NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
 • Wijzigingen - aanvullingen.
 • Wijzigingen - aanvullingen.
 • Wijzigingen - aanvullingen. Vervolg Herinneringen aan W.O. II.
 • Wijzigingen - aanvullingen. Nog oorlogsherinneringen van Susse Teughels.
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Kronieken van Leest
  bij Mechelen
  14-04-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Foto :

  -Links Fille De prins, rechts secretaris Elie Bertrand.

   

  De eerste officiële match

   

  De eerste officiële match van F.C. Telstar vond plaats op zondag 20 september 1969 tegen F.C. Hoevenen.

  Telstar verloor, in aanwezigheid van een 60-tal toeschouwers, de wedstrijd met 1-3.

  De ploeg was als volgt samengesteld : Jozef Nuytkens, Van Baelen, Christiaens, L Croon, Fr. Geerts, Harry Cauwenbergh, Walter Feremans, F. Put, Fr. Apers, J. Apers, en Fr. Croon.

  Reservespelers waren J. Apers en L. Van Dam.

  Evenveel supporters volgden Telstar datzelfde jaar naar Schoten voor de wedstrijd tegen het temperamentvolle Mediteraneos, een samenraapsel van Spanjaarden, Italianen en Marokkanen. Ter plaatse aangekomen stelde men vast dat de scheidsrechter zijn kat gestuurd had. Na overleg tussen beide ploegen werden de égards door stichter Jean Van Dam waargenomen. Jean, ex-fluitenier, keurde volgens waarnemers twee goals van de thuisploeg in duidelijk buitenspel goed, onthield de bezoekers een strafschop,maar kon niet beletten dat zijn eigen ploeg terugkwam tot 3-3. Doelpunten van Put en Apers.

   

  1969 -70

   

  Het bestuur  van F.C. Telstar was het seizoen 1969-70 samengesteld uit Albert De Smedt, Frans Van Baelen, Ferdinand Put en Jean Van Dam. Proost was pastoor Lornoy.

  De derde kleedkamer werd bijgebouwd en er werd campagne gevoerd om een afsluiting langs de beekkant geplaatst te krijgen.

  Drie nieuwe bestuursleden  meldden zich aan :  “Ted” Eddy Brusselmans, Willy Van Hoof en Cesar Apers. Zij vervingen Frans Van Baelen en Albert De Smedt.

  Eddy “Ted” Brusselmans werd voorzitter, Willy Van Hoof schatbewaarder en Ferdinand Put secretaris. Van Dam en Apers  werden raadsleden en pastoor Lornoy bleef proost.

  Bakker Fons Hellemans werd tot vreugde van Jean Van Dam ere-voorzitter.

  In de competitie ging de club van start met 2 ploegen : een fanionelftal en een reservenploeg en dit in de afdeling 4°B. Lange tijd gaf het eerste elftal de indruk het te zullen halen maar op de valreep kwam de ploeg één punt te kort. De reserven, zonder illusies vertrokken, kwamen voorlaatst aan.

   

  Een eerste succes

   

  Omdat er voldoende jeugdig talent aanwezig was besloot het bestuur de club in te schrijven voor de beker Schurmans, een na-competitie voor junioren.  De ploeg raakte in de finale die gespeeld werd tegen en op het veld van Cantinerode  uit Deurne. Kleppers als kapitein J..P. Apers, Jan Van Den Heuvel, Rudi Van Hoof, Julien Lauwers, Jan Sollie, Walter Feremans, de gebroeders Sel en andere Spoelders en Mees zorgden voor een massa Leestse supporters.

  Sommigen waaronder Rudi Van Hoof, de latere fanionspeler van Racing Mechelen, haspelde slechts de helft van zijn tocht “te voet naar Scherpenheuvel” af, zijn terugtocht verliep met de wagen omdat men hem nodig had voor de finale.

  Niet minder dan 36 auto’s vol Leestenaars waren getuige van deze finale en zagen hun ploeg zegevieren. Vele supporters lieten toen hun tranen de vrije loop...

  De officiële overhandiging van de wisselbeker had plaats in zaal “Sint Andries” in de Nationalestraat te Antwerpen. Het gebeuren werd ingezet met een eucharistieviering in de kapel van de Kapucinessen en opgedragen door verbondsproost Louis. De eigenlijke feestzitting had plaats onder een enorme belangstelling en in aanwezigheid van de toenmalige minister en ere-voorzitter van de Katholieke Sportfederatie Leo Tindemans.

  Een eerste hoogtepunt in het  prille bestaan van de club.

   

  1970-71

   

  Tijdens het seizoen 1970-71 onderging het bestuur andermaal enkele wijzigingen.

  Cesar Apers had te veel voegwerk en verdween van het toneel evenals Ferdinand Put.

  Beirre Nagels kwam, gevolgd door Elie Bertrand die sekretaris werd.

  Grote werken werden uitgevoerd. Aan het slepen met water moest een einde komen en omdat de watermaatschappij PIDPA geen leiding over de Zenne wou aanleggen werd een waterput gegraven.

  Naar 46 leden werd toen een uitnodiging gestuurd om een handje te komen toesteken bij de verfraaiing van het speelveld. Slechts 6 mensen kwamen opdagen  om het veld om te ploegen en te freezen en het werk raakte dan ook niet tijdig klaar zodat het een competitie werd zonder gras.

  Ook dat seizoen ging de promotie aan de club voorbij : F.C. Telstar kwam uit in de 5de afdeling B en eindigde derde op slechts twee punten van de kampioen.

  Hun tegenstanders waren Black Devils, Fiat Meulders, Ronny Boys, Put F.C., Gaspar, Tijl, De Meeuw en Relampaga.

  De reserven eindigden alweer voorlaatste.

  De juniores behaalden een tweede overwinning in de beker Schurmans. Zij wonnen de finale tegen Don Bosco uit Hoboken op eigen veld.

  In 1971 verscheen het eerste clubblad “Blauw-Rood”.

   

  1971-72

   

  Het seizoen 1971-72 werd opnieuw gekenmerkt door een bestuurswissel : voorzitter Ted Brusselmans verhuisde naar Heist-op-den-Berg en moest noodgedwongen forfait geven. De nieuwe voorzitter werd Jean Van Dam.

  Het terrein werd opnieuw bezaaid en er werd zoals voordien gestart met twee elftallen, immer in 4de afdeling. Omdat er drie 5de afdelingen bijkwamen speelde F.C. Telstar dat seizoen niet langer in de laagste reeks...

  Ook dit seizoen mocht het niet zijn. Telstar stond gans de competitie aan de leiding, liet het afweten in de laatste wedstrijden en sneuvelde alweer op luttele punten.

  Stilaan sprak men van de Poulidor onder de voetbalploegen.

  Het fanionteam bestond toen bij het seizoenbegin uit : J. Maes, J. Lauwers, J. Apers, Walter Feremans, Martin Tourné, Maurice Van Camp, A. De Donder, A. De Boeck, L. Van Beersel, F. Jacobs, Freddy Walschaerts, L. Huys, L. Croon en W. Verschueren.

  De tegenstrevers van F.C. Telstar waren : F.C.Punt (Geel), Aug. Deurne, Vremde Sp., V.O.S.A (St.Amands), Valaarhof (Wilrijk), Pulhof Sp.(Berchem), F.C. Romy Boys (Liezele), Fiat Meulders (Putte), Atl.Espanola (Wilrijk), Internos F.C. (Heide Kalmthout) en Berendrecht Sp.

  Op 28 augustus 1971 organiseerde Telstar een dansavond in de zaal St Cecilia. De muzikale omlijsting werd verzorgd door de Sunbeats.

   

  1972-73

   

  In het seizoen 1972-73 kreeg het bestuur versterking van Frans Huys die ondervoorzitter werd.

  Er werden verbeteringen aan het speelveld aangebracht en er werd een electriciteitsleiding aangelegd.Er werd ingeschreven met twee seniorsploegen en een kadettenploeg.

  Met een miniemenploeg werd deelgenomen aan diverse tornooien.

  Zoals de vorige jaren stond het eerste elftal heel lang aan de leiding van het klassement tot het beruchte VOSA diende bekampt te worden.  VOSA, immer een struikelblok voor F.C. Telstar, dwong een puntendeling af, en de zwanenzang was opnieuw ingezet. Kostbare punten gingen verloren en bij de eindafrekening sneuvelde Telstar alweer op twee punten van de leider.

  Status-quo ook voor de reserven. De miniemen en kadetten behaalden een mooi en bemoedigend resultaat voor hun eerste jaar maar op het einde van dat seizoen was het bestuur verplicht  af te zien van een verdere inschrijving van een kadetten- en miniemenploeg en dit wegens een tekort aan bestuursleden. Een reglement dat men bij F.C. Telstar zwaar betreurde.

   

  1973-74

   

  Tijdens het seizoen 1973-74 kwam Jef Apers de rangen van het bestuur vergroten.

  Wegens allerlei problemen met de watervoorziening was men verplicht een nieuwe put te laten boren en meteen werd er ook een electrische pomp geïnstalleerd zodat andere noodzakelijke werken vertraging opliepen.

  In de competitie werd er ingeschreven met drie seniorploegen.

  Zoals de traditie het wou stond de eerste ploeg geruime tijd aan de leiding maar miste de promotie om uiteindelijk  op een vierde plaats te eindigen, samen met Berendrecht.

   

  Het derde elftal, voor het eerst in competitie, deed het uitstekend en eindigde als tweede.

  De grote verrassing kwam dat seizoen van de reserven. Na al die jaren praktisch met dezelfde spelers als voorlaatste geëindigd, wisten zij dat jaar de titel te behalen.

  In 1973 werd voor het eerst een Paastornooi georganiseerd met de deelname van acht seniors- en twee vrouwenploegen waaronder Vevoc, Chiro, KWB, CVP, K.L.J.en Sint-Cecilia.     

  F.C. Telstar hield de door het gemeentebestuur geschonken beker in eigen rangen.

   

  1974-75

   

  In het seizoen 1974-1975 promoveerde de ploeg naar 3de afdeling en het volgende jaar kreeg men een nieuwe promotie in de schoot geworpen, door de toevoeging van een nieuwe reeks. De ploeg zou tot de overgang naar de BelgischeVoetbalbond  in de 2de afdeling actief blijven.

   

  1977 : F.C. Telstar werd S.K. Leest

   

  In 1977(5 februari) werd F.C. Telstar S.K. (Sport-Kring) Leest VZW, dit op verzoek van de Federatie.(Belgisch Staatsblad van 7/4/1977, blz.1281) en ook om de hoge werkingskosten van de club ietwat te drukken.

  Het bestuur van de VZW bestond toen uit  voorzitter Jean Van Dam, ondervoorzitter Elias Bertrand, secretaris Eddy Apers, penningmeester Willy Van Hoof,  Jef Apers, Willem Mees, Francois Bekaert en Jean Apers.

   

  Spaarkas

   

  S.K. Leest bezat ook een eigen spaarkas. Er werd gespaard in “Het Brughuis” bij Frans Apers

  alwaar na de sluiting van Café Telstar  ook de bestuursvergaderingen doorgingen, en elk jaar ging men over tot de uitbetaling die gepaard ging met een smakelijk diner. 

   

  Jubileum

   

  Het tienjarig bestaan van de club werd op 28 augustus 1977 gevierd met een receptie in het clublokaal en een wedstrijd tussen de veteranen van Leest en die van Zennester Hombeek.

  Het geheel werd muzikaal opgeluisterd door de Koninkrijke Fanfare Sint-Cecilia.

  “Wij zijn een ploeg van amateurs,” opende Jean Van Dam als eerste spreker de receptie, “en daarom vinden wij weinig steun bij de pers die de Belgische Voetbalbond voortrekt op het amateurisme. Wie aan voetbalsport wenst te doen, kan dat bij ons. Wie wil kan gaan, niemand wordt verplicht te blijven. Amateurisme is voor ons belangeloos aan sport doen. Wij mogen geen inkom vragen en subsidies ontvangen. Het liefhebbersschap is nog niet voldoende ingeburgerd bij onze mensen. Welgemeende dank aan allen die ons steun hebben gegeven en in de eerste plaats de burgemeester en medewerkers...”

  Vervolgens gaf hij nog een sneer naar concurrent Gust Emmeregs waarop een geweldig applaus losbarstte. Na Van Dam sprak pastoor Lornoy de aanwezigen toe, gevolgd door de voorzitter van de beheerraad van de K.K.S.F.B. Van den Bergh en Jean Van der Sande, Schepen van de stad Mechelen.

  Tot slot van de receptie nam voorzitter Van Dam opnieuw het woord om speciaal secretaris Elie Bertrand te bedanken voor diens jarenlange inzet en als bewijs van erkenning voor bewezen diensten overhandigde hij diplomas aan pastoor Lornoy, oud- burgemeester Lauwers, dr. Van Medegael, apotheker Annaert en ere-voorzitter Hellemans. Deze laaste kreeg als extraatje nog een schotel ten geschenke.

  Bloemen voor de jubilaris waren afkomstig van o.m. Zennester Hombeek, F.C. Battel en VV Leest. 

   

  14-04-2012 om 08:50 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  13-04-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Jean VAN DAM

   

  Bezieler-stichter Van Dam was afkomstig van Zemst maar omdat hij korter bij het centrum van Hombeek woonde, doorliep hij daar de lagere school.

  Hij kreeg er nog les van meester Hellemans, de vader van die andere ere-voorzitter en van zijn vriend Fons.

  In 1967 nam hij, met zijn uit Herentals afkomstige echtgenote Maria Peeters, café Telstar over waar het allemaal begon.

  Zeven jaar lang zouden Jean en Maria lief en leed delen in het toen populairste café van Leest.

  In 1974 verhuisden ze naar de Verschuerenlaan.

  Jean was eerst chauffeur bij het Ministerie van Volksgezondheid, later ging hij over naar het Vlaamse Parlement waar hij de privé-chauffeur werd van de Secretaris-Generaal.

  Jean Van Dam werd uiteraard de eerste voorzitter van de club.

  In 1969 gaf hij die functie even door aan Ted Brusselmans om zijn zonen-wielrenners Mark en Dirk te begeleiden naar de koers, maar twee jaar later nam hij het voorzitterschap opnieuw op zich en dit tot in 1991.

  In het weekblad “De Mechelse Week”van 16 augustus 1984 omschreef Jean de taken van een voorzitter :

  Een voorzitter moet alles in de gaten houden, de zaak samenhouden en zorgen dat iedereen zijn taken uitvoert. Zowel de verstandhouding tussen de spelers als deze tussen de bestuursleden moet op peil gehouden worden. Met problemen komt men steeds bij de voorzitter terecht. Soms moet ik al eens op tafel slaan als iemand tekort schiet, maar anderzijds zal ik me ook wel neerleggen bij een meerderheid van de vergadering.

  Ook de relatie met de sponsor, met de pers en met de scheidsrechter moet door een voorzitter in ’t oog gehouden worden.

  Met het voorzitteschap ben je altijd bezig, je moet vooruit kijken, praten, contacten leggen, verzoenen.

  Zo heb ik onze relatie met V.V. Leest weer op vriendschappelijk peil gebracht.

  We mogen op hun plein spelen, er worden weer transfers gedaan..

  Vroeger was dat kat en hond, maar dat mag toch niet tussen buren.

  Zo is het ook tussen spelers : clanvorming moet vermeden worden, vooral door diplomatisch optreden...”

  Zelf was de voorzitter er niet vies van om zijn handen vuil te maken.

  In Het Laatste Nieuws van 30 augustus 1989 blokletterde Willy Romain : “Voorzitter trekt kalklijnen”.

  Jean trok toen eigenhandig de kalklijnen voor aanvang van een oefenpartij van zijn club tegen Racing Mechelen.

  Iets wat de journalist ten zeerste kon waarderen.

  Over de mislukte fusie met  buur Leest verklaarde hij ooit dat Gust Emmeregs absoluut secretaris wou worden en alzo alles naar zich toe wou trekken.

  Zoals zijn te vroeg overleden vriend en  medestichter Fons Hellemans werd hij ere-

  voorzitter van SK Rapid. Hij was ook ere-chef-chauffeur van het Vlaams Parlement,  ere-lid van de Leestse fanfare St-Cecilia en lid van Vevoc.

  Petrus “Jean” Van Dam was te Zemst geboren op 17 maart 1930. Hij liet twee kinderen na uit een eerste huwelijk : Louis (1949) en Jeannine (1950) en drie uit zijn tweede huwelijk met Maria Peeters : Mark (1957), Dirk (1961) en Hilde (1966).

  Hij overleed na een pijnlijke ziekte in het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis te Mechelen op 6 juni 1998.

   

   

  13-04-2012 om 19:10 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  Inhuldiging veld en ploeg bij de Katholieke Sportfederatie

   

  Op 12 oktober 1969 vond de officiële inhuldiging van het nieuwe voetbalveld en de nieuwe voetbalploeg F.C. Telstar plaats en die kende een schitterend verloop.

  F.C. Telstar had er toen reeds drie officiële matchen in de Katholieke Sportfederatie opzitten wat geresulteerd had in één overwinning, één nederlaag en één gelijkspel.

  Het werd een hoogdag voor de gemeente.

  Rond 14u45 dreunden de eerste muziektonen  van de Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia door het dorp, waarna werd overgegaan tot het protocol van de inhuldiging.

  Heel wat prominenten waren er op afgekomen : het hoofdbestuur van de KKSF was goed vertegenwoordigd, er was een delegatie van het gemeentebestuur, afgevaardigden van de meeste Leestse verenigingen en een 200-tal toeschouwers.

  De eerste spreker was de pastoor die zich zeer verheugd toonde omdat men hem verzocht had proost te worden van de nieuwe voetbalclub. Met beide handen aanvaardde hij die taak en als vroegere achterspeler drukte hij de hoop uit dat er spoedig een veteranenploeg zou opgericht worden. Er waren alvast twee spelers waarop men kon rekenen : hemzelf en zijn onderpastoor pater Damiaan.

  Nadat hij alle spelers veel succes en sportiviteit had toegewenst nam de Algemeen Secretaris van de Katholieke Sportfederatie Van Den Bergh het woord.

  Deze dankte de plaatselijke overheid voor de verleende steun bij de oprichting.  

  Leest, aldus spreker, heeft een plaats ter beschikking gesteld, wat op zichzelf reeds een prestatie was, omdat de gronden zo zeldzaam geworden zijn door het “bouwen” en ook door de  “speculatieve” geest.

  De Katholieke Sportfederatie is fier dat zij alleen aan amateurisme doet, zonder spelers te betalen, wat alleen ten goede komt aan de sport zelve.

  Op zijn beurt wenste hij F.C. Telstar veel genoegen en succes toe.

  Hij werd opgevolgd door burgemeester Lauwers die in naam van het ganse gemeentebestuur

  hulde bracht aan de werkers van het eerste uur.

  De burgemeester beloofde dat hij de gemeenteraad zou voorstellen om de huur van het terrein in haar begroting 1970 op te nemen.

  Tot slot bood hij als herinnering aan de inhuldiging namens het gemeentebestuur de matchbal aan.

  Als laatste spreker kwam Jean Van Dam aan de beurt.

  In naam van het bestuur van F.C. Telstar dankte hij iedereen afzonderlijk voor de  betuigde sympathie en aanwezigheid op de inhuldiging.

   

  Speciale dank richtte hij tot bakker Alfons Hellemans, de Ere-Voorzitter, die “noch  moeite noch geld gespaard had om ons te  laten verwezenlijken wat u hier op dit ogenblik kunt zien en meemaken”.

  Jean Van Dam sloot zijn dankwoord af met de aankondiging dat de wedstrijd tussen  F.C. Telstar en FC B.S.R, een ploeg die hoger geklasseerd stond in de Federatie, kon beginnen.

  Een wedstrijd die overigens door de thuisploeg met 2-0 werd gewonnen, doelpunten van Geerts en Christiaens.

   

  Foto’s :

  -Inhuldiging van de ploeg en het veld op 12 oktober 1969. Als tweede van links Fons Hellemans. Jean Van Dam houdt zijn armen gekruist terwijl burgemeester Lauwers hetzelfde doet met zijn handen.

  -De proost nam het woord.

  -Spelers van het eerste uur.    13-04-2012 om 19:04 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Foto :

  -Café Telstar : links bakker Fons Hellemans, midden Maria Peeters, rechts haar echtgenoot  Jean Van Dam. Hier werd FC Telstar geboren.

   

   

  FC TELSTAR

   

  De geschiedenis van SK Rapid Leest begon, zoals die van vele verenigingen in onze contreien, in een café.

  We noteren 1967 en the place to be voor de Leestse jeugd was café Telstar, gelegen Dorpstraat nr. 5 waar veel later een bloemenzaak en begin 2006 het restaurant “Dorp 5” zou komen. Daar werd gedronken en gedanst en op het “kaske” gespeeld.

  Daar werd gelachen en gezeverd over alles en nog wat en zo ook over voetbal.

  Leest zat zonder ploeg en waarom kon hier niet wat elders wel kon ?

  De sfeer was er, evenals de motivatie en regelmatig werd er gevoetbald.

  Maar op welke manier. Pure improvisatie. Geen sinecure om een tegenstrever of een terrein te vinden. Ontelbare telefoontjes gingen er aan vooraf. Frustrerend was dat die tegenstrever vaak niet kwam opdagen wat resulteerde in morren en zagen.

  Cafébaas Jean Van Dam zag dit met lede ogen aan en samen met bakker Fons Hellemans

  besloot hij Leest een voetbalclub te schenken. Die twee kenden elkaar vanuit de lagere school te Hombeek en waren vrienden gebleven.

  Nog promotors van het eerste uur waren Frans Van Baelen, Albert De Smedt en Ferdinand Put en Willy Van Hoof.

  Het was evident dat men opteerde voor de benaming FC Telstar en intussen had de bazin van het café reeds voor een volledige uitrusting gezorgd.

  De volgende stap was een geschikt terrein vinden.

  Met man en macht werd gezocht en uiteindelijk gevonden :  naast de Zenne was een weide vrijgekomen en  die werd dra omgetoverd tot een heus voetbalveld.

  Nu er zekerheid was van een eigen terrein werd er besloten om aan te sluiten bij de K.K.S.F.B.(de Katholieke Sportfederatie), een zuiver liefhebbersverbond.

  Maar om een reglementair speelveld te bekomen waren twee doelpalen niet voldoende.

  Met vereende krachten werden ontelbare vrachtwagens aarde aangevoerd.

  Bij de start van de competitie 1968-69 was enkel het veld klaargekomen en zat de club nog zonder kleedkamer. Improviseren is echter een sterke kant van Vlamingen en ook voor dit probleem werd een oplossing gevonden. De zaal van “het Brughuis” bij Frans Apers kreeg tijdelijk een andere bestemming : met lakens werd het café in drie vakken opgedeeld, respectievelijk voor de bezoekers, voor de scheidsrechter en voor de thuisploeg.

  Een metalen kuip op de kolenkachel zorgde voor warm water...

  Jean Van Dam zou Celine van het Brughuis altijd dankbaar blijven.

  Reeds na vier wedstrijden slaagden de mensen van het eerste uur erin om te voorzien in een basisinfrastructuur : een kantine en kleedkamertjes voor bezoekers en scheidsrechters.

  De eigen ploeg bleef bij Apers.

  Veel vooruitzichten hadden die pioniers oorspronkelijk niet.

  Ze gingen van start met slechts zestien leden en werden ingedeeld in de afdeling A, maar na enkele wedstrijden vergrootte hun ledenaantal zodat ze verplicht werden om bijkomend vriendenwedstrijden te organiseren voor een reserveploeg.

  Motiverend en verheugend was dat de club dat eerste competitiejaar afsloot met een tweede plaats, eindigend op slechts één puntje van de leiders. Jammer genoeg was er slechts één klimmer voorzien...

   

  13-04-2012 om 16:47 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Foto :

  -“De Lustige Boeren”, foto LG, blz. 192. : de pioniers van het voetbal te Leest.

  Van boven naar onder en van links naar rechts : Joannes Selleslagh, Felix Polfliet, Edouard Lemmens, Frans Geerts, Louis Selleslagh, Henke Stoop-Van Praet, Louis Van Winghe, Victor Gobien, Frans De Ruysscher, Gustaaf Potoms en Louis Polfiet.

   

   

  1968 – Stichting F.C. Telstar later omgevormd tot S.K. Leest en tot  SK Rapid Leest

              Hierna voornaamste passages uit mijn boekje “Van FC Telstar tot SK Rapid Leest”.

   

  Voorwoord Marcel Van Hoof

  De eerste 21 jaren van mijn leven, minus 12 maand verplichte legerdienst, bracht ik in Leest door en dit vanaf mijn geboorte in het jaar 1948 tot mijn huwelijk in 1969.

  Er was toen niet veel te beleven op sportief vlak in het dorp.

  Je had uiteraard de Chiro of de KWB of een andere katholieke vereniging of je kon een individuele sport uitkiezen zoals wielrennen.

  Leest had toen zijn plaatselijke vedetten waarvan de ene al wat verder raakte dan de andere, ik denk aan Miel Ceuppens, Stanne De Prins, Frans Croon, Lowieke Geets, de broers Selleslagh, Maurits Van Camp, de broers Van Hoof.

  Wat weinigen nog weten : op een paar honderd meter van de Grote Bleukens waar de terreinen van SK Rapid Leest thans gevestigd zijn, stond tussen 1911 en midden jaren ’20 een velodroom. De op de Warande georganiseerde beroepsrennerskoersen lokten duizenden toeschouwers.

   

  De “Lustige Boeren”

   

  Tijdens de Eerste Wereldoorlog bezat Leest ook een voetbalploegje “De Lustige Boeren”genaamd.

  Ze hadden een stuk bos gekregen naast de spoorweg op de Heide te Leest en er met man en macht de bomen omgehakt. Om het water weg te krijgen groeven ze diepe grachten rond het speelterrein. Dit terrein zou dienst doen tot in 1920, daarna verhuisde de ploeg naar Eugeen Geerts op de Kleine Heide.

  In 1937 had ook de Winkelstraat een eigen ploeg, slechts voor een zestal jaren.

  De meeste spelers gingen na de opdoeking over naar F.C. Leest op de Kleine Heide.

  Deze ploeg had haar terrein aan de Rendelbeekhoeve.

  Maar in de zestiger jaren  was er niets voor de Leestse jeugd.

  De opeenvolgende boeren-burgemeesters hadden andere prioriteiten dan hun energie en middelen in een sportinfrastructuur te stoppen.

  Er werd nog altijd gevoetbald door de dorpsjeugd maar meestal op hobbelige, braakliggende stukken weide en wedstrijdjes werden geïmproviseerd tussen Leest Dorp en Leest Heide of straat tegen straat of vereniging tegen vereniging.

  Sommigen jongeren schreven zich in bij één van de Mechelse grote ploegen en brachten

  de moed op om er jarenlang te trainen en er de jeugdcategorieën te doorlopen.

  Sommigen, zoals Rudi Van Hoof, brachten het zelfs tot de eerste ploeg van de toenmalige eersteklasser Racing Mechelen. Hij zou er ruim 12 jaar deel uitmaken van het fanionelftal.

   

  Folklore van de “Sussen” en “Blekken”

  Maar de Leestse jeugd bleef op haar honger, zo ook de rest van de bevolking.

  En zoals dat in het verleden het geval was met de “Sussen” en de “Blekken”, de twee katholieke fanfare-maatschappijen en dorpspartijen raakte een groot deel van sportief Leest verdeeld tussen Racing- en  KV- Mechelen.

  Je was een Racinger of je was voor de Malinois. 

  Je voorkeur werd soms gestuurd door de politieke tegenstelling vrijzinnig-katholiek, vaak ook door je school SITO-TSM, soms werd die doorgegeven van vader op zoon, soms bepaalde het gekste toeval iemands voorkeur.

  De meeste Leestse voetballiefhebbers bezochten toendertijd ofwel de thuiswedstrijden in het Oscar Van Kesbeeckstadion ofwel “Achter de kazerne”.

  Leest was rijp voor een nieuwe voetbalploeg.

  Nu was het wachten op initiatieven en op iemand met sérieux en genoeg dynamisme om het vuur aan de lont te steken. Iemand met charisma ook en met voldoende overredingskracht.

  Al deze gaven  zaten gebundeld in een flamboyante cafébaas, een man met een hart voor de jeugd en een hart voor het voetbal. Petrus “Jean“ Van Dam, misschien niet toevallig een inwijkeling omdat vreemde ogen toch ergens dwingen, gaf Leest opnieuw een ploeg.

  Weliswaar een caféploeg in den beginne maar een ploeg die na een tijdje vlot meedraaide in de competitie van de Katholieke Sportfederatie.

  Niet lang nadien stichtte Gust Emmeregs V.V. Leest, dat onmiddellijk debuteerde in de Belgische Voetbalbond.

  Meteen was het dorp twee voetbalploegen rijk en meteen werden door sommige Leestenaars de oude tegenstellingen bovengehaald.

  Jean Van Dam was met zijn café Telstar lokaalhouder van de socialisten en Gust Emmeregs, een notoire ”Sus”, was  CVP-gemeenteraadslid.

  Het oude fanatisme laaide echter nooit meer op zoals weleer, alhoewel dat bij sommigen altijd onderhuids aanwezig zou blijven.

  Bij de meesten primeerde echter de sportieve rivaliteit en de oude dorpspolitiek zou vooral de ingeweken Leestenaar worst wezen.

  Leest mag zijn twee pioniers dankbaar zijn, het dorp kreeg door hen een plaatsje gereserveerd op de kaart van België.

  Hoe Jean Van Dam en de zijnen SK verder uitbouwden valt te lezen op de volgende bladzijden.

  Ik heb getracht alle technische informatie en faits divers die mij in handen vielen, chronologisch weer te geven.

  Tussen die teksten door wordt speciale aandacht besteed aan de belangrijkste en markantste figuren van de club.

  Mijn dank gaat uit naar wijlen Jean Van Dam, naar zijn weduwe Maria Peeters, naar secreatris Jean Apers, naar Daniel Nuytkens, Amelie Portael, Eddy Apers, Harry Cauwenbergh, Rudi Van Hoof en Stef Thyssen voor hun tijd en de terbeschikkingstelling van hun documentatie.

   

  13-04-2012 om 09:42 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  12-04-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Foto :

  -Gustaaf ‘Staf’ Van Cauter.

   

  1968 – Juli – De Band :

              Val : toen het begon te regenen wou Mevrouw Schuermans haar was

              binnenhalen. Zij gleed uit en kwam zeer ongelukkig neer. Gevolg : een dubbele

              polsbreuk.

   

  1968 – 20 juli : K.L.J.-reis naar Aat

              63 meisjes en jongens namen deel. Na Aat werd Beloeil aangedaan en op

              de terugweg Geraardsbergen waar men kon kennis maken met de plaatselijke

              “mattetaart”. De canzonnissimakwis in de bus tijdens de terugreis werd gewonnen

              door Paula Huyghe. (DB)

   

  1968 – Van 20 tot 30 juli : Bivak Chirojongens te Neuville-Sous-Huy.

              Ze waren gehuisvest in een wondermooi barokkasteel.

              De meisjes namen de plaats van de jongens in van 30/7 tot 9 augustus.

   

  1968 – 3 augustus : KWB-Reis naar Bouillon

              Prijs : 170 frank.

   

  1968 – 9 augustus : Diefstal van 48 kg bonen

              Toen Albert Van Praet, (°Leest 17/05/1921) Juniorslaan 53, zich rond 5u30 naar zijn

              schuur begaf waar zijn vrachtwagen gereed geladen stond om naar de markt te rijden,

              stelde hij vast dat er 16 kistjes van 3 kg bonen geledigd waren.

              De lege kistjes waren terug op zijn voertuig geladen.

              Van Praet ging er van uit dat de diefstal na 12 uur gepleegd was, omdat de

              openbare verlichting dan gedoofd wordt.

   

  1968 – 7 september : Diefstal van elf jonge huiskonijnen

              Toen de landbouwer Desiré Karel De Wit, wonende Tisseltbaan 30, rond 6 uur zijn

              konijnen wou voederen constateerde hij dat ze allen gestolen waren. Twee dagen

              voordien had hij de diefstal vastgesteld van het moederkonijn maar toen was de dief

              vermoedelijk verrast omdat de jongen achtergebleven waren. De elf jongen wogen

              ongeveer 1,5 kg.

              (DB en VVH)

              Desiré De Wit was te Leest geboren op 19 juni 1913 en hij overleed in het

              O.L.Vrouwziekenhuis te Mechelen op 4 juli 1997.

              “…we hebben hem gekend als een harde werker, die zelfs op hoge ouderdom geen

              rust kende, maar vol levensmoed onder ons leefde. Hij was eenvoudig met weinig

              woorden en zonder vertoon : vol diep geloof. Na het verlies van moeke is hij steeds

              in de geest met haar verenigd gebleven…”

              (mooie woorden uit zijn doodsprentje)

              Desiré was weduwnaar van Alida Goovaerts (°Leest 06/08/1920, +Leest 03/07/1991).

   

     1968 – Enkel jaartal bekend : “Tijdens de afwezigheid van de echtelingen Bernaerts op de

              Juniorslaan werd er door onbekenden ongewenst bezoek gebracht. Plaatsen

              werden doorsnuffeld en er werd een som geld buitgemaakt.”  (DB)

   

  1968 – Zaterdag 5 oktober : Bal te Leest met “The Javelins”.

              (DB,november 1968)

   

  1968 – 5 oktober : Botsing met brand

              “In de nacht van 5 op 6 oktober werd een geparkeerde auto, ter hoogte van de

              drankgelegenheid Van Camp in de Juniorslaan, langs achter aangereden door

              een andere wagen. Door de schok vloog de stilstaande wagen in brand.”

   

  1968 – 3 oktober : Diefstal van bloemkolen

              Een persoon die onbekend wenst te blijven deed  bij de garde aangifte van

              de diefstal van enkele bloemkolen.

              Toen de man rond 23u45 huiswaarts keerde langs de Kouterweg, een afgelegen

              en slecht verlichte weg, werd zijn aandacht getrokken op een personenwagen

              die daar onverlicht langsheen de baan stond. Toen hij dit voertuig op enkele

              meters genaderd was, verscheen er een hem onbekende persoon vanuit het

              aangrenzende veld met enkele bloemkolen. Die startte zijn voertuig en

              verdween met de noorderzon. De aangever kon de nummerplaat van de wagen

              noteren en die stond ingeschreven op naam van een man uit Lokeren.

               

  1968 – 5 oktober : Schade aan wachthuisje

              Ingevolge een verkeersongeval werd een wachtplaats voor de passagiers

              van autobussen aan de Blaasveldstraat zwaar beschadigd.

              De kosten werden op 8.670 frank geraamd en de herstellingswerken werden

              uitgevoerd door schrijnwerker Frans Teughels uit het Dorp.

               

  1968 – 9 oktober : Poging tot diefstal in de pastorij

              “In de nacht van woensdag 9 op donderdag 10 oktober ontving de pastorij, in

              navolging met deze van St.Katelijne Waver,Battel en Heffen bezoek van

              nachtridders, die in hun opzet evenwel niet lukten.”

              (De Band, november 1968)

              Volgens veldwachter Van Hoof was de buitendeur van de veranda vermoedelijk

              geopend door middel van een “ouistiti”, de sleutel zat langs binnen op het slot.

              Dan werden de houtvijzen uit de scharnieren gevezen met de bedoeling de deur

              uit te nemen, doch tijdens de oorlog werd langs dezelfde deur ingebroken en

              sindsdien werden aan de binnenzijde ijzeren haken op de deur aangebracht en

              hierdoor kon de deur onmogelijk verwijderd worden.     

   

  1968 – 25 oktober : Algemene Vergadering K.L.J-jongens

              Voorstelling van het nieuw bestuurslid Willy Slachmuylders, in vervanging van

              Louis Selleslagh die in ’t huwelijksbootje was getreden. (DB)         

   

  1968 – Zondag 27 oktober : Chiro – Feest van Christus Koning.

              Met viering van 20 jaar jongenschiro.

   

  1968 – November – De Band :

              Aanrijdingen :  onze dorpsgenoot Louis Daelemans, werd licht gekwetst tijdens

              een aanrijding op de Olivetenvest te Mechelen, met een vrachtwagen.

              Ook Edmond Polspoel kwam in aanrijding op de Nekkerspoel, met de

              voetgangster Anna Ceuleers uit Mechelen, waarbij deze licht gewond werd.

   

              Gekwetst: Militiaan Victor Gobien werd aan de voet gekwetst en werd

              opgenomen in het Militair Hospitaal van Antwerpen.

   

             Vandalenstreken: …”reeds een paar malen werd de brandstof uit de auto van

              dokter Van Medegael gehaald. Beseffen deze vandalen dan niet welke gevolgen

              zulks kan hebben, in geval dringende geneeskundige hulp zou noodzakelijk zijn ?”

              (DB)

   

  1968 – 3 november : Vergadering Wijkmeesters en Bestuur KWB

              Aanvankelijk voorzag men op deze dag een uitstap naar de Haven van Antwerpen

              met bezoek aan de ‘Kongoboot’ (de ‘Kinnekensboot’) maar er was geen

              Kongoboot…en de uitstap ging niet door.           

              Th. De Prins gaf de inleiding en men herkauwde het teerfeest, de kaartavond en

              de open deur over het gespreksthema “Het Gezag”.

              In de schoot van de KWB werd er begonnen met het werk van “de Volkstuinen”.

              Alle mensen die hielden van een mooi hofke achter of voor hun woning of die

              graag  groenten kweekten voor eigen gebruik konden voortaan hulp verwachten,

              ze werden bijgestaan met raad en daad.

              Er kwamen spreekbeurten over deze materie, er werden bezoeken gebracht aan

              de tuinbouwschool en maandelijks ontvingen ze een leerrijk en praktisch blaadje

              over tuinbouw in ’t klein.

              De promotor van dit initiatief was Antoon Lamberts uit de Cecilialaan nr. 1.

   

  1968 – In de nacht van 16 op 17 november kwam Albert De Smet uit de Kouter, met

              zijn wagen op de Juniorslaan in de gracht terecht.

              Gelukkig zonder noemenswaardige gevolgen.

              In de nacht daarop kwam Hendrik Verschuren met zijn wagen op Stuivenberg

              tegen een paal terecht.

              (DB,december 1968)

   

  1968 – December – De Band :

              Verbrand : het zoontje Gobien, Juniorslaan werd door kokend water in zijn

              aangezicht verbrand. Hij werd naar een kliniek gevoerd.

   

              Aanrijding: de genaamde Van Aken, alleenwonende, werd overgebracht

              naar het Stedelijk Gasthuis te Mechelen, waar hij na enkele dagen verblijf

              overleed.

   

  1968 – 7 december : Sportavond van de K.L.J.

              Met medewerking van de renners Eduard Janssens, Staf Van Cauter, Eddy Van Hoof

              en Jean Pierre De Win die het tegen elkaar opnamen op de rollen. (DB)

              Leestenaar Staf Van Cauter (foto) maakte in 1971 deel uit van de toen vier relatief

              onbekende Belgen die wereldkampioen werden op de 100 km ploegentijdrit in het

              Zwitserse Mendrisio.

              Staf Hermans, Ludo Van der Linden, Louis Verreydt en Staf Van Cauter lieten de

              Nederlandse favorieten meer dan anderhalve minuut achter zich.

              Achteraf sprak men van de ‘Dodenploeg’ omdat vier van de zes renners die met de

              100-km ploeg te maken hadden stierven door hartproblemen.  

   

  1968 – 28 december : KWB-Bal met The Javelins.

   

  1968 – Op 31 december telde Leest 1960 inwoners.

   

  1968 – Enkel jaartal gekend : Galabal K.Fanf. St.-Cecilia           

              “…het jaarlijks galabal van de K.F.Ste.-Cecilia mag zoals voorgaande jaren als

              welgelukt beschouwd worden, vermits de opkomst niet moest onderdoen in

              verhouding met het voorgaande. De stadskledij was vereist en dat gaf vanzelfsprekend

              ‘het cachet’ van een select publiek.. Ook van buiten de gemeente deed de opkomst

              Sympathiek aan; bij dat alles de puike muziek onder leiding van Marcel Sterckx.

              De aangename sfeer werd enigermate, even, getemperd door de luidruchtigheid

              van geel-rode en groen-zwarte supporters die lucht gaven aan hun

               sportontboezemingen. Buiten dit kortstondige, lawaaierige intermezzo was het

              jaarlijks galabal voor de deelnemers-deelneemsters aangenaam.

              Tot in de uurtjes werd er gedanst, en bij het blazen van de ‘retraite’ wist iedereen

              Meteen dat het weer voor een jaartje was…” (DB)  

   

  12-04-2012 om 09:51 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Foto :

  -Minister Jos De Saeger.

   

  1968 – Mei – De Band :

              Erge Val : Luc Peeters uit de Blaasveldstraat reed met zijn rijwiel langs de weg

              toen een blaffende hond naar hem toekwam, met het gevolg dat de kleine omkeek

              en viel. Hij werd zeer erg gekwetst aan het dijbeen en moest naar een kliniek

              worden overgebracht.

   

              Gekwetst :  Marc Diddens uit de Dorpstraat kwam door een verkeerde beweging

              in een pinnekensdraad terecht en kreeg een kwetsuur aan het kuitbeen.

   

              Ongeval: Frans Geets uit de Kouterstraat werd te Kapelle-op-den-Bos met zijn

              bromfiets aangereden door een auto. Betrokkene werd erg gekwetst naar een

              Mechels ziekenhuis overgebracht.

   

  1968 – Zondag 12 mei : Sleutelbeenbreuk voor Marc Beterams

              De KLJ gewest Mechelen hield op 12 mei een sportfeest op de terreinen van

              het Sint Theresiacollege te Kapelle-op-den-Bos.

              Enkelen honderden jongeren bekampten elkaar in diverse disciplines.

              Marc Beterams, winnaar van de hindernissen, liep door een val een

              Sleutelbeenbreuk op en diende naar een Mechelse klliniek te worden

              overgebracht.

              De Leestse KLJ-jongens wonnen buiten de hindernissen ook de 1500m, de 4x100 m,

              de stoelwedstrijd en het koordtrekken.

              De Leestse meisjes raakten niet verder dan een 4e plaats in de Algemene

              Rangschikking.

   

  1968 – Woensdag 22 mei : Dropping Chiro

              Organisator pater Damiaan had alles uitgestippeld.

              Per auto werden de deelnemers naar de plaats van het nachtvertrekpunt

              overgebracht, om van daaruit in groepen van 3 man, met kaart en kompas,

              en te voet, Leest te bereiken.

              De start werd gegeven om 22 uur en het vertrekpunt was Moerzeke nabij Hamme.

              De eerste groep bereikte Leest de volgende dag rond 7 uur.

              Alles was probleemloos verlopen.

   

  1968 – 25 mei : Bedevaart naar Scherpenheuvel

              Slechts een veertiental deelnemers vatten de voettocht aan. Dit was volgens “De

              Band” te wijten aan de eerste communiedag.

   

  1968  - 3 juni : Diefstal fiets

              Toen Francois Vergauwen uit Willebroek zijn fiets wou nemen aan de voorgevel

              van zaal St-Cecilia in het Dorp bleek die verdwenen.

              Drie weken later werd het voertuig teruggevonden aan de Parochiezaal en aan

              zijn rechtmatige eigenaar terugbezorgd.

              (VVH)

   

  1968 – 10 juni : Brief van Minister De Saeger gericht aan dhr Verbruggen verantwoordelijk

              uitgever van 'C.V.P. LEEST'.

              “Betreft : verbetering buurtweg groot verkeer Blaasveld-Heffen-Leest.

              Ik heb het genoegen U hierbij mede te delen dat ik de vaste belofte van staatstoelage

              heb ondertekend voor bevengemelde werken.

              Het opdrachtgevend bestuur zal langs de gewone administratieve weg de officiële

              aanschrijving ontvangen, zodat het eerlang het bevel tot aanvang van de werken

              zal kunnen geven.”

              Jos De Saeger was (CVP) gemeenteraadslid te Mechelen en vervangend burgemeester

              van Antoon Spinoy. Toen hij  minister van Openbare Werken werd (1966-1973)

              lag er in België iets meer dan 300 km autosnelweg en had het wegennet een

              zeer bedenkelijke reputatie. Hij wist dat snel te veranderen.

              In 1978 werd hij benoemd tot minister van Staat. (Wikipedia)

   

  1968 – 11 juni : Diefstal in de Meisjesschool

              Toen Leonia Verstappen, kloosterlinge-schoolhoofd (°Geel 6/10/1900), wonende

              Dorpstraat 10 Leest,  zoals elke morgen de school ging openen stelde ze vast

              dat de deur los stond. In de klas van juffrouw Bradt vond ze een uitgeladen

              lessenaar waarvan de inhoud zich op de grond bevond. Uit een kistje was een

              som verdwenen van 700 frank, het spaargeld van de nakende schoolreis.

              Ook in de andere klassen waren de lessenaars doorsnuffeld, doch hier werd niets

              gestolen.

   

  1968 – 28 juni : Diefstal kauwgomapparaat

              In de vroege ochtend van 28 juni, rond 5 uur, werden Joris (Georges) en Julia

              Gobien gewekt door een luid gekraak. Vanuit hun slaapkamervenster zagen ze

              nog juist een persoon weglopen naar een klaarstaande personenwagen bestuurd

              door een tweede persoon. De wagen verdween richting Mechelen.

              Minuten later kwam de wagen, een grote Amerikaan, terug en posteerde zich

              aan de woning De Boeck op de Dorpplaats. Een persoon stapte uit en begaf zich

              in de richting van café De Zwaan. Toen Joris ze toeriep verdwenen ze opnieuw

              richting Mechelen.

              Hierna constateerde hij de diefstal van zijn kauwgomapparaat dat aangebracht

              was aan de voorgevel van zijn kruidenierswinkel. Een identiek toestel stond

              opgesteld aan café De Zwaan.

              De garde vermoedde dat de daders in de omgeving van woonwagenbewoners

              diende gezocht te worden omdat die vaak gebruik maakten van grote

              Amerikaanse wagens.

                         

  12-04-2012 om 09:43 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  11-04-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Foto :

  -Eddy Van Hoof met de palm van één van zijn talrijke overwinningen.

   

  1968 – 8 april : Brief van Senator Stan De Clercq gericht aan de mandatarissen van gemeente

              en C.O.O. van en te Leest :

              “Betreft : Leest – Kapellen o/d Bos – Rioleringswerken in de Scheerstraat, alsmede

              Bestratingswerken buurtwegen…

              Ik heb het bijzonder genoegen u hierbij mede te delen dat de Heer J. De Saeger,

              Minister van Openbare Werken, ingevolge mijn tussenkomst, de vaste belofte van

              staatstoelage heeft ondertekend…”

   

  1968 – Zaterdag 14 april : Eddy Van Hoof won nieuwelingenwedstrijd te Leest.

              Om 15 uur namen 75 nieuwelingen de start voor een koers van 55 km.

              Winnaar voor eigen publiek werd Eddy Van Hoof.

              (DB, mei ’68)

              Eddy Van Hoof is de oudste zoon van Louis en van Elodie Selleslagh.

              Samen met zijn broer Rudi nam hij de gelijknamige Renault-garage van zijn

              vader in de Dorpstraat over.

              Eddy werd te Mechelen geboren op 19 januari 1952.

              Op 15 november 1975 huwde hij met de Leestse Erna Robberechts. Het paar kreeg

              één zoon Gino, geboren te Mechelen op 26/11/1980 en overleden in het

              Universitair Ziekenhuis van Edegem op 22 november 1999 na een tragisch ongeval

              te Willebroek.

             

              De drempel om te debuteren met koersen was erg laag met twee fietsende ooms,

              die het tot de liefhebbers brachten  : Louis en Frans Selleslagh. 

              Eddy zou het tot beroepsrenner brengen en zelfs tot teamgenoot van de grote Eddy

              Merckx.

              In de Band (1967) konden we het begin van zijn carriére volgen :

              “…hij begon op 26 februari met een aantreden voor het Clubkampioenschap te

              Jette, waar 10 deelnemers waren en er de tweede plaats behaalde met beker.

              Sedertdien nam hij deel aan 54 wielrennerswedstrijden en bondig gezegd waren zijn

              uitslagen: vier overwinningen, vier keer tweede, zes keer derde, zes keer vierde,

              twee maal vijfde, zes keer zesde, vier keer zevende, enz..

              Hij was ook primus in de nieuwelingenkoers van 17 september te Leest van vorig jaar.” 

   

              Ook de koers van 14 april kreeg een verslag in het Leestse maandblad :

   

                             SPORT-VARIA

  “Wij hadden reeds de gelegenheid in ons blad te schrijven over de sport. Alle belangstellenden hebben de bloeiende tijd gekend toen de huidige en bekende wielrenner WOLFSHOLL deelnam aan een wielercross te Leest en er geklopt werd door De Rey en in zijn ontgoocheling zijn fiets in de beek wierp. Af en toe hadden er nog enkele sportgebeurtenissen plaats maar de sleet begon door te wegen, gekende plaatselijke renners stopten er mee en Leest was als sportmidden afgeschreven.

  Verheugend is het dan wel, dat sedert enkele maanden een heropstanding mocht vastgesteld worden, en…zoals wij reeds mochten aanstippen heeft Leest een nieuwe belofte in de nieuweling VAN HOOF Eddy ; de resultaten zijn er om te onderstrepen dat het menens is.

  Zaterdag 14 april zou het de dag der gebeurtenis worden. Om 15 uur vertrokken 75 deelnemers voor 55 km over tien ronden.

  Het aantal toeschouwers aan de aankomstlijn was geweldig en wanneer de laatste ronde naar ’t einde liep, klauterde men op de palen of op de afsluitingen en bij het overschrijden van de eindmeet ging er een overweldigend gejuich op…Eddy Van Hoof gewonnen in eigen streek en voor eigen publiek, kon het schoner…

  In de wielerwedstrijd daags nadien te Villers gereden, behaalde hij een achtste plaats en te Baasrode legde hij beslag op de derde plaats. Kan het beter ?

  Uw sympathie zal een aanmoediging zijn om vol te houden. (L.B.)”

  Andere uitslagen van 1968 :

  Neerlinter, 53 km, 39 deelnemers : 4de plaats.

  Grand Leez, 54 km, 52 deelnemers : 3de plaats.

  Clubkampioenschap Jette: 1ste met een voorsprong van 3 minuten en 15 seconden.

  Itegem (18/5/68), 55 km, 99 vertrekkers, 4de plaats.

  Wuustwezel(26/5/68), 55 km, 73 vertrekkers, 3de plaats.

  Walhain-St-Paul (3/6/68) : gevallen.

  Leest, Pinksteren 1968 : organisatie ‘Vliegend Wiel’ : 1ste plaats.

  Kampioenschap van België Tertre (7/7/68), 55 km, 106 deelnemers : 23 ste.

  Horrues (14/7/68), 55 km, 33 deelnemers : 1ste plaats.    

             

  11-04-2012 om 15:38 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  1968 – 3 februari : St.-Cecilia naar de Antwerpse sportpaleis.

              …het muzikale St.-Cecilia trok naar het sportpaleis om daar de grote wielermeeting

              ‘De Prijs van de stad Antwerpen’ op te luisteren. Na de eerste tonen van marsmuziek

              voelde iedere aanwezige Leestenaar dat er die avond een gezellige sfeer was te

              midden van de grote vedetten van de wielerwereld en aanmoedigende supporters.

              Hoe verder het programma vorderde, met als hoofdschotel de rivaliteit tussen Patrick

              Sercu en de heroptredende Peter Post in de 50 km ploegkoers, hoe meer het aspect

              van sportiviteit en het muzikale crescendo gingen. Bij het ingaan van de vijf laatste

              ronden werd door de fanfare de alomgekende mars ‘Alte Kameraden’ ingezet en

              Sercu haalde het na een machtige eindjump.” (DB)             

   

  1968 – Maart : Wafelenbak met de Chiro.

   

  1968 – 2 maart : Jaarlijks verkleed bal van de Kon.Fan. Sint-Cecilia

              “…het was een succes en de kleurrijke maskerade van de vorige jaren kwam weer

              tot uiting; ’t waren uurtjes van leute en plezier voor de kijklustigen en de

              dansliefhebbers…” (DB)

   

  1968 – 31 maart – Parlementsverkiezingen

              Burgemeester Lauwers betoonde op volgende wijze zijn steun aan de C.V.P. :

   

                                               GEMEENTE LEEST

  Mevrouw, Mijnheer, BETREFT : VERKIEZINGEN 31 maart 1968

   

  Wij achten het onze plicht uw bijzondere aandacht te vestigen op het ongewoon belang van de nakende verkiezingen voor onze gemeente.

  Het is voor iedereen duidelijk dat een gemeengebestuur slechts tot grote verwezenlijkingen  in staat is indien de regeringsinstanties daartoe de nodige financiële middelen ter beschikking stellen.

  In dit verband willen wij aan de bevolking duidelijk kenbaar maken wat de C.V.P.-MINISTERS van de uittredende regeringsploeg voor onze gemeenschap hebben mogelijk gemaakt. Het lijkt ons het meest gepast de opsomming van de voornaamste uitgevoerde en in uitvoering zijnde werken te laten spreken.

  Wij noemen o.a. :

  -maandelijks dienstbetoon door de Heer V. Boden, privé-secretaris van de heer De Saeger, Minister van Openbare Werken.

  -principiële belofte inzake de rioleringswerken in de Scheerstraat, alsmede de bestratingswerken in de Kleine Overloopweg, Rennekouterweg, Hertveldweg, Oxdonkstraat en Lindelaan.

  -uitvoering van de aanbestedingsbundel inzake de weg- en rioleringswerken op de wijk ‘Kouterstraat’ ten belope van 3.129.504 Fr., WAARVAN 2.795.038 Fr. STAATSAANDEEL.

  -gunstug vooruitzicht inzake de nieuwe weg- en rioleringswerken Blaasveldstraat, waarvoor het deel van de gemeente Leest geraamd wordt op 3.792.155 Fr.

  HET WAREN ONZE C.V.P.-MINISTERS die voor al deze werken de nodige toelagen verleenden.

  Wij moeten in het bijzonder vermelden de indrukwekkende inspanningen van de Heer JOS DE SAEGER, Minister van Openbare Werken, lijstaanvoerder van de VLAAMSE CHRISTELIJKE VOLKSPARTIJ voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers in ons arrondissement.

  Het ligt dan ook voor de hand dat ik met veel vertrouwen de kandidaten van de C.V.P. op de verschillende voorgedragen lijsten aan onze bevolking aanbeveel.

  Beste mensen, het woord is aan U !

  Een overwinning van de C.V.P. betekent een stellige waarborg voor onze toekomst, wij rekenen op U.       

               Met oprechte hoogachting, de Burgemeester, F. Lauwers.

   

  1968 – 7 april : Jaarlijks Palmzondagconcert St.Cecilia

              Bij deze gelegenheid toonden de 60 muzikanten voor het eerst hun nieuwe

              uniform.

              (GvM,12/10/79)

   

                                       Een uniform voor de fanfare…

  “Omdat het fanfarebestuur veel aandacht bleef geven aan marsenwedstrijden werd in 1968 beslist de muzikanten uit te dossen in een uniform. Naast de gebrachte muziek en het mooi en verzorgd op stap gaan bleek de presentatie steeds belangrijker te worden. De Leestse muzikanten traden voor het eerst op in een volledig uniform ter gelegenheid van het jaarlijks Palmzondagconcert op 7 april 1968.

  Het was toen nog de gewoonte dat ter gelegenheid van het jaarlijks concert een korte muzikale wandeling werd gehouden in het dorp.” (Stan Gobien : ‘Leest in Feest’.)

   

   

  Foto ‘s :

  -foto van het verkleed bal van 1967. Van links naar rechts : Antoon Lauwens, Jeanne Geerts, Agnes Piessens, Tine Leys en August Lauwers. Gehurkt zit Jef Aerts.

  -De Kon.Fanfare St.-Cecilia voor het eerst in uniform. Foto genomen voor café ‘Sportvriend’, rechtover de kerk.

  11-04-2012 om 09:54 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  1968 – Dat jaar werd de hondenbelasting van 200 op 250 fr gebracht en voor de

              ophaling van het huisvuil betaalde men per jaar 300 fr ipv 125 frank.

              (DB, nr.4,1968)

   

  1968 – “Dat de Leestenaars hun oud-onderpastoor, thans pastoor te Elewijt, niet

              kunnen vergeten, bewijst de gift ten bedrage van 16.145 frank die aan

              Z.E.H. De Decker werd overhandigd, als bijdrage voor herstelling van de

              kerk aldaar.”

              (De Band, nr.8 – 1968)

   

  1968 – enkel jaartal bekend :Gemengde vergadering  K.L.J. OPEN ONTMOETING

   

  “…de E.H. Van Dessel hield een bespreking over ‘Open Ontmoeting’.

  In deze toespraak wijdde hij voornamelijk uit over de verloving in ’t algemeen, wat ieder meisje zowel als jongen hiervan verwacht. Eén punt moeten we alleszins onthouden en dat is, dat achter de brutaliteit en het lawaaierige van vele jongens dikwijls een zacht en edelmoedig karakter schuil gaat.

  Na deze inleidende commentaar werden alle aanwezigen verdeeld in gemengde groepen van plus minus 8 man, die dan de gestelde vragen moesten bespreken. Een eerste vraag luidde :

  HOE KAN MEN MERKEN DAT MEN ELKAAR GRAAG ZIET ?

  Hier dienen we vooral te onthouden, dat men voor elkaar niets mag verbergen, dat men op tijd op een rendez-vous moet zijn, maar dat, als men eens moet wachten, dit wachten ook een vorm van genegenheid is; daarbij komt nog dat men elkaar met zovele kleine attenties kan laten zien dat men van elkaar houdt.

  WAT DIENEN WIJ TE DOEN BIJ EEN EERSTE THUISKOMST ?

  Men was van oordeel dat men niet te veel mag doen of zeggen, zodat de toekomstige schoonouders niet te vlug alles weten. Men mag ook niet te lang blijven en wij nemen liefst een klein geschenkje mee. Het voornaamste is echter dat beiden, meisje en jongen, moeten samenwerken om de ontmoeting geslaagd te doen worden. Daarbij mogen zij elkaar niet teveel en te lang alleen laten, want een verkeerd woord is snel gezegd omdat men de ouders niet zo goed kent. Dit zou dan van den beginne af aan een negatief punt zijn.

  Het besluit van deze vraag is dat beiden elkaar moeten helpen om een zo goed mogelijke indruk na te laten bij de wederzijdse ouders.

  WAT DOEN WANNEER ER RUZIE ONTSTAAN IS ?

  Hier was het meer een woelige bespreking. We dienen hier te onthouden dat ieder zijn standpunt duidelijk moet formuleren, want vele ruzies ontstaan door een misverstand of onduidelijkheid. Beiden moeten kunnen aanvaarden een standpunt te hebben. Men dient hiermee rekening te houden en dan slechts uit elkaar gaan wanneer de ruzie is bijgelegd. Hierdoor zal men de andere beter weten te waarderen en ruzies zullen minder voorkomen.”

  (DB) 

   

   

  1968 – Januari – De Band :

   

              Aanrijding : J. De Schouwer uit de Juniorslaan reed, vergezeld van Willy

              Verschuren, richting Willebroek en werd onderweg frontaal door een andere

              wagen aangereden.

              De twee Leestenaars kwamen er heelhuids van af maar hun voertuig was fel

              gehavend.

          

              Glibberig : Maria Lauwens (Kouter) werd te Heffen, op weg naar school,

              verrast door  een ijzelplek en kwam in een gracht terecht.

              Zware stoffelijke schade aan haar auto.

   

  1968 – Zaterdag 13 januari : Jaarlijks Winterbal van de K.F.Sint.-Cecilia

              “…ondanks het gure weer waren de dansliefhebbers talrijk opgekomen en hebben ze

              hun beste beentje voorgezet op de gladde dansvloer…” (DB)

   

  1968 – Op zaterdag 23 januari bevond automacanieker G. De Smet zich in de garage

              in de Winkelstraat, onder een wagen, om een herstelling uit te voeren.

              Plots sprong de kruk die hij geplaatst had weg en hij raakte zwaar gekwetst..

              Met een bekkenbreuk werd hij door de dienst 900 naar het Stedelijk Gasthuis

              van Mechelen overgebracht.”

   

  1968 – 30 januari – Gazet van Antwerpen : Bouwwoede te Leest

              Bevolkingscijfer stijgt snel.

  “De gemeente Leest is een typische landbouwgemeente, waar de hoeven onregelmatig verspreid liggen. Doch Leest is ook de grootste randgemeente van de stad Mechelen en een der grootste van het arrondissement.

  De gemeente heeft een oppervlakte van 930 ha en telt 1962 inwoners, wat neerkomt op ongeveer 2 inwoners per ha. En toch is er te Leest een doeltreffende bouwpolitiek, want zowel de particuliere als de sociale woningbouw staat op een zeer hoog peil.

  Misschien is Leest vroeger wat mild omgesprongen met het toekennen van bouwtoelatingen, zodat het naast een landbouwgemeente ook wat anders geworden is. Industrie is er te Leest niet, er zijn immers maar een twintigtal tewerkgestelden.

  Al blijft Leest zijn landbouwkarakter bewaren, toch komt het vooruit.

  De huizen rijzen er als paddestoelen uit de grond en het bevolkingscijfer gaat zeer snel de hoogte in.

  De bouwmaatschappij “Het Gelukkig Gezin” uit Hombeek voleindigde het afgelopen jaar een eerste serie van 28 woningen.

  In 1968 zullen weer 10 nieuwe woningen gebouwd worden. De straten voor die nieuwe huizen zijn reeds aangelegd.

  Wat de straten betreft hebben de Leestse bewoners niet te klagen.

  Immers bijna al de wegen zijn geasfalteerd of hebben een betonbedekking.

  Wel zijn er hier en daar een paar straten die een verbetering kunnen gebruiken, maar die smalle kronkelwegen zijn dan toch van een goede bedekking voorzien.

  Gezien Leest nog altijd het karakter heeft van een landbouwgemeente, zijn de straten ook verantwoord.

  Nu is Leest echter aan het veranderen. Het wegvluchten van mensen uit de steden en een drukke omgeving is hieraan niet vreemd. De moderne mens wil in een rustige omgeving wonen, hij wil uit de gejaagdheid van het dagelijkse leven.

  De vervoermiddelen die tot zijn beschikking staan helpen hierbij.

  Mede door al die zaken is er te Leest de laatste jaren een bouwtendens waar te nemen.

  Niet alleen de sociale woningbouw werd aangepakt, maar ook de privaatbouw ging vooruit. De gronden zijn te Leest voor een kandidaat-bouwer nog betaalbaar en daarbij heeft Leest een tamelijk goede verbinding met de stad Mechelen door een aangepaste autobusdienst.

  De laatste jaren werd in de private sector veel gebouwd te Leest en steeg het aantal zelfs met de jaren.

  In 1965 werden er 10 woningen gebouwd, in 1966 werden het er twaalf en in 1967 steeg het aantal tot zestien huizen.

  Door die bouwwoede steeg te Tisselt het aantal inwoners. In 1966 telde men 1874 zielen en op het einde van 1967 telde men er bijna 100 inwoners meer of 1963.

  Zo groeit Leest stilaan  van een landbouwgemeente naar een volkrijk dorp.

     (dt)”. 

   

  1968 – 31 januari : Inbraak

              Tussen 07u30 en 08u30 vond er een inbraak plaats bij de familie Jan Van Rompaey

              in de Juniorslaan. Er werd een aanzienlijke geldsom gestolen. De garde kwam ter

              plaatse en deed de nodige vaststellingen, zo nam hij o.a. gipsafdrukken.

              Na aandringen van de heer des huizes bij het Mechels Parket werden er twee

              rijkswachters op het onderzoek geplaatst. Een recidivist uit de Hertstraat was

              verdachte nummer één, zijn alibi klopte niet, bovendien had hij de avond

              van de diefstal behoorlijk de bloemetjes buitengezet bij Emmerance van de Croes…

              (VVH en Jan Van Rompaey)  

              Na deze diefstal schafte Jan Van Rompaey (°Blaasveld 31/12/1939) zich een jonge

              hond aan. Velen van de nazaten van ‘Loupiac’ werden later opgeleid bij de rijkswacht.

   

  Foto’s : 

  -De nieuwe wijk aan de Kouter in het centrum van Leest bevat reeds 28           ééngezinswoningen. De wijk ligt ver van alle stadsgewoel en in een zeer gezonde            omgeving : dat verlangt de moderne mens. (GvA,30/1/68)

  -Jan Van Rompaey met zijn jonge hond aan de voordeur van zijn woning op de Juniorslaan.

  -Loupiac, bijna twee jaar oud. (foto’s : Jan Van Rompaey)

     11-04-2012 om 09:24 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  09-04-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  1967 – 16 juli : Leestenaars naar Tyrol

              27 Leestenaars vertrokken op 16 juli 1967 voor een vijfdaagse reis naar

              Tyrol. (DB, 1967)

   

  1967 – 20 juli : Gelukkige afloop

              Zoals ieder jaar zijn er verdienstelijke mensen, steeds paraat om onze jeugd

              naar hun bivakplaats te brengen. Traditiegetrouw had ook mevrouw Van Praet

              Edm. zich weer ten dienste gesteld.

              Onderweg werd zij evenwel aangereden, en werd de auto zo beschadigd dat de

              bestuurster uit de wagen moest gehaald worden, en wonder boven wonder,

              kwam zij er met de schrik van af.

              De aanrijding had plaats op 20 juli op weg naar de Bivakplaats te Hechtel.”

              (De Band, augustus 1967)

              De meisjes waren met 53.

              Een leidster maakte een verslag van de bezoekdag (zondag 23 juli) :

              “…voor ons op bivak is er weinig of geen verschil tussen zondag en weekdag.

              Maar toch voelden we vanmorgen dat het anders ging worden : het was bezoekdag.

              Van ’s morgens was iedereen al druk bezig om de bezoekers goed te ontvangen.

              De kronen sjouwden met papier, krijt, koorden en plankjes, om bij middel van pijlen,

              de bezoekers wegwijs te maken in Hechtel.

              De zonnekes zorgden ervoor dat de slaapzalen van onder tot boven gespic-en-spand

              waren. De kristimeisjes, als veelbelovende huismoeders, belegden broodjes op

              originele en smakelijke wijze. Zelfs de sterrekens deden wat ze konden : er was geen

              enkel papiertje of enige slordigheid te bespeuren…

              Op het einde van deze dag zijn we tevreden dat we veel bezoekers mochten begroeten

              en we zijn hen dankbaar omdat ze weer wat zaad in het bakske brachten.”   

   

  1967 – 22 juli : K.L.J. naar Echternach

              In het schilderachtige Luxemburgse stadje werd de ‘Perekop’ overwonnen.           

   

  1967 – Zaterdag 29 juli : KWB-Reis naar Monchau.

   

  1967 – Van 30 juli tot 9 augustus : Chiro-Bivak te Hechtel.

              De jongens hadden de meisjes afgelost die dezelfde locatie bezochten maar

              van 20 tot 30 juli.

   

  1967 – Augustus – De Band :

   

              Verkeersongeval : Sylvain Van den Avont vloog in St.Katelijne Waver uit een

              bocht en kwam tegen een electriciteitspaal terecht.

              Betrokkene werd ernstig gewond evenals mevrouw Philips die op de duozitting

              had plaatsgenomen. Beiden werden overgebracht naar het Stedelijk Gasthuis

              te Mechelen.

   

              Aangereden : toen de kleine student Frans De Decker uit de Kouterstraat er

              uit een auto stapte, werd hij aangereden. Buiten een hoofdwonde liep hij nog

              een beenbreuk op.

              In november publiceerde DB over dezelfde Frans De Decker :

              Geen Geluk : wij hebben reeds vroeger melding gemaakt van het ongeval van

              Dat de kleine De Decker,Kouter, opliep. Hij was merkelijk aan de beterhand.

              Tijdens een Chirospel werd hij andermaal door een beenbreuk getroffen.

   

              Ongeval : in de Kouterstraat botste de bromfietser Victor De Maeyer uit de

              Alemstraat, op een stilstaande auto. Hij werd met een hersenschudding en andere

              kwetsuren overgebracht naar een Mechels ziekenhuis.

              Victor ‘Fikke’ De Maeyer was te Leest geboren op 7 februari 1944 en hij overleed er

              als echtgenoot van Anne Casteels op 17 december 2011.

              Fikke was tijdens zijn leven een tijdlang  uitbater van café ‘Op den Hoek’,  bestuurslid

              van ZVK Leest, lid van de Duivenbond ‘de Luchtreizigers’, lid van KWB Leest en

              erelid van de Kon.Fanfare St.-Cecilia.

   

             “Fikke, ‘mijn protteke’,

   

  De wereld is niet meer dezelfde als een week geleden. Waar jij was, is nu een drukkende leegte. 30 jaar lang hebben we alles gedeeld, samen het café uitgebaat, samen ons huis in orde gebracht, samen een gezin uitgebouwd. We zijn er samen voor gegaan, in goede en kwade dagen, zoals we 24 jaar geleden aan elkaar beloofd hadden. We hebben plezier gemaakt. Veel plezier. Je stond altijd klaar met een grap, een rake opmerking, een kwinkslag. Ook de laatste weken nog, probeerde je ons verdriet en onze angst te verlichten met een grapje, een vrolijke anekdote van vroeger of een lief woordje. Jij had over alles een mening. Jij wist voor alles een oplossing, zelfs als je ziek werd.

  Gaandeweg legde je neer bij de harde werkelijkheid. Je wou thuis verzorgd worden en thuis sterven en nog van zoveel mogelijk mensen afscheid nemen. En ook toen het heel moeilijk werd, bleef je daar ontzettend dankbaar voor. Tot vlak voor het einde kon je heel open praten over je leven en over je nakende dood. Het gaf ons een rustgevend gevoel en hielp ons het onvermijdelijke te aanvaarden. Bedankt voor die levensles, bedankt voor je leven en vooral bedankt omdat wij er deel van mochten zijn.

  Anne, ‘jouw protteke’.” (gedachtenisprentje)             

   

  1967 – September - De Band :

   

              Gelukkige afloop : tijdens een nacht kwam de auto bestuurd door Emiel

              Vloeberghen uit de Juniorslaan, aan het Moer te Tisselt, in de gracht terecht.

              De wagen sloeg tweemaal over kop en kwam zwaar gehavend tot stilstand.

              Als bij wonder werd de bestuurder niet gekwetst.

   

              Erge Botsing : in de Blaasveldstraat deed zich een erge botsing voor tussen een

              auto en een bromfietser. De genaamde Moyersoons uit Hombeek kwam er met

              volle geweld tegen een auto terecht. Zeer zwaar gewond werd hij door de 900

              naar het Mechels ziekenhuis overgebracht.

   

              Noodlottige afloop : men zal zich herinneren dat de genaamde Leon Spruyt

              wonende Oude Tisseltbaan, met zijn fiets een val deed en naar een kliniek moest

              overgebracht worden. Hij liep meerdere breuken op en is ondertussen

              overleden.

   

              Gebeten : bij een bezoek op een erf werd de kleine Andre Van den Heuvel

              door een hond in het oor gebeten waarvoor geneeskundige zorgen noodzakelijk

              waren.

   

              Nieuwe straten : door de bouw van nieuwe woningen in onze gemeente moesten

              er ook nieuwe straatbenamingen aan de beurt komen.

              Zijn reeds bewoond de huizen in de Kerkenblokweg en de Cecilialaan.

              Zijn nog onbewoond : de huizen gelegen in de Verschuerenlaan en De

              Prinslaan.

   

  1967 – 23 september : Nachtdropping K.L.J.

              Om 20u30 werd er verzameld aan het parochiehuis waarna de deelnemers met

              hun  fiets in een gesloten vrachtwagen werden weggebracht.

              Een nachtdropping per fiets : weer wat anders.

   

  1967 – 21 oktober : Jaarlijks Teerfeest KWB

              Dit werd voorafgegaan door een mis die werd opgedragen door de proost

              E.H. Van Dessel die bij deze gelegenheid een korte toesrpaak hield.

              Met het vaandel in top gingen de feestvierenden naar het parochiehuis voor

              het feestmaal. Nadien werd er gedanst en was er een reuze-tombola.

              (DB,november 1967)

              Op deze dag startte ook het kaarttornooi. Dit bestond uit 6 kaartavonden en de

              prijzentafel bestond uit 2.000 fr. In natura. Voor de prijswinnaar per avond

              was er een braadkip weggelegd, voor de tweede een doos sigaren.

              Inschrijving bedroeg 15 frank.

   

  1967 – November – De Band :

   

              Aanrijding:  onze dorpsgenoot Frans Simons, Mechelbaan, werd, toen hij op

              autobus te Heffen wou stappen, aangereden door een bromfietser.

              Met een wonde aan het hoofd en gekwetst aan rug en ledematen werd hij achteraf

              ter verpleging opgenomen te Boom.

   

              Werkongeval : op zijn werk in de Eternitfabriek te Kapelle-op-den-Bos werd

              Frans Absillis uit de Blaasveldstraat, het slachtoffer van een arbeidsongeval,

              waarbij hij verschillende breuken opliep. Hij werd naar een kliniek

              overgebracht.

   

              Beroerte: Op de Juniorslaan werd Frans Van Baelen door een beroerte

              getroffen.

   

              Geëlectrocuteerd : tijdens het stormweer dat over onze gemeente raasde,

              werd het paard van Frans De Prins uit de Kleine Heide door een losgerukte

              electriciteitsdraad getroffen en was op slag dood.

              Het had een waarde van plus minus 40.000 frank.

   

              Slachtoffer van het weer was ook Eugeen Vloeberghen (foto), die met stoffelijke

              schade aan zijn gebouw had af te rekenen.

   

              Verlichting: er werd voorgenomen in de Kouterstraat nieuwe lichtpalen aan te

              brengen. Voor wat betreft de Kleine Heidestraat, Bist en Kapellebaan, zullen

              insgelijks nieuwe lichtpalen geplaatst worden die in een zeer nabije tijd in

              aanbesteding zullen gegeven worden.

              (DB,nov.’67) 

   

  1967 – december : De Sinterklaas van de KWB maakte  270 kinderen gelukkig.

   

  1967 – 15 december : Man dood in bed

              Burgemeester Lauwers en veldwachter Van Hoof werden ervan verwittigd

              dat de woning van Jaak Ferdinand Van Praet, tegen de gewoonten van de bewoner

               in, lang gesloten bleef. Toen zij ter plaatse kwamen en er geen reactie volgde op

              hun herhaald aankloppen verbrijzelden ze een raam en schaften zich zo toegang

              tot de woning.Daar troffen zij Jaak Van Praet levenloos aan in zijn bed.

              De bijgeroepen dokter Marinus stelde het overlijden vast.

              In een andere kamer van de woning troffen ze de 45-jarige geestelijk gehancapte

              zoon aan.

              Jaak F. Van Praet was te Leest geboren op 8 februari 1884 en weduwnaar van

              Maria Philomena Fierens. Hij was gepensioneerd staatswerkman en woonde

              in de Klein Heidestraat nr. 28.

              (VVH)

   

   

  1967 – Op 31 december telde Leest  1968 inwoners.

   

  Foto’s :

  -Victor ‘Fikke’ De Maeyer.

  -Eugene Vloeberghen (1979) met een uitgedroogde wespennest die hij op zijn zolder gevonden had.

   

  09-04-2012 om 09:07 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  1967 – Juni – De Band :

              Radio Antwerpen : zoals vroeger medegedeeld in “De Band” zou langs

              radio Antwerpen een uitzending gegeven worden van een opgenomen concert

              verzorgd door de K.F.St.-Cecilia van Leest onder leiding van Theo Fierens.

              Spijtig mag het wel genoemd worden dat er slechts twee stukken konden worden

              beluisterd worden, nl. de mars “Arnem” van A.C. Kelly en de russische

              rhapsodie “Moskawa” van Pieter Leemans, met arrangement van Gustaaf De

              Roeck.

              Een welgeslaagde uitvoering waardoor eens te meer bewezen werd dat deze

              muziekmaatschappij onder de besten mag aangerekend worden, en onder een

              degelijke leiding staat.

   

              Bevolkingsonderzoek

              Wij wensen langs deze weg de mededeling vanwege het Gemeentebestuur

              tot al de inwoners gericht in herinnering te mogen brengen, mededelende dat op

              3 juli e.k. van 14 tot 20 u een bevolkingsonderzoek zal doorgaan, waartoe

              iedereen wordt uitgenodigd begaan met zijn gezondheid en deze van zijn

              kinderen.

              (DB,juni 1967)

   

  1967 – Juli – De Band :

   

              Aanrijding : de camionette toebehorende aan A. Hellemans, Dorpstraat 20,

              werd in deze straat aangereden door een vrachtwagen. Aanzienlijke schade.

   

              Ontvreemding: aan een drankgelegenheid op de Juniorslaan werd het rijwiel

              van V. Gobien ontvreemd.

   

              Diefstal van anorak: terwijl Solie J., uit de Tisseltbaan in de zwembadinrichting

              te Mechelen aan ’t zwemmen was, werd zijn anorak gestolen. Klacht werd bij

              de politie neergelegd.

   

              Val: mevrouw Veillé, gleed te Mechelen uit en brak haar rechterpols. Ze werd

              ter verzorging naar een kliniek overgebracht.

              (DB,juli ’67)

   

  1967 – 3 juli : Bevolkingsonderzoek

              Tussen 14 tot 20 uur kon iedere Leestenaar, op uitnodiging van het

              gemeentebestuur, zijn gezondheidstoestand laten onderzoeken.

   

  1967 – 6 juli : Florent Van Kerkhoven verdronken

              In “De Band” van juli 1967 stond volgend verslag van Luc Beterams :

              “’ t Was een mooie zomerdag. Een gloeiend zonnetje spreide zijn stralen

              overvloedig uit en ’t was een opgaan en afkomen van mensen, die genoten hadden

              of zouden gaan genieten van dat heerlijke weertje.

              De jeugd zou zich niet onbetuigd laten. Eenkelen waren er op uitgetrokken om wat

              vermaak te zoeken in het rimpelende en weerkaatsende water.

              In de late namiddag van 6 juli 1967 deed het gerucht als een lopend vuurtje de

              ronde : er was iets ergs voorgevallen, wie kon het zijn ? Een jongen van Leest

              verdronken !

              Het klonk zo ongelooflijk, en toch, slechts enkele minuten later wist iedereen het.

              Het was de brutale werkelijkheid.

              Op 16-jarige leeftijd werd Florent Van Kerkhoven, door de niets ontziende dood

              weggerukt. Hoe Ludo Spoelders zich ook inspande om zijn kameraad te redden

              (tweemaal had hij hem te pakken), moest hij op eigen levensgevaar lossen.

              Wie kan en zal zijn heengaan dieper kunnen aanvoelen dan de CHIRO, waar

              hij verschillende jaren deel van uitmaakte, en met wie hij omging, er steeds een

              trouwe chirokameraad aan hadden.

              Wij herlezen graag de aanvang van de overlijdingsbrief :

              “Zolang wij leven, leven wij voor de Heer,

              en sterven wij, dan sterven wij voor de Heer.

              Of wij leven of sterven, de Heer behoren wij toe”.

              Daarin lag ook de geloofsbelijdenis van de chirojongen Florent.

              Dinsdag 11 juli, dag der Guldensporen, werd deze Vlaamse jongen naar zijn

              laatste rustplaats gebracht.

              Aan het sterfhuis verdrong zich een talrijke menigte. Langzaam en ingetogen

              stapten een chiromeisje en –jongen met de chirovlag voorop, gevolgd door

              beide groepen die allebei een broeder verloren hadden.

              Voor de lijkwagen, het kruis, zinnebeeld van het geloof, gedragen door een

              chiroleider, en langs beide zijden chiroleiders.

              Droevige mars langs de Juniorslaan en Dorpsstraat ter kerke toe. Kransen

              insgelijks door chiro’s gedragen, dat alles uiting van medevoelen, een laatste

              blijk van genegenheid.

              Zo ging de schare, stap voor stap, zoals Guido Gezelle het schreef in

              Kerkhofblommen.

              De dorpskerk, veel te klein om de massa te bergen, had tevoren nog gelukkige

              mensen ontvangen, om thans herschapen te worden in een sfeer van droefnis.

              De H.Mis werd opgedragen door Z.E.H.Lornoy, bijgestaan door de chiroproost

              E.P.Damiaan en de E.H.Van Dessel, proost K.L.J., en assistentie door E.H.J.

              Verbist, gewezen chiroproost van Leest.

              We konden ook de aanwezigheid noteren van onze oude zieleherder Z.E.H.

              Coosemans, van leraars en studenten van de Technische school te Mechelen en

              sterke delegaties van de chrio Blaasveld, Heffen en Willebroek.

              Tijdens de mis werd door Z.E.H.Pastoor een korte maar aangrijpende toespraak

              gehouden, waarin hij aanstipte dat ook wij betrokken zijn in het leed dat de

              familie heeft getroffen, maar dat door het geloof aan tegenslag het hoofd kan

              geboden worden, anderzijds dat het een ware troost moet zijn te weten dat de

              overledene reeds opgenoemen is in het rijk Gods, waar hij zal bidden voor allen.

              De godsdienstige plechtigheid, na een enorme offergang en rijke deelname aan

              de eucharistieviering, liep stilaan ten einde.

              Door de beide chirogroepen werd dan volgende chiropsalm gezongen :

              Koning, ik zweer U, mijn trouw voor het leven...

              (...)

              Datzelfde strijdlied verpersoonlijkt onze chiro Florent, het klonk voor hem een

              laatste maal en toen verliet men de kerk onder de tonen van “In Paradisum,

              deducant te Angeli”.

              Rond de graftombe stonden zij daar, de verslagen kameraden, slechts de ogen

              gericht op de houten kist, en beseften het maar te goed dat hun kameraad hen

              voorgoed had verlaten.

              Nog een kruisje, een blik in het open graf, en alles was voorbij.

              Vaarwel beste chirojongen, gij werd toevertrouwd aan moeder-aarde, dat ge in

              vrede moge rusten.”

              Florent E.M. Van Kerkhoven was te Mechelen geboren op 7 februari 1951

              en hij verdronk smartelijk in de vaart te Battel op 6 juli 1967.

   

  09-04-2012 om 07:08 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  1967 – Maart – De Band :

              Bal

              Een welgeslaagd bal had plaats in het lokaal en vanwege de Koninklijke

              Fanfare Sint-Cecilia. De Spoetniks verzorgden de avond. Een talrijk

              opgekomen publiek werd genoteerd waardoor de leute dan ook crescendo

              ging.

             

              Gevallen : aan de dorpskom kwam de scooterrijder Sipaha Sucru ten val.

              Hij werd naar het ziekenhuis overgebracht.

   

              Aanrijding: na een door Radio Antwerpen opgenomen programma van een

              muziekuitvoering van St.-Cecilia, werd de auto van Frans Piessens (foto), die in de

              Kouterstraat geparkeerd stond, aangereden. Aanzienlijke schade.

              (DB,maart 1967)

              Frans Piessens is een zoon van Pol en van Angèle Van Praet.

              Van 1984 tot 1992 was hij erevoorzitter van de Kon. Fanfare St.-Cecilia.

   

  1967 – 12 maart : Prijs voor Sylvain Teughels

              Op de cultuurdag van de K.L.J. van 12 maart te Mechelen haalde Sylvain

              Teughels een 2de plaats in de reeks “voordragen”.

   

  1967 – 19 maart : Appelsienendag KLJ

              Gezamelijke actie K.L.J.-jongens en meisjes.

              Leest zag de KLJ-ers met paard en kar de gemeente rondtrekken en appelsienen

              uitdelen.

   

  1967 – April : Vergadering Chiromeisjes en verloting Lourdesreis

              De aprilvergadering werd geopend door de proost die op de hem eigene manier

              aan de onderscheiden  gespreksgroepen enkele gevallen ter overweging gaf, o.m.

              “meisjesgrillen” waaraan stande pede onderling overleg werd gepleegd.

              De loting voor de Lourdes-bedevaart gaf ditmaal Maria Geerts uit de Biststraat

              en Hilda Van den Vondel uit de Kouterstraat als uitverkorenen.”

              (DB)

   

  1967 – 4 april : Verkleed Bal van St.-Cecilia(foto) – ten voordele van het instrumentenfonds.

              Het was een danspartij met een enorm succes.

              “Tot omstreeks 1985 waren de bals vrij populair. Het verkleed bal of het gemaskerd

              bal van de fanfare St.-Cecilia werd omstreeks carnaval georganiseerd en had jaren

              succes. Dikwijls waren er meer dan honderd verklede deelnemers, die doorgaans een

              paar uur baadden in het zweet.”

              (Stan Gobien : ‘Leest in feest’.)

   

  1967 – 12 april : Feest voor de Vrouwen van St.-Cecilia

              Het werd een geslaagd koffiefeest met een grote tombola met prachtige prijzen.

   

  1967 – Mei – De Band :

              Diefstallen : op de bouwwerven gelegen in de Kouterstraat werden allerhande

              materialen door onbekenden weggenomen. Een onderzoek werd ingesteld.

              Anderzijds werd een partij bieten, toehorende aan Scheers uit de Kleine Heide,

              gestolen. De dief werd evenwel ontdekt en bekende de diefstal.”

   

              Voor ’t algemeen belang : Door het Ministerie van Openbare Werken werd

              de principiële toestemming gegeven inzake de rioleringswerken in de

              Scheerstraat, eveneens voor de bestratingswerken van Rennekouter, Hertveldweg,

              Lindelaan, e.a.

              Langs de andere kant, goedkeuring van de aanbestedingsbundel inzake de weg

              en rioleringswerken op de wijk “Kouterstraat” ten belope van 3.129.504 frank

              waarvan 2.795.038 fr staatsaandeel.

              Ook voor de nieuwe weg- en rioleringswerken in de Blaasveldstraat wordt het

              deel ten laste der gemeente geraamd op 3.792.155 fr.

           

              Bestrating :  langs de pers om werd medegedeeld dat weldra een aanvang zal

              gemaakt worden met het verbreden van de Blaasveldstraat en meteen met het

              asfalteren van het wegdek.”

   

              “Samensmelting van gemeenten: meermalen reeds werd in de pers medegedeeld

              dat zekere gemeenten gedeeltelijk of eenvoudig zullen opgeslorpt worden door

              andere buurgemeenten. Ook over ons Leest werd wel ’t een en ’t ander gezegd.

              Het was dan ook een zeer gelukkig initiatief van onze burgervader, daaromtrent

              een verklaring af te leggen tijdens het bezoek van een ministerieel ambtenaar.

              (...)”

              (DB,mei 1967)

   

  1967 – Mei – Algemene Vergadering Landelijke Jeugd

              “Voor de algemene vergadering van mei begon, hadden Maria Geerts en Maria

              Bernaerts het druk om alle vragen te beantwoorden over hun voorbije bedevaart

              met de K.L.J. naar Lourdes.

              Een stemmig Mariaal-gebed en een mei-liedje en de vergadering was gestart.

              De proost gaf een studiekring over het geluk van een jong meisje. Geluk komt nooit

              vanzelf. Wie blij en gedienstig is, vindt in ieder medemens een vriendin of een vriend

              en bouwt haar eigen geluk op.Nu kunnen er op de weg naar ’t geluk wel hindernissen

              liggen en wat dan gedaan ? Uit alle omstandigheden van ’t leven moeten wij de

              schone kanten ontdekken. Maar daar wijzelf onze levensomstandigheden opbouwen

              moeten wij voorzichtig en ernstig te werk gaan.

              De keuze van de levenspartner ligt grotendeels in onze handen. De proost wees

              er op dat de onaangename kanten van de jngen met wie wij kennis hebben in de

              toekomst groter en ellendiger zullen worden. En geen enkel meisje moet denken dat

              ze haar jongen zo naar haar hand kan zetten dat alle onaangenaamheden verdwijnen.

              Natuurlijk heeft iedereen zijn gebreken, daarom moet een meisje ook de gebreken van

              haar jongen durven zien en zich ernstig afvragen of ze met hem harmonieus kan

              samenleven en gelukkig zijn.

             

              Na deze studiekring werd de mei-koning en koningin met een aflossingsdans

              uitgekozen. . De prinsen en prinsessen, -het gevolg-, namen het tegen elkaar op

              in allerlei gezelschapsspelen. Tenslotte verklaarde de koning het bal voor geopend

              en gingen de meisjes lustig aan het dansen. De blije verrassing kwam toen Maria

              Geerts een mooi zicht uit Lourdes toonde dat ze als geschenk liet verloten aan de

              K.L.J.-sters. Het lot viel op Simonne Fierens en bij haar hangt nu ergens de Lieve

              Vrouwe van Lourdes. Natuurlijk werd er die avond lekker gesmuld en bij een stemmig

              Avondlied ‘zegen, deze avond Heer’, keerden de meisjes in groep terug naar hun wijk.”

              (DB, juni 1967)

   

  Foto’s :

  -Frans Piessens.

  -Gemaskerd bal van St.-Cecilia. Staand van links naar rechts : Vic Gobien, Nieke Janssens en Jean De Croes. Gehurkt Harry Cauwenbergh en Freddy Walschaers.

  -De Blaasveldstraat jaren geleden.

       09-04-2012 om 07:04 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  1967 – De eerste parochieraad van ’67 werd gehouden op 12 februari o.l.v. pastoor

              Lornoy. Jaarlijks vonden er twee plaats waarop men algemene punten besprak

              aangaande het brede parochieleven. Later werd ook de parochieploeg in het leven

              geroepen.

              Ze vergaderde voor het eerst o.l.v. pastoor Van Aken op 22/11/1988.

              (Wilfried Hellemans, 2003 – “Negen eeuwen Sint-Niklaasparochie”.)

   

  Verslag van de eerste parochieraad te Leest op 12-2-1967

  De vergadering werd geopend te 14 uur.

  Aanwezig : Z.E.H.Pastoor, E.H.Onderpastoor, E.P.Damiaan, Eerw. Zuster Reynders, Eerw. Zuster Michelina, mevr. Verbruggen-Bradt, mevr. Deprins, Mej. Van den heuvel, Mej. Bernaerts, Mej. Lamberts en de Heren J. Leemans, J. De Prins, A. Verbruggen, F. Van den Brande, C. Verbruggen, E. Van Praet, J. Desmet, K. Duysburg, J. Van Linden, A. Hellemans, L. Solie, J. Keulemans, L. Verbruggen en E. Polfliet.

  Verontschuldigd wegens familieomstandigheden : Mevr. De Croes-Van den Heuvel en de heren J. Lauwers, A. Lauwens en J. Teughels.

   

  In het welkomswoord uitgesproken door de heer Polfliet E., wordt het ontstaan het het doel van de Parochieraad even belicht. Hij betoogt dat de hoofdbekommernis van de leden steeds moet zijn : de verantwoordelijkheid tegenover de anderen en de persoonlijke inbreng voor de anderen. Dit is de wens van Zijne Heiligheid de Paus, dat de parochianen in samenwerking met de parochiegeestelijkheid samen de verantwoordelijkheid dragen voor hun parochie.

  Na een kort gebed zegt Z.E.H. Pastoor dat de raad moet bewust zijn van haar verantwoordelijkheid. Wij moeten luisteren en kijken om aldus de werkelijke noden te ontdekken alvorens ze te kunnen verhelpen.

  Men kan zich trouwens afvragen of de oude parochievorm niet heeft afgedaan. Zijn wij nog op dezelfde wijze gebonden aan de parochie ? Vergeten wij niet dat de vervoermiddelen en het toerisme een grote invloed uitoefenen. Denken wij maar aan het bijwonen van de zondagsmis. Het is een feit dat men zich onbewust gaat aansluiten bij de parochie waar men ter kerke gaat.

  Nochtans moet de parochie één grote familie zijn rond het altaar. Alle grote gebeurtenissen van ons leven, van bij de geboorte (doopsel) tot bij het afscheid van het tijdelijke (begrafenis) gaan langs de parochiale kerk. Alle hoogtepunten van ons leven worden door de parochiegemeenschap meegeleefd. De onderlinge banden kunnen dus niet hecht genoeg zijn. Het parochieel leven mag echter niet van één persoon afhangen, omwille van het feit dat één persoon niet kan denken, beslissen en handelen voor de ganse gemeenschap.

  De parochie is niet iets dat ons zegt wat geboden en verboden is, zij moet veeleer een liefdeband zijn die elke mens, gelovige zowel als ongelovige, omsluit.

   

  Taak van de organisaties in de parochie

  De bewegingen stimuleren het parochieel leven door hun ‘miererealisaties’. Zij moeten de kernen zijn die reacties teweeg brengen bij anderen.

  Bedoeling van de parochieraad

  …is in de eerste plaats informatief.

  …met als besluit het werk van de raad in vier grote basispunten onderverdelen : -informatie,

  -bezinning, -realisatie en –controle.

   

  Waarover moet u ons vooral inlichten ?

  -Het parochieleven begint rond het altaar. Spreekt de liturgie ons nog aan ? Zijn de uren van de missen en andere kerkelijke vieringen nog aangepast ?

  -Het gezin geeft aan groot en klein de levensrichting aan. Vroeger stond er geen T.V. in de huiskring, vroeger was het ontspanningsleven meer plaatselijk en nu rijdt men liever uit. Nu staat vader of grote broer met de late of met de nacht. U moet ons zeggen hoe het met het leven in een gezin gesteld is. Openheid en oprechtheid is van het allergrootste belang.

  Besluit : wij moeten een antwoord en een oplossing trachten te vinden voor al deze concrete problemen. Wij moeten een ideale parochie betrachten en om dat te bereiken moeten wij zeer hoog mikken. Onze parochie moet een geheel worden van kristenmensen en men is tenslotte maar kristen wanneer men een schoon en goed mens is.

   

  Bespreking van verschillende punten

  De zondagsmissen in hun huidige vorm te behouden, eveneens wat de uren betreft als de uitvoering ervan en dat gedurende gans het jaar (wintertijd en zomertijd) : 7 u, 8u30 en 10 u hoogmis.

  Weekmissen : een proef te doen met het verschuiven van deze missen van 19 u naar 19u15 en dit van Pasen tot mei en vanaf 1 mei zouden de weekmissen terug om 7 u ’s morgens aanvangen en dit tot 1 september. De avondmis in de zomertijd bij speciale feestdagen begint om 20 u.

  Parochieblad : de samenwerking tussen de drie parochies te behouden. Een wervingsactie te doen op het einde van deze jaargang, deze te laten gepaard gaan met een paar gratische bedelingen over de ganse parochie, dit om het parochieblad in alle huizen ingang te doen vinden. Nu zou eveneens het parochieblad toebedeeld worden  aan de nieuwe parochianen in de Kouterwijk. Dit is een van de mogelijkheden om deze mensen welkom te heten en vertrouwd te maken met ons parochieleven.

  Men stelde vast dat de inhoud van het parochieblad “Kerk en Leven” nogal zwaar gesteld is en men vraagt zich af, of hieraan niet kan verholpen worden. E.P. Emmeregs zal hierover een onderrichting geven in een zondagsermoen. Tevens zal de drukkerij van het parochieblad bezocht worden.

  Goede weekviering : de palmwijding te doen aan de St.-Jozefkapel en daarna stoetsgewijs naar de kerk te gaan voor de misviering. Tijdens de tocht zouden het kerkkoor en de schoolkinderen aangepaste liederen zingen.

  Passieverhaal : in het Nederlands te lezen : in de mis van 7 u. afwisselend door de celebrant en de lektor. In de mis van 8.30u eveneens en in de mis van 10 u. door drie lektoren.

  Biecht : men stelt voor de biechtgelegenheid zoveel mogelijk te spreiden over de dagen voor en onder de Goede Week.

  Witte donderdag : de nachtaanbidding te houden in haar huidige vorm, volgend jaar tot 22 uur.

  Goede vrijdag : de diensten in het Nederlands te laten gebeuren.

  Paasnacht : de plechtigheden aan te vangen om 23 u. Indien mogelijk een kindje te dopen tijdens deze plechtigheid en iedere aanwezige een kaars te geven.

  Paasmaandag : de begankenisplechtigheden in hun huidige vorm te behouden. De mogelijkheid onderzoeken om de geofferde gelden op een ordelijke wijze in te zamelen. Tevens verlangt men dat er een juiste inhoud aan dat feest zou gegeven worden in het geheel van ons modern geloofsleven.

  Processies : een processie te behouden op de feestdag van Hoogwaardig en ze aan te passen. Dit jaar volgt ze De Dorpstraat, Vinkstraat en Scheerstraat. Volgend jaar in 1968 gaat ze langs de Kouterwijk.

  Bedekapellen : op 1 mei zou de H. Mis opgedragen worden aan de grot in de Kouter.

  Eerste en plechtige communie : men is van oordeel dat de viering van deze dagen best kan besproken worden met de ouders van deze kinderen.

  Electrische verlichting van de kerk : de vergadering neemt inzage van de voorontwerpen. Men is van oordeel dat een bezoek aan kerken waarvan de verlichting onlangs werd aangelegd of vernieuwd zeer nuttig kan zijn. De financiering zou aan een bijzondere studie moeten onderworpen worden.

   

  Na een slotwoord en een gebed wordt de vergadering om 17 u. opgeheven.

  09-04-2012 om 05:41 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 17/06-23/06 2019
 • 10/06-16/06 2019
 • 03/06-09/06 2019
 • 20/05-26/05 2019
 • 13/05-19/05 2019
 • 06/05-12/05 2019
 • 22/04-28/04 2019
 • 15/04-21/04 2019
 • 01/04-07/04 2019
 • 18/03-24/03 2019
 • 04/03-10/03 2019
 • 25/02-03/03 2019
 • 18/02-24/02 2019
 • 11/02-17/02 2019
 • 21/01-27/01 2019
 • 14/01-20/01 2019
 • 07/01-13/01 2019
 • 24/12-30/12 2018
 • 17/12-23/12 2018
 • 10/12-16/12 2018
 • 03/12-09/12 2018
 • 26/11-02/12 2018
 • 12/11-18/11 2018
 • 29/10-04/11 2018
 • 22/10-28/10 2018
 • 15/10-21/10 2018
 • 08/10-14/10 2018
 • 17/09-23/09 2018
 • 03/09-09/09 2018
 • 20/08-26/08 2018
 • 13/08-19/08 2018
 • 06/08-12/08 2018
 • 30/07-05/08 2018
 • 23/07-29/07 2018
 • 16/07-22/07 2018
 • 09/07-15/07 2018
 • 25/06-01/07 2018
 • 18/06-24/06 2018
 • 11/06-17/06 2018
 • 04/06-10/06 2018
 • 21/05-27/05 2018
 • 07/05-13/05 2018
 • 23/04-29/04 2018
 • 16/04-22/04 2018
 • 09/04-15/04 2018
 • 02/04-08/04 2018
 • 26/03-01/04 2018
 • 19/03-25/03 2018
 • 12/03-18/03 2018
 • 05/03-11/03 2018
 • 19/02-25/02 2018
 • 12/02-18/02 2018
 • 05/02-11/02 2018
 • 29/01-04/02 2018
 • 22/01-28/01 2018
 • 15/01-21/01 2018
 • 08/01-14/01 2018
 • 01/01-07/01 2018
 • 25/12-31/12 2017
 • 18/12-24/12 2017
 • 04/12-10/12 2017
 • 27/11-03/12 2017
 • 20/11-26/11 2017
 • 06/11-12/11 2017
 • 23/10-29/10 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 09/10-15/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 18/09-24/09 2017
 • 11/09-17/09 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 21/08-27/08 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 31/07-06/08 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 03/07-09/07 2017
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 01/05-07/05 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 26/12-01/01 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 15/02-21/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 04/01-10/01 2016
 • 28/12-03/01 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 23/11-29/11 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 20/04-26/04 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015
 • 19/01-25/01 2015
 • 12/01-18/01 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 29/12-04/01 2015
 • 15/12-21/12 2014
 • 08/12-14/12 2014
 • 24/11-30/11 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 03/11-09/11 2014
 • 20/10-26/10 2014
 • 13/10-19/10 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 29/09-05/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 21/07-27/07 2014
 • 14/07-20/07 2014
 • 07/07-13/07 2014
 • 30/06-06/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 09/06-15/06 2014
 • 02/06-08/06 2014
 • 26/05-01/06 2014
 • 19/05-25/05 2014
 • 12/05-18/05 2014
 • 05/05-11/05 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 07/04-13/04 2014
 • 31/03-06/04 2014
 • 24/03-30/03 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 03/03-09/03 2014
 • 24/02-02/03 2014
 • 17/02-23/02 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 03/02-09/02 2014
 • 27/01-02/02 2014
 • 20/01-26/01 2014
 • 13/01-19/01 2014
 • 06/01-12/01 2014
 • 30/12-05/01 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 16/12-22/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 02/12-08/12 2013
 • 25/11-01/12 2013
 • 18/11-24/11 2013
 • 11/11-17/11 2013
 • 28/10-03/11 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 14/10-20/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 02/09-08/09 2013
 • 05/08-11/08 2013
 • 29/07-04/08 2013
 • 22/07-28/07 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 01/07-07/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 03/06-09/06 2013
 • 27/05-02/06 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 22/04-28/04 2013
 • 25/03-31/03 2013
 • 18/03-24/03 2013
 • 11/03-17/03 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 18/02-24/02 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 21/01-27/01 2013
 • 07/01-13/01 2013
 • 31/12-06/01 2013
 • 24/12-30/12 2012
 • 17/12-23/12 2012
 • 10/12-16/12 2012
 • 03/12-09/12 2012
 • 26/11-02/12 2012
 • 19/11-25/11 2012
 • 12/11-18/11 2012
 • 05/11-11/11 2012
 • 29/10-04/11 2012
 • 22/10-28/10 2012
 • 15/10-21/10 2012
 • 08/10-14/10 2012
 • 01/10-07/10 2012
 • 24/09-30/09 2012
 • 10/09-16/09 2012
 • 03/09-09/09 2012
 • 13/08-19/08 2012
 • 06/08-12/08 2012
 • 30/07-05/08 2012
 • 23/07-29/07 2012
 • 02/07-08/07 2012
 • 25/06-01/07 2012
 • 18/06-24/06 2012
 • 11/06-17/06 2012
 • 04/06-10/06 2012
 • 28/05-03/06 2012
 • 14/05-20/05 2012
 • 07/05-13/05 2012
 • 30/04-06/05 2012
 • 23/04-29/04 2012
 • 16/04-22/04 2012
 • 09/04-15/04 2012
 • 02/04-08/04 2012
 • 26/03-01/04 2012
 • 19/03-25/03 2012
 • 12/03-18/03 2012
 • 05/03-11/03 2012
 • 27/02-04/03 2012
 • 20/02-26/02 2012
 • 13/02-19/02 2012
 • 06/02-12/02 2012

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!