Inhoud blog
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Kronieken van Leest
    bij Mechelen
    05-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Louis De Weerdt

     

     

     

     

     

     

    1985 – 29 januari : SK Leest wil hogerop met Louis De Weerdt

    “Nu het buitengebeuren op voetbalgebied tijdens de laatste weken erg beperkt is geweest, hebben de verantwoordelijken van de ploegen meer de kans gehad zich te beraden over het voorbije, maar wellicht nog meer te denken aan de toekomst. Zo heeft men bij SK Leest reeds welomlijnde plannen uitgetekend en enkele hiervan ook reeds ten uitvoer gebracht. Vooral onder impuls van sponsor de heer Boghemans wil SK alles in het werk stellen om volgend seizoen de overstap naar een hogere reeks te bewerkstelligen.
    Om die promotie te bereiken wil men enerzijds op de ervaring van enkele pionnen  rekenen maar anderzijds enkele jongere maar bekwame elementen een ruime kans geven. Het eerste doel werd reeds bereikt door het aantrekken van Louis De Weerdt als speler-trainer. Momenteel is die nog actief bij Zwijndrecht maar vanaf september ver bindt hij zich aan SK.

    (…)”

    (GvM, 29/1/85)

     

    1985 – 4 februari – Het Laatste Nieuws :

     

    Mechelen decentraliseert politie

    “Van maandag 18 februari af zal de operationele dienst van de Mechelse politie gedecentraliseerd worden. De stad en de fusiegemeenten worden met andere woorden verdeeld in districten, waarin politiewijkteams zullen werken. Dat betekent dat de Mechelse burger voor allerlei administratieve zaken, zoals rijbewijs, bewijs van goed gedrag en zeden, boeten, enz.. niet meer naar het centrale hoofdpolitiekantoor moet gaan in de F. de Merodestraat, maar daar in eigen omgeving voor terecht kan. Maar deze service, ongetwijfeld een pluspunt, is slechts één onderdeeltje van deze ‘historische’ verandering (om het met de woorden van burgmeester Ramaekers te zeggen) in het Mechelse politiekorps.

    Uiteraard komt met deze districten de agent dichter bij de man in de straat. Op crimineel vlak hoopt men met deze teams heel wat misdaden in te dijken. Tussen 7 en 21 uur zullen in totaal zo een 40-tal politieagenten met dienst zijn. Gemiddeld genomen is dat ongeveer het dubbele van wat vandaag het geval is. De beslissing om de politiediensten te decentraliseren is een gevolg van het succesrijke experiment van de huidige twee districtteams Tervuursesteenweg en Antwerpsesteenweg-Walem.

     

    De zeven districten

    Groot-Mechelen werd onderverdeeld in volgende 7 districten. De politiemannen uit deze districten hebben allen een herkenbaar en ‘eigen’ lintje op de schouderbandjes.

    District 1 : Tervuursesteenweg-Brusselsesteenweg. Grenzen : Hofstade, Zenne, Spoorweg Dendermonde, Hombeeksesteenweg, Leuvense vaart. De agenten dragen een wit schouderbandje.

    District 2 : Antwerpsesteenweg-Walem. Grenzen : Dijle, Nete, St.-Katelijne Waver, Liersesteenweg, Oude Liersebaan en M. Sabbestraat. De agenten dragen een groen-wit schouderbabandje.

    District 3 : Nekkerspoel-Liersesteenweg. Grenzen : Dijle, M. Sabbestraat, Oude Liersebaan, Liersesteenweg, St.-Katelijne Waver, Bonheiden, Mechelsbroek. De agenten dragen een rood-wit schouderbandje.

    District 4 : Leuvensesteenweg-Muizen. Grenzen : Mechelsbroek, Bonheiden, Boortmeerbeek, Leuvensevaart, Spoorweglijn Brussel-Antwerpen, Dijle. De agenten dragen een rood-blauw lintje.

    District 5 : Hombeeksesteenweg, Hombeek, Leest. Grenzen : Leuvensevaart, Hombeeksesteenweg, Zenne, Zemst, Kapelle-op-den-Bos, Kapellestraat, Juniorslaan, Dorpstraat, Pastoor De Heuckstraat, Oude Leestsebaan, Schouwbroekstraat. De agenten dragen een blauw-wit schouderbandje.

    District 6 : Battelsesteenweg-Heffen-Leest. Grenzen : Dijle, Polderstraat, Koolstraat, Leuvensevaart, Schouwbroekstraat, Oude Leestsebaan, Kapellestraat, Willebroek, Heindonk. De agenten dragen een blauw-geel schouderbandje.

    District 7 : Centrum (daar worden twee teams ingeschakeld). Grenzen : Dijle, Zandpoortvest, Stationsstraat, Leuvensevaart, Koolstraat en Polderstraat. De agenten dragen een rood-geel schouderbandje.

    Al deze diensten zullen bemand worden door een adjunct-commissaris, een hoofdinspecteur, 2 inspecteurs, 2 wijkagenten, 1 tot 2 verkeersmentors en 11 of 12 politieagenten.”

     

    Gazet van Mechelen (2/2/85) voegde daar nog aan toe :

    “Elk Mechels politiedistrict zal over tenminste één steunpunt beschikken –meestal een wijklokaal- waar de bevolking telkens op woensdagnamiddag van 16-20 u. en op zaterdagvoormiddag van 8-12 u. terecht kan. Deze ‘steunpunten’ zijn gevestigd in het dienstencentrum ‘Den Abeel’ aan de J. Verbertstraat, aan Mechelsveld 46, aan Plein der Verenigde Natiën 7 en in de vroegere gemeentehuizen van Walem, Leest, Heffen, Hombeek en Muizen. Voor het centrum is het ‘steunpunt’ gevestigd in het politiecommissariaat aan de Merodestraat 88.”

     

    1985 – Maandag 4 februari : Bedrijfsgilde

    Lesavond over witloofteelt, parochiecentrum 20u.

    (‘DB’, februari ’85)

     

    1985 – Donderdag 7 februari : SP DIA-AVOND

    “Gemeenteraadslid Jef Vloeberghen en het SP-SVV en CSC-bestuur nodigen u met genoegen uit op een gezellige dia-avond over ‘Vrouwen in de Derde Wereld’. Deze reportage zal gecommentarieerd worden door het ervaren duo Paul en Malou Van Camp. Daarna is er ook gelegenheid tot vragen stellen.

    Inkom : gratis. Plaats : lokaal St.-Cecilia Leest.”

    (‘Voor Allen’, 26/1/85)

     

    1985 – Vrijdag 8 februari :

     

    Frans De Nijn en Clementine Selleslagh : 60 jaar getrouwd.

    “Frans De Nijn, geboren te Heffen, en nu 87 jaar oud, en Clementine Selleslagh, geboren in Leest, en nu 81 jaar, huwden op 7 februari 1925.

    50 jaar geleden zijn ze aan het Sint-Jozef-kapelleken komen wonen, in de Dorpstraat nr 45.

    Om de kost te verdienen ging Frans eerst werken in Mechelen bij de firma ‘Schipton’ en werd nadien voor vele jaren zelfstandig hovenier en aspergeteler.

    ‘Vele jaren hard moeten werken’, zegt Manse. Bij dat vele wroeten kenden zij de zorgen voor 5 kinderen en de vreugde van 9 kleinkinderen en bovendien ook reeds 3 achterkleinkinderen. Waar Frans het meest van houdt, is vanzelfsprekend de ‘Chris’ als kleinkind de enige ‘jongen’ om de naam van ‘De Nijn’ verder te dragen en door te geven.

    Er is natuurlijk gevierd, maar omwille van de gezondheid van Frans, niet al te groots en te uitbundig. Frans wordt al een hele tijd verzorgd in een instelling. Dat was vooreerst in ‘Ten Kerselaere’ in Heist, en thans in Mechelen in de ‘Pelikaan’. ’t Is daar dat er op vrijdag 8 februari gevierd werd en waar de Burgemeester van Mechelen de ‘Gouden Plakket’ van de stad kwam overhandigen en bovendien de ‘Beeldenaar-medaille’ van de Koning.

    Daar werd natuurlijk op geschonken en gedronken in de vriendenkring van de ‘Pelikaan’. Maar enen dag was niet genoeg. ’s Anderendaags werd het heuglijk feit in Leest gevierd, spijtig genoeg zonder aanwezigheid van de Frans, en bovendien bij ‘straf winterweer’ en sneeuw. Mans kwam met familie en de parochiegemeenschap, dit Jubileum vieren en God danken in de Eucharistieviering van zaterdag om 18 u.

    Als herinnering hieraan werd haar een prachtige foto van de kerk van Leest overhandigd door Mr. Pastoor.

    En moge het worden, naar de wens van Manse : een Briljanten Jubileum.
    Het weze U-beiden van harte gegund met een behoorlijke gezondheid !”

    (‘DB’, maart 1985) 

     

    1985 – 9 februari : Bal Chiro

                In het parochiehuis met het orkest “Eddy’s Four”.

                Het decorum was in een “zeerovers-kleedje” gestoken.

    05-10-2013 om 14:08 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1985 – Zaterdag 26 januari : VEVOC Teerfeest

    In het parochiehuis. (‘DB’, januari ’85)

    Programma:

    -18 u. : avondmis voor de leden

    -19 u. : aperitief

    -19.30 u. : smullen geblazen : scampis, selle de marcassin à la mode de Tourain (gamarineerd varkensgebraad-rug), selle de chevreuil (reerug), ananas Cavalièra.

    Bijdrage : 550 fr. per persoon.

    (Brief ‘aan alle Vevocleden + Chiroleiding, van 10/12/84)

     

    “Wij komen even terug op ons ledenfeest van 26 januari. Wij menen te mogen zeggen dat het een zeer geslaagde avond was waarop ongeveer 150 leden aanwezig waren.

    Dat deze avond een succes werd danken wij vooral aan onze koks, Danny  (noot : Danny Polfliet) en Hugo (+gevolg) (noot : Hugo Lauwens) en wij willen hen dan ook van harte proficiat wensen, het was boven alle verwachtingen !!!

    Ook een woordje dank aan de actieve  bestuursleden voor de voorbereidingen van dit feest alsook voor het ophalen van het lidgeld.”

    (Brief aan alle Vevocleden van 1/2/85)

     

    1985 – Zondag 27 januari : Dames Zaalvoetbaltornooi in Sportcentrum Leest

    V.V. Leest met twee damesploegen actief in competitie, vaardigde beide ploegen af  in dit eerste zaalvoetbaltornooi in het Leestse Sportcentrum.

    Ook S.K. Leest nam deel met hun Ladies.

    V.V. Leest 1 kwam in finale uit tegen Puurs en haalde het met 2-1.De S.K. Ladies werden eervol derde.

     

    Leestse dames voetballen ook in zaal

    “In Leest viert het voetbal de laatste jaren hoogtij. In deze Mechelse deelgemeente zijn liefst twee ploegen wel zeer actief. VV maakt momenteel furore in tweede provinciaal en SK is een goede middenploeg in vierde.

    Zondagmiddag gingen de dames aan de slag in het Sportcentrum te Leest in een zaalvoetbaltoernooi waar naast de beide teams van VV ook de ploeg van SK en de Puurse dames bij betrokken waren.Voor de meeste dames was dit een eerste kennismaking met voetbal in zaal. De aanpassing aan de beperkte ruimte, aan de vloer en het botsen van het leder zorgde wel voor enkele moeilijkheden. Ook het typische reglement van zaalvoetbal o.m. bij intrappen vanaf de zijlijn, het uitwerpen door de doelvrouw, de beperkte aanloop bij het trappen van strafschoppen leken niet bij alle speelsters even bekend. Maar scheidsrechter Jan Van Medegael had hiervoor voldoende begrip en kon alles in beste banen leiden.

    Door loting dienden eerst VV1 en SK tussen de lijnen te komen. In tweemaal tien minuten kon geen bal voorbij de doelvrouwen geschoten worden zodat strafschoppen de finalist moesten aanwijzen. Eliane Fierens en Nadine Van Nieuwenhuyze scoorden voor VV en dat wes één meer dan SK waar alleen Maria Buelens een gepast gaatje vond.

    In de tweede partij klom Puurs vlug op winst en hield dit tot het einde vol. In de troostwedstrijd kregen de doelvrouwen Hilde Van Dam en Nancy Van Camp de gelegenheid zich in de kijker te spelen vooral bij het stoppen van de strafschoppen. SK werd uiteindelijk derde. In de finale nam elke ploeg een helft voor haar rekening. VV bouwde een veilige voorsprong op langs Rosette Tavernier en Eliane Fierens. Puurs kwam nog even terug langs Viviane De Backer maar VV1 won verdiend dit eerste zaalvoetbaltoernooi in het Leestse Sportcentrum.”

    (GvM,29/1/85)  

     

    1985 – Februarinummer ‘De Band’ : Wintermemories of Chiro-nieuws.

    “De kerstexamens zijn nog maar pas achter de rug, ’t schoolrapport is met een fier of een bang hart ondertekend of daar duiken de eindejaarsfeesten weeral op.

    De geschenkenwinkels doen gouden zaken en de horecasector doet haar uiterste best om haar eindejaarsmaaltijd of kerstmisdrank aan de onschuldige verteerders op te dringen.

    En nog altijd geen sneeuw. Dus geen witte Kerst of Sylvesternacht.

    In de chiro wordt er nog gretig geprofiteerd van het mooie weer en siert de korte uniformbroek onze rode dijen. Het zweet van de geleverde inspanningen parelt op onze voorhoofden terwijl we nog uithijgen van de deugddoende buitenspelletjes. De fiets- of zoektochten toveren rode neuzen tevoorschijn en de herfstwind blaast een gezonde rode blos op onze wangen. Gezond weer en frisse activiteiten. Dat is pas Chiro !

    Begin december sloeg elk kinderhartje weer wat vlugger. De goede Sint en zijn ‘helper’  Zwarte Piet (‘knecht’ heeft toch zo’n negatieve betekenis en klinkt racistisch) waren weer in ’t land.

     

    Zondag 9 december ‘84

    Het groot lokaal in het parochiecomplex was die dag omgetoverd in een ware speelruimte. De Prutskes, Sloebers en Speelclubmeisjes en jongens waren die namiddag uitgenodigd op het Sinterklaasfeest. In de warme ruimte stonden grote geschenkdozen opgesteld. Elke doos zat boordevol knutselmateriaal. Er was een doos met plakaat- en waterverf, lijm en platenboekjes, wasco en zwarte inkt en nog veel meer, zelfs een doos met handpoppen.

    De Sint had aan de leidingsmensen gevraagd of de chirokinderen iets konden knutselen. De Sint zou alle tekeningen en plakwerkjes meenemen en verdelen onder de arme kinderen.

    Gans de namiddag werd er gewerkt en toen de Sint en Piet arriveerden zong iedereen een welkomstlied. Wanneer de Sint op zijn troon had plaatsgenomen werden de werkjes gepresenteerd. Er werd zelfs poppenkast gespeeld door de kinderen. Sinterklaas riep natuurlijk ook elke jongen en meisje naar zich toe en hij wist over iedereen iets te zeggen. Alles stond in zijn groot boek. Sommige kinderen kwamen met een bang hartje op het podium waar de Sint zat. Enkelen waren bang van Zwarte Piet. Die trok altijd rare snuiten en had zijn grote zak bij.

    ’s Avonds kwamen beide kindervrienden op bezoek bij de oudsten en de leiding. De leiders en leidsters stonden ook in het heilig boek van de Sint. Er werd natuurlijk uitbundig gelachen met de anekdotes die de Sint over enkele van de leiding wist te vertellen. Hij sprak tot slot nog de hoop uit volgend jar terug te mogen komen.

     

    Op 23 december ’84 werd van de afzwaaiende leiding afscheid genomen. Het ganse afscheidsfeest stond in het teken van de sport.

    De ‘aspirant-vevocers’ waren als bergbeklimmers uitgedost en gans de avond moesten ze hoge bergen beklimmen, hetzij dan toch figuurlijk, want elke sportgroep daagde de afzwaaiers uit voor een spelletje waar zij specialist in waren. De judoca’s namen de alpinisten op de mat voor een robbertje dassengevecht. De joggers namen hen op uitdaging. De skiërs op behendigheid, de renners surplaceten als de besten, de voetballers toonden hun toverkunsten met de bal…teveel om op te noemen. Fysiek uitgeput bereikten onze bergbeklimmers de top. Daar wachtte Pater Mien hen op met enkele dia’s uit het verleden en zijn traditionele ‘rijmdicht-anekdotische werkjes’.

    Enkelen kregen het schaamrood op de wangen wanneer de Pater hun memoires uit de doeken deed. Daarna werd er met nen goeien boterham en een dranje afscheid gevierd.

    We danken Jean (Jokke) Van Praet, Marc (Fille) Lefevre, Johan (Joke) De Laet, Mie Lefever, Mia Lamberts, Hilde De Beck, Gons Van den Bergh, Veerle De Bondt, Christel De Maeyer en Rita Va n de Sande om hun inzet, moed en kracht. ’t Beste in de toekomst en veel pret bij de Vevoc.

     

    Op Kerstavond gingen de leden van de oudste afdeling, begeleid door hun kaars en fakkellicht op weg voor een Kerst-bezinningstocht. Aan de hand van enkele teksten en spontane reacties maakt men het even stil rond het Kerstgebeuren. Daarna trok men gezamenlijk naar de Avondmis. Met een openingsspektakel rond Kerstmis werd gezorgd de mensen wat te doen nadenken rond dit onderwerp. Enkele van onze chiro-leden werkten mee om met de Pater, mijnheer Pastoor en het koor samen de eucharistie in de juiste Kerstsfeer te laten geschieden. Achteraf werd er thuis, ieder op zijn eigen manier, Kerstmis gevierd.

     

    Traditioneel op Kerstmisdag  gingen de leiders, leidsters en aspi’s op bezoek bij de bejaarden van Leest. De leidingskring voor Kerstmis had reeds de handen uit de mouwen gestoken om zelf prachtige kerststronkjes te maken. Met dit kleine geschenkje trok iedereen op pad naar zijn respectievelijke adressen. We hebben dit jaar weeral mogen genieten van de rijkdom aan ervaringen en wijsheden die deze oudere mensen aan ons wisten mee te geven. Hier en daar werd er een ‘druppeltje’ geschonken en een koekje aangeboden. Gastvrijheid alom !

    Wij danken de bejaarden en hun familie om deze rijke ervaring. Volgend jaar wordt dit boeiend initiatief zeker en vast hernomen.

     

    Op Sylvesternacht, bij ons beter gekend als Oudejaarsavond werd in de chirolokalen  het jaar van Orwell besloten en het jaar van de muziek, Beethoven en Bach en niet te vergeten : het jaar van de jeugd ingezet. Het werd een bonte avond vol plezier, spelletjes, dans, muziek, filmpjes,…noem maar op. We hopen dat dit nieuwe jaar meer vrede mag brengen. De kleine en grote vrede, overal ! Een goei gezondheid, voor onze vrienden die ziek thuis liggen of in het ziekenhuis verpleegd worden, maar ook voor iedereen die het nog meer nodig hebben.

    Hopelijk blijft 1985 gevrijwaard van verdere conflicten tussen verschillende gemeenschappen of hongersnood of chaotische rampen. Maak er het beste van mensen. Geef de jeugd ook een kans om zich waar te maken. Hou rekening met hun noden en grieven, met hun manier van denken en handelen. Maar liefst niet alleen tijdens dit jaar van de jeugd.

     

    Driekoningen…

    Een taart met een boon in verstopt. En dan maar smullen tot er iemand de boon heeft. Dat deden we ook en met alle andere koningen werd er duchtig gezongen. ’t Winterweer werd getrotseerd om een duit in ’t zakje te doen. Op weekend of bivak gaan kost een aardig centje. Dus deze ‘aalmoezen’ waren welkom.

    De volgende zondagen in januari zal er weer geravot kunnen worden in de sneeuw. Met sleeën of plastic zakken ‘roetsjen’ of sneeuwpoppen maken, ‘sloefen’ of lekker in de sneeuw vallen. Heerlijk dit winterweer voor de kinderen.

     

    Op 9 februari organiseren we met onze Chiro een heus bal. Deze dansavond gaat door in het parochiehuis en wordt opgeluisterd door het orkest : ‘EDDY’s FOUR’.
    We hopen vele ouders te ontmoeten op dit Bal. Andere jaren is hun opkomst sterk verzwakt.

    Door de muziek, ‘door te veel aan jeugdige balgangers’…

    Desondanks : we verwachten jullie toch op ons Bal !

    Alles is in een ‘zeerovers-kleedje’ gestoken. In het ‘Zeerovershol’ (de bodega) kun je gezellig babbelen met kennissen. Ons balorkest speelt muziek voor iedereen en de leiding is altijd bereid om een klapje met u te doen. Hartelijk welkom ouders, familieleden en sympathisanten.

       Tot Schrijfs ! Bart.”

    05-10-2013 om 13:46 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1985 – 21 januari : Overlijden Victor ROBIJNS

    ‘De Band’ van maart 1985 : “Ter nagedachtenis van onze dorpsgenoot, Victor Robijns nemen we hierna een interview over uit ‘Caecilia’, blad van het muziekverbond van België.

    De correspondent uit Leest, is Victor’s kleinzoon, Constant Gobien, schoolhoofd van de stedelijke lagere school.”

     

    In Veterani Honorem – Victor Robijns : oudste lid van de Kon.Fanfare ‘Sint-Cecilia’ Leest.

    “Aan de Alemstraat 1, te Leest-Mechelen woont Victor Robijns, in gans Leest beter bekend als ‘Torre van de Kets’ en momenteel het oudste lid (thans erelid) van de kampioenenfanfare Kon. Fanfare ‘Sint-Cecilia’ van Leest-Mechelen.

    Toen we daar kwamen, zat hij in een zetel zijn middagdutje te doen. Hij ontwaakte al toen we de deur openden. Eerst was hij niet zo te vinden voor een vraaggesprek, maar na een tijdje vertelde hij vrijuit !

    -Hoe zijt U bij de Leestse fanfare gekomen ?

    -’t Was in 1919, ik trouwde in Leest en daar waren het ‘Blekken’. Ikzelf kom uit Kapelle-op-den-Bos en daar speelde ik bij de fanfare ‘De Vrije Vlaamse Zonen’, de ‘Sussen’ van Kapelle. Na mijn huwelijk ben ik dan ook muzikant geworden bij ‘Sint-Cecilia’ Leest.

    -Bracht dat toen geen strubbelingen mee ? We bedoelen ‘Blek’ zijn in Leest en ‘Sus’ in Kapelle-op-den-Bos ?

    -Iemand van den Triest (gehucht in Kapelle-op-den-Bos waar het geboortehuis van Victor Robijns staat) zei me toen eens dat het niet serieus vond dat ik muzikant geworden was van de ‘tegenpartij’ in Leest. Ik heb hem toen gewoon gezegd dat ik geen ruzie wilde met mijn vrouw en dat ik nu in Leest woonde. Daarmee hebben ze er in Kapelle-op-den-Bos niets meer durven van zeggen. ’t Strafste van de zaak was dat ik in Leest meespeelde op het instrument van de Sussen van Kapelle. Dat was ook iets speciaals met dat instrument. Vlak voor de oorlog van 1914-18 had ik een nieuw instrument gekregen. De andere muzikanten moesten in 1914 hun instrument binnenleveren. Omdat het mijne een nieuw was, mocht ik het zelf houden. Ik heb het zelfs meegenomen op de ‘vlucht’. Het hing over mijn schouder. Onderweg heb ik er nog dikwijls muziek mee gemaakt. Na de oorlog waren al de ingeleverde instrumenten naar de vaantjes. ’t Mijne niet en zo moest ik wel in twee fanfares meespelen. In 1922 ben ik ermee gestopt in Kapelle-op-den-Bos. Ik was de laatste maanden niet zoveel meer naar de repetitie geweest ginder en toen kwamen ze vragen of ik nog wel kwam. Ik heb dat instrument toen afgegeven. De Leestse fanfare heeft voor mij dan een andere bugel  gekocht.

    -Hoe zag de Leestse fanfare er toen uit ?

    -Helemaal anders dan nu ! Er waren zo’n 20 tot 25 muzikanten, meer niet ! Maar er waren toen wel vijfmaal meer ereleden. Als we dan opstapten, liepen er zo’n honderd ereleden achter ‘het muziek’ aan. Aan wedstrijden deden we niet mee ! Wel aan festivals. Ik herinner me nog een festival in Heffen. We waren, toen we moesten optreden, juist geteld met twee muzikanten, nl. Ston Busschots (piston) en ikzelf (bugel). Later zijn er nog een paar bijgekomen. Ook in zulke omstandigheden gaven wij het niet op ! Dat zouden de muzikanten van nu niet meer durven, geloof ik ! Maar ja, de muziek is ook erg veranderd.

    -Hoe waren de repetities ?

    -Ze hadden plaats in een café. Alles werd opzij geschoven en dan repeteerden wij. Meestal allemaal danskens, walsen, marsen, af en toe een groter stuk, maar dat laatste viel niet zo in de smaak. Wij speelden om ons zelf en om de mensen te amuseren. In de zomer speelden de muzikanten van de Alemstraat ’s zondags buiten ! Toen zaten we in de gracht ! Dat was heel plezant ! De mensen kwamen dan bij ons zitten en luisterden heel de namiddag.

    Op de repetities werd heel wat gedronken. Plezier maken kwam bij ons voor muziek maken. Nu is dat wel anders ! Elke tijd heeft zo zijn eigenaardigheden !

    -U speelde voor uw plezier. Waarom waren er toen zoveel ereleden in vergelijking met het aantal muzikanten ?

    -De mensen van toen waren lid om aan de teerfeesten te kunnen meedoen. De teerfeesten van de Leestse fanfare waren iets speciaals. Ik was bestuurslid geworden omstreeks 1930 omdat er ook muzikanten in het bestuur moesten zijn. Voor de teerfeesten trokken we toen naar een veehandelaar. We kochten daar dan een koe, een os of een stier. Deze werd dan in Leest geslacht en met de teerfeesten opgegeten. We kochten ooit eens in Nieuwenrode een stier van meer dan 800 kg. Die hebben we niet opgekregen.

    -Hoe verliepen de teerfeesten dan ?

    -De teerfeesten duurden drie volle dagen. Iedereen werkte de weken daarvoor zo hard dat die dagen er wel afkonden. We begonnen ’s zondags na de hoogmis. Toen gingen we kop of biefstuk eten. Daarna deden we zoveel mogelijk cafés aan. Omstreeks 4 uur ’s namiddags waren we terug en dan begonnen we te eten. Na ’t eten was er bal. De boeren (toen de grootste hoop van de plattelandsbevolking) moesten echter eerst nog naar huis om de koeien te gaan melken. Wij hebben er ooit eens een autobusje voor ingelegd. Als we in de stal gedaan hadden, trokken we terug naar het dorp. Het bal duurde daar tot ’s morgens vroeg. Een orkest huurden we niet. We hadden ons eigen orkest en we speelden onze bals zelf. Er is zelfs een tijd geweest dat we twee orkesten hadden…Iedereen danste met iedereen. Ouderen met jongeren, bijna tot op de draad versleten mannen en vrouwen met jonge springers. De ouderen leerden de jongeren dansen. Wie met de ‘Blekken’ een jaar had meegeteerd, kon dan ook dansen !

    De tweede en de derde dag (maandag en dinsdag) kwamen ze samen in de Alemstraat omstreeks de noen. Sommige zaten al in de cafés te wachten vanaf 10 u. Dan trokken we zo weer via de Heide naar het Dorp. Er waren toen minstens 25 cafés ! Dan was er weer een feestmaal en terug een bal.

    De derde dag aten we meestal de overschot op of aten we stoofvlees met aardappelen. Na de derde dag was iedereen het eten moe en zelfs het drinken. Of toch bijna iedereen…

    -Als er dan zoveel cafés waren, liep dan alles wel goed af ?

    -’t Gebeurde geregeld dat –wanneer het grootste deel van de fanfaremensen al in ’t Dorp was- er nog muzikanten en ereleden op de Heide zaten te pintelieren. Die kwamen er dan wel later door. De dirigent en het bestuur hadden steeds de grootste moeite om iedereen buiten te krijgen uit die cafés. Met de teerfeesten van toen had iedereen een stuk in de kraag, maar toen was het ook niet zo gevaarlijk op straat : auto’s reden er bijna niet.

    -Wanneer stopte u als muzikant ?

    -Feitelijk bij het begin van de oorlog van 1940-1945. Ik heb wel nog eens geprobeerd na de oorlog, maar toen mijn oudste zoon muzikant geworden is, ben ik ermee gestopt. ’t Ging niet zo goed meer want tijdens de oorlog hadden we geen noot meer mogen blazen van de Duitsers.

    Ik ben dan erelid geworden en ik ging steeds mee als er wat te doen was. Nu kan ik dat ook niet meer…

    -Anekdotes uit de tijd van vroeger ?

    -Ja, veel. Maar ik vind ze zo direct niet. Ik speelde in 1919 nog in Kapelle-op-den-Bos. Daar speelden echter ook nog andere Leestenaars mee, o.a. Louis Spoelders. Deze speelde trombone en als hij in vorm was, liet hij zijn instrument eens kletteren. Deze muzikant moest eens alleen spelen en Louis kende het goed. De chef (Andries) zei : ‘Spoelders, ge blaast

    koper !’ Toen zei Louis kwaad : ‘Chef, ik ben potfer nen Blek !’ Tumult natuurlijk, want zo iets durven zeggen op de repetitie van de Sussen was toen een straffe toer ! (N.v.d.r. : ‘blek’ = blik).

    Als er bij ons iemand van de fanfare kwam, haalde mijn vrouw (ons Wis) een fles cognac boven. En die mannen gingen dan meestal pas verder als de fles leeg was…

    Rik De Bruyn speelde ook mee. Ik speelde bugel solo en Rik van ’t Kot moest 3e bugel spelen van de chef. Omdat ik wist dat Rik de beste muzikant was van de fanfare kon ik dat niet langer verdragen. Toen heb ik op de repetitie tegen Nante van den Toebak (de dirigent) gezegd : ‘Zet die kleine naast mij. Hij speelt ons allemaal onderste boven ! Ik wil dat dat gezever nu gedaan is !’ En nog op dezelfde repetitie mocht Rik bugel solo spelen.

    Met de ‘verhuizingen’ (eens per maand op zondag een muzikale wandeling met cafébezoek) kwamen er soms een aantal muzikanten bij ons thuis eten. ’t Was soms zo erg dat ze de pensen uit de kelder gingen halen. In die tijd was dat de gewoonste zaak van de wereld. Ons Wis maakte wel veel kabaal als er zoiets gebeurde, maar tegenhouden deed ze die mannen toch niet. Nu zoudt ge dat niet meer moeten proberen om uit iemands kelder wat te halen !

    In onze tijd waren we tevreden met wat we hadden. Als er niets meer was, konden we niets meer verdelen en ook niet meer weggeven.

    Hadden we niet zoveel weelde als nu, we hadden wel meer plezier. ‘De goede oude tijd’ was meestal wel een harde tijd en misschien ook niet zo goed : er was meer armoede, er stierven meer kinderen en jonge mensen. Maar…als we werkten, werkten we hard. Als we dronken, dronken we een serieuze hoeveelheid. Als we plezier maakten, dan was dat echt plezier en duurde dat tot ’s morgens vroeg. Nu zijn de tijden veranderd en ook de mensen…

    De mensen van mijn soort (degenen die geboren zijn voor 1900) zijn zo stilaan aan ’t verdwijnen. Met nog een paar van deze mensen schieten we op dit ogenblik in ons fanfare nog over…

    ’t Wordt nooit meer zoals het vroeger is geweest ! Gelukkig voor het een en spijtig voor het ander…

    Tot daar het gesprek met Victor Robijns, de kranige ‘Torre van de Kets’. Hij deed ons zowaar heimwee krijgen ! Heimwee naar de solidariteit van vroeger, naar het echt plezier en de echte vreugde, naar de mensen van toen die elkaar echt hielpen. Heimwee doet ons hart verlangen…

    Misschien komt dit alles nog eens terug ?”

     

    Foto ‘s:

    -Drie gezworen kameraden en bugelspelers, Victor Robijns, bijgenaamd ‘Torre van de Kets’, Edward Lemmens, bekend als ‘Waar van de Lemmens’ en Gaston Busschot, kortweg ‘Ston’ of ‘Stonneke’.  (Foto : ‘Leest in Feest’, Stan Gobien)

    -Victor Robijns.

     





    01-10-2013 om 17:32 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De invallers van KV Mechelen haalden

    het in de troosting van SK Leest.     

     

     

     

     

     

     

     

    1985 – Zondag 20 januari : V.V.Leest organiseerde Zaalvoetbaltornooi.

     “Na koning Winter voor een extra lange winterstop in het voetbal heeft gezorgd en de meeste terreinen onbespeelbaar zijn, hunkeren heel wat ploegen naar een zaal om zoveel mogelijk in beweging te blijven en met niet teveel conditie-achterstand aan de tweede ronde te beginnen. In het Leestse sportcentrum heeft men in de mate van het mogelijke op deze verzuchtingen ingespeeld  en reeds een vijftal zaalvoetbaltoernooien met telkens  zes teams georganiseerd. Organisator Yvan Emmerechts, trainer van de lokale formatie, heeft kandidaten genoeg om telkens een degelijk programma te stofferen.

    Vrijdagavond werd het lokale VV winnaar en zondagnamiddag haalde Muizen de beste resultaten.

    VV Leest haalde het in de finale met sprekende cijfers van El Quichote, een zaalvoetbalteam van Spaanse Mechelaars. Via vlotte combinaties  werden alle spelers in staat gesteld  één of meer van de acht doelpunten voor hun rekening te nemen. In de troosting haalden de reserven van KV Mechelen het met bijne even duidelijke cijfers van SK Leest.

    De finale van zondag bracht een nipte zege van Muizen tegen VKSTP, een team van de spoorwegen. In de troosting nam Heindonk gemakkelijk de maat van Hombeek.

    Met deze toernooien werden heel wat ploegen in de gelegenheid gesteld voor het eerst kennis te maken met het Leestse sportcentrum. Zowel bij de spelers als de verantwoordelijken is deze kennismaking enorm meegevallen. Dat kon opgemaakt worden uit de lovende woorden die zowel organisator Yvan Emmerechts als de verantwoordelijken van het sportcentrum o.l.v. August Emmeregs mochten aanhoren. Deze laatsten laten niets onverlet om het zoveel mogelijk mensen naar hun zin te maken.

    August Emmeregs hierover : ‘Elke dag van 17 uur af stellen wij onze zaal ter beschikking van de sportliefhebbers. Momenteel maken een 45 clubs daarvan reeds gebruik. Zowel zaalvoetbal, basket, volleybal, zaalhockey, handbal als tennis komen regelmatig aan de beurt. Iedereen schijnt zich hier thuis te voelen en lijkt best tevreden over het onthaal, de accommodatie, de vloer en de verwarming. Dit maakt dat de door velen gewaagd genoemde onderneming tot heden toe zijn vruchten heeft afgeworpen, mede door de inzet van de vele medewerkers. Als wij op dit stramien kunnen blijven verder werken dan is dit zeker hoopgevend voor de verdere toekomst van dit centrum. Bovendien komen er ook heel wat mensen naar de activiteiten buiten de sport, zoals de play-backshow, die wij organiseren.’

    (Jh.)”

    (GvM, 22/1/85)

     

     

    01-10-2013 om 16:38 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1985 – Zondag 6 januari : Nieuwjaarsconcert (Aperitiefconcert) van St.-Cecilia

                De Parochiegemeenschap St.-Niklaas nodigde iedereen uit op het Aperitiefconcert

                van de Kon. Fanfare St.-Cecilia o.l.v. Jan Piet Leveugle om 11 uur in de

                parochiezaal, Kouter Leest.

                Kaarten aan 100 frank.

     

    “Na het concert werden dirigent, muzikanten en solisten op een dankbaar applaus onthaald.

    In zijn slotrede sprak de Eerwaarde heer pastoor, Frans Lornoy, zijn bewondering uit voor de prestatie van onze fanfare. Hij bedacht onze fanfare met een geschenk in de vorm van de directiepartij van ‘Christmas for Brass’ van Jos Lerinckx. Deze componist, die een oude klasgenoot van de heer Lornoy in het seminarie was, staat alzo in grote bewondering voor ons korps en zijn dirigent. Deze Vlaming is verbonden aan het Lemmensinstituut en is een groot muzikant.

    De fanfare sloot dit concert dan af met de Radetzkymars als toepasselijk bisnummer.

    Het werd een heerlijke apotheose want vanaf de eerste maten klonk spontaan ritmisch handgeklap en waanden we ons even in Wenen.

    Na de laatste ovatie werden er nog vele aperitieven naar binnen gewerkt. Kwestie van de stand gelijk te houden met het hoge muziekpeil.

    Er werden vele heildronken uitgebracht op Beethoven en Bach en Bacchus was ook tevreden met al die toasten en klinken…”

    (‘Toeters en Trompetten’, jaargang 5, nr.1)

     

    1985 – 8 januari – Gazet van Mechelen : Zaalhockeycompetitie te Leest.

    “Het kruim van het Belgisch zaalhockeywereldje kwam afgelopen zondagnamiddag weer naar de Mechelse regionen afgezakt om haar kunde of onkunde –al naargelang de prestaties- te tonen.

    In de Nekker was het dus weer feest geblazen, maar niet alleen in de Nekker. Ook in de fonkelnieuwe sporthal te Leest kon de hockeyfanaat aan zijn of haar trekken komen.

    In de Nekker waren alleen ploegen uit 1ste nationale actief. De besten van België  toonden wat er zoal met een stick en balletje kan gedaan worden. Onder hen geen Mechelse teams. De nadruk ligt op ‘nog niet’, vermits de Maneblussers pogingen ondernemen om in de topdivisie terecht te komen.

    Om stadsgenoten aan het werk te zien, moest de toeschouwer weer en wind maar vooral sneeuw trotseren om de sporthal van Leest te bereiken. Deze sporthal, nog maar pas in gebruik, werd door alweer een andere Mechelse club, leest Sporting, bij de hockeybond geïntroduceerd. De bond hapte gretig toe en meteen werd zondag 16 januari ’85 Leest het gedeeltelijk centrum van de 2de nationale afdeling A.

    Onder de aanwezige teams konden we behalve thuisploeg KMTHC ook Ronse, de Antwerpse Daltons en St. Georges Kortrijk terugvinden.

    En terwijl de sneeuw langzaam maar zeker de Leestse omgeving met een wit tapijt versierde, mocht de Mechelse KMTHC achtereenvolgens Ronse en St. Georges partij geven.

    Het vroege namiddaguur beviel de Mechelaars blijkbaar goed, want tegen Ronse werd gelijke tred gehouden. De KMTHC bewees een leidersplaats waard te zijn. In de slotseconde viel dan de overwinningstreffer en meteen was het gewenste resultaat er.
    In de vooravond toonde het Kortrijkse St. Georges zich oppermachtig. Vrijwel de hele partij moest de KMTHC tegen achterstand opzien en lijdzaam toekijken hoe St. Georges veel vlotter combineerde en scoorde. Bij Mechelen concentreerde alles zich op de rechtervleugel, vermits linkerkant, achterhoede en een veel te mobiel uitlopende keeper het meer dan eens lieten afweten. Hoe dan ook, de schade kon worden beperkt en 10 minuten voor tijd kon men zelfs tot 7-7 gelijk komen. Victorie kon echter niet lang worden gekraaid, want St. Georges sloeg snel, hard en onverbiddelijk terug. Eindstand werd 8-12. Meteen wordt de KMTHC naar de twee plaats verwezen.
    Kapitein Yves Van Vlasselaer en coach Richard Brabands stonden er wat verslagen bij, maar geven de strijd zeker niet op.

      JR”

     

    1985 – Zaterdag 12 januari : Teerfeest Landelijke Gilde – 65 jarig bestaan.

    -18 uur in de kerk, 19 uur in de parochiezaal.

    (‘DB’, januari ’85)

     

    Briljanten Jubileum Landelijke Gilde

    “65 jaar Landelijke Gilde is heel wat.

    In een mensenleven loopt dit getal veelal samen met rust of pensioenleeftijd. Voor onze vereniging liggen de zaken heel anders.

    65 jaar bestaan, betekenen hier een voortdurende inzet voor anderen. De doelstellingen zijn wel gewijzigd, doch de grondgedachtenis nog steeds dezelfde : nl. ons belangloos en onbaatzuchtig ten dienste stellen van mekaar. In wezen zijn we steeds de christelijke geïnspireerde vereniging door en voor de landelijke bevolking van ons werkgebied. Het is normaal dat er in 65 jaar bestaan heel wat kan, mag en moet veranderen.
    Wanneer op 22 juni 1919 onder impuls van Victor De Laet de plaatselijke boerengilde geboren werd, dan was dit een duidelijke noodzaak en behoefte van mensen die mekaar nodig hadden. De noodzaak was toen duidelijker voelbaar op het gebied van voorlichting – aankoop – scholing enz.

    Nu, een 10-tal jaren geleden werden de boerengilden opgesplitst in landelijke gilden en bedrijfsgilden. Samen met deze opsplitsing veranderde ook het werkgebied van deze twee groepen. Zo bleef de landelijke gilde de plaatselijke vereniging, die zich meer zou uitdiepen om christelijke- sportieve-culturele- algemene vorming, waar zowel de actieve land- en tuinbouwer als de loontrekkende zich kon thuisvoelen.
    De bedrijfsgilden vormen de gewestelijke vereniging van standgenoten die mekaar steunen in vorming, scholing, studiereizen enz.

    De viering van onze 65-jarige gilde is dan ook de vrucht van de voortdurende inzet van mensen die mekaar opvolgden en een voortgeven van de fakkel, aan zowel land- en tuinbouwers als aan de niet-land- en tuinbouwers.

    Een beeld schetsen van onze jarenlange werking is niet in een paar pennenstreken te realiseren, maar toch past het, bij deze viering even een terugblik te doen op onze activiteiten, als is het dan maar van de laatste 10 jaar :

    1975 – naast de klassieke vergaderingen werd naar buitengetreden met een film voor volwassenen ‘El Cid’, voor de kinderen met een film ‘Sammy’ en op 24 augustus hadden we opendeurdagen op de bedrijven van Vic Verschueren, Frans De Prins en Jul De Smet.

     

    1976 – tweedaagse reis naar Duitsland en de toetreding tot de Hanswijkprocessie.

     

    1977 – Breughelbal op het Hof ter Haelen. In een keurig versierde schuur hadden we een record aantal bezoekers. Dat jaar werd ook René Bernaerts tot bestuurslid verkozen.

     

    1978 – kwamen we tussenbeide, om te reageren tegen de plannen om een woonwijk op te richten in het woonuitbreidingsgebied  aan R. Voet. Zowel volksvertegenwoordigers als hoofdbestuur werden op de hoogte gebracht.

     

    1979 – kenden we de dijkbreuk aan de Zenne. Het gildebestuur nam onmiddellijk contact met het hoofdbestuur van de B.B. en met de plaatselijke politiekers. Dank zij de verschillende tussenkomsten liet Kamervoorzitter Dequae ons weten dat de werken aan de Zenne-dijken bij voorrang zullen gebeuren. In hetzelfde jaar hadden we een succesvol spruitenbal.

     

    1980 – Hoevefeesten met helicoptervluchten en allerlei activiteiten op de bedrijven van A. Peeters, V. Verschueren en E. Lamberts. Deze activiteit was als het ware een schot in de roos.

     

    1981 – Trokken we naast onze traditie geworden reizen ook met de kinderen op reis. We wandelden in de Hoge Rielen te Kasterlee en namen de gepaste verfrissingen in het bos te Brasschaat. Dat jaar werd ook 10 jaar Landelijke Gilde gevierd.

     

    1982 – Week van de landbouw. In de pas opgerichte loods van Paul Daelemans hadden we tal van activiteiten, waaronder optreden van Dansgroep Korneel – paardenzegening – tentoonstelling – KLJ-wagenspel. In ’t voorjaar hadden we een lentereis naar de Floriade te Amsterdam. In de winter hadden we ons tweede spruitenbal. Gans het jaar stonden drie bedrijven met hun deuren open, nl. Fons Dom – Vic Verschuren en F. De Prins.

    De schoolgaande jeugd maakte hier veel gebruik van.
    De tweedaagse reis ging naar ’t Sauerland.

     

    1983 – gingen we op reis naar het Vlasmuseum te Kortrijk. We werden er door de plaatselijke schepen ontvangen als echte gastheren. Dit jaar gingen we als landelijke beweging met de eerste prijs lopen op de Leestse Volksfeesten met de Trofee Louis Neefs.
    Dat jaar was er ook bestuursverkiezing.

     

    1984 – Kenden we de nog vers in het geheugen liggende oogstfeesten op het bedrijf van Alice en Marcel De Prins, met als activiteiten – vleugeldorsen – volksdansen – kaartwedstrijden, broodbakken, kantklossen, bloemschikken, vlooienmarkt, enz.

    Dat jaar kochten we onze nieuwe ‘gildevlag’ aan.

     

    Tot hier een overzicht van de in ons geheugen zijnde gebeurtenissen, naast de aangehaalde waren er ook nog tal van anderen, doch deze allen gaan opsommen, zou ons nog te ver leiden.

    Wanneer we dat zo op een rijtje zetten dan zien we dat er heel wat gebeurde. Dat onze gilde een noodzaak is. We lieten ons horen zowel op SYNDICAAL – SPORTIEF – CULTUREEL – GODSDIENSTIG –vlak. We hopen dat U er allen nog lang mag bij zijn en danken U voor al Uw inzet.

        Jos De Smet, Voorzitter Landelijke Gilde.”

    (‘DB’, februari ’85)

     

    1985 – 15 januari : Vevoc bezocht brouwerij Moortgat.

    Coördinator Eddy Moortgat. Vanaf 14 uur.

    (Brief leden, 10/12/84)

     

    1985 – 18 januari – Het Laatste Nieuws : Opnieuw zaalvoetbal in Leest.

                “Ingevolge het aanhoudende vriesweer gaan alle voetbalwedstrijden komende

                zondag alweer uitgesteld worden. Toch wordt in Leest gevoetbald, maar dan

                in het Sportcentrum, in de Dorpstraat, waar een zaalvoetbaltornooi doorgaat.

                Aan dit tornooi namen volgende teams deel : KV Mechelen, VV Leest, VK

                Weerde, Verbroedering Hemiksem, SK Leest en “El Quichotte” een team van

                Spaanse Mechelaars.
                De toegang is gratis.”

     

    1985 - Zaterdag 19 januari : SP-Bal

                Gemeenteraadslid Jef Vloeberghen en het SP-bestuur nodigden alle vrienden

                en sympathisanten uit op hun jaarlijks winterbal dat plaatsvond in zaal

                Sint-Cecilia.

     

    “Ondanks weertype D voor bruggen en wegen en de zware luchtverontreiniging vonden velen nog de weg naar de feestzaal St.-Cecilia te Leest.
    Gemeenteraadslid Jef Vloeberghen en het SP-bestuur danken dan ook alle aanwezigen van die avond.”
    (‘Voor Allen’, 26/1/85)

     

    01-10-2013 om 16:30 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

                                                               1985

     

    Mijn dank gaat uit naar Robert Verbruggen, de laatste verantwoordelijke uitgever van ‘De Band’, die me de laatste drie jaargangen van deze unieke Leestse periodiek uitleende.

    Het laatste nummer verscheen eind ’87.

     

    1985 –Miliciens Lichting 1985

    Apers Ronald, Grote Heide 27

    Brusselmans Daniël, Kouter 27

    Casteels Karl, Kouter 27

    De Borger Ivan, Vinkstraat 32

    De Laet Dirk, Kouter 114

    De Laet Joannes, Ten Mootele 22

    De Nyn Christiaan, Vinkstraat 45

    De Reys Edwin, Kapellebaan 76

    De Reys Marc, Kapellebaan 76

    De Smet Bartholomeus, Aland 7

    De Win Dirk, Dorpstraat 64

    De Win Marc, Ten Moortele 24

    Diddens Kurt, Kouter 118

    Diddens Mario, Vinkstraat 33

    Doms Willem, Kouter 63

    Dormaels Erik, Kerkenbokweg 2

    Geerts Ronald, Kouter 64

    Hellemans Bart, Kouter 61

    Huys Paul, Elleboogstraat 10

    Jacobs Rudolf, De Prinsenlaan 1

    Keulemans Jan, Kouter 70

    Lauwers Frans, Kouter 68

    Mertens Alwin, Kerkenblokweg 18

    Moortgat Bart, Juniorslaan 101

    Roman Kurt, Kleine Heide 18

    Schaerlaeckens William, Junioslaan 19

    Schillemans Albert, Winkelstraat 8

    Selleslach Daniël, Dorpstraat 74

    Selleslach Lucas, Witveld 2

    Verbruggen Koenraad, Kouter 8

    Verbruggen Luc, Tisseltbaan 18

    Vermuelen Jürgen, Tisseltbaan 40

    Verschuren Hans, Elleboogstraat 24

    Vloebergh Erwin, Winkelstraat 28

    Vloeberghen Eduard, Kloosterhoeveweg 4.

    (‘DB’, maart 1984)

     

    1985 – Lijst wijkmeesters fanfare Sint-Cecilia

    Wijk 1 : De Borger Bert, Juniorslaan 31.

    Wijk 2 : Huybrechts Leopold, Dorpsstraat 60.
    Wijk 3 : Lauwens Hendrik, Kouter 82.

    Wijk 4 : Verschueren Emiel, Elleboogstraat 24.

    Wijk 5 : Moons Jan, Juniorslaan 105.

    Wijk 6 : Lauwens Franky, Kloosterhoeveweg 11.

    Wijk 7 : Van Loo Marcel, Dorpsstraat 7.

    Wijk 8 : Verschueren Victor, Elleboogstraat 24.

    Wijk 9 : Verschueren Kamiel, Dorpsstraat 24.

    (Omzendbrief)

     

    1985 – Januarinummer van ‘De Band’ : Leestenaars en hun…KERST.

    Melanie Verdickt :

    “De schoonste feestdag van het jaar…Vroeger was het veel schoner…Moesten we ’s morgens naar drie missen gaan en in de namiddag naar het lof…Maar ’t schoonste van al was het in mijn jeugdjaren. De weken voordien hadden we hard moeten werken…De zwijnen waren geslacht : één voor ons en één voor de pacht. Dat bracht veel werk mee, mar we zorgden ervoor de dag voor Kerstmis het werk  allemaal klaar te hebben. We waren met vier gezusters. Een hele dag had ons Fien haar werk om onze krullen in te leggen, want we moesten er allemaal gelijk uitzien. Die krullen leggen was een hele affaire. Eerst de koppen wassen, dan het krulijzer warmen in het vuur van de Leuvense stoof, daarvoor moest steeds de koeketel opzij geschoven…dan lei ons Fien die krullen en stak er van die bleke krulspelden in, die moesten we dan de hele dag inhouden. Tegen het eind van de dag was die koeketel nog niet klaar. Ons vader reclameerde dan, dat het voor de beestjes ook Kerstmis was, en dat ter wille van de mode die beestjes niet moesten verhongeren. Maar eer het avond was hadden de koeien ook hun gading. Met heel die ijzerwinkel in de haren kropen we dan in ons bed. Heel vroeg in de morgen moesten we er weer uit. De haren moesten doorgekamd. Vreugdevol trokken we dan naar de vroegste mis die er eigenlijk drie waren. De mensen ziden dan : ‘Ge kunt zien dat het vier gezusters zijn…’

    Daar waren we fier op. Na de mis werden eerst de stallen in orde gebracht, daarna trokken we samen naar de hoogmis. Een echt feestmaal kregen we die middag. Daarna was het weer naar het lof. De rest van de dag was één gezelligheid. De vrienden en familie kwamen even groeten, dat bracht leute mee. Wanneer we geluk hadden bij ’t vallen van de avond de maan over de witbesneeuwde vlakte te zien stralen, waanden we ons in sprookjesland…”

     

    Joost Duysburgh – verpleger :

    “Wat Kerstdag gaat worden dit jaar weet ik nog niet. Ik ben nu pas aan het werk en ben nog in opleiding in de operatiezaal. Dus wellicht geen dienst op Kerstdag. Wat een verschil met vorig jaar toen ik nog in de kliniek in Dusseldorf in Duitsland werkte. Weihnachten in Duitsland, het grote feest. Iedereen viert. De zieken liggen echter alleen en verlaten. Ze denken aan vroegere kerstdagen. Zelf was ik zo ver van huis en ook alleen.

    Neen, Kerstdag is erg voor wie alleen is, dat heb ik ondervonden.”

     

    Meester Hellemans :

    “Voor mij is Kerstmis een GROOTS FEEST, nl. de geboorte van Christus, de menswording van God op aarde, het feest van de vrede. Spijtig kan ik niet, omwille van mijn ouderdom en gezondheid, die plechtigheid in de kerk vieren. Daarom probeer ik op de T.V. de Mis-viering te volgen. Ik verheug mij erover, na een recente heelkundige ingreep aan mijn oog, weer te kunnen zien; te kunnen zien wat ik vroeger zag, en wat sinds meer dan een jaar voor mij in duisternis gehuld was. Dank God en de chirurg dat ik weer zien kan en mag.”

     

    Hendrik Vloebergh :

    “Kerstmis is een dag dat de mensen niet moeten werken…Meer trek ik mij niet aan…ik ga met de tijd mee…”

     

    Huismoeder :

    “Kerstmis betekent voor mij het mooiste kerkelijk feest. Een gebeuren dat ons mensen het diepste treft, zoals blijkt uit die ganse cultuur die sedert eeuwen gegroeid is rond Kerstmis.

    Centraal bij dit feest staat een mooie avond- of nachtmis in een warme kerk met veel licht, veel volk en mooie muziek. Kerstmis is ook het feest van de vrede. Wapens worden even neergelegd. Mensen willen mensen weer een kans geven, oordelen wat milder over anderen en worden weer wat gevoeliger voor de nood en de ellende van de medemens. Kerstmis is ook, en vooral, een familiefeest dat thuis in het gezin of in familieverband moet gevierd worden met, als het kan, een geschenkje onder de kerstboom, wat lekker eten en op de achtergrond wat mooie kerstliedjes. Zo’n romantische sfeer doorbreekt de sleur en de grauwe alledaagsheid.

    Immers…een mens leeft niet van brood alleen.”

     

    Willy Gobien – bakker :

    “Kerstdag is voor mij hard werken. Het begint al de dag er voor met al de taarten te bakken. ’s Avonds om 9 u. beginnen met koeken, dan Franse broden, pistolets, piccolo’s, sandwiches en suikerbrood. Dan is het al middernacht voorbij. Dan beginnen wij aan de gewone broden en de taarten worden gegarneerd door mijn vrouw. Dan is het al morgen en sorteren wij de bestellingen. Om 6 u.,wanneer alles kalm is en iedereen nog slaapt, begin ik de bestellingen rond te voeren. Om 11 u. kom ik thuis, en ondertussen heeft mijn vrouw alles al opgekuist.

    ’s Middags is het dan kerstmenu met konijn. Dan is het slapenstijd. Echter niet voor lang want om 5 u. gaan we naar mijn schoonouders voor een rustige, gezellige avond.”

     

    Frans Apers (van aan de Zennebrug verhuisd naar de Warenda nr. 7) :

    “Kerstmis is voor mij zoals vroeger. Alleen dat ne mens zo niemeer uit de voeten kan. Maar nu we verhuisd zijn  naar de Warande, is het hier wat rustiger en gemakkelijker om eens buiten te komen en te wandelen; en daarbij, we zijn hier geen vreemden, we kennen hier mekaar allang. En als den enen of den andere iets dringend nodig heeft kunnen we op elkaar beroep doen.”

    (Frans gebruikt namelijk krukken of een rolwagen om zich buiten te kunnen begeven en te wandelen.)

     

    1985 – Zaterdag 5 januari : 2de Kinderfeest van SP-Leest

    “Alle kinderen van Leest worden verwacht op deze spetterende kindernamiddag.

    Na een mooie ontspanningsfilm (‘Peter, de Kat zonder staart) worden de kinderen getrakteerd op wat lekkers.

    Daarna nog gezelschapsspelletjes, onder leiding van een ervaren kindervriend !

    Ouders, hou nu reeds deze namiddag voor hen vrij !

    Waar ? In ons lokaal Sint-Cecilia, Dorpstraat te Leest.”

    (‘Voor Allen’, 1/12/1984)

    In hetzelfde blad verscheen een oproep tot sportbeoefening :

    “Hou uw lichaam en uw geest gezond : men moet er van jongsaf een gewoonte van maken, daarom.
    Turnen kan nu ook in Leest voor jongens en meisjes van 6 tot 10 jaar.
    Waar ? in de Sted. Basisschool, Ten Moortele te Leest.

    Wanneer ? Iedere maandag en woensdag van 18 tot 19 uur.

    Inlichtingen bij het secretariaat Hazelaarstraat 19 Mechelen.”

    01-10-2013 om 05:17 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 15/04-21/04 2024
  • 01/04-07/04 2024
  • 18/03-24/03 2024
  • 11/03-17/03 2024
  • 19/02-25/02 2024
  • 05/02-11/02 2024
  • 22/01-28/01 2024
  • 25/12-31/12 2023
  • 18/12-24/12 2023
  • 04/12-10/12 2023
  • 27/11-03/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 13/11-19/11 2023
  • 06/11-12/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 23/10-29/10 2023
  • 09/10-15/10 2023
  • 25/09-01/10 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 14/08-20/08 2023
  • 24/07-30/07 2023
  • 10/07-16/07 2023
  • 26/06-02/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 10/04-16/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 20/03-26/03 2023
  • 06/03-12/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 13/02-19/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 23/01-29/01 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 25/07-31/07 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 20/12-26/12 2021
  • 13/12-19/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 06/09-12/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 02/08-08/08 2021
  • 26/07-01/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 07/06-13/06 2021
  • 24/05-30/05 2021
  • 10/05-16/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 05/04-11/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 18/01-24/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 28/12-03/01 2027
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 07/12-13/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 19/10-25/10 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 21/09-27/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 15/06-21/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 02/03-08/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!