Het KMI heeft voor de komende dagen een stormwaarschuwing uitgegeven met windstoten van meer dan 80 km/u over het hele land. Sommige regio's kunnen zelfs morgen al in code rood gaan. Vias roept daarom op tot voorzichtigheid op de wegen. Meer en ook ernstigere ongevallen Gemiddeld zijn er op een normale winterdag (november tot februari) 94 letselongevallen en op een regenachtige dag 105. Op een dag met harde wind en regen zijn er 111 ongevallen, dat is 17% meer dan op een normale dag. Deze ongevallen zijn ook twee keer zo ernstig. Per 1000 ongevallen met lichamelijk letsel vallen er op een winderige dag 37 doden, tegen 19 op een normale dag. Ernst* van de ongevallen in functie van de weersomstandigheden 2011-2020
Normale omstandigheden
|
19
|
Regen
|
18
|
Mist (zichtbaarheid minder dan 100 m)
|
29
|
Harde wind, windstoten
|
37
|
Sneeuwval
|
15
|
Hagel
|
21
|
Andere (dichte rook
|
23
|
* Ernst is het aantal doden per 1000 letselongevallen
Afwijken van je richting
Wanneer de wind hevig wordt, heeft dat negatieve gevolgen voor de verkeersveiligheid. Het kan voertuigen doen afwijken en in extreme gevallen zelfs hoge voertuigen of bijvoorbeeld caravans omverblazen. Ook voor voetgangers en tweewielers kunnen windvlagen een impact hebben op hoe ze zich bewegen. Windvlagen zijn nog gevaarlijk omdat ze onvoorspelbaar zijn. Je kan niet altijd goed inschatten waar ze precies ontstaan, hoe krachtig ze zijn en hoe lang ze duren. Door harde wind kunnen allerlei obstakels zoals bomen, takken, bladeren op de weg terechtkomen, waardoor het verkeer wordt ontregeld.
Een lichte auto zal gemakkelijker door de wind worden beïnvloed en daardoor sneller worden gedestabiliseerd dan zwaardere voertuigen. Hetzelfde geldt voor voertuigen met een grotere hoogte (bv. bestelwagens) of voertuigen die bagage op het dak vervoeren. Voertuigen met aanhangwagens of caravans zijn ook zeer gevoelig voor het effect van de wind.
10 tips om veilig te rijden wanneer er veel wind is
1) Verminder de snelheid van je voertuig, vooral op wegen waar de snelheid gewoonlijk hoog is, aangezien de wind daar uiteraard een grotere invloed heeft.
2) Rij op snelwegen zo ver mogelijk rechts op de meest rechtse rijstrook. Dit geeft je een "veiligheidsmarge" als je naar links afwijkt.
3) Hou je stuur stevig vast om mooi je koers te behouden en om het effect van hevige laterale wind te kunnen compenseren.
4) Wees bijzonder voorzichtig op open plekken zoals bruggen of stukken snelweg zonder begroeiing aan de zijkanten.
5) Hoewel het gebruik van mobiele telefoons zonder handsfree-set uiteraard altijd verboden en gevaarlijk is, is het nog gevaarlijker bij harde wind, aangezien je het stuur slechts met één hand vasthoudt.
6) Je vermijdt als dat kan best wegen waar overal bomen dicht langs staan.
7) Vermijd inhalen zoveel mogelijk. Bij een windvlaag kan het voertuig dat je inhaalt naar je toe zwenken.
8) Wees extra voorzichtig als er voetgangers zijn. Ook zij worden beïnvloed door windvlagen en kunnen onbedoeld naar de weg worden "geduwd".
9) Pomp je banden goed op: als dat niet het geval is, of als je schokdempers in slechte staat zijn, zal je voertuig gevoeliger zijn voor wind.
10) Wanneer je op je bestemming aankomt, hou je deur stevig vast wanneer je die opent en let vooral op voor voetgangers of fietsers.
En met de fiets?
Een deel van het advies voor autobestuurders geldt ook voor fietsers (het stuur stevig vasthouden, beboste gebieden vermijden, enz.) Voor een tweewieler is de houding echter bijzonder belangrijk in winderige omstandigheden. Om minder last te hebben van windvlagen, moet de fietser ervoor zorgen dat er geen losse of wapperende delen zijn (b.v. jas goed sluiten, geen fietstassen). Voorzie ook meer tijd om op je bestemming te geraken, want tegenwind vertraagt uw snelheid aanzienlijk.
|