FIETSLEASING ALS STIMULANS
De populariteit van fietsleasing blijft maar groeien. Het aandeel werknemers dat geniet van die formule is in het eerste semester van 2024 gestegen tot 1,91% van de werkende bevolking. Daar zou de invoering van de verplichte fietsvergoeding vanaf 1 mei 2023 wel iets mee te maken kunnen hebben, want op één jaar tijd steeg het aantal fietsleasende werknemers met een kwart. Ter vergelijking: 14,7% van alle werknemers beschikken in 2024 nog over een bedrijfswagen*, wat aantoont dat er nog een enorm groeipotentieel is om van de auto naar de fiets over te stappen. Bedrijven die resoluut de kaart van de fiets kiezen, zijn getuige van de grote en gezonde mobiliteitshift die dit teweeg brengt. In plaats van 10 minuten aan te schuiven om met de wagen het bedrijvenpark te verlaten, zijn de werknemers op de fiets al vaak halverwege hun traject naar huis.
Fietsen financieel ondersteunen.
Die stijging naar 1,91% is logisch als je een kleine rekensom maakt. Rij je drie keer per week over 48 weken – je moet ook eens vakantie nemen – en bedraagt je afstand naar het werk 20 kilometer, dan heb je bij een kilometervergoeding van 0,35 euro na één jaar al 2.016 euro opgespaard. Zo krijg je al fietsend jouw bedrag dat je inlevert voor de leasing al vlotjes terug. En je wordt nog eens fitter op de koop toe. Bovendien bieden steeds meer bedrijven de fietsleasingformule aan. Volgens Acerta was dat in het eerste semester van 2024 al 2,29% van alle werkgevers. Ook hier is het effect van de verplichte fietsvergoeding zichtbaar.
Fietsleasepubliek groeit.
Nu zal de overheid de fietsleasingformule ook aan de federale ambtenaren aanbieden. Ook leraars genieten er intussen van. Dat is een aanzienlijk deel van de werkende bevolking én dan ook nog eens een deel dat baat heeft bij fietsen naar de werkplek.
“ ER IS NOG EEN ENORM GROEIPOTENTIEEL OM VAN DE BEDRIJFSWAGEN NAAR DE FIETS OVER TE STAPPEN”
DE FIETSLEASEMARKT IN cijfers
Groeiende fietsvloot TRAXIO VELO bracht de fietsvloot van alle fietsleaseondernemingen in kaart en we stellen vast dat er in België in totaal 166.796 leasefietsen rondrijden, waarbij er alleen al in 2024 52.278 zijn bijgekomen.
De populariteit van de e-bike in België is voor een groot deel aan fietsleasing te wijten, want vier op vijf leasefietsen heeft elektrische ondersteuning.
Maar liefst 54% van de leasefietsen in 2024 zijn e-bikes uit het stads- of trekkingsegment. Die kunnen dan ook op heel wat vlakken worden ingezet. Ze zijn niet alleen perfect om de afstand van en naar het werk te overbruggen, maar ook om boodschappen mee te doen, de kinderen naar school te brengen of in het weekend te genieten van een uitstap.
Meer info. TRAXIO VELO
|