De betrouwbaarheid onderzoeken van alcoholtesters die online te koop zijn, is niet alleen belangrijk voor het publiek dat er eentje wil kopen. Er zijn ook veel preventieadviseurs, ziekenhuizen etc. die dergelijke toestellen gebruiken om alcoholmisbruik op te sporen. Daarom heeft Vias beslist om een test uit te voeren op enkele van de meest succesvolle toestellen die online te koop zijn bij een wereldbekende webwinkel. Test in een gehomologeerd labo De toestellen zijn getest in het Alcometrie labo van Vias institute. Dat is geaccrediteerd volgens de ISO-norm 17025. De tests werden uitgevoerd volgens de internationale standaard voor ademanalysetoestellen voor persoonlijk gebruik. Ten eerste controleerde Vias of de alcoholtesters voldeden aan de nauwkeurigheidseisen. Ten tweede werd de test herhaald nadat de apparaten waren opgeslagen bij -5 graden. Zeker op koude winterdagen kan deze temperatuur in deze tijd van het jaar gemakkelijk benaderd worden als het toestel zich lange tijd in de wagen bevindt. Op beide tests werd een tolerantiemarge van 20% toegepast, zoals de officiële norm toelaat. De 5 geselecteerde apparaten zijn geen wegwerptesters, maar kunnen meerdere keren gebruikt worden om de alcoholconcentratie in de uitgeademde lucht te controleren. Deze toestellen behoren tot de meest verkochte exemplaren op internet. De prijzen variëren van 12 euro voor de goedkoopste tot 100 euro voor de duurste. Een van deze alcoholtesters kan via Bluetooth worden verbonden met een smartphone. Hier zijn de 3 belangrijkste bevindingen van deze tests:
1. Misleidende reclame Op het online verkoopplatform wordt beweerd dat deze apparaten “snelle resultaten geven om te beoordelen of je rijgeschikt bent”. Ze worden voorgesteld als “professionele blaastests” of “politieblaastests”, wat helemaal niet het geval is. Dit is niets meer en niets minder dan misleidende reclame. De apparaten die door de politie worden gebruikt, zijn uiteraard kwalitatiever en onderworpen aan veel strengere normen.
2. Onduidelijke meeteenheden Het alcoholgehalte van een persoon kan op twee verschillende manieren worden gekwantificeerd: 0,22 mg alcohol per liter uitgeademde alveolaire lucht (de eenheid die de politie gebruikt) komt overeen met 0,5 gram alcohol per liter bloed (of 0,5 ‰). Tijdens deze test bleek dat de eenheid die de apparaten gebruiken helemaal niet duidelijk was. Sommige gebruikers kunnen denken dat ze “veilig” zijn als ze bijvoorbeeld “0,3” op het kleine schermpje van het apparaat zien verschijnen, terwijl ze positief zijn als de meeteenheid van het apparaat mg/l is.
3. Onnauwkeurige en onbetrouwbare resultaten Op kamertemperatuur gaven 4 van de 5 geteste apparaten resultaten die incorrect waren of slechts de juiste waarde benaderden. Sommige overschatten het alcoholgehalte van de gebruiker, andere onderschatten het. In het eerste geval is dit niet al te ernstig voor de verkeersveiligheid, aangezien de bestuurder zal worden ontmoedigd om het stuur te nemen. In het tweede geval is het veel problematischer: het apparaat kan sommige positieve bestuurders de indruk geven dat ze achter het stuur kunnen kruipen terwijl dat niet zo is. Naast het verhoogde risico op een ongeval, zullen deze bestuurders ook tegen de lamp lopen als ze worden gecontroleerd door de politie.
Bij de test bij een temperatuur van -5°C waren de resultaten nog slechter: geen van de geteste apparaten kon het exacte alcoholgehalte van de gebruiker aangeven, wat bewijst dat hun onbetrouwbaarheid toeneemt wanneer de weersomstandigheden verslechteren en de bestuurder het apparaat bijvoorbeeld in de kou gebruikt. We stelden ook vast dat 1 apparaat stukging tijdens de tests. Conclusie Slechts weinig elektronische alcoholtesters die je (goedkoop) online kan kopen, zijn echt nauwkeurig en betrouwbaar. Sommige zijn zelfs gevaarlijk omdat ze een alcoholpromillage aangeven dat lager is dan de werkelijke waarde, waardoor de bestuurder de indruk krijgt dat hij of zij achter het stuur kan plaatsnemen terwijl dat in feite niet het geval is. Om betrouwbaar te blijven, moeten ze in principe elke 6 maanden worden gekalibreerd door de fabrikant, iets wat in de praktijk quasi niemand doet. Kortom, je kunt beter voor een BOB kiezen als je gaat feesten - het is veiliger en zo ben je altijd zeker om altijd onder de wettelijke alcohollimiet te zitten!
Als je toch een elektronische alcoholtester wilt kopen, kun je het beste voor wat duurdere apparaten gaan, ook al bieden die niet altijd een onfeilbare kwaliteitsgarantie. Je moet ook rekening houden met de volgende punten:
- Controleer of het toestel geconfigureerd is in de juiste eenheid (mg/l) en voldoet aan de Belgische vereisten (de limiet in België is 0,22 milligram alcohol per liter uitgeademde lucht, of 0,5 gram alcohol per liter bloed)
- Een apparaat kopen met een duidelijke gebruiksaanwijzing zodat de meetresultaten correct kunnen worden geïnterpreteerd
- Voor een betrouwbare meting mag de persoon 15 minuten voor de test geen alcohol drinken of roken
- Wees ervan bewust dat het alcoholgehalte in het bloed nog kan stijgen nadat de test is afgenomen!
|
|