“In de Adegemstraat te Mechelen kwam het tot een botsing tussen een personenwagen bestuurd door Jozef Van Kerkhoven, uit Leest, en een bestelwagen gevoerd door Emiel De Sloover uit Willebroek. Enkel stoffelijke schade.”
1959 – Vrijdag 21 augustus : Boetstraffelijke rechtbank Mechelen.
G.v.M. van 22 augustus : NIET BETALING VAN ONDERHOUDSGELD
"P. Frans uit Leest, die reeds vroeger veroordeeld was wegens niet-uitbetaling van onderhoudsgeld, stond gisteren terecht voor dezelfde feiten. Als enige verdediging bracht beschuldigde het zogenaamde wangedrag van zijn echtgenote aan. De rechtbank hield echter geen rekening met deze uitleg en veroordeelde de betichte, die een bijzit onderhoudt, tot een boete van 2.000 fr. of 1 maand gevangenis en de kosten. Bovendien kreeg de echtgenote die zich als burgerlijke partij had aangesteld 1 fr. schadevergoeding toegewezen. De betichte kreeg eveneens de kosten van de B.P. ten zijne laste.”
1959 – Zondag 23 augustus : Tienjarig bestaan KWB Leest.
’s Namiddags hadden op de parochiale terreinen kampspelen plaats. Het zangkoor “St.-Cecilia”, de twee Leestse fanfares, de “Boerenkapel van Leest” alsmede de clown Luppe en de goochelaar Renduro verleenden hun medewerking. (DB)
1959 – 25 augustus : Wederoproeping voor Alfons De Smet.
Alfons De Smet, Bist 5, werd wederopgeroepen voor 25 dagen, beginnen op 25 augustus, te Oudenaarde. (DB, september ’59)
1959 – 25 augustus – G.v.M. : Gouden jubileum.
Op de Heindonksesteenweg nummer 77 te Heffen vierden de jubilarissen Remy Piron en Mathilde Fierens hun gouden huwelijksjubileum. Remy was 79 jaar en te Heffen geboren terwijl zijn echtgenote afkomstig was uit Leest en 77 was. Van het gemeentebestuur ontvingen ze een clubzetel als geschenk en ook van de fanfare De Vreugdegalm kregen ze een mooi geschenk. Mathilde was op 8 oktober 1881 te Leest geboren en overleed te Mechelen op 13 november 1968. (Haar gedachtenisprentje onderaan)
1959 – 26 augustus : Publicatie Belgisch Staatsblad.
In het Staatsblad van 26 augustus 1959 verscheen een Koninklijk Besluit van 16 juli 1959 waarbij onze dorpsgenoot Jan De Decker wordt benoemd tot lid van de Nationale Paritaire Kommissie voor de Makelarij en de Verzekeringsagentschappen. (DB, september ’59)
1959 -30 augustus : Zomerfeest B.J.B.-meisjes.
De BJB-meisjes van het gewest Mechelen hielden hun jaarlijks zomerfeest te Onze Lieve Vrouw Waver. De uitslag : 1. Hombeek, 2. O.L.Vrouw Waver, 3. Blaasveld, 4. Leest, 5. St.kat.Waver, 6. Putte-Grasheide, 7. Peulis, Rijmenam en Tisselt. (DB)
1959 – Septembernumer “De Band” : De Gemeentelijke Meisjesschool wordt Vrije Meisjesschool.
“De meisjesschool van Leest houdt op tot het “gemeentelijk onderwijs” te behoren en komt onder het regime van het “vrij onderwijs”, dit ingevolge het Schoolpact.” (DB)
1959 – Septembernummer “De Band” : De jongensschool geschilderd.
“De Gemeentelijke Jongensschool werd tijdens de vakantie geschilderd. In de klassen werden tevens kleine borden aangebracht voor de leerlingen. Er werden nieuwe kleerhaken geplaatst. De sanitaire installaties kregen een flinke beurt : nieuwe “brillen” werden aangebracht.” (DB, september ’59)
1959 – 1 september : Begin militaire dienst voor Albert Verschuren.
Albert Verschuren uit de Juniorslaan (nr.21) begon zijn militaire dienst bij de Genie te Amay.
-Albert Verschuren uit Amay, 16/9/59 : “Ik dank de Milac voor het boek “Voorwaarts”. Ik zit hier in Amay in de tweede grootste kazerne van België. Op 28 oktober word ik verplaatst naar Hoogboom. Aan alle muzikanten van de K. Fanfare “Ste-Cecilia” een goede dag, aan de chef en kameraden. Ook aan mijn moeder en vader, boers en zusters.”
-Albert Henri Verschuren vanuit Amay, 26/10/59 : “Met het eten is het hier goed en we zijn in een schone streek. Op 28 oktober verstrek ik naar Hoogboom. Een goede dag aan Rik De Bruyn, Chef van de K.F. “Sint-Cecilia”.”
-Albert Verschuren uit Hoogboom-Kapellen, 3/11/59 : “Woensdag 28 oktober ben ik hier in Hoogboom aangekomen. Het zijn hier allemaal verdiepingen boveneen en alledagen trap op en trap af. Beste groeten aan ouders, zusters, broers, gans de familie en ook aan de Chef van de K.F.S.C. en de firma JUPI.” (Foto van die kazerne onderaan)
-Albert Verschuren uit Hoomboom, 10/1/1960 : “Wat zou een soldaat doen zonder nieuws uit eigen gemeente ? Want hoe schoon is het iets te vernemen ! Daarom wens ik de mensen van Milac een hartelijk proficiat voor het maandelijks blad “De Band”. Alle Leestenaren wens ik het beste, ook moeder, vader, broeders en zusters, de soldaten van Leest en in ’t bijzonder Absillis Alf. die binnen een drietal maand zal afzwaaien. De Chef van de K.F.St.C. wil ik niet vergeten en feliciteren voor het prachtige concert gegeven tijdens het afscheidsfeest van de Missiezuster die terug naar haar melaatsen gaat.”
-Albert Verschuren uit Hoogboom, 30/3/1960 : “Met dit schrijven laat ik weten dat het hier te Hoogboom nog opperbest gaat, ook met mijn job als klaroen. Ik wens het beste aan mijn ouders, broers, zusters en gans de familie, Leestenaars en kennissen, aan de firma Jupi. Ik wens de Chef Rik De Bruyn goed heil en voorspoed voor de grote Zang- en Muziekavond. Nog 149 dagen.”
-Albert Verschuren, 20/4/1960 : “Met dit briefje wens ik alle leden van Milac een vrolijk paasfeest, aan ouders, broers en zusters, firma Jupi, ook de Chef van de K.F. St. Cecilia. Alles gaat nog opperbest ; begin stillekens af te tellen, nog 127 dagen en terug burger.”
-Albert Verschuren vanuit Hoogboom, 17/5/60 : “Met dit schrijven moet ik eerst en vooral de Milac van het kleine Leest bedanken voor dat geschenk en die gift die ze aan mijn moeder schonken voor mij. Bedanken kan ik niet genoeg doen. Ook het beste aan ouders, broers, zusters en gans de familie, ook alle Leestenaren, firma Jupi en de Chef van de K.F. St. Cecilia Rik De Bruyn. Ik voel me stillekens aan een “ancien” worden, nog 99 dagen, ook het beste aan mijn vriend De Kock Frans, die een maand voor mij zal afzwaaien.”
-Albert Verschuren, Hoogboom 7/8/60 : “Hier ben ik dan weer met wat nieuws voor het kleine Leest. Wel, dat zal dan het laatste briefje zijn dat ge van mij zult ontvangen langs de Band als militair. Vooreerst moet ik de Band bedanken voor wat zij voor mij gedaan hebben, ik zal het nooit vergeten, voorts is hier niet veel nieuws, geen is goed nieuws. Nog de beste groeten aan gans de familie en alle Leestenaren, het spreekwoord zegt en ik moet het geloven : “Oost West, Thuis Best”. Nog 16 dagen en weer het langverwachte burgerleven.”
Albert Rik Verschuren was te Leest geboren op 6 januari 1940 als zoon van Hendrik “Rik” Verschueren en Maria “Mieke” Van Den Heuvel. Hij overleed te Leuven in de St-Rafaëlkliniek op 15 juni 1982. “Immer opgewekt en vol levensmoed, betekende hij menig keer een straaltje zon in het leven van medemensen. In alle eenvoud waart gij een voorbeeld van milde toewijding en onvermoeibare werkkracht. Het is veel te vroeg dat deze man van ons heengaat, maar wij kunnen niet geloven dat alles was hij voor ons gedaan heeft vergeefs is geweest…”Mooie woorden uit zijn doodsprentje.
1959 – 1 september : Pater Selleslagh vanuit Chibitoke.
DB, mei 1960 : “Beste vriend, daareven kwam mij hier een overschrijving toe vanwege een naamloze lezer van De Band en ook langs De Band. Het is de eerste gift die me toekomt na een vraag om hulp, voor de missie van Chibitoke, die nog helemaal moet gebouwd worden. Mijn besten dank aan die naamloze gever en weldoener en laten we hopen dat hij navolgers mag hebben. De beste groeten aan allen en tot later. Pater Selleslagh.”
Foto’s :
-Doodsprentje van Mathilde Fierens.
-Albert Verschuren.
-Kazerne Hoogboom waar Albert het grootste deel van zijn term uitdeed.
In de maand augustus telde de gemeente Leest 9 volledig werklozen en 4 tijdelijke werklozen. Twee vrouwen waren volledig, zes tijdelijk werkloos. (DB, september ’59)
1959 – 3 augustus : Aanvang militaire dienst.
Begonnen die dag hun militaire dienst : Frans De Kock (Elleboogstraat 3) in het OC/Pantsertroepen te Leopoldsburg en Jozef Verlinden (Kouter 9) in het OC/Ordnance te Doornik. (DB, juli ’59) Ook Aloïs Hendrickx, de vast benoemde onderwijzer van de jongensschool, begon die dag aan zijn dienstplicht. (DB, september ’59)
1959 – 8 augustus : Brieven van S.M. Frans DE KOCK :
Leopoldsburg 8/8 :“Nu ik hier mijn eerste dagen heb doorgebracht, voel ik mij op mijn beste! Het eten is hier ver van slecht. Ik heb m’n beste vriend Absillis hier niet ontmoet : hij vertrekt op 5 augustus naar Duitsland. Beste groeten aan de soldaten, Milac en de Leestenaren.”
Op 3 september : “We zitten hier volop in de drill en dat is niet van de poes ! ’s Avonds hebben we goed ons werk met alles te kuisen ; op het geweer zijn ze zeer streng. Beste groeten aan de soldaten van Leest ; aan de klas september : goed heil !”
Een laatste van Leopoldsburg op 13 september : “De 28ste vertrek ik naar Kassel. De opleiding hier is zwaar. We mogen op tijd op onze buik gaan liggen om te kruipen door ’t zand en schrameulen zodanig dat er stukken van de armen zijn. Thuis is het best zelle. Beste groeten aan alle Leestenaren. Nog 323 dagen !”
Kassel, 1 oktober ’59 : “De reis Leopoldsburg-Kassel duurde 17 uur. Het is hier NOG strenger dan te Leopoldsburg. We liggen met 8 man op onze kamer. Het eten is niet van het beste maar we kunnen frieten en alle bazaar kopen. Beste groeten aan allen !”
Kassel, 31/10/59 : “De 29ste oktober kregen we bezoek van Koning Boudewijn. Het weder was zeer slecht. Alle voertuigen moesten van onder tot boven gekuist worden, want alles moest blinken. EN HET BLONK. Te 17 uur was alles opgesteld. Alles van de kamer en alle munitie moest buiten. Te 19 uur kwam de Koning aan ; om half negen moesten we alles opbergen; we waren kloddernat. Beste groeten aan alle soldaten van Leest en de Leestenaren.”
Kassel, 22/12/59 : “Eindelijk heb ik tijd gevonden om nog eens van mij te laten horen. Met mij gaat hier alles goed. Ik ben op het ogenblik verkenner, schone karwei. We hebben van de week oefeningen moeten doen voor een opname voor de TELEVISIE, uitzending op 30 december. Ja…wij zijn de mannen van de 2de Jagers te paard, de mannen van Brandpikket en wacht. Zeker, op 12 dagen 3 wachten kloppen is niet van de poes, en zeker niet in Kassel. Oefeningen altijd maar oefeningen door sneeuw, regen en wind en ’s morgens moet alles blinken als ge op de parade komt en dat voor 10 fr. (Noot : 0,25 euro) per dag. Met Kerstmis mag ik hier mijn vierde wacht kloppen, dat is de troep. Nu ga ik sluiten en wens Milac, de soldaten en allen het beste.”
Kassel, 1 januari 1960 : “Eerst en vooral wens ik alle soldaten en Leestenaren een zalig en gelukkig Nieuwjaar toe. Voorts gaat het hier goed en ik denk binnen een 10-tal dagen Leest te mogen weerzien. We hebben hier gisteren een feestje gekregen van de kapitein en deze heeft schone maar triestige woorden gesproken. Straffen regent het hier ook genoeg, en ’t is niet plezant als men 600 km van huis is daardoor getroffen te worden. Ik ben er totnogtoe tussen de slagen doorheen gekomen. Ik ben aan mijn zesde maand en kan mijn stroozak omdraaien. Ik ga mijn briefje sluiten met Milac en soldaten en Leestenaren het beste te wensen. Aan Rik Verschuren, veel plezier in Kassel, komt maar eens af hier is altijd plaats op de kamer. Frans jongen nog 200.”
Kassel, 27/3/60 : “Vooreerst bedank ik u van harte voor het maandelijkse opsturen van De Band, het doet een soldaat veel plezier als ze wat nieuws van zijn gemeente mag ontvangen. Eindelijk ben ik van de wacht afgelost, ik heb hier een speciale dienst gekregen, al de bloemperken onderhouden van de onderofficieren in het Belgisch dorp. ’s Morgens geen parade en van de lastige oefeningen af. Voor mij nog 120 dagen.”
Kassel, 28/4/60 : “Ik kan er niet langer mee wachten om de Milac te bedanken om het mooie geschenk dat ik gekregen heb toen ik in verlof was en nu zag ik hier weer juist een deel op mijn bed liggen; het is plezierig als men zo gehuldigd wordt. Met mij gaat alles op zijn best en nu tel ik daar dat het voor mij nog 91 dagen zijn, ik wou dat ik al van de klas was. Burger speelt de hoofdrol. Maar geen Nato of B.V. Ik ga sluiten en wens Milac nog verder vooruit, ook de beste groeten aan alle soldaten van Leest en de Leestenaren.”
Leest, 1/8/60 : “Van harte dank ik Milac voor vele aangename lectuur die mij tijdens m’n legerdienst werd verzonden. De tijd vliegt snel, zegt een Vlaams spreekwoord. Helaas ! Is dit niet het geval onder onze legerdienst; Twaalf maanden zijn wij de tankmaten geweest die elk ogenblik van de dag klaar moeten staan om aan de grillen onze militaire bazen te voldoen. Ik sluit met Milac nogmaals te bedanken, ook aan alle Leestenaren en alle soldaten wens ik het beste. Aan Henri VERSCHUREN het beste, nog 24 dagen voor mijn vriend. Vaarwel Kassel, maar terug in ons geliefkoosde dorpje Leest.”
1959 – 8 augustus : Soldaat Jos VERLINDEN, uit Doornik.
“Hier gaat alles goed. Ze spelen wel eens ferm met ons voeten maar we krijgen er toch goed eten voor in de plaats !...Donderdag 6 dezer gingen we voor de eerste maal op oefening : de eerste tactiekoefeningen aangaande camouflage. We “mochten” ook voor de eerste maal schieten : bij velen was de roos veel te klein. Aan alle Leestse soldaten nog ’n dikke pol, maar in ’t bijzonder aan de leiders en de jongens van de Chiro.”
-Jos Verlinden vanuit Doornik, 10/9/59 : “Het is echt gezellig dat een soldaat regelmatig wat nieuws mag vernemen uit eigen dorp. Van de 21 jongens op onze kamer, gaan er 20 naar Duitsland. Na mijn eerste opleiding word ik overgeplaatst naar de 6de Cie voor specialisatie in tanks. Op het einde van november vertrek ik naar het Eerste Bataljon Tanks te Ludenscheid. Van 14 tot en met 18 september gaan we op bivak te Blaton. Hartelijke groeten aan de soldaten van Leest, ook aan de jongens van de Chiro.”
-Jos Verlinden uit Doornik, 27/10/59 : “Het grootste deel van onze tijd brengen we door in de garage : onderricht over rupswagens en tanks. Elke week hebben we een nachtoefening. Op de 27ste komt aalmoezenier Willems hier spreken over “Liefde, Huwelijk, Geluk”. Ik wens Jan Vloebergh, die einde oktober burger wordt, veel geluk in het burgerleven ! Hartelijke groeten aan alle soldaten van Leest en aan de leiders en jongens van de Chiro.”
-Jos Verlinden uit Soest, 20/3/1960 : “Hier dan nog enkele woordjes van een milicien uit Soest. De dagen gaan nog altijd goed voorbij. Sinds ik hier in Soest gekazerneerd ben heb ik nog geen enkele oefening moeten meedoen. Ik werk hier altijd in de garage en ben dus van al de rest vrij. Van 14 tot 17 maart ben ik in Duren op retraite geweest, het was een echte moderne soldatenretraite. Vooraleer te sluiten, wil ik nog al de leden van de Milac bedanken voor het werk dat ze doen om een echte band te smeden tussen de soldaten en de parochie. Nog de hartelijke groeten aan alle soldaten van Leest en ook aan de leiders en jongens van de Chiro.”
-Jos Verlinden uit Soest, 11/5/1960 : “Hier dan nog enkele woordjes van een verdediger van het vaderland, gekazerneerd in dat mooie Duitse stadje Soest, waar de soldaten nu ook stilaan beginnen wakker te worden met dat mooie weder. Met mij gaat het hier nog steeds opperbest, de dagen gaan nog steeds goed voorbij, en dat is zoal de grootste bekommernis van een soldaat hé. Op zaterdag 7 en zondag 8 mei zijn het bataljonfeesten geweest voor het 1 Bn Tk te Ludenscheid. De 16de mei gaan we voor 3 weken op oefeningen naar Sennelager. Vooraleer te sluiten wens ik nog langs “De Band” veel geluk in het burgerleven aan de afzwaaiers van einde april. Nog een goeden dag aan alle soldaten van Leest, en ook aan alle jongens en leiders van de Chiro.”
-Jos Verlinden uit Soest, 27/7/1960 : “Hier dan nog enkele woordjes uit Soest. Nu mijn term ten einde loopt kan ik toch niet nalaten Milac van harte te danken. Regelmatig heb ik DE BAND en HET PAROCHIEBLAD ontvangen, en dit is veel voor een soldaat. Nieuws van thuis is altijd en overal welkom. Ook wil ik Milac danken voor het dagblad dat ik gedurende de Ronde van Frankrijk iedere dag heb ontvangen. Thans heb ik dus bijna gedaan met soldaatje spelen, en ik wens aan alle soldaten van Leest ook nog een spoedig afzwaaien. Nogmaals de beste dank aan de medewerkers van Milac.”
Foto’s :
-Jos Verlinden in zijn Chiroperiode.
-Twee afbeeldingen van de infanteriekazerne van Doornik waar Jos Verlinden zijn opleiding kreeg.