Inhoud blog
  • Adria Aviva 422 PY eens wat anders
  • Breed landschap
  • Tweedehandswagens
  • Coligny in Frankrijk
  • Nieuws over pedelecs
  • Basiliek van Zweifalten
  • pers medelingen
  • Aan hangsloten geen gebrek
  • Aan de haven
  • Breed landschap
  • Tickets voor het salon
  • Baseliek van Zweifalten
  • Ongevallen met vluchtmisdrijf
  • De Seine
  • Op weg
  • Nieuw bij D'Ieteren
  • Duitsland
  • Wees op uw hoede
  • Speed Pedelecs
  • Idstein heeft een kasteel
  • opgepast voor de advertenties!!!!
  • Motorfietsen
  • aan het water
  • een goede raad
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Startpagina !
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Caravan en Zwerfauto nieuws
    Weetjes over caravans en zwerfauto's
    05-08-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tweedehandswagens

    Juli 2024 : tweedehandswagens : inschrijvingen herpakken zich (+12,3%), prijzen blijven dalen

    Dalende prijzen occasies kunnen hogere interestvoeten compenseren


    Filip Rylant, woordvoerder van mobiliteitsfederatie TRAXIO: "Na een onverwachte maar eenmalige daling in juni ten opzichte van juni 2023, herpakten de tweedehandswagens zich behoorlijk goed in juli, met een totaal van 64.660 stuks (+12,3%). Dat is meteen het hoogste maandresultaat van 2024.

    Juli is traditioneel een kalmere maand. Enerzijds omdat heel wat consumenten in mei en juni een tweedehandswagen kopen voor hun zomerreis en anderzijds omdat tijdens het bouwverlof heel wat landgenoten met vakantie in het buitenland zijn. Toch is het goed om vast te stellen dat het aantal inschrijvingen hoog lag in juli, waardoor de stijgende trend van dit jaar wordt bevestigd (cumul 7 maanden: +7,0%). Nog belangrijker is dat het druk blijft in de showrooms.

    Het aanhoudende succes van de tweedehandsmarkt is opmerkelijk want de markt blijft het al jarenlang bijzonder goed doen. Duurdere nieuwe wagens in combinatie met de gestegen levensduurte bewegen heel wat consumenten naar de occasiemarkt. Daar zien we het aantal elektrische wagens stijgen tot 12.123 eenheden – een stijging met 90%, ten nadele van diesels. Opgelet: de particuliere occasie EV-markt wordt nog tijdelijk gestimuleerd door de Vlaamse premie, maar we merken anderzijds ook dat de helft (50,9%) van de occasie EV’s wordt aangekocht door bedrijven.

    Op de tweedehandsmarkt blijven de prijzen geleidelijk dalen – men spreekt van een gemiddelde prijsdaling van ongeveer 8% op een jaar tijd – wat de gestegen financieringskosten mogelijks kan compenseren en zo de occasiewagens extra interessant maakt.

    In juli 2024 werden in totaal 32.151 nieuwe auto's ingeschreven. Dat zijn er -7,3 % minder dan de 34.669 van juli 2023. De cumulatieve cijfers voor de eerste zeven maanden van het jaar laten ook een licht dalende trend zien, van 299.144 in 2023 naar 295.559 in 2024, een daling van -1,2%.

    Het is belangrijk ook deze daling binnen de juiste context te zien. Het jaar 2023 kende namelijk een hoog aantal inschrijvingen door de levering van een groot aantal eerder bestelde auto's. Als we de cijfers vergelijken met die van 2022, toen er 221.307 inschrijvingen waren, zien we een opmerkelijke groei van zo’n 33% in 2024."

    Inschrijvingen van tweedehands (juli 2024)

    De cijfers voor de eerste zeven maanden van 2024 laten een aanhoudende groei van het aantal inschrijvingen voor de tweedehandswagens zien, vergeleken met 2022 en 2023. Van januari tot juli 2022 bedroeg het totaal 379.377 stuks. Voor dezelfde periode in 2023 was dat 406.564 en het steeg in 2024 naar 435.176.

    Dat is een groei van 7,0% tussen 2023 en 2024, en zelfs van 14,7% tussen 2022 en 2024.

    Enkele grote concessiehouders en tweedehandsverkopers deelden hun interessante inzichten met ons.

    Marc Van den Kerkhof, Van Mossel: “Hoewel de verkoop van nieuwe wagens aan particulieren aan de zwakke kant blijft, merken we de laatste maanden wel een lichte verbetering. De klant blijft zeer prijsgevoelig waardoor aanbiedingen op instapwagens uit het B- en C-segment – veelal wagens uit voorraad of die snel leverbaar zijn - gekoppeld aan aantrekkelijke financieringsvoorstellen het nodige succes kennen. De voorkeur van de consument blijft uitgaan naar voordelige benzine motoren en de impact van de Vlaamse EV-premie blijft marginaal.

    Bij de fleet-klanten merken we dat er veel tijd wordt genomen om te beslissen, en soms stelt men een nieuw contract zelfs uit. De EV’s domineren omwille van de gunstige fiscaliteit maar door de hoge prijsstelling van de elektrische wagens overwegen sommige vloten of een verbrandingsmotor geen alternatief is ondanks de fiscale afstraffing. PHEV zijn in mindere mate een alternatief – het uitdovende fiscale voordeel indachtig.

    Op de occasiemarkt, die wordt gedomineerd door de particuliere klant, merken we dat het aanbod verder verruimt waardoor de prijzen normaliseren en de verkopen gunstig evolueren. Ook hier is de vraag naar budgetwagens groot, dit ter compensatie van het lagere aanbod van nieuwe instapwagens. Aangezien klanten steeds meer de aankoop van een recente occasiewagen overwegen ipv een nieuwe auto, vragen ze steeds meer naar de financieringsvormen die gangbaar zijn op de nieuwmarkt, zoals Private Lease-formules.

    De meest gewenste motorisatie is de benzine motor, de EV markt dient nog ontwikkeld te worden: de vraag is niet stabiel en het aanbod niet in verhouding tot de vraag.

    In de werkplaatsen blijven de planningen goed gevuld.

    Ivo Willems, Cardoen“Het is in juli druk geweest bij Cardoen met 10% meer bezoekers in de toonzaal. Opvallend is dat de klanten vragen om de auto snel te leveren. Het kan momenteel niet snel genoeg gaan: niet alleen om op vakantie te vertrekken, maar er zijn bijvoorbeeld ook jongeren die verder van huis gaan studeren, klanten die in september van job veranderen, enzovoort... We merken dus dat behalve een lage prijs ook de snelle levertermijn aan belang wint. Opmerkelijk is ook dat we in juli qua occasies evenveel 100% elektrische voertuigen als dieselwagens hebben geleverd. Dat komt niet door een te lage voorraad aan diesels, maar wel door een gestegen vraag naar EV’s.

    Goed nieuws voor de klant is dat de prijs van een gemiddelde occasiewagen met ongeveer 8% gezakt zou zijn op een jaar. Die prijsdaling kan de gestegen intrestvoeten en het bijhorende verschil in afbetaling mogelijks compenseren.

    Bij de nieuwe wagens is het goede nieuws dat er voldoende wagens beschikbaar zijn. We hebben begin 2024 geen autosalon gehad waardoor de stijging in de verkoop niet even hoog was in de salonjaren. Daardoor is er nu meer stock voorhanden.

    Simon Bossuyt, DEX: “We mochten in juli veel bezoekers ontvangen in onze showrooms – misschien zit het mindere weer bij de aanvang van de maand daar voor iets tussen. Dat heeft geleid tot - alweer - een mooie stijging in verkoop tegenover vorig jaar, zowel voor de nieuwe als de tweedehandse wagens.

    Ondertussen is het aanbod voor onze aankopers weer toegenomen en kunnen we zeer interessante deals afsluiten waar de klanten dan mee van profiteren. Nu ons aanbod scherper geprijsd staat, kopen klanten sneller aan. Die consument heeft steeds meer vragen naar leasing en rentingformules, maar een traditionele financiering blijft vaak de beste keuze voor ons particuliere publiek.

    Geen grote veranderingen deze maand op het vlak van motorisaties: het aandeel plug-in hybrides (PHEV) stijgt geleidelijk, bij volledig elektrische wagens (EV) is het nog steeds afwegen of het product qua prijs interessant wel interessant is voor een particulier. We hebben momenteel niet veel wagens in stock die voldoen aan de voorwaarden voor de Vlaamse EV-premie en de stijging van het aantal verkochte EV’s is daarom beperkt. Daarnaast merken we dat het voor klanten niet altijd even soepel verloopt om de EV-premie aan te vragen.

    In de werkplaats is het door de verlofperiode iets minder druk, ook al omdat veel klanten die op reis vertrokken met de wagen al langsgekomen voor een check-up in de laatste weken voor de vakantie.

    Details tweedehandse personenwagens

    De merken van tweedehandsauto's die de verkoop domineerden tijdens de eerste 7 maanden van 2024 zijn Volkswagen en BMW. De top 5 wordt aangevuld door Mercedes, voor Opel en Peugeot.

    Wat betreft de populairste modellen veranderde er in juli niets voor de top 5. De VW Golf (17.464) kwam op de eerste plaats, voor de VW Polo (12.341), de Opel Corsa (10.968) en de BMW 3 Reeks (9.876). De BMW 1 Reeks, die in juni op de vijfde plaats stond, behield zijn positie met 8.837 inschrijvingen.

    De benzinemotoren domineren nog steeds bij de tweedehandswagens met 54,9% marktaandeel, terwijl diesel terrein verliest tot 31,7%. Die trend is nog duidelijker bij nieuwe dieselvoertuigen, waar het marktaandeel halveert van 9,2% in 2023 naar 5,5% in 2024.

    Het is anderzijds bemoedigend dat het aandeel hybride en elektrische voertuigen blijft toenemen, zelfs al blijft deze stijging bescheiden. 12,9% van de ingeschreven wagens zijn nu oplaadbaar, iets meer dan drie kwart daarvan (10,1%) plug-inhybrides en de rest (2,8%) volledig elektrisch.

    De verhoudingen liggen duidelijk anders voor nieuwe inschrijvingen van personenauto's, waar hybride en elektrische voertuigen, aangevuurd door leasingaankopen en aankopen voor bedrijfsvloten, het grootste deel van de verkoop voor hun rekening nemen, met een percentage van 63,3%.

    In mei 2024 de mediane leeftijd van tweedehandsvoertuigen bedraagt 7 jaar en 10 maanden, wat nog steeds relatief hoog is. De mediane leeftijd van de occasie-inschrijvingen verraadt op zich niet echt dat het totale wagenpark flink aan het verouderen is, en dat is uiteraard een nefast verschijnsel voor de vergroening en uitstootreductie.

    In de laatste maanden van 2023 is het aantal geleverde nieuwe auto's aanzienlijk toegenomen, waardoor er meer recente tweedehandsauto's op de markt zijn gekomen en het Belgische wagenpark is verjongd – 34% van de ingeschreven tweedehandswagens is minder dan 5 jaar oud.

    De tweedehandsmarkt blijft vooral een particuliere activiteit, maar er is beweging in. Maar liefst 88% van de inschrijvingen waren gedaan door privépersonen terwijl het aandeel bedrijfswagens op de tweedehandsmarkt 12% is voor de eerste zeven maanden van 2024. De sector van de tweedehandsverkopers preciseert hierbij dat startende bedrijven vaker kiezen voor een tweedehandswagen en dat zij – voorlopig nog - vaak interesse hebben in occasie hybride wagens.

    Vlaanderen blijft de markt voor inschrijvingen van tweedehandse personenwagens domineren, met een aandeel van 55%. Het marktaandeel van Wallonië blijft 37%, terwijl Brussel behoudt zijn marktaandeel van 8%.

    TRAXIO STATS
    TRAXIO volgt maandelijks de inschrijving op van nieuwe-tweedehandse personenwagens, motorfietsen, bedrijfsvoertuigen, kampeerwagens, aanhangers en speed pedelecs.
    De TRAXIO-cijfers bieden heel wat nuttige details zoals onderverdelingen op nationaal en regionaal niveau, per brandstoftype, CO2-uitstoot, merk en leeftijd.

    Meer info TRAXIO



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 05/08-11/08 2024
  • 29/07-04/08 2024
  • 15/07-21/07 2024
  • 08/07-14/07 2024
  • 01/07-07/07 2024
  • 24/06-30/06 2024
  • 17/06-23/06 2024
  • 27/05-02/06 2024
  • 20/05-26/05 2024
  • 13/05-19/05 2024
  • 06/05-12/05 2024
  • 29/04-05/05 2024
  • 22/04-28/04 2024
  • 15/04-21/04 2024
  • 08/04-14/04 2024
  • 01/04-07/04 2024
  • 25/03-31/03 2024
  • 18/03-24/03 2024
  • 11/03-17/03 2024
  • 04/03-10/03 2024
  • 26/02-03/03 2024
  • 19/02-25/02 2024
  • 12/02-18/02 2024
  • 05/02-11/02 2024
  • 29/01-04/02 2024
  • 22/01-28/01 2024
  • 08/01-14/01 2024
  • 01/01-07/01 2024
  • 25/12-31/12 2023
  • 18/12-24/12 2023
  • 11/12-17/12 2023
  • 04/12-10/12 2023
  • 27/11-03/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 13/11-19/11 2023
  • 06/11-12/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 23/10-29/10 2023
  • 09/10-15/10 2023
  • 02/10-08/10 2023
  • 25/09-01/10 2023
  • 18/09-24/09 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 21/08-27/08 2023
  • 14/08-20/08 2023
  • 07/08-13/08 2023
  • 31/07-06/08 2023
  • 24/07-30/07 2023
  • 17/07-23/07 2023
  • 10/07-16/07 2023
  • 03/07-09/07 2023
  • 26/06-02/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 22/05-28/05 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 17/04-23/04 2023
  • 10/04-16/04 2023
  • 03/04-09/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 20/03-26/03 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 06/03-12/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 13/02-19/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 23/01-29/01 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 25/12-31/12 2023
  • 19/12-25/12 2022
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 25/07-31/07 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 13/06-19/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 11/04-17/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 06/09-12/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 02/08-08/08 2021
  • 26/07-01/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 07/06-13/06 2021
  • 31/05-06/06 2021
  • 24/05-30/05 2021
  • 17/05-23/05 2021
  • 10/05-16/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 05/04-11/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 18/01-24/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 07/12-13/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 16/11-22/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 26/10-01/11 2020
  • 19/10-25/10 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 21/09-27/09 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 02/03-08/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 26/02-04/03 2018

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!