Recentelijk werd bekend dat heel wat voeding, die we in de winkels kopen, er de laatste jaren een stuk gezonder op is geworden. Ze bevat nu minder suiker, zout en/of vetten. Toch vindt Big Maggie dat het nog beter kan en wil ze een extra voedingslabel op de voedingswaren, een zgz ‘nutri-score’, zodat de verbruiker kan zien of ze al dan niet voedzaam en gezond genoeg zijn. Dat label gaat van A over BCD naar E. A zou zeer gezond zijn, E het minst. Bij Delhaize zouden de eigen producten zo al gedeeltelijk worden aangeduid en bij Colruyt wil men hetzelfde doen. Daar zijn wel enkele bedenkingen bij.
Om te beginnen is de regel niet verplicht en bindend. Daar komt bij dat die aanduiding gebeurt door het bedrijf dat ze maakt cq verdeelt. Men kan zich daarbij afvragen welk bedrijf een van zijn eigen producten het label E zal geven, ook als het dat verdient. Tenslotte is niet iedereen gediend met een product dat zo goed als geen suiker, vet of zout bevat. Dat hangt af van mens tot mens en vooral van wat die mens verzet. De huidige seniorengeneratie blijkt nog niet teveel last te hebben gehad van al die producten die niet gezond genoeg zouden geweest zijn, want ze wordt steeds ouder. Verschillende categorieën van mensen hebben wel degelijk suiker, vet en zout nodig.
---
In het kader van bovenstaande past het bericht dat de Finse legertop speelt met het idee om haar troepen tweemaal per week alleen nog vegetarisch eten te geven. Gelukkig is de Finse minister van landsverdediging er tegen. Kinderen en mensen die zware beroepen uitoefenen,zoals bv militairen, hebben ook proteïnen en koolhydraten nodig. Als men die niet binnen krijgt, is men verplicht voedingsupplementen* te nemen, wat niet iedereen zich kan veroorloven. Dat men her en der tegenwoordig vegetarisch eten als keuze aanbiedt, is één zaak, maar dat gaan verplichten is er ver over. Om even bij het Finse leger te blijven, daar is nu slechts een half procent van de militairen vegetariër. Een leger dat moet teren op bv linzensoep en boerenkool zal het niet lang volhouden als het er echt om gaat.
* Tenslotte nog dit: ondergetekende bekent elke dag een voedingssupplement te nemen. Na mijn gebruikelijk ontbijt van twee boterhammetjes met kaas en zelfgemaakte confituur, eet ik elke morgen als dessert een vers ei van de eigen kippen! Vroeger bakte ik het, daarna kookte ik het, maar sinds kort pocheer ik het in de microgolfoven, waarin het klaar is op één minuut. Voor de geïnteresseerden: de eierschaal breken en het ei in een halve koffietas water droppen. De tas in de magnetron zetten en bedekken met een schoteltje. De oven op één minuut zetten en klaar is kees. Goedkoper kan niet.
|