NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
 • Wijzigingen - aanvullingen. Het aardappelcontract van Frans Geerts.
 • Wijzigingen - aanvullingen.
 • Wijzigingen - aanvullingen.
 • Wijzigingen - aanvullingen. Vervolg Herinneringen aan W.O. II.
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Kronieken van Leest
  bij Mechelen
  22-02-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  1982 – Boerengilde – Terugblik op 1982

   

  “Zoals het een flinke vereniging betaamt willen we, eens per jaar, verslag uitbrengen van de voorbije werking van de gilde.

  We verheugen ons in een steeds beter deelnemen aan de verschillende activiteiten en dat waren er heel wat.

  -In een overzicht van de jaarkalender tellen we zowat 14 data’s waar we met onze vereniging paraat waren.

  -De inkomsten van ons spruitenbal waren maar pas geteld en we gingen al van start met een ledenfeest. Dit feest verliep in de beste omstandigheden.

  -Op 19 februari ’82 hadden we een ledenvergadering over het gebruik en misbruik van geneesmiddelen. Hier vernamen we dat zelfs een onschuldige aspirine soms gevaarlijk kan zijn.

  -Van 3 tot 28 mei hadden we onze bloemenactie. Ten behoeve van onze leden stelden we honderden perkplanten ter beschikking aan groothandelsprijzen.

  -De bloemen waren nog maar pas geplant en we vertrokken met de fiets. Enkele bestuursleden hadden op voorhand een fijne fietstocht gepland in de streek van Imde-Wolvertem. De voorbereiding liep zelfs zo gesmeerd, dat de kleine wegeltjes op sommige plaatsen moesten verbreed worden om de verkenningswagen van het trio René, Jan en Miel door te laten. De fietstocht was de moeite waard. De weermaker was met ons, en dank zij de voorbereiding was er niets aan het toeval overgelaten.

  -Op 16 mei trokken de mannen van Leest op bedevaart naar Hanswijck, met baard en snor stapten ze ter ere van Onze Lieve Vrouw door de straten van Mechelen. Men zou er bij deze gelegenheid een spel kunnen op na houden ‘wie is wie’. Al bij al deden onze deelnemers het met overgave en zagen hun deelname werkelijk als bedevaart.

  -Na inspanning komt ontspanning. De reislustigen stapten graag de bus op naar de

  ‘Floriade – Expo te Amsterdam’. De rondvaart op de Amsterdamse grachten stelde ook iedereen op prijs. De nieuwsgierigen onder ons gingen ook ’s avonds nog een kijkje nemen in Amsterdag. Er is daar wat te zien.

  -Voor de bestuursleden waren er twee extra activiteiten. Eerst de donderdagavond te Geel met Jos Ghijsen en de viering van 60 jaar KVLV Leest.

  -In augustus vertrokken onze echte reisduiven op een tweedaagse reis naar Attendorn in het Sauerland (land der duizend bergen). Het was geen gezeur want als gids hadden we een directeur. Deze bracht het er zeer goed af, want de deelnemers aan de reis stonden werkelijk paf. En al was het hoopje deelnemers niet te groot, aan pret en ontspanning was er gee nood.

  -Het bleef wel of onze vereniging geen rust kende, want op 12 september sprongen we terug de fiets op naar Klein-Willebroek. Dit was een fietstocht voor de eerste, de tweede en de derde leeftijd samen. Langs Zenne, Dijle en Rupel wisten de gidsen Robert en Jan hun groep zo vlot bij elkaar te houden dat ze werkelijk niemand als vermist moesten opgeven.

  -Ondertussen zaten Paul en Godelief in de Alemstraat al te bibberen, want de week van de landbouw zou bij hen doorgaan, in een loods die enkel in de dromen en op papier bestond.

  Dat Godelief geen dikke tong heeft werd bewezen want na enkele telefoontjes stonden alle diensten van A.V.V. in alarm en op korte tijd stond de loods in de Alemstraat recht. Ook was een werkgroep samengesteld onder impuls van onze plaatselijke geestelijken, versterkt door onze bestuursleden Jan Teughels, René Bernaerts en Jos De Smet werd het hoe en waarom van onze landbouw duidelijk gesteld.    

  De dag zelf was het alle hens aan dek en het gonsde er van activiteiten. Voor het eerst in de Leestse geschiedenis werd er een paardenzegening gehouden. Proficiat aan de L.R.V. Ze brachten het er fijn vanaf. Ook de andere landelijke verenigingen zoals KVLV en KLJ lieten zich niet achteruit zetten, integendeel, doch één man verdiende een specifieke vermelding en dit was aalmoezenier Herregods. Hij bewees eens te meer dat voor hem alles mogelijk is.

  Alles samen kon men spreken van een zeer geslaagde verwezenlijking. Het sluitingsuur bevestigde dit.

  -In oktober begon onze winterwerking met een les over isolatie. De Heer Van Lent leerde ons isoleren, we kregen van hem nog iets extra, hij sprak ons zelfs nog over veiligheid met elektriciteit.

  -November bracht een experimentvergadering voor iedereen toegelaten. De Heer Van Bortel kwam vertellen dat er tegen elk kwaad wel een kruis gewassen is. Hij bracht zijn producten zo aan de man dat het soms wel op een bonte avond leek. Na zijn onderricht sprak, bij wijze van test, ons bestuurslid Dolf de spreker over pijn in de rug.  Hiervan kwam hij rap terug, want voor hij goed besefte wat er gebeurde met zijn pijn, was pastoor Van Bortel met hem achter de muur en behandelde hem met een extra kuur. We dachten die wordt zeker gezond, maar hij lag met den Dolf op de grond.

  Alle gekheid op een stokje, de spreker was toch een wonderbaar man. Gans Leest sprak ervan.

  Dit zijn zowat de samenvattingen van onze activiteiten, we menen u hiermede van dienst te zijn en vragen u om ook in de toekomst in onze werking vertrouwen te hebben.”

  (‘De Band’ februari 1983)

   

   

  22-02-2013 om 19:01 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  1982 – 16 december – De Mechelse Week : K.W.B. Volleybal – Mannen

   

              Leest A – O.L.Vr. Waver A  : 3 – 0  (foto onderaan)

  “Deze topmatch in de Verbondelijke C-afdeling tussen Leest en Waver, twee ploegen die tot nog toe geen enkele wedstrijd verloren, werd verdiend gewonnen door de thuisploeg.

  De eerste set kende aanvankelijk een gelijkopgaand verloop en beide ploegen skoorden afwisselend punten (6-7).

  Dan kon Leest echter gebruik maken van enkele foutjes aan Waverse zijde om uit te lopen
  tot 11-7.
  De bezoekers gaven zich echter niet gewonnen en kwamen met enkele schitterende smaches terug tot 13-12. Verder kwamen zij echter niet meer en Leest won deze set met 15-12.

  In de tweede set kregen we een zeer goed spelend Leest te zien.

  De receptie was uitstekend en in aanvallend opzicht kon men rekenen op Eddy Moortgat en Jan Geerts. Waver kon hier weinig tegenover stellen en de thuisploeg won deze set gemakkelijk met 15-3.

  In de derde set begon Waver plots veel beter te spelen en Leest kreeg het bij momenten vrij kwaad. Door enkele goede combinaties en een goede blokvorming liepen de bezoekers uit tot 8-12 en even later zelfs tot 11-14. Waver kreeg dan liefst viermaal de kans om de set uit te maken. Viermaal echter faalde men en Leest kwam terug tot 14-14.

  Hierdoor was de weerstand van de bezoekers gebroken en de thuisploeg kon deze set winnen met 16-14.

  Leest, dat vooral in verdediging erg sterk speelde, neemt door deze overwinning een ernstige optie op de titel.” 

   

  1982 – Leest 17 december,        

                                                           Geachte ouders,    

   

  “De kerstvakantie begint morgen ! Dit betekent dat het langste trimester van het schooljaar voorbij is. Zo moe en uitgeput als andere jaren kunnen de leerlingen niet zijn want begin november was er een aaneenschakeling van vrije dagen die bijna gelijkwaardig was aan de vakantie die ons nu te wachten staat.

  Maar…deze vakantie is toch altijd iets speciaals ! Er zijn zoveel feesten te vieren : het kerstfeest of het zonnewendefeest én natuurlijk ook Nieuwjaar ! Misschien ook de zondagen die erop volgen ?

  Op dit ogenblik is het grootste derde van het schooljaar voorbij ! De kinderen die flink gewerkt hebben (en dat zijn er heel wat), mogen tevreden zijn. De anderen, de grote minderheid weliswaar, hebben nog twee derden van het schooljaar om zich te herpakken, om zich meer in te spannen, om echt al hun mogelijkheden te benutten. Wij hopen vooral dat deze kinderen zich de beloften in hun nieuwjaarsbrieven nog lang zullen herinneren !

  Nog meer : we hopen dat ze de gedane beloften ook zullen waarmaken. Hiervoor zullen zij echter in de eerste plaats moeten zorgen. Ouders en leerkrachten kunnen er de kinderen wel regelmatig aan herinneren en hen terecht wijzen, maar als deze kinderen zelf niet willen, is er weinig aan te doen !

  We gaan ongetwijfeld minder goede tijden tegemoet en waarschijnlijk had ieder van ons het anders gewenst ! In de toekomst zullen zij die in hun jeugd hebben leren werken, op hun tanden hebben leren bijten, initiatief hebben leren nemen, de toekomst zonder al te veel moeilijkheden dookomen ! Als de kinderen mekaar dan nu al leren helpen –en daartoe krijgen zij in 1983 voldoende kansen – dan zal het voor iedereen later nog wel meevallen !

  Wij hopen ongetwijfeld dat we in 1983 even goed en misschien nog beter kunnen samenwerken dan dit in 1982 het geval was !

  Tenslotte wensen we iedereen een gelukkig Nieuwjaar vol met gezondheid, goede moed en toch ook nog wat voorspoed !

  Met de beste groeten,

  Namens de Vriendenkring : Edmond Polspoel Voorzitter.

  Namens de leerkrachten : Stan Gobien Schoolhoofd. “

   

  1982 – Zondag 19 december : Zonnewendefeest

              “Onze leden met kinderen houden deze datum vrij. Op die dag zullen onze kinderen

              kunnen genieten van een gevarieerd programma.”

              (‘Voor Allen’, 3/12/1982)

   

  1982 – Zondag 26 december : Tegen paal te Leest (foto)

              “Ingevolge een ongekende oorzaak sloeg zondagnamiddag 26 december

              1982, op de Juniorslaan te Leest, de personenwagen bestuurd door de heer

              Austijn te pletter tegen een paal van de openbare verlichting.

              De paal knakte en kwam op de rijweg terecht zodat het verkeer op deze

              drukke baan moest worden omgeleid.

              Het voertuig liep heel wat schade op.

              Gelukkig kwam de bestuurder er met de schrik vanaf.”

              (De Mechelse Week, 30/12/1982) 

   

  1982 – Zondag 26 december : Kerstfeest Kon. Fanfare St.-Cecilia

  Dit startte om 15 uur en per gezin mochten ook twee volwassenen mee aan tafel.
  Er waren spelletjes voorzien voor jong en oud, volwassenen dienden een inschrijvingsgeld van 20 frank te betalen. Kinderen mochten gratis deelnemen.

  (omzendbrief)

   

  1982 – Kerstfeest KVG Zennevallei

   

  “Naar jaarlijkse gewoonte ging ons kerstfeest door in het parochiecentrum van Hombeek.

  Nadat de talrijk opgekomen aanwezigen (ruim 170) plaats namen naast hun familie of bekenden kon rond 14u30 een aanvang genomen worden met de eucharistieviering, die werd voorgegaan door onze proost A. Nieuwborg. Wij brachten er dit jaar een vernieuwing in : nl. door een vijftal kinderen tijdens deze plechtigheid het kerstgebeuren te laten uitbeelden met o.a. de herbergier (Alain), de engel (Hilde), de herder (Rudy), Jozef en Maria (Jurgen en An).

  Zij mochten elk op hun beurt de aangepaste teksten voorlezen, afgewisseld met de stemmige liederen van het zangkoor, waarvoor zij allen na deze schone viering een flink applaus kregen.

  Tijdens het aperitief sprak Jos Van Aken een welkomwoord uit tot allen en gaf een toelichting over het ontstaan van K.V.G. in Mechelen onder voorzitterschap van zijn intussen overleden vader, en hoe ze nu hier, verder een twaalftal jaar geleden is uitgebreid met een plaatselijke afdeling onder de naam ‘Zennevallei’ thans met een 130-tal leden en vrienden (65-65) ongeveer. Tijdens de dia’s- en filmvertoning (genomen over voorbije activiteiten) zochten de mensen of ze er hun eigen persoon in terug zagen, voor sommigen een leuke herinnering.

  Ondertussen zaten de kinderen met een popelend hartje te wachten wanneer zij eens een beurt kregen om enkele liedjes te zingen, dit onder begeleiding van Vic met zijn gitaar, ze mochten daarvoor een prijsje kiezen, ook zij die echt niet konden meedoen wegens hun handicap werden niet vergeten.

  Om de spanning er in te houden had men deze keer een lotto-spel voorzien voor iedereen, met slechts één prijs ! Muisstil in de zaal. Tot opeens ! Na controle bleek dat Simonne de eerste en enige was met zes juiste cijfers, ze mocht hiervoor de wekkerradio in ontvangst nemen.

  De lotenverkoop liep vlot, want velen waren reeds een kijkje komen nemen naar de talrijk tentoongestelde prijzen.

  Alle aanwezige gehandicapten kregen als kerstgeschenk een unieke vaas, eigenhandig vervaardigd door aalmoezenier G. Herregods. Zeer gewaardeerd en bewonderd door allen voor dit fijne werk mocht hij als onze oprechte dank hiervoor een klein geschenk ontvangen uit de handen van Rita.

  Het zangkoor bracht voor het tiende achtereenvolgende jaar sketchen en liederen naar voor en werd daarom eens letterlijk en figuurlijk in de bloemetjes gezet.

  De stille werkers achter de schermen zorgden voor een lekker kerstmaal !

  Met het afscheidslied kwam er een einde aan dit kerstfeest.”

  (‘De Band’ februari 1983)

   

   

  Foto’s :

  -De Leestse volleybalploeg bestond uit Van den Heuvel, Vets, Cleymans, Praille, Geerts, F. De Decker, J. De Decker, Moortgat en Brasseur.

  -Het voertuig liep heel wat schade op.

   

  22-02-2013 om 18:54 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  De groepstentoonstelling te Leest :
  de vijf kunstenaressen tussen hun werk.

   

   

  1982 – Decembernummer ‘De Band’ : Bericht aan onze abonnenten

  Samen met de bedeling van het volgend nummer ‘Eindejaarsnummer’ van ‘De Band’ zullen onze bedelers het abonnementsgeld 1983 ontvangen.

  De prijs blijft onveranderd : 150 frank/jaar.

  Nieuwe abonné’s kunnen voor inschrijving terecht bij volgende medewerkers (bedelers) :

  Lieven Hellemans, Frans Lamberts, Vik Diddens, Jos Lamberts, Renilde Segers, Bart De Smet, Karel Soors, Hans De Laet, Els Verbruggen, Robert Verbruggen en Fille De Prins.

   

  1982 – Vrijdag 3 december : CSC Interwijkenkwis te Leest

   

  1982 – Vrijdag 3 december : Opening Tentoonstelling Textiel en Keramiek (foto bovenaan)

              In het prachtige decor van het Kouterkasteeltje stelden vijf jonge kunstenaars

              hun werken tentoon.

              Krista Leemans (Battel), Mieke Selleslagh (Heindonk) en Chris Van Praet

              (Hombeek) liepen samen cursus keramiek in het Rijksinstituut voor

              Kunstambachten (RIKA) te Mechelen.

              Hun werk bestond voor het grootste deel uit gebruiksvoorwerpen.

              Uit de kleimassa draaiden ze de gewenste vormen of bouwden ze hun werk

              geduldig op.

              Johanna Hostijn (St.-Stevens Woluwe) en Veerle De Wachter (Berlaar)

              bekwaamden zich beiden in het kunstweven aan het St.-Lucasinstituut te

              Gent (afdeling Monumentale kunsten) en tevens ook aan het textielinstituut

              “Henry Story” te Gent.

              De ontwerpen kwamen tot stand door observatie en karakteristieke

              onderwerpen waaruit de kunstenaar zijn specifieke vormen abstraheert die

              duidelijk zijn afgelijnd waardoor ze krachtig en voor eenieder begrijpelijk

              overkwamen.

              Wat de techniek betrof werden de tapijten op een vlak getouw geweven.

              Deze tentoonstelling was voor het publiek te bekijken op zaterdag en zondag

              4, 5, 11, 12, 18 en 19 december van 15 tot 21 uur en op vrijdagen 10 en 17

              december van 19 tot 21 uur, in het Kouterkasteeltje, Kouter 20 te Leest. 

   

  1982 – 3 december : Vrije Basisschool Dorpsstraat – Sint-Niklaas op bezoek

              In de namiddag was er een filmvoorstelling voor kinderen in de parochiezaal.

   

  1982 – Zaterdag 4 december : Sint Niklaasronde en Bal KWB

              90 huizen werden bezocht en 156 kinderen met geschenken bedacht.

              ’s Avonds was er een etentje voor bestuursleden en helpers en het St-Niklaasbal.

   

  1982 – 9 december : SP-Avond ‘zoute hapjes’.

              “Een avond vol over het bereiden van zoute hapjes. U vermoedt niet

              welke mogelijkheden er hieromtrent bestaan.

              Kom daarom eens kijken, leer iets bij en…iets wat je met het beste kookboek

              niet kan…proef direct het resultaat van de bereiding !”

              (‘Voor Allen’, 3/12/1982)

   

  1982 – 9 december – De Mechelse Week : Salem Werkgroep Leest - Actie Veilig Verkeer

   

  “Nu de crisis zich ernstig laat voelen en de benzineprijzen de hoogte ingaan als de dollarkoers stijgt of daalt, gaan we beseffen dat het benzineverbruik vermindert naarmate we trager rijden en dat er bovendien minder ongevallen gebeuren bij lagere snelheid. Dat is dan goed nieuws in deze ‘slechte’ tijden. Maar het verkeer blijft zijn slachtoffers eisen, vooral bij kinderen.

  Waarom bij kinderen ? Daarvoor zijn er een heleboel redenen. Kinderen beneden 8 jaar hebben toezicht en begeleiding nodig. Kinderen zijn doorgaans verstrooid, en wat een kind kan, doet het niet altijd.

  Kinderen hebben ook minder overzicht omdat ze klein zijn en ze niet de nodige ervaring hebben om snelheid te schatten.

  Verkeersopleiding alleen is niet voldoende; het kan alleen een aanvulling zijn van verkeerstraining. Maar ook de volwassenen maken fouten. Onze straten, voetpaden en fietspaden zijn niet geschikt voor kinderen. Parkeermeters verdringen de kinderen van het voetpad. Fietsers krijgen geen plaats in het stadsverkeer, zelfs bij nieuwe wegenaanleg.

  Men rijdt te hard of te gevaarlijk.

  Leest heeft zoals de meeste dorpskernen een drukke doorgangsweg door het hart, zonder voldoende maatregelen voor de bescherming van voetgangers en fietsers. De onveiligheid is het grootst rond de scholen en in de omgeving van de Dorpsplaats.

  De ouders wiens kinderen naar Mechelen fietsen weten dat hun kinderen steeds het onveilig stadsverkeer moeten trotseren en maken zich erg ongerust. Ze hopen dat er maatregelen genomen worden om de fietsers te beschermen.

  Leefmilieu Leest is gestart met een campagne voor meer verkeersveiligheid. Samen met voorstellen voor een veilig wegverkeer voor kinderen kreeg elke Leestenaar ook een enquêteformulier in de bus. Die enquête is bedoeld om de verkeersproblemen rond de dorpskern en de toegangswegen beter te leren kennen, en om het nut van enkele voorgestelde wijzigingen na te gaan.

  Tevens nodigt Leefmilieu de dorpsmensen uit hun eigen verkeersproblemen in hun leefomgeving na te gaan en eigen voorstellen te doen en opmerkingen neer te schrijven.

  Werkgroep Leefmilieu, die werk maakt van deze campagne, hoopt vele vragenlijsten terug te krijgen. De schooldirecties steunen de actie met de inzameling van ingevulde enquêteformulieren.

  Personen die hun formulier kwijtspeelden, kunnen steeds een nieuw ontvangen bij één van de hierondervermelde contactpersonen : Soors K. – Cecilialaan Leest, Duran D. –Juniorslaan Leest, Libbrecht B. – Kouter Leest en Gieselink F-J. – Scheerstraat. (Salem)”

   

  1982 – Zaterdag 11 en zondag 12 december : Jaarlijks Banket Kon. Fanfare St.-Cecilia

  Dit banket was gratis voor de muzikanten en de drumbandleden.

  De vaandrigs dienden 250 frank te betalen voor het banket van zaterdag, de ereleden 500 frank en voor de biefstuk en het banket van zondag betaalden de vaandrigs respectievelijk 75 en 150 frank en de ereleden 150 en 300 frank.

  De ereleden waren alle mensen die lid waren van de vereniging maar die niet als muzikant, drumbandlid of vaandrig konden beschouwd worden, dus ook de echtgenoten of partners van een muzikant. (Omzendbrief)

  Op het menu van zaterdag stond : koude schotel, soep, gevuld korfje, gebraad, rosbief, groentenkrans, kroketten en gebak en koffie.

  Op zondag was er in de voormiddag beafstuk voorzien en voor de namiddag : soep, ½ kip, sla, appelmoes, nootjesaardappelen en koffie met gebak.

   

  1982 – Zaterdag 11 december : 9de Sint-Niklaasbal van V.V. Leest

  “Te 20u30 starten wij met het 9e Sint-Niklaasbal van V.V. Leest in de parochiezaal te Leest.

  Net als vorige jaren moet het ook nu weer een succes worden en zullen de afwezigen ongelijk hebben, het bewijs daarvan is onze voorverkoop.

  In de zaal hebben wij dit jaar iets gans nieuw : een hammondorgelorkest met daarbij als speciale gastvedetten Jacques Raymond en Connie Neefs. Natuurlijk verwachten wij ook het bezoek die avond van St.-Niklaas, Zwarte Piet en…met hun gratis geschenken.

  Ook op de jeugd hebben wij gedacht. In de 2de zaal (de bar) speelt dit jaar een discobar.

  Dus voor iedereen een ganse avond leute en plezier.

  Aan allen, maar speciaal aan de ouders van onze spelers en speelsters, tot zaterdagavond en nog een goede raad : kom tijdig want er zullen plaatsen te kort zijn.

       Het bestuur van V.V. Leest.”

  (Folder) 

   

  1982 – Maandag 13 december : 20-jarig bestaan K.G.B. Leest

              De gepensioneerden vierden op feestelijke wijze het 20 jarig bestaan van de

              K.G.B.-afdeling Leest.

              Om 14 uur in de parochiezaal. Feestredenaar was de Willebroekse

              C.V.P.-politicus Stan De Clercq.

  22-02-2013 om 18:41 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  1982 – 11 november : N.S.B.-Leest – Herdenking Wapenstilstand 1918

              Programma :

              09u25 : Bijeenkomst in het lokaal.

              09u45 : Vertrek naar de kerk begeleid door de Kon.Fanf.St.-Cecilia.

              10u00 : Plechtige H.Mis voor de overleden makkers.

              11u00 : Bloemenhulde aan het monument.

                            Te Velde en toespraak door de secretaris N.S.B. afdeling Leest.

                            Vaderlands lied.

              11u45 : Naar het lokaal begeven.

              12u00 : Steak met boerenbrood en koffie gevolgd door bezoek aan leden

                           herbergiers. 

              17u30 : Bijeenkomst echtgenoten onzer leden in het lokaal bij E.Van Steen.

              18u00 : Eetmaal gevolgd door een tombola.

              Op het menu : krabcoctail, groentensoep met ballekens, kalfs- en rundsgebraad,

              champignonsaus, groentenkrans en kroketten.

              Als nagerecht : rijstschotel met fruit en slagroom.

              Het bestuur deed een bijzondere oproep tot al haar aangesloten leden om bij deze

              gelegenheid alle eervolle onderscheidingen te dragen.  (folder)

   

  1982 – Vrijdag 12 november : 1ste Grote Kaartwedstrijd (whist)

              van de Vriendenkring van de Stedelijke Lagere School, Ten Moortele 3 Leest.

              Met 15.000 fr. Prijzen (o.a. een klokradio, koffiezetapparaat,koffiekan,

              haardroger, keukenweegschaal, gourmetset, sladroger, broodschaal, kruidenrek,

              fazanten, braadkippen...)

              Inschrijvingsgeld : 80 fr. per deelnemer.

              Aanvang : 20 u in de GYMZAAL van de school.

              De opbrengst van deze kaartwedstrijd werd aangewend ten voordele van de

              leerlingen.

              De voorzitter van de Vriendenkring van de Sted.Lagere School was Edmond Polspoel,

              de secretaris Monique De Winter. (folder)

   

  Er waren 110 kaartspelers en de eerste prijs werd weggekaapt door Henri Verbeeck, oud-leerling van de school en vader van Dirk van het 2de leerjaar. (Schoolkrant)

   

  1982 – Zaterdag 13 november : Jubileumdansavond van Vevoc

              om 21 uur in de parochiezaal te leest met het orkest “Johnny Maes”.

   

  1982 – 14 november : De Leestse fanfare won het Nationaal Tornooi van de stad Brussel

  De K.F. St.-Cecilia ontving een erediploma & erepenning van de Provincie Brabant en behaalde 94,5% van de punten.

   

  De pers over deze prestatie :

  -“Fanfaremuziek kan –wanneer het door een goede dirigent én een goed korps gebracht wordt- nog wat anders zijn dan folklore en pinten drinken. Wat de muzikanten van Mechelen-Leest brachten op 14 november ll dat is fanfaremuziek !”

  -“Een stijl vol verfijning tot in de kleinste details. Het solowerk was uitstekend verzorgd (door àlle solisten) en de klasse liep eraf ! Maar ook de begeleiding was perfect in orde ! Proficiat aan dirigent en korps…”

  Minder vleiende woorden verschenen in de Franstalige krant ‘L’Echo de Brabant’ :

  “Tijdens de uitreiking van de ereprijzen ter gelegenheid van het eerste Nationaal Tornooi van de Stad Brussel heeft er zich een incident van jewelste voorgedaan. Als slot van deze plechtigheid werd door de Fanfare Royale ‘Paul Gilson’ Brussel het Nationaal Volkslied uitgevoerd. Op het moment dat de eerste tonen weerklinken, beginnen een aantal muzikanten met grijze broek en donkerblauw jasje achteraan in de zaal te joelen. Om misverstanden te vermijden, geven we meer kenmerken : op het blauwe jasje was een kenteken met witte achtergrond en daarop rode letters en een toeter. Wij vinden het spijtig dat juist deze muzikanten die uitmuntten door hun prachtige muziek op deze manier reageren. Het is de enige wanklank die we deze dag hebben gehoord. Spijtig dat het muzikaal feest van formaat op deze wijze werd beëindigd !”

   

  ‘Van Toeters en Trompetten’ (december ’82) gaf daarop volgend kommentaar :

  “Wij vinden dit ook spijtig ! Wij zijn ook Vlaming ! Moeten we daarom gaan handelen zoals er vroeger met ons gehandeld is ? Of wordt het weer van ‘oog om oog, tand om tand’ ?

  Wij zijn fier dat we Vlamingen zijn ! Laat de Walen fier zijn dat ze Waal zijn ! Laat de Brusselaars fier zijn dat ze Brusselaar zijn !

  Als anderen ons willen respecteren, dan moeten we zelf ook de andere respecteren…Wij mogen zelfs fier zijn dat wij België op zo’n deugdelijke wijze hebben vertegenwoordigd in het buitenland en op concerten met deelnemers uit gans Europa ! Als Vlamingen hebben we op deze manier bewezen dat we van ons kunnen afbijten op een faire en beschaafde manier !

  Daarenboven, er wordt in Leest toch niet gejoeld door dezelfde mensen wanneer de ‘Brabanconne’ wordt gespeeld n.a.v. de Dodenhulde op 1 november of met de viering van de Wapenstilstand !

  Wees Vlaming maar een ‘beschaafde’ Vlaming ! Ieder mens heeft het recht zijn eigen volksaard te manifesteren maar dan op een manier die de anderen niet krenkt ! Dit verwachten wij ook van de Walen en de Brusselaars…maar dat is wat anders !”

   

  1982 – Zaterdag 20 november : Davidsfonds Leest – Bezoek aan Europalia 1982.

              Met aandacht gericht op Griekenland de bakermat van de Westerse beschaving.

              Prijs : 220 fr per persoon.

   

  1982 – 20 en 21 november : 3de SP Hobbytentoonstelling,in de zaal Sint-Cecilia.

              Programma

  Opening en receptie (met openingsrede door de Heer G.Joris, voorzitter SP-Mechelen.

  Standen :

  -beeldhouwwerken van De Schouwer

  - macramé, kantklossen, weven : S.T.I.M. (soc. promotie)

  -meubelmakerij, beeldhouwwerken, publiciteit : S.I.T.O.

  -weven : Portael

  -postzegels : Vertommen

  -pentekeningen : De Laet

  -bloemschikken : Hannes

  -boeken : Forum

  -duiken : BCD

  -knutselen : Petermans

  -rommelmarkt.

  Er was drankgelegenheid en een gelegenheidsrestaurant (met pannenkoeken).

  (Uit de programmabrochure)

   

  1982 – Vrijdag 26 november : De geneeskundige kracht van kruiden.

              Op initiatief van de Landelijke Gilde en K.V.L.V. kwam E.H. Van Bortel uit

              Schilde handelen over de geneeskrachtige kracht van kruiden.

              Inkom leden 30 frank, niet-leden 50 frank.

   

  1982 – Zondag 28 november : Eetdag van de Vrije Kleuter- en Basisschool

              In de Parochiezaal Kouter Leest.

   

  1982 – Maandag 29 november : Davidsfonds Leest Thema-avond :

              De verzekeringen in de praktijk

              In het Parochiecentrum, Dorpsstraat 10 Leest vanaf 20 uur.

              Moderator : Mile Moyson. Toegang gratis.

   

  1982 – Maandag 29 november : Brevet Nijverheidshelper voor Arnold Teughels(foto)

  Tijdens een receptie in de Mechelse Kolommenzaal in aanwezigheid van schepenen Stiers, Charlier, Ribbens en Van der Sande reikte burgemeester Jos Vanroy aan elf personeelsleden van de stad het brevet van nivjerheidshelper uit. Onder hen één Leestenaar : Arnold Teughels uit de Blaasveldstraat. (GvM, 30/11/82)

   

  -De folder van de Hobbytentoonstelling.

  -Arnold Teughels.

   

  22-02-2013 om 18:30 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 24/06-30/06 2019
 • 17/06-23/06 2019
 • 10/06-16/06 2019
 • 03/06-09/06 2019
 • 20/05-26/05 2019
 • 13/05-19/05 2019
 • 06/05-12/05 2019
 • 22/04-28/04 2019
 • 15/04-21/04 2019
 • 01/04-07/04 2019
 • 18/03-24/03 2019
 • 04/03-10/03 2019
 • 25/02-03/03 2019
 • 18/02-24/02 2019
 • 11/02-17/02 2019
 • 21/01-27/01 2019
 • 14/01-20/01 2019
 • 07/01-13/01 2019
 • 24/12-30/12 2018
 • 17/12-23/12 2018
 • 10/12-16/12 2018
 • 03/12-09/12 2018
 • 26/11-02/12 2018
 • 12/11-18/11 2018
 • 29/10-04/11 2018
 • 22/10-28/10 2018
 • 15/10-21/10 2018
 • 08/10-14/10 2018
 • 17/09-23/09 2018
 • 03/09-09/09 2018
 • 20/08-26/08 2018
 • 13/08-19/08 2018
 • 06/08-12/08 2018
 • 30/07-05/08 2018
 • 23/07-29/07 2018
 • 16/07-22/07 2018
 • 09/07-15/07 2018
 • 25/06-01/07 2018
 • 18/06-24/06 2018
 • 11/06-17/06 2018
 • 04/06-10/06 2018
 • 21/05-27/05 2018
 • 07/05-13/05 2018
 • 23/04-29/04 2018
 • 16/04-22/04 2018
 • 09/04-15/04 2018
 • 02/04-08/04 2018
 • 26/03-01/04 2018
 • 19/03-25/03 2018
 • 12/03-18/03 2018
 • 05/03-11/03 2018
 • 19/02-25/02 2018
 • 12/02-18/02 2018
 • 05/02-11/02 2018
 • 29/01-04/02 2018
 • 22/01-28/01 2018
 • 15/01-21/01 2018
 • 08/01-14/01 2018
 • 01/01-07/01 2018
 • 25/12-31/12 2017
 • 18/12-24/12 2017
 • 04/12-10/12 2017
 • 27/11-03/12 2017
 • 20/11-26/11 2017
 • 06/11-12/11 2017
 • 23/10-29/10 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 09/10-15/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 18/09-24/09 2017
 • 11/09-17/09 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 21/08-27/08 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 31/07-06/08 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 03/07-09/07 2017
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 01/05-07/05 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 26/12-01/01 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 15/02-21/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 04/01-10/01 2016
 • 28/12-03/01 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 23/11-29/11 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 20/04-26/04 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015
 • 19/01-25/01 2015
 • 12/01-18/01 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 29/12-04/01 2015
 • 15/12-21/12 2014
 • 08/12-14/12 2014
 • 24/11-30/11 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 03/11-09/11 2014
 • 20/10-26/10 2014
 • 13/10-19/10 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 29/09-05/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 21/07-27/07 2014
 • 14/07-20/07 2014
 • 07/07-13/07 2014
 • 30/06-06/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 09/06-15/06 2014
 • 02/06-08/06 2014
 • 26/05-01/06 2014
 • 19/05-25/05 2014
 • 12/05-18/05 2014
 • 05/05-11/05 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 07/04-13/04 2014
 • 31/03-06/04 2014
 • 24/03-30/03 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 03/03-09/03 2014
 • 24/02-02/03 2014
 • 17/02-23/02 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 03/02-09/02 2014
 • 27/01-02/02 2014
 • 20/01-26/01 2014
 • 13/01-19/01 2014
 • 06/01-12/01 2014
 • 30/12-05/01 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 16/12-22/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 02/12-08/12 2013
 • 25/11-01/12 2013
 • 18/11-24/11 2013
 • 11/11-17/11 2013
 • 28/10-03/11 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 14/10-20/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 02/09-08/09 2013
 • 05/08-11/08 2013
 • 29/07-04/08 2013
 • 22/07-28/07 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 01/07-07/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 03/06-09/06 2013
 • 27/05-02/06 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 22/04-28/04 2013
 • 25/03-31/03 2013
 • 18/03-24/03 2013
 • 11/03-17/03 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 18/02-24/02 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 21/01-27/01 2013
 • 07/01-13/01 2013
 • 31/12-06/01 2013
 • 24/12-30/12 2012
 • 17/12-23/12 2012
 • 10/12-16/12 2012
 • 03/12-09/12 2012
 • 26/11-02/12 2012
 • 19/11-25/11 2012
 • 12/11-18/11 2012
 • 05/11-11/11 2012
 • 29/10-04/11 2012
 • 22/10-28/10 2012
 • 15/10-21/10 2012
 • 08/10-14/10 2012
 • 01/10-07/10 2012
 • 24/09-30/09 2012
 • 10/09-16/09 2012
 • 03/09-09/09 2012
 • 13/08-19/08 2012
 • 06/08-12/08 2012
 • 30/07-05/08 2012
 • 23/07-29/07 2012
 • 02/07-08/07 2012
 • 25/06-01/07 2012
 • 18/06-24/06 2012
 • 11/06-17/06 2012
 • 04/06-10/06 2012
 • 28/05-03/06 2012
 • 14/05-20/05 2012
 • 07/05-13/05 2012
 • 30/04-06/05 2012
 • 23/04-29/04 2012
 • 16/04-22/04 2012
 • 09/04-15/04 2012
 • 02/04-08/04 2012
 • 26/03-01/04 2012
 • 19/03-25/03 2012
 • 12/03-18/03 2012
 • 05/03-11/03 2012
 • 27/02-04/03 2012
 • 20/02-26/02 2012
 • 13/02-19/02 2012
 • 06/02-12/02 2012

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!