Inhoud blog
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Kronieken van Leest
    bij Mechelen
    15-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1990 – Van 14 tot 19 mei : Wereld-Missiehulp V.Z.W.
    Inzameling van kleding, draagbare schoenen, dekens, linnen, houdbare levensmiddelen ten voordele van de missies. De goederen dienden achteraan het parochiecentrum ‘Het Klooster’ gebracht te worden. (PB, 10/5)

     

    1990 – 17 mei – Kerk en Leven : De Kalvarie op ons kerkhof en een kruis van de aalmoezenier. (foto onderaan) 
    Wellicht hebben velen het keramieke kruis, vervaardigd door de Aalmoezenier G. Herregods, gezien op de tentoonstelling van de Tweede Paasdag dit jaar.
    Het is de bedoeling om de vroegere “Kalvarie” op te knappen en te voorzien van een kruisbeeld. De aalmoezenier verleende zijn medewerking tot verwezenlijking van dit opzet. Maar zoals gewoonlijk vraagt hij weinig of niets voor zijn werk, hoewel iedereen weet dat de eventuele opbrengst van zijn jaarlijkse tentoonstelling integraal ten goede komt voor een jaarlijkse bedevaart naar Lourdes met gehandicapten.
    Vandaar dit voorstel : de omhaling van het weekend 19 en 20 mei, alsook de omhaling van de Kruisdag, zal ten goede komen voor het geprezen werk van de aalmoezenier.
    De “Kalvarie” op het kerkhof (achteraan buiten de kerk) kan ons allen een plaats en een steun bieden in beproefde momenten waar elkeen eens mee te maken heeft bij een overlijden.
    Een betekenisvolle bijdrage van eenieder van ons.”

    Noot : de Kruisdag bracht 4.000 frank in het laatje en de omhaling in de kerk 8.364 frank.
    Verder waren er verschillende losse giften, waaronder een eerste grote gift van 15.000 fr.
    (PB, 31/5)

     

    1990 – 19 mei : Met KWB naar Keukenhof
    De grootste bloemenshow ter wereld in het Nederlandse Lisse. (PB, 26/4)  

     

    1990 – 19 mei : Kruisdag
    Samenkomst om 19u45 op het bedrijf van Janssens, Steinemolen. Om 20 uur tocht door de velden tot aan het kapelleke Witveld, Eg. Selleslagh. Na de tocht door de velden, eucharistieviering in voormeld bedrijf gevolgd door gezellig samenzijn. (PB, 17/5)  

     

    1990 – Zondag 20 mei : K. Fanfare St.-Cecilia Leest trad op te Heindonk
    Het betrof een fanfarewedstrijd in zaal ‘De Zwaan’. (Omzendbrief van 4/5)

     

    1990 – 23, 24, 25 en 26 mei : 20ste Leestse Volksfeesten

               Programma:
    Woensdag 23 mei : eerste dag van het Kampioenschap van België “Boomke Wies”. Er waren 140 tafels bezet en die kaartten voor een totale prijzentafel van rond de 400.000 frank.

    De winnaar van de dag was goed voor 10.000 fr.

    De inleg bedroeg 300 fr. per avond.

    Donderdag 24 mei (O.H.H.) : 11 u Eucharistieviering in de Sporthal m.m.v. E.P.De Brabander, de Kon.Fanfare St.-Cecilia Leest olv Frans Violet, Soli Deo Gloria Zangkoor Leest o.l.v. Jan De Decker.
    11u 45 Officiële opening Leestse Volksfeesten door Jos Vanroy burgemeester van Mechelen en in aanwezigheid van de gemeenteraadsleden Van Aken, Ivan De Borger, Louis Vloebergh, Gust Emmeregs, OCMW-raadslid De Wit en schepen Van Roost van Zemst.
    ’s Avonds : Will Tura & Orkest en Sandra Kim. Kaarten in voorverkoop kostten 300 fr. en aan de kassa 350 fr.

    Vrijdag 25 mei : tweede dag van het Kampioenschap van België “Boomke Wies” met eindklassement.

    Zaterdag 26 mei : “Tien om te bezien”, met Luc Steeno, Bart Kaëll, Wim Ravell,Micha Marah, Toni Servi, Helmut Lotti, Phil Kevin, Claudia Caluwé, Leopold 3 en Patrick Onzia. Elke artiest gaf een optreden van een half uur.
    Kaarten voor dit artiestengala kostten 250 fr. in voorverkoop en 300 fr. aan de kassa.

    Op zondag werd vanaf 12 u. het gelegeheidsrestaurant geopend met muzikale omlijsting.
    Kaarten waren verkrijgbaar op de volgende verkoopadressen : Sportcentrum Leest, Bloemen Conny, Café In den Bareel, Sportlokaal Bij Maryse, LP Boetiek – Onder de Toren Mechelen en LP Boetiek Overwinningstraat Willebroek.
    (GvA)

     

    1990 – Zondag 27 mei : Bedevaart naar de grot van Leest met ziekenzorg
    Dit ging gepaard met een geschiedkundige uiteenzetting over het ontstaan van de grot.

     

    1990 – Zondag 27 mei : K.F. St.-Cecilia Leest Kampioen van België te Bornem
    De K.F.St.-Cecilia Leest nam deel aan het Nationaal Kampioenschap voor fanfares, harmonieën, brass bands en jeugdorkesten in het Cultureel Centrum ‘Ter Dilft’ te Bornem.
    In de afdeling uitmuntendheid behaalde de K. F. St.-Cecilia 92,65%, een eerste prijs met grote onderscheiding voor de volgende werken :
    Verplicht werk : ‘Divertimento for Band’ van André Waignain.
    Keuzewerk : ‘The Sea’ van D. Wright.
    Met deze werken werd de fanfare uit Leest Kampioen van België.
    (‘Toeters en Trompetten’, november ’90)

     

    1990 – 1, 3 en 4 juni : SK Leest en VK Wijk tornooiwinnaars te Leest (foto onderaan)
    Dat weekend organiseerde SK Leest het voetbaltornooi ‘Wisselbeker A. Hellemans’ voor seniors en het Voetbaltornooi ‘Wisselbeker Jean Van Dam’ voor Leestse verenigingen.
    Met deelname van S.P. Tisselt, V.K. Elzestraat, V.K. Weerde, F.C. Walem, F.C. Zemst, V.K. Niewenrode, VV Leest en SK Leest.
    De deelnemers voor de ‘Wisselbeker Jean Van Dam’ waren Chiro, Wijk, SP, Gapers, Maryse Boys, Vevoc, FC Bleukens en KWB.
    De organiserende club S.K. Leest speelde de finale tegen Zemst om de wisselbeker Alfons Hellemans. De thuisploeg, die beroep deed op een drietal nieuwe aanwinsten en een tweetal testspelers, haalde het met 4-1, waarvan drie treffers van Johan De Vos. In de strijd om de wisselbeker Jean Van Dam voor Leestse gelegenheidsploegen toonde VK Wijk zich duidelijk de sterkste ploeg van het tornooi met overwinningen tegen Chiro, Vevoc en in de finale tegen Bleukens met 8-1. KWB gaf forfait omdat het zich niet kon verzoenen met een beslissing van het bestuur.
    Op 3 en 4 juni organiseerde de “Supportersclub” ook de “EETDAGEN” in de chalet van S.K.
    (Folder SK Leest en verslag GvA)

     

    Foto’s :
    -De ‘Kalvarie’ en het kruis van aalmoezenier Herregods.
    -De affiche van de 20ste Leestse Volksfeesten.
    -Johan De Vos scoorde drie treffers in de finale, ondanks het feit dat Zemst hem –zoals hier- niet veel vrijheid liet.

     

     







    15-06-2014 om 07:55 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De activiteitenkalender
    mei-november 1990.

     

     

     

     

     

     

    1990 – 27 april : Nieuws van de Verkeerswerkgroep
    “Beste Leestenaar, het is haast een ‘gewoonte’ geworden om aan de achterzijde van onze Leestse activiteitenkalender nieuws te vermelden van de verkeerswerkgroep.
    Tijdens de beroemde ‘Posse Leest’ heeft ook u allicht kennis genomen van ons voorstel met betrekking tot de verkeersleefbaarheid in de dorpskom (herininrichting Dorpstraat en Leest-Dorp).
    Vooraleer wij met dit voorstel naar het stadsbestuur gaan vragen wij echter eerst nog Uw reacties omtrent dit voorstel schriftelijk of telefonisch te willen bezorgen bij Daniël Duran, Juniorslaan 29 Leest, uiterlijk tot 14 mei 1990.
    Tot slot vermelden wij nogmaals dat IEDEREEN van harte welkom is op onze vergaderingen.
         Namens de verkeerswerkgroep. 

    P.S. Hieronder vindt U onze vergaderdata voor het komende halfjaar :
    14 mei 1990 Stedelijke Basisschool 20 u.
    4 juni 1990 Klooster-Leest 20 u.
    3 september 1990 Stedelijke Basisschool 20 u.
    8 oktober 1990 Klooster-Leest 20 u.”

     

    1990 – 29 april – Fusieverzoek
    Het voornaamste voetbalnieuws kwam uit de hoek van V.V. Leest alwaar het bestuur een brief verstuurde naar buur S.K. Leest teneinde de mogelijkheid van een fusie te onderzoeken.
    Voor het VV-bestuur was het duidelijk dat het bestaan van twee voetbalploegen op dit niveau in een gemeente van nauwelijks 2.000 zielen naar de toekomst toe geen haalbare kaart was. Het lag in de bedoeling van de initiatiefnemers de voor- en nadelen van zulke fusie af te wegen en potentiële tegenstanders te overtuigen van het nut van een samenwerking. De voornaamste voordelen : men zou over vier velden kunnen beschikken wat de kwaliteit van de oefenvelden ten goede zou komen, de jeugdwerking zou tot nog betere resultaten kunnen leiden, het aantal supporters zou kunnen verdubbeld worden en men zou met het bestaande spelerspotentieel een meer dan degelijk elftal tussen de lijnen kunnen brengen. (GvA,29/4/90)

     

    1990 – 5 mei – Gazet van Antwerpen : Tent hindert Leest

    (...)
    In de marge van de aankondiging (noot : het programma van de Leestse Volksfeesten) polsten we naar de bedoelingen van VV Leest en het sportcentrum i.v.m. een eventuele herhaling van de Halluxavonden die aan het sportcentrum de voorbije maanden voor heel wat narigheid hebben gezorgd. Pal voor het sportcomplex timmerden Gust Emmeregs en zijn medewerkers een grote tent op. De constructie bood plaats aan per keer tot 1.000 personen en tussen januari en april jl. maakten niet minder dan 90.000 invités van die mogelijkheid gebruik. Hallux, dat onder de bekende reisformule belangstellenden op koopvoorstellingen mee op kooptocht neemt, koos begin van dit jaar die tent in Leest uit om er de activiteiten met een showprogramma af te ronden. Iedere dag in de week, uitgezonderd op vrijdag, stroomden tientallen autobussen toe en werd een programma aangeboden dat omstreeks 19 uur diende te worden besloten. Het regende al spoedig protesten die zowel met geluidshinder als met verkeersmoeilijkheden en bedenkingen rond de toelaatbaarheid van dergelijke initiatieven te maken hadden. Volgens Gust Emmeregs is de zaak helemaal in orde. De tent dient ondergebracht bij de “tijdelijke instellingen” waarvoor geen bouwvergunning nodig is. Lawaaihinder ? “Overdreven verdachtmakingen die men nooit heeft kunnen hard maken”, aldus ook nog de h. Emmeregs die aanstipt dat tot 22 uur ’s avonds muziek mag gemaakt worden. Hij wuift meteen ook alle andere (leef)milieustorende effecten van die bijeenkomsten weg. Bovendien stipt hij aan dat voetballend Leest met een en ander een aardige duit in de clubkas krijgt. Aan deze kant van de tafel hoopt men bijgevolg dat het contract met Hallux voor volgende jaren kan vernieuwd worden. Men toonde zich gisteren wel bereid om te overwegen de shownamiddagen in het Sportcentrum te laten doorgaan, waardoor de geluidshinder volledig zou verdwijnen. Zo ver is men echter nog niet : eerst dient Hallux een langlopend contract te onderschrijven en bovendien wil Gust Emmeregs een oplossing voor de huidige gebruikers van het sporcentrum.

    In dezelfde krant van 19 mei bevestigde Gust Emmeregs formeel dat de Halluxtent niet meer zou worden opgetrokken. Er werd gezocht naar een ander onderkomen in het Mechelse.

     

    1990 – Zaterdag 5 en zondag 6 mei : V.V. Leest won beker Van Loey
    Op de terreinen van SC Mechelen vonden de finales plaats van de Beker L. Van Loey voor duiveltjes en de Beker A. Nijs voor preminiemen. Telkens speelden 24 ploegen uit de Mechelse regio voor hun plaatsje in de eindrangschikking. In december begon de eigenlijke strijd, dit weekend volgde de ontknoping. Bij de preminiemen eindigde VV Leest 18de maar bij de duiveltjes klopten de Leestenaars VV Elewijt en haalden de Beker Van Loey binnen.
    (GvA, 8/5)

     

    1990 – Maandag 7 mei : Praktische les – KVLV
    De heer J. Van Dessel van V.T.B.-V.A.B. onderhield de leden met een praktische les : “Pech verhelpen”. (PB, 3/5)

     

    1990 – Zaterdag 12 en zondag 13 mei : Voetbedevaart Scherpenheuvel
    “Twintig à vijfentwintig jaar geleden ging men ook al jaarlijks van uit Leest te voet naar Scherpenheuvel. Op initiatief van enkele parochiale verenigingen zouden wij die bedevaart terug willen invoeren en wel de 2de zondag voor O.H.Hemelvaartdag. Bij het organiseren van zo’n bedevaart komt heel wat kijken. Om vooraf zeker te zijn van een voldoende aantal deelnemers –wij denken aan minstens een 20 à 30-tal- vragen wij aan diegenen die wensen mee te gaan dat ze hun naam en adres zouden opgeven aan één van onderstaande initiatiefnemers. Het zal u niet verwonderen dat dergelijke bedevaart ook enige kost met zich meebrengt : er moet verzekerd, de slaapgelegenheid moet betaald, enz. Nadere gegevens in verband met bedevaart en onkosten krijgt u na inschrijving.

    GA MET ONS MEE, EN BELEEF DE DEUGD VAN SAMEN OP WEG TE ZIJN. Beste groeten.

    Inschrijven tot 15 januari bij :
    -Marina De Wit, Kouter 13.
    -Alfons Leemans, Blaasveldstraat 24.
    -Rosa Plaskie, Aland 7.
    -August Peeters, Tisseltbaan 15.
    -Leo Van Lanen, Kerkenblok 10.
    -Louis Vloebergh, Winkelstraat 28.
    -Marc Lamberts, Juniorslaan 29.”
    (Folder) 

    De bedevaart per autocar van de dekenij Eppegem-Zemst vond plaats op dinsdag 8 mei. 

    Het programma van de voetbedevaart :
    Zaterdag 04.00 u. vertrek aan de kerk te Leest.
    16.00 u. : aankomst aan de basiliek met aansluitend de kruisweg.
    Zondag 05.00 u. : vertrek uit Scherpenheuvel.
    17.00 u. : aankomst te Leest.
    Iedereen mocht mee vanaf 14 jaar.
    Deelnameprijs : 500 frank (inbegrepen : overnachting, verzekering en soep onderweg).
    (PB, 15/3 en folder)

     

    1990 – 12 en 13 mei : 2de Verbroederingstornooi van Jong VV Leest voor jeugdploegen
    Dit jaar opteerde het bestuur voor preminiemen, miniemen, knapen en scholieren.
    De allerkleinsten, de duiveltjes (V.V.-a en V.V.-b), speelden op zondag een vriendschappelijke wedstrijd tegen Heffen.
    Volgende clubs namen deel :
    Preminiemen : F.C. Eppegem, V.K. Heindonk, St.-Jozef Londerzeel, F.C. Ramsdonk, V.V. Leest A en V.V. Leest B.
    Miniemen : K.V. Bonheiden, S.V. Bornem, Kapelle-op-den-Bos, F.C. Kontich, D. Londerzeel, V.K. Heindonk, Verbr. Hofstade en V.V. Leest.
    Knapen : R.C. Mechelen, F.C. Meise, F.C. Muizen, V.K. Nieuwenrode, F.C. Ramsdonk en V.V. Leest.
    Scholieren : F.C. Beigem, V.K. Bonheiden, S.V. Bornem, F.C. Hever, Verbr. Hofstade, Kapelle-op-den-Bos, F.C. Muizen en V.V. Leest.

    Met gelegenheidsrestaurant van 11 tot 14 uur in het chalet.
    Steak, salade-tomaat : 300 frank, steak, pepersaus : 320 frank.
    Kip, salade-tomaat : 250 frank.
    Bieren en frisdranken : 30 en 40 frank.
    De winst ging naar de jeugdspelers en jeugdwerking van V.V. Leest.
    Bronnen : folder en programmaboekje dat was samengesteld door jeugdvoorzitter Dany Meeuws.

    Uitslagen zijn ons onbekend maar de adverteerders-sponsors uit het programmaboekje willen we u niet onthouden :
    -BVBA Vos Jean Glaswerken, Mechelsesteenweg 359 Blaasveld.
    -Bloemen-planten-fruit ‘Bij Conny’, Dorpstraat 65 Leest.
    -Rita Sport, Hoogstraat 62 Tisselt.
    -Bloemensierkunst Freddy, Liersesteenweg 112 Mechelen.
    -Cera Spaarbank, Leest-Dorp 20 Leest.
    -Meubelen Micko Keukens, J. Van den Bergh, Blaasveldstraat 99 Tisselt.
    -Bvba De Schoenmaeker, stijlzetels, Gentse Steenweg 101 Mechelen (Battel).
    -A. Cuypers en zonen, Renault, Blaasveldsteenweg 86 Heffen.
    -Café De Statie, Tisseltbaan 3 Heffen.
    -Algemeen schrijnwerk De Laet Bvba, Sint Hubertusweg 13 Elewijt.
    -Boerenbond L. Verbruggen, alle verzekeringen, Hoogstraat 85 Tisselt.
    -Tony Dons-Verschueren, Argenta, Dorpstraat 17 Leest.
    -Slagerij Jan Slachmuylders-Polfliet, Bankstraat Hombeek.
    -SEAT, R. Hendrickx, Hoge Weg 18 Battel.
    -Frituur Dorp-Leest.
    -Kapsalon Joke, Humbeeksebaan 38 Zemst.
    -Discjockey Louis van Leest.
    -Schoonheidsinstituut ‘Christel’, Leestsesteenweg 42 Battel.
    -Bvba Van Laer – Humbeek – juwelijekr, Kerkstraat 238 Humbeek.
    -Familie sauna ‘Imelda’ Leestsesteenweg 117 Battel.
    -Drankcentrale NV G. Seeldrayers, Heffendorp 19 Heffen.
    -Happyland, Leestsesteenweg 93 Mechelen.
    -KW Keukens, Bezelaarvelden 5 Blaasveld.
    -Willy en Christel GOBIEN-DIRICX, brood en fijn- banketbakkerij, Juniorslaan 90-92 Leest.
    -Patisserie Davy, Fr. Reyniersstraat 44 Hombeek.
    -Uw zaakvoerde AVEVE Walter Verdoodt, Fr. Reyniersstraat 42 Hombeek.
    -ASLK-Woonsparen Wilfried Van Praet, Battelsesteenweg 492 Mechelen.
    -Schrijnwerkerij De Hondt Edw & Zn, Tisseltbaan 28 en Elleboogstraat 6B Leest.
    -Robert Ardies, Texaco Service Station, Gentsesteenweg 26 Battel.
    -Beenhouwer – veehandelaar C. Vergauwen-Van de Voorde, Gijsbeekstr. 62 Hombeek.
    -Frituur ‘De Plein’ Hombeek.
    -Kapsalon Maestro’s, Dorpstraat 5 Leest en Adegemstraat 4 Mechelen.
    -In den Bareel, De Laet-De Meyer, Leest-Dorp 11 Leest.
    -Taverne Hof ten Moortele, Ten Moortele 24 Leest.
    -Begrafenisnonderneming – Drukkerij Plasqui, St-Martinusstr. 2 Hombeek, Dorpstr 66 Leest.
    -Poortman Bvba, trofeeën, stempels, eretekens…Fr.De Merodestraat 102 Mechelen.
    -Exclusieve huwelijksreportages Jos Collier, Houtestraat 46 Hombeek.
    -Kapsalon ‘Sandra’, Leestsesteenweg 70 Battel.
    -Pollet Service Station, Robert Holemans, Pastoor De Heuckstraat 10 Leest.
    -Paul Van Roy fotografie, Hoogstraat 177 Tisselt.
    -Autocars – Reisbureau ‘Bergkoning’, Tervuursesteenweg 545 Bertem.
    -Algemene Schrijnwerkerij Pvba Jenné en zoon, Kleine Heide 3 Blaasveld.
    -Zelfbediening ‘Bij Julia’, algemene voeding, fruit&groenten, kaas&wijn.
    -Krantenboetiek Marleen in het dorpscentrum Hombeek.
    -Garage Ceuppens, Mazda Agent, Tiendeschuurstraat 9 Leest.
    -Café ‘Sportlokaal’ bij Maryse, Juniorslaan 72 Leest.
    -Aannemer plafonneerder – Cementwerken Francis Pauwels, Juniorslaan 72 Leest.
    -Huis Prinzie & Zonen, Tombolas-Trofees-Bekers…, Toekomststraat 11 Kessel-Dorp.
    -NV Transami Air Cargo, Antwerp-Liege-Ostend.
    -Groothandel in oud-papier NV Borremans-Recycling, Oude Spoorbaan 15-17 Willebroek.
    -Bouwmaterialen Lemmens, Steenweg op Blaasveld 97 Heffen.
    -Ijssalon-Tearoom ‘De Kleine Linde’ ‘Den Boerre’, Lindestraat 25 Zemst.
    -Bloemen Goossens A., Battelsesteenweg 256 Mechelen.
    -Aannemer van Bouwwerken Doms Jan, Hooiendonkstraat 79 Heffen.
    -Vlees van de keruslager B. Vingerhoets-Pittoors, Liersesteenweg 92 Mechelen.
    -Hugo Van Praet, Meststoffen-sproeistoffen-kolen-plantaardappelen-voedingswaren,Juniorslaan 95 Leest.
    -ABB Verzekeringen De Smet, Leest.
    -Garage Van Hoof – Renault, Dorpstraat 54 Leest.
    -In ’t Krantje bij Samira en Alain, Dorpstraat 24 Leest.
    -Sportcentrum Leest, Dorpstraat 67 Leest.    

     

    15-06-2014 om 07:14 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1990 – 8 april : Palmzondagconcert (Advertentie onderaan)
    Van de K.F. St.-Cecilia o.l.v. Frans Violet in de zaal Piessens.

     

    1990 – 13 en 14 april : De Paasklokken in ‘het Krantje’.
    “Het KRANTJE” wenst u een vrolijk paasfeest. Op 13&14 april zullen de paasklokken komen voor elke bezoeker. Gedurende de maand april -10% op stripverhalen !!!
    IN ’T KRANTJE, Dorpstraat 24 Leest. Uitg. : Jommeke-Suske&Wiske-Kiekeboe-Urbanus.
    Kranten-tijdschriften-rookwaren-leesboeken-schoolgerief-lottocenter-goal-droogkuis en kortelings ook fotocenter.
    Open : ma-vrij : 06.30- 19.00 u.. Zat. : 7 u-16 u. Zon : gesloten.
    (Folder)

    1990 – 15 en 16 April : “Posse Leest”

     

               “Beste vrienden, Leestenaars, 

    In 1840 kocht pastoor Hermans voor onze parochiekerk twee beelden aan, waaronder een Sint-Cornelius van beeldhouwer J.P.Tambuyser.
    Mede door de hoge kindersterfte voelden de parochianen de noodzaak tot verering van de H. Cornelius aan. Door diens voorspraak en verdiensten zouden ziekten zoals stuipen, vallende ziekte en andere kinderziekten genezen worden.
    Het staat dus zo goed als vast dat na de plaatsing van dit beeld, ook de “begankenis” in Leest op gang kwam.
    Het DAVIDSFONDS afdeling Leest tracht in haar jaarlijkse terugkerende Paastentoonstelling iets te brengen dat alle dorpsgenoten aanspreekt.

    Het ene jaar zien wij het in de Leestse eigenheid, het andere jaar gaan we wijduit.
    Voor onze 22ste tentoonstelling proberen we deze twee inzichten te verzoenen.
    Zo brengen we in onze Parochiezaal een boeken- en postersbeurs, voor elk wat wils.
    Doch, in het kader van 150 jaar verering van de H. Cornelius in Leest, bieden wij U een speciale attentie aan : DE ST. CORNEEL, een ambachtelijk gebrouwen feestbier.
    Wij presenteren U dit uniek brouwsel in twee flessen van 75 cl. met kurk en stop.
    Deze lichte en donkere ST. CORNEEL met 8% alcohol gehalte, hergist in de fles, is alzo geschikt als bewaarbier.
    Daarenboven bieden wij U in onze feestverpakking een prachtig glas aan met het ST. CORNEEL embleem van Leest.
    Omdat het hier om een éénmalige beperkte uitgave gaat, krijgt U als Leestenaar de mogelijkheid tot vooraf bestelling aan de prijs van 350 frank per verpakking van twee flessen kwaliteitsbier + een ST. CORNEEL glas.

    Na uitgaven als “Leest Geweest” en “Waar Leestenaars samenkwamen” is deze ST. CORNEEL een passend geschenk, met eigen Leestse stempel, waarover nog lang gaat nagepraat worden.
    In bijlage voegen wij een intekenstrook die U kan gebruiken voor een voorafbestelling.
    Met de groeten van de brouwers, uitgevers, proevers en drinkers van ST. CORNEEL.”
    (folder, maart 1990) 

    Na de feestdagen sprak het Davidsfonds van een overdonderend succes : je kon op de koppen lopen, de boeken- en posterbeurs werden een geweldige meevaller en het speciale Corneelbier was in een mum van tijd uitverkocht en meer dan 1.000 mensen bezochten de beurs.
    Op de bovenverdieping van “De Drij Gapers” exposeerde kunstkring Kwak.
    Deze naam was afgeleid van “Kunstkwartet” omdat de kring zo’n 7 jaar geleden door vier personen werd opgericht.
    George Herregods stelde zijn gekend werk tentoon, Hans De Laet exposeerde zijn tekeningen, Paul Van Roy zijn fotografiewerken en Stefan De Laet, broer van Hans, stond met poppen van het Stadspoppentheater. Dit jaar was Mia Lauwers te gast op de tentoonstelling met olieverfschilderijen, portretten en een pastel van Planckendael.
    In de basisschool Ten Moortele was er een speciale reizende tentoonstelling van de Vlaamse Gemeenschap uit Sint-Niklaas. Het thema was “Ex Libris”, een eigendomsmerk dat in een boek wordt geplakt. (Foto onderaan)
    De hobbykring van de Leestse gepensioneerden toonde handwerken en bakte pannenkoeken.
    Volkskunstgroep Korneel oogste veel belangstelling bij het optreden van de kinderen en jeugdgroep. De meisjes waren uitgedost in feestkledij, ontworpen door Milou Van Steyvoort –ook verantwoordelijk voor de kostuums bij de BRT- en gemaakt door leden van de kring, met prachtige handgeborduurde sjaals.
    Deze vereniging baatte ook een gelegenheidsrestaurant uit in zaal Piessens.
    Er was de traditionele begankenis en een kinderzegening.
    De kleinveetentoonstelling met jaarmarkt trok enorm veel volk evenals de Posse Leest – TD.
    Fietshandel Nuytkens, Dorpstraat 55, hield met o.a. zijn “bromfietsen Vespa”  “fantastische open-deur-dagen” en gaf 10% korting ter gelegenheid van deze “Posse Leest” (advertentie onderaan).
    (GvA ,17/4)

     

    1990 – Vrijdag 20 april : 5de Kaartavond Landelijke Gilde Leest
    In “Ons Parochiehuis”, aanvang 20 uur. Uitleg : 100 frank.
    Drie mooie hoofdprijzen met verder 1 bol kaas per tafel en elke tafelwinnaar had prijs. (Folder)

     

    1990 – Zaterdag 21 april : Rust Roest bracht “Oorlogsschade”. (Foto onderaan)
    Dit stuk van Lode Pools werd onder grote belangstelling gebracht. Het regende superlatieven in GvA (24/4) : “ Guido Hellemans vertolkt het kantoorhoofd Jerome Verdonck voortreffelijk en Jan Emmeregs leeft zich helemaal in, in zijn rol van op en top naïeveling. Voor deze voorstellingen van “Oorlogsschade” verdient het amateurgezelschap alle lof. Ze brengen meer dan alleen ontspanning en weten hun toeschouwers te boeien met de spontane vertolking van het echte volkse schouwspel.” 

    Personages

    Jerome Verdonck, bureelhoofd                                Guido Hellemans
    Pierre Van Gerven, onderbureelhoofd                      Jan Emmeregs
    Carmen De Graef, bediende                                   Hilde De Kock
    Roggeman, inspecteur van het ministereie              Herman Van den Bossche
    Bieke Dussard, zijn assistente                                Ria Verschooten
    Jeanneke, de poetsvrouw                                       Renild Polfliet. 

    Achter de schermen
    Teksthulp                          Ria Verschooten en Raf Scheers
    Grime en kapsels               Vera Moernaut
    Kostuums                          Miloe Van Stijvoort
    Geluidsband                       Johan De Laet
    Video-opname                    Ludo Kerremans
    Decorbouw                         Eric Vandenwyngaert, Dominiek Van
                                             Laenen Marc Windelen, Raf Scheers e.a. o.l.v. Fik Diddens en Willy Keysers
    Belichting en techniek         Fik Diddens
    Regie                                Guido Hellemans.
    (‘Rust Roest Ontmaskerd’, G. Hellemans)

               

    Foto’s :
    -De uitnodiging voor het Palmzondagconcert van 8 april.
    -De ex-libris tentoonstelling was een van de hoogtepunten van “Posse Leest”.
    -Advertentie van fietsen Nuytkens.
    -Johan De Laet, Ria Verschooten, Herman Van den Bossche, Guido Hellemans, Renild Polfliet, Hilde De Kock, Fik Diddens, Jan Emmeregs, Raf Scheers.

     









    14-06-2014 om 10:15 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

     

     

     

    1990 – April : Leest in glasgravure...een geschenk voor het leven.
    Decor Art een glasatelier uit Herentals organiseerde volgende mailing in de gemeente : 

    “Gun het uzelf, of iemand anders uit Leest. 

    Geachte inwoner van Leest, 

    Van alle plaatsen in uw provincie behoort Leest zonder twijfel tot de mooiste. Met z’n vele karakteristieke plekjes en gebouwen is het een plaats om van te houden. Dat vinden U en ik niet alleen. Ook geografisch kunstenaar Gerard Swaenepoel werd getroffen door de idyllische schoonheid van Leest.
    En dat inspireerde hem tot het creeëren van een uniek kunstwerk :
    Leest in glasgravure.
    De meest markante plekjes en monumenten van Leest, met grote artistieke allure vereeuwigd in glas. En gevat in een massieve, lindehouten lijst.
    Wie Leest kent zal met een glimlach vaststellen dat zelfs de kleinste details er glashelder in uitkomen. De fijne tekening is aangebracht volgens een ambachtelijke, uiterst arbeidsintensieve techniek.
    Zo wordt de gravure tesamen met de 18 karaatse gouden rand bij een temperatuur van 540° ingebrand. Het resultaat is een zeldzaam sieraad in de huiskamer, in de hal of op een ander mooi plekje in huis. Een bezit dat op onnavolgbare wijze uw verbondenheid toont met deze plaats. En dat maakt het ook voor toekomstige generaties tot een dierbaar familiestuk.

    Leest in glasgravure wordt vervaardigd in een zeer kleine oplage. Deze schaarse exemplaren zijn uitsluitend voorbehouden aan inwoners van Leest. U kunt er een bestellen voor de prijs van slechts : 2.950,- Fr., incl BTW.
    Maak gebruik van deze unieke kans. Gun uzelf of iemand anders uit Leest dit unieke geschenk…
    Natuurlijk wilt U het kunstwerk eerst zien voor U beslist of U tot aanschaf overgaat. Dat kan. Bestel het op zicht met bijgaand Reserveringsformulier. Het verplicht U tot niets. Aleen wanneer U met ons van mening bent dat het om een uniek, onvervangbaar kunstwerk gaat, behoudt U het. U betaalt dan de eenmalige lage prijs en ontvangt het door de kunstenaar mede ondertekende Echtheids-Certificaat.
    Uw bewijs voor onbeperkte garantie op verkleuren of vervagen.
    Ik wens U een levenlang plezier met deze unieke glasgravure van een unieke plaats : Leest.
    Met vriendelijke groeten,
       Jean van Aerde. 

    P.S. Wilt U verpakkings- en bezorgkosten vermijden ? Verstuur uw Reserveringsbon dan voor 8 mei ’90. De glasgravure wordt U dan persoonlijk overhandigd eind mei.” 

    Begin 1992 kwam dezelfde firma met een nieuw aanbod (zie januari 1992). Een nieuw ontwerp en een nieuwe prijs (3.250 fr.)

     

    1990 – April – “Voor U Nieuws” maandblad van Volksunie Hombeek-Leest-Heffen : 

    Stad Mechelen – Milieubelasting 6.000 fr.
    “Er is de laatste weken in Mechelen heel wat gerommel rond de ophaling van het huisvuil : vertraging wegens staking van het stadspersoneel, plastic zakken die bleven staan omdat ze niet van het standaard-type waren, enz.

    Einde maart echter werd dit gerommel overstemd door een donderslag, afkomstig uit de Mechelse gemeenteraad…Op 29 maart jl. heeft namelijk de gemeenteraad, met één pennentrek, de belasting op de huisvuilophaling van 1990 af drastisch verhoogd. Er werd beslist een zogenaamde “milieubelasting” van 6.000 fr. per jaar in te voeren. Deze belasting is verschuldigd per gezin en per woongelegenheid op het grondgebied van de stad gelegen.

    Onder woongelegenheid wordt eveneens verstaan elk appartement, elke gemeubelde kamer en elke studentenkamer die zich in een gebouw of een gebouwencomplex bevinden.
    Voor een gezin dat gevormd is door één persoon die alleen woont is de belasting ‘slechts’ 4.000 fr.
    Verder worden nog bijkomende belastingen opgelegd voor vestigingen van vrije beroepen, middenstanders en bedrijven en land- en tuinbouw.
    Naargelang de categorie van deze beroepen en bedrijven varieert die belasting van 1.500 tot 200.000 fr.
    Officieel heet het dat het de vroegere belasting op het afhalen van huisvuil (1936 fr.) en de belasting op de aan de riolering aangesloten of aansluitbare eigendommen (1600 fr.) vervangen worden door een forfaitaire ‘milieubelasting’ (6000 fr.) die, buiten de voornoemde diensten, ook de uitgaven ‘ten behoeve van het milieu’ moet dekken.

    In de praktijk komt het erop neer dat iedere burger alleszins aankijkt tegen een belastingsverhoging van bijna 2500 fr. per jaar.
    Voor heel wat mensen echter zal de nieuwe belasting nog zwaarder wegen. In de oude wet werd de belasting op de riolering gedragen door de eigenaars van de gebouwen, en niet door de huurders van gebouwen, woningen, sociale woningen. Deze huurders betaalden vroeger alleen de 1936 fr. voor de ophaling van het huisvuil en niet de 1600 fr. op de riolering, zodat zij in het nieuwe systeem 4064 fr. meer te betalen hebben dan vroeger.
    Dit is ook het geval voor de eigenaars van woningen die niet aan de riolering aangesloten of aansluitbaar zijn (vb Middenveld Hombeek, Leestseweg Battel, e.a.).
    En hoe voelen zich de (weliswaar zeldzame) burgers die, door de geïsoleerde ligging van hun woning, niet in aanmerking komen voor de huisvuildienst of riolering en nu toch de volle pot van 6000 fr. moeten betalen ?
    Wat bezielt het Mechels stadsbestuur om de bevolking zulk een harde fiscale opdoffer te geven ?
    …”

     

    1990 – Zondag 1 april : Paasfeest K.V.G. Zennevallei
    Om 14.30 u. in de parochiezaal van Heffen. (PB, 29/3)

     

    1990 – Vanaf 1 april tot 31 mei : Instituut Sonja promotie.
    “We verjaren !! Speciale aanbiedingen.
    -10 % op alle verzorgingsproducten
    -10% op alle maquillageproducten.
    Prachtige nieuwe lente en zomerkleuren.
    -Waardebon -100 f op een gezichtsverzorging.
    -Waardebon -200 fr op een zonnebank abonnement – nieuwe lampen.
    Dorpstraat 5 Leest.” (Folder)

     

    14-06-2014 om 09:34 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1990 – 29 maart : Overlijden van Maria Melania De Wit (zuster Maria Dominica) 

    Melanie werd te Leest geboren op 11 december 1910. Op 5-jarige leeftijd verloor ze haar moeder en op haar twaalfde was ze volledig wees. Ze stamde uit een gezin van zes kinderen. Te Leest volgde ze de lagere school en ging nadien naar de Zustersschool te Kapelle-op-den-Bos.
    Ze was lid van de Eucharistische Kruistochtgroep en van de B.J.B.-meisjes waar ze zich elk jaar liet opmerken op de toneelvoorstelling met tweede kerstdag.
    Reeds heel jong voelde ze zich aangetrokken tot het kloosterleven maar haar verantwoordelijkheid voor haar oude grootmoeder, het mensje werd 92, hield haar thuis.
    Pas toen ze twintig was kon ze, samen met Pauline Robijns, intreden bij de Dochters van O.L.Vrouw van het H. Hart te Buggenhout. Ze deed er haar professie in 1934 als zuster Maria Dominica.

    Ze werkte de eerste vijf jaren in België om op 12 februari 1937 te vertrekken als missiezuster naar Coquilhatstad (thans Mbandaka) in het toenmalige Belgisch Kongo. Dat was in die tijd nog voor altijd, terugkomen zat er niet in. Daar kwam pas verandering in na de Tweede Wereldoorlog. Van dan af mochten de missionarissen elke zeven jaar terugkeren naar hun heimat en niet veel later om de vijf jaar.
    Zuster Dominika moest die eerste keer haast veertien jaar wachten. In 1950 was ze voor het eerst terug in Leest en opnieuw in 1959. Dat jaar bracht een omhaling in de kerk van Leest 5.241 frank op. Dan ondernam ze haar derde afreis via Rome waar ze een week in hun klooster verbleef samen met een nicht van paus Joannes XXIII, ook een kloosterlinge.
    Ook in maart 1976 bezocht ze haar geboortedorp. Ze stond toen in voor de algemene bevoorrading. In Iyonda waren acht straten met ongeveer zeventig zieken per straat.
    In 1981 kwam ze terug naar België en verbleef in de gemeenschap van Carnières (Henegouwen). De laatste weken van haar leven verbleef ze in het ziekenhuis.

    Melanie De Wit overleed te Ukkel op 29 maart 1990.

    Tegen pater Clementiaan vertelde ze in 1959 waar ze zoal mee bezig was :

    “wij hebben scholen, wij bedienen staatshospitalen, leprozories (waar de melaatsen worden verzorgd) en staan dagelijks in de dispensaria om patiënten te verzorgen, medicijnen uit te delen en vooral de moeders met hun kindjes te helpen. Tot diep in de brousse zijn er kleine moederhuizen gebouwd waar de Kongolese moederkens komen bevallen als ze te ver van de stad afwonen. Jaarlijks hebben wij honderden dopen toe te dienen.
    Van het geestelijk leven van onze Christenen mogen we zeer tevreden zijn. Ik herinner me dat, toen ik kosteres was te Bokete, er op één jaar over de 100.000 communies waren.
    In sommige posten gaan de inboorlingen elke dag naar de mis en elke avond om 5 uur wordt gezamenlijk het avondgebed gebeden, daarna is er biechtgelegenheid.
    Missionaris zijn is het schoonste wat een mens dromen kan…”

    Ze schreef vele brieven die in De Band gepubliceerd werden. In 1976 beschreef ze haar werk bij de melaatsen :

    “…ik verblijf nu al enkele jaren bij de melaatsen en ik ga er ook terug naartoe. Nu weet men dat de melaatsheid minder besmettelijk is dan men aanvankelijk dacht. Velen van u hebben al gehoord van de Damiaanactie. Zij zetten mensen in om de melaatsen te gaan opsporen. Zij zorgen dat we gratis specifieke geneesmiddelen krijgen. Zij bekostigen ook de stages die bij ons in Iyonda gegeven worden tot speciale opleiding van verpleegkundigen in de melaatsen behandeling. Maar bij velen blijft de vrees dat de ziekte te wijten is aan de boze geest.
    Daarom verbergen die mensen hun ziekte zo lang mogelijk. Men zegt dat de melaatsheid geneesbaar is. Dat is voor een groot deel zeer juist. Zodra men zich bij de eerste verschijnselen laat verzorgen en regelmatig de nodige geneesmiddelen neemt kan men er ook van genezen. Maar…niet iedereen geneest…omdat juist de ongeneeslijken naar ons melaatsendorp komen en er ook blijven. Zo zijn er momenteel nog meer dan 500 melaatsen in Iyonda.
    Gezien hun grote wonden, hun verminktheid, hun weerzinwekkende toestand…of schrik voor de boze geest, worden die mensen in hun dorp niet meer aanvaard. Bij ons hebben ze een eigen wereldje geschapen, en leven, gezien hun toestand, vredig en gelukkig, omdat ze door ons als gewone mensen behandeld worden. £
    Ze verlangen dan ook niets anders dan een beetje geborgenheid, een onderdak, kleding, voedsel, en…een beetje begrip. Zolang ze kunnen staan ze in voor eigen onderhoud. Sommigen worden in de leprozerie zelf aan het werk gezet, anderen gaan op visvangst, nog anderen leven van de opbrengst van hun velden, die ze onder elkaar aan de man brengen. Die mensen wonen elk in hun eigen huisje.
    De zieken met grote wonden of gans verminkt door de ziekte, worden in het hospitaal opgenomen. Die sukkelaars komen gans ten laste van de zuster. Wel ontvangen we gratis de nodige geneesmiddelen, maar…die mensen leven niet van enkele pillekens per week. Er moet ook voor voedsel en kleding gezorgd worden. Er is tot nog toe geen enkele liefdadige instelling die daar voor in staat, of ook maar blijvende steun geeft.
    Die mensen hebben dus niemand naar wie ze kunnen gaan tenzij de zuster. Wij staan door ons werk zeer dicht bij hen. Het is de zuster die wonden verzorgt, de verminkten en ouderlingen helpt en de stervenden bijstaat. Ze vinden het normaal dat de zuster naar hen luistert, dat ze begrip heeft voor hen, dat ze haar alles mogen vragen, dat ze altijd bereid is alles te geven…ook zichzelf.
    En toch staan we zeer dikwijls met beperkte krachten en een tekort aan mogelijkheden. Weten jullie mensen in België nog wat armoede is ? Kunnen jullie in volle werkelijkheid nog realiseren wat het zeggen wil te bidden : ‘Geef ons heden ons dagelijks brood’… Brood dat we hier in overvloed bezitten.
    Toen ik in maart afreisde uit Iyonda kwamen de mensen naar me toe om me de hand te drukken en me goede reis te wensen. En hun grootste bekommernis was : ‘zuster , ge komt toch zeker terug, en ge zult ons toch niet achterlaten ?’
    Die vraag was voor mij als de vraag van Christus zelf.
    Ik ga dan ook terug naar de evenaarsstreek waar ik al bijna veertig jaar werkzaam ben. Ik ga terug naar de melaatsen van Iyonda, niet om grote dingen te doen, maar alleen omdat Gods liefde me dwingt terug te gaan naar de armsten der armen. Ik ga terug om naar hen te luisteren en hen te helpen zoveel als kan…door uw vrijgevigheid ga ik ook terug in uw naam.

    Ons werk in de missie is niet af en zal misschien nooit af zijn. Een missionaris is ook een mens met beperkte krachten. Daarom doe ik een beroep op de jeugd die zich nog wil inzetten voor een ideaal. Bid dus voor nieuwe roepingen hoe onmodern dit ook moge klinken.
    Beste vrienden, bid ook voor uw missionarissen. Vraag voor hen de nodige steun en sterkte en gedenk hen met een mild hart waarvoor ik u in naam van al onze melaatsen, en vooral ook in mijn eigen naam, oprecht dank.”
    (Bronnen : briefwisseling Melanie De Wit, diverse nummers ‘De Band’, ‘De Sint-Niklaasparochie in Leest’ van Wilfried Hellemans)

     

    Foto’s :
    -Melanie De Wit zonder en met habijt.





    12-06-2014 om 08:23 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1990 – 10 maart : Spaanse Avond, n.a.v. 10 jaar Korneel
    In zaal Piessens, Dorpsstraat 56. Op het menu o.a. sherry, sopa de pescado y almendras, manzanas en dulce...
    Inschrijven kon bij Arne Vermeulen, Veerle Soors, Rudi Van Hove, Louis Vloebergh, Ria Verschooten en Elvire Soors-Claes. (folder)

     

    1990 – 11 maart : Lentevergadering K.V.L.V.
    In het parochiehuis om 14.30 u. met als thema ‘Europa ‘92’ door Luc De Koninck.
    De winnaars van de Lourdesbedevaart waren Godelieve De Prins-Van Bosch en Paula Verbruggen-Bradt. (PB van 8/3 en 22/3)

     

    1990 – Zaterdag 17 maart : Met Davidsfonds naar Antwerpse dierentuin.
    “Zie ZOO...Anders”. (PB, 15/3)

     

    1990 – 17 maart : Dansavond Landelijke Rijvereniging
    In de parochiezaal. (PB 15/3)

     

    1990 – 24 en 25 maart : Broederlijk Delen
    “In het weekend van 24 op 25 maart gebeurt de eerste omhaling in de kerk voor Broederlijk Delen. Dit jaar neemt de dekenij Eppegem-Zemst als project : Beroepsopleiding van marginale jongeren in Kigali (K.A.J.). De Katholieke Arbeiders Jeugd van Kigali tracht de jongeren op te vangen. Zij kunnen bij de K.A.J. een beroep leren om daarna werk te vinden als schrijnwerker, mecanicien of boekhouder. Ondertussen krijgen zij klusjes op te knappen : autowassen, vrachtwagens lossen en laden, tabak verkopen en dergelijke meer. Voor 1990 werd 932.122 frank beloofd.” (PB, 22/3)

     

    1990 – 29 maart : Milieubelasting
    De gemeenteraad voerde een milieubelasting in van 6.000 fr per jaar per gezin en per woongelegenheid en 4.000 fr voor een eenpersoonsgezin. Bijkomende belastingen werden opgelegd voor vestigingen van vrije beroepen, middenstanders en land- en tuinbouwbedrijven. Naargelang de categorie varieerde die belasting van 1.500 fr tot 200.000 fr. De vroegere belasting op het afhalen van het huisvuil (1.936 fr) en de belasting op de aan de riolering aangesloten of aansluitbare eigendommen (1.600 fr) werd afgelast. (KH)

     

    12-06-2014 om 07:46 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1990 – Dinsdag 6 februari : Eerste repetitie van het jaar van het zangkoor van Leest.

    De Leestenaars hadden volgende oproep in hun bus gekregen :

    “Mijnheer, Mervrouw, 

    Zingt u soms in bad ? Terwijl U de afwas doet of de achterdeur herschildert ?
    Zoja, dan hebt U alle kwaliteiten om lid te worden van het zangkoor “Soli Deo Gloria” van Leest (De naam is nieuw !!).
    Want hoe gaan we daar te werk ?
    Vooreerst dit : U moet geen noot muziek kunnen lezen of schrijven. De Beatles konden dat evenmin, dus.
    Vervolgens dient U te weten dat er 1 repetitie per week is : dinsdagavond van 20 tot 22 uur.
    Tenslotte, en wellicht hebt U daar al weet van, bestaat ons programma vooral uit kerkelijke liederen. Meer en meer worden er echter ook profane liedjes in het repertoire opgenomen.
    Het ledenaantal van ons zangkoor is de laatste 2 jaar verdubbeld.
    Deze uitnodiging is dus geen noodkreet maar wel een lokroep van een vereniging in de lift.
    Mis deze muzikale trein niet en kom eens langs op de eerste repeititie van 1990 : dinsdag 6 februari om 20 uur in “ ’t Klooster” aan de Dorpsstraat.
    Akke akke tuut en wij zijn weg !
               Namens het bestuur, Marc Keulemans.” 

    Zingen
    “In onze kerken wordt te veel gepraat en te weinig gezongen. Laten wij dringend onze kerkkoren en onze volkszang herwaarderen !” De man die ons dat onlangs als een prioriteit probeerde aan te praten, moest geen moeite doen om gezaghebbende citaten bij zijn (zangerige) stem te voegen. Wie een beetje in de voetstappen van Kardinaal Danneels loopt, kan daar geregeld uitspraken over noteren. Zopas nog in Leuven, waar studenten hem op zijn stokpaardje zetten.
    Om te beginnen gaf de Kardinaal grif toe , dat in de kerk vaak een cliché taal wordt gebruikt, “gestolde lava van een vroegere religieuze ervaring die niet meer leeft”. De taal waarin wij het geloof doorgeven en beleven, klinkt dikwijls ouderwets en versleten. Wat wij nodig hebben, zo betoogde hij, zijn “mensen met een levende religieuze ervaring die werken als kalvernieuwende dichters”.
    Tegelijk sprak de kerkleider voor de zoveelste keer zijn vrees uit voor “de inflatie van het woord”, die in onze kerken gepaard gaat met een overtrokken moralizeren. Laten wij opnieuw meer het accent leggen op de vreugde van het geloof, zoals die wordt opgeroepen in de muziek, in de psalmen, in de gezangen waarmee het onuitsprekelijke poëtisch benaderd kan worden.
    “Als wij iets voor onze parochie willen doen, moeten wij ons koor opnieuw stichten”, beaamde een dorpsgenoot. “En ons orgel herstellen”, zei een jonge vriend. (GD)

     

    1990 – Zondag 11 februari : K.F. St.-Cecilia trad op te Battel
    Naar jaarlijkse gewoonte nam het Leestse muziekkorps deel aan de muziekavond van de Koninklijke Fanfare ‘Ons Genoegen’ uit Battel. Deze avond ging om 19.15 uur door in de zaal ‘Ons Huis’, Battelse Bergen. De muzikanten werden, in uniform, verwacht om 18.30 uur.
    (Omzendbrief van 28/1)

     

    1990 – 17 en 18 februari : Jaarlijkse eetdagen K.F. Sint-Cecilia.
    “Die bleken opnieuw een gigantisch succes. Alle vorige records werden verpulverd. Vooral de zaterdagavond valt meer en meer in de smaak. Onze chef-kok en al zijn helpers hebben zich gedurende twee dagen de naad uit het vege lijf moeten werken om al deze hongerigen te spijzen en de dorstigen te laven. Vooral de Hasseltse koffie stak als afsluiter de kroon op het werk. Bedankt aan allen, die aan dit zware week-end hebben meegewerkt. Zonder dit succes zou onze vereniging financieel bijna niet meer leefbaar zijn ! Dus volgend jaar zeker terug !!”
    (Verslag van Yves Dewit in ‘Toeters en Trompetten’ van maart 1990)

    Op het menu :
    Rode Porto : 70 fr.
    Voorgerecht : kaaskroketten (80 fr) of tomaat met garnalen (140 fr).
    Tomatensoep : 50 fr.
    Steak au poivre & frietten : 325 fr.
    Steak natuur & frietten : 325 fr.
    Steak béarnaise & frietten : 325 fr.
    ½ gebraden kip & frietten : 200 fr.
    Nagerecht : ijscoupe met chocolade (80 fr) of astridje (60 fr).

    Kindermenu’s :
    ½ steak & frietten : 165 fr.
    ¼ kip & frietten : 100 fr.
    (Folder)

     

    1990 – 24 februari : Jaarlijkse Cocktailparty van “De Stap”
    In de Leestse Parochiezaal. Alles wat een dorstige ziel maar kon verlangen was er : een cocktail, een pintje, een porto en zelfs champagne... 

    “Leest is de thuisbasis van de nog vrije jonge vereniging De Stap. Wanneer U deze naam leest, zou U kunnen denken dat het hier om een wandelclub gaat, maar dit is niet helemaal het geval. De Stap is namelijk een studentenvereniging en studenten wandelen nu eenmaal meestal niet door de natuur.
    De initiatiefnemers hebben deze naam gekozen om aan te geven dat studenten heel wat ‘stappen’ zetten : ze zetten een stap in de wereld, ze zetten een belangrijke stap in hun leven en vooral, ze gaan op stap. Om dit te kunnen doen met De Stap is er maar een vereiste : men moet in Leest wonen of – studenten zijn altijd vindingsrijk – minstens een of ander lichaamsdeel in Leest verpand hebben.
    De idee voor De Stap is ontstaan tijdens een kroegentocht tussen Mechelen, Brussel en Leuven. Natuurlijk is deze kroegentocht een klassieker in het programma van de vereniging. Andere studentenactiviteiten zijn o.a. cantussen, een toneelbezoek en een filmavond. Maar de grote happening is de jaarlijkse cocktailparty, die diet jaar op 24 februari in de Leestse parochiezaal zal doorgaan. Alles wat een dorstige ziel maar kan verlangen, zal er te krijgen zijn : een cocktail, een pintje, een porto en zelfs champagne.
    De Stap heeft ook een eigen tijdschrift, ’t Boekske. Dit tijdschrift verschijnt elk trimester en bevat zowel informatie als ontspanning. Wie meer informatie wenst, kan terecht op volgend adres : Cecilialaan 6 Leest.”(GvA, 23/2/1990)

    De Stap werd gesticht op 13 oktober 1989 (zie in deze Kronieken).

     

    1990 – Maartnummer ‘Toeters en Trompetten’ : 

    Freddy Walschaers : ‘SPORTMANIE’.
    “Laatst zei Rik : ‘Sport maakt alles kapot.’ De Pater moet zelfs wijken met de catechese voor de plechtige communie. Hij zou moeten twee of drie lessen geven de woensdagnamiddag want ze moeten allemaal op andere uren gaan sjotten; hij krijgt ze niet samen. De jeugd kiest sport boven de godsdienst.
    Het O.L.Vrouwekoor van Mechelen heeft in de krant een dramatische oproep gedaan voor zangers. Het was vroeger een koor met internationale faam. Wel, het gaat kapot. De jeugd kent niet anders dan sport, alles gaat eraan kapot. ‘Pas op hé mannen, als het zo voort gaat, is onze fanfare tussen nu en tien jaar ook teniet.’
    Toen ik over deze woorden eens goed ging nadenken moet ik toegeven, onze eerste trombone heeft gelijk. Vroeger waren er in Leest twee fanfares die het beeld bepaalden. Nu zijn dat twee voetbalploegen, maar ik moet toch een paar zaken aanstippen.
    De jeugd van heden heeft het zeker niet gemakkelijk en wordt langs alle mogelijke fronten beïnvloed. Door de media staren ze zich blind op mensen zoals : Gullit, Van Basten, Koeman, enz. De jongeren gaan voetbal spelen, van in het begin krijgen ze een prachtige uitrusting en er is een ganse entourage die hen doet geloven dat ze ook al zulke vedetten zijn. Hierbij worden ze tot in het fanatieke gesteund door hun ouders. Tijdens de mooiste jaren van hun jeugd wordt alles op de sport gezet. Maar de weg van de topsporter is lang en hard. Men moet over een gezegend lichaam beschikken, gekoppeld aan een formidabel doorzettingsvermogen en een enorme dosis talent. Heeft men één van deze zaken niet, vergeet het dan maar.
    Nu heb ik de sporttraining van de jongeren in onze voetbalploegen eens wat van nabij bekeken. Ik wil al heel wat ouders gerust stellen : hun zoon zal geen topvoetballer worden. De beginners gaan trainen en daarna als de wind naar ‘het frutkot’, een flink pak frieten met een curryworst ‘special’. Als ze wat ouder zijn, gevolgd door ettelijke pinten bier.
    De conclusie is snel gemaakt. Half Leest sjot. We hebben twee voetbalploegen en hoeveel van onze jongeren hebben een vaste stek in het eerste elftal. Vier of vijf. Triestig nietwaar. Deze mensen hun beste jaren van aanleren zijn voorbij als ze vaststellen : voetbal is toch maar niks voor mij. Ik vraag me dikwijls af, is onze jeugd bereid om echt nog systematisch serieuze inspanningen te leveren ?
    Verleden week in Panorama : onze jeugd rookt steeds minder, nu zuipen ze. Hetgeen ik daar gezien heb, awel merci. Dan waren wij in onze tijd andere kleppers. Wij dronken ook een pintje na de geleverde inspanningen ‘in het eerste elftal’.
    Nog een klein voorbeeld. Kortelings word ik veertig jaartjes jong. Verleden jaar eind oktober tijdens de stratenloop in onze gemeente win ik de beker van Louis Vloebergh voor de beste lange afstandsloper van de gemeente Leest over de vijftien kilometer. Triestig nietwaar. Een oude bok zonder enige achtergrond als loper, komt onze jeugd daar aftroeven. Waar zit onze jeugd dan, die toch zo graag sport doet.
    Natuurlijk, dit is wel wat anders dan efkens een paar ballen gaan wegtrappen (goed of slecht) en daarna een pak frut en tien palmen. Hadden die jonge mannen in hun jeugd maar wat anders bijgedaan zoals bijvoorbeeld een instrument leren bespelen. Dan zouden ze een hobby gehad hebben na de sportbelevenissen.
    Wanneer ik sommige van de gestopte voetballers bekijk nadat ze zo een tiental jaren stilliggen, wel dan zie ik meestal struise wrakken die op fysiek vlak nog weinig in te brengen hebben. Triestig nietwaar. Zoals ge ziet vrienden, in de sport is het ook niet allemaal rozengeur en maneschijn. Ik zeg altijd : doe aan recreatiesport, dat is veel gezonder en ge hebt nog tijd voor andere zaken. Doe iets maar doe het goed.
    In het kader van deze spreuk heb ik laatst nog iets erg meegemaakt. Gedurende het laatste krokusverlof waren we toevallig in Oostduinkerke, toen daar een kanjer van een carnavalstoet passeert. Wij vol spanning aan het kijken. Prachtige wagens en groepen, sfeer alom. Gingen er in die stoet vier fanfares mee. Ik heb de muzikanten geteld, 16, 22, 25 en 30. Het muzikaal peil varieerde van archieslecht tot schandalig. De fanfares met de minste muzikanten hadden hun toevlucht gezocht tot majoretten. Mooi was dat zeg ! Wat een knappe verzameling dooreen. Lange en korte, met dikke billen en stekkebenen, dikke borsten en geen borsten, lelijke en heel lelijke. Amaai, mijne frak ! Wanneer men dat gezien heeft, hoeft het voor mij niet meer. Ik durfde daar tegen niemand zeggen dat ik ook een koperblazer was. Toen ik wegging had ik een wrang gevoel van binnen.
    Hetzelfde gevoel had ik ook toen ik laatst in de zaal Piessen de ‘eer’ had van met amper 20 muzikanten te mogen optreden voor de ganse vergadering van het Muziekverbond van België. Met in de veertig muzikanten zijn, praktisch niemand die verwittigt en daar zit ge dan in een volle zaal als een hoop ‘clochards’.
    Wel vrienden, op die manier hoeft het voor mij niet meer. Ik heb mij het volgende voorgenomen : in mijn binneste heb ik een aantal muzikanten bepaald, zowel voor concerten als voor repetities. Wanneer dat aantal niet bereikt wordt, wel dan pakt de Fred in en gaat huiswaarts. Ja        maar, zullen sommigen zeggen : hij is er toch ook al eens niet. Juist, maar dan is het bestuur duidelijk en tijdig verwittigd zodat indien nodig de passende maatregelen kunnen getroffen worden.
    Eind mei kan ik onmogelijk meegaan naar de wedstrijd in Bornem, wel van de dag dat het bestuur de wedstrijd aankondigde op de repetitie, heb ik deze mensen op de hoogte gebracht. Dat is 5 maand op voorhand. Indien we met 40 muzikanten zijn en er zeggen er direct 20 dat ze belet zijn, wel dan ligt de oplossing voor de hand. En geloof me vrienden, het is me nu zo een tweemaal overkomen dat ik zo iets voorgehad heb, en bedenk, bij driemaal is de maat vol. Op zulke wijze hoeft het voor mij echt niet, en mijn besluit zou bij velen wel eens verrassend kunnen overkomen.
    Bedenk vrienden, als ge iets doet, doe het goed en neem uw verantwoordelijkheid, anders loop het mis.”  

     

    1990 – Donderdag 8 maart : C.S.C. Leest : “Zelf eigentijdse juwelen maken”.
    Raadsleden Jef Vloeberghen en Ivan De Borger en het bestuur van CSC (voorzitter Daniël Njytkens en secretaresse Tinneke Vloeberghen) en SVV (voorzitter Mariette De Bont) nodigden iedereen uit in de Stedelijke Basisschool Leest voor deze activiteit. (folder)

     

    1990 – 8 maart : Ouderbijeenkomst Eerste Communie
    Voor de ouders van de eerstecommunicanten werd een ouderbijeenkomst belegd om 20 uur in het parochiehuis, Kouter. (Pb, 8/3)

    12-06-2014 om 07:36 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    11-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1990 – Leest 12 januari 1990 : Aan de bewoners van de Vinkstraat en omgeving 

    Mevrouw, Mijnheer, 

    Op 11 januari j.l. heb ik een onderhoud gehad met de schepen van Openbare Werken, de heer C. Demeester.
    Zoals de meesten onder U, begon ik me immers af te vragen wanneer men met de realisatie van het voetpad in de Vinkstraat zou beginnen.
    De heer C. Demeester wond er geen doekjes om : de werken aan het voetpad zullen rond 1 maart aanvangen. De aannemer wacht tot 1 maart om eventueel vriesweer te vermijden.
    De schepen betreurde wel het feit dat sommige bewoners geweigerd hebben een stukje grond af te staan. Dit heeft namelijk verregaande gevolgen voor het voetpad in kwestie.
    Zo kan er uitsluitend een voetpad gelegd worden, daar waar de stad de grond verworven heeft, m.a.w. het zal een onderbroken voetpad worden.
    Wegens het vervullen van mijn legerdienst was het mij onmogelijk eerder een onderhoud met de schepen te hebben. Een politiek mandaat uitoefenen is immers niet toegelaten tijdens je legerdienst.
    Inzake het voetpad in de Vinkstraat is het nu afwachten tot de maand maart aanbreekt.
    In de hoop uw gerechtvaardigde nieuwsgierigheid enigszins te hebben bevredigd, teken ik,
         Ivan De Borger, gemeenteraadslid, Vinkstraat 32 2931 Leest. Tel.015/20 99 16.
    (Circulaire voor de bewoners)

     

    1990 – 14 januari : Inhuldiging Herinneringsplaten Pastoors (foto’s onderaan)
    Eind ’89 werden achteraan in de kerk twee zwartmarmeren herinneringsplaten aangebracht (bij de ingang van de winter- en weekkapel) met de namen van de pastoors sinds 1630.
    Bij de inhuldiging op 14 januari 1990 ging pastoor K. Van Aken in zijn homilie in op de betekenis en de plaats van de parochieherders. Tegelijk bracht hij hulde aan de hele kerkgemeenschap : ‘zowel pastoors, als onderpastoors, mensen van de kerkfabriek en ook de vele gelovigen van de parochie die ons hier zijn voorgegaan (…)’

    N.a.v. het vertrek van pastoor Van Aken, de negentiende en (voorlopig ?) laatste die uitsluitend in Leest pastoor was, werden (in 2003) op de tweede gedenkplaat onderaan het jaartal 2002 en eronder een scheidingslijn toegevoegd. Daaronder dan de naam van Dirk De Gendt die ook elders pastoor was met eveneens het beginjaartal 2002.
    (‘De Sint-Niklaasparochie in Leest’, 2009. Wilfried Hellemans)

     

    1990 – Dinsdag 16 januari : PVV – Wijk Leest – Nieuwjaarsreceptie
    Om 19u30 in het lokaal “Op den Hoek” bij An en Victor De Maeyer.
    Gastspreker : Eddy Van Londersele, secretaris van de Liberale vakbond ACLVB en gemeenteraadslid van de P.V.V. te Mechelen. Hij handelde over de stadsfinanciën, het OCMW, e.a. (Folder)

     

    1990 – Zaterdag 20 januari : SP-SVV-CSC Dansavond
    Met D.J. in de Kantine van S.K. Leest. Deuren : 20u30, eerste dans : 21 uur.Voorverkoop : 60 frank, ingang : 80 frank. Met gratis tombola. (Ticket)

     

    1990 – 22 januari – Gazet van Antwerpen : Winterkuikens in Leest 

    De natuur op z’n kop.
    “Te Leest, meer bepaald in de Alemstraat nr. 24, zijn op 17 januari vier kippen-kuikentjes uitgekomen. Op zijn minst zeer verwonderlijk op zo’n vroeg tijdstip. Gewoonlijk grijpt deze gebeurtenis pas ongeveer twee maanden later plaats.
    Greta MOONS, die daar woont, had bij het voederen van het vele pluimvee dat haar uitgestrekte tuin bewoont al wel een zwak gepiep waargenomen, maar wegens het feit dat het niet het moment is om reeds aan zo’n jong volkje te denken was ze er verder niet blijven bij stilstaan.
    Op vrijdag 19 januari viel het haar echter opnieuw op en het gepiep kwam uit de richting van het nabijgelegen weiland aan de beek. Het trok nu sterk haar aandacht en na het zoeken merkte ze een Engelse kip met vier kuikentjes.

    Gezond en wel
    “Ik kon mijn ogen bijna niet geloven”, aldus Greta. “Het is nog maar half januari, dit is dus wel een uitzonderlijk geval”.
    Het koste Greet heel wat stunt- en vliegwerk om de bange diertjes met hun moeder naar een warm hok over te brengen. Na heel wat over en weer geloop is ze er dan toch in geslaagd.
    Het zachte weer zal er wel de grootste oorzaak van zijn dat er reeds zo vroeg kuikentjes uitgekomen zijn. Als we even uitrekenen dat een kip 21 dagen broedt, moeten de eieren rond de kerstdagen gelegd zijn en hebben de diertjes veel geluk gehad dat het inmiddels niet te koud geworden is, anders hadden ze het zeker niet overleefd.
    Nu zien ze er zeer fit en gezond uit, dank zij de goede zorgen van Greta ; ze zijn mooi van kleur zoals hun moeder, piepklein, en het is net of Pasen al voor de deur staat.
    Moeder kip waakt uitstekend over haar kroost en jaagt kijklustigen het liefst zo snel mogelijk weg. Toch konden we niet nalaten een kijkje te gaan nemen en het was beslist de moeite waard.
    De kuikens zijn niet geel zoals bij een gewoon kippen-kind, maar diep goudkleurig met hier en daar een bruine toets.
    Hoe dan ook het blijft een raadsel hoe dit Engels kippetje het klaarspeelde in het brakke veld haar broedsel tot een goed einde te brengen, midden in de winter. We hopen dat deze vroege kuikens ons een vroege lente moge brengen...”

     

    1990 – 25 januari : Een orkaan met een windsnelheid van 160 km per uur raasde van de middag tot de avond over ons land. Er waren verschillende doden en de materiële schade was aanzienlijk. (KH)

    “Aan de Kouter in Leest hield de storm lelijk huis. Een aantal gebouwen stortte er in en ontelbare dakpannen vlogen door de lucht. Jef van Aken had om vijf uur in de namiddag het onheilspellende weerbericht op radio gehoord. Nog maar net had hij het toestel uitgedraaid of alle duivels braken los. Boven zijn hoofd hoorde hij een hevig gekraak. De man zocht zijn heil buiten, nog net op tijd om niet bedolven te worden onder het puin van zijninstortende boerderij. Maar een zware eiken balk die naar beneden donderde kon hij niet meer ontwijken, Jef hield er een lelijke buil en enkele dagen hoofdpijn aan over...”
    (zie verder in deze Kronieken 4 juli 1990 : “De Kleerkast staat bij de buren”.)

     

    1990 – Zondag 4 februari : Statutair congres Muziekverbond België
    Die dag vond in lokaal zaal Piessens het statutair congres van het Muziekverbond van België – Sectie Antwerpen plaats. Om 16 uur had de K.Fanfare St.-Cecilia uit Leest de eer om dit congres met een muzikale noot af te sluiten. (Omzendbrief van 25/1)

    In ‘Toeters en Trompetten’ van maart 1990 verscheen volgend verslag :
    “Ieder jaar vindt er vanwege het Muziekverbond van België, Secrie Antwerpen, een jaarvergadering plaats in de lokalen van een aangesloten vereniging. Dit jaar mocht onze vereniging gastheer spelen voor de vele bestuursleden en dirigenten van de Antwerpse muziekverenigingen. Op het einde van deze dag mochten onze muzikanten een afsluitend concert voor de aanwezigen brengen. Er diende wel een tiental minuten gespendeerd te worden aan de manier waarop onze dirigent in onze vereniging de repetities voert. Het werd een gesmaakt optreden. Spijtig genoeg dienden vele muzikanten forfait te geven om een of andere reden.”  

    En in Gazet van Antwerpen van 6 februari :

    Muziekverbond van België hield jaarvergadering te Leest (foto onderaan)
    “Te Leest ging dit weekend de jaarvergadering door van het Muziekverbond van België, federatie Antwerpen. De voorzitter van dit verbond, de h. Van Camp, achtte zich een zeer gelukkig man omdat de dag een groot succes was. “Elk jaar is er een aangroei van leden, de laatste drie jaar waren dat er zelfs dertig”, glunderde de voorzitter.
    “Dat is vooral te danken aan het dynamisme van het bestuur en de werklust van de aangesloten leden”.
    Op het officiële gedeelte, dat alleen voor leden toegankelijk was, werd het financieel verslag besproken, de activiteiten van vorig jaar kwamen uitgebreid aan bod en er werd ook overgegaan tot een gedeeltelijke bestuursherverkiezing. De jaarvergadering werd bijgewoond door 147 personen, die de organisatoren alle lof toezwaaiden. Het thema voor 1990 “jeugdwerking in de vereniging” werd uitvoerig toegelicht door musicus en muziekpedagoog Werner Van Cleemput. De Oostvlaamse gastspreker had het vooral over de opleiding en de opvang van de jeugdige muzikanten in de muziekscholen. Zoals in vele verenigingen heeft men te kampen met een gebrek aan belangstelling vanwege de jeugd.
    Nadien werd een uitstekend diner opgediend, terwijl de fanfare Sint-Cecilia een prachtig concert vezorgde. De slogan van het Muziekverbond, federatie Antwerpen, werd ook bekend: “Door de muziek naar een wereld van vriendschap, eendracht en vrede…” Uitleg overbodig.”

     

    Foto’s :
    -De linker gedenkplaat in de Leestse kerk met de namen van de Leestse eigen pastoors sinds 1630.
    -De rechter gedenkplaat nog zonder de wijzigingen van 2003. (Foto’s : Wilfried Hellemans)
    -Jaarvergadering van het Muziekverbond van België. Voorzitter Van Camp onderstreepte dat het aantal leden elk jaar groeit. (foto : GvM)

     







    11-06-2014 om 08:28 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 11/03-17/03 2024
  • 19/02-25/02 2024
  • 05/02-11/02 2024
  • 22/01-28/01 2024
  • 25/12-31/12 2023
  • 18/12-24/12 2023
  • 04/12-10/12 2023
  • 27/11-03/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 13/11-19/11 2023
  • 06/11-12/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 23/10-29/10 2023
  • 09/10-15/10 2023
  • 25/09-01/10 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 14/08-20/08 2023
  • 24/07-30/07 2023
  • 10/07-16/07 2023
  • 26/06-02/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 10/04-16/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 20/03-26/03 2023
  • 06/03-12/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 13/02-19/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 23/01-29/01 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 25/07-31/07 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 20/12-26/12 2021
  • 13/12-19/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 06/09-12/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 02/08-08/08 2021
  • 26/07-01/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 07/06-13/06 2021
  • 24/05-30/05 2021
  • 10/05-16/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 05/04-11/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 18/01-24/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 28/12-03/01 2027
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 07/12-13/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 19/10-25/10 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 21/09-27/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 15/06-21/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 02/03-08/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!