eigen taal te zeggen. Waarop maar één reactie mogelijk is: 'doen!'.
* Naar het schijnt heeft België ook de hoogste 'loonwig' van de geïndustrialiseerde wereld. Dat is de extra belasting die de mensen die in het wit werken moeten betalen om de schade veroorzaakt door zwartwerk goed te maken. De totale zwarte economie in dit land, zowel voor wat sociale als fiscale fraude betreft, zou zo'n 70 miljard euro bedragen, in verhouding het dubbele van Frankrijk, om maar een idee te geven.
De regering Di Rupo zou gisteren een akkoord bereikt hebben over het zgz 'stabiliteitspact', dat door Europa voortaan jaarlijks aan alle landen wordt gevraagd i.v.m. hun begroting. Volgens het akkoord zou dit land tegen 2015 een sluitend budget moeten hebben. 'Eerst zien', zei de blinde, zeker als men weet dat er in het nieuwste programma voorzien is dat niet alleen de federale regering, maar ook alle gewesten tegen die tijd geen deficitair budget meer mogen hebben. Zie je dat al gebeuren in Wallonië en Brussel? Wat er wel nieuw is aan het programma dat maandag dient voorgelegd worden aan Europa - en positief tegelijkertijd - is dat aan Vlaanderen niet meer zal gevraagd worden bij te leggen als de andere 'entiteiten' er niet in zouden slagen hun begroting sluitend te houden. Ik heb er zelf regelmatig in deze rubriek op gewezen dat een Vlaams overschot steeds gevaar zou lopen te worden opgeëist door de potverteerders. We zullen dit hele verhaal trouwens best met een grove korrel zout nemen, 2015 is een eeuwigheid in ons politieke wereldje dat tegenwoordig alleen maar schijnt te reageren op de gebeurtenissen van de dag. En dan hebben we het niet gehad over wat er gaat gebeuren, mocht de Dexia Holding inderdaad crashen. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd, dat men met opzet officieel aan Vanackere niets verteld, omdat dit het hele Europa verhaal zou kunnen schaden. Tenslotte nog dit: Nederland, dat maandag ook zijn programma aan Europa moet voorleggen en waarover hier de laatste dagen zo meewarig werd gedaan, is erin geslaagd op amper 48 uur een besparing van 14 miljard euro te realiseren. De huidige Belgische bewindploeg deed daar 541 dagen over...
Wij zijn weeral een woord rijker in ons toch al goed gevuld 'wetstraatees' woordenboek: de 'verhinderde' burgemeester. Dat zou iemand zijn die tot burgemeester is benoemd, maar om e.o.a. reden die taak niet kan of mag vervullen en dan vervangen wordt door een 'waarnemer'. Zo is Di Rupo bv 'verhinderd' burgemeester van Bergen (28% werklozen!) en zou Magnette dat kunnen worden van Charleroi. Niemand die daar graten in ziet, zoals men dat wél doet voor De Wever, mocht die burgemeester worden én partijvoorzitter blijven, zoals ik al stelde in mijn blog van 24 dezer. In werkelijkheid is Di Rupo trouwens ook al 'verhinderd' partijvoorzitter van de PS. De man die deze taak momenteel waarneemt, Thierry Giet, doet dat expliciet maar tijdelijk en zal meteen plaats ruimen als amigo Elio dat zou vragen. Morgen kan die dan weer 'voor'zitten, mocht het met zijn armlastige regering toch fout lopen en dat laatste is niet denkbeeldig. De affaire van de Dexia Holding begint immers steeds meer op een Titanic avontuur te lijken. Erger zelfs, want de ondergang van dat schip had niemand voorzien, die van de Dexia Holding is de kroniek van een aangekondigde ramp en wordt al enkele maanden als onafwendbaar afgeschilderd. Door het afhaken van zowel Arco als de Gemeentelijke Holding, die allebei in vereffening zijn en geen middelen meer hebben, komt de Dexia schuld straks op het budget van Frankrijk en België terecht. Voor Frankrijk zal dat amper 2% van zijn bbp bedragen, voor België liefst 15%! Met dank aan Leterme en Reynders, die zich in deze zaak door de Fransen hebben laten rollen. Het waren diezelfde Fransen die Dexia financieel hebben laten doodbloeden en het zullen de Belgen zijn die het gros van de schuld zullen mogen betalen.* Ondertussen is de regering Di Rupo er na bijna vijf maanden nog steeds niet in geslaagd afgewerkte teksten van de zo geroemde zesde staatshervorming voor te leggen, maar zijn alle francofone excellenties druk bezig met de gemeentelijke verkiezingen, waarvoor ze zich en bloc kandidaat hebben gesteld. Een duidelijk voorteken dat ze het zelf federaal niet meer zien zitten. Mocht Di Rupo de Europese test en het Dexia debacle tóch overleven, dan kunnen ze immers straks nog altijd 'verhinderd' burgemeester worden.
* In de VRT journaals van gisteren werd verteld, dat excuus minister Vanackere de geruchten omtrent Dexia had ontkend. Dat klopt niet. Vanackere ontkende helemaal niets, hij zei alleen dat noch de nationale bank noch Europa hem daarover iets had laten weten. Dat is niet hetzelfde. Misschien heeft hij, zelf ook ACV'er zoals Leterme, die instanties wel gevraagd hem niets te laten weten. Hij is niet voor niks hoofd van de diplomatie...