JE AUTO WATERBEWUST WASSEN IN EEN PERIODE VAN DROOGTE?
JA, HET KAN : IN DE CARWASH!
Uitzonderlijk warme temperaturen en weinig neerslag houden ons land al een aantal weken in de ban. TRAXIO, de mobiliteitsfederatie die ook de carwashes in België overkoepelt, roept op om bewust om te gaan met water : wie zijn wagen ‘waterbewust’ wil wassen, zoekt bij voorkeur een professionele carwash op in plaats van zelf aan de slag te gaan met tuinslang en emmer.
Johan Maesen, vertegenwoordiger van de carwashes binnen TRAXIO legt uit : “Professionele carwashinstallaties gebruiken meer dan 90% gerecycleerd water, waardoor ze veel duurzamer zijn dan thuis zelf je auto te wassen. Afhankelijk van het type wasstraat vergt een wasbeurt zo’n 500 à 600 liter water. Slechts 10% hiervan is 'vers water', de overige 90% zijn gerecycleerd en worden telkens weer opnieuw gebruikt. Bovendien gebruiken de meeste carwashes regenwaterbuffers. Leiding of stadswater is pas een laatste optie.”
Het verband tussen carwashen en douchen
Een wasbeurt in de professionele carwash is dus duurzamer dan een autowasbeurt thuis. Johan Maesen verduidelijkt. “Een tuinkraan heeft een debiet van zo’n 20 liter per minuut. Je auto nat sproeien, wassen met één of twee emmertjes en vervolgens weer af spoelen kost al snel minimum 100 liter water. Dat is bijna het dubbele van een passage door de carwash. Bovendien vloeien daarbij - naast het water - ook reinigingsproducten en vuil/slib ongefilterd in de riolering”.
Om het even in perspectief te zetten: een gemiddeld bad vraagt 120 liter water en vijf minuten douchen kost zo’n 40 liter. Een passage door de wasstraat vergt dus ongeveer evenveel water als een lange douchebeurt. Dus even samen douchen en je hebt een bezoek aan de carwash bespaard, althans op waterniveau.
Kies voor een professionele carwash die het milieu respecteert
TRAXIO wijst wel op het verschil tussen een professionele automatische carwash en de zogenaamde hand carwashes. “Elke professionele wasstraat is gehouden aan een strikte reglementering op het vlak van waterrecyclage, afscheiding van olie en vetten, gebruik van biologisch afbreekbare producten en sociale wetgeving. De sector wordt hier ook regelmatig op gecontroleerd. Professionele carwashes moeten periodiek hun slib verwijderen en laten verwerken door een gespecialiseerde firma om verontreiniging tegen te gaan. Bij niet-gereglementeerde carwashes worden deze voorschriften en de sociale regelgeving maar al te vaak niet nageleefd. Kies dus bewust voor een carwash die het milieu en de sociale wetgeving naleeft.”
|