Naar heel wat Europese bestemmingen kun je niet meer vertrekken zonder milieusticker of wegenvignet. Maar wist je dat het ook belangrijk is waar je dat vignet precies kleeft? Een overzicht.
Het juiste vignet kopen, maar het dan op de verkeerde plaats kleven en op die manier alsnog tegen een boete (van soms 120 euro) aanlopen: dat zou pas écht zonde zijn, toch? Daarom een overzicht van waar je welk vignet het best kleeft.
Goed om weten: voor elk vignet geldt dat je dit aan de binnenkant van de voorruit kleeft met de kleefstrook of lijm van het vignet zelf. Dus níet met plakband, folie, een zuignap of in een houder. Dit om te voorkomen dat het vignet doorverkocht wordt. Verwijder ook steeds oude vignetten van je voorruit.
Milieusticker Frankrijk
Het Franse milieuvignet moet rechtsonder op de voorruit worden geplakt, dus aan de kant van de passagier. Hier vind je een instructiefilmpje van hoe je de Crit’Air sticker op je autoruit kleeft.
Wegenvignet Oostenrijk
Het Oostenrijkse wegenvignet breng je linksboven aan, dus aan de kant van de bestuurder. Bevestig het vignet voordat je de grens over gaat. Mobiele camera’s controleren of er een vignet op de juiste plek hangt. Zoniet riskeer je een boete van 120 euro; bij niet-tijdige betaling kan deze boete verhoogd worden tot 300 euro.
Wegenvignet Zwitserland
Het Zwitserse wegenvignet kleef je aan de kant van bestuurder. Dit mag linksboven of linksonder of bovenaan in het midden, achter de spiegel.
Milieuvignet Duitsland
Het groene Duitse milieuvignet moet aan de passagierskant van de voorruit bevestigd worden, rechts onderaan. Let op, de achterzijde van de folie moet je bewaren bij je kentekenbewijs.
Duitse E-sticker
Let op, voor de Duitse E-sticker – een extra sticker voor elektrische voertuigen of plug-in hybrides – geldt een andere regel. Deze sticker dien je op je achterruit te kleven, op een goed zichtbare plaats.
Tolvignet Slovenië
Het Sloveense tolvignet is ook een digitaal vignet, en hoef je dus niet op de voorruit van je wagen te bevestigen.
|