Inhoud blog
  • Gelukkig staat er een huis naast
  • Successen van Niesmann-Bischoff
  • In Frankrijk
  • Lage-emissiezones Frankrijk
  • Frankrijk
  • De nieuwe Subaru
  • een nieuwe reeks Etrusco Base
  • Frankrijk
  • Een laadplein in Kortenberg
  • Een oude stadspoort
  • Goed om weten
  • OP weg naar het salon van Düsseldorf
  • Carav
  • Een sterke brug
  • Speed Pedelecs
  • Andere stijl
  • De nieuwe kachel van Truma
  • Eens een stadspoort
  • Mistig weer
  • Gevaar voor bosbranden
  • Camperbus met hefdak
  • Kamperen in China
  • Achteruit kijken is noodzakelijk
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Startpagina !
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Caravan en Zwerfauto nieuws
    Weetjes over caravans en zwerfauto's
    19-05-2025
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. een nieuwe reeks Etrusco Base

    Etrusco T6.9SB Base

    Etrusco heeft naam gemaakt als fabrikant van degelijke kampeerauto’s tegen een redelijke prijs.

     We bekeken de T 6.96 SB Base of dat voor dit voertuig waar is.

    Etrusco behoort tot de Erwin Hymer groep. De wagens worden in Val de Pesa in Italië gemaakt. Een beetje verrassend kwam de fabrikant onlangs met een scherp berekende nieuwe reeks Base tevoorschijn. Twee 7 m lange modellen vielen ons direct op, de halfintegrale T 6.9 SB en de T 6.9 BB beide met een MTM van 3,5 ton. De grote verschillen zijn te vinden bij de indeling. De BB heeft achterin stapelbedden, de zitgroep kan tot bed worden omgevormd, als optie is nog een hefbed mogelijk. Op die manier is hij meer gemaakt voor een gezin met kinderen. Voor de SB gingen de gedachten meer naar een koppel dat van meer ruimte houdt. Achterin boven de garage zijn enkele bedden met de bekende mogelijkheid om er één groot bed van te maken. De keuken sluit aan tussen zitbank en bed, het sanitair aan de andere zijde tussen bed en buitendeur. Koetswerk

    Wat direct opvalt is het hoekige neusje boven de stuurcabine. Het is eenvoudiger te maken dan de afgeronde neusjes van zijn broeders en veranderd niets aan de inhoud en de rijeigenschappen. Op het laag chassis monteerde men een 41 mm dikke sandwichplaat met een polyester onderplaat. Diezelfde panelen maar 34 mm dik dienen voor de wanden en voor het 33 mm dikke dak. Voor de isolatie gebruiken de Italianen het water afstotend EPS isoleermateriaal. Aan het vlakke achterfront bestaat de bumper uit drie delen, bij een kleine beschadiging goedkoop te herstellen omdat de hele bumper niet moet vervangen worden. Om de prijs nog wat te kunnen drukken is er geen venster in de buitendeur, ze heeft echter een goed vergrendelsysteem. De garage is groot genoeg om een stel noodzakelijke fietsen mee te nemen. Aan de rechterkant verborgen achter een deurtje is de koffer voor twee 11 kg gasflessen.

     

    Bij een eerste blik valt het eenvoudig rechtlijnig meubilair op. Aangepaste kleuren maken het interieur sfeervol. Bekijkt men de meubelen iets beter ziet men het knap vakwerk. Kanten van deuren en wanden zijn fijn afgewerkt, de kussens met een stevige vulling voelen aangenaam aan. Natuurlijk valt het hier en daar een beetje op dat we hier met een instap model te maken hebben. Prijs en minder gewicht moet ergens gezocht worden zonder dat de infrastructuur van heel de kampeerauto verminderd.

    Zo is er achterin enkel een bovenkast tegen de achterwand. Geen bovenkasten open of gesloten langs de zijwanden, ook geen gordijnen aan de vensters. Wat wel knap en comfortabel is het tussenkussen van het bed dat de volle lengte van de matrassen heeft. Onder de voeteinde van de bedden zijn hang- en legkasten. Met een laddertje aan het voeteinde komt men vlot in het bed.Voor een koppel of zelfs met drie is de zitgroep ruim bemeten. Een comfortabele zitbank voor 2 met veiligheidsgordels, hoofdsteunen plus de draaibare zetel van de chauffeur laten een gezellig “onderonsje” toe.

    Een Truma Combi 4 met 10 boiler is de zitbank heeft genoeg warme lucht uitlaten om het gezellig warm te houden tijdens de koude dagen.Het verschuifbare tafelblad steunend op 1 poot is voldoende groot om borden, teljoren en nog wat te etaleren. De licht gekleurde bovenkast met haar donkere deur en handgreep sluit niet aan bij de keukenbovenkast. Dat bespaart weer enkele kilogram. LED lichten geven op plaatsen waar het nodig is helder licht op andere plaatsen is het zachter om het gezellig te houden.

     

    De keuken

    De keuken is slim bedacht. Ontwerpers hebben ze rechthoekig gehouden, met 2 deuren en een lade. Het aanrecht om wat meer werkblad te krijgen steekt wat voorruit, met heel veel goede wil zou men aan een L vorm kunnen denken. Twee kookvuren met piëtzo ontsteking plus de spoelbak kunnen afzonderlijk met afdekbladen verstopt worden. De gasafsluiters zijn verborgen achter een deur. Een 135 l compressor koelbox houdt voeding en drank fris.

    In tegenstelling met veel fabrikanten hebben de ontwerpers alle sanitair in één plaats opgesteld. Om een stortbad te nemen draai de spiegelwand met waskommetje  over de wc zo ontstaat een grote douche cel. In de douchebak zijn 2 waterafvoeren. Een acrylglazendeur sluit het sanitair voldoende af.

    Samen gevat

    Al is het nog geen trend en zijn al enkele fabrikanten die hun kampeervoertuigen soberder uitrusten of maken. Kwalitatief zijn vergelijkbaar met hun duurdere broeders. Verwarming, koelkast, vensters, basisvoertuig vinden net zo in luxe types. Bij de instap modellen zijn waar mogelijk geen bovenkast. Als er zijn hebben ze een hoekig uitzicht, het sanitair is wat eenvoudige toch is alles aan boord wat een kampeerder nodig heeft om een leuke vakantie te. De Etrusco t 6.9 SB Base behoort tot die categorie hij is eenvoudig gehouden toch is al het nodige aan boord 

    Technische gegevens.

    Basisvoertuig: Fiat Ducato met laag chassis

    Motor: 2.187 cc 140 pk

    MTM: 3.500 kg

    Rijklaar: 2.785 kg

    Afmetingen: L X B X H: 6,99 x 2.38 x 2,95 m.

    Verwarming; Truma C4

    Tanks: 110 l verswater

            90 l afvalwater.

    Meer info; www.etrusco.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    19-05-2025 om 21:06 geschreven door Flup

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-05-2025
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frankrijk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    18-05-2025 om 19:19 geschreven door Flup

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een laadplein in Kortenberg

    Kortenberg, 16 mei 2025 – D’Ieteren Energy heeft een belangrijke mijlpaal bereikt in zijn missie om duurzame mobiliteit toegankelijker te maken. Op de site van het recent geopende D’Ieteren House in Kortenberg werd zopas het tweede grootste semi-publieke laadplein van België in gebruik genomen.

    Met maar liefst 78 dubbele Alfen-laadpalen – goed voor in totaal 156 laadpunten – biedt het nieuwe laadplein voldoende capaciteit om een groot aantal elektrische voertuigen gelijktijdig op te laden. Op langere termijn wordt het plein nog uitgebreid met een intelligente load-balancing-functie. De installatie staat alvast open voor iedereen: werknemers, bezoekers, klanten én voorbijgangers kunnen er dus terecht voor een vlotte en betrouwbare laadsessie.

    Toegankelijkheid en gebruiksgemak centraal

    “Het nieuwe laadplein in Kortenberg – dat mede gefinancierd werd door de Europese Unie – is een toonbeeld van onze visie: slimme en duurzame energieoplossingen die écht iets betekenen voor mens en maatschappij,” zegt Tangi Merckx, CEO van D’Ieteren Energy. “We willen elektrisch rijden niet enkel aanmoedigen, maar ook faciliteren. Dat doen we door te investeren in toegankelijke infrastructuur op strategische locaties en door in te zetten op slimme en duurzame energieoplossingen die een cruciale rol spelen in de transitie naar elektrische mobiliteit.”

    Het laadplein, dat ook nog 10 (8 ter hoogte van de D’Ieteren Patio en twee ter hoogte van Audi Approved plus/My Way) dubbele laders langsheen de Leuvensesteenweg telt, is volledig geïntegreerd in de duurzame, toekomstgerichte architectuur van D’Ieteren House, het nieuwe hoofdkwartier van de groep. De laadstations kregen een strategische plaats op verschillende delen van het terrein. De technologie van Alfen staat garant voor betrouwbaarheid, gebruiksgemak en compatibiliteit met alle courante elektrische voertuigen.

    Vooruitblik: snelle laadinfrastructuur en uitbreiding

    De opening van het laadplein is echter slechts de eerste stap. D’Ieteren Energy heeft al plannen klaar voor verdere uitbreiding. In de nabije toekomst wordt ook een mogelijkheid tot snelladen toegevoegd, voor gebruikers die hun batterij in korte tijd willen bijladen. En ook ter hoogte van de nieuwe VDFin-gebouwen die nog in volle opbouw zijn, komt er een extra cluster van nog eens 52 semi-publieke laadpunten, op termijn uitbreidbaar met nog eens 14 dubbele laders.

    Deze uitbreidingen kaderen in een bredere strategie van D’Ieteren Energy om zijn laadnetwerk versneld uit te bouwen, zowel op eigen sites als via samenwerkingen met publieke en private partners. Zo wil het bedrijf inspelen op de snelgroeiende vraag naar betrouwbare laadinfrastructuur in België, waar de elektrificatie van het wagenpark steeds meer op kruissnelheid komt.

    Duurzame energie voor een duurzame toekomst

    Naast gebruiksgemak en capaciteit, hecht D’Ieteren Energy ook veel belang aan duurzaamheid. De stroom die via het laadplein geleverd wordt, is 100% afkomstig van hernieuwbare bronnen. De integratie met lokale zonne-energieproductie en slimme laadsystemen zorgt bovendien voor een optimale benutting van energie en netcapaciteit.

    “Duurzame mobiliteit vraagt om meer dan alleen elektrische wagens. Het gaat ook om de energie die ze aandrijft, de manier waarop die opgewekt en verdeeld wordt, en hoe we ons als maatschappij aanpassen aan deze nieuwe realiteit,” aldus Tangi Merckx. “Met dit laadplein tonen we hoe een slimme combinatie van technologie, infrastructuur en visie kan leiden tot concrete vooruitgang.”
    Meer info: Dirk Steyvers
    PR Manager Škoda & Mobility brands, D'Ieteren dirk.steyvers@dieteren.be

    18-05-2025 om 19:17 geschreven door Flup

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-05-2025
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een oude stadspoort
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    14-05-2025 om 20:33 geschreven door Flup

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goed om weten

    Aanwijzingen voor voertuiggewichten en gewichtsgerelateerde informatie

    Elke kampeerauto, elke gesloten bestelwagen en elke caravan is door de fabrikant ontworpen voor een technisch toelaatbare totale massa die tijdens de reis niet mag worden overschreden. De wettelijke voorschriften voor voertuiggewichten zijn opgenomen in de Uitvoeringsverordening (EU) 2021/535 van de Commissie van 31 maart 2021, die uniform van toepassing is binnen de Europese Unie, waarvan wij de belangrijkste inhoud voor u hebben samengevat. Lees de volgende toelichtingen en opmerkingen aandachtig door. Deze zijn vooral belangrijk om rekening mee te houden bij het kiezen van uw voertuig en het configureren van optionele uitrusting. Ook hierin ondersteunen onze retailpartners u graag.

    1. De technisch toelaatbare totale massa (beladen)

    De "technisch toelaatbare totale massa" is het maximale gewicht dat uw voertuig mag hebben tijdens het rijden wanneer het beladen is. Houd er rekening mee dat het overschrijden van de technisch toegestane totale massa tijdens het rijden een veiligheidsrisico kan vormen en in veel Europese landen met boetes kan worden bestraft. Wij raden u daarom aan om uw voertuig voor elke rit te wegen en ervoor te zorgen dat de technisch toegestane totale massa wordt aangehouden. Informatie over de technisch toegestane totale afmetingen voor elke plattegrond vindt u in de technische gegevens.

    2. De massa in rijklare toestand

    De "massa in rijklare toestand" komt over het algemeen standaard overeen met het gewicht van het lege voertuig, volgens de specificaties van de fabrikant, en omvat volgens de wettelijke definitie voor campers en gesloten bestelwagens de brandstoftank die voor ten minste 90% gevuld is, de massa van de bestuurder, die forfaitair met 75 kg in aanmerking wordt genomen, de brandstof en vloeistoffen en de massa van de carrosserie, de bestuurderscabine, de trekhaak (indien standaard gemonteerd) en de bandenreparatieset.

    In het geval van caravans omvat de massa in rijklare toestand de massa van het voertuig dat is uitgerust met de standaarduitrusting volgens de specificaties van de fabrikant, inclusief de vloeistoffen, de massa van de carrosserie, extra trekhaken (indien standaard gemonteerd) en de bandenreparatieset.

    De massa in rijklare toestand voor elke plattegrond vindt u in de technische gegevens.

    Houd er rekening mee dat de informatie over de massa in rijklare toestand in de technische gegevens berekende waarden zijn uit de typegoedkeuringsprocedure. Deze zijn onderworpen aan wettelijk toegestane toleranties tot ± 5%, die een directe invloed kunnen hebben op het resterende laadvermogen van het individuele voertuig.

    Voorbeeld:

    Massa in rijklare toestand volgens technische gegevens: 2.939 kg
    Wettelijk toegestane tolerantie van ± 5 %: ± 147 kg
    Wettelijk toegestane overspanning in rijklare toestand 2.792 tot 3.086 kg

    Informatie over de wettelijk toegestane overspanning van de massa in rijklare toestand is ook te vinden in de technische gegevens.

    Aangezien het optreden van wettelijk toegestane toleranties een directe invloed heeft op het resterende laadvermogen van het individuele voertuig, moet met deze toleranties al bij de configuratie van het voertuig rekening worden gehouden.

    Voorbeeld:

    Als het voertuig in het bovenstaande voorbeeld wettelijk toegestane toleranties van +1% voor de massa in rijklare toestand heeft, neemt de massa in rijklare toestand toe van 2.939 kg naar 2.968,4 kg, waardoor het laadvermogen van het voertuig met 29,4 kg afneemt.

    3. De werkelijke massa van het voertuig en de standaard/optionele uitrusting

    De "werkelijke massa van het voertuig" omvat de massa in rijklare toestand en de optionele uitrusting die af fabriek is geïnstalleerd.

    "Standaarduitrusting" verwijst naar de basisconfiguratie van een voertuig dat is uitgerust met alle wettelijk vereiste functies. Dit omvat ook alle standaard uitrustingsonderdelen. Details over de standaarduitrusting vindt u in onze configurator.

    "Speciale uitrusting" betekent alle uitrusting die niet tot de standaarduitrusting behoort en die in de fabriek onder verantwoordelijkheid van de fabrikant aan het voertuig is bevestigd en door de klant kan worden besteld. Andere accessoires die door de fabrikant, de handelspartner of uzelf zijn geïnstalleerd nadat het voertuig af fabriek is afgeleverd, vallen echter niet onder speciale uitrusting. In onze configurator vindt u ook informatie over de optionele uitrusting die in de fabriek kan worden besteld.

    Houd er rekening mee dat de installatie van optionele uitrusting altijd het laadvermogen vermindert (zie hoofdstuk 5). De maximale massa van de speciale uitrusting die voor welke plattegrond kan worden geselecteerd, vindt u in de informatie op de respectievelijke plattegronden (zie hoofdstuk 6.).

    4. De massa passagiers / het maximale aantal slaapplaatsen

    In het geval van campers en bestelwagens wordt de massa van passagiers berekend op basis van het toegestane aantal personen in de rijmodus, dat voor elke plattegrond in de technische gegevens wordt weergegeven. Voor elke passagier wordt een vast tarief van 75 kg in rekening gebracht, ongeacht hoeveel de passagiers daadwerkelijk wegen. Aangezien de bestuurder echter al in een rijklare staat in de massa is meegeteld, wordt hij niet opgenomen in de massa passagiers. Voor een voertuig met een toegestaan aantal personen in rijmodus van 4 is de massa van passagiers dus 225 kg (3*75 kg).

    Voor caravans wordt in de technische gegevens ook het aantal slaapplaatsen per plattegrond weergegeven. Een afzonderlijke massa die in aanmerking moet worden genomen bij de berekening van de gewichten van het voertuig is echter niet het gevolg van het aantal slaapplaatsen. Het aantal slaapplaatsen in caravans is echter doorslaggevend voor de berekening van het zogenaamde minimale laadvermogen (zie nummer 5.).

    5. Het laadvermogen en het minimale laadvermogen

    In het geval van campers en bestelwagens verwijst het "laadvermogen" naar het verschil tussen de technisch toegestane totale massa met belading en de massa in rijvaardigheid, vermeerderd met de massa van de passagiers en de massa van de optionele uitrusting.

    In het geval van caravans wordt het laadvermogen berekend door de massa in rijklare toestand en de massa van de optionele uitrusting af te trekken van de technisch toelaatbare totale massa.

    Uitvoeringsverordening (EU) 2021/535 schrijft een vast "minimaal laadvermogen" voor door HOBBY gebouwde voertuigen voor bagage en andere items voor die geen deel uitmaken van de in de fabriek geïnstalleerde optionele uitrusting. Dit is om ervoor te zorgen dat u persoonlijke bagage en voedsel (bijv. kleding, toilet- en keukenapparatuur, voedsel, kampeeruitrusting of speelgoed) kunt vervoeren zonder de technisch toegestane totale massa te overschrijden wanneer u geladen bent.

    Voor campers en bestelwagens die door HOBBY zijn gebouwd, wordt dit minimale laadvermogen berekend aan de hand van de volgende formule:

    Minimumlaadvermogen in kg ≥ 10* (n + L)
    n = maximumaantal passagiers plus de bestuurder en
    L = totale lengte van het voertuig in meters.

    Voorbeeld: Voor een camper met 4 goedgekeurde zitplaatsen en een lengte van 7 m is het minimale laadvermogen 110 kg (10*[4+7]).

    In het geval van caravans daarentegen wordt het wettelijk voorgeschreven minimale laadvermogen berekend op basis van het maximale aantal slaapplaatsen:

    Minimumlaadvermogen in kg ≥ 10* (n + L)
    n = maximumaantal slaapplaatsen en
    L = carrosserielengte van het voertuig in meters.

    Voorbeeld: Voor een caravan met 3 slaapplaatsen en een opbouwlengte van 5,5 m is het minimale laadvermogen 85 kg (10*[3+5,5]).

    Dit minimale laadvermogen mag niet worden onderschreden bij het configureren van uw voertuig. Als de werkelijke voertuigmassa door de keuze van de optionele uitrusting zodanig toeneemt dat er niet meer voldoende vrije massa voor de passagiers is (alleen bij campers en gesloten bestelwagens) en het minimale laadvermogen tussen de werkelijke voertuigmassa en de technisch toegestane totale massa, kunt u afhankelijk van de indeling een toename van de voertuigbelasting (toename van de technisch toegestane totale massa) selecteren en/of de optionele uitrusting deselecteren. Anders kunt u het configuratie- en bestelproces niet voortzetten.

    Controleer indien nodig samen met uw HOBBY-dealer of de technisch toegestane totale massa wiskundig niet wordt overschreden, d.w.z. dat er voldoende vrije massa is voor de passagiers (alleen voor campers en bestelwagens) en het minimale laadvermogen.

    6. De maximale massa voor optionele uitrusting

    Om ervoor te zorgen dat de technisch toegestane totale massa van het voertuig, rekening houdend met de massa in rijklare toestand, de massa van passagiers (alleen voor campers en bestelwagens) en het wettelijk voorgeschreven minimale laadvermogen, niet wordt overschreden door de installatie van optionele uitrustingen, heeft HOBBY de installatie van speciale uitrustingen beperkt en een "maximummassa voor speciale uitrusting" van de kant van de fabrikant vastgesteld.

    Voor kampeerauto's en bestelwagens wordt dit in eerste instantie berekend door de massa in rijklare toestand, de massa van de passagiers en het minimale laadvermogen af te trekken van de technisch toegestane totale massa. In het geval van caravans wordt dit berekend door de massa in rijklare toestand en het minimale laadvermogen af te trekken van de technisch toelaatbare totale massa.

    Aangezien de massa in rijklare toestand een berekende waarde is die is onderworpen aan wettelijk toegestane toleranties tot ± 5% en het optreden van deze toleranties kan leiden tot een feitelijke onderbieding van het minimumlaadvermogen, worden de wettelijk toegestane toleranties uit voorzorg ook opgenomen in de maximummassa voor optionele uitrustingen. Er wordt ook rekening gehouden met speciale uitrustingskenmerken van landvarianten/speciale modellen die niet tot de standaarduitrusting behoren.

    Informatie over de maximale afmetingen voor optionele uitrusting vindt u voor elke plattegrond in de technische gegevens.

    Meer info: www.hobby.com

    14-05-2025 om 20:29 geschreven door Flup

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-05-2025
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OP weg naar het salon van Düsseldorf
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    13-05-2025 om 20:51 geschreven door Flup

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Carav
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    CARAVAN SALON 2025: Vrijheid op vier wielen is hier thuis

    's Werelds grootste caravanervaring

    13-05-2025 om 20:47 geschreven door Flup

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    11-05-2025
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een sterke brug
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    11-05-2025 om 20:50 geschreven door Flup

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Speed Pedelecs
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    April 2025 | Nieuwe Speed pedelecs goed op dreef, tweedehandsmarkt gaat er aan een echte rotvaart vandoor


    Filip Rylant, woordvoerder van mobiliteitsfederatie TRAXIO, vat de cijfers als volgt samen: “In het begin van het jaar beleefden we enkele maanden van voorzichtig herstel voor de nieuwe speed pedelecs en nu stagneert het tempo: in april steeg het aantal inschrijvingen lichtjes met +0,3% tot 1.150 eenheden. Toch is er geen reden tot paniek want we verwachten nog een duwtje in de rug dank zij extra inschrijvingen door federale ambtenaren en onderwijspersoneel. Het belang van fietsleasing blijft ondertussen spectaculair groeien, in het bijzonder bij de speed pedelecs, waardoor ook duurdere fietsen toegankelijk worden voor een breder publiek.

    Tegelijkertijd blijft de tweedehandsmarkt er aan een strak tempo vandoor gaan. In april 2025 werden 829 tweedehandse speed pedelecs ingeschreven en dat is een stijging van +18,8% ten opzichte van dezelfde periode in 2024. In tegenstelling tot de nieuwmarkt worden tweedehandse speed pedelecs grotendeels ingeschreven door particulieren; zij kopen vaak tweedehands exemplaren over die zijn vrijgekomen uit leasing.

    Wanneer we naar de totaliteit van de inschrijvingen kijken, dan zien we dat het aandeel van de tweedehandsmarkt tussen 2023 en 2025 is gestegen van 25,9% (1.949 eenheden) tot 27,2% (2.719 stuks), een stijging van niet minder dan 43,6%.

    De gecumuleerde inschrijvingen van nieuwe en tweedehandse speed pedelecs wijst erop dat deze snelle fiets op steeds meer bijval kan rekenen. We verwachten dat de ruimere toegang tot fietsleasing voor overheidspersoneel de cijfers in de komende nog positief zullen beïnvloeden.”

    Cijfers april: marktanalyse door Frank Glorieux, Algemeen Secretaris voor de fietssector bij TRAXIO

    De speedpedelec komt op snelheid: met 1.150 nieuw en 829 tweedehands ingeschreven speedpedelecs in april 2025, was dit een goede maand in de verkoop.

    Voor de nieuwe speedpedelecs nemen we stilaan dezelfde snelheid van inschrijving als in 2024, voor de tweedehands speedpedelecs is er een duidelijke verbetering met een stijging van 8,8 % ten opzichte van vorig jaar.

    Als basisverklaring voor deze goede maand komen een aantal factoren in beeld:

    Het openen van nieuwe fietsleasingmarkten geeft zijn positief effect op de inschrijving van het aantal nieuwe speedpedelecs. 62% van alle nieuwe speedpedelecs is een leasingfiets, en in vergelijking met vorig jaar maakt dit een stijging van bijna 20 % uit.

    Hierbij is het opmerkelijk dat nog meer duidelijk wordt dat de speedpedelec een Vlaams verhaal is, nu de verkoop in Wallonië er 44 % op achteruitgaat. Het gebrek aan goede fietsinfrastructuur is voor de verkoop van de langeafstandsfiets natuurlijk niet goed.

    De tweedehandsmarkt voor de speedpedelec blijft bijzonder goede cijfers scoren. Deze elektrische fiets die tot 45 km. per uur kan halen is een kwaliteitsproduct dat mits goed onderhoud, na een leasingperiode zeker nog een tweede leven kan meegaan. De consument is zich daar wel degelijk van bewust en gaat op zoek naar een goede gebruikte speedpedelec.

    Als files van autoverkeer record na record verpulveren, dan gaat de verkoop van het alternatief voor woon-werkverplaatsing stijgen: ‘men duwt de mensen op de fiets’ wordt door vele fietshandelaren met een glimlach gezegd.

    Natuurlijk begon 2025 ideaal: het lange droge weer maakt een verplaatsing met de fiets zeer aanlokkelijk. Maar een echte fietscommuter laat zich door een beetje regen niet afschrikken.

    Bij analyse van de merkenmarkt van speedpedelecs wordt het stilaan duidelijk dat de fietshandelaar en de consument naar andere merken grijpt dan de ‘usuals suspects’. Een aantal merken hebben bijzonder goede cijfers gehaald in de verkoop in april.

    Inschrijvingen nieuwe speed pedelecs (cumul 2025)

    Hoewel er nog altijd beduidend meer nieuwe SP's worden gekocht, tonen de cijfers van 2024 en 2025 een verschuiving in het marktaandeel tussen nieuw en tweedehands. In de eerste vier maanden van 2024 waren occasie speed pedelecs goed voor 35% van de markt, tegenover 65% voor de nieuwe SP's. Voor dezelfde periode in 2025 is deze dynamiek licht gewijzigd: tweedehands stijgt tot 37,2% tegenover 62,8% voor nieuw.

    Particulier versus bedrijven en leasing (cumul 2025)

    Het leasesegment groeide met een indrukwekkende 19,1% ten opzichte van 2024: van 2.400 eenheden in 2024 naar 2.859 in 2025. Het segment van de particuliere inschrijvingen is gedaald met -26,8%, van 1.490 naar 1.090 stuks. Ook bij de bedrijven zien we een daling: met 4,8%, van 681 naar 648 stuks.

    In de eerste vier maanden van 2025 werd een grote meerderheid van de nieuwe SP’s ingeschreven door niet-particulieren. De markt wordt grotendeels gedomineerd door leasing, goed bijna twee derde voor zijn rekening neemt (62,2%). Particulieren maken 23,7% van de markt uit, terwijl bedrijven goed zijn voor 14,1%.

    Inschrijvingen van tweedehandse speed pedelecs (cumul 2025)

    De markt voor tweedehandse speed pedelecs blijft maar groeien. In de eerste vier maanden van dit jaar werden er al 2.719 opnieuw ingeschreven (+8,8%) tegenover 2.498 in dezelfde periode vorig jaar. Ten opzichte van 2023 bedraagt de stijging zelfs +39,5%.

    Leasefietsen komen na enkele jaren op de markt als betaalbare tweedehands exemplaren indien de eigenaar ervoor kiest om dat model in te ruilen voor een moderner exemplaar. Dat opent perspectieven voor wie op zoek is naar een snel maar betaalbaar alternatief. Bovendien een goed voorbeeld van een circulair product!

    Meer info TRAXIO

    11-05-2025 om 20:48 geschreven door Flup

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Andere stijl
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    11-05-2025 om 20:43 geschreven door Flup

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-04-2025
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De nieuwe kachel van Truma
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

     De nieuwe kachel van Truma

    Volledig elektrisch. Veilige werking. Slim geïnstalleerd.

    .Eezy – de nieuwe elektrische kachel van Truma

    Truma, Europa's toonaangevende leverancier van technische systeemoplossingen voor de caravan- en camperindustrie, kondigt de marktintroductie aan van een nieuwe verwarmingsoplossing: Eezy. De volledig elektrische kachel is geschikt als compacte en extra verwarming voor veel recreatieve voertuigen en toepassingen.

    In voertuigen zonder verwarming zorgt Eezy voor aangename warmte op koude zomernachten of in de overgangsperiode. Voor grotere caravans of campers biedt Eezy extra verwarmingsvermogen voor koude zones, bijvoorbeeld in de nis of de badkamer achterin. Eezy is ook perfect als extra verwarming voor volledig elektrische voertuigen of voertuigen met airconditioning inclusief warmtepompfunctie.

    Technologie die overtuigt

    De verwarming werkt op 230 V wisselstroom. Deze wordt gebruikt om twee verwarmingsspiralen van elk 900 W te laten werken. Het wordt aangestuurd via een 12 V DC-voeding, bijvoorbeeld via de accu van het voertuig. De kamerlucht wordt aangezogen door een geïntegreerde ventilator, indien nodig verwarmd door de verwarmingsspiralen en via de optionele warmeluchtleidingen weer in de woonkamer teruggevoerd. Als puur elektrische kachel maakt Eezy het mogelijk om emissievrij te verwarmen en te profiteren van vaste elektriciteitstarieven op de camping.

    In tegenstelling tot in de handel verkrijgbare elektrische kachels in de meubelbouw, kan Eezy in het voertuig worden geïntegreerd en is het speciaal goedgekeurd voor recreatieve voertuigen. Dit zorgt voor een veilige werking. Eezy is ook zeer compact, in tegenstelling tot gas- of dieselkachels, heeft geen afvoerschoorsteen nodig en kan snel en eenvoudig worden geïnstalleerd of achteraf worden ingebouwd.

    Verschillende ventilatorniveaus voor maximaal comfort

    De gewenste kamertemperatuur wordt ingesteld via een eenvoudig, intuïtief bedieningspaneel. Er kunnen verschillende modi en de gewenste doeltemperatuur worden geselecteerd. De stroom kan zo worden aangepast aan de elektrische zekering bij de stroomaansluiting, bijvoorbeeld de zekering op de camping. In de "max" verwarmingsmodus wordt het voertuig verwarmd met maximaal vermogen en ventilatorsnelheid. Als het voertuig warm moet worden gehouden of elektriciteit moet worden bespaard, kan de verwarmingsmodus "eco" worden geselecteerd. Een lage ventilatorsnelheid zorgt voor een minimale werking van het geluid. In de verwarmingsmodus "Nacht" wordt het voertuig warm gehouden en draait het op de laagste ventilatorsnelheid, evenals de minimale ventilatorsnelheid voor een nog stillere werking. Met een draaischakelaar kan de verwarming worden in- en uitgeschakeld en kan het verwarmingsvermogen worden aangepast. Een andere draaiknop regelt de doeltemperatuur. De kamertemperatuursensor voor temperatuurregeling is geïnstalleerd in het bedieningspaneel. Er kan ook een externe temperatuursensor worden aangesloten.

    Flexibele verdeling van warme lucht

    Eezy kan worden geïnstalleerd met heteluchtverdeling en directe heteluchtuitlaat. Bij gebruik van een warmeluchtverdeling zijn twee warmeluchtuitlaten mogelijk, waarbij de leidinglengte beperkt is tot maximaal 2 m. Als Eezy wordt geïnstalleerd met een directe heteluchtuitlaat, moet er een rooster (accessoire) worden geïnstalleerd voor een veilige werking.

    Het nieuwe extra verwarmingssysteem wordt van 18 tot 26 januari gepresenteerd op het CMT in Stuttgart en is vanaf april 2025 verkrijgbaar bij de vakhandel.

    De voordelen op een rijtje

    • 100% elektrisch: puur elektrische verwarming met 230 V
    • Veilig: speciaal goedgekeurd voor recreatievoertuigen
    • Ruimtebesparend: compact ontwerp, slim geïnstalleerd
    • Gebruiksvriendelijk: intuïtieve bediening en onderhoudsvrij
    • Veelzijdig: flexibel gebruik als compact of extra verwarmingssysteem

    30-04-2025 om 21:09 geschreven door Flup

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eens een stadspoort
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    30-04-2025 om 21:02 geschreven door Flup

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-04-2025
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mistig weer
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    29-04-2025 om 20:54 geschreven door Flup

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevaar voor bosbranden

    Gevaar voor bosbranden: waar moet u op letten bij het kamperen?

    Hoe dichterbij de zomer komt als het favoriete seizoen van kampeerders, hoe verstandiger het is om in de natuur te zijn. Stijgende temperaturen en de toename van droogte verhogen het risico op bosbranden. Daarom zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden op vakantie.

    De nieuwe camping is geopend. Met de steeds frequentere zonnige dagen kunnen er eindelijk weer plannen worden gemaakt voor de volgende kampeertrip. Waar moet de volgende reis heen? Naar de zee, het merengebied of om te wandelen in de bergen of het bos?

    Bosbranden worden meestal veroorzaakt door mensen

    Hoe dan ook, kamperen is een vakantie die zich voornamelijk buiten en in de natuur afspeelt. Dit maakt het des te belangrijker om hier rekening mee te houden, vooral in de droge fasen in de warmere helft van het jaar. Bosbranden worden bijvoorbeeld in 9 van de 10 gevallen door mensen veroorzaakt. Besteed aandacht aan enkele van deze belangrijke punten tijdens uw volgende excursie en draag zo bij aan de bescherming van bossen en dergelijke.

    1. Sigaretten veroorzaken ook branden

    Een brand ontstaat vrij snel als de grond het toelaat. De resterende gloed van een sigaret is hiervoor voldoende. Rook daarom niet in het bos en gooi geen sigaretten uit de auto tijdens het rijden. Zorg ervoor dat je sigaretten echt helemaal op zijn en je kunt ze het beste in een aparte container weggooien of een mobiele asbak meenemen.

    2. Vermijd open haarden en barbecues

    Zelfs als het grillen of stokbrood en marshmellows boven een open vuur laten sissen een prima ding is, moet je je zeker op de aangewezen plaatsen houden en niet zomaar ergens de grill aansteken. In zeer droge perioden moet het zelfs volledig worden vermeden, zelfs als het niet uitdrukkelijk verboden is.

    3. Gebruik geen kaarsen, gloeilampen en dergelijke.

    Zelfs kleine vlammetjes van kaarsen horen niet thuis in het bos. Maar lampen en dergelijke kunnen ook ontbranden als ze oververhit raken of kapot gaan. Wees dus ook hier extra voorzichtig.

    4. Blijf met de auto op parkeerplaatsen

    Het voertuig zelf vormt ook een gevaar en mag daarom alleen worden geparkeerd op officieel aangewezen parkeerplaatsen. Hete uitlaten of katalysatoren van voertuigen die net geparkeerd staan, kunnen het gras of de onderliggende bladeren gemakkelijk doen ontbranden en brand veroorzaken.

    5. Pak het afval weer in

    Neem bij het verlaten van de rustruimte al het afval mee terug. Achtergebleven glazen flessen kunnen bijvoorbeeld bij een bepaalde hoeveelheid zonlicht snel een brandend glas worden en brand veroorzaken. Omringend verpakkingsafval wordt al snel de ideale aansteker. Dus wat al deel uitmaakt van goede manieren, zal in de zomer alleen maar belangrijker worden op het gebied van brandpreventie.

    29-04-2025 om 20:53 geschreven door Flup

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-04-2025
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Camperbus met hefdak
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    28-04-2025 om 21:14 geschreven door Flup

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kamperen in China
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Modern beursformat in een markt met toekomstpotentieel

    28-04-2025 om 21:01 geschreven door Flup

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-04-2025
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Achteruit kijken is noodzakelijk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    26-04-2025 om 19:20 geschreven door Flup

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voor beginnende kampeerders

    Tipps und Tricks für Campinganfänger: So vermeidet ihr Pannen und Unfälle, © Kampus Production

    Tips en trucs voor beginnende kampeerders: hoe voorkom je pech en ongelukken?

    Kamperen en vakanties op wielen blijven een absolute reistrend. Vooral voor beginnende kampeerders zijn er echter een paar dingen waarmee rekening moet worden gehouden: trefwoordbelasting, gewicht enzovoort. Om ervoor te zorgen dat er niets misgaat, heeft de ACV de ultieme gids voor het starten met kamperen uitgebracht. Hier is de belangrijkste informatie.

    Camping blijft in de mode in Duitsland: In 2024 werden ongeveer 43 miljoen overnachtingen geteld op Duitse campings. Dit is het derde recordjaar op rij voor deze vorm van vakantie. Het verlangen naar individuele mobiliteit en reizen dicht bij de natuur heeft in heel Europa aan belang gewonnen en wordt ook weerspiegeld in de voortdurende opkomst van het zogenaamde "van life".

    Maar met de toename van kampeerders op de weg neemt ook het risico op pech en ongevallen toe - bijvoorbeeld veroorzaakt door een gebrek aan rijervaring of onvoldoende kennis van hoe met het voertuig om te gaan. Aan het begin van het seizoen geeft de ACV Automobil-Club Verkehr informatie over de meest voorkomende fouten en geeft praktische tips om deze te vermijden.

    Overbelasting en ongunstige gewichtsverdeling

    Verkeerde belading van de camper kan de rijstabiliteit aanzienlijk aantasten. Overbelading en ongunstige gewichtsverdeling verlengen de remweg en verhogen het risico op kantelen, vooral bij plotselinge uitwijkmanoeuvres.

    ACV-tips:

    Het toegestane totaalgewicht wordt vermeld in deel I van het registratiebewijs (punt F.1). Voor vertrek kan het beladen voertuig worden gewogen - bijvoorbeeld bij recyclingcentra, transportbedrijven of camperdealers. Ook de naleving van de maximale aslasten (punten 8.1 en 8.2) is van cruciaal belang, omdat zelfs overbelasting van afzonderlijke assen een negatieve invloed kan hebben op het rijgedrag.

    Zware voorwerpen zoals gasflessen, gereedschap of drankkratten horen diep en dicht bij de assen, lichte bagage in de bovenste opbergvakken. Een veilige bevestiging van de lading voorkomt wegglijden tijdens remmanoeuvres. Speciale spanbanden, antislipmatten en netten helpen om alles op zijn plaats te houden.

    Extra hulpstukken zoals luifels, fietsenrekken of zonnesystemen verminderen ook het beschikbare laadvermogen en moeten in de planning worden opgenomen.

    Fiets- en dakdragers: Gebrek aan stabiliteit door overbelasting

    Bij het vervoeren van fietsen moet speciale aandacht worden besteed aan het gewicht - e-bikes zijn aanzienlijk zwaarder dan klassieke fietsen en kunnen het toegestane laadvermogen van een drager snel overschrijden. Een verkeerd gemonteerde of overbelaste drager kan de achterste structuur van de camper beschadigen door trillingen of hefboomeffecten. Bovendien kan de exploitatievergunning van het voertuig vervallen als het toegestane laadvermogen wordt overschreden.

    ACV-tips:

    Installeer draagsystemen altijd vakkundig en belast ze gelijkmatig. Het door de fabrikant opgegeven draagvermogen mag niet worden overschreden voor achter- of dakdragers. In het geval van hefdragers moet ook rekening worden gehouden met de toegestane trekhaakbelasting van de trekhaak (aangegeven op het kentekenbewijs onder punt 13 of op het typeplaatje van de koppeling). Als het hier kritiek wordt, kunnen de (zware) accu's van e-bikes worden verwijderd en in de camper worden opgeborgen. Gebruik dan indien nodig een regenhoes om de aansluitpunten (contacten) van de batterijen te beschermen.

    Bij het beladen van dakdragers moet naast het totale gewicht ook rekening worden gehouden met de dakbelasting. Dit is voertuigspecifiek en vaak aanzienlijk lager dan verwacht - het ligt meestal tussen de 50 en 100 kg inclusief het draagsysteem. Te zware of onbeveiligde dakconstructies verhogen het zwaartepunt van de auto en verminderen de rijstabiliteit, vooral in bochten, bij uitwijkmanoeuvres en zijwind.

    Daarnaast is het raadzaam om tijdens pauzes in de reis regelmatig de bevestigingen te controleren, omdat schroefverbindingen door trillingen kunnen losraken.

    Download de gratis
    CARAVAN.fm app

    Luister wereldwijd naar ons in de beste kwaliteit en zonder interferentie. Download de app voor Android of iOS.

    Rijgedrag: Gebrek aan routine verhoogt het risico op ongevallen

    Campers verschillen aanzienlijk van conventionele personenauto's - in grootte, gewicht en reactievermogen. Langere remafstanden, traag stuurgedrag, de grotere draaicirkel en de grotere gevoeligheid voor zijwind vereisen een anticiperend en aangepast rijgedrag. Vooral bij huurauto's ontbreekt vaak de nodige oefening in het omgaan met de afmetingen en rijeigenschappen.

    ACV-tips:

    Voor de eerste rit is het raadzaam om een uitgebreide proefrit te maken, idealiter op verschillende soorten wegen - inclusief manoeuvreren, achteruitrijden en parkeren. Het oefenen van rijmanoeuvres op een open terrein helpt om een zelfverzekerd gevoel te ontwikkelen voor de breedte, hoogte en lengte van het voertuig. Het rijden op smalle straatjes of rotondes moet ook van tevoren worden geoefend.

    Als u zich wilt concentreren op extra veiligheid, kunt u een speciale rijveiligheidstraining voor campers volgen. Deze trainingen leren op een praktische manier om te gaan met gevaarlijke situaties zoals noodremmen, zijwind of uitwijkmanoeuvres en vergroten het bewustzijn van de fysieke grenzen van het voertuig.

    Zudem ist es ratsam, regelmäßig den toten Winkel zu kontrollieren und die Spiegel korrekt einzustellen - besonders bei größeren Aufbauten ohne Rückfahrkamera. Der Einsatz von Zusatzspiegeln oder Kamerasystemen kann die Übersicht beim Rangieren und Spurwechsel deutlich verbessern.

    Rangierunfälle durch eingeschränkte Übersicht

    Unfälle beim Einparken oder Rangieren sind besonders häufig - etwa auf engen Campingplätzen, bei schlechter Sicht oder unter Zeitdruck nach langer Anreise. Schäden entstehen oft durch Kollisionen mit Pollern, Mauern, Bäumen oder anderen Fahrzeugen. Auch der größere tote Winkel bei Wohnmobilen erhöht das Risiko.

    ACV Tipps:

    Technische Hilfsmittel wie Rückfahrkameras, Einparksensoren oder 360-Grad-Kamerasysteme erleichtern das Rangieren erheblich. Ebenso hilfreich ist eine zweite Person außerhalb des Fahrzeugs, die mit klaren Handzeichen einweist - vor allem bei Rückwärtsfahrten oder Wendemanövern in engen Bereichen.

    Vor dem Rangieren empfiehlt sich ein kurzer Rundgang um das Fahrzeug, um Hindernisse wie niedrige Pfosten, überhängende Äste oder unebene Bodenverhältnisse frühzeitig zu erkennen. Spiegelerweiterungen oder Zusatzkameras verbessern die Sicht nach hinten und zur Seite und sind besonders bei Fahrzeugen ohne serienmäßige Rückfahrtechnik sinnvoll.

    Auch bei kurzen Fahrmanövern sollte auf niedrige Anbauteile wie ausfahrbare Trittstufen oder Fahrradträger geachtet werden - sie sind häufige Kollisionspunkte bei Rangierunfällen.

    Brücken, Tunnel und enge Durchfahrten: Abmessungen werden unterschätzt

    Ein häufiger Fehler: Die tatsächliche Höhe oder Breite des Fahrzeugs wird nicht korrekt eingeschätzt - besonders bei Mietfahrzeugen oder durch montiertes Zubehör wie Dachboxen, Solarpanels oder Fahrradträger. Schäden an Brücken, Unterführungen, Tunneln oder engen Durchfahrten entstehen dabei oft durch Unachtsamkeit oder falsche Routenwahl.

    ACV Tipps:

    Eine gut sichtbare Notiz mit Fahrzeughöhe, -breite und -länge im Cockpit - etwa als Aufkleber im Sichtfeld - hilft, kritische Situationen zu vermeiden. Die tatsächlichen Abmessungen sollten inklusive aller Anbauten gemessen und notiert werden, da sie oft deutlich von den Herstellerangaben abweichen.

    Bei der Routenplanung unterstützen Navigationsgeräte oder Apps mit speziellen Wohnmobil-Profilen, die Durchfahrtshöhen, Gewichtsbeschränkungen und enge Straßen berücksichtigen. Zusätzlich empfiehlt sich, bereits im Vorfeld Informationen über die Infrastruktur am Reiseziel einzuholen - insbesondere bei Fahrten durch historische Ortskerne, Bergdörfer oder ländliche Regionen mit eingeschränkter Straßenführung.

    Auch bei scheinbar harmlosen Zufahrten zu Campingplätzen, Parkhäusern oder Tankstellen kann es zu Engstellen kommen. Spontane Abkürzungen oder Wendemanöver in unbekanntem Terrain sollten vermieden werden, wenn die Durchfahrtsverhältnisse unklar sind.

    Reifenpannen durch falschen Druck und Überalterung

    Wohnmobilreifen sind besonderen Belastungen ausgesetzt: hohe Zuladung, lange Standzeiten und vergleichsweise geringe Fahrleistung fördern die Materialermüdung. Ein zu niedriger Reifendruck führt vor allem bei hoher Beladung zu übermäßiger Wärmeentwicklung - im schlimmsten Fall kommt es zum Reifenplatzer.

    ACV Tipps:

    Der Reifendruck sollte regelmäßig geprüft und an die tatsächliche Beladung angepasst werden - idealerweise vor jeder längeren Fahrt. Die vom Fahrzeug- oder Reifenhersteller empfohlenen Werte sind meist im Türrahmen, im Tankdeckel oder in der Betriebsanleitung angegeben.

    Ein Austausch der Reifen sollte spätestens nach sechs Jahren erfolgen - auch bei ausreichendem Profil. Das Reifenalter lässt sich über die vierstellige DOT-Nummer an der Reifenflanke ermitteln. Reifen mit dem Zusatz "CP" (Camping) sind speziell für Wohnmobile ausgelegt und besser für höhere Lasten und längere Standzeiten geeignet.

    Een visuele inspectie is nuttig voordat u aan uw reis begint: let op scheuren, poreuze plekken, ingetrokken voorwerpen of ongelijkmatige slijtage - dit laatste kan duiden op een verkeerde luchtdruk of chassisproblemen. Het reservewiel mag ook niet worden vergeten en moet in goede staat verkeren.

    Verkeerd tanken met dure gevolgen

    Vooral in het geval van onbekende voertuigen, huurauto's of onvoldoende gemarkeerde vulopeningen kan er tijdens het tanken snel verwarring ontstaan. Een veel voorkomende oorzaak is de verwarring van diesel en benzine, wat kan leiden tot aanzienlijke motorschade in moderne injectiesystemen. In zeldzame gevallen wordt er per ongeluk brandstof in de verswatertank gevuld - bijvoorbeeld in het geval van slecht geëtiketteerde of gesloten vulopeningen, zoals kan voorkomen bij oudere of omgebouwde voertuigen.

    ACV-tips:

    De vulopeningen moeten permanent en duidelijk gemarkeerd of van een kleurcode zijn voorzien - controleer dit bij voorkeur wanneer u het voertuig overneemt. Bovendien kan visuele identificatie (bijv. gekleurde deksels of stickers) verwarring voorkomen.

    Als er toch verkeerd wordt getankt, start de motor dan in geen geval en zet het contact niet aan - zelfs de kleinste hoeveelheden van de verkeerde brandstof in het systeem kunnen dure schade veroorzaken. In dit geval moet onmiddellijk contact worden opgenomen met de pechhulpdienst, zodat het brandstofsysteem goed kan worden afgetapt en gereinigd.

    Als er per ongeluk brandstof in de verswatertank is bijgevuld, moet deze volledig worden geleegd en intensief worden gereinigd - idealiter door een gespecialiseerde werkplaats. In dit geval is het niet meer mogelijk om het water te gebruiken, zelfs niet na een eenvoudige spoeling.

    26-04-2025 om 19:18 geschreven door Flup

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-04-2025
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op een camping
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    24-04-2025 om 21:14 geschreven door Flup

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thetford geeft uitleg over koelkasten
    Thetford legt het uit

    RV koelkasten: gas-absorptie versus 12V-compressor koelkasten - een oplossing voor elke behoefte
     
    Bij het kiezen van een koelkast voor je kampeerauto of caravan zijn er twee dominante opties op de markt: de traditionele gas-absorptiekoelkast (3-weg) en de moderne 12V-compressor koelkast. Ze hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Het is daarom essentieel om hun verschillen te begrijpen en zo te bepalen welk type het beste past bij jouw behoeften. We zetten de belangrijkste punten van beide technologieën op een rijtje zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor een zorgeloze reis.
    Absorptie (3-weg) koelkasten
    Absorptiekoelkasten werken anders dan de ‘gewone’ koelkasten die we thuis gebruiken. In plaats van een compressor gebruiken ze een warmtebron – zoals een gasbrander of een elektrisch element – om het koelsysteem aan te drijven. Die warmte zet een fysisch proces in gang dat uiteindelijk voor de koeling in de koelkast zorgt. Hierbij komt er echter ook veel warmte vrij. Daarom hebben campers met absorptiekoelkasten ventilatieroosters en in sommige gevallen zelfs extra ventilatoren nodig.
    Sterkste punten en afwegingen
    Absorptiekoelkasten bieden drie belangrijke sterke punten:
    1. Flexibiliteit (altijd een beschikbare energiebron)
    2. Geluidsarm
    3. Hoge prestaties bij gematigde omgevingstemperaturen
    Absorptiekoelkasten worden ook wel '3-weg' koelkasten genoemd omdat ze kunnen werken op 12V, 230V of gas. Dit maakt ze bijzonder geschikt voor off-grid reizen. De N4000-serie van Thetford blijft bovendien betrouwbaar koelen, zelfs bij spanningsschommelingen tussen 160V en 220V – handig dus voor wisselende omstandigheden.
    Een ander groot voordeel is de stille werking van absorptiekoelkasten. Doordat ze geen bewegende onderdelen hebben, werken ze bijna geruisloos. Ideaal voor wie in alle rust wil kamperen.
    Tot slot werken absorptiekoelkasten het best bij gematigde buitentemperaturen, doorgaans tussen 10°C en 32°C. In dat bereik kun je rekenen op een betrouwbare koeling.
    Hoewel absorptiekoelkasten zeer veelzijdig zijn, zijn er wel een paar praktische aandachtspunten om rekening mee te houden. Zo moet het koelsysteem enkele uren op voorhand worden gekoeld, en hangt de koelsnelheid af van de energiebron van je kampeerauto of caravan.
    Bovendien moeten absorptiekoelkasten voor een optimale prestatie op een vlakke ondergrond worden geplaatst (maximale hellingshoek kleiner dan 2,5˚), omdat het systeem afhankelijk is van de zwaartekracht om het koelmiddel effectief te laten circuleren.
    Tenslotte is in warmere klimaten een goede ventilatie essentieel om de koelefficiëntie te behouden. Je verbetert de koelprestaties bij warm weer aanzienlijk door je kampeerauto of caravan zo te parkeren dat de koelkastzijde in de schaduw ligt, ventilatieroosters op de juiste plek te hebben en eventueel een extra ventilator te gebruiken.
    12V-compressor koelkasten
    12V-compressor koelkasten werken hetzelfde als (normale) koelkasten in huis. Ze hebben een koelsysteem dat door een compressor wordt aangedreven. In tegenstelling tot absorptiekoelkasten, die afhankelijk zijn van warmte om te koelen, gebruiken compressorkoelkasten een gemotoriseerd systeem om de temperatuur effectief en efficiënt te regelen.
    Sterkste punten en afwegingen
    12V-compressor koelkasten hebben vier sterke punten:
    1. Snelle en efficiënte koeling
    2. Betrouwbare prestaties bij extreem warme of koude temperaturen
    3. Lager stroomverbruik vergeleken met gas-absorptiekoelkasten
    4. Niet beïnvloed door overhellen
    Compressorkoelkasten koelen snel waardoor ze zeer efficiënt zijn voor frequent gebruik of korte trips. Ze behouden ook consistente koelprestaties ongeacht de omgevingstemperatuur en garaderen zo een betrouwbare werking in extreme hitte of kou.
    Bovendien verbruiken compressorkoelkasten minder stroom dan gas-absorptiekoelkasten en hebben ze veel minder last van het overhellen van je camper of caravan. Daarom bieden ze meer gebruiksgemak op oneffen terrein. Een bijkomend voordeel voor OEM-fabrikanten en doe-het-zelfbouwers is dat er, in tegenstelling tot absorptiekoelkasten, geen uitsparingen voor ventilatieopeningen in het voertuig hoeven te worden gemaakt. Met andere woorden, de installatie is eenvoudiger.
    Hoewel 12V-compressor koelkasten veel voordelen bieden, zijn er een paar factoren om rekening mee te houden. Dit type koelkast werkt volledig op 12V en gebruikt dus stroom uit de accu van je camper bij off-grid gebruik, of de elektriciteit van de camping. Zonder slim energiebeheer kan dit leiden tot een hoger stroomverbruik wanneer je off-grid staat. Gelukkig kun je dat goed opvangen met bijvoorbeeld zonnepanelen, een tweede accu of door bewust met je energie om te gaan. Moderne compressorkoelkasten zijn relatief stil, maar maken nog altijd wat geluid. Een absorptiekoelkast daarentegen werkt vrijwel geruisloos, wat vooral prettig is in kleinere of stille omgevingen. Moderne compressor-koelkasten, zoals de T2000-serie van Thetford, doen hier iets aan met automatische temperatuurregeling (ATC = Automatic Temperature Control). Door continu de temperatuur op drie belangrijke punten te meten, activeert het systeem de koeling alleen wanneer dat nodig is. De nachtmodus zorgt voor een nog stillere werking wanneer dat het meest nodig is en de optie om het vriesvak uit te schakelen verlaagt het energieverbruik gemiddeld met 35%.
    Welke koelkast past het beste bij jou?
    Reis je vaak off-grid en zoek je een stille koelkast die op meerdere energiebronnen werkt? Dan is een absorptiekoelkast een uitstekende keuze – vooral als je zorgt voor goede ventilatie en op tijd begint met voorkoelen.
    Wil je liever sneller koelen, een constantere temperatuur en vind je het geen probleem dat je accu of zonnepanelen wat harder moeten werken? Dan past een 12V-compressorkoelkast beter bij jouw reisstijl.
    Beide typen koelkasten hebben hun plaats in de wereld van kampeerauto's en caravans en de beste keuze hangt uiteindelijk af van hoe en waar je reist. Als je hun sterke punten en beperkingen beter begrijpt, kun je een weloverwogen beslissing nemen die je reiservaring met je kampeerauto of recreatievoertuig verbetert.
    Meer info:www.thetford.com

    24-04-2025 om 21:14 geschreven door Flup

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 26/05-01/06 2025
  • 19/05-25/05 2025
  • 12/05-18/05 2025
  • 05/05-11/05 2025
  • 28/04-04/05 2025
  • 21/04-27/04 2025
  • 14/04-20/04 2025
  • 07/04-13/04 2025
  • 31/03-06/04 2025
  • 24/03-30/03 2025
  • 17/03-23/03 2025
  • 10/03-16/03 2025
  • 24/02-02/03 2025
  • 17/02-23/02 2025
  • 10/02-16/02 2025
  • 03/02-09/02 2025
  • 13/01-19/01 2025
  • 06/01-12/01 2025
  • 30/12-05/01 2025
  • 23/12-29/12 2024
  • 16/12-22/12 2024
  • 09/12-15/12 2024
  • 02/12-08/12 2024
  • 25/11-01/12 2024
  • 18/11-24/11 2024
  • 04/11-10/11 2024
  • 28/10-03/11 2024
  • 21/10-27/10 2024
  • 14/10-20/10 2024
  • 07/10-13/10 2024
  • 30/09-06/10 2024
  • 23/09-29/09 2024
  • 16/09-22/09 2024
  • 26/08-01/09 2024
  • 19/08-25/08 2024
  • 12/08-18/08 2024
  • 05/08-11/08 2024
  • 29/07-04/08 2024
  • 15/07-21/07 2024
  • 08/07-14/07 2024
  • 01/07-07/07 2024
  • 24/06-30/06 2024
  • 17/06-23/06 2024
  • 27/05-02/06 2024
  • 20/05-26/05 2024
  • 13/05-19/05 2024
  • 06/05-12/05 2024
  • 29/04-05/05 2024
  • 22/04-28/04 2024
  • 15/04-21/04 2024
  • 08/04-14/04 2024
  • 01/04-07/04 2024
  • 25/03-31/03 2024
  • 18/03-24/03 2024
  • 11/03-17/03 2024
  • 04/03-10/03 2024
  • 26/02-03/03 2024
  • 19/02-25/02 2024
  • 12/02-18/02 2024
  • 05/02-11/02 2024
  • 29/01-04/02 2024
  • 22/01-28/01 2024
  • 08/01-14/01 2024
  • 01/01-07/01 2024
  • 25/12-31/12 2023
  • 18/12-24/12 2023
  • 11/12-17/12 2023
  • 04/12-10/12 2023
  • 27/11-03/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 13/11-19/11 2023
  • 06/11-12/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 23/10-29/10 2023
  • 09/10-15/10 2023
  • 02/10-08/10 2023
  • 25/09-01/10 2023
  • 18/09-24/09 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 21/08-27/08 2023
  • 14/08-20/08 2023
  • 07/08-13/08 2023
  • 31/07-06/08 2023
  • 24/07-30/07 2023
  • 17/07-23/07 2023
  • 10/07-16/07 2023
  • 03/07-09/07 2023
  • 26/06-02/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 22/05-28/05 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 17/04-23/04 2023
  • 10/04-16/04 2023
  • 03/04-09/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 20/03-26/03 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 06/03-12/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 13/02-19/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 23/01-29/01 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 25/12-31/12 2023
  • 19/12-25/12 2022
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 25/07-31/07 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 13/06-19/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 11/04-17/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 06/09-12/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 02/08-08/08 2021
  • 26/07-01/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 07/06-13/06 2021
  • 31/05-06/06 2021
  • 24/05-30/05 2021
  • 17/05-23/05 2021
  • 10/05-16/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 05/04-11/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 18/01-24/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 07/12-13/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 16/11-22/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 26/10-01/11 2020
  • 19/10-25/10 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 21/09-27/09 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 02/03-08/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 26/02-04/03 2018

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!