1956 – 10 april : Diefstal rattenvangers benodigdheden.
Opzichter Edmond Pauwels uit Oppuurs diende bij de garde een klacht in wegens diefstal van “twee grillen en drie piketten”, zijnde materiaal om muskusratten te vangen. De diefstal gebeurde in de Steynemolenbeek en het gestolene had een waarde van 310 frank. (VVH)
1956 – Zondag 15 april : Recollectie B.J.B.-Meisjes.
Even voor 10 uur kwamen de BJB-meisjes van Leest en van de omliggende dorpen naar “Ons Parochiehuis” om de recollectie, geleid door pater Elibeer, te volgen. Reeds van de dag voordien had Louisa Vloebergh, met de leden van haar wijk, de lokalen klaargezet. Niettegenstaande dreigende wolken waren er nog 42 aanwezigen. Na een stijlvolle openingsformatie en een kort inleidend woordje kregen ze een eerste onderricht dat handelde over de gedachte aan de Eeuwigheid, teneinde de zin van het leven beter te begrijpen en hun leven beter te richten. Om 11 uur werd een rozenhoedje gebeden, gevolgd door het Toewijdingslied van de BJB aan O.L. Vrouw. De tweede onderrichting ging over het gebedsleven. Na de maaltijd was er tijd voor spel en alle meisjes namen deel aan de volksdans. Het tweede gedeelte van de recollectiedag werd ingezet met het “Eucharistisch Strijdlied” waarna de pater sprak over O.L. Vrouw en Lourdes. Om 14 uur stapten ze al zingend naar de kerk om het Lof en de Kruisweg bij te wonen. Hierna was er een korte vergadering. Maria Polfliet (foto onderaan) leidde een flinke formatie. Georgette Daelemans (foto onderaan) las het verslag van de vorige vergadering, Maria Emmeregs droeg een gedicht voor en Mariette De Prins verschafte uitleg over het Katholiek Jeugdcongres te Mechelen. Gusta Polfliet (foto onderaan) sprak over “Fijne meisjeskleding” en tot slot werd er overgegaan tot de trekking van de Lourdesreis. De gelukkige winnaars waren Jose De Smet en Jeanne Polspoel. (Leonie Muysoms in DB, nr.5, 1956)
1956 – 18 april : Koninklijke Fanfare “Arbeid Adelt” in zitting :
“Aangezien er een aantal muzikanten verlangden aanwezig te zijn op de feesten te Mechelen op zondag 22 april enerzijds en een aantal muzikanten en ereleden op het huldefeest van de N.V. ETERNIT te Kapelle-op-den-Bos anderzijds, en rekening gehouden met de belangrijkheid en uitzonderlijke betekenis dezer twee vieringen, heeft het bestuur van ARBEID ADELT in zitting van 18 april beslist, de maandelijkse verhuizing te verschuiven naar de vijfde zondag, 29 april. Het bestuur houdt er aan langs deze weg zijn tevredenheid uit te drukken over het zeer talrijk bijwonen van de drie jongste maandelijkse verhuizingen, wat getuigt van orde en samenhorigheid.” (DB, nr. 5)
1956 – Zondag 22 april : Muziekkapel en Kerels in optocht van de “Jeugddag” te Mechelen.
De kerels en de muziekkapel van de Leestse Jongenschiro namen deel aan de optocht van de Jeugd (Jeugddag) te Mechelen. (DB)
1956 – Zondag 22 april : Algemene Vergadering Parochiale Vrouwenbond.
Met een aanwinst van 14 nieuwe leden werd van wal gestoken voor de lentewerking. De algemene vergadering kende een zeer belangrijke opkomst en stond in het teken van de Lourdesbedevaart. De gelukkige winnares van de Lourdesreis was Mevrouw Pelagie Verbruggen-Diddens. (“DB”)
1956 – 22 april : Overlijden van de Leestse religieuze Catharina Pelagia VERLINDEN.
Catharina Pelagia Verlinden was te Leest in de Kouter geboren op 22 januari 1874 en trad op 23-jarige leeftijd in bij de zusters marikolen waar ze zuster Stephanie werd. Haar inkleding vond plaats op 18 januari 1898 en een jaar later legde ze haar eeuwige geloften af (op 17/1/1899). Ook vierde ze haar gouden kloosterjubileum. Ze overleed te Mechelen op 22 april 1956. (“De Sint-Niklaasparochie in Leest”, W. Hellemans)
1956 – Zondag 29 april : De Chiro bezocht de oud-proost in Coloma.
Leider Eddy Beterams daarover in “De Band” : “Zoals vermeld bezochten we onze oud-proost (Noot : Stany De Decker, zie foto onderaan) op 29 april. Wat er natuurlijk bijkwam, was een massaspel met de plaatselijke St Jozefgroep. En zie, vrienden, waar we met een bang hart het spel tegemoet zagen (42 van ons tegen 61 van Coloma…) kwamen we als glanzende overwinnaars uit de strijd : 520 tegen 240 punten. Ge ziet het, ons mannen zijn trouwe tolken van ons struise boerenras…”
1956 – Meinummer “De Band” : Soldaat Maurice HUYSMANS uit Gummersbach :
“Ik ga u enige woordjes schrijven van uit Gummersbach. Met mij is nog alles opperbest en ik hoop dat in Leest ook nog alles goed gaat. Ja, veel moet men niet doen hier dan altijd maar lessen volgen over springstoffen en mijnen. Donderdags is er sport, een crossken van een negen kilometer en gaan zwemmen. Nu het weder beter is gaan wij op oefening : dan gaat de dag beter voorbij. Wij zijn ook voor veertien dagen op kamp geweest naar Fullingen met springstoffen gaan werken. We zijn hier nu al alles aan ’t afbreken voor het verhuizen naar Siegen. Ja, we zullen hier van de maand nog weg zijn uit ons goed Gummersbach om te verhuizen naar Siegen. Daar zal het zo goed niet zijn als hier. Nog ’n goeie dag aan allen.” (“DB”,nr. 5 van 1956)
-Maurice Huysmans uit Siegen, 19/6/56 : “Met mij is alles nog opperbest. We zijn juist terug van een kamp. Daar hebben we een schoon leven gehad. Slapen, eten, wandelen, een dropping van 40 km in de regen. Nog een goede dag aan allen.” (“DB”, nr.7)
1956 – Mei : Werkloosheid.
Tijdens de maand mei werden gemiddeld 3 werkloze mannen genoteerd plus één vrouw. (“DB”, juni)
1956 – Meinummer “De Band” : Prestaties wielrenners van Leest.
Louis Selleslagh : 25 maart Voorde 34 vertrekkers 2de plaats 2 april Katelijne W. 53 vertr. 4de 8 april Ramsdonk 48 2de 15 april Liezele 29 1ste 22 april Rijmenam 93 12de 29 april Ramsdonk 38 8ste 6 mei Booischot 87 5de 10 mei Leest 48 1ste 13 mei Weerde 27 5de.
Louis Geerts : Baasrode 18de Boom Lekke band Wolvertem 15, gelijk Leest 13de Meise 2de Putte 13de Mechelen gevallen Vilvoorde 14de Waver gevallen en gewrichtsbanden gescheurd, inactiviteit van zestal weken.