“Met een tegendoelpunt net voor de rust heeft een in puntennood verkerend FC Blaasveld eventjes de zegedrift van SK Leest kunnen verstoren, maar na de pauze stelden de bezoekers orde op zaken en lieten de veroordeelde thuisploeg niet de minste twijfel.
Ondanks de vrij hoge afgetekende score werd het toch een aangenaam kijkstuk en na afloop toonden de lokalen hun sportiviteit door de nieuwe kampioenenploeg met bloemen en gelukwensen te bedenken.
De bezoekende aanvallers zorgden voor het meeste gevaar en tijdens de eerste helft konden Dirk Van Roey na uitgemeten voorzet van Dirk Van Dam, en laatstgenoemde na mooi voorbereidend werk van Manfred Meul, voor voorsprong zorgen. Johan Kerremans kwam net voor rust nog even onrust brengen maar met drie doelpunten op rij kon Dirk Van Dam na de herneming alle twijfels wegnemen.
Luc Caluwaerts mocht de eindcijfers vastleggen.” (GvM, 28/4)
1987 – 29 april : VV Leest zoekt speler-trainer
“Raoul Peeters, die heel wat kans maakte om de nieuwe trainer van VV Leest te worden, gaat bij deze club alvast niet aan de slag. De club van Gust Emmeregs wil voortaan de tering naar de nering zetten en beoogt voor volgend seizoen de aanwerving van een bekende speler-trainer. Het besluit om een speler-trainer aan te werven houdt meteen in dat ook de namen van een Kamiel Van Damme, Roger Mergeay, e.a. kunnen worden geschrapt.
Inzake contractverlengingen werd met Jan Allard een nieuwe overeenkomst voor de duur van één seizoen bereikt, maar wat andere spelers betreft is het nog steeds afwachten. Tot eind april mochten de spelers die wensten op te stappen een seintje geven aan het bestuur.
Voor Raoul Peeters maakt deze beslissing van het Leestse bestuur weinig uit. Er zouden voor hem nog andere ploegen in de rij staan, waaronder bv. FC Boom.” (GvM, 29/4)
1987 – Donderdag 30 april : Eucharistie aan de Lourdesgrot
“Op de vooravond van de meimaand, wordt de eucharistie gevierd aan de grot van Lourdes om 20 uur in de Kouter. Tijdens de meimaand wordt het rozenhoedje in de kerk gebeden op de werkdagen van de week om 18.45 uur. Aan de grot van Lourdes zal tweemaal in de week het rozenhoedje gebeden worden om 20 uur..” (“Parochieblad”, 30/4)
1987 – Meinummer ‘De Band’ :Fille De Prins : ‘Te voet naar Scherpenheuvel’.
“Zaterdag, 8 dagen voor Sinksen…te voet op bedevaart naar Scherpenheuvel.
In 1937 ging ik voor de eerste maal te voet naar O.L.Vrouw van Scherpenheuvel. Toen waren het nog zandwegen en kasseien. Wij hadden ook menig schoeisel bij om eens te verwisselen. Met een viertal uit de Alemstraat vertrokken wij. Dan gingen we Jan van Peer Prins ophalen, om dan gezamenlijk naar de St.Annakapel te gaan. Daar moesten wij allen samenkomen. Met een zestigtal werd er dan om 4 uur de aftocht geblazen.
Om tegen 6 u. aan de St.Annakapel te Bonheiden te zijn. Weer vertrek via Keerbergen, een lange weg, daar kwamen wij al vele werklieden tegen, die in Mechelen of elders gingen werken. Ik hoorde nog een zeggen : die mannen hebben er nog iets voor over ! Nu zouden ze misschien zeggen : wat een hoop zotten ! In Keerbergen aangeland aten we onze eerste bokes op. Van daar de trip naar de stad Aarschot, want daar stond ons middagmaal te wachten. Een en ander nog vertellend, wat gemopt of gekaart, tegen 1 uur iedereen présent. Als je de eerste maal mede gaat naar Scherpenheuvel, moet je te voet op die grote berg langs de Demer, 200 meter hoog…amaai, ik word het nog gewaar. Enfin van daar nog een mars van 3 uur berg op berg af, teveel om te tellen, de strijd was gestreden.
In Scherpenheuvel aangekomen, eerst en vooral je voeten eens goed nagekeken of er al uw tenen nog aan waren, want die voelden niet eens, door de blaren die er op stonden.
De voetjes eens een goed bad gegeven, ook een naald was er bij om de blaren open te steken, wat kinnekes poeder er aan en klaar was Kees. Dan werden wij afgehaald door de pastoor, om gezamenlijk de H. Mis bij te wonen. Daarna de grote en kleine Kruisweg, weeral berg op…berg af, de tenen tot aan de hielen getrokken van de pijn…ik zou het nu voor minder doen !
Dan de kraampjes nog gaan bezoeken, nog eens goed gaan afbieden, want daar kun je rap gevangen zijn. Daar kocht ik voor mijn moeder zaliger een portemonaie, ze vroegen er 27 fr. voor en ik biedde 10 fr…ik had hem toch aan mijn been zeker. Maar ja, hij kwam toch van O.L.Vrouw van Scherpenheuvel…Maar ik zal zeker die dag niet vergeten, daar heb ik met Lowie De Decker uit de Tiendeschuurstraat een crochetwedstrijd gezongen en dat bracht ons 233 fr. op en als wij terugkwamen naar ons logeerkamer hoor ik Lowie Van den Heuvel nog zeggen : zijn jullie niet verlegen ! Allé, hoorde ik Jan van de Sterke zeggen, we moeten toch altijd niet lezen ! Dan het bed in. Mijn bijslaper was Charel van Pandoer. Maar ik heb die niet veel bij mij weten liggen. Die waren al wat ouder en die bleven liever nog wat kaarten. Zo werden wij nog verrast. Er zakten toen twee mannen door het bed, ene weet ik nog van dat was Sjef Brion, een Mechelaar, die had zo wat een hoge rug; die heeft 50 jaar te voet mee geweest, hij zat wel veel op de wagen bij Victor van Mil Verschueren, maar ja hij had toch 50 jaar meegeweest.
Om 5 uur opstaan voor de H. Mis, tegen 5.30, daarna nog wat koeken gaan kopen bij Pol, de warme bakker, en ze waren nog warm ook. Dan huiswaarts met Modest Van Steenwinkel op kop, met het kruis, richting Leest. Half negen te Aarschot. Daar namen we ons ontbijt. 9 uur vertrek via Betekom. De eerste die wakker werd was Gust van den Ossenboer : ziet eens mannen dat is mijne witsteek en dat is den Bradt zijne straaljager…die had al duiven zien vliegen. Keerbergen, daar wachtte ons de lekkere Keerbergse aspergesoep. Aftocht Bonheiden, vele mensen langs de baan…zien of er geen kennissen bij zijn, terug naar de St. Annakapel te Bonheiden. Daar waren al wat Leestenaars per fiets. Dan nog de grote trip via onze heimat in Leest aangekomen. Nog een oponthout aan de St. Annakapel. Gans Leest was op de voet. Jan Keulemans, zaliger, bad daar nog een tientje voor de genezing van onze zieken. Dan nog een kort woord in de kerk door de pastoor Beuckeleers, en in massa gezongen ‘hoor ons roeoepen, hoor ons roeoepen, Ave Maria, Ave Maria’…een halve eeuw geleden… Fille De Prins.”
Theofiel ‘Fille’ De Prins was te Leest geboren op 17 maart 1926 en hij overleed in het A.Z. Sint-Maarten te Mechelen op 3 november 2006.
Fille was ere-voorzitter van de KWB, lid van de Landelijke Gilde, lid van de Bond der Gepensioneerden Leest en Eternit, lid van Ziekenzorg en van de Duivenmaatschappij ‘De Luchtreiziger’. Hij was gehuwd met Elisabeth ‘Liza’ Boey die hem twee kinderen schonk : Maria ‘Mieke’ en Karel.
Op zijn gedachtenisprentje hadden zijn kinderen ontroerende woorden neergeschreven :
“Ja Vake je was altijd een sterke man en een harde werker die nooit klaagde ! Ik heb je eigenlijk nooit ziek gekend. Maar dit jaar begon de lijdensweg juist voor de zomer. En toch had je nog de moed om te genieten. Nu ben je aan een andere weg begonnen. Bevrijd van alle pijn en zorgen. Je blijft in mijn hart. Maria (Mieke)”
“Lieve Vader. De pijn die je had bij het verlies van ons Moeke heb je altijd innerlijk zitten opkroppen, maar op een dag brak de ziekte ook bij jou uit. De laatste weken waren zeer zwaar voor jou. Toch liet je nooit blijken, dat je al maanden innerlijk veel pijn doorstond, je bleef steeds even vrolijk ! Al de mensen zullen je herinneren als de altijd goedgemutste en plezante ‘Fille’ en dat zullen ze nog lang meedragen ! Ik beloofde ons Moeke dat ik voor jou zou zorgen en daar ben ik ontzettend blij mee hoe zwaar het ook was. Vadertje joeng ik ben er echt kapot van ! Maar ik ben fier dat jij mijn vader was. Ik wens je goede reis naar ons Moeke in de hemel. Uw zoon Karel.”
Liza Boey was te Puurs geboren op 4 september 1927 en zij overleed eveneens in het A.Z. Sint-Maarten te Mechelen op 3 maart 2004. Op haar doodsprentje had Fille het volgende geschreven :
“Ja lieveling, drie maal Rome en ontvangen door de Paus, evenveel Lourdes. Vijf maal Spanje met je vriendin Judith bij onze Karel. Vijftien jaar bivak-moeder met de Chiromeisjes en dan je reis naar Noorwegen bij je petekind Filip. Tien dagen later ziek geworden, daarna hebben we thuis ons gouden huwelijk kunnen vieren, met de kinderen en kleinkinderen waar je toch zo veel van hield. Tot binnenkort !”
Uit de handen van Aalmoezenier Herregods ontvingen volgende kinderen tijdens de Hoogmis het H. Vormsel :
Katleen Muysoms, Alemstrat 27 Ilse Peeters, Blaasveldstraat 9 Petra De Winne, Blaasveldstraat 8 Tom Willemen, Heidestraat 7 Heffen Wendy De Koninck, Juniorslaan 99 Alexandre Clijmans, Kouter 39 Inge Kerremans, Hombeker-Kouter 102 Dirk Van de Maele, Kouter 104 Frederik Bruwier, Kouter 87 Ieke Keysers, Leestsesteenweg Stefan Daelemans, Verschuerenlaan 7 Steven De Wit, Molenstraat 14 An Van Alsenoy, Tiendeschuurstraat 8 Wim Peeters, Vinkstraat 28 Peter De Neve, Verschuerenlaan 1 Kurt De Nies, Leest-Dorp 13 Frederik Liebrecht, Kouter 49 Jurgen Fonteyn, Verschuerenlaan 8 Werner Muysoms, Kleine Heide 25 Werner Daelemans, Alemstraat 10 Dirk Verbeeck, Juniorslaan 38 Gert Verbeeck, Elleboogstraat 6 Kris Van Praet, Juniorslaan 95. (‘DB’, juni ’86 en april ’87)
1987 – Zondag 26 april : K.F. St.-Cecilia Leest trad op voor de Tenierskring te Perk.
“Tijdens de muziekavond trad het eigen korps op o.l.v. de jonge dirigent Robert Robberechts en verzorgden wij de finale o.l.v. onze jonge dirigent Frans Violet.
Het accent lag duidelijk op het jeugdige karakter. Dat kon je afleiden uit de keuze der muziekwerken.
Volgens insiders ter plekke hadden we een schitterende performance gegeven. Wijzelf hebben er natuurlijk ook van genoten maar betreurden de grote afwezigheid van verscheidene muzikanten (al of niet verwittigd). We vonden het wel fantastisch dat sommige leden speciaal even het communiefeest ontvlucht waren om een noot te kunnen meeblazen of te komen luisteren. Als dat geen vorm van trouw of liefde voor de muziek is !
Anderen hebben het weer moeilijk met die ingesteldheid. Zij missen de sfeer van Kerkrade, toen we allen een stuk jonger waren en elkaar nog beter aanvoelden. Dat kan nu nog. De meesten blijven echter bij de pakken zitten en durven de eerste stap zelf niet te zetten. Een groep groeit slechts wanneer men elkaar veel en geregeld ziet. Daarom is het belangrijk om steeds naar alle herhalingen en repetities te komen. Dan pas kunnen we terug in de lengte en in de breedte groeien.
Een ketting waarin schakels ontbreken of gewrongen zitten loopt nooit gesmeerd…” (“Toeters en Trompetten”, jaargang 7, nr. 2)
1987 – Maandag 27 april : Algemene Ledenvergadering Cera De algemene statutaire vergadering van Cera Leest – Hombeek en Heffen ging door om 20 uur in het parochiecentrum “het Klooster”. (“Parochieblad”, 23/4)
1987 – 28 april : Overlijden van oud-schepen Henri VAN DEN HEUVEL
“Tot voor een viertal jaren heeft Henri actief geleefd en gewerkt, vooral thuis op de boerderij in de Hertstraat, maar ook op gemeentelijk vlak waar hij schepen was en tevens spelend lid van de Kon. Fanfare Sint-Cecilia. Als voorzitter van het Boerenfront-Leest was hij er ook de stichter van, en dit in het jaar 1936.
In 1982 schreef in ‘Vaartland’ Mr De Decker in dit verband over Henri : ‘Hij heeft de spitse ploeg van het Boerenfront steeds door de meest rechte voren gedreven. Hij was van boeren-adel; hij was een man van Leest; een man ook van zijn woord’.
Zijn levensdagen –de blije en de goede- maar ook de kwade en de zware dagen, heeft hij steeds als een moedig man beleefd. Zelfs, sinds hij met een langdurige en lastige kwaal geplaagd zat, gaf hij telkens, aan wie met hem in contact kwam, blijk van een moedige levensaanvaarding. Zijn laatste levensjaar was nochtans een geleidelijk aan afstand nemen van het leven. Daar was hij zich degelijk van bewust door zijn langdurig verblijf in de kliniek te Bonheiden en zijn kortstondige verpozingen thuis.
Voorheen zagen we Henri steeds als een ‘getrouwe’ op zijn vertrouwde plaats in de kerk, in het gestoelte van het gemeentebestuur. Bij dit alles moet het ons dan ook niet verwonderen dat de begrafenisplechtigheid van Henri overtalrijk werd bijgewoond op zaterdag 2 mei in de parochiekerk van Leest. Afscheidsbrieven met woorden van dank, brachten hem een laatste hulde voor zijn gemeenschapszin en zijn inzet voor de bevolking van ons dorp.” (‘DB’, juni ’87)
In “Toeters en Trompetten” van december 1994 verscheen onder de rubriek ‘Historische figuren’ een schets van Henri Van den Heuvel :
HENRI VAN DEN HEUVEL, “speleman” van de Leest-Heide (°08.°8.16 +28.04.87)
“Henri Van den Heuvel was de broer van Mieke Van den Heuvel die samen met Rik Verschuren (‘Rik van den Do’) op de Leest-Heide een café met repetitiezaal uitbaatte.
‘Heinke’, want zo werd hij op de Heide, in Leest en ver daarbuiten genoemd, woonde in de Hertstraat en hij was een echte ‘volksvriend’. Hij kon met iedereen over de baan en hij kon over alles en nog wat meepraten : over Racing Mechelen en over Malinois, over de wielerkoersen, over muziek en over politiek. Hij las zijn ‘gazet’ helemaal uit, waarschijnlijk tot in de kleinste details. Heinke was ook muzikant en zelfs een heel goede. Hij speelde destijds solo-cornet samen met Frans Baetens en Toine Lauwens. Hij vond ‘1812’ van Tsjaikowski destijds een ‘verschrikkelijke zwaar stuk’, om van ‘Richard III’ maar te zwijgen. Zijn geliefkoosde muziek was marsmuziek van Lode Meeus en korte solostukjes. Op de Heide werd hij ‘speleman’ genoemd. Hoe hij aan die naam is gekomen, weten we niet meer, maar we vermoeden dat hij die heeft gekregen omdat hij op vrije momenten buiten zat te repeteren. In de jaren vijftig konden we op de Leest-Heide op stille zomeravonden, vlak voor de zon onderging, cornetmuziek vanover het Hertsveld horen klinken. Een tijdje daarna begon Cois Van der Auwera in de Blaasveldstraat dan op zijn bugel mee te toeteren en toen bleven we stil zitten luisteren en begonnen we mee te fuiten.
Heinke was ook voorzitter van het Boerenfront en een tijdje later ging hij in de dorpspolitiek. Hij bracht het tot Schepen van Openbare Werken. Eén van zijn prioriteiten was de zorg voor degelijke ‘binnenwegen’ en ‘landbouwwegen’. Leest, toen nog een zelfstandige gemeente, moest met beperkte middelen veel kilometers aan wegen onderhouden en regelmatig vernieuwen. Grachten en bermen moesten onderhouden worden. Daar heeft hij destijds goed voor gezorgd.
Hij kon moeilijk tegen ruzie en tweedracht en overal waar hij kwam, probeerde hij de mensen tot verzoening te brengen. Als er af en toe eens wat ‘ambras’ was op de Leest-Heide greep hij op een zachte manier in zodat alles binnen de kortste keren weer goed kwam. Daarbij verdedigde hij de fanfare op zijn manier. Wilde een muzikant stoppen en was hij daarvan op de hoogte, dan probeerde hij met alle mogelijke argumenten de ‘vaandelvuchtige’ tot inkeer te brengen. Nochtans was hij geen lid van het fanfarebestuur.
Toen Constant Van Alsenoy in Leest kwam wonen, werden ze direct dikke vrienden die voor mekaar door het vuur gingen. Na de repetitie –en die duurden toen gewoonlijk tot 23.30 uur en als het niet zo best ging tot 23.45 uur- zaten ze dikwijls nog uren te babbelen over hun werk op het veld.
Ook Henri Van den Heuvel heeft een grote en positieve invloed gehad op het Leestse fanfareleven !”
Henri Van den Heuvel was te Leest geboren op 8 oktober 1916. Zie ook in deze Kronieken : juni 1962, 22 augustus 1976 en 30 oktober 1982.
Foto’s : -Schepen Henri Van den Heuvel. -‘Heinke’ Van den Heuvel zoals zijn tijdgenoten hem hebben gekend. -Zijn vriend Constant Van Alsenoy die hem in ’87 opvolgde als voorzitter van het Boerenfront. -Laatste rustplaats van Henri Van den Heuvel en Francine De Hertogh. (Foto : 2013)
1987 – 24 april : 2de Grote Kaartavond van de Landelijke Gilde Leest
In de Parochiezaal van de Kouter. Uitleg : 100 frank en iedere tafelwinnaar had prijs.
Prijzentafel : fiets, friteuse, stofzuiger, klokradio’s, verschillende andere elektrische toestellen, allerlei werkgerei, bollen kaas, dozen witloof,sportzakken, planten...voor meer dan 40.000 fr prijzen. (folder)
1987 – Zaterdag 25 en zondag 26 april : Rust Roest speelde “Achter de schermen”.
Als afsluitstuk van haar 65-ste speeljaar bracht “Rust Roest” in de Gemeentelijke Basisschool de thriller “Achter de schermen” van Frans Cools.
“…Van deze Vlaamse auteur speelde Rust Roest reeds twee werken : ‘In geweten niet belast’ in 1975 en ‘Het Slangennest’ in 1981. Typisch voor Frans Cools is dat hij veelal thrillers schrijft met psychologische inslag zonder daarom zwaar op de hand te zijn.
‘Achter de schermen’ is een thriller in 4 bedrijven waarin theatermensen samenkomen voor een partijtje jacht. Maar zoals zovele artiesten, zijn toneelspelers vaak individualisten zodat van het jachtfeest niet zoveel terecht komt. Integendeel wordt één der deelnemers vermoord om een weliswaar duidelijk motief, zo blijkt achteraf, maar het zoeken naar de dader of doder is niet eenvoudig omdat iedereen verdacht wordt.
Dit toneelstuk dat technisch knap geconstrueerd is en kan omschreven worden als ontspanning door spanning is een stuk waar een menselijke dimensie achter schuil gaat. Mensen uit de theaterwereld worden met zichzelf geconfronteerd in omstandigheden die voor hen van essentieel artistiek belang zijn. Het probleem is deze intermenselijke conflictsituatie op te lossen en af te ronden of…zich tomeloos te laten gaan waarbij doodslag het gevolg is. Als technische bijzonderheid kan nog vermeld worden dat in een toneelwerk over toneelmensen het niet verwonderlijk is dat er toneel op het toneel gespeeld wordt.” (GvM, 23/4)
Personages
Isabel Andersen (nerveuze vrouw des huizes en gevierde actrice) : Renild Polfliet.
Richard Andersen (haar zakelijke, kalme echtgenoot: Jan Emmeregs.
Marjan Gevers (weinig succesrijke en emotionele actrice) : Lieve De Valck.
Foto’s : -De affiche van ‘Achter de Schermen’. -Boven : Eric Vandenwyngaert, Palmire Van der Elst, Francoise Cornelis, Julia Lamberts, Jan Emmeregs, Marcel Verwerft, Raf Scheers, Hilde De Kock en Fik Diddens. Midden : Hilde Van Dam en Marleen Heldens. Onder : Lieve De Valck, Renild Polfliet en Guido Hellemans. (Foto : ‘Rust Roest Ontmaskerd’)
“De grote begankenis ter ere van de H. Cornelius met als hoogtepunten de hoogmis om 10 uur opgeluisterd door het gemengd zangkoor, en om 15 uur het plechtig lof met kinderzegen. Na het bezoek aan onze parochiekerk wacht u een waaier van activiteiten in onze kleine maar geliefde dorpsgemeenschap van Leest.” (“Parochieblad”, 16/4)
Programma :
-14e Handelsbeurs ingericht door V.V. Leest, met 26 standen en aanwezigheid van de acteurs Manu en Rene Verreth en de zangeres Liliane St. Pierre. Er werd ook een gelegenheidsrestaurant uitgebaat ten voordele van de voetbalclub. -Kleinveebond “Het Rijke Nest” had zich opgesteld met kippen, konijnen en ander kleinvee. -Voetspoor was aan zijn tiende Paastentoonstelling toe en stelde werken tentoon van Friede Willems, Karel Soors en Marijke Van Kenhove. De kunstvereniging mocht ook de “Archeologische Vereniging Oud Mechelen” in haar midden verwelkomen. -In de parochiezaal op de Kouter konden de mensen zich verdiepen in “het weer” met alle mogelijke facetten. Didactisch materiaal als weerballon, pluviograaf, thermometerhut enz. kregen flinke aandacht. Voor de vrolijke noot zorgden de weerspreuken en extreme weersomstandighedente Leest en omstreken tussen 1315 en 1955. Het betrof de 19e paastentoonstelling van het Davidsfonds. -KBG had zijn handwerktentoonstelling. -De Chiro organiseerde op zaterdag een kaartnamiddag ‘voor een kip en een ei’ en op zondag een Filmvoorstelling ‘Breakfast-Club’ met muziek van o.a. Simple Minds en op maandag ging er om 9 uur ’s morgens de beruchte gelegenheidsbar ‘Het Zesde Gebod’ open. ’s Avonds vond dan de Posse Leest T.D. plaats met de huiveringwekkende Studio Satan. -Kunstkring “Kwak” stelde tentoon in de “Drij Gapers” met werken van Hans en Stef De Laet, Pol Van Roy en Georges Herregods. -Volksdansgroep Korneel nodigde iedereen uit in het “Posse-Leest restaurant”in zaal Piessens waar onder begeleiding van hun muzikanten aan vendelen en dansen werd gedaan wijl men kon kiezen uit koude schotels, ossetong met madeirasaus, stoofvlees met witloof, kip fricassée... -De hobbyclub van de gepensioneerden stelde tentoon in de lokalen van de meisjeschiro met handwerk gemaakt gedurende het voorbije werkjaar. Traditiegetrouw zorgden de 60-plussers ook voor pannenkoeken met verse koffie. -Verder de traditionele kermis en jaarmarkt waar de gebroeders Ceuppens van de elijknamige Mazda-garage een demonstratie gaven van “Hit-Flon 2000”, “een gewone motor draait zelfs zonder olie ! Uniek...”
In ‘De Band’ van april 1987 werd Kunstkring ‘Kwak’ voorgesteld :
KWAK
Vier mensen die in hun vrije uren aan kunst doen en ter gelegenheid van de Paasdagen hun werken aan het publiek willen tonen. Het zijn voor Leest geen onbekenden : het zijn mensen van eigen bodem en dit jaar is het voor de vierde maal dat zij onder de benaming ‘Kwak’ op de affiche staan.
Hans De Laet Hij volgde tekenen en boetseren aan de kunstacademie te Mechelen. Dit jaar komt hij uit met een vrouwenbeeld en enkele kleinere geboetseerde werken. Hans is 27 jaar en de jongste van de groep.
Pol Van Roy Presenteert enkele foto’s in zwart-wit en in kleur. Hij volgde de leergangen fotografie aan het Sint-Lukasinstituut. Zijn werken zijn origineel en getuigen van een gevoelig en poëtisch temperament. Elk jaar zien we hem in stijgende lijn evolueren.
Stef De Laet Werkt actueel aan het Stadspoppentheater te Mechelen. Ook hij volgde de Sint Lukasschool te Brussel, de lessen Bouwkundig Tekenen. Stef is zeer begaafd in publiciteit. Maar ook als aquarelist en als tekenaar is hij begaafd. Hij vergast ons dan ook met enkele aquarellen.
George Herregods Is de oudste van de groep. Deze legeraalmoezenier is stilaan bekend in de streek om zijn origineel gedecoreerde potten en kruiken in steengoed. In zijn studententijd volgde hij lessen in sierkunst aan het Sint Lukasinstituut te Gent en eigende zich achteraf de oeroude techniek toe van de ‘zoutglazuur’ die men vooral in de Rijnstreek aantrof. Georges Herregods stelt tevens een aantal aquarellen ten toon.
De tentoonstelling gaat traditiegetrouw door op de bovenverdieping van de ‘DRIJ GAPERS’. Zij is kosteloos en iedereen is welkom.
“Posse Leest met wind in de zeilen”,blokletterde Gazet van Mechelen (21/4) :
“Omdat de meeste organiserende verenigingen Paasmaandag uitkiezen om naar buiten te treden hoeft het geen betoog dat juist op die dag Leest-dorp één gonzend bijennest lijkt.
In de marge van deze drukte beet de Leestse handelsbeurs in het Sportcentrum de commerciële spits af. Heel wat belangstellenden liepen de zaal binnen en slenterden rustig langs de diverse stands, gokten voor een reisje of bestelden kaartjes voor de reuze-happening welke de 17de Leestse Volksfeesten wellicht zullen worden.
Onderweg zich opgesteld met kippen, konijnen en ander klein gedierte. De tent die ze op vorige jaren gebruikte was wellicht weggeblazen want de bond trotseerde de grillen van de natuur.
De kermismolen draaide op volle toeren maar ook in de omliggende zaaltjes stapten de mensen druk over en weer.
Voetspoor, aan zijn tiende Paastentoonstelling toe, mocht voor zijn fijn verzorgde artistieke expositie zodanig veel bezoekers begroeten dat alle programmablaadjes rees kort na de middag uitgedeeld waren.
In de parochiezaal op de Kouter konden de mensen zich verdiepen in ‘het weer’ met alle mogelijke facetten. Didactisch materiaal als weerbalonnen, pluviograaf, thermometerhut, enz., kregen flinke aandacht. Voor de vrolijke noot zorgden de weerspreuken en extreme weersomstandigheden te Leest en omstreken tussen 1315 en 1955.
De geur van de geelbruine pannenkoeken lokte menigeen naar de handwerktentoonstelling van de KBG. Een eindje verderop stelde KWAK tentoon in galerij ‘Drij Gapers’. Even drummen tussen de massa tooghangers om het knappe werk te kunnen bewonderen van Hans en Stef De Laet, Pol Van Roy en Georges Herregods. (J.T.)”
In haar licentiaatsverhandeling ‘Kindertijd in Leest’ (Leuven, 1997) beschreef Hilde Smets hoe er in de periode van het Interbellum kermis gevierd werd te Leest :
Kermis in Leest
Leest had vroeger veel buurtkermissen. De Bist, de Alemstraat, de Tiendeschuurstraat en de Heide deden niet voor elkaar onder. Waar de buren goed overeenkwamen en er een paar cafés waren, werd een kermis op getouw gezet. De kermissen waren niet groot : er stonden wat snoepkraampjes, een paardjesmolen en een danstent met een orgel. Je moest geen inkom betalen in de tent, maar je betaalde tien centiemen per dans die je deed. De tent was streng verboden terrein voor mensen die nog geen achttien waren. Sommige kinderen gingen, als het donker was, door de spleten loeren.
De tweede grootste kermis was die van de Heide (nu Juniorslaan, Kleine en Grote Heide) :dit was een buurtkermis waar toch ook mensen van elders dan Leest naartoe kwamen. Deze kermis begon op de tweede zondag van juli en duurde twee dagen. Naast het hierboven genoemde stond er ook een kettingmolen. Vrijwilligers die deze molen hielpen op gang trekken mochten gratis opspringen. De tweede dag was eigenlijk de belangrijkste : dan werd er een dierenjaarmarkt gehouden. Boeren kwamen hun paarden, koeien, geiten, schapen of kippen laten keuren en probeerden ze te verkopen. De jongens die konijnen of duiven kweekten om extra zakgeld te verdienen, konden hier ook terecht. Die dag werden er ook volksspelen georganiseerd zoals zaklopen en ook ‘hanenkap’ : een haan werd in een mand gestoken en zo aan een koord gehangen. Zijn kop stak buiten de mand. Wie geblinddoekt de kop kon afkappen, won de haan. Een ander spel bestond er uit met perensiroop bestreken koeken, die aan een koordje hingen, zo snel mogelijk op te eten. Wel met de handen op de rug. Na een tijdje hingen de deelnemers vol siroop tot groot genoegen van de omstaanders.
De belangrijkste kermissen waren die van het dorp. Drie maal per jaar was het daar kermis : met Pasen, Pinksteren en op de dag van de patroonheilige St.-Niklaas. De zalen van St.-Cecilia (in de Dorpsstraat) en Teughels (Dorpsplein) waren dan twee danszalen. In alle twee was “ ’t volle bak “. In St.-Cecilia dansten de Blekken, bij Teughels de Sussen. Voorts stond er de ‘foor’, een frituur, snoepkramen, rad van fortuin en een loterij. Ook de liedjeszanger ontbrak niet, hij verkocht zijn teksten. Sommige Leestenaars herinneren zich een zekere Jaak Van Gestel nog. En dan waren er nog de gebruikelijke kermisattracties : een paardjesmolen, een zwiermolen met kettingen en een molen met fietsjes waarbij je zelf moest trappen. Ook stonden er schommels in de vorm van varkens of bootjes. De ‘moddermolen’ of het ‘apekot’ was iets voor de groteren, dat was een soort schommel met een goed afgesloten bak. Als je hard genoeg ging, draaide je helemaal rond de as. Ook stond er een ballenkraam, als je alle potten omgooide, kreeg je een prijsje. Soms stond er ook een ‘kakkewalk’, dat was een kraam dat je helemaal moest doorwandelen, maar doordat de vloer in alle mogelijke richtingen bewoog, werd dat veel moeilijker.
Als het kermis Dat wil zeggen dat ze eens lekker aten, al of niet met familie erbij. Op het menu stond vaak soep met rundvlees, tapioca en ‘lettertjes’. Daarna aten ze het soepvlees met savooikolen. De volgende schotel bestond uit varkensgebraad met worteltjes en erwten. En dan volgden er nog twee desserten : eerst krieken of pruimen met balletjes, daarna rijstepap met bruine suiker. Zij vierden dus feest met een vijfgangenmenu. Om 16.00 uur zaten ze al terug aan tafel voor rozijnenbrood. Het vet dat ze normaal op hun boterham deden, werd nu vervangen door boter. ’s Avonds dronken ze nog een glas wijn en aten er een koekje bij. Andere families kregen stoofvlees of konijn voorgeschoteld. Na het middageten gingen de mensen dan naar de kermis. De kinderen kregen van de familieleden en de ouders wat geld. Een loterijbiljet kostte vijf centiemen, frieten en de paardjesmolen kostten vijfentwintig centiemen. Andere attracties en een dans kostten tien centiemen. Met tien frank deed je al heel wat.
Foto’s :
-Opening van de Handelsbeurs tijdens Posse Leest 1987.Links op de voorgrond Leestenaar Leo Lauwens naast zijn echtgenote Rosa Doolaeghe. (foto : GvM) -De folder van ‘Hit-Flon 2000’, van de gebroeders Ceuppens.
“Voor de tweede opeenvolgende keer heeft SK Leest in haar nog vrij korte carriére in de Belgische voetbalcompetitie promotie afgedwongen. Met nog twee wedstrijden voor de boeg heeft de ploeg van voorzitter Jean Van Dam reeds zekerheid verworven volgend seizoen in tweede provinciaal uit te komen, na de 2-0 zege tegen Hooikt. (...)” Onmiddellijk na de afloop van de partij tegen Hooikt waren er zondagavond weinig vreugdetaferelen te aanschouwen, maar nadien werd in het chalet een eerste feestje gebouwd en werden de eerste gesprekken opgezet over de verdere toekomst van SK.
Voorzitter Jean Van Dam : “Ik heb een afspraak gemaakt met sponsor Boghemans, met Ludo Verschueren, de voorzitter van onze supportersclub, en het eigen bestuur om zo vlug mogelijk uit te praten wie wat voor zijn rekening gaat nemen. Zolang de vlotte samenwerking tussen die verschillende instanties er is, willen wij verder gaan om ook in tweede provinciale een behoorlijk figuur te slaan. Ook de accomodaties zullen verder worden uitgebreid : een receptielokaal, enkele kleedkamers en wellicht ook uitbreiding van het chalet staan op het programma.”
Twee wedstrijden later was S.K. ook zeker van de kampioenstitel na een overwinning tegen Blaasveld.
Speler-trainer Hubert Foqué herhaalde het exploot van zijn voorganger De Weerdt en continuiteit was er ook bij de jongste zoon van de voorzitter : Dirk Van Dam werd andermaal topschutter, ditmaal met 26 treffers. (Foto’s onderaan)
1987 – 16 april – “Parochieblad”, rubriek Leest : Biechtvieringen “De private biecht in de biechtstoel blijft de ideale vorm van sacramentele verzoening. Daarnaast zijn er de algemene biechtvieringen in onze kerk met Witte Donderdag om 19 uur. In deze viering kwam er vanaf vorig jaar een belangrijke wijziging. Voortaan wordt er geen gezamelijke of algemene absolutie meer gegeven, d.w.z. de aanwezige gelovigen worden uitgenodigd naar voren te komen om langs een korte belijdenis : “ik heb spijt“ of “ik vraag vergiffenis” of “God wees mij genadig” hun berouw daadwerkelijk uit te spreken. De priester zal dan individueel de absolutie geven door de woorden : “ik ontsla u van al uw zonden, in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.””
1987 – 16 april – “Parochieblad” : K.V.L.V. – Lourdesbedevaart
De twee afgevaardigden van de KVLV Lourdesbedevaart ’87 waren Lea De Maeyer-Verbruggen en Maria Boonen-De Keersmaecker.
Foto’s : -SK Leest-Hooikt 2-0. Dirk Van Roey was met twee doelpunten één van de opvallendste figuren in deze wedstrijd. Dank zij deze zege is de tweede opeenvolgende promotie van SK Leest een feit. (GvM) -Een gelukkige S.K.Leest voorzitter.
1987 – Dinsdag 7 april : K.V.L.V. Gewestelijke bezinningsdag In het Pastoreel Centrum, Hendrik De Merodestraat 18 te Mechelen. Aanvang 10 u, einde rond 16 uur. Thema : ‘het leven vieren’. Prijs : 250 fr. (middagmaal inbegrepen) (“Parochieblad”, 26/3)
1987 – 8 april – Gazet van Mechelen :
CVP resoluut naar de verjonging
Geen Gust Emmeregs. “Met stemmingen waarbij de meerderheid schommelde tussen 63 en 99 % heeft het CVP-partijbestuur van Mechelen maandagavond de voorstellen van de vertrouwensgroep goedgekeurd. Het is de vrucht van overleg, dialoog en samenspraak die gedurende de laatste maanden gevoerd werd en waarbij primordiaal bleef dat de CVP naar de gemeenteraadsverkiezingen van ’88 gaat met een globaal evenwichtige lijst.
Naast enkele verrassingen is de verjonging die werd doorgevoerd ‘het’ feit van deze lijst, die door het partijbestuur begin mei moet worden goedgekeurd.
Zoals we maandag reeds schreven wordt de ‘kopploeg’ aangevoerd door oud-burgemeester Jos Vanroy. Hij krijgt in zijn spoor het viertal Patrick Backx-Leo Stevens-Frank Nobels en Lieve Keuleers mee, vier kandidaten die geen 40 zijn.
Even belangrijk is de lijstduwersgroep. Fons Van Stappen staat op de 41ste en laatste plaats. Wim Jorissen op de 40ste en Leo Clarijs op de 39ste.
Achteraan komen ook in aanmerking Theo De Wit, Leon Dutz, Joske Merckx en Bart De Bondt, aanstaande schoonzoon van Manu Verreth en die, naar het zeggen van woordvoerder Willy Buijs, de hele MMT-ploeg zal aanvoeren die de CVP-campagne zal steunen. …
Emmeregs Bij de uittredende raadsleden geen Gust Emmeregs die zich geen kandidaat gesteld heeft. Eerder reeds heeft Gust het niet onder stoelen of banken gestoken dat hij bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen garanties moest krijgen om als schepen te zetelen. Blijkbaar is men het daar niet over eens geraakt. Door Pol Vanderborcht en Willy Buijs werd nog eens bevestigd dat persoonlijke ambities naar de achtergrond dienden geschoven. Het is echter niet uitgesloten dat Gust Emmeregs, die voor de CVP in Leest heel wat betekent, in de nabije toekomst toch bijdraait, maar dan, zo werd ons gezegd, zal dat alleen kunnen tussen de 25e en 34e plaats. … (FT)”
Dezelfde krant publiceerde de dag nadien de reactie van Gust Emmeregs :
“Het Leestse CVP-gemeenteraadslid Gust Emmeregs heeft gisteren in een vraaggesprek met onze redactie verklaard zich te distanciëren van een aantal uitspraken zoals die gedaan zijn op de jongste CVP-persconferentie in het vooruitzicht van de volgende gemeenteraadsverkiezingen.
CVP-woordvoerders Pol Van der Borcht en Willy Buys zegden toen o.a. dat bij de lijstvorming persoonlijke ambities naar de tweede plaats dienten te worden teruggeschroefd.
Vastgesteld werd ook dat Gust Emmeregs niet, zoals was gevraagd, schriftelijk zijn kandidatuur te stellen voor 15 maart. Daaruit werd geconcludeerd dat hij afhaakt.
“Niets is minder waar”, zei ons gisteren de h. Emmeregs die zich door een 100 leden sterke plaatselijke CVP-afdeling gesteund weet.
Emmereges wil dat de Mechelse CVP garanties biedt inzake een specifiek naar Leest gericht programma toe. Hij verwijst naar de 1279 voorkeurstemmen die hij bij vorige verkiezingen achter zijn naam haalde. Gust Emmeregs zegt ook nog dat hij wel degelijk kandidaat blijft voor de volgende verkiezingen maar dat hij ook een belangrijk mandaat opeist om de “Leestse wensen” te kunnen waarmaken in de toekomst.
Die andere Leestse CVP-kandidaat Louis Vloebergh, zou zich met het stellen van zijn kandidatuur niet aan de plaatselijke afspraken hebben gehouden.”
1987 – 10 april : Ledenkwis Vevoc (‘DB’, maart ’87)
1987 – Zaterdag 11 april : Uitreiking KWB Kaartkampioenschap 1986-‘87
Ditmaal geen Bal of TD op deze prijsuitreiking, wel het traditionele etentje (frietten, cordon bleu, wijn) en daarna kon er gezellig gekaart worden met 2 kippen per tafel.
Kampioen 1986-’87 werd Jos Moens, voor Swa Schaerlaeckens en Jozef Vloeberghen. Hoogste individuele score werd behaald door Maggy Van Hoof met 136 slagen. 104 kaarters waren minstens 1 keer komen opdagen. Totaal over 12 avonden : 191 tafels.
De eerste tien in de uitslag 1.Moens Jos 2. Schaerlaeckens Swa 3.Vloeberghen Jozef 4.Smets Victor 5.Van Hoof Marcel (Dorpstraat) 6.Thomas Frans 7.De Prins Theo 8.Van Hoof Victor 9.Van Hoof Maggy 10.De Prins Gerda. (KWB-verslag)
1987 – Zondag 12 april : Palmzondagconcert K.F.Sint-Cecilia Om 19u30 stipt in zaal Sint-Cecilia. Een gevarieerd programma werd aangeboden onder de muzikale leiding van Frans Violet en Eduard De Maeyer.
Onder de talrijke aanwezigen enkele prominenten : waaronder burgemeester Joris en de heren De Decker en Vervliet van het muziekverbond van België, sectie Antwerpen.
Toen het applaus was weggeëbd werd een speciale hulde gebracht aan muzikant Eugène Vloebeghen die die avond zijn laatste noten zou blazen. “Gène” zat reeds vanin 1918 achter de pupiter heeft de 70 jaar op 1 jaar na niet kunnen volmaken. Want beweerde hij : “ik begin er een beetje te veel naast te blazen en dat wil ik de dirigent niet aandoen !”.
Gazet van Mechelen (15 april) :
Sfeer tijdens Palmzondagconcert
“Zoals voorgaande jaren liep ook nu weer zaal St. Cecilia eivol voor het traditionele Palmzondagconcert van de K.F.St.-Cecilia Leest. Bart Lauwens heette uit naam van de fanfaregemeenschap iedereen hartelijk welkom. Onder de aanwezigen enkele prominenten w.o. burgemeester Joris, de heren De Decker en Vervliet van het muziekverbond van België, sectie Antwerpen e.a.
Onder luid applaus werd dirigent Frans Violet binnengehaald. De man begint meer en meer vat te krijgen op de Leestse muzikanten en dat laat zich duidelijk gevoelen in sfeer en uitvoering. De groep groeit weer en binnen enkele jaren staat de K.F.St.Cecilia wellicht opnieuw aan de top.
Met Lynwood-mars van J. Ord Hume werd het concert stapvoets geopend en het was concertmeester Edward De Maeyer die het openingsstuk dirigeerde. Nadien kwam Violet dan op de planken en de pittige bindteksten van Bart Lauwens, gecombineerd met de luchtige vlotte muziekstukken bepaalden de ontspannen sfeer voor de rest van de avond. Even nog werd Little Suite for Brass van onder het stof gehaald, maar dit driedelig stuk dat in 1981 Cecilia’s tweede wereldtitel opleverde te Kerkrade, had nog niets aan kwaliteit en zuiverheid ingeboet.
Lentekriebels werden losgewerkt met Springtime van Reginald Hearth en met Luc Vertommen als solist, waarna een ritje door het wilde westen menige kreet ontlokte in de zaal : A Western Country Fantasy van Gordon Langford. Cornets à gogo besloot het 1ste deel van de prachtige muziekavond.
Na de verfrissing ging de zaal helemaal uit de bol. Dirigent en muzikanten haalden het lichtere feestrepertoire boven met Dor Unto us, Super Trooper, Fox From the North, enz. om te eindigen met de Strauss Fantasy van Gordon Langford.
Toen het applaus was weggeëbd werden de nodige dankwoorden vanwege de K.F. richting zaal gestuurd, om nadien plaats te maken voor de huldiging van één muzikant die die avond zijn laatste optreden geblazen had : Eugène Vloeberghen. De brave man zit reeds van 1918 achter de pupiter en heeft dus op 1 jaar na 70 jaar niet kunnen of willen volmaken. Want zoals hij zelf zei : ‘Ik begon er een beetje te veel naast te blazen en dat wil ik de dirigent niet aandoen !’
Uiteraard werd de avond nog besloten met een extra nummertje en als Posse Leest een tegenvaller wordt hebben de Leestenaars het hunne toch al gehad. (J.T.)”
“…Toen het applaus was weggeëbt werden de nodige dankwoorden de zaal ingestuurd. De grootste dankbetuiging ging ongetwijfeld naar muzikant Eugène Vloeberghen, die bijna 70 jaar achter de pupitter zat. We weten niet of het een Guiness-record is maar Gène is zeker en vast een groot voorbeeld voor de jeugdige muzikanten. Hij kwam bijna altijd naar de repetities en concerten en deed zijn best om een goed muzikant te zijn.
Die avond blies hij samen met zijn jongere collega’s de laatste muzieknoten. Hij beloofde wel om af en toe naar de repetities te komen luisteren ook om te sparen en een kaartje te leggen.” (‘Toeters en Trompetten’, jaargang 7, nr.2)
Foto’s : -Gust Emmeregs -Eugène Vloeberghen begon piepjong muziek te spelen, hij zou dit bijna 70 jaar volhouden. (Verzameling : familie Lauwens-Piessens)
Victor Van Hoof, de laatste veldwachter van Leest, heeft er op 1 april 1987 het bijltje bij neergelegd. En Victor is daar helemaal niet kwaad om. Hij heeft er zowat 35 jaar dienst opzitten. Meteen blijft er nog slechts 1 veldwachter-inspecteur over te Mechelen, nl. in de deelgemeente Muizen.
Victor Van Hoof werd als Leestenaar geboren op 1 januari 1926.
Na de Leestse gemeenteschool liep hij school in de Oefenschool Onder den Toren te Mechelen om er onderwijzer te worden. Zover kwam het echter niet.
Op 14-jarige leeftijd hield hij het voor bekeken en ging werken in garage De Baere aan de Leuvensesteenweg. Het was inmiddels oorlog geworden, en de dag dat Victor 18 werd stonden de Duitsers aan de deur. Victor moest mee om te gaan werken in de wapenfabrieken FN te Luik.
Na 14 dagen kwam Vic echter niet meer opdagen. Hij was er stilletjes van onder gemuisd en hield zich ondergedoken bij landbouwer Henri Van den Heuvel te Leest tot en met de bevrijding in september 1944.
Sjampetter In oktober ’44 bood Victor Van Hoof zich aan als oorlogsvrijwilliger en diende tot juni 1946 onder Engels commando in het Duitse bezette gebied.
Nadien keerde hij terug en hervatte zijn werk in de garage.
Op 3 april 1948 huwde hij met Leonora Mees en ze kregen 3 kinderen, 2 jongens en 1 meisje.
Toen in 1954 er een examen uitgeschreven werd voor veldwachter waagde Victor zijn kans. Uit 13 kandidaten werd hij verkozen tot “sjampetter” van Leest. Op 1 april 1954 trad hij in dienst onder burgemeester De Prins. In de loop der jaren werkte Victor nog onder de burgervaders Emiel Verschueren, August Lauwers en sinds de fusie onder Jos Vanroy, Jef Ramaeckers en nu dus Joris. Victor heeft nooit problemen gehad en leefde steeds onder goede verstandhouding met zijn bazen. Als hij toch moet favoritiseren, zegt hij de beste herinneringen te hebben aan August Lauwers : “Het was een burgemeester met een eindeloze werkkracht en inzet, ten dienste van de gemeente. Aan hem was niets te veel gevraagd.”
Inspecteur Op de vraag of de fusie der gemeenten voor- of nadelig was voor de Leestse deelgemeenschap antwoordt Vic filosofisch : “de fusie is slechts goed geweest voor enkele mensen. De gemeenteraadsleden die meer zitpenningen kregen, en voor mezelf omdat ik benoemd werd tot veldwachter-inspecteur en meteen een flinke salarisverhoging kreeg”.
Victor benadrukt dat Jos Vanroy en de politieoverheid de nieuwe veldwachters-inspecteur zeer goed hebben opgevangen en dat de aanpassing goed is verlopen.
Victor Van Hoof kan terugblikken op een loopbaan zonder veel hoogte- en laagtepunten. Sinds 2 jaar is hij aan het “uitbollen”. Verlof- en ziektedagen werden opgenomen en vorige week heeft hij ook zijn dienstwapen ingeleverd.
De definitieve opruststelling zal door Victor niet te letterlijk genomen worden. Als een volleerde doe-het-zelver hebben electriciteit, waterleiding, metselen en andere klusjes geen geheimen meer, en zijn kinderen zullen dit best kunnen beamen.
Ook zijn chalet in Westende zal eens meer opgezocht worden en langs de zijlijnen van het voeltbalveld van S.K. en V.V. Leest kan men Victor ook regelmatig tegen het lijf lopen.
Muzikale ontspanning vindt Victor bij de Kon. Fanfare Sint-Cecilia waar hij erelid is.
Zo te zien hoeft Victor Van Hoof zich geen zorgen te maken om zijn dagen rond te komen.”
Op 1 april 1954 was Victor Van Hoof Jan Theodoor Huybrechts opgevolgd als veldwachter te Leest. Victor was op 1 januari 1926 te Leest geboren als zoon van Jan Edward en Florentina De Schoenmaeker. Die geboortedatum bezorgde hem veel nadeel vertelde hij vaak : “Ik heb nooit ten volle kunnen genieten van een echte verjaardag, steeds waren er de naweeën van oudejaarsavond en het vieren van nieuwjaar zelf.” Gelukkig voor hem mocht hij op school de lessen volgen met de jongens van 1926, zodat hij eigenlijk wat vooruit was op zijn tijd. Na de Leestse gemeenteschool liep Vic school te Mechelen in de “Oefenschool Onder den Toren”, als voorbereiding om onderwijzer te worden, maar zover kwam het niet. Op 14-jarige leeftijd hield hij het voor bekeken en ging werken in garage De Baere aan de Leuvensesteenweg te Mechelen (de latere Hanswijk –Renault garage).
Het was inmiddels oorlog geworden en de dag dat Victor 18 werd stonden de Duitsers aan de deur. Victor werd verplicht te gaan werken in de wapenfabrieken FN te Luik. Na 14 dagen muisde hij er vanonder en hield zich ondergedoken bij landbouwer en schepene Henri Van Den Heuvel in de Hertstraat te Leest, tot en met de bevrijding in september 1944. Hij zou Henri eeuwig dankbaar blijven voor het enorme risico, het gulle onthaal en het zachte stro-bed. In october 1944 bood hij zich aan als oorlogsvrijwilliger en diende tot juni 1946 onder Engels commando in het Duitse bezette gebied (8e Bataljon Fuseliers 3de Cie). Nadien keerde hij terug en hervatte zijn werk in de garage. Zijn oorlogsherinneringen staan te lezen in deze Kronieken (1940).
Op 3 april 1948 huwde hij met Maria “Leonore” Mees uit Blaasveld.
Toen in 1953 een examen uitgeschreven werd voor veldwachter waagde Victor zijn kans. Zijn grootvader, Isidoor Constant, beoefende de functie van 1900 tot 1924 en ook zijn vader ambieerde die, maar hij moest het afleggen tegen Jan Theodoor Huybrechts, omdat laatstgenoemde oud-strijder was. Begin november 1953 werd Victor opgeroepen voor het examen dat werd afgenomen in de raadszaal van het gemeentehuis te Leest. Dit samen met een twaalftal andere kandidaten waaronder nog een drietal Leestenaars. Na enkele weken kreeg hij bericht dat hij geslaagd was, een éénparige gemeenteraad steunde zijn kandidatuur en in maart 1954 volgde zijn benoeming. Op 1 april 1954 trad Victor in dienst en over wat volgde lieten wij hem zelf aan het woord : “De eerste dagen voelde ik mij werkelijk als uit een zak geschud en kon zeer moeilijk mijn draai vinden. Doch ik werd op het gemeentehuis door de toenmalige secretaris Bradt zeer goed opgevangen. Ook burgemeester De Prins viel geweldig mee en van deze mensen verkreeg ik alle mogelijke medewerking. Als veldwachter heb ik met drie burgemeesters in de beste verstandhouding samengewerkt. Eerst Pieter De Prins, dan Emiel Verschueren en als laatste August Lauwers. Zonder aan de twee anderen iets te kort te doen, heb ik aan August Lauwers de beste herinneringen. Die viel niet alleen op door zijn werkkracht maar ook door zijn totale inzet, in dienst van de ganse Leestse bevolking ongeacht politieke kleur. Blek of Sus, iedereen was welkom bij hem. Hij had de moed en de ambitie om van Leest een mooie gemeente te maken. Met een minimum aan mogelijkheden heeft hij er het maximum uitgehaald. Dan volgde in 1977 de fusie met Mechelen. Met vijf veldwachters werden we bij het Mechels politiekorps ingelijfd. We werden er goed opgevangen. Terugblikkend op mijn loopbaan mag ik stellen dat ik een goede tijd heb gehad. Steeds een goede samenwerking met de overheid en een, op enkele uitzonderingen na, goede bevolking. Alhoewel men het als enig politieman op een gemeente, soms wel zeer moeilijk heeft. Automatisch wordt men dagelijks geconfronteerd met het wel en wee van de inwoners. Soms met de meest tragische, doch ik heb mij voorgenomen enkel de meest plezierige te onthouden. Zo kreeg ik op een bepaalde dag een vrouw bij mij die haar beklag kwam maken over het wangedrag van haar echtgenoot. Deze sloeg haar, gaf haar geen geld en zo meer. Ondanks alles vernam ik dat ze nog steeds op hem verliefd was. Na haar jeremiade te hebben aanhoord, kon ik haar laten plaats nemen op een stoel. Met de belofte een tas koffie voor haar te laten klaarmaken, kon ik mij even verwijderen en kon ongezien een buurman vragen om haar echtgenoot naar mij te laten komen. Terwijl ze haar koffie opdronk leek ze volledig gekalmeerd. Toen ging de bel, ik opende de deur en wat een toeval, daar stond haar echtgenoot. Ik bereidde hem op de nakende confrontatie voor, doch toen ze elkaar zagen brak de hel los. Ik kon, buiten mijn verwachting, de gemoederen bedaren, ze spraken met mekaar en enkele minuten later vielen ze in elkaars armen. Hij met de belofte nooit meer te drinken en zij zou steeds tijdig het eten klaarmaken. Het mooiste was hun vertrek, zij was te voet gekomen, hij per fiets. Hij nam zijn vrouwtje in zijn armen, plaatste haar vooraan op zijn fiets en zo zijn ze samen naar huis gereden. Ik heb haar nooit meer over de vloer gekregen met klachten over haar man... Zo kan ik nog tientallen herinneringen ophalen...”
Vic en Leonore kregen drie kinderen : Marcel (°23/8/48), Yvonne (°1950) en Rudi (°1954).
Bij Koninklijk Besluit van 15 mei 1985 ontving Victor de Zilveren Palm in de Kroonorde. Na de fusie kreeg hij de graad van politie-inspecteur en in 1987 ging hij metpensioen na 35 jaar dienst.
Victor Van Hoof overleed te Leest op 26 november 1998.
Hoofdcommissaris en Korpschef F. Buelens schreef in zijn rouwbetuiging :“Bij de fusie van gemeenten in 1977 was hij blij dat hij in “zijn gemeente” en bij “zijn mensen” mocht blijven. Alzo behield hij als inspecteur een grote zelfstandigheid, ver weg van dat grote politiekorps. Tien jaar lang hebben wij met Victor samengewerkt en hem leren kennen en waarderen als een verdienstelijk en integer politieman, zowel naar zijn collega’s als naar de bevolking toe. Ook al is Victor Van Hoof nu gestorven, hij blijft steeds in onze gedachten.”
Op zijn bidprentje stonden deze representatieve lijnen : “...Bescheiden, minzaam en rechtvaardig, zo hebben we je altijd gekend. Steeds klaar met raad en daad en immer bezorgd voor je kinderen en kleinkinderen...”
Foto’s : -Victor Van Hoof aan het begin van zijn functie naast zijn echtgenote en Duitse herdershond Mirra. -De garde, in galakleding, ter gelegenheid van het eeuwfeest van Stanne Van Den Broeck. -Tijdens een etentje met echtgenote Maria ‘Leonore’ Mees. -De garde en zijn vrouw aan hun chalet in camping Westende. -Naast Westende was Benidorm hun geliefkoosde vakantieplek.
1987 – 3 april : Gouden Bruiloft Jan Fierens-Marie Christiaens. (Foto’s onderaan)
‘De Band’ van april 1987 :
“We zijn er toch goed gekomen en we zitten hier ‘neig’ gerust !”
Jan Fierens en Maria Cristiaens 50 jaar getrouwd
“Ze wonen vanachter in de Winkelstraat. Op 3 april vieren ze hun jubilee : Janneken en Mieken zeggen ze al schertsend.
Jan komt eerst aan het woord. Ik ben als meubelmaker vanaf mijn 14 jaar gaan werken in Mechelen, tien jaar lang. Op 11 februari 1937 ben ik dan begonnen bij de NV Zeekanaal, de Maritiem in Brussel. Ik ben er 40 jaar gebleven, tot ik er 10 jaar geleden op pensioen ging. Ik heb er gewerkt in de onderhoudsdienst, meestal in de depots in Brussel maar ook aan de verschillende sluizen.
Zijn legerdienst heeft Jan gedaan met de klas van ’t jaar ’33 en dan nog 2 mobilisaties en de oorlog in ’40.
“ ’t Is erg,” zegt Marieken, “nog niet lang getrouwd en uw man zo naar de oorlog zien vertrekken…” Waarop Jan gevat antwoordt : “ ’t Ergste is als hij niet zou terugkomen.”
Jan lag in ’40 juist 14 dagen in Munsterbilzen als de oorlog uitbrak. Hij was bij de zware spoorartillerie : grote kanonnen op de trein. Als ze er toegekomen waren had hun kommandant de parochiezaal aangeslagen. Daarop had de pastoor ’s zondags in alle missen gepreekt : “Ouders, let op uw dochters, de duivels zijn in ’t dorp !” Gevolg was dat als ge in een café binnen ging, iedereen ineens opstapte. Met hun trein zijn ze dan bij het uitbreken van de oorlog teruggetrokken over Muizen naar Gent. Daarna is hij dan in Antwerpen gesukkeld. Daar zat hij met nog enkele soldaten en nog steeds in uniform in een café een pint te drinken als de Duitse Feldpolizei hem eruit kwam halen. Toch zag Jan kans naar boven te vluchten in die café, hij heeft daar dan een nacht geslapen, ’s anderendaags is hij zich bij de coiffeur gaan laten scheren en wassen, heeft een burgerskostuum aangetrokken en was na 8 dagen oorlog al terug thuis.
Maanden erna ontving hij zelfs een bericht van het Belgische Rode Kruis dat hij krijgsgevangen gemaakt was en dat hij in goede gezondheid gezien was in Antwerpen.
Jan heeft zijn Marieken leren kennen in 1932 in Hombeek als het Forum opengegaan is : volk dat er was, veel te veel volk om er te kunnen dansen en wat doet ge dan…Hun dochter Lisette is geboren in ’38. Ze is getrouwd met Fons Polspoel. Ze hebben 4 kleinkinderen en ook al twee achterkleinkinderen.
Ze hebben eerst in Vilvoorde gewoond en dan op de Pikkerie in Hombeek; daar was het plezant wonen en goeie geburen, iedereen hielp er iedereen.
In 1946 hebben ze dan hun huis gebouwd in de Winkelstraat 32, waar ze nu nog altijd wonen.
Marieke heeft geleefd zoals zoveel van onze moeders geleefd hebben.
Als we haar vragen wat ze gedaan heeft antwoordt ze groots in alle eenvoud : “Ik heb het huishouden gedaan, ik heb de hof bewerkt en ik heb voor een ander gewerkt, voor niets, om de mensen te gaan helpen.”
“Twee jaar heb ik de moeder van mijn man verzorgd; mijn eigen moeder heeft hier tien jaar gewoond, 9 jaar daarvan heeft ze niet meer kunnen spreken door een ‘attak’; negen jaar heb ik mijn schoonzuster opgepast en nu ook mijn schoonbroer, die naast de deur woont. Die man is 85 jaar, ik maak dagelijks zijn eten klaar en ga er kuisen.”
Wanneer wij hen tot slot vragen wat ze zo allemaal tegengekomen zijn zegt Marieke met wijsheid en humor en grote genegenheid : “Ik heb u gepakt, hé Jan, voor uw geld en gij mij voor mijn schoonheid en wij zijn alletwee bedrogen uitgekomen !”
“Maar,” zegt Jan daarop, “wij hebben het toch ‘alt’ plezant gehad. Wij zijn er goed gekomen en wij zitten hier toch ‘neig’ gerust !”
Mochten ze nog lange jaren zo gelukkig zijn !!! Karel.”
Jan Fierens was te Leest geboren op 27 maart 1912 en hij overleed in het A.Z. Sint-Maarten, te Mechelen op 9 april 2001. Maria ‘Marieke’ Christiaens was te Hombeek geboren op 11 februari 1914 en zij overleed te Mechelen op 8 augustus 2000.
1987 – 4 april : Bonte Avond in de Stedelijke Basisschool Leest De leerlingen van de 5de en de 6de klas vergastten de toeschouwers op een originele Bonte Avond die opgedeeld was in twee delen.
Deel 1 : opvoering van het toneelstuk ‘De Vikingen komen !!!’ Met in de rolbezetting : -Broeder Jacobus : Koen Beullens -Pieter De Rijcke : Geert Gobien -Soldaat Langmes : Filip Van den Sande -Boer Steven : Steve Sollie -Houthakker Geert : Geert Leemans -Boer Dokus : Steven De Wit -Boer Kristiaan : Kris Van Praet -Huisvrouw Petra : Evy Van Praet
De Vikingen : -Sven : Gert Verbeeck -Bjorn, stuurman : Dirk Verbeeck -Lars : Serge Spoelders -Erik : Jurgen Fonteyn -Thor : Stan Gobien
Edelen : -Keizer Karel de Grote : Tom De Rooster -Ridder Elegast : Hans De Bondt
Belichting : Rust Roest – Leest. Pianobegeleiding : Frederik Libbrecht
Deel 2 : 1.Voordracht : ‘Het Toverstokje’ (A.M.G. Schmidt) : Steven De Wit en Kris Van Praet. 2.’Lucky Luke, de schrik van het Wilde Westen’ : Wim Keuleers. 3.Voordracht : ‘Iedereen heeft een staart’ (A.M.G.Schmidt) : Johnny Liekens. 4.Strangers ‘De Warrekvra’ : Gert en Dirk Verbeeck, Kris Van Praet, Koen Beullens. 5.Voordracht : ‘Wat is dat, Mw. Van Gelder…?’ (A.M.G. Schmidt) : Evy Van Praet, Frederik Libbrecht. 6.Strangers : ‘Bij de Rijkswacht’, Tom De Rooster, Iwan Van Beveren, Geert Leemans en Serge Spoelders. 7.Voordracht : ‘Meester Van Zoeten’ (A.M.G.Schmidt) : Dirk Verbeeck en Gert Verbeeck. 8.Pianospel door Frederik Libbrecht. 9.Toneel : ‘Karel ende Elegast’, middeleeuwse sage. Vertelster : Evy Van Praet, Keizer Karel : Tom De Rooster, Elegast : Hans De Bondt. 10. Strangers : ‘Chop Soy !’ Steven De Wit, Steve Sollie, Gunter Verbruggen en Filip Van den Sande. 11. Belgisch kampioenschap paardendressuur : -Stany Van Paesschen : G. Verbruggen -Ferdy Tyteca : Iwan Van Beveren -Erik Wauters : Werner Daelemans o.l.v. stalmeester Geert Leemans. (Folder)
1987 – 5 april :Algemene Vergadering K.V.L.V. (‘DB’, maart ’87) Ledenvergadering met verloting Lourdesreis.
1987 – Zondag 5 april :Paasfeest K.V.G.-Zennevallei
“De extreme kou, verpakt in huiverigwekkende windvlagen, hebben we nu wel definitief achter ons gelaten en met een temperatuur die twijfelt tussen water en ijs en de traagdruppelende sneeuwvlekken op de daken, keren we ons, aarzelend nog, naar de lente toe. Nu komt de tijd om de schade op te meten : een scheefgevroren tuinmuur, twee al te kort geknipte rozelaars die net goed zijn voor het vuur en onder je linkerschouderblad de eerste pijnlijke verschijnselen van een traumatisch eruma.
Maar als straks de eerste koele zonnestreling over je winterhuid speelt, dan kruipt die muur vanzelf weer recht, op de plaats van je rozelaars zaai ik voor jou een bos witte madelieven en die reuma…ach kom, met vaardige vingertoppen valt ook daar wel aan te verhelpen.
Wat ? Paasfeest K.V.G.-Zennevallei. Wanneer ? Zondag 5 april 1987. Waar ? Parochiezaal Heffen. Centen ? Groot : 100 fr., klein : 50 fr. Inschrijven ? Ten laatste op 1 april bij het bestuur. Programma ? Denderend, smakelijk, gek en boeiend. Tot dan !” (Brief aan de leden van februari 1987)
Foto's :(Verzameling Lisette Polspoel-Fierens) -Huwelijksfoto van Jan Fierens en Marieke Christiaens. -Jan en Marieke tijdens hun jubilee. -De buren uit de Winkelstraat hadden hun best gedaan. -Tien jaar later vierden ze hun diamanten bruiloft. Intussen zijn de coniferen weggesnoeid.
1987 – Zondag 22 maart : Pensenkermis en Volksdans Respectievelijk om 15 en 17 uur in de parochiezaal te Leest. Organisatie : Aspi’s van chiro Leest. Er waren ook vlaaien te verkrijgen. (Folder)
1987 – Donderdag 26 maart : Voorstelling Landelijke Gilde :
‘Over dorpen met stadsmanieren’. “De voorstelling gebeurt aan de hand van vrij recent kaartmateriaal en een onderzoek van de gewestplannen naar grondgebruik en grondbestemming. Reacties en discussies zijn mogelijk.” (“Parochieblad”, 19/3)
1987 – 27 maart : Overlijden Simonne Nuytkens
“Getrouwd in oktober 1956 met Rik Kestens uit Ramsdonk en wonende in de Dorpstraat nr. 30.
Simonne, dochter van Gust Nuytkens, de dorpsfiguur met brommer en sigaar, maar die vorig jaar in september, vrij plots is overleden.
Op dat ogenblik was Simonne reeds aan ’t sukkelen met de gezondheid, zodanig dat zij zelfs de uitvaartdienst van haar vader niet heeft kunnen bijwonen. Zij vertoefde toen reeds in de kliniek. Gelukkig kon zij naar huis terugkeren. Dat bleek echter maar voor korte tijd. Zij scheen wel beter te weten en te voelen dat de toekomst voor haar niet was weggelegd of voorbehouden. Nochtans heel moedig, zonder klagen, heeft zij die lotsbeschikking aanvaard, vooral omdat zij wist dat de gewone levenszorgen in familieverband werden opgevangen. Dat feit bezorgde haar, spijts haar ongeneeslijke ziekte, een grote geruststelling.
Simonne was voorheen geregeld te zien bij de bushalte, vooraan in de Kouter, om een paar keer in de week oude mensen in het Mechelse wat dienst of gezelschap te bewijzen. Wist zij, mogelijk vanuit die ontmoeting, wat het leven met ziekte of ‘den ouden dag’ betekende. Zij heeft in ieder geval in grote berusting haar levenslot –haar vroegtijdig heengaan- gedragen en aanvaard.” (‘DB’, mei ’87)
Simonne Nuytkens was te Leest geboren op 14 maart 1933. Haar echtgenoot Hendrik ‘Rik’ Kestens was te Ramsdonk geboren op 21 mei 1934 en overleed te Mechelen op 14 december 2010.
1987 – Zaterdag 28 maart : L.R.V Dansavond : om 20u30 in het parochiehuis. (“Parochieblad”, 26/3)
1987 – 29 maart : Sportdag Jos Vanroyin het Sportcentrum Leest.
1987 – Maandag 30 maart : Conferentie Davidsfonds Leest
De Leestse afdeling van het Davidsfonds nodigde iedereen uit om 20 uur in het parochiecentrum, Dorpstraat, voor een godsdienstige conferentie met als spreker de priester Hugo Vandekerkhof. Onderwerp : christelijk geloof en geestelijke gezondheid.
“We treffen in deze wereld noch het volmaakte geloof, noch de perfecte geestelijke gezondheid aan. Soms heeft men de indruk dat het geloof oorzaak is van vervreemding en de mens geestelijk doet desintegreren. Is het geloof een bedreiging ? Mag men het beschouwen als een geneesmiddel ? Zijn er psychologische vereisten voor een volwassen geloof. Toegang gratis.” (“Parochieblad”, 26/3)
1987 – Aprilnummer ‘De Band’ : Chiro Nieuws
“Na een drukke periode eindelijk weer 5 minuten tijd om de pen ter hand te nemen.
Het jaarlijks chirobal is weer achter de rug. De opkomst was weliswaar minder talrijk dan vorige jaren, maar we waren toch verheugd dat we deze keer meer chiro-ouders mochten begroeten. Een geslaagde avond was het in elk geval, en de deuren werden pas gesloten bij het krieken van de dag.
Daar weinigen van de leiding die dag hun bed hebben gezien, namen de Aspi’s ’s anderendaags de leidingstaak over, waarvoor ze terecht een pluim en een dank-u-welletje verdienen.
Intussen hebben we onze handen alweer vol aan de voorbereidingen van ‘Posse-Leest’ en…voor het bivak te Meerle, waaraan we met de leidingsploeg een vol weekend zullen knutselen.
Ook de bivakplaats voor 1988 staat reeds vast. Omdat dat ons jubileumjaar is trekken we wat verder dan gewoonlijk nl. naar het mooie Maredsous in de Ardennen.
Hoogtepunt van het chiro-jaar wordt traditiegetrouw Posse-Leest, waarover we elders nog wel meer vertellen en…als extraatje trekken we er op 27 juni een ganse dag op uit naar Bellewaerde, en dit met de gehele chirobevolking. Hopelijk is ook de zon van de partij.
Verder gaat het chiro-leven z’n gewone gangetje…
Tot dan…de Chiroleiding.”
1987 – Van 1 tot 5 april : Missiewerking en Broederlijk Delen Tot steun van de missies werd een inzameling georganiseerd van kleding, schoenen en bewaarbaar voedsel. Dit alles door eigen inbreng (geen ophaling). Geefgrage mensen konden alles kwijt in een leegstaand lokaal achteraan naast het parochiecentrum “Het Klooster”. (‘DB’, april ’87)
1987 – Donderdag 2 april : K.V.L.V.-Kookles (“Parochieblad”, 26/3) Om 19 uur in het groot chirolokaal. “Rijst kan zowel zoet al hartig zijn’. (‘DB’, april ’87)
1987 – 2 april : Paus op bezoek in Chili – Relaas van Jeanne De Boeck
“Dit is een brief die ik met overgrote vreugde schrijf om vele redenen. Eerst en vooral een zalig Paasfeest. Voor ons zal dit een heerlijk feest zijn dit jaar daar we nog volop voortleven in de sfeer van het Pausbezoek.
Alhoewel de buitenlandse pers niets gedaan heeft dan valse berichten doorsturen kan dit van onze vreugde niets wegnemen. Derde reden : zondag 12 april, palmzondag, worden de 3e en 4e verdiepingen ingehuldigd en daarmee is dan de grote, schone en nuttige bouw af.
Wat van het Pausbezoek ! Onmogelijk te beschrijven wat we hier beleefd hebben. Op 2 april kwam de paus aan van uit Uruguay. Bisschoppen en regering waren er om de H. Vader te ontvangen – 1,5 miljoen mensen langs de wegen – zieken en gebrekkigen waar de Paus steeds naartoe ging. Vandaar naar de Kathedraal en dan in de late avond naar een berg in de stad gelegen en waarop een groot Lieve Vrouwebeeld staat.Van daaruit zegende de Paus Chili en zijn inwoners. De volgende dag vereniging met meer dan 600.000 mensen uit de buitenwijken van Santiago en, in de namiddag in Valparaiso met meer dan 300.000 families.
Volgende dag in de Hogar de Cristo, waar ik uitgenodigd was. Ik heb de Paus toen aangeraakt. Het was zo ontroerend zijn gebed op het graf van Pater Hurtado en zijn bezoek aan de stervenden. In de namiddag naar het park O’Higgins waar de eerste Chileense zalig werd verklaard. Een karmelites die op negentienjarige leeftijd stierf aan tyfus, maar slechts 6 maand als kloosterzuster had geleefd : Zr Teresa de los Andes.
In die namiddag gebeurde het dat enkele communisten alles op stelten zetten, met voorbedachte redenen georganiseerd en daar waar de buitenlandse pers was opgesteld.
Het was een beetje erg maar de Paus, die alles merkte, deed voort alsof er niets was. Gelukkig werd alles door de ordediensten gekalmeerd.
Een ding is spijtig dat de buitenlandse pers alleen dit voorval doorseinde naar hun land. 1% spijtig voorval – 99% machtige getuigenis van geloof, liefde voor de Paus en de Kerk.
Op 4 april ’s avonds kwam de Paus naar Conception, na een reis naar Punta Arenas –uiterste stad in ’t Zuiden waar hij, samen met de Chilenen en de Argentijnen de vrede vierde tussen de twee landen waarvan hij de tussenkomst had gehad na zes jaar onderhandelen. Dan in Puerto Montt, waar de Paus als ‘Kapitein’ in een boot vaarde en dan de mis opdroeg aan de ‘Costanera’ van de zee.
Ik mocht met 18 kinderen tussen 8 en 10 jaar op de vlieghaven de Paus gaan verwelkomen. Daar hebben mijn kinderen hem de hand gegeven. Ze trilden van emotie. Ik had juist een kindje dat die dag jarig was. Ze had hem tweemaal aangeraakt. Ze was zo gelukkig !
De volgende zondag vertrokken we te voet, om 4 uur in de morgen, naar de plaats waar de Paus de mis ging opdragen met de werklieden. We waren met 27 van de Hogar, al onze grotere meisjes en enkele tantes. Om 9 uur begon de mis. We moesten dus rechtstaan tot na de mis – 12 uur en dan 1 uur terug te voet. Het was precies of we er maar een paar uur geweest waren. Meer dan 300.000 mensen, zonder duwen in en uit, zonder lawaai maar zeer gelukkig en enthousiast. 100.000 mensen langs de wegen. Een prachtige mis. Diepe bezinning.
Vandaar ging de Paus naar de Indiaanse stammen in Temuco, dan naar het Noorden. Overal was er een ander thema, en overal waren er duizenden mensen op de been.
De uitslag was zeer positief; zelfs de negatieve noot heeft de ogen van de bisschoppen opengedaan. De mensen waren zeer diep onder de indruk. Persoonlijk heeft mij vooral getroffen de manier van bidden van de Paus en de zeer diepe inhoud van zijn toespraken. Heel Chili heeft een zesdaagse retret gedaan. Daar ik drie dagen in Santiago was, kon ik alles volgen op de televisie.
Hier hadden we maanden op voorhand dit pausbezoek voorbereid : aanleren van liederen, radiogesprekken die dan in groep besproken werden, gebeden…Nu gaan we naar de post-periode van het bezoek. Moge het vele vruchten voortbrengen. We hebben weer eens ondervonden hoe vals de mensen zijn en met leugens of halve waarheden heel de wereld op stelten zetten en hoe machteloos we tegenover zulke mensen zijn.
De Paus was zeer tevreden en zei dat hij moeilijk afscheid van Chili kon nemen.
Ik stuur enkele dagbladen mee. Hier waren twee Belgische verslaggevers. Maar alleen de Heer van de Gazet van Antwerpen was de goede. Die andere, die ooit priester was, wou naar geen enkele gebeurtenis gaan en volgde maar op de televisie. Maar toen er troebels waren, kwam hij van achter het scherm weg om gauw wat te gaan filmen. O.L.Heer vergeve hem zoals ook wij hier trachten naar ‘reconsilfacion’.
Wat er nu op 12 april gaat gebeuren schrijf ik in de volgende brief want nu is eindelijk mijn grote wens in vervulling gegaan : de bouw is af ! Bijna drie jaar hebben we gebouwd maar het is schoon. Er zijn nu al 24 zieken. Na Pasen zullen we dus 66 zieken kunnen opnemen.
De polykliniek gaat de naam van Paus Joannes Paulus II krijgen. Dank om naar dit alles te hebben willen luisteren en te hebben gelezen. Ik hoop dat jullie het allemaal goed stellen.
Zeer genegen groeten, J. De Boeck.” (‘DB’, mei ’87)
Noot : de politieke toestand was in die periode in Chili zeer gespannen. De junta, die al 14 jaar aan de macht was, ondervond steeds meer openlijke oppositie. Een openluchtmis met de paus moest door de militairen uit elkaar geslagen worden, omdat anti-Pinochetdemonstranten hun kans zagen zich ten overstaan van de wereldpers te manisfesteren.
In 2004 zou Paus Joannes Paulus II de belangrijkste opposant van Pinochet, kardinaal Juan Francisco Fresno Larrain van Santiago, prijzen omwille van zijn evangelische ijver, voorzichtigheid, pastorale zorg en dienstbaarheid aan het Chileense volk en de Kerk.
Mgr. Fresno slaagde er in de oppositie tegen de Chileense dictator op één lijn te krijgen en dat resulteerde in 1985 in een stappenplan op weg naar democratie en in 1988 organiseerde Pinochet, onder druk van de verenigde oppositiepartijen, een volksreferendum wat moest beslissen over zijn politieke lot. Het volk koos tegen hem en verwierp hem als president. Pas twee jaar later zou Pinochet vrije verkiezingen uitschrijven.
(“Kerknet, de website van de kerk in Vlaanderen”26/2/2014)
Sponsor Vic Pauwels en Gust Emmeregs in april 1986, toen er nog geen vuiltje aan de lucht was.
1987 – 1 maart : Frans Tuyaerts naast trainer Emmerechts
Met de komst van het tweede gerangschikte Heist kreeg V.V. Leest een bijzonder zware opdracht te verwerken.Trainer Emmerechts was niet erg gelukkig met de door het bestuur genomen beslissing om Frans Tuyaerts, ex-KV Mechelen en lid van de beheerraad bij VV, aan te stellen om mee het sportieve beleid in de komende weken uit te tekenen en aan de trainer een zeker spreekverbod op te leggen.
Donderdagavond hadden beiden een vrij langdurig gesprek over de te volgen tactiek om VV zo vlug mogelijk behoudszekerheid te geven.Volgens Gust Emmeregs was de ingreep van het bestuur positief bedoeld :“wij waarderen nog steeds de goede samenwerking en de behaalde resultaten in de voorbije jaren, maar wij hebben in het tussenseizoen zware financiële inspanningen geleverd om in bevordering te blijven. In de beslissende fase van deze competitie heeft de beheerraad zijn verantwoordelijkheid opgenomen en alle hens aan dek geroepen om dat doel te bereiken. Twee mensen weten doorgaans meer dan één en met Frans Tuyaerts hebben wij een ervaren kracht in eigen huis en het is de bedoeling dat beiden vlot gaan samenwerken om zo vlug mogelijk de behoudszekerheid te verwerven. Beiden dragen evenveel verantwoordelijkheid over de ploegopstelling, het spelconcept en eventuele wijzigingen die moeten doorgevoerd worden...”
V.V. speelde tegen Heist 1-1 gelijk. (Gvm, 28/2 en 3/3/87)
1987 – 6 maart – Gazet van Mechelen : Vic Pauwels distantieert zich van VV Leest
“Het huwelijk tussen Vic Pauwels en vierdeklasser VV Leest is op de klippen gelopen. De sponsor van VV Leest wenst dit uitdrukkelijk te stellen opdat niemand meer zou kunnen denken dat hij rechtstreeks of onrechtstreeks invloed zou uitoefenen op het financieel en sportief beleid van de tot voor kort sportief zeer succesrijke club.
Is de relatie met de spelers en de trainer van VV Leest nog steeds optimaal, dan is Vic Pauwels wel teleurgesteld in de manier van samenwerken met het bestuur.
De moeilijkheden met het bestuur namen een aanvang toen na de bouw van een nieuwe tribune, gefinancierd met een lening van de sponsor, bleek dat het terrein van de club niet tot het patrimonium van de club behoorde. Maar ondertussen zou dat wel gewijzigd zijn.
Vic Pauwels wenste te beklemtonen dat Pauwels Trafo alle aangegane verplichtingen zal nakomen. Op dat vlak bestaat trouwens geen enkele twijfel aangezien de sponsor ineens voor twee seizoenen vooruit betaalde. Ook volgend seizoen zou de naam van Pauwels Trafo nog op de shirts van VV Leest moeten staan.”
1987 – Zaterdag 7 maart : Reuze Kindernamiddag van SP-SVV en CSC Leest Voor alle kinderen van Leest in zaal St.-Cecilia om 14.30 uur. Pipo de clown en Hokus-Pokus de goochelaar entertainden te kinderen waarna deze laatsten zich konden tegoed doen aan heerlijke pannekoken en chocomelk. (Folder)
1987 – 7 maart : Chirodansavond In de parochiezaal. Begin om 20u30. (“Parochieblad”, 5/3)
1987 – 11 maart : Bedevaart naar St.Jozef - Leuven Vertrek 08.50 u.aan de kerk. Inschrijven bij Alida Hellemans-Scheers. Prijs : 200 frank. (‘DB’, maart ’87, “Parochieblad”, 5/3)
1987 – 11 maart : Op bezoek bij de Kardinaal. “Kardinaal Danneels ontvangt opnieuw jongeren bij hem thuis voor een gespreksavond, ditmaal rond het thema : ‘Doet dit om Mij te gedenken’. Alle jongeren zijn welkom vanaf 19.30 uur op het aartsbisdom.” (“Parochieblad”, 5/3)
1987 – Donderdag 12 maart : KWB-Gespreks- en Discussieavond Onderwerp : “Onze Sociale Zekerheid”. Locatie : Klooster Dorpstraat. (“Parochieblad”, 5/3)
1987 – 12 maart : Info-avond van de Vrije School. In het groot chirolokaal om 20 uur voor de ouders. Thema : het leerlingenvervoer. (“Parochieblad”, 5/3)
1987 – Zondag 15 maart : “Grootse Modeshow” in Sportcentrum Leest In samenwerking met Modelteam Cashive. Inkomkaarten in voorverkoop aan 150 frank (één koffie en versnapering begrepen) Met deelname van : -Couture De Mantel, moderne en klassieke dameskleding, Vijfhoek 4 Mechelen. -Jennifer, bruidskleding, suite- en communiekleding, Vijfhoek 6 Mechelen. -Champion Jeans, Hoek Adegemstraat-Keerbergstraat Mechelen. -Lingerie Femina, Bruul 93 Mechelen. -Kapsalon Fernands Team, Hombeeksesteenweg 123 Mechelen. -Bloemen Conny, Dorpstraat 65 Leest. (Folder)
1987 – 17 maart : K.V.L.V. naar Aarschot – ’75 jaar K.V.L.V. in handwerken’. (‘DB’, maart ’87)
1987 – Vrijdag 20 maart : Football-Party met doscobar Power Limits De meisjes- en juniorsploeg van V.V. Leest nodigden iedereen uit ophun grootse “FOOTBALL-PARTY” met discobar Power limits. In het chalet van VV te 20u30. (Folder)
1987 – Zaterdag 21 maart : Gewestelijke Statutaire Vergadering Dijle-Rupel-Nete
“Waarde dorpsgenoten, geachte medebroeders,
Wij hebben de eer U mee te delen dat de Gewestelijke statutaire vergadering (Dijle-Rupel-Nete), zal plaats hebben te Leest op 21 maart 1987. Dit voor de eerste maal in de geschiedenis.”
Programma 10.30 u. : Samenkomst van de oudstrijders, congressisten, vaandeldragers en de K. Fanfare St.-Cecilia in het Parochiehuis, Kouter 1 te Leest. De personen die reizen met autobus of eigen wagen, rijden tot op de Dorpplaats te Leest. Er is parking vanaf 9 uur.
11 u. : Vertrek van de stoet.
11.15 u. : Bloemenhulde aan het monument, met toespraak door de Gewestelijke Voorzitter, waarna terug naar het parochiehuis.
11.30 : Receptie voor prominenten en genodigden.
12.15 u. : Statutaire vergadering.
14 u. : Traditioneel feestmaal
17 u. : Afscheid. (‘DB, maart ’87)
Het feestmaal bestond uit : heildronk, ham “Tropicana”, roomsoep, kalkoenfilets-groentenkrans-kroketten, dessert, mokka. Deelname in de kosten : 400 frank per persoon.
“Gehouden te Leest op 21 maart 1987, in de parochiezaal, onder het voorzitterschap van de Heer Van Heck E., gewestelijk Voorzitter.
Ondanks een dreigende wolkenhemel was de deelname aan het congres wellicht nog massaler dan vorige jaren.
Uit alle hoeken van het gewest kwamen de deelnemers naar Leest. Het grootste gedeelte met eigen wagen. Teneinde de oudstrijders de gelegenheid te geven hun voertuig te parkeren was het dorpsplein vrijgehouden. Er was dan ook een gewemel van congressisten aan de Kouter in de parochiezaal.
Om 11 u. vertrok de stoet, onder begeleiding van de Kon. Fanfare St.-Cecilia uit Leest, naar het monument der gesneuvelden, waar een bloemenhulde plaats had. Daarna volgde een toespraak van de gewestelijke voorzitter, de Heer Van Heck E.
Na de plechtigheid aan het monument stapten de congressisten achter het muziekkorps en hun vaandels in rijen van drie langs het dorpsplein naar het parochiehuis, waar een receptie voorzien was voor de prominenten en het gewestelijk bestuur.
Om 12 uur stipt begon de academische zitting in een welgevuld lokaal, waar de Secretaris-Penningmeester de aanwezigen verwelkomde. Hij had eveneens een woord van dank aan al degenen die hem bijstonden voor het lukken van dit congres.
Hiermee verklaarde de gewestelijk voorzitter de academische zitting voor geopend en verwelkomde de genodigden. Onder hen vermelden wij de Ere-Burgemeester van Leest, de Heer Lauwers August en de drie gemeenteraadsleden, Emmeregs August, Jozef Vloeberghen en Vloebergh Louis.
Voorzitter Van Heck verklaarde dat de talrijke opkomst zo hartveroverend is voor de gewestelijke N.S.B.-leiding. Voor de overledenen werden enkele ogenblikken stilte in acht genomen, waarna de gewestelijke voorzitter een dankwoord richtte aan alle verantwoordelijken voor het slagen van dit congres, de prominenten en de vaandeldragers.
Vervolgens gaf de voorzitter het woord aan de secretaris. De Heer Locks die verslag geeft over het secretariaat. De Heer Wijckmans spreekt over het financieel verslag van het gewest en vraagt twee toezichters uit de aanwezigen. Beide heren werden dan ook gefeliciteerd.
Aangezien de Heer De Moer P. overleed in de loop van het jaar 1986 vraagt de voorzitter een plaatsvervanger in het gewestelijk bestuur. Op voorstel van een groot deel van de aanwezigen aanvaardde de Heer Veillez Georges, secretaris van de afdeling Leest, deze plaats in het gewestelijk bestuur.
Om 13.30 uur sloot de voorzitter de vergadering.
Om 14 uur stipt namen 125 deelnemers deel aan het traditioneel eetmaal. Gedurende dit eetmaal, reikte de voorzitter hoge onderscheidingen van Ridder in de Kroonorde uit aan Mevrouw Weduwe De Moer, de Heer Pepermans Frans, Locks Jos en Veillez Georges.
Om te besluiten dankt de voorzitter de aanwezigen voor hun aandacht en wenst hen verder nog een gezellig samenzijn. En nogmaal proficiat aan de organisatoren.
De Heer Veillez en zijn medewerkers mogen met het hoofd fier rechtop terugblikken op wat ze hebben bewerkstelligd.”
Terrein A (MGW-eigendom) wordt verkocht zodat enkel nog het terrein B overblijft als speelruimte. (Schets : HLN)
1987 – 23 februari – Het Laatste Nieuws :
Speelplein Leest-Kouter wordt heringericht.
“Ook in een vrij landelijke gemeente als Leest is speelruimte voor de jongeren van levensbelang. Dat bleek eens te meer tijdens een hoorzitting ter plaatse. Ingericht door het Mechels stadsbestuur. Daarbij werd de plaatselijke bevolking de kans gegeven zich uit te spreken over de herinrichting van enkele beschikbare speelruimten.
Een vrij uitgebreide delegatie van het schepencollege onder aanvoering van burgemeester Joris peilde er naar de wensen van de buurtbewoners. Het ging daarbij in de eerste plaats om de herinrichting van het speelplein aan de Kouter. Dat is gelegen op grond die eigendom is van het stadsbestuur, wat meteen een aantal extra mogelijkheden biedt. Zo werd overeengekomen dat het terrein licht ‘geaccidenteerd’ zal worden met behulp van een bulldozer. Op die manier komt een zeker reliëf tot stand en dat maakt het voor de jongeren veel avontuurlijker. Het terrein meet 70 m op 13 m en biedt dus nog genoeg ruimte om vlakke speelstukken open te laten. Er zal ook bijzondere aandacht besteed worden aan een speciale kleuterhoek. Daar komt aangepast speeltuig, wordt de zandbak grondig vernieuwd en zal er ook een zithoekje voor de begeleidende ouders geplaatst worden. Daar omheen komen enkele zandheuvels en wat groen, zodat het geheel een beetje afgeschermd wordt van de rest van het speelterrein.
Verkoop
Op het terrein aan de Kouter staat momenteel een meccanospeeltuig maar die constructie is wel in erg slechte staat. Het zal dan ook grondig vernieuwd worden. Op vraag van de plaatselijke jeugdbeweging zal er ook een klimrek worden aan toegevoegd.
Minder goed nieuws is er wat betreft het speelterrein aan de Kerkenblokweg. Dat is momenteel eigendom van de Maatschappij voor Goedkope Woningen, maar die zullen dat terrein binnen de korste keren verkopen. De sociale woningbouw die er een tiental jaar geleden gepland werd gaat immers definitief niet door. Het terrein wordt in verschillende percelen verdeeld en volgens MGW-voorzitter Constant Demeester zouden er wellicht voldoende kandidaat-kopers zijn om alle percelen kwijt te raken. Wanneer dat inderdaad het geval is, valt wel een mooi speelterrein voor de Leestse jongeren weg. Het terrein aan de Kouter zal dan nog aan belang winnen. Daarom zet het stadsbestuur spoed achter de realisatie voor de vernieuwingsplannen. Wellicht zal het speelterrein nog voor de grote vakantie klaar geraken.
De jeugddienst gaat de sugesties van de buurtbewoners nu in de plannen inpassen. Het definitieve ontwerp zal dan nogmaals ter goedkeuring worden voorgelegd. – Mr.”
1987 – Dinsdag 24 februari : KWB-Uiteenzetting
In het klooster gaf Pol Buckenhout een uiteenzetting met dia’s over “Armoede in België en in de derde wereld”.
De opkomst was mager ook al waren niet-leden eveneens welkom.
“De bezinningsavond over armoede in ons land en elders, vond maar weinig weerklank. Jammer. We hebben er heel wat geleerd. In ons eigen land wonen heel wat echt arme mensen. Om allerlei redenen leeft 5% van de bevolking van ons eigen land met een inkomen, lager dan het bestaansminimum.” (KwB-Informatie folder, maart ’87)
1987 – Woensdag 25 februari : Informatieavond B.G.J.G.
Info-avond over kinderopvangdienst, werking en praktische organisatie. Vond plaats in parochiecentrum ‘Het Klooster’, Dorpstraat vanaf om 20 uur. (“Parochieblad”, 19/2)
BGJG – LEEST
“Er waait een nieuwe frisse wind in onze Leestse afdeling van de Bond van Grote en Jonge gezinnen. Ook ons is deze vernieuwing niet ontgaan en wij zijn er met drie leden van de werkgroep eens over gaan praten. Als inleiding vroegen we vanwaar die vernieuwing kwam.
‘Wel, in ‘De Band’ deed Guido Hellemans, die toen nog zeer verdienstelijk op zijn eentje de ‘Bond’ in Leest in leven hield, een oproep om hulp en aflossing. Bij enkelen was die oproep niet in dovemansoren gevallen. Contacten met andere jonge gezinnen leerden hen al snel dat velen de leemte aanvoelden van een bondswerking die zich bij gebrek aan mankracht moest beperken tot de administratie van vooral de lidkaarten en reductiekaarten voor het openbaar vervoer. Eind vorig jaar hebben we dan de mensen uitgenodigd om alzo geïnteresseerden te bereiken. Er waren 17 aanwezigen. Niet slecht want dat was zowat 20% van de toen aangesloten leden.’
-Voor wie staat de BGJG eigenlijk open ? ‘Voor alle gezinnen met of zonder kinderen, en voor alle sympathisanten. Wel zijn sommige activiteiten gericht op bepaalde groepen van mensen zoals jonge gezinnen, grootouders, grote gezinnen en vele andere.’
-Zijn er veel gezinnen lid in Leest ? ‘Dat zijn er nu zowat 110 en dat betekent 1 op 7 van al de gezinnen in Leest. Dat stemt overeen met het gemiddelde in het gewest Mechelen.’
-Wat zijn de plannen voor de verdere uitbouw ? ‘Vooreerst zetten we de werking verder van de reductiekaarten. Verder hebben we gepland dit jaar een kinderoppasdienst te organiseren, de jeugdfilmbewerking uit te bouwen (zoals tijdens krokusverlof), de kleuters (3-6 j) aan water te gewennen en te leren zwemmen, initiatiezwemmen voor kinderen van 6 tot 10 j. Het moet uiteraard nog allemaal groeien, maar de idee en de inzet is er al. Zo denken we ook aan een geleide zomerwandeling en een informatieavond over de verbruikersclub van de BGJG. Een algemene vergadering is voorzien in het najaar, waarop alle leden zullen uitgenodigd worden. We evalueren daar de voorbije activiteiten en plannen de verdere werking. Een ontspannende noot zal niet ontbreken.’
-Alles bijeen een serieuze opgave ! Gaat dat allemaal wel lukken ? Er is in Leest ook zoveel te doen ! ‘We willen starten, stimuleren, de leemten die we zelf aanvoelen proberen op te vullen. Het zal dan afhangen van de reactie die we zullen krijgen welke activiteiten we verder zullen uitbouwen. De toekomst zal uitwijzen welke initiatieven het best aanslaan en waarmee we het meest van dienst kunnen zijn. Tenslotte is de Bond er voor de leden en niet andersom.’
-Welke zijn de eerstvolgende activiteiten ? ‘Na de informatievergadering in februari over kleuterzwemmen en kinderoppasdienst volgt nu op 6 maart een eerste Jefi-film om 14 u. in de parochiezaal. Het betreft de tekenfilm ‘De Laatste Eenhoorn’, een film geschikt voor kinderen van 6 tot 14 jaar.
Op zaterdag 28 maart om 10 u 30 begint de lessenreeks ‘Kleuterzwemmen en watergewenning’, waarvoor nog kan ingeschreven worden bij Myriam De Laet. In september zal de reeks hernomen worden.’
-We vernamen verder dat BGJG-Leest ook materieel de Damiaanactie wenst te steunen. Ze doet dit door de verkoop van het gezelschapsspel RIMBOECROSS. Deze RIMBOUCROSS-dozen zijn te verkrijgen bij Daniël Duran, voor de prijs van 495 BF.
Iedere doos brengt netto 300 BF op voor de Damiaanactie. Ten zeerste aanbevolen !!
-Verder wensen we deze jonge Bond veel succes en medewerking toe. Ze hebben zeker al onze sympathie !” (‘DB’, maart ’87)
1987 – 26 februari – “Parochieblad” : Oproep tot zangers
“Wij doen een bijzondere oproep voor de repetities van ons gemengd zangkoor om nog enkele stemmen bij te krijgen. Elkeen die wat stem heeft is er welkom ! De herhalingen hebben plaats telkens op dinsdag in de kerk om 20 uur vanaf dinsdag 3 maart.”
1987 – Vrijdag 27 februari : Eerste van Drie Prachtige Kaartavonden (Boomke Wies) met telkens per avond voor 70.000 frank aan prijzen. In “Ons Parochiehuis” Kouter Leest. Organisatie :Jeugdcomité SK Leest. De andere dagen waren 13 en 27 maart. (Folder)
1987 – Zaterdag 28 februari : SP-Teerfeest In zaal St.-Cecilia om 19 uur. Op het menu : zeevruchtencoctail –aspergeroomsoep – kalkoengebraad + fruit +champignons + kroketten – taart + koffie. Prijs : SP Leden Leest : 350 frank, leden andere wijken : 450 frank, niet-leden : 600 frank. (“Voor Allen”, 31/1/87)
1987 – Zondag 1 maart : Verrassingswandeling SP-Leest Onder leiding van Jef Vloeberghen. Na de wandeling was er gratis brood met kaas en kop in het SP-lokaal zaal St.-Cecilia Dorpsstraat. Vertrek : Dorpsplein Leest om 14 uur stipt. (Folder)
1987 – Dinsdag 17 februari : B.G.J.G. Leest : info-avond Over kleuterzwemmen en watergewenning voor kinderen vanaf 3 jaar.In het parochiecentrum “Klooster”, Dorpsstraat 10, om 20 uur. (“Parochieblad”, 12/2/87)
1987 – 19 februari : Overlijden van Frans Verschuren
“Frans Verschuren, echtgenoot van Irma Van Camp, zoon van Henri en Mieke Van den Heuvel. In de volksmond ‘Fak’ genoemd. Was eertijds werkzaam bij Huygebaert in Mechelen, tot hij voor 15 jaar een nieuwe hartklep moest laten aanbrengen en van toen-af als ‘invalide’ op halve krachten is moeten gaan leven.
Als duivenmelker en als lid van den bond ‘de Luchtreiziger’, kwam hij veelvuldig in Leest-Dorp, maar ook en vooral om als ere-lid de K.Fanfare St.-Cecilia aan het werk te zien en te horen. Als een volkse mens had hij aandacht voor alles wat er leeft in ons dorp.
Als medestichter en lokaalhouder van de liggende Wipmaatschappij ‘Leest-Heide’, ging hij geregeld aan de wipschietingen van naburige maatschappijen deelnemen. Zo gebeurde het ook op zondag 1 februari. Het bleef verontrustend lang wachten op zijn thuiskomst uit Rumst…tot de Rijkswacht kwam melden dat ‘Fak’ nabij Tervuren langsheen de autoweg bewusteloos in zijn auto was aangetroffen, en alzo naar het ziekenhuis ‘St.-Lucas’ te Woluwe was overgebracht. Weinig hoopgevende woorden van dokters en een ultieme poging met schedelboring, konden de hersenbloeding tot geen goed einde brengen. Hoewel nog even bewust, heeft hij zijn echtgenote en zijn volk, kunnen herkennen. Maar na die kleine hoopgevende opflakkering kwam even plots het afscheid voor altijd op 19 februari.” (‘DB’, maart ’87)
“Fak van Mieke van Rik van den Do”.
Frans Verschuren was een zoon van Rik en Maria ‘Mieke’ Van den Heuvel.
Na een jaar muziekonderricht mocht hij in 1946 met de fanfare (St.-Cecilia) meespelen. Eerst speelde hij bugel en later althoorn. In 1969 gaf hij zijn ontslag als muzikant maar daarna bleef hij een trouw erelid. Frans Verschuren had vele hobby’s. Hij was ook duivenmelker en wipschutter. Op de Heide organiseerde hij dikwijls wipschietingen en wanneer de echte schutters er niet waren, mocht de dorpsjeugd haar kunsten op die installatie uitproberen.
Het was Frans Verschuren die ontelbare keren zorgde voor verse Hollandse bakharingen die toen na de repetitie op de Leest-Heide door Louis Alewaeters uiterst vakkundig werden gebraden. (‘Leest in Feest’, Stan Gobien)
Frans Verschuren was te Leest geboren op 7 oktober 1928 en hij overleed in het ziekenhuis ‘Sint-Lucas’ te Woluwe op 19 februari 1987. (Foto onderaan)
1987 – 19 februari –Voetbalverslag Gewestelijke juniores Hombeek-VV Leest 0-2.
“De wedstrijd brak pas los rond het halfuur. Voordien werd het een vrij gelijkopgaande wedstrijd zonder doelgevaar. De eerste kans was voor de thuisploeg. Boey speelde Schmitt aan. Die verscheen alleen voor doel maar schoot naast. VV Leest reageerde onmiddellijk met een doelkans aan de overzijde, eveneens gemist maar slechts even uitgesteld. Een minuut later werd Van Winghe goed aangespeeld, en die besloot knap in de verste hoek. Bij Hombeek lag Schmitt opnieuw op de loer. Zijn schot vloog over de dwarsligger. Op slag van rust kende de bezoekende doelman De Broey even problemen op een afstandschot van Serre.
Rond het uur kwam dan de hele ontknoping van de wedstrijd. Schmitt –nog maar eens- kwam alleen voor doel. Zijn schot vloog echter te pletter tegen de dwarsligger. Tijdens dezelfde minuut mocht de ongelukkige vroegtijdig de kleedkamer opzoeken wegens protest aan het adres van de scheidsrechter.
Bij de jeugd mag men na een gele kaart met de uitsluiting als gevolg een andere speler inbrengen, maar Hombeek had al vervangen bij de rust zodat de thuisploeg het nog een halfuur met tien man zou moeten stellen. Een minuut later schoot aan de overzijde Huys prachtig in één tijd binnen i.p.v. 1-1 werd het 0-2.
De wedstrijd was gespeeld.
HOMBEEK : Potums, Van Assche, Dirk Teughels, Schillemans, Gert Daelemans, Serre, Eric Teughels, Bruno Teughels, Boey (46’ Wilkini), Giovanni Daelemans, Schmitt.
VV LEEST : De Broey, Peeters, Clymans, Alewaters, Fierens, Verbruggen, Pepermans (46’ Deloose), De Borger, Huys, Van Winghe, De Preter. (GvM, 19/2) (Foto van de ploeg onderaan)
1987 – Vrijdag 20 februari : Landelijke Gilde Vergadering voor alle leden over : verfraaiing van woonst en omgeving : bloemen, planten, enz. In het parochiecentrum “Klooster”. (“Parochieblad”, 12/2/87)
1987 – Vrijdag 20 februri : Ten huize van Kardinaal Danneels. “Ouders met kleine kinderen worden uitgenodigd vrijdag 20 februari voor een avond in het aartsbisdom, Wollemarkt 15 Mechelen. Aanvang 20 uur.” (“Parochieblad”, 12/2/87)
1987 – Zaterdag 21 februari : Chiro – Oud Papier Vanaf 9 uur werd het oud-papier door de chiro opgehaald. “Zorg ervoor dat het milieuvriendelijk ingepakt is ofwel in dozen, ofwel in pak gebonden…” (“Parochieblad”, 19/2)
1987 – 21 februari : Carnaval T.D. van S.K. Lady’s In het chalet van S.K. Leest. Aanvang 20 uur. Inkom 39 frank. (Folder)
1987 – 21 en 22 februari : Dag zonder Afwas !
Eetdagen van de Kon. Fanf. Sint-Cecilia in zaal Piessens achter de “root”. In ‘Toeters en Trompetten’ (jaargang 7, nr.1) verscheen daarvan een verslag :
“Eten is een primaire behoefte van de mens. Zonder voedsel kan niemand leven.
Afwassen kan er een gevolg van zijn. Vaatwerk vertegenwoordigt de ‘hardware’ van de eetrituelen. Maar al de besmeurde borden en eetgerei moet telkens gereinigd worden…en daar is het allemaal om te doen geweest tijdens het weekend van 21 en 22 februari.
Als je lekker wil eten en het moet je deugd doen dan vraagt dat op verschillende vlakken een extra inspanning van jezelf. Er kruipt meer tijd in de voorbereiding, de uitvoering, de garniture, de tafelopschik en…en natuurlijk in de onoverkomelijke afwas. Daarom heeft onze fanfare al enkele jaren een middel gevonden om van dit noodzakelijk kwaad af te zien : nl. een ‘DAG ZONDER AFWAS’!!!
Voor de eerste maal werden onze kookpotten opgeslagen (of doet men dat alleen met tenten…?) in de heropgesmukte ‘Zaal Piessens’ achter de ‘root’.
De weken voor dit eetfestijn werd er onder de deskundige leiding van onze erevoorzitter Frans Piessens, met man en macht in “’t Fabriekske” getimmerd, geverfd, gesjouwd, gevezen, ‘gezaagd’ en geklopt om van dit bakstenen complex een warm en gezellig eetparadijs te maken. Dat het resultaat schitterend was, kon je van de verraste bezoekers aflezen.
Het bestuur maar vooral Frans Piessens en zijn familie mochten een pluim op hun hoed steken voor het schitterende werk dat men in een mum van tijd afgeleverd had.
Natuurlijk gaat een extra woordje van dank aan al het dienstdoende personeel. Ik denk hier aan de ongebreidelde werklust van Rik en zijn keukenploeg, de nimmer falende tappers van dienst, de kilometers-afhaspelende opdien(st)ers en de rekenkundige knobbels aan de inkom.
Wat velen uitnodigden tot een after-diner was het gezellige : ‘Dit is 1 kaffee’. Zaterdag wisten enkele hongerigen en dorstigen de kelners te strikken tot 04.00 uur.
Vanaf 11.30 uur de volgende morgen rukte onze kaffee-ploeg uit tot ’s avonds laat. Op het einde van deze zeer geslaagde eetdagen werd er onder het personeel nog heelwat plezier gemaakt. De ouderen togen met een gerust gemoed huiswaarts terwijl de jongeren nog even het hoekje om gingen…
Volgend jaar hopen we in dezelfde omstandigheden evenveel volk over de vloer te krijgen.
We zullen het in 1988 een grote eer vinden om nogmaals uw afwas te bezigen.
We wensen jullie nu al een gezonde appetijt tegen de volgende eetdagen.”
Vanaf dit jaar vonden de repetities van de Leestse fanfare plaats in zaal Piessens :
“De laatste maanden kwamen er verschillende interne klachten en een zowel figuurlijke als letterlijke druppel zou de emmer eens kunnen doen overlopen.
Het bestuur heeft alles goed overwogen en de knoop doorgehakt. Om in betere en veiligere omstandigheden te kunnen repeteren en verlost te zijn van banale en storende geluiden van cafébezoekers staan onze pupitters voortaan achteraan de Dorpstraat opgesteld.
Café Sint-Cecilia blijft echter nog altijd ons lokaal. Zij die aangesloten zijn bij ‘De Smurfen’ kunnen zowel bij ‘Mariake’ als in de nieuwe repetitieruimte sparen.
De leden en sympathisanten van onze fanfare zijn zoals voorheen steeds welkom op de wekelijkse repetities. U kunt dan rustig bij een drankje genieten van de muzikale exploten van ons korps. Om 24.00 uur sluiten we echter het lokaal om ook de vrijwilligers achter de tapkast een kans te geven op te ruimen.
Het ligt in de bedoeling om na de repetities de muzikanten op allerlei andere vlakken te ontspannen. Zo zal er waarschijnlijk op 3 juli een kaartavond doorgaan voor de muzikanten en eventuele aanwezig toehoorders…” (“Toeters en Trompetten”, jg 7, nr.2)
Foto’s : -Frans Verschuren. -De gewestelijke juniores van VV Leest na hun overwinning tegen Hombeek. (Foto : GvM)
1987 – Dinsdag 10 februari : Vergadering ouders vormelingen Alle ouders van de jongens en meisjes die op 26 april het Vormsel zouden ontvangen waren tegen 20 uur uitgenodigd in het groot chirolokaal van het parochiehuis. “Het is de start van heel onze werking met de twaalfjarigen. Graag zouden wij daarom met de voltallige groep zijn.” (“Parochieblad”, 5/2/87)
1987 – 12 februari : Twee gewonden Aan het kruispunt Hombeeksesteenweg – Hotelweg te Mechelen botsten twee auto’s. Gerard De Laet, Ten Moortele 32 Leest raakte licht en Annie Verhaegen,Gagelstraat 10 in Hombeek raakte zwaar gewond. Beiden werden naar het Sint-Jozefziekenhuis overgebracht.
1987 – 14 februari – “Voor Allen” : Zittingsuur mandatarissen Elke 2de zondag van de maand. G. Joris, burgemeester – Gemeentehuis Leest van 10 tot 11 uur. Zaal St.-Cecilia van 11 tot 12 uur. C. Demeester : zaal St.-Cecilia van 11 tot 12 uur. J. Vloeberghen, raadslid, gemeentehuis Leest van 10 tot 11 uur en zaal St.-Cecilia van 11 tot 12 uur.
1987 – 14 en 15 februari : Gesprekken met verloofden. In het Pastoraal Centrum, De Merodestraat te Mechelen.(“Parochieblad”, 12/2/87)
1987 – 17 februari : In Memoriam MARIA RHEINHARD
“Juffr. Maria is dood. We hebben haar samen begeleid bij haar laatste tocht, haar dodentocht, die hier haar laatste levenstocht werd.
Meerdere Leestenaars waren aanwezig, want alhoewel ze de laatste jaren niet meer te Leest woonde, was Juffr. Maria een stuk van Leest.
Meerdere decennia heeft zij meegewerkt aan de wordingsgeschiedenis van Leest. Juffr. Maria behoorde tot dit opvoedersgeslacht dat haar beroep lief had, dit beleefde als een roeping, als een offer, als een voortgezette mis (dixit Cardijn).
Met respect spreken oudleerlingen over haar, haar leermethode, haar strengheid, haar consequente leefwijze, kortom over haar persoonlijkheid. Want dit had zij. Juffr. Maria was een voorname schooljuffrouw die begreep dat zij als bevoorrechte afgestudeerde, in een tijd dat velen nog onmondig waren, naast haar lesopdracht ook een sociaal-culturele functie te vervullen had. Zo was zij schrijfster van de plaatselijke bibliotheek, bestuurslid van de ‘Studiekring Leest’, bestuurslid van het Davidsfonds Leest en natuurlijk haar levenswerk : voorzitster van de toenmalige Boerinnenbond (de huidige KVLV).
Als kind van een muzikale familie die materieel nooit welvarend is geweest, was zij doordrongen van de sociale en culturele behoeften van elk menselijk wezen. Met overtuiging en daadkracht stond zij op de bres, niet alleen in de klas, ook op het podium in de parochiezaal. Ze had minstens wel iets van een volksleidster. Ik heb haar een paar maal in het openbaar horen spreken met die typische nadrukkelijke metaalstem; en met bewondering spraken (en spreken nog) haar toehoorders over haar verbale aanleg.
Met enthousiasme en dynamiek heeft zij gedurende zovele jaren de Leestse Boerinnenbond met vaste hand geleid, waarbij natuurlijk geen mens eraan dacht haar beleid in vraag te stellen. Zoals zij het deed was het goed. Kordaat, zelfzeker, energiek.
Terzelfdertijd was zij de rechterhand van de toenmalige pastoor Coosemans.
Juffr. Maria was een belangrijke inspirator voor het parochieleven, onbaatzuchtig en met toewijding. Vaak wilsvierkantig, wat onvermijdelijk wrijvingen meebracht.
Zij heeft gewerkt te Leest tot zolang haar vitaliteit het toeliet.
Toen kwam de tijd van rust; samen met pastoor Coosemans heeft zij Leest verlaten, eerst om te gaan op adem komen bij haar familie, later definitief in ‘Ter Kerselaere’ te Heist-op-den-Berg. Haar geest was oud, haar lichaam krank, toen zij de definitieve overtocht maakte op 17 februari 1987, 84 jaar oud.
Meerdere jeugdgeneraties heeft Juffr. Maria te Leest gevormd, geleid, ‘gerecht’. Vele volwassen vrouwen begeleid. Ook in het gezin was zij als oudere dochter dikwijls de bijspringende moederhulp, aldus Mr Van Dessel in de piëteitsvolle homilie tijdens de uitvaartmis. Zowel het kind als de volwassen juffrouw leefde voor de anderen, beiden begingen fouten, beiden deden goed, veel goed. In plaats van een gezin heeft ze een Leestse kern gesticht, een mensenkern, gesticht en gericht.
Goede vrienden,
Met waardering en dank kijk ik op naar het werk van juffrouw Maria Rheinhard, naar haar persoon, naar haar belangloze inzet voor de Leestse gemeenschap. Ik weet dat zij aan de vormingsgeschiedenis van Leest een belangrijke bijdrage heeft geleverd, een bijdrage die duurzaam is en slechts volledig zal verdwenen zijn als de laatste herinnering aan haar zal opgelost zijn in de nevel van de toekomst. Guido Hellemans.” (‘DB’, april ’87)
“Maria Rheinhard was de dochter van de koster. Zij was geboren in 1903, maar woonde hier slechts sinds 1916. Bij de oprichting van een gemeentelijke kleuterklas in 1927 werd zij er onderwijzeres benoemd. Deze klas werd ondergebracht in een afgedankte houten barak van het leger, die door de gemeente was aangekocht. Tien jaar later, in 1937, ging juffrouw Maria over naar de gemeentelijke meisjesschool.
Over Maria Rheinhard spreekt men thans nog met veel lof. Buiten haar verdienste als onderwijzeres was zij zeer actief voor alles wat de parochie aanging. Zo was ze voorzitster van de ‘missienaaikring’, leidster van de B.J.B. en schrijfster van de Boerinnengilde. Men noemde haar de rechterarm van pastoor Coosemans.
Haar vertrek betekende een groot verlies voor de parochie.” (LG, blz 147)
Foto's : -Links Maria Rheinhard, rechts haar moeder. -Van links naar rechts : Maria Rheinhard, Mathilde Hellemans, Irma Ackermans en Maria De Boeck, vier onderwijzeressen van de meisjesschool. (Foto : LG)