Met de nieuwe FINEST EDITION presenteert TABBERT een speciale editie die het gevoel van thuis op de weg brengt – met compromisloos comfort, stijlvolle uitrusting en doordachte details. Alleen al het exterieur maakt een duidelijk statement: hoogwaardige raamomlijstingen, inclusief een extra zijruit, sluiten harmonieus aan op het elegante voertuigdesign. De TABBERT PREMIUM carrosseriedeur combineert robuuste kwaliteit met een stijlvolle uitstraling. Een subtiel verlichte markieslijst aan de deurzijde en een extra markieslijst aan de tegenoverliggende zijde van het voertuig zorgen 's avonds voor sfeervolle verlichting. De verlichte instap onderstreept het geraffineerde totaalconcept. De uitstraling wordt gecompleteerd door een opvallende gordellijst in zilver/chroom, die het voertuig extra visuele uitstraling geeft. Praktische functies voor meer veiligheid en comfort tijdens het reizen zijn ook standaard: het AL-KO Trailer Control-ATC antislipsysteem zorgt voor extra rijveiligheid, terwijl het steunwiel met geïntegreerde disseldrukindicator en de elegante disselafdekking de handling en uitstraling verbeteren. Voor een stabiele stand op elke ondergrond is het voertuig uitgerust met het beproefde AL-KO Big Foot steunplaatsysteem. Een extern gemonteerd 230V stopcontact met geïntegreerde antenneaansluiting vergroot de mogelijkheden voor buitengebruik. De premium kwaliteit van de FINEST EDITION is ook in het interieur terug te vinden: het TABBERT comfortslaapsysteem met flexibele lattenbodem en hoogwaardige WaterGEL-matras belooft maximaal slaapcomfort. De standaard vouwbedfunctie bij de eenpersoonsbedvarianten biedt extra flexibiliteit. Het ruime 3-pits gasfornuis met elektrische ontsteking, gedeelde glazen afdekplaat en geïntegreerde kook-spoelcombinatie maakt comfortabel koken mogelijk. Stijlvolle sfeerverlichting creëert een gezellige sfeer in het hele interieur. De geïntegreerde hordeur biedt effectieve bescherming tegen ongewenste gasten. De FINEST EDITION is verkrijgbaar in zes vloervarianten: 390 WD, 490 E, 550 E, 550 K, 550 TDL en 655 DMK. Elke vloervariant overtuigt door een helder ruimteconcept, een intelligente indeling en een zorgvuldige materiaalkeuze. Met de FINEST EDITION onderstreept TABBERT eens te meer haar streven om bijzondere momenten te verfraaien met optimaal comfort en tijdloos design.
TABBERT CAZADORA
Nieuwe indelingen
Met zijn heldere designtaal, hoogwaardige uitrusting en het typische TABBERT-comfort betovert de CAZADORA veeleisende caravanliefhebbers. De reeks wordt nu uitgebreid met vier nieuwe indelingen – voor nog meer keuze voor verschillende reisbehoeften. De CAZADORA 420 QD is een compacte toercaravan, ideaal voor stellen of alleenreizenden. Met een dwarsbed voorin en een functionele indeling combineert hij wendbaarheid met comfort in een kleine ruimte. Wie meer ruimte zoekt, vindt in de nieuwe 655 MEB een model met uitzonderlijke woonwaarde: een ruime keuken voorin, comfortabele eenpersoonsbedden en een ruime badkamer achterin maken deze indeling de ideale keuze voor stellen die ruimte en functionaliteit eisen. Voor gezinnen biedt de CAZADORA twee indelingen met slimme kindergedeeltes: de 620 DMK en de 700 KD. Beide modellen beschikken over vaste stapelbedden, aparte slaapgedeeltes voor ouders en kinderen en een ruime zithoek. Alle plattegronden delen een hoogwaardig interieurdesign, gekenmerkt door een zorgvuldig geselecteerde materiaalkeuze, warme houttinten en doordachte details. Bijzonder opvallend is de unieke fotowand, die elke CAZADORA een persoonlijk tintje geeft en een unieke leefruimte creëert. Het hoogwaardige AL-KO-chassis is nu standaard – voor nog meer rijcomfort en veiligheid op alle wegen. Het nieuwe extra raam zorgt bovendien voor extra natuurlijk licht.
Voor wie meer verwacht onderweg – nu in een nieuw design
Met zijn moderne design en intelligente constructie is de CaraOne de perfecte instap in de wereld van de caravans. Met elf slim ontworpen indelingen – van compact tot ruim – biedt de populaire caravan voor elke behoefte het juiste huis op wielen. De CaraOne pronkt nu met een compleet nieuwe look: het design is zowel van binnen als van buiten volledig vernieuwd. In de badkamer zorgt een elegante marmerlook voor stijlvolle accenten en onderstreept het de moderne en huiselijke totaalindruk. Het woongedeelte maakt indruk met een frisse kleurstelling met stijlvolle grijstinten en levendige kleuraccenten, die een harmonieuze en tegelijkertijd dynamische sfeer creëren. Bijzonder opvallend: een apart lichtpaneel in het bovenste gedeelte, dat visueel opvalt en is bekleed met elegant, donker gemêleerd vilt – een waar designhoogtepunt met een uitnodigend karakter. Nieuw in het exterieurpakket: de gladde witte zijpanelen, gecombineerd met de speciale bestickering, creëren strakke, moderne lijnen en benadrukken het eigentijdse design van het voertuig. De disselafdekking zorgt voor extra elegantie, terwijl lichtmetalen velgen (enkelasser) sportieve accenten toevoegen en de hoogwaardige totaalindruk completeren. Ook qua functionaliteit overtuigt de CaraOne. Het efficiënte ruimtegebruik en de intelligente opbergoplossingen maken het interieur van de WEINSBERG CaraBus EDITION [FIRE] en CaraBus Grey EDITION [FIRE Koel van buiten. Warm van binnen. De CaraBus EDITION [FIRE] – nu ook verkrijgbaar in grijs.
Na de succesvolle lancering van de EDITION [FIRE] vorig modeljaar, komt WEINSBERG nu met een vervolg: de populaire Fiat-gebaseerde CaraBus is nu ook verkrijgbaar als de nieuwe CaraBus Grey EDITION [FIRE] – met een opvallende verschijning en een modern, grijs exterieurdesign. Dit performance model combineert voor het eerst de vurige dynamiek van de EDITION [FIRE] met een bijzonder elegante en sportieve look. De uitgebreide uitrusting blijft een echte highlight: een 140 pk sterke motor, een hoogwaardige luifel, een modern mediacenter met een 6,8-inch touchscreen, exclusieve bekleding op maat, stijlvolle 16-inch lichtmetalen velgen en een geïntegreerde achteruitrijcamera zijn standaard aan boord. Talrijke andere comfort- en designkenmerken maken uw vakantie in de CaraBus Grey EDITION [FIRE] nog aangenamer – verpakt in een onverslaanbaar totaalpakket
Modern, sportief, compleet uitgerust – en dat alles met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding: de WEINSBERG CaraBus EDITION [FIRE] is de perfecte keuze voor iedereen die een stijlvolle uitstraling wil combineren met compromisloze functionaliteit. WEINSBERG CaraCompact EDITION [PEPPER]
De populaire WEINSBERG CaraCompact EDITION [PEPPER] gaat het nieuwe modeljaar in met een frisse, nieuwe start – met een geoptimaliseerde uitrusting en een nog aantrekkelijkere prijs. Europa's bestverkochte semi-integraal in zijn klasse blijft trouw aan zijn roots: een modern, dynamisch design, compacte rijeigenschappen en slimme oplossingen maken de [PEPPER] tot de ideale reisgenoot voor iedereen die waarde hecht aan comfort en wendbaarheid tijdens het reizen. Nieuw is onder andere een aangepast uitrustingspakket dat zich nog nadrukkelijker richt op de essentie – zonder de meest geliefde highlights te verliezen.
Kenmerken zijn onder andere een krachtige 140 pk motor, 16" lichtmetalen velgen, een geavanceerd interieurverlichtingsconcept en een comfortabel cabinepakket. Daarbij komt een hoogwaardig interieur met het typische [PEPPER] karakter – fris, functioneel en stijlvol. Dankzij de aantrekkelijkere prijsstelling biedt de nieuwe EDITION [PEPPER] nu nog meer kampeerders toegang tot de WEINSBERG-wereld – met een onverslaanbare balans tussen comfort, design en prijs. Hij is even praktisch als huiselijk. Hoogwaardige afwerking, doordachte details en een robuuste constructie zorgen voor duurzaamheid en comfort – zelfs op lange reizen. De modelvariatie varieert van een wendbare caravan voor twee tot een gezinsvriendelijke oplossing met kinderbedjes. Er zijn in totaal elf indelingsvarianten beschikbaar: 390 PUH (standaard met hefbed), 390 QD, 400 LK, 420 QD, 450 FU, 480 EU, 480 QDK, 500 FDK, 540 EUH (standaard met hefbed), 550 UK en 550 QDK.
➔ De huidige systemen van fietsleasing zijn in combinatie met de fietsvergoeding de grootste aandrijving van de mobiliteitsshift. Ze maken het voor werknemers financieel interessant om vaker op de fiets te springen voor hun woon-werkverkeer en praktische verplaatsingen.
➔ Een wijziging aan het systeem van fietsleasing, of een niet doordachte opname in het mobiliteitsbudget zal ertoe leiden dat de mobiliteitsshift vertraagd en zelfs tot stilstand komt. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk wijzigden hun fietspolitiek en dit leidde tot een dramatische terugval.
➔ De vele investeringen in een duurzamere manier van verplaatsen die de overheid al heeft uitgevoerd en nog zal uitvoeren, zullen nog meer opbrengen als het aangepaste mobiliteitsbudget bepaalt dat er een vastgelegd minimum moet worden besteed aan duurzame mobiliteit.
➔ De samenwerking tussen fietsleasebedrijven en fietsenwinkels zorgt voor een sterk economisch geheel met grote tewerkstelling. Via fietsleasing komen klanten bij de vakhandelaar terecht voor het juiste advies bij de aankoop van de fiets én voor een kwalitatieve service achteraf.
➔ Het potentieel van werknemers dat nog kan overschakelen naar de fiets is enorm. Er rijden vandaag nog steeds enorm veel bedrijfswagens rond op onze wegen en dat werkt het groeiende fileprobleem alleen maar in de hand.
➔ Zeker cargobikes (bakfietsen, longtails) zijn ideale alternatieven voor de auto en zijn populair geworden dankzij fietsleasing, een formule die ervoor zorgt dat de duurdere prijs van dit type fiets binnen het bereik van de meeste mensen komt.
➔ De fiets is en blijft het vervoersmiddel van de toekomst en is essentieel in een multimodale aanpak. Zeker in en rond onze steden is de fiets een absolute hoeksteen van een efficiënte en duurzame mobiliteit. En fietsen is bovendien ook nog eens gezond!
De wegen slibben dicht vol auto’s en vrachtverkeer. De fiets is dan ook het antwoord op het mobiliteitsprobleem, of dat nu als alleenstaand vervoersmiddel is of als onderdeel van een multimodale aanpak. Fietsleasing is een succesverhaal. Tal van werknemers en werkgevers zien de vele voordelen in en benutten die formule om het woon-werkverkeer anders, beter en gezonder aan te pakken. Het mobiliteitsbudget heeft in zijn huidige vorm echter een aantal leemtes die het succesverhaal van de fiets kunnen belemmeren, maar door een correctere combinatie en integratie van het mobiliteitsbudget en fietsleasing kan dit verholpen worden.
WAAROM INVESTEREN IN DE FIETS?
Kort door de bocht gesteld: de fiets is het vervoersmiddel van de toekomst. Wie had zich twintig jaar geleden kunnen voorstellen dat in onze stadscentra boodschappen aan huis zouden worden geleverd met gekoelde bakfietsen? Of dat je langs fiets- snelwegen in haast kaarsrechte lijnen en weg van het autoverkeer van de ene stad naar de andere zou kunnen fietsen? Dankzij de elektrificatie van de aandrijving en de enorme diversificatie van het aanbod, wordt de fiets steeds vaker een plaatsver- vanger voor de auto of zelfs de bestelwagen. Zowel op het vlak van gezondheid, milieu als mobiliteit biedt de fiets anno 2025 niets dan voordelen.
Fietsen is gezond
We hoeven er geen tekening bij te maken dat fietsen goed is voor je gezondheid, maar een onderzoek dat in Nederland werd gevoerd*, heeft enkele jaren terug gekwantificeerd wat het specifieke gezondheidsvoordeel voor het land is. Nederlandse volwassenen tussen de 20 en 90 jaar spenderen wekelijks gemiddeld 74 minuten op de fiets en dat zorgt volgens het onderzoek dat er jaarlijks 6.500 sterfgevallen minder zijn en dat Nederlandse mensen een half jaar langer leven. Voor de Nederlandse economie betekent dat ook een jaarlijkse besparing van 19 miljard euro op gezondheidszorg. Stevige cijfers in een land waar natuurlijk heel wat wordt afgefietst. Maar ook bij ons zijn de voordelen voor de gezondheidszorg significant.
Fietsen is duurzaam
Ook dit is een open deur intrappen: fietsen is goed voor het klimaat. Natuurlijk heeft de productie van een fiets en het transport ervan ook een ecologische voetafdruk. En wanneer je elektrisch rijdt, dan moet je incalculeren dat een accu laadbeurten nodig heeft. Maar dan nog is het een flink stuk duurzamer om met de fiets de baan op te gaan dan met de auto. Onderzoek in Duitsland* heeft begroot dat tegen 2035 maar liefst 25 miljoen ton CO² kan worden bespaard wanneer er volop wordt ingezet op de bouw van fietsinfrastructuur en het gebruik van e-bikes en speedpedelecs.
Fietsen is tijdsefficiënt
Zeker in en rond steden is de verkeerscongestie in ons land enorm. Je moet haast het geduld van een zenboeddhist aan de dag leggen wanneer je tijdens spitsuren van de ene kant van een stad naar de andere kant wil geraken met de wagen. De coronapandemie en het vele thuiswerk zorgden voor een sprankeltje hoop dat het tij gekeerd was, maar neen: ons verkeer staat stil. En het openbaar vervoer? Laat ons zeggen dat daar nog enige ruimte voor verbetering is. De enige manier om toch nog vlot van A naar B te geraken, is simpelweg de fiets. Geen files, geen vertraging, geen stakingen … Enkel een lekke band kan nu en dan misschien eens roet in het eten gooien.
Meer info. TRAXIO VELO
DE BELG VERZAMELT ZIJN FIETSKILOMETERS Het fietsenthousiasme blijft groeien in België en vooral de elektrificatie van de fiets is een goeie motivator gebleken om sneller naar de fiets te grijpen. Fietstellingen tonen in alle gewesten aan dat het totaal aantal fietskilometers alsmaar toeneemt.
Elektrisch in opmars
In 2024 gebruikte 40% van de ondervraagden in Vlaanderen minstens een paar dagen per jaar een elektrische fiets en 52% gebruikte fietsen zonder elektrische ondersteuning. In Wallonië was dat respectievelijk 22 en 11%, in Brussel 26 en 15%
Niet ver? Met de fiets!
Logischerwijs is de tweewieler vooral het aangewezen vervoersmiddel voor kortere afstanden. Onder de kilometer gaan de meeste mensen te voet, maar tussen één en twee kilometer grijpt een kwart van de mensen naar zijn fiets. Moeten ze verder, dan zakken die cijfers weer naar 19 (2-5 km), 11 (5-10 km) en 5% (10-20 km).
Vlaanderen trendsetter
De fiets is vooral populair in Vlaanderen. Daar gebruikt slechts 29% van de mensen nooit de fiets, tegenover 72% in Wallonië en 68% in Brussel. Walen gebruiken de fiets voornamelijk voor ontspanning en voor het sporten (72%) en dat is een veel hoger percentage dan in Vlaanderen (21%), waar hij ook wordt gebruikt voor boodschappen, om naar het werk te gaan en om mensen te bezoeken.
Nuttige fietsverplaatsingen.
Dat Vlaanderen koploper is in het aantal nuttige verplaatsingen met de fiets, merk je ook aan de fietskilometervergoedingen. Zomaar even 92,4% van het totale bedrag aan vergoedingen ging in 2023 naar Vlaanderen, terwijl dat amper 4,4% was in Wallonië en 3,2% in Brussel. In die regio’s kan er dus zeker nog veel winst worden geboekt. Het is duidelijk dat Wallonië op fietsgebied een groeimarkt is. Bedrijven zijn vragende partij om aan hun werknemers een fiets aan te bieden, en kijken naar de overheid om dringend infrastructuurwerken uit te voeren.
WAAROM EEN FIETS LEASEN?
Hoe lease je een fiets?
Over het algemeen onderscheiden we drie manieren van fietsleasing.
Werknemers kunnen momenteel een fiets leasen via een leasing die volledig door de werknemer wordt gefinancierd,
via een leasing die geheel of gedeeltelijk door de werknemer wordt gefinancierd via omruiling van een brutolooncomponent (zoals brutoloon, eindejaarspremie, bonus, op basis van een cafetariaplan
via een leasing die geheel of gedeeltelijk door de werknemer wordt gefinancierd via nettoloonruil, m.a.w. zonder fiscaal voordeel. Elke werkgever kan natuurlijk aan zijn werknemer een fiets ter beschikking stellen en deze fiets voor hem of haar leasen. Het is een mooi en gezond alternatief voor een bedrijfswagen. Werkgevers kiezen meer en meer voor een strategisch goed gelegen bedrijfsgebouw en laten werknemers fiets en openbaar vervoer combineren. Daarnaast is de meest voorkomende manier van fietsleasing een brutoloonruil. Daarmee doe je minimaal 20 en soms tot wel 70% voordeel wanneer je het vergelijkt met een fiets kopen als particulier, op voorwaarde dat de fiets effectief voor woon-werkverkeer wordt gebruikt. Dankzij de maandelijkse huurformule van meestal drie of vier jaar ruil je per maand telkens een klein bedrag van je brutoloon in. Als werknemer betaal je geen RSZ-bijdrage, geen voordeel alle aard voor die fiets en er zijn geen patronale bijdragen. Dat leidt de mensen naar de fiets, gewoon omdat het zeer voordelig is. Anderen die er al een wilden kopen, gaan dan overwegen om eventueel een duurder model te kiezen, omdat ze nu de mogelijkheid krijgen om voor die fiets van hun dromen te gaan. Tot slot kan je in sommige sectoren de eindejaarspremie in het kader van het cafetariaplan aanwenden voor het aangaan van een fietsleasing. Ook voor ambtenaren verloopt de nieuwe leasingprocedure meestal via de eindejaarstoelagen. Voor ambtenaren is dat de interessantste formule, omdat die eindejaarstoelagen het zwaarst belast worden, namelijk aan 53,5%. Bij een leasing wordt je bruto meteen hetgeen je netto overhoudt. Afhankelijk van de grootte van je eindejaarspremie kan je in enkele jaren je fiets leasen.
Wat zijn de voordelen van fietsleasing?
De voordelen van fietsleasing zijn aanzienlijk. Naast het financieel interessante plaatje is er de ontzorging voor de werknemer zelf. Zo is die fiets meteen verzekerd voor diefstal, heb je een onderhoudsbudget en zit er vaak pechhulp mee in het pakket. De werknemers worden bovendien aangezet om te fietsen en kunnen dat ook nog combi neren met de kilometervergoeding. Sinds 1 mei 2023 is er een verplichte fietsvergoeding voor alle werknemers en die bedraagt nu minimaal 0,29 euro per gefietste kilometer met een plafond van 40 kilometer per enkel traject. Heel wat werkgevers betalen echter een hogere kilometervergoeding uit. Bedragen tot 0,36 euro per kilometer en tot 3.610 euro op jaarbasis zijn voor de werknemer vrijgesteld van belasting en social bijdrage. Zo kan je op één jaar een mooi bedrag aan fietsvergoeding binnenhalen, zodat je op twee of drie jaar tijd een fiets hebt terugverdiend. Dat verklaart mee het succes van de high-end speedpedelecs en andere dure fietsen, die dankzij leasing en fietsvergoeding veel meer binnen eenieders bereik komen.
Het fietsenthousiasme blijft groeien in België en vooral de elektrificatie van de fiets is een goeie motivator gebleken om sneller naar de fiets te grijpen. Fietstellingen tonen in alle gewesten aan dat het totaal aantal fietskilometers alsmaar toeneemt.
Elektrisch in opmars
In 2024 gebruikte 40% van de ondervraagden in Vlaanderen minstens een paar dagen per jaar een elektrische fiets en 52% gebruikte fietsen zonder elektrische ondersteuning. In Wallonië was dat respectievelijk 22 en 11%, in Brussel 26 en 15%
Niet ver? Met de fiets!
Logischerwijs is de tweewieler vooral het aangewezen vervoersmiddel voor kortere afstanden. Onder de kilometer gaan de meeste mensen te voet, maar tussen één en twee kilometer grijpt een kwart van de mensen naar zijn fiets. Moeten ze verder, dan zakken die cijfers weer naar 19 (2-5 km), 11 (5-10 km) en 5% (10-20 km).
Vlaanderen trendsetter
De fiets is vooral populair in Vlaanderen. Daar gebruikt slechts 29% van de mensen nooit de fiets, tegenover 72% in Wallonië en 68% in Brussel. Walen gebruiken de fiets voornamelijk voor ontspanning en voor het sporten (72%) en dat is een veel hoger percentage dan in Vlaanderen (21%), waar hij ook wordt gebruikt voor boodschappen, om naar het werk te gaan en om mensen te bezoeken.
Nuttige fietsverplaatsingen.
Dat Vlaanderen koploper is in het aantal nuttige verplaatsingen met de fiets, merk je ook aan de fietskilometervergoedingen. Zomaar even 92,4% van het totale bedrag aan vergoedingen ging in 2023 naar Vlaanderen, terwijl dat amper 4,4% was in Wallonië en 3,2% in Brussel. In die regio’s kan er dus zeker nog veel winst worden geboekt. Het is duidelijk dat Wallonië op fietsgebied een groeimarkt is. Bedrijven zijn vragende partij om aan hun werknemers een fiets aan te bieden, en kijken naar de overheid om dringend infrastructuurwerken uit te voeren.
WAAROM EEN FIETS LEASEN?
Hoe lease je een fiets?
Over het algemeen onderscheiden we drie manieren van fietsleasing. Werknemers kunnen momenteel een fiets leasen
via een leasing die volledig door de werknemer wordt gefinancierd
via een leasing die geheel of gedeeltelijk door de werknemer wordt gefinancierd via omruiling van een brutolooncomponent (zoals brutoloon, eindejaarspremie, bonus, op basis van een cafetariaplan
via een leasing die geheel of gedeeltelijk door de werknemer wordt gefinancierd via nettoloonruil, m.a.w. zonder fiscaal voordeel. Elke werkgever kan natuurlijk aan zijn werknemer een fiets ter beschikking stellen en deze fiets voor hem of haar leasen. Het is een mooi en gezond alternatief voor een bedrijfswagen. Werkgevers kiezen meer en meer voor een strategisch goed gelegen bedrijfsgebouw en laten werknemers fiets en openbaar vervoer combineren. Daarnaast is de meest voorkomende manier van fietsleasing een brutoloonruil. Daarmee doe je minimaal 20 en soms tot wel 70% voordeel wanneer je het vergelijkt met een fiets kopen als particulier, op voorwaarde dat de fiets effectief voor woon-werkverkeer wordt gebruikt. Dankzij de maandelijkse huurformule van meestal drie of vier jaar ruil je per maand telkens een klein bedrag van je brutoloon in. Als werknemer betaal je geen RSZ-bijdrage, geen voordeel alle aard voor die fiets en er zijn geen patronale bijdragen. Dat leidt de mensen naar de fiets, gewoon omdat het zeer voordelig is. Anderen die er al een wilden kopen, gaan dan overwegen om eventueel een duurder model te kiezen, omdat ze nu de mogelijkheid krijgen om voor die fiets van hun dromen te gaan. Tot slot kan je in sommige sectoren de eindejaarspremie in het kader van het cafetariaplan aanwenden voor het aangaan van een fietsleasing. Ook voor ambtenaren verloopt de nieuwe leasingprocedure meestal via de eindejaarstoelagen. Voor ambtenaren is dat de interessantste formule, omdat die eindejaarstoelagen het zwaarst belast worden, namelijk aan 53,5%. Bij een leasing wordt je bruto meteen hetgeen je netto overhoudt. Afhankelijk van de grootte van je eindejaarspremie kan je in enkele jaren je fiets leasen.
Wat zijn de voordelen van fietsleasing?
De voordelen van fietsleasing zijn aanzienlijk. Naast het financieel interessante plaatje is er de ontzorging voor de werknemer zelf. Zo is die fiets meteen verzekerd voor diefstal, heb je een onderhoudsbudget en zit er vaak pechhulp mee in het pakket. De werknemers worden bovendien aangezet om te fietsen en kunnen dat ook nog combi neren met de kilometervergoeding. Sinds 1 mei 2023 is er een verplichte fietsvergoeding voor alle werknemers en die bedraagt nu minimaal 0,29 euro per gefietste kilometer met een plafond van 40 kilometer per enkel traject. Heel wat werkgevers betalen echter een hogere kilometervergoeding uit. Bedragen tot 0,36 euro per kilometer en tot 3.610 euro op jaarbasis zijn voor de werknemer vrijgesteld van belasting en social bijdrage. Zo kan je op één jaar een mooi bedrag aan fietsvergoeding binnenhalen, zodat je op twee of drie jaar tijd een fiets hebt terugverdiend. Dat verklaart mee het succes van de high-end speedpedelecs en andere dure fietsen, die dankzij leasing en fietsvergoeding veel meer binnen eenieders bereik komen.
De populariteit van fietsleasing blijft maar groeien. Het aandeel werknemers dat geniet van die formule is in het eerste semester van 2024 gestegen tot 1,91% van de werkende bevolking. Daar zou de invoering van de verplichte fietsvergoeding vanaf 1 mei 2023 wel iets mee te maken kunnen hebben, want op één jaar tijd steeg het aantal fietsleasende werknemers met een kwart. Ter vergelijking: 14,7% van alle werknemers beschikken in 2024 nog over een bedrijfswagen*, wat aantoont dat er nog een enorm groeipotentieel is om van de auto naar de fiets over te stappen. Bedrijven die resoluut de kaart van de fiets kiezen, zijn getuige van de grote en gezonde mobiliteitshift die dit teweeg brengt. In plaats van 10 minuten aan te schuiven om met de wagen het bedrijvenpark te verlaten, zijn de werknemers op de fiets al vaak halverwege hun traject naar huis.
Fietsen financieel ondersteunen.
Die stijging naar 1,91% is logisch als je een kleine rekensom maakt. Rij je drie keer per week over 48 weken – je moet ook eens vakantie nemen – en bedraagt je afstand naar het werk 20 kilometer, dan heb je bij een kilometervergoeding van 0,35 euro na één jaar al 2.016 euro opgespaard. Zo krijg je al fietsend jouw bedrag dat je inlevert voor de leasing al vlotjes terug. En je wordt nog eens fitter op de koop toe. Bovendien bieden steeds meer bedrijven de fietsleasingformule aan. Volgens Acerta was dat in het eerste semester van 2024 al 2,29% van alle werkgevers. Ook hier is het effect van de verplichte fietsvergoeding zichtbaar.
Fietsleasepubliek groeit.
Nu zal de overheid de fietsleasingformule ook aan de federale ambtenaren aanbieden. Ook leraars genieten er intussen van. Dat is een aanzienlijk deel van de werkende bevolking én dan ook nog eens een deel dat baat heeft bij fietsen naar de werkplek.
“ ER IS NOG EEN ENORM GROEIPOTENTIEEL OM VAN DE BEDRIJFSWAGEN NAAR DE FIETS OVER TE STAPPEN”
DE FIETSLEASEMARKT IN cijfers
Groeiende fietsvloot TRAXIO VELO bracht de fietsvloot van alle fietsleaseondernemingen in kaart en we stellen vast dat er in België in totaal 166.796 leasefietsen rondrijden, waarbij er alleen al in 2024 52.278 zijn bijgekomen.
De populariteit van de e-bike in België is voor een groot deel aan fietsleasing te wijten, want vier op vijf leasefietsen heeft elektrische ondersteuning.
Maar liefst 54% van de leasefietsen in 2024 zijn e-bikes uit het stads- of trekkingsegment. Die kunnen dan ook op heel wat vlakken worden ingezet. Ze zijn niet alleen perfect om de afstand van en naar het werk te overbruggen, maar ook om boodschappen mee te doen, de kinderen naar school te brengen of in het weekend te genieten van een uitstap.
FIETSLEASING IS EEN STEVIGE STEUN VOOR DE FIETSENWINKEL
De fiscale voordelen van fietsleasing hebben de afgelopen jaren geleid tot een sterke toename van het fietsgebruik voor woon-werkverkeer. Volgens de Mobiliteitsbarometer van Acerta is het aantal praktische verplaatsingen van en naar het werk met de fiets in de afgelopen vijf jaar met maar liefst 35% gestegen. Toch is de fietssector de laatste jaren in woelig water beland. De enorme piek in verkoop die we zagen tijdens de coronacrisis heeft de markt voor de nodige uitdagingen gesteld. We werden geconfronteerd met stocktekorten, transport- en onderdelenkosten die de pan uit swingden, enorme wachttijden voor fietsen … Die schaarste keerde nadien om in overschotten. Sommige bedrijven of handelaars die teveel vanuit buikgevoel of gewoonte werkten en te weinig vanuit datagedreven inzichten, kwamen in de problemen door een te kleine cashflow en financiële buffer. Voeg daar een uiterst onzeker economisch klimaat, geopolitieke spanningen én een op weer- kundig vlak historisch slecht 2024 aan toe en je krijgt een uitdagende mix die ervoor heeft gezorgd dat in 2024 4,73% minder fietsen werden verkocht dan in 2023. In totaal klokten we in België af op 540356 fietsen
Fietshandelaar in polepositie
Leasingmaatschappijen nemen een stuk van de marges van de fietshandelaar, maar toch is het leasingverhaal vooral een opportuniteit voor de retailer. De verkoop van leasefietsen gebeurt immers vooral via fysieke fietsenwinkels. Jaar na jaar zien we het vertrouwen van de fietser in de vakhandelaar dan ook stijgen. Ons eigen marktonderzoek in het najaar van 2024 bevestigt die tendens. Van de 2.000 Belgen die we toen bevroegen, gaf 74% aan dat hij of zij z’n fiets het liefst koopt in een fietsenzaak. Door de techniciteit van (elektrische) fietsen en de hoge kostprijs ervan, houdt men toch nog steeds vast aan het advies van een expert. Ook de servicefactor speelt natuurlijk een grote rol. Leas efietsen worden haast altijd verkocht met een onderhoudspakket. Dat service-aspect creëert een zekere gemoedsrust én een extra connectie met de fietsenzaak waar de fiets werd gekocht.
Leasefietsen maken 40% van de verkoop uit
Het feit dat we over een verlies van ‘maar’ 4% spreken, is voor een groot deel te danken aan leasing. Die stuwt mensen immers niet alleen richting de fiets, maar ook richting de fietshandelaar. Naar schatting 40% van de fietsen die in ons land worden verkocht, zijn leasefietsen. Een wijziging aan het systeem van de fietslease zou voor de fietsenwinkel dramatische gevolgen kunnen hebben. De goeie verkoop van leasefietsen zorgt ervoor dat er ook in het tweedehandsverhaal de komende jaren muziek zit. Door de populariteit van leasing worden meer en meer jonge tweedehandsfietsen aangeboden. Fietshandelaars die hier op een slimme manier mee omgaan, kunnen allicht een stevig graantje meepikken van dit ‘nieuwe’ marktsegment.
WAT MET HET MOBILITEITSBUDGET?
Wanneer een werknemer vandaag recht heeft op een bedrijfswagen, dan kan dat ‘ingeruild’ worden voor een mobiliteitsbudget. De federale regering kondigde in haar regeerakkoord 2025-2029 aan dat ze het mobiliteitsbudget openstelt voor alle werkne mers én dat werkgevers vanaf 2026 verplicht zullen worden om het mobiliteitsbudget aan te bieden aan werknemers die recht hebben op een bedrijfswagen. Op zich is dat een positieve maatregel, maar het houdt enkele valkuilen voor de fietsenbranche in. Een eerste heeft te maken met de manier waarop het mobiliteitsbudget vandaag is georganiseerd: Huisvestingskosten als deel van het mobiliteitsbudget Het mobiliteitsbudget is onderverdeeld in drie pijlers. Enerzijds kan een bedrijfswagen ingeruild worden voor een elektrische of hybride wagen. Nog een optie – de zogenaamde ‘derde pijler’ – is kiezen voor een vergoeding onder de vorm van extra loon. In de tweede pijler wordt het mobiliteitsbudget aangesproken om duurzame vervoersmiddelen en huisvestingskosten te financieren, zoals een abonnement voor het openbaar vervoer, een lidmaatschap voor een deelwagen, de aankoop van een fiets … Maar gek genoeg kan het mobiliteitsbudget dus ook worden aangewend om de huur of de hypotheek af te lossen. En daar wringt volgens ons het schoentje. Wat is het probleem? Inschattingen tonen aan dat momenteel zo’n 77% van de gebruikers van het mobiliteitsbudget dit voornamelijk besteden aan die huisvestingskosten. Dit staat in contrast met de oorspronkelijke doelstelling van het mobiliteitsbudget, namelijk het bevorderen van een duurzame mobiliteit. Het uitbreiden van het mobiliteitsbudget in zijn huidige vorm, zal er dus ongetwijfeld nog meer een soort financiële optimalisatietool van maken, eerder dan een maatregel die ten dienste staat van de verduurzaming van het woon-werkverkeer. Elke persoon die immers voor een terugbetaling van zijn huisvesting kiest, zal zich ook nog steeds verplaatsen. De gegronde vrees is dat hiervoor dan naar een goedkope tweedehandse en dus meer vervuilende wagen zal gegrepen worden.
Wat is de oplossing?
Pijler 1 Milieuvriendelijke bedrijfswagen Pijler 2 Duurzame vervoersmiddelen en huisvestingskosten + ➡ + Fiets Elektrische wagen of hybride Pijler 3 Cash Tickets of abonnement openbaar vervoer Huurwagen of deelauto huur appartement dichtbij het werk Mobiliteitsbudget Bij TRAXIO VELO zijn we voorstander van een verplicht minimumpercentage van het mobiliteits budget dat moet worden gereserveerd voor duurzame vervoersmodi, zoals de fiets, openbaar vervoer of gedeelde mobiliteitsdiensten. Dit zal bijdragen aan het bevorderen van multimodali teit en het verminderen van de ecologische voetafdruk van het woon-werkverkeer.
De verplichte fietsvergoeding die op 1 mei 2023 werd ingevoerd, heeft een enorme boost gegeven aan het woon-werkverkeer op twee wielen én aan het aantal fietsleasings. Voor wie vandaag met de fiets naar het werk gaat, is de fietsvergoeding vrijgesteld tot een maximum van 0,36 euro per afgelegde kilometer en tot een maximum van 3.610 euro per jaar. Wie bijvoorbeeld op 10 kilometer van het werk woont en dagelijks met de fiets pendelt, verdient wekelijks 36 euro netto. Wanneer je dat extraatje mee in rekening brengt bij je fietsleasing, dan stel je vast dat een zo’n leasefiets je soms amper nog iets kost. Wat is het probleem? Als een werknemer binnen het mobiliteitsbudget kiest voor een bedrijfsfiets, dan kan een fietsvergoeding enkel toegekend worden als dit uitdrukkelijk in het mobiliteitsbeleid van de werkgever is voorzien. Maar dan wordt de vergoeding betaald uit het individuele mobiliteitsbudget van de werknemer en vormt ze dus geen extra voordeel. Meer zelfs: het kan het gebruik van de fiets ontmoedigen, want het beschikbare bedrag voor andere opties vermindert. Wat is de oplossing? De kilometervergoeding voor fietspendelaars moet ook binnen het mobiliteitsbudget een netto loonvoordeel opleveren. Op die manier worden werknemers toch weer extra aangemoedigd om voor de fiets te kiezen, eerder dan voor een elektrische wagen of voor de mogelijkheid om huisvesting te financieren via een budget dat daar in principe nooit voor werd ontwikkeld
Fietsleasing vs het mobiliteitsbudget
Zodra een werknemer gebruikmaakt van het mobiliteitsbudget én hier niet kiest voor de fiets, dan kan hij of zij – met uit zondering van enkele specifieke gevallen - geen beroep meer doen op fietsleasing via flexibele verloning. De combinatie van een gebruik van het mobiliteitsbudget samen met een fietsleasing via een ander wettelijk systeem is immers niet mogelijk. Dat is nadelig, want wie kiest voor de aan koop van een fiets binnen het mobiliteits budget, die betaalt 100% van de fiets. En dat terwijl je via leasing zo’n 40% minder betaalt dankzij het belastingvoordeel dat je met de brutoloonruil doet. Wat is het probleem? Wanneer het mobiliteitsbudget wordt uitgebreid zonder een correcte inpassing van de fietsleasing, zullen minder mensen voor de voordelige leasingformule kunnen kiezen. Wat is de oplossing? Het fiscaal gunstige systeem voor fiets leasing moet ook binnen het mobiliteits budget behouden blijven om het voor werkgevers en werknemers aantrekkelijk te houden om te kiezen voor de fiets als vervoermiddel.
De wegen slibben dicht vol auto’s en vrachtverkeer. De fiets is dan ook het antwoord op het mobiliteitsprobleem, of dat nu als alleenstaand vervoersmiddel is of als onderdeel van een multimodale aanpak. Fietsleasing is een succesverhaal. Tal van werknemers en werkgevers zien de vele voordelen in en benutten die formule om het woon-werkverkeer anders, beter en gezonder aan te pakken. Het mobiliteitsbudget heeft in zijn huidige vorm echter een aantal leemtes die het succesverhaal van de fiets kunnen belemmeren, maar door een correctere combinatie en integratie van het mobiliteitsbudget en fietsleasing kan dit verholpen worden.
WAAROM INVESTEREN IN DE FIETS?
Kort door de bocht gesteld: de fiets is het vervoersmiddel van de toekomst. Wie had zich twintig jaar geleden kunnen voorstellen dat in onze stadscentra boodschappen aan huis zouden worden geleverd met gekoelde bakfietsen? Of dat je langs fiets- snelwegen in haast kaarsrechte lijnen en weg van het autoverkeer van de ene stad naar de andere zou kunnen fietsen? Dankzij de elektrificatie van de aandrijving en de enorme diversificatie van het aanbod, wordt de fiets steeds vaker een plaatsver- vanger voor de auto of zelfs de bestelwagen. Zowel op het vlak van gezondheid, milieu als mobiliteit biedt de fiets anno 2025 niets dan voordelen.
Fietsen is gezond
We hoeven er geen tekening bij te maken dat fietsen goed is voor je gezondheid, maar een onderzoek dat in Nederland werd gevoerd*, heeft enkele jaren terug gekwantificeerd wat het specifieke gezondheidsvoordeel voor het land is. Nederlandse volwassenen tussen de 20 en 90 jaar spenderen wekelijks gemiddeld 74 minuten op de fiets en dat zorgt volgens het onderzoek dat er jaarlijks 6.500 sterfgevallen minder zijn en dat Nederlandse mensen een half jaar langer leven. Voor de Nederlandse economie betekent dat ook een jaarlijkse besparing van 19 miljard euro op gezondheidszorg. Stevige cijfers in een land waar natuurlijk heel wat wordt afgefietst. Maar ook bij ons zijn de voordelen voor de gezondheidszorg significant.
Fietsen is duurzaam
Ook dit is een open deur intrappen: fietsen is goed voor het klimaat. Natuurlijk heeft de productie van een fiets en het transport ervan ook een ecologische voetafdruk. En wanneer je elektrisch rijdt, dan moet je incalculeren dat een accu laadbeurten nodig heeft. Maar dan nog is het een flink stuk duurzamer om met de fiets de baan op te gaan dan met de auto. Onderzoek in Duitsland* heeft begroot dat tegen 2035 maar liefst 25 miljoen ton CO² kan worden bespaard wanneer er volop wordt ingezet op de bouw van fietsinfrastructuur en het gebruik van e-bikes en speedpedelecs.
Fietsen is tijdsefficiënt
Zeker in en rond steden is de verkeerscongestie in ons land enorm. Je moet haast het geduld van een zenboeddhist aan de dag leggen wanneer je tijdens spitsuren van de ene kant van een stad naar de andere kant wil geraken met de wagen. De coronapandemie en het vele thuiswerk zorgden voor een sprankeltje hoop dat het tij gekeerd was, maar neen: ons verkeer staat stil. En het openbaar vervoer? Laat ons zeggen dat daar nog enige ruimte voor verbetering is. De enige manier om toch nog vlot van A naar B te geraken, is simpelweg de fiets. Geen files, geen vertraging, geen stakingen … Enkel een lekke band kan nu en dan misschien eens roet in het eten gooien.
De halfintegrale Just Go T 7055 DBL heeft met het Ford Transit basisvoertuig een mooi snoetje. Decoratie op de flanken is eenvoudig maar mag gezien worden. Het koetswerk sluit perfect aan het basisvoertuig. Dat is een Ford Transit met verlaagd chassis met een turbo dieselmotor 2,0 l TDCi van 130 pk die op zijn beurt bediend wordt met een 6 trap automaat.
Voor het koetswerk heeft Dethleffs sandwich panelen met aluminium buitenbeplating gekozen. Bodemplaat is 49 mm dik, zijwanden zijn 34 mm dik en voor het dak 35 mm met een hagelbestendige bovenplaat. Achteraan is een garage met langs iedere kant van de kampeerauto een deur. In de garage is plaats voor een paar fietsen, verschuifbare ankerringen zitten in speciale profielen. Een koffer voor 2 gasflessen is voorzien en het luikje voor de wc cassette ontbreekt niet. Rode achterlichten zijn in de witte bumper verwerkt. Een 70 cm brede buitendeur met venster en centrale vergrendeling sluit het interieur af. Voor sommige bewoners zal de instap tamelijk hoog uitvallen zeker omdat er geen stevige handgreep geplaatst om je aan vast te houden. Vijf open gaande ramenvensters hebben muggen horren en verduisteringrollo’s.
Nog maar nauwelijks binnen gestapt en je krijgt al een aangenaam gevoel. Eenvoudig mooi meubeldecor met horizontale houttekening verhoogd de ruimtelijke indruk. Knap afgewerkt en het ziet er allemaal stevig gebouwd uit. Gordijnen aan de vensters, het maakt wonen nog gezelliger. Parketvloer met brede planken past best in deze uitvoering.
De Just Go T 7055 DBL is een ideale kampeerauto voor een gezin met 2 kinderen. Zijn er geen kinderen kan een koppel genieten van een ruim bemeten kampeerauto. Met het hefbed dat een optie is zijn er 4 volwaardige slaap- en zitplaatsen.
Achteraan is een eilandbed van eventjes 1,5 m breed met de dikke comfortale matras op een lattenbodem nodigt hij al direct uit om een dutje te doen. Onder de lattenbodem zien we een watertank liggen dicht bij de achterwielen van de Ford, we kunnen er ook een blik in een deel van de garage werpen. Links en rechts van het bed zijn kleerkasten goed bereikbaar via 3 brede treden ook handig om in het bed te geraken. In de onderste trede is een luikje om een bergvak te bereiken. Om de bovenkasten met hun twee kleurige licht gebogen deuren aan het hoofdeinde van het bed te bereiken zal het bed voor de meeste bewoners als opstap moeten dienen. Onderaan de bovenkasten zijn vaste leeslampen. Een dakluik zorgt voor de verluchting. Een Truma Combi 6 met ringverwarming zullen de winterkampeerders zeker waarderen tijdens de koude maanden.
Sanitair
Het sanitair behoort hier tot de slaapkamer en is af te sluiten met een goed sluitende deur. Voor zwervers met wat lange benen moet de wc deur open staan. Ontwerpers hebben de inrichting sober gehouden. Echter al wat men nodig heeft is aanwezig. Een draaibare wc een waskommetje met warm en koud water verwerkt in een legplank. Er onder een kast met deur om toiletspullen in te leggen. Een grote spiegel met ernaast open legvakken met stootranden. We vonden het spijtig dat de wanden in dat donker grijs materiaal waren gemaakt het geeft wel een warmer gevoel. Een lichte kleur zou volgens ons hier beter passen. Aan de overkant is een douchecel afsluitbaar met een ondoorzichtbare glazen deur. Op de bodem ligt een lattenwerk, twee aflopen zorgen dat al het water weg kan. De wanden zijn in wit kunststof materiaal. De dakverluchter had best wat groter mogen zijn. Tenslotte is er nog een bar om natte kleren aan te hangen. Na de ochtend opknap trapje af deur dicht en we bevinden ons in het woongedeelte.
Als we uit de slaapkamer komen hebben we aan onze linkerkant de keuken. Met heel veel goede wil zouden we het een L keuken kunnen noemen. Ze ziet er zeer stabiel uit en is keurig afgewerkt. Onder het aanrecht zijn 3 zelf sluitende laden plus een kast met vuilbakje aan de deur. Heel het voorfront is in houtdecor dat vormt een chique contrast met het donker grijs van het aanrecht en de aanpalende wanden. Aanrecht heeft een blinkende tweekleurige afboording. Hier staat ook het bediening paneeltje om het hefbed op en af te laten gaan. In het aanrecht zijn 2 kookvuren, spoelbak met warm en koud water, af te dekken met een zwarte plaat. Onder de bovenkast met haar tweekleurige deur zijn 2 spotlichten plus twee 230 V stopcontacten. Draaien we ons om hebben we op ooghoogte geplaatste 137 l Thetfort Tower absorptie koelkast. Onderaan is een lade.
Komen we stilaan vooraan waar de zitgroep met zijbanken opgesteld is. Wat een ruimte. Aan de open geklapte tafel zit men met 4 heel comfortabel. Komen er 2 zwervers op bezoek kunnen ze plaats nemen op de draaibare zetels van de stuurcabine. Links en rechts zijn opengaande vensters plus het dakluik boven de stuurcabine, aan licht en ventilatie dus geen gebrek. Combinatie van licht en donker grijze wanden en tafel geven een aangenaam gevoel. Vier spotlampen boven de tafel geven genoeg licht om de kleine lettertjes van een boek te lezen. Gaat de aandacht naar een TV aan de buiten deur is sfeerlicht voorzien. Als bij gelegenheid 2 passagiers mee op zwerftocht gaan kan van de zijzitbanken een bed worden gemaakt. De zijzitbanken kunnen omgevormd worden tot zitbanken met hoofsteunen veiligheidsgordels in de rijrichting. De 0,7 m brede buitendeur is langs binnen in donker grijs, centrale vergrendeling, bergvakje en het slot in een lichte kleur.
Een deel van de elektronica is zichtbaar en goed bereikbaar onder het deksel van een zitbank. Verdeeld over het interieur zijn er voldoende 230 volt stopcontacten. Het elektrisch bediend 2,0 x 1,4 m groot hefbed hangt hoog genoeg om niet te storen als je recht staat. Bovenkasten met hun tweekleurige licht gebogen deuren gaan mee op en af met het hefbed. De Just Go T7055 DBL kan men zonder hefbed bestellen dan zijn de vaste bovenkasten groter.
In de Fort Transit stuurcabine zijn 2 draaibare comfortabele zetels met armsteunen. Schapjes en kunststof kleine kastjes boven in de stuurcabine zijn een lust voor het oog. Het stuurwiel is van een heel rij knopjes voorzien eer je weet waarvoor die allemaal dienen ben je al een tijdje op vakantie. Daarbij heeft de Ford nog een 6 trap automaat, het plezier om te rijden kan niet meer op.
Samen gevat
Het interieur van de Just Go T 7055 DBL is eenvoudig maar zeer vakkundige gemaakt. Hout decor voor de meubelen en grijze zachte wanden vormen samen een gezellig verblijf. Om de prijs niet te laten oplopen werd voor een vlak modern meubilair gekozen, alle onnodige sierstukken werden weggelaten. Alles is aan boord voor zowel een comfortabele zomer als wintervakantie te beleven. Een ideale gunstig geprijsde zwerfauto voor een gezin zonder of met 2 kinderen.
Technische gegevens.
Basis voertuig: Ford Transit met laag chassis
Motor: Turbo diesel 2,0 l TDCi Ford Ecoblue 130 pk
MTM; 3.500 kg
Rijklaar: 2.914 kg (afhankelijk van de uitrusting.)
Next 380, een nieuw caravanmerk volgt blijkbaar de trend naar licht eenvoudig ingerichte caravans. Het motto van dit merk is trouwens “instappen, aankomen en genieten”. Met dit merk hoopt men nieuwe generatie kampeerders aan trekken die het licht, compact en functioneel wil hebben.
Dat wil niet zeggen dat het interieur een primitieve uitrusting heeft. Alles wat aan boord is om een leuke vakantie te beleven vindt men ook in een Fendt caravan.
De Next 380 is ontworpen om door elektrische of kleine wagens getrokken te worden. Het gewicht speelt een belangrijk rol om het rijbewijs niet te vergeten.
Next 380 heeft een aerodynamische vorm, zijn schuin achterfront is een blikvanger. Eenvoudige verkeerslichten zijn in de witte bumper geïntegreerd. Gladde aluminium buitenplaten, licht getinte vensters en de knappe decor tekeningen geven hem een chick uiterlijk. De opbouw wordt gedragen door een licht Al-Ko chassis met een geknikte as wat een ideale wegligging waarborgt. Mooie sierringen op wielen zijn als de puntjes op de i. Vier witte handgrepen op goede hoogte vallen bijna niet op. De koffer onder het bed is langs een buiten serviceluik te bereiken. De gasfles heeft zijn langs de linkerkant bereikbare koffer met in de bodem een verluchting. In plaats van achteraan een fietsrek werd dit op de dissel gemonteerd waar geen venster in het voorfront is.
Via een mobiel opstapje komen we door de ééndelige buitendeur in een verrassend grote leefruimte voor deze korte caravan. Dat ontstaat door slechts achterin en vooraan een bovenkast te hebben. Aan de zijkant zijn open legplanken met stootranden. Bovendien bevordert de horizontale houtekening van het houtdecor het ruimtelijk gevoel nog meer. De architecten van de Next hebben het zich niet te moeilijk gemaakt met de indeling. Vooraan een Fransbed en het sanitair, achterin een zitgroep voor twee of drie bewoners is zowat een succesvolle indeling in de caravanwereld. Voor de open legplanken en de schappen naast de keuken hebben de ontwerpers een slimme oplossing uitgewerkt. Opvouwbare vilten dozen vinden er hun plaats. Veel reisgerief kan men in die dozen bergen, daarna op de schappen met stootrand zetten en men kan snel vertrekken. Een comfortabele matras ligt op lattenbodems en kantelt met een sterk veersysteem omhoog. Kijkt je in de koffer merkt je duidelijk dat de Next in de Fendt fabrieken gemaakt is. Watertank, boiler en de buizen voor de lucht verwarming zijn keurig geïnstalleerd en beveiligd tegen verschuivende bagage met aangepaste bescherm elementen. Het is oppassen geblazen om niet veel in de grote koffer te leggen want dat kan de kogeldruk te veel verhogen. Naast het Fransbed verborgen achter een goed sluitende deur is een vaste wc eenvoudig om netjes te houden. Een houder voor een rol wc papier is voorzien plus enkele kapstokjes aan de deur. Een wit waskommetje gedragen door een kastje met deur onder de ovale spiegel is vlot bereikbaar naast het bed. Een 230 v stopcontact is hoog bijna tegen het plafond te vinden. Aansluitend is een kleerkast met wegneembare schappen om ze eventueel als kleren hangkast te gebruiken. Dometic mocht de koelkast met links en rechts draaiende deuren leveren. Om nog een kastje onderaan te hebben is de koelkast op een praktische oog hoogte geplaatst.
In het 1,24 m brede licht grijze aanrecht zijn is één RVS bak 2 kookvuren en het spoelkommetje met plooibare waterkraan geïntegreerd. Een zwarte plaat dekt alles netjes af. Vooraan en aan de linkerkant is voldoende werkblad om de culinaire gerechten voor te bereiden. Onderaan zijn twee diepe brede zelf sluitende laden. Daaronder een open ruimte om een luifel of voortent te bergen, een ideale plaats boven de as. In de in 2 gedeelde bovenkast heeft er één een schapje voor het kleine keuken gerief. Daaronder gegroepeerd de bediening van de Truma, lichtschakelaar en twee 230 Volt stopcontacten. De deur heeft een drukknop sluitsysteem. Licht van de lange smalle lamp onder de bovenkast is er voldoende.
Komen we achterin bij de zitgroep met zijn panoramisch uitzicht door de 3 ramen. De opengaande venster met muggenhor en verduisterings rollo’s zorgen voor voldoende licht en ventilatie. Om het gezellig te maken hangen er gordijnen met een vrolijke tekening. Stevige zit-en rugkussens bevorderen het zitcomfort aan de grote verschuifbare tafel. In één van de zitbanken is de nieuwe Truma geïnstalleerd. Hier zien we ook het perfecte werk van Fendt zijn werknemers. Goed beschermde warme lucht buizen liggen tegen de zijwanden, stroomdraden en gasleidingen zijn keurig verankerd. Om bij de inhoud van de zitbanken te geraken moeten eerst het zit- en rugkussens verwijderd worden. Een plafond lamp levert veel licht op de tafel, je kan het omschakelen in een zacht sfeervol licht. Een heel zacht licht komt van een soort zwanenhals lichten uit de 4 hoeken. Voor de vloer heeft de fabrikant voor een donker parket tekening gekozen.
Samen gevat.
De Next 380 is ontworpen voor kampeerders die een eenvoudig functioneel interieur willen. Verwarming voor jaarlijks gebruik is een noodzaak. Niet te zwaar om met elektrische of andere kleine wagens te trekken. De Next 380 is op alle punten te herkennen aan de hoogwaardige afwerking.
Technische gegevens.
Totale lengte 5,88 m
Opbouw lengte 4,60 m
Lengte interieur 4,37 m
Totale breedte 2,19 m
Totale hoogte 2,59 m
Stahoogte 1,98 m
Frans bed 2,02 x 1,33 m
Omgebouwde zitgroep 2,01 x 0,96 m
Dikte bodem 37 mm
Dikte wanden en dak 31 mm
Uitrusting
Verwarming Truma Vario Heat gasverwarming
Koelkast Slim Tower compressor Dometic 92 l
MTM 1.00kg
Prijs 20.500 €
Pakketten.
Zoals het bij de meeste Duitse merken de gewoonte zijn er een paar pakketten als optie te koop.
Pack NEXTec 1.1 bevat: Serviceluik, fietsdrager voor 2 personen. Samen 33 kg prijs 1.430 euro.
Pack NEXTec 1.3 bevat: Serviceluik, fietsdrager voor 2 personen. Samen 33 kg prijs 1.430 euro.