NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
 • Wijzigingen - aanvullingen.
 • Wijzigingen - aanvullingen.
 • Wijzigingen - aanvullingen. Vervolg Herinneringen aan W.O. II.
 • Wijzigingen - aanvullingen. Nog oorlogsherinneringen van Susse Teughels.
 • Wijzigingen - aanvullingen. Vervolg Willy Verbruggen.
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Kronieken van Leest
  bij Mechelen
  06-09-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  1992 – Zondag 13 september : Fietstocht en Barbecue, organisatie SP.
  Van SP-Brusselsesteenweg Halfgalg i.s.m. SP Leest.
  Vertrek aan café Leyden om 13.00uur voor een trip van een 35 km aan een gematigd tempo. De barbeque vond plaats in het chalet van SK Leest vanaf 17.00u.
  Op het menu : hamburgers, barbequeworsten en rundsbrochetten met groenten en brood.
  Inschrijven kon bij Jozef Vloeberghen en Gerard De Borger in Leest en bij J. Van Evelghem en J. De Wachter in Mechelen. (Folder)

   

  1992 – 18, 19 en 20 september : Ceciliafeesten.
  Dit jaar iets kleinschaliger dan de voorgaande jaren met op vrijdagavond een groot kaarttornooi met een prijzentafel ter waarde van 120.000 frank.
  Op zaterdag was er het muziekfestival met bevriende korpsen uit het omliggende en op zondag “mosselkermis” , koude schotels met brood of fritten vanaf 11u30 tot 20u00.

   

  1992 – 20 september : Derby SK Rapid Leest-VV Leest (Foto’s onderaan) 

  Voorafgaand aan deze derby publiceerde ‘De Mechelaar’ : 

  Een voetbalfestijn in Leest ?!?
  “De persoon die op een mooie dag het spreekwoord ‘Schoenmaker blijf bij uw leest’ uit zijn mouw schudde, was wel erg onwetend op voetbalkundig gebied, want is het nu SK Leest of VV Leest ? Wie van beider schoenen het best aangebonden zijn zullen we alvast weten op 20 september, want dan vindt de Leestse derby der eersteprovincialers plaats.
  Wij spraken met vertegenwoordigers uit beide kampen en peilden naar de verwachtingen. Zal het er in deze burenstrijd even hard aan toe gaan als tussen de Serviërs en de Kroaten. Of wordt er lichter geschut gehanteerd ? Leest u vooral verder, dan verneemt u alle pikante details. 

  SK : EEN FAVORIET MET AMBITIES. Voorzitter Staf Hendrickx van de thuisclub SK Leest geeft toe dat zijn elftal fel versterkt werd tijdens het tussenseizoen, vooral op het middenveld met Crabb en Haentjes. Hij blijft wel met beide voeten op de grond. “Wij favoriet ? Ja, waarschijnlijk wel, we klopten VV ook in de voorbereiding en als onze gevreesde Zwarte Parel (foto onderaan) zo blijft spelen als nu, ja, dan zal er veel gescoord worden !” SK investeerde een pak geld, moet het kampioen spelen ? “Nee, we willen wel de eindronde spelen en, voor het eerst, naar Nationale promoveren, maar aan Buul zullen we een zware klant hebben en moesten we zondag van hen kunnen winnen, dan zie ik het ook voor de derby wel zitten. 1-0, 2-0, 2-1, zoiets. De derby’s zijn trouwens niet meer zoals vroeger, voor de oude garde zullen ze nog wel heel veel belang hebben, maar ikzelf ben niet van Leest en voor mij zijn ook de andere matchen belangrijk. De derby verlies ik wel liever niet, anders krijg ik dat een heel jaar lang te horen…” 

  VV : HOPELIJK GEEN RAMP. Secretaris Willy Slachmuylders van de bezoekers VV Leest, ooit in Derde, neemt genoegen met de underdogpositie. “We moeten eerlijk blijven, SK heeft meer kwaliteit in huis, ze hebben veel aangekocht en wij daarentegen verkochten de spelers met de duurste contracten. We hopen dan ook, met inbreng van eigen jeugd, ergens in de middenmoot mee te kunnen draaien. Ons probleem zal zijn dat we zo moeilijk scoren en zij, 7-1 in de eerste match (Noot : Rapid Leest-Hove 7-1), ik moet er niet aan denken. Eigenlijk valt deze match te vroeg in het seizoen”. Speelt het thuisvoordeel een grote rol, weet VV de molshopen minder goed liggen dan SK ? “Met hun klein veld draait de match dikwijls in hun voordeel uit. Laat SK het spel dus maar maken. Ingraven ligt echter niet in de aard van ons team. En opgelet, het blijft een derby…ik hoop op een draw. En moesten we een zware pandoering krijgen, 5-0 of zo, dan slaat de voorzitter waarschijnlijk alles kapot” (lacht). (LVR)” 

  En de match zelf (HLN van 23/9) :

  SK Rapid Leest-VV Leest 1-1 : Rapid en VV Leest delen de punten maar bezoekers zijn de ‘winnaars’.
  “Het heeft er lang naar uitgezien dat Rapid Leest op eigen veld, net als vorig seizoen, de derby tegen VV Leest ging winnen.
  Vorig jaar scoorde de thuisploeg toen enkele minuten voor tijd het winnende doelpunt maar nu was het Paul Huys van VV Leest die zijn ploeg op enkele minuten voor affluiten de gelijkmaker bezorgde.
  Een verdiend doelpunt op basis van de tweede helft, want na de uitsluiting van Luc Doms moest de ploeg van Jan Van den Heuvel toch verder met tien spelers. Rapid Leest maakte dan de grote fout om alles terug te trekken in de verdediging en dat kostte de ploeg uiteindelijk een punt.
  In de eerste helft was Rapid Leest zeker de betere ploeg. Men kwam dan ook op voorsprong door een doelpunt van Eric Jacobs maar nadien konden er enkele kansen niet meer benut worden. Onbegrijpelijk is dan dat zoveel ervaren spelers tegen tien man gaan klungelen. Men kan toch niet zeggen dat Geert Haentjes, Dirk Crabbé en Pascal Van Mullem niet over voldoende voetbalbagage beschikken om de nul op het bord te houden.
  Voor Dirk Crabbé is het wel duidelijk dat hij aan zijn laatste seizoen bezig is. De krantenverkoper uit Mechelen wil na dit seizoen stoppen met voetbal. Het werk is voor hem niet meer met de voetbalsport te combineren en Dirk heeft er nu toch al een maagzweer aan overgehouden. Toch wil hij in alle schoonheid afscheid nemen en dit liefst met een plaats in de eindronde voor Rapid Leest. Na drie speeldagen heeft Rapid nog altijd niet verloren en dat is toch ook al een succes. Men heeft toch al enkele zware wedstrijden moeten verwerken maar zoals men bij Rapid Leest ook aangeeft zal het moeilijk worden om Nijlen van de eerste periodetitel te houden.

  Bij VV Leest heeft trainer Jan Van den Heuvel zijn zin gekregen. :”Een typische derbywedstrijd met dan ook een typische derbyuitslag. Toch loop ik zeker niet te koop met onze prestatie hier vandaag. Wij zijn zeker tevreden met de puntendeling en daarmee is ook alles gezegd. Ook over de uitsluiting van Luc Doms moet ik niets meer kwijt. De scheidsrechter paste hier vandaag strikt de reglementen toe en dan kan je bij een stugge mandekking ook tegen twee gele kaarten lopen. Gelukkig heeft de uitsluiting van Doms voor ons alleen maar wat positieve punten gebracht want de thuisploeg ging zich wat ingraven en uiteindelijk hebben wij daar nog van kunnen profiteren”, aldus Van den Heuvel.
  Jan Van den Heuvel moest voor deze partij wel de diensten missen van Jesse Verstraeten. Hij was niet voldoende fit en dat had dan ook tot gevolg dat enkel Geert Van Locco in de spits liep. Het is duis duidelijk dat VV Leest zeker Rudy Krizna kan gebruiken. Deze is de laatste weken niet meer komen opdagen.
  De kern van VV Leest is zeker niet uitgebreid en wanneer er dan kwetsuren of schorsingen komen, zal het erg moeilijk worden voor de trainer. Zondag kwetste trouwens Bart Hellemans zich aan het hoofd en hij moest dan ook na de rust in de kleedkamer blijven.”

   

  1992 – Zaterdag 26 september : Hondenwedstrijd op terreinen SK Leest
  Het Mechels kynologisch gezelschap (MKG) hield haar jaarlijkse wedstrijd voor de honden van politie, rijkswachten veiligheidsdiensten op en rond de terreinen van SK Leest.
  (GvA, 29/9)

   

  1992 – Zaterdag 26 september : Leden-feest ACV te Leest
  ACV Hombeek-Leest vierde die dag om 17 uur in zaal ‘St.-Cecilia’ haar ledenfeest. (PB, 24/9)

   

  1992 – Zaterdag 26 en zondag 27 september : Eetdagen “Groenten uit eigen streek”
  Ten voordele van “Ons Parochiehuis” Leest. Om de renovatiekosten te betalen van het vernieuwd parochiehuis organiseerde de beheerraad van “Ons Parochiehuis” eetdagen met als thema GROENTEN UIT EIGEN STREEK.
  Teelten van Leest en zijn buurgemeenten werden geserveerd met frietten of brood aan 300 frank.

  “Ingevolge het succes van onze eerste eetdag in 1990, en de positieve weerklank die wij mochten ondervinden door het promoten van teelten van Leest en zijn buurtgemeenten; voorzien wij nu 2 eetdagen om iedereen, in een aangename en comfortabele sfeer, te laten genieten van zijn maaltijd.
  Onze aangepaste gelegenheidsbar biedt U de mogelijklijd rustig te verpozen voor of na uw diner. Wij rekenen zeker op uw aanwezigheid.
       Jef Vloeberghen, secretaris
       Paul Peeters, voorzitter.”
  (Folder)

   

  1992 – 26 en 27 september : Omhaling voor pater De Laet.
  Een omhaling in de kerk op zaterdag en zondag ten voordele van pater Rene De Laet bracht 21.000 frank op. Alvast een goede aanmoediging bij diens 11de vertrek en zijn 42 jaar missionaris-werk op zijn 68-ste. De fameuze brug voor Badya zal er komen. Na verloop van tijd, van strubbelingen en onderweg zijn, is alles ter plaatse beland en wordt er aan de peilers gewerkt. (PB, 8/10/92)

   

  1992 – 26 en 27 september : K. Fanfare Sint-Cecilia Leest Kampioen van België
  Ingericht door het muziekverbond van België te Peer. Sint-Cecilia nam deel en er werd een autocar ingericht (prijs 250 frank per persoon).
  De afwezigen hadden ongelijk want in de fanfares-uitmuntendheid behaalde de Leestse fanfare onder leiding van Frans Violet de titel met 94,27 % van de punten.
  Hiervoor werd de K.F.Sint-Cecilia beloond met de beker en het diploma van “Kampioen van België afdeling uitmuntendheid”. Tevens mochten de muzikanten de beker van de stad Peer en de beker van Sabam ontvangen voor het beste resultaat in de reeks fanfares. (HLN, 3/10) 

  “Als verplicht werk speelden we ‘Rapsodie’ van J. Van Der Roost. De keuzewerken waren ‘Dimensions’ van Peter Graham en ‘New Baroque Suite’ van Ted Huygens.
  Na lottrekking werd ‘Dimensions’ door de onschuldige hand van Frans Violet getrokken als keuzewerk.
  Om 19 uur was het prijsuitreiking. We behaalden 94,27 %, het diploma van Belgisch kampioen in de afdeling uitmuntendheid en de beker. Allen waren we tevreden. Om 20 uur keerden we huiswaarts. Er werd nog gevierd tot in de vroege uurtjes in ons lokaal.
  Zondag mochten we dan nog de beker van de stad Peer en de beker van Sabam in ontvangst nemen voor het beste resultaat in de afdeling fanfare.”
  (“T&T” oktober ’92)

   

  1992 – Oktober : Stedelijke Basisschool kreeg zonnewering.
  “In oktober 1992 werden een twintigtal ramen voorzien van een zonnewering in de Stedelijke Basisschool en dit voor een bedrag van 240.000 Bfr.”
  (“Nieuws over onze deelgemeente”, SP – Leest)

   

  Foto’s :
  -De Zwarte Parel van SK Rapid : Jeanke Lumuanganu.
  -Een bezoekende aanval langs Sini Askraba liep te pletter op de thuisverdediging.
  -Nog een sfeerfoto van de Leestse derby. De bezoekers trachten een aanval op gang te brengen, maar de actie wordt afgebroken.

     06-09-2014 om 11:56 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  1992 – September : Leerlingen muziekschool St.-Cecilia bezochten Bobbejaanland. (‘T&T)

  Tot en met 1996 konden de leerling-muzikanten in september op jeugdreis. In de loop der jaren werden alle Vlaamse pretparken en speeltuinen aangedaan.
  Vanaf 1997 werd de jeugdreis vervangen door het muziekkamp. (‘Leest in Feest’, S.Gobien) (Foto's onderaan)

   

  1992 – Zaterdag 5 en zondag 6 september : Jaarlijks groot Mosselfeest van S.K.R. Leest
  Zaterdag vanaf 17 u tot 22 uur en zondag van 11.30 u. tot 21 uur. In de chalet van S.K.R. Leest aan de Zennebrug.
  Mosselen met frieten of brood en a volonté. Kinderen tot 12 jaar halve prijs.
  (Folder)

   

  1992 – Zondag 6 september : Fietszoektocht van Sint-Cecilia
  “Dwars door Leest en aanpalende straten”, afstand 20 km. Met mooie prijzen en nadien een gezellige koffietafel. Deelname : 100 frank. (Brief aan de leden van 15/8)

   

  1992 – 12 september – Het Laatste Nieuws : KLOOSTER LELIENDAAL GEEFT GEHEIMEN PRIJS.
  De archeologische vereniging Oud-Mechelen startte vorig jaar met de opgravingen van het oude klooster van Leliëndaal, langs de Zennedijk in Hombeek.(Noot : op de grens met Leest)
  Na één jaar opgravingswerk heeft het voormalige Leliëndaalklooster al een groot deel van zijn geheimen prijs gegeven.
  De rijkdom van het klooster is het afgelopen jaar duidelijk geworden. De vereniging heeft zo maar liefst 58 paar middeleeuwse schoenen teruggevonden met gotisch opschrift. Daarnaast waren er ook nog een groot aantal gespen en meshelften. Al deze voorwerpen zijn behandeld voor verdere bewaring.

  Het klooster van Leliëndaal werd in Hombeek gesticht in 1233 en was gedurende meer dan 300 jaar een invloedrijk centrum rond Hombeek.
  Rond 1580 werd het klooster volledig platgebrand om te vermijden dat de Spanjaarden het verlaten complex als belegeringsstelling zouden kunnen gebruiken.
  Vorig jaar startte de archeologische vereniging Oud-Mechelen met de opgravingen van de grondvesten. Daarvoor werd met de machine zo’n 50 cm van de bodem weggenomen.
  Een gedeelte van het klooster ligt onder de Zennedijk. Die werd aan het einde van vorige eeuw (1896) opgeworpen bij de saneringswerken. Toch blijft het belangrijkste gedeelte van het complex, zo’n 3,5 ha, nog vrij voor de opgravingen. Meer dan waarschijnlijk zullen de funderingen van de kerk nog opgegraven kunnen worden. Daar zal wellicht volgend jaar mee gestart worden.
  Naast de ongeveer 12.000 scherven, de potten en de munten die werden opgegraven, stootte de vereniging ook nog op een uitzonderlijke vondst van 58 middeleeuwse schoenen. De zijkanten zijn beschreven met devote teksten in gotisch opschrift.
  Men vermoedt dat men hier op een schoenmakerij ofwel op een grote afvalgracht is gestoten. Tussen de leren voorwerpen bevinden zich ook tinnen mantelgespen, veters en messenschedes. Al deze voorwerpen werden nog voor de winter opgegraven en werden tijdens de koude maanden geconserveerd door een laborant, lid van de vereniging.
  Ook een deel van de scherven werd opnieuw aan elkaar gelijmd en voor verdere bewaring behandeld.
  Tot vandaag werden een 15-tal potten, voornamelijk uit Siegburg, geplakt.
  De vereniging verwacht in een latere fase interessant materiaal op te graven. Uit de latere periode van het klooster zullen immers meer gebruiksvoorwerpen gehaald worden. Aan de hand daarvan zal men wellicht de vroegere handel reconstrueren. Veel transacties vonden immers plaats met handelaars uit Duitsland, veelal van hieruit vervoerd.
  Na een winterstop werd in april jl. met de opgravingswerken gestart. Zo’n tien mensen zijn nu elk weekend aan het werk, op zoek naar oude muren.
  De uiteindelijke bedoeling van de vereniging is een boek te kunnen samenstellen over de geschiedenis van het klooster van Leliëndaal aan de hand van wat er nog aan restanten gevonden werd. Daarvoor hebben zij een sponsor gevonden die de opgravingen begeleidt. Dergelijke werken kosten de vereniging immers meer dan 100.000 frank per jaar aan graafmachines, conserveringswerken, enz.
  Het archeologisch onderzoek te Leliëndaal zal wellicht nog een negental jaren duren. Jammer genoeg moet alles nadien terug dicht gedaan worden.
     Leo De Nijn.

   

  Foto’s :
  -De leerlingen van de muziekschool van St.-Cecilia in Bobbejaanland.
  -Aanschuiven bij de ingang van een pretpark onder het toeziend oog van Jan De Decker, Linda Moons, Christel De Maeyer en Yves De Wit.
  -Ilse Peeters verzamelt haar groepje na het uitstappen van de autocar.
  -Nog een groepsfoto vooraleer de terugreis aan te vatten.
  (Foto’s : familie Lauwens-Piessens)
  -Jan Willems bij een deel van de fundering van het oude klooster van Leliëndaal. (Foto : HLN)

     06-09-2014 om 11:22 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (3 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  05-09-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Op het Gewestelijk Ponytornooi
  in de modderige weiden van Leest,
  daagden maar liefst 440 ponyrijders
  op. (foto : Nieuwsblad)

   

   

   

   

   1992 – 30 augustus – 440 PONY’s ZONKEN WEG IN MODDER 

  Regen is grote spelbreker bij eerste gewestelijk ponytornooi op Kleine Heide.
  Ondanks alle degelijke voorbereidingen gedurende een ganse week door de Landelijke Ruiterij Vereniging Sint-Niklaas uit Leest, werd het eerste gewestelijk ponytornooi een triestige bedoening, uitsluitend en alleen door het regenweer.
  Nochtans verschenen alle 440 deelnemertjes zondagmorgen aan de start op de terreinen aan de Kleine Heide in Leest.
  Op enkele hectaren weide werd een groots pony-spektakel opgezet.
  Daarvoor kon de L.R.V. Leest een beroep doen op zo’n 60 medewerkers.
  De plaatselijke L.R.V.-voorzitter Walter De Prins toonde zich uitermate opgetogen over de voorbereidingen die haast een ganse week in beslag namen.
  De L.R.V. afdeling Leest telt zo’n 46 rijdende leden en werd heropgestart in 1977.
  “Momenteel behoren we tot de grotere L.R.V.afdelingen. In het gewest Mechelen zijn er momenteel 6. Als ponyclub zijn we de enige in het gewest”.

  Sterke groep
  Anja Liers, persverantwoordelijke van de ponyclub voegt er aan toe : “Wij tellen 16 ruitertjes, wat niet zoveel is. We hebben goede ruiters bij de groepsdressuur. We beschikken over twee achttallen (dwz een groep van 8 ponyrijders) in de klasse Beginnelingen. Onze ene groep is reeds tweemaal eerste geëindigd in gewestelijke tornooien en zal dus allicht overgaan naar de klasse Licht”.
  Daarnaast zijn er ook in de individuele dressuur enkele goede ruiters, waaronder de broer van Anja, Stijn Liers.
  Voor de L.R.V. ponyclub uit Leest was zondag 30 augustus een memorabele dag.
  “Het is de eerste maal in 20 jaar dat we een dergelijk gewestelijk ponytornooi kunnen inrichten, met dressuur, springen, voltige en groepsdressuur, naast ponyspelen”.
  Aan dit tornooi namen liefst 23 L.R.V.-ponyclubs uit de ganse provincie Antwerpen deel.
  ”Om aan het nationale tornooi einde september te mogen deelnemen, moet men hier wel aanwezig zijn en goede punten behalen”, bevestigde Anja Liers, zelf een gewezen ponyruiter.
  Toch was het een beetje zielig om de jongere ruiters –allen tussen 8 en 15 jaar- met hun ponypaarden over het drassige en modderige parcours te zien rijden.
  Parcourcommandant Erik Laveren bevestigt het : “Als je in ’t midden van de terreinen gaat staan en wegzakt in de modder tot aan je knieën, weet je wat het betekent om hier nu te moeten rijden”.
  Toch lieten de moedige ruitertjes het niet aan hun hart komen en trotseerden met hun pony’s en hun verzorgde ruiteruitrusting de regen.

  Op vrijdag 4 september organiseren de Young Riders van L.R.V. Leest een Galop-TD in de feesttent aan de Kleine Heide.
  En op zondag 6 september volgt vanaf 9 uur het Gewestelijk Ruitertornooi met 500 paarden. – BCP.
  (Het Nieuwsblad 31/8)

   

   

  05-09-2014 om 09:34 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  1992 – 10 juli – Het Laatste Nieuws : 

             Steven Solie (16) is nu al meer dan week spoorloos.
  Steven Solie, een 16-jarige jongen uit de Verschuerenlaan 8, in Leest, is nu al meer dan een week spoorloos. Sinds vorige week donderdag hebben zijn ouders van de knaap geen teken van leven meer gehoord.
  Wat is er met Steven gebeurd ? De jongen had thuis een bolwassing gekregen, vertrok meteen in een drieste bui en men heeft Steven niet meer gezien. De onrust neemt met de dag toe.
  Jan en Sonja Solie, de ouders van de verdwenen Steven zijn er kapot van.
  Ze roepen de knaap op om met hen snel weer de draad op te nemen.
  “Hij zal hier met open armen ontvangen worden”, vertellen zijn ongeruste ouders.
  “We gaan hem ook de CD-speler die we hem hadden beloofd als hij een goed schoolrapport zou halen, bezorgen. En hij mag van ons ook 14 dagen met vakantie naar Spanje. Ook dat hadden we al langer met hem afgesproken”, zegt moeder Solie. 

  Flinke bolwassing..!
  Wat is er eigenlijk vorige week gebeurd met Steven Solie ?
  Toen Steven wat mispeuterde heeft hij van zijn ouders een flinke bolwassing gekregen.
  “Nu moet je enkele dagen binnen blijven”, zo luidde de straf die Steven kreeg opgelegd. De knaap heeft dat duidelijk op zijn krachten genomen, want Steven maakte van een boodschappenritje van zijn moeder gebruik om de woning uit te lopen.
  Dat gebeurde precies vorige week donderdag, in de namiddag omstreeks 14.30 u.
  Dat het menens was voor Steven kan blijken uit het feit dat hij wat kleren en ook wat kleingeld heeft mee genomen.
  Waar Steven naar toe is ? Jan en Sonja Solie achten het niet helemaal uitgesloten dat Steven misschien bij vrienden aan onze kust verblijft. Maar ze hebben er geen flauw idee van waar dat aan onze 60 km lange kuststrook wel zou kunnen zijn. De ouders staken her en der hun licht al eens op, maar tot vandaag lopen alle sporen naar Steven dood. 

  Weg met vriendin ?
  Ook acht men de kans reëel dat Steven er wel eens vandoor zou kunnen zijn in het gezelschap van een vriendinnetje of enkele schoolkameraden van hem uit het Cardijninstituut in Mechelen.
  Vrienden die de ouders Solie een helpende hand toesteken bij de zoektocht naar Steven kwamen er achter dat Steven af en toe met een meisje op herbergbezoek kwam in de Mechelse Lange Heirgracht.
  Dat onderzoekje leidde tot de vaststelling dat ook dat cafévriendinnetje omstreeks die tijd thuis weg is. Houdt het wat verband met de verdwijning van Steven Solie ?
  Informatie omtrent de verdwijning van Steven kan telefonisch doorgegeven worden op het telefoonnummer 015/29.00.14.
     L.D.N./P.J.W. 

  Op 13 juli publiceerde dezelfde krant : 

  Steven (16) weer thuis.
  Steven Solie, de jongen uit de Verschuerenlaan 8 in Leest, die meer dan een week spoorloos was, is terug thuis.
  De knaap was er in een drieste bui vandoor gegaan nadat hij van zijn ouders een flinke bolwassing had gekregen. Toen dat gebeurde mocht hij van zijn ouders enkele dagen niet buiten. Maar als zijn ouders boodschappen waren gaan doen, glipte Steven het huis uit met enkele kleren en wat kleingeld.
  Sindsdien hoorden de verontruste ouders van Steven niets meer.
  Het bericht van zijn verdwijning verscheen vorige week in ons blad.
  De jongen is nu tijdens het weekeinde gevonden. Zijn ouders troffen hem bij vrienden aan in Wenduine, aan onze kust. – P.J.W.  

   

  1992 – Van 11 tot 21 juli : Bivak Chiromeisjes
  De meisjes trokken dit jaar naar Bracht (Burg-Reuland).
  De jongens gingen van 21 tot 31 juli naar Warmifontaine (Neufchateau). Beide groepen verdeelden Leest in twee en hielden een omhaling teneinde groenten, aardappelen en andere winkelwaren te verkrijgen.

   

  1992 – 16 juli : Gewond bij aanrijding
  Chantal Ducat (46), Grote Bollostraat in Tremelo, werd aangereden op de Juniorslaan. De hulpdiensten brachten het slachtoffer voor verzorging over naar het St.Jozefziekenhuis.
  (HLN, 16/7)

   

  1992 – Zondag 26 juli : 4de Wisselbekertocht “Zennetochten”.
  De wandelclub “De Slak” organiseerde voor de vierde maal de wisselbeker “Zennetochten”. Tussen 8 en 15 uur konden de deelnemers vertrekken voor een wandeling van 7, 12, 20 of 30 km. De korte afstand was toegankelijk voor kinderwagens. Er waren trofeeën voorzien voor scholen, verenigingen, groepen en families vanaf 20 deelnemers. Alle tochten vertrokken en kwamen aan in het Sportcentrum.
  Deelnameprijs : 30 frank voor een clubstempel en een aandenken en 50 frank voor een clubstempel, een aandenken en een zelfklever. (HLN, 24/7)

   

  1992 – Zaterdag 8 en zondag 9 augustus : Oogstfeest Landelijke Gilde en K.V.L.V 

                                                                   Programma :

  Zaterdag :
  - om 20.00 uur boomke wies op het bedrijf van Leo Verbruggen (2 kippen pver tafel).

  Zondag :
  Op het bedrijf van Leo Verbruggen :
  -11.00 u eucharistieviering opgeluisterd door het zangkoor Soli Deo Gloria
  -12.00 u doorlopend eetgelegenheid met barbecue.
  -Vanaf 15.00 u : kinderanimatie (vissen), volksdansen door de chiromeisjes en tal van attracties.
  -Rond 18.00 u : optreden van de KLJ-Wimpelgroep uit Reet.
  -19.00 u : uitslag prijsvraag

  -20.00 u : gezellig samenzijn. 

  Op het bedrijf van Frans Van Alsenoy :
  -14.00 u paardenzegening en optreden van LRV-Leest.
  -15.30 u doorlopend prijsvraag tot 18.00 uur.
  -16.30 u kinderanimatie (schattenjacht), pottenbakken, volksdansen door de chiromeisjes.
  -Rond 17.00 u optreden KLJ-Wimpelgroep uit Reet. 

  Doorlopend was er op de twee bedrijven tentoonstelling van nieuw land- en tuinbouwmateriaal. Ook de supertrekker (gekend van trekker-trek) was aanwezig.
  Op zondag was er enkelrichting in de Tiendeschuurstraat. Inrit langs de Winkelstraat/Elleboogstraat.
  (Folder van Landelijke Gilde en KVLV)

   

  1992 – Zondag 30 augustus : Concert van de K.F.St.-Cecilia te Mechelen
  De fanfare uit Leest speelde een concert in de parochiezaal ‘De Brug’ Nekkerspoel 366 te Mechelen. (Omzendbrief van 15/8)

   

  1992 – Donderdag 20 augustus –Het Laatste Nieuws : Jongetje onder auto.
  “Op de Juniorslaan in Leest liep dinsdagavond omstreeks acht uur een jongetje van twee jaar onder een auto. Het knaapje, Bjorn Pauwels, Juniorslaan 80, werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis Gasthuisberg te Leuven gevoerd.”

   

  05-09-2014 om 09:18 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  1992 - 19 juni – LEESTSE VRIENDENKRING SNELT ROEMENEN TER HULP 

  Baisoara wordt van “Mechelse” elektriciteit voorzien.
  Belangeloze en daadwerkelijke inzet is heden ten dage nog mogelijk.
  Dit bewijzen de zes vrienden van “Skapje” : Stan, Karel, André, Pirre, Jan en Eddy.
  Hun doel : het opstarten van een elektrisch net in een Roemeens internaat.
  Onder het peterschap van Technische Scholen Mechelen (TSM) vzw Solidariteit Roemenië, hebben vijf ex-studenten en een ex-leraar, het plan opgevat het internaat van het Roemeense bergdorpje Baisoara van elektriciteit te voorzien tijdens de komende vakantieperiode.
  Naast de inplanting van het elektrisch net zullen de plaatselijke “elektriciens” opgeleid worden in het verdere onderhoud van het net.
  Zelfredzaamheid is het sleutelwoord bij dit initiatief.
   

  Vriendenkring
  Dit project sluit aan bij de vorige socio-technische projecten van TSM in Baisoara, waaronder de inplanting van een elektriciteitsnet in de plaatselijke school, de installatie van een grootkeuken in een gehandicapteninstelling, enz.
  Toch dient hier aangestreept te worden dat het huidige project gegroeid is in de schoot van een Leestse vriendenkring, waarvan de ouderdomsdeken, Jan Casteels, een ex-leraar van TSM was, en bovendien goed vertrouwd is met de plaatselijke toestand in Baisoara. Vorig jaar was hij immers projectbegeleider van de TSM-initiatieven. 

  Steun
  De installatie ter plaatse gaat door van 30 juli tot 7 augustus 1992.
  Maar ondertussen werd heel wat voorbereidend werk verricht : de inventarisatie van het nodige materiaal, het op plan brengen van het net, enz.
  Tevens werd het transport voorzien. Het totale budget werd geraamd op 160.000 frank.
  Om deze uitgaven te dekken worden een reeks initiatieven gepland. 

  Roemeense glaskunst
  Op 26 juni e.k. organiseert Skapje een bal in het chalet van VV Leest.
  Tijdens het bal zal Roemeense glaskunst tentoongesteld worden. Het meest in het oog springende initiatief betreft echter de inzameling van westerse “luxeproducten”, met vooral de nadruk op was- en cosmetica producten. Deze goederen zullen in Roemenië te koop aangeboden worden aan welvarende Roemenen. De opbrengst hiervan zal aangewend worden voor de aankoop van glaskunst, dat op zijn beurt hier in het Mechelse zal verkocht worden. De opbrengst hiervan zal gebruikt worden voor de aankoop van bouwmaterialen.
  Last but not least kan geld gestort worden op rekening...(...) 

  Contact
  Personen, verenigingen of bedrijven, die zich aangesproken voelen door het Roemeense project van de Leestse vriendenkring, kunnen steeds contact opnemen met Jan Casteels, Vinkstraat 50, 2811. (GvA, 19 juni 1992)

  1992 – 21 juni : Eetdag Sportvrienden SP Leest
  In het Chalet van S.K. Leest.
  Op het menu : rode porto (60 ), sherry (60), voorgerechten kaas- (80) of garnaalkroketten (100), lentesoep (50), steak au poivre & friet (350), steak nature & friet (350), steak champignons & friet (350), ½ kip nature – champignons & friet (200), kindermenu tot 12 jaar (halve prijs), nagerechten : dame blanche (75), coupe brésilienne (75), kinderijsje (40).

  Inschrijven kon bij volgende bestuursleden :
  Nuytkens Daniel, Vloeberghen Jozef, De Borger Ivan, De Bont Mariette, Defroy Wivina, Vloeberghen Tinneke, Van Neck Celest, Verhoeven Herman, De Borger Gerard, Verschaeren Malvine, Van Damme Jozef en De Bleser Armand.
  (Info uit het inschrijvingsformulier)

   

  1992 – Zondag 28 juni : K.F. St.-Cecilia gaf een concert te Itegem
  (“T&T” april ’92)

   

  1992 – Dinsdag 30 juni – Het Laatste Nieuws : 

             Ons parochiehuis doet het niet slecht na zes maanden
  Na een werking van zes maanden hield de Raad van Bestuur van Ons Parochiehuis een evaluatie met alle medewerkers van het eerste uur. De resultaten zijn heel positief te noemen.
  In samenwerking met drankencentrale Seeldrayers konden alle medewerkers van het eerste uur een Vieux Temps degusteren in het prachtig gerenoveerde parochiecentrum aan de Kouter te Leest.
  De Raad van Bestuur had dit initiatief genomen om alle vrijwilligers kennis te geven van de positieve gang van zaken. Zonder hen zou de werking van het parochiehuis onbestaande zijn.
   

  Multifunctionele zaal
  Het parochiehuis beschikt over een multifunctionele zaal met 200 zitplaatsen. Het podium is uitgerust voor theater- en concertvoorstellingen. Rust Roest, de plaatselijke toneelvereniging bewees dit trouwens enkele weken geleden.
  Verder is er ook een keuken ingericht die een capaciteit heeft van 200 warme maaltijden. Uiteraard is er voldoende en eigentijds sanitair voorzien, een vestiaire en een gezellig vergaderlokaal. 

  Steeds meer boekingen
  In een landelijke gemeente als Leest zijn de investeringen aan het complex geen maat voor niets geweest. Met het drukke verenigingsleven dat er draait, kan men na 6 maanden stellen dat er wekelijks een bezetting van 2,5 dagen is. Gestreefd wordt naar 4 verhuringen per week. In ieder geval ligt de verhuur nu reeds boven de verwachtingen.
  De boekingen gaan in stijgende lijn want wie het centrum eens bezocht heeft, is zich meteen bewust van de mogelijkheden die geboden worden.
  Het is dan ook terecht dat de pakweg 100 werkers en vrijwilligers van het eerste uur uitgenodigd werden om het glas te heffen op het succes van “Ons Parochiehuis” en om mekaar eens te ontmoeten in een ongedwongen, gezellige sfeer.

   

  1992 – Julinummer “T&T” van de K.F.St.-Cecilia : Examens
  “De laatste weken zijn het dubbele dagen geweest voor onze jonge leerling muzikanten. Ze hadden niet alleen examen op school maar daarbovenop nog eens in de muziekschool.

  Hier volgen de resultaten : 

                                                 Notenleer       Instrument
  De Decker Tineke                  91%                 84%
  De Laet Thomas                     72%                 78%
  Lamberts Kathleen                 87%                 86%
  Peters Jan                               93%                 83%
  Peters Lien                             94%                 88%
  Rodet Annelies                       86%                 81%
  Rodet Dries                            84%                 78%
  Verschueren Elke                   80%                 79%
  Verschueren Katrien              60%                 75% 

                                                 Instrument      Zang
  Daelemans Evi                       -                      85%
  De Laet Katrien                      -                      84%
  Gobien Angelique                  70%                 -
  Hendrickx Tom                       -                      80%
  Huyghe Natalie                      -                      86%
  Jaspers Joke                           72%                 -
  Lamberts Veerle                    84%                 -
  Peters Jet                               -                      87%
  Peeters Gunter                       90%                 -
  Peeters Ilse                            86%                 -
  Sintebin Cindy                                                 81%
  Van den Broeck Ann              83%                 -
  Van den Heuvel Roel             75%                 -
  Van Houcke Hans                   89%                 -
  Verbeeck Stefan                     75%                 -
  Vermeeren Wout                   -                      84%
  Walschaers Vanessa              90%                 - 

  In dezelfde periodiek was de nieuwe samenstelling van het bestuur van de fanfare gepubliceerd :
  -Ere-voorzitter (+wijkverantwoordelijke): Vic Verschueren.
  -Voorzitter (+wijkverantwoordelijke) : Kamiel Verschueren.
  -Ondervoorzitter (+fotocopies+stockbeheer+wijkverantwoordelijke) : Pol Huybrechts.
  -Secretaris : Johan Vandeputte.
  -Hulpsecretaris Redactie T&T : Ilse Peeters.
  -Penningmeester : Yves De Wit.
  -Feestleider : Jef Lauwers.
  -Verantwoordelijke instrumenten (+wijkverantwoordelijke) : Emiel Verschueren.
  -Verantwoordelijke Muziekschool/Jeugd : Roland Van Welden.
  -Dirigent : Frans Violet.
  -Hulpdirigent – Leraar : Johan De Win.
  -Bibliotheek – Leraar : Eddy Van Asch.
  -Leraar : Tim Van Medegael.
  -Onderhoud zaal+wijkverantwoordelijke : Marcel Van Loo.
  -Onderhoud zaal+wijkverantwoordelijke : Rik Peeters.
  -Onderhoud materiaal+wijkverantwoordelijke : Jan Moons.
  -Verantwoordelijke keuken+wijkverantwoordelijke : Rik Lauwens.
  -Wijkverantwoordelijke : Bert De Borger.   

  05-09-2014 om 08:38 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  03-09-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  1992 – 30 mei – Het Laatste Nieuws : EINDELIJK LEESTSESTEENWEG (Foto onderaan)
  Omleiding kan in aanvangsfase voor chaos zorgen, werken zullen bijna een jaar duren.
  “Meer dan tien jaar lang zijn er plannen over gemaakt. Nu maandag 1 juni is het zover en starten de werken aan de Leestsesteenweg en omgeving. Het doorgaand verkeer zal een jaar lang uit de Leestsesteenweg worden omgeleid.
  Aquafin is de bouwheer van deze werken die totaal 84,4 miljoen fr. zullen kosten.
  Vanaf maandag zullen de automobilisten die nu de Leestsesteenweg volop gebruiken als sluikweg tussen Willebroek en Mechelen, om op die manier de verkeershinder op de Gentsesteenweg te ontlopen, een andere route moeten gaan uitzoeken. 

  186 werkdagen.
  De werken worden uitgevoerd door een Desselse firma. De uitvoeringstermijn is vastgesteld op 186 werkdagen en het werk is onververdeeld in vier fasen.
  De Leestsesteenweg zal voorzien worden van een rijweg in beton van 5,50 m breedte, met langs de ene zijde een voetpad en een dubbel fietspad en langs de andere zijde een voetpad en een parkeerstrook, die op regelmatige afstanden wordt onderbroken met beplantingsstroken.
  De Bleukenstraat krijgt een rijweg in grijze, 3,50 m brede betonstraatstenen, aan beide zijden afgeboord met een greppel en een voetpad langs de kant van de woningen.
  De Pennemeesterstraat wordt voorzien van een rijweg in grijze betonstraatstenen met een breedte van 4 m en een voetpad langs de kant van de woningen.
  In de Warandestraat bdraagt de rijwegbreedte 3,50 m en wordt eveneens in grijze betonstraatstenen uitgevoerd.
  Gezien het zeer plaatselijke karakter van deze straat zijn hier geen voetpaden voorzien.
  Het resterende gedeelte van de Oude Leestsebaan is voorzien van hetzelfde wegprofiel zoals in het eerste gedeelte dat recent werd aangelegd.
  (...)”

   

  1992 – Zondag 31 mei : Concert K.F.St.-Cecilia Tivoli
  (“T&T” april ’92)

   
  1992 – 10 juni : Schoolfeest Vrije Kleuter- en Basisschool
  De kleuters van het 1e, 2de en 3e leerjaar brachten ‘De Wind en de cijfertjes’.
  Het 4de, 5de en 6e leerjaar bracht ‘Europa 1992’.
  Het feest vond plaats in de sporthal van Leest. (Folder)

  Op de achterkant van deze folder stonden de namen van de leerkrachten gepubliceerd :

  Leerkrachten Kleuterschool
  1ste kleuterklas : Gerda Rodet–Van Hoof, Elza Hallemans–Vansant. Interimaris : Griet Van Eetvelt.
  2de kleuterklas : Amanda Van Opstal-Verbergt.
  3de kleuterklas : Francine Franckx-Miroux.

  Leerkrachten Lagere school
  1ste leerjaar : Agnes Feskens-De Smedt.
  2de leerjaar : Mia Van Sweevelt-De Wit.
  3de leerjaar : Elvire Soors-Claes.
  4de leerjaar : Monique Van den Sande.
  5de leerjaar : Elza Swevers-Deketelaere.
  6de leerjaar : Marc Vermeeren.

  Bijzondere leermeester lichamelijke opvoeding : Herman Van der Aerschot.
  Schoolhoofd : Aloïs Hendrickx.

   

  1992 – 6, 7 en 8 juni : Speciaal Pinksterweekend.
  “In Taverne ‘Den Rooselaer’, Dorpsplein 24 Leest.
  Pinkstermenu a 790,-fr. (zaterdag, zondag en maandag) :
  -Fritto Misto
  -Sorbet
  -Tong met Madeirasaus of verse zeetong.
  -Aardbeien – verfrissing.
  Pinkstermaandag open !! Ruime parking.
  Achteraan is een open terras.”
  (Folder onderaan)

   

  Foto’s :
  -Al tien jaar werden er plannen gemaakt, eindelijk zal de Leestsesteenweg een hoognodige opknapbeurt krijgen. (Foto : HLN)
  -De folder van het ‘Speciaal Pinksterweek-end’ van taverne ‘Den Rooselaer’.

   

   

  03-09-2014 om 12:35 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  01-09-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Gust Emmeregs, in het oog
  van de mediastorm, was ook
  de bezieler van de Leestse Volksfeesten.

   

   

   

  1992 – Zaterdag 9 mei : Chiro Papierslag
  Vanaf 9 uur haalde de Chiro met “mobiele voertuigen” alle overtollige of niet bruikbare papier op. Een tweede papierslag vond dat jaar nog plaats op 12 september en een derde op 19 december.

   

  1992 – Zondag 10 mei : Eerste Communie.
  (PB, 16/1)

   

  1992 – Zaterdag 16 mei : Opening “Bakkerij” Wilmar
  Dorpstraat 18 Leest. (folder)

   

  1992 – 22 mei – Gazet van Antwerpen :

  Emmeregs : ‘continuïteit moet blijven, honderden mensen wachten op sociale woning’.
  “Gust Emmeregs, CVP-raadslid uit Leest, die zopas in zijn mandaat van afgevaardigde-bestuurder van de sociale bouwmaatschappij De Mechelse Goedkope Woning is bevestigd, zegt dat er geen enkele onregelmatigheid is gebeurd, noch gemanipuleerd met de statuten van de MGW, zoals door ‘weggefloten’ Wim Jorissen woensdag aan de pers is meegedeeld.
  Zoals bekend voorzag het bestuursakkoord CVP-SP dat binnen de CVP, na drie jaar bestuurstermijn, zou moeten gewisseld worden voor het mandaat van afgevaardigde-bestuurder van de MGW. Gust Emmeregs zou zijn stoel moeten vrijmaken voor zijn partijgenoot Wim Jorissen. Maar Gust is, dankzij de onthoudende stemmen van de SP-ers tijdens de algemene vergadering, in zijn functie bekrachtigd geworden.
  Waarom Emmeregs niet wil opstappen ? ‘Ik ben geen jurist , wel een realist’, antwoordt Emmeregs. ‘Daar is binnen mijn partij nooit een geheim van gemaakt. Als men mijn mandaat afneemt binnen de MGW, dan sta ik erop dat men mij een evenwaardig mandaat zou teruggeven. Dat heeft dus niets te maken met onderschreven akkoorden. Mag ik in dat verband immers verwijzen naar een eveneens onderschreven bestuursakkoord CVP-SP en het daaraan gekoppeld beleidsdocument aangaande de begroting 1990. Na lang overleg kwam men tot een concensus. Ik heb toen mijn verantwoordelijkheid genomen’.
  ‘En als je dan vaststeld dat dit in de raad komt en je stemt tegen die compromis-begroting, dat kan niet. En de personen die een fundamentele stelling verloochenen, die gaan nu wijzen op het feit dat schriftelijke overeenkomsten niet gerespecteerd worden ? Dat kan ik niet ernstig nemen !’ zo vindt Gust Emmeregs. ‘Bovendien’, zegt hij, ‘heeft de CVP-Mechelen mij eind 1988 vorgesteld om het mandaat van beheerder MGW te aanvaarden, mits de uitdrukkelijke belofte –en dit na een schorsing van de bestuursvergadering- dat voor het verstrijken van mijn mandaat men voor mij een evenwaardig mandaat zou hebben. Dat kan niemand ontkennen. De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat voorzitter van de Vlaamse Executieve, Luc Van den Brande, zich de laatste maanden bijzonder heeft ingespannen om die belofte in te lossen. Dit is spijtig op onbegrip gestoten van bepaalde individuen. Ook wil ik nog benadrukken dat ik in de heraanstelling van mijn functie als afgevaardigd-beheerder geen persoonlijk belang, noch prestige nastreef. Los van alles vind ik dat de continuïteit van bestuur moet worden verder gezet. Er is in Mechelen een schrijnende woningnood. Onze maatschappij heeft 3.000 huurwoningen. Er wachten nog honderden mensen op een sociale woning. Laat er ons niet over praten, maar effectief wat aan doen’.
  Jorissen zwaait met het feit dat hij de volmacht van afwezig MGW-lid Kindermans niet heeft mogen gebruiken.
  Gust Emmeregs : ‘Toen Jorissen daar mee uitpakte, heeft een lid van de Raad van Bestuur hem de vraag gesteld of hij het wettelijk verantwoord zou vinden dat hij voor de volgende Raad van Bestuur andere volmachten zou ronselen, zodanig dat hij alles zelf zou kunnen beslissen. Daarop antwoordde Jorissen zelfs bevestigend ! Daar heb ik mijn bedenkingen bij !’

  Emmeregs zegt ook dat het niet de eerste keer is dat er vervangingen van leden van de Raad van Bestuur worden gestemd : ‘In 1989 is Jos Tournaye (CVP) aangesteld ter vervanging van Leon Van Peborgh (PVV). Waarom ? Omdat er een politieke meerderheid voor was. Van Peborgh heeft daar destijds geen enkel probleem over gemaakt. Dat is nu eenmaal politiek. Zoals ik zeg, ik ben daar realist in,’ aldus Emmeregs.
  Over de mogelijke ontzetting uit de partij van de CVP-Mechelen wou Emmeregs liefst zo weinig mogelijk commentaar. De burgemeester, twee schepenen en Emmeregs (MGW), die dit ‘zwaard’ boven het hoofd hangt, hebben bij de nationale instanties van de CVP-Brussel al beroep aangetekend tegen hun schorsing door het partijbureau Mechelen. Normaal moet het Partijbestuur Mechelen de schorsing nog bekrachtigen. Dat hebben ze dus niet afgewacht.
  Emmeregs tot slot : ‘De twaalf mensen van de CVP die zijn gesanctioneerd door het partijbureau, vertegenwoordigen 70% van de stemmen die de kiezer de CVP in Mechelen heeft gegeven. Een goed contact met de burger is belangrijk voor de geloofwaardigheid van de kiezer. Wie dat niet inziet heeft het mis. Neem dat van mij aan !’ “.
  (Leo De Nijn)  

   

  1992 – 28, 29, 30 Mei : 22ste Leestse Volksfeesten

  Programma :
  O.H.H. 28 mei : Eucharistieviering met als celebrant E.P. De Brabandere en muzikaal opgeluisterd door de Koninklijke Fanfare St.-Cecilia uit Leest o.l.v. Frans Violet en het zangkoor Soli Deo Gloria uit Leest o.l.v. Jan De Decker.
  Lector : Aloïs Hendrickx.
  Nadien officiële opening door burgemeester Jos Vanroy.
  ’s Avonds stonden The Radio’s op het programma met ervoor en nadien de Roadshow van Radio Reflex.
  Op zaterdag 30 mei was er een “Veel om te zien” showavond met Helmut Lotti, Petra, Bart Kaëll, Bingo, Luc Steeno, Isabelle A. en Wendy Van Wanten. Elke artiest bracht een show van minimum 30 minuten met de Dennis Sweet Band.
  Verdeeld over vier kaartavonden liep een kaartkampioenschap, opgesmukt met een prijzenpot van een half miljoen frank.
  Kaarten voor The Radios en Reflex kostten 330 frank (vvk) en 400 frank (kassa).
  Voor “Veel om te zien” betaalde men 350 fr. in voorverkoop en 450 fr. aan de kassa. 

  De Leestse Volksfeesten werden voor het eerst, op bescheiden basis, georganiseerd in 1970.
  Ook deze 22de editie was ten bate van de voetbalvereniging V.V. Leest maar in feite waren de Volksfeesten er eerst : V.V. Leest zag pas het levenslicht in 1973.
  In Gazet van Antwerpen (6/5/92) sprak Gust Emmeregs nog met vertedering over de vroegere pioniersperiode : “Je kent die bals van toendertijd wel : een orkest contacteren voor 6.000 frank, nog een zaal huren voor 1.000 frank en je was gestart. En kwam er dan een paar honderd man op af dan zat je goed. Bij onze eerste Volksfeesten hadden we Marva gevraagd. Dat kostte ons toen 45.000 frank, we moesten nog een tent huren enz. Enfin, de laatste dagen voor de feesten dachten we meer aan een faillissement dan wat anders...Maar we hadden 600 aanwezigen en het spel zat voorgoed op de wagen. Nu halen de Leestse Volksfeesten om en bij de 6.000 bezoekers en betekenen ze een promotie voor de gemeente, de voetbalvereniging, de Sporthal en de Omnihal…”

   

  01-09-2014 om 15:18 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  1992 – 6 mei – Gazet van Antwerpen : CVP SCHORST 12 MANDATARISSEN
  Burgemeester Vanroy, twee schepenen en zaakvoerder MGW niet langer spreekbuis van CVP-Mechelen.
  De politieke bom binnen de CVP-Mechelen, die al een tijdje aan het tikken was, is nu tot een explosie gekomen. Het Dagelijks Bestuur van de CVP-Mechelen acht 12 mandatarissen niet langer leden van de partij. Daaronder bevinden zich de burgemeester, twee schepenen en de zaakvoerder van de Mechelse Goedkope Woningen. Aanleiding tot deze vrij zware sancties die tegen “de twaalf” is genomen is het niet nakomen van de in het bestuursakkoord voorziene schepenwissel Fons Vanstappen-Frank Nobels. De herrie daarrond duurt al enkele maanden.
  Als reden om de wissel tussen schepen Vanstappen en fractieleider Frank Nobels niet te laten doorgaan had burgemeester Vanroy gesteld dat “er eerst een oplossing moet gevonden worden voor raadslid GUST EMMEREGS uit LEEST. Die moet op woensdag 19 mei in de bouwmaatschappij Mechelse Goedkope Woning zijn mandaat van afgevardigd beheerder afstaan aan Wim Jorissen.” 

  Woordbreuk gepleegd
  Een schepen is voor zes jaar verkozen en ik blijf bijgevolg op mijn stoel zitten tot einde van mijn mandaat, zegt Fons Vanstappen. Die krijgt men alvast niet uit zijn schepenzetel voor het einde van deze legislatuur. Vanstappen had tot 1 mei jl. de tijd om zijn mandaat af te staan aan de jongere collega Frank Nobels. Dat is dus niet gebeurd en daarover heeft het Dagelijks Bestuur van de CVP-Mechelen zich maandagavond urenlang gebogen.
  In een persmededeling zegt het Dagelijks Bestuur te betreuren dat de burgemeester, samen met enkele andere mandatarissen, geen gevolg gaven aan de herhaalde oproepen om zich aan te sluiten bij de besluiten genomen door de verschillende CVP-partijinstanties. Het CVP-bestuur betreurt verder dat Vanroy, schepen Clarijs-Pauwels, schepen Vanstappen vroeger gemaakte akkoorden terug op de helling willen zetten en zelfs weigeren om de schriftelijke akkoorden, waaronder zij hun handtekening plaatsten, uit te voeren.
  Het CVP-bestuur wenst zeer duidelijk te stellen dat diegenen die manifest woordbreuk plegen niet thuishoren in de Christelijke Volkspartij.
  Reeds voor de gemeenteraadsverkiezingen heeft de CVP-afdeling van Mechelen geopteerd voor een vernieuwd beleid. Dit kwam tot uiting bij de lijstvorming waar er een kopploeg werd naar voor geschoven in de plaats van een kopman.
  Volgens 80% van de CVP-afdeling was het immers noodzakelijk om naast de ervaring van de vroegere burgemeester een duidelijke vernieuwing te brengen. Voor de tweede tot en met de vijfde plaats werden Patrick Backx, Leo Stevens, Frank Nobels en Lieve Keuleers op de lijst geplaatst.

  Toen na de verkiezingen de CVP opnieuw bestuursverantwoordelijkheid kreeg kwam er een consensus tot stand die leidde tot een geschreven akkoord dat door alle betrokkenen werd ondertekend. Dit akkoord hield in dat Fons Vanstappen en Lea Clarijs-Pauwels schepenen zouden worden doch dat zij er zich toe verbonden op vraag van het partijbestuur respectievelijk in 1992 en 1993 ontslag te nemen ten voordele van Nobels en Keuleers. Ook werd afgesproken dat Emmeregs in mei 1992 zou opgevolgd worden door Wim Jorissen in de MGW.
  Dit akkoord, zegt de CVP-Mechelen, werd unaniem bekrachtigd door het bestuur van de CVP-afdeling Mechelen waarvan de betrokkenen allen deel uitmaken.
  Vanroy liet onlangs dan schriftelijk aan het partijbestuur weten dat EMMEREGS zaakvoerder van de MGW blijft en de schepenwissel voor onbepaalde tijd zou worden uitgesteld.
  Het CVP-Bureau heeft tijdens de vergadering van maandagavond jl. nu vastgesteld dat 12 leden van de partij geen gevolg hebben gegeven aan de oproep om zich voor 1 mei jl. aan te sluiten bij de beslissingen van het partijbestuur Mechelen.
  Dat zijn met name, na de burgemeester en de twee schepenen en de MGW-zaakvoerder, de gemeenteraadsleden Germaine Peeters, Jos Van Aken, LOUIS VLOEBERGH en Herbert Crol en de OCMW-raadsleden Theo De Wit, Annie Vanstappen, Guido Vandeneede en Herwig De Lannoy.
  Omdat Vanroy, Vanstappen, EMMEREGS en Clarijs manifest hun handtekening over de afgesproken wissels hebben verloochend, waarbij men zich de vraag kan stellen welke waarde de handtekening heeft van de burgemeester en van andere mandatarissen, heeft het CVP-bureau beslist om aan het eerstvolgende partijbestuur voor te stellen deze mandatarissen uit de partij te stoten.
  Gelet op “sommige” positieve signalen tot verzoening zal aan de overige dissidente mandatarissen gevraagd worden om voor 1 juni a.s. hun engagementsverklaring te hernieuwen, ondermeer door het onderschijven van de beslissingen van het partijbestuur Mechelen omtrent de wissels. Geven zij geen gevolg hieraan dan zal ook tegen hen de procedure tot uitsluiting gestart worden in het partijbestuur van juni a.s.
  Belangrijk is ook dat Vanroy en Vanstappen worden aangemaand om hun achterstallige bijdragen aan de partij (samen zo’n 100.000 frank) te voldoen.
  Tot slot zegt de CVP dat ze de afspraken met de coalitiepartner, de SP, zal nakomen omdat men het bestuur van de stad niet op de helling wil zetten.
     Leo De Nijn. 

  Iedereen moet kleur gaan bekennen
  Ondanks deze zware heibel binnen de CVP wordt gezegd dat het bestuur van de stad niet in gevaar zal komen. Er zal niet onverdeeld gestemd worden in de raad. Kritiek punt wordt wellicht de vervanging die er aankomt op woensdag 19 mei. Dag waarop raadslid Wim Jorissen (CVP) het zaakvoerderschap van Gust EMMEREGS in de MGW zal overnemen. Daarover moet er niet gestemd worden binnen de gemeenteraad, omdat dit automatisch zal gebeuren binnen de algemene vergadering van de MGW.
  Algemeen wordt verwacht dat Vanroy een of ander manoeuver zal uithalen om dat mandaat van Jorissen te laten intrekken en dan wordt het uitkijken hoe het stemgedrag zal zijn van coalitiepartner de SP.
  Vraag is dan ook of het beleid van de stad op de helling wordt gezet en of er weer naar een wisselmeerderheid zal dienen gegrepen zoals ten tijde van oud-minister Jef Raemaekers, tijdens de vorige legislatuur ?
  De bom is al ontploft binnen de CVP, maar er blijft de komende weken nog wel wat dynamiet in de Mechelse politieke lucht hangen. –L.D.N. 
   

  De dag nadien schreef dezelfde krant dat de Mechelse CVP-jongeren volledig de houding van het CVP-partijbureau onderschreven en dat ze de uitsluiting uit de partij eisten van burgemeester Vanroy, schepenen Fons Vanstappen en Lea Clarijs en zaakvoerder MGW Gust Emmeregs die volgens hen op een schandalige wijze hun woord braken en hun handtekening verloochenden.
  In dezelfde krant kreeg ook de burgemeester een forum. Volgens hem werd de stad bestuurd door de verkozenen en niet door de partij...

  En Het Laatste Nieuws van 7 mei : “De Dijlestad trilt na van de politieke bom die men gisteren kreeg te verwerken en waarbij de CVP-Mechelen dreigt uiteen te spatten…”
  En daarin stond ook het standpunt van de CVP-jongeren : “De houding van Vanroy en zijn schaarse aanhang heeft niets meer te maken met christen-democratie, maar alles met machtswellust. Ze toont aan dat deze politici met een kleine ‘p’ de les van 24 november ’91 niet begrepen hebben. Het nummertje dat zij opvoeren, is immers gefoefel en gesjoemel van de ergste soort, zo vinden de CVP-jongeren…”

  In dezelfde krant van 22 mei reageerde Gust Emmeregs : “Ik ben geen jurist, wel een realist. Als men mijn mandaat afneemt binnen de MGW, dan sta ik erop dat men mij een evenwaardig mandaat zou teruggeven. Dat heeft dus niets te maken met onderschreven akkoorden. Mag ik in dat verband immers verwijzen naar een eveneens onderschreven bestuursakkoord CVP-SP en het daaraan gekoppeld beleidsdocument aangaande de begroting 1990. Na lang overleg kwam men tot een concensus. Ik heb toen mijn verantwoordelijkheid genomen”.
  Emmeregs werd, door de onthoudende stemmen van de SP-ers, tijdens de algemene vergadering van de MGW, in zijn functie bekrachtigd.
  “...bovendien heeft de CVP-Mechelen mij eind 1988 voorgesteld om het mandaat van beheerder MGW te aanvaarden mits de uitdrukkelijke belofte –en dit na een schorsing van de bestuursvergadering- dat voor het verstrijken van mijn mandaat men voor mij een evenwaardig mandaat zou hebben. Dat kan niemand ontkennen. De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat voorzitter van de Vlaamse Executieve, Luc Van den Brande, zich de laatste maanden bijzonder heeft ingespannen om die belofte in te lossen. Dit is spijtig op onbegrip gestoten van bepaalde individuen. Ook wil ik nog benadrukken dat ik in de heraanstelling van mijn functie als afgevaardigd-beheerder geen persoonlijk belang, noch prestige nastreef. (...)”

  Eind mei bekrachtigde het hoogste orgaan binnen de CVP-Mechelen, het Partijbestuur, wat weken voordien het Partijbureau had beslist : uitsluiting uit de partij voor burgemeester Jos Vanroy, voor de schepenen Vanstappen en Clarijs-Pauwels en MGW-beheerder Gust Emmeregs. (HLN 27/5/92) 

  Tijdens een drie uur durend debat in besloten vergadering trok de Mechelse gemeenteraad het mandaat in van Gust Emmeregs als afgevaardigd beheerder bij de sociale bouwmaatschappij De Mechelse Goedkope Woning (MGW)
  (HLN,3/6/92) 

  Het Laatste Nieuws van 18 juni : “...De “Ik-wel-jij-niet”-strategie gaat vrolijk verder binnen het Mechels stadsbestuur. Wie enkele dagen in het buitenland verblijft, weet bij zijn terugkeer niet meer wie er wààr benoemd werd, wie er nog tot welke partij behoort en wie er zijn huik naar de wind hing. Koren op de molen natuurlijk voor de protest-, oppositie- en radicaalstemmers. (...)
  Wat Gust Emmeregs betreft is de situatie –en vooral zijn persoonlijke houding- eerder confuus. Op de partijvergadering las voorzitter Arnout Schotsmans een verklaring van Emmeregs voor waarin deze laatste zegt alle richtlijnen en beslissingen van de partij te zullen volgen. Gezien hieruit een positieve houding bleek, stelde de voorzitter voor om de uitsluitingsprocedure voor Emmeregs uit te stellen. 43 van de 62 aanwezigen stemden voor uitstel. De voorgelezen brief van Emmeregs blijkt dan weer diametraal te staan op de inhoud van een andere verklaring, die hij dezelfde dag ondertekende.
  Hierin verklaarde hij met alle gemeenteraadsleden en OCMW-ers van de Vanroy-clan ontslag te zullen nemen als iemand onder hen uitgestoten werd.
  Wim Jorissen is ondertussen aangesteld als afgevaardigd-bestuurder bij de MGW.
  Tijdens de buitengewone algemene vergadering van die MGW werd Willy Deleus, ter vervanging van Gust Emmeregs, benoemd tot bestuurder.
  (...)
  De getackelde Gust Emmeregs zou nu als soelaas een deeltijdse opdracht krijgen op het kabinet van minister Van den Brande.
  Welke van zijn 2 voornoemde schriftelijke verklaringen nu de “echte” is, blijft echter voorlopig nog onduidelijk. (...)
   

  Op 25 juni blokletterde Het Laatste Nieuws : “Gust blijft bij burgemeester.”
  Emmeregs maakte aan de pers bekend dat hij de groep Vanroy trouw bleef...

   

  Foto’s :
  -Burgervader Jos Vanroy.
  -Wim Jorissen.
  -Links Fons Vanstappen, rechts Frank Nobels.

     01-09-2014 om 14:41 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  1992 – Zondag 19 en maandag 20 april : Eerste editie van het vernieuwd “Posse Leest”.
  Enkele mensen uit middenstandskringen hadden een comité gevormd om de traditionele feestelijkheden rond de paasdagen meer uitstraling mee te geven. Voorzitter Willy De Nies, geflankeerd door gemeenteraadslid Louis Vloebergh en nog enkele andere leden van dat comité hadden in maart reeds een persconferentie gegeven waarin het programma, dat voor het eerst over twee dagen liep, werd voorgesteld. De jongste jaren zetten ook de Leestse verenigingen verscheidene initiatieven op, dat werd door het comité toegejuicht en aangemoedigd maar de bedoeling was het weekeinde nog meer te stofferen en een eigen profiel te geven. Een eerste nieuwigheid : Posse Leest begon dit jaar al om 14 uur met een officiële opening. Daarna organiseerde Vevoc zijn jaarlijkse stratenloop, een manifestaite die voordien in oktober plaatsvond. Om 14.30 uur gaf de K.F.Sint-Cecilia een kioskconcert en nadien volgden optredens van volksdansgroep Korneel. Tussendoor was er een andere nieuwigheid : klokkenwerpen vanaf de toren. Om die reden werd de dorpskom gans de namiddag afgesloten voor alle verkeer.
  Paasmaandag verliep zowat zoals de voorgaande jaren met een jaarmarkt vanaf 9 uur en diverse Leestse verenigingen met hun eigen manifestaties.
  Het secretariaat van het Posse Leest Comité was gevestigd bij Jaak Demeester, Dorpstraat 45, Leest. 

  Programma :

  Zondag :
  14 uur : Officiële opening met start stratenloop.
  14u30 : Optreden Kon.Fanfare St.-Cecilia Leest.
  15u30 en 16u30 : Volksdansgroep Korneel en Vendeliers.
  16 uur : Klokkenwerpen.
  17 uur : Prijsuitreiking stratenloop.

  Maandag :
  -Begankenis H. Corneliu 8-9-10-11 uur.
  -Jaarmarkt 9-17 uur met kermis. (Het comité slaagde erin meer dan 60 standwerkers naar het Posse-gebeuren te halen)
  -Activiteiten door diverse verenigingen en groeperingen.
  -Uitstuif 

  5de Stratenloop van Vevoc

  Afstanden :
  Jongerenloop (-14 j) : 1,5 km.
  Dames en heren : 3, 6 of 9 km.

  Kinderen betaalden 50 fr, volwassenen 100 fr.
  Er was een trofee voorzien voor de winnaar van elke wedstrijd en voor de andere deelnemers was er een prijs in natura en een herinnering evenals een uitslag met tijdsopname. 

  De adverteerders in de jaarmarkt brochure van deze vernieuwde Posse Leest waren :
  -Copy – Service – Repro, Hanswijkstraat 9 Mechelen
  -Mechels Miniatuur Teater Vzw, Handwijkstraat 64 Mechelen
  -’t Stockske, Leestdorp 9 Leest
  -Aqua-Claro NV, Mechelsesteenweg 270 Blaasveld
  -Dierenspeciaalzaak Plons, Molenbeekstraat 1a, Heffen
  -Krantenboetiek Marleen, Gemeentestraat 27 Hombeek
  -Taverne ’t Heike, Hombeek.
  -Mondial Tours De Reys, Kapellebaan 78 Leest
  -Garage R. Hendrickx, Hoge Weg 18 Mechelen
  -Bloemenhandel Goossens, Battelsesteenweg 256 Mechelen
  -Dockx & Co, Gentsesteenweg 161 Mechelen
  -Garage Van Hoof, Dorpstraat 54 Leest
  -Cera, zaakvoerder Mille Peeters, Leest-Dorp 20 Leest
  -Ballenkot, bij den Toine, aanwezig op de kermis.
  -Coiffeur Bij Leoneke, Play Time, Blaasveldstraat 19 Tisselt.
  -Tir Las Vegas, Goossens Frans, aanwezig op de kermis.
  -Service Station Pollet, Robert Holemans, Pastoor de Heuckstraat 10 Leest
  -Couture Nicole, Guldenstraat 13 Mechelen
  -Café bij de Gene, Penneke Dop, Beekstraat 9 Tisselt
  -Francois en Anny De Wit-Van den Eynde, Mechelseweg 219-221 Kapelle-op-den-Bos
  -Autoscooter Van Aken-Hallaert, aanwezig op de kermis
  -Hotel restaurant Gulden Anker, Brusselsesteenweg 2 Mechelen
  -Taverne Keizershof, Grote Markt 28 Mechelen
  -Drukkerij Plasqui, Dorpsstraat 66 Leest
  -Davo Reizen, Mollemans Martin, Vinkstraat 66 Leest
  -Automatenspel Van Aken-Seth, aanwezig op de kermis
  -Gebakkraam Goossens Louis, smoutebollen-frietten-escargots, aanwezig op de kermis
  -Vriendenkring Stedelijke Basisschool Leest, gelegenheidscafé op de speelplaats
  -Café In den Bareel, De Laet-De Meyer, Leest-Dorp 11 Leest
  -Argenta, Tony Dons, Dorpstraat 17 Leest
  -Frituur Branst aan de kerk, bij Hilde & Hans, staan op de jaarmarkt met belegde broodjes
  -Meststoffen De Smet Cyriel, Kleine Heide 23 Leest
  -Robijns Frans, Trieststraat 28 Kapelle-op-den-Bos, uit sympathie
  -Café De Statie, Tisseltbaan 3 Heffen
  -C. Vergauwen, beenhouwer-veehandelaar, Gijsbeekstraat 62 Hombeek
  -Verzekeringskantoor Desmet C.V., ABB
  -Taverne ’t Schoem, Zepstraat 34 Hombeek
  -Bart De Smet, Leestdorp 22/1 Leest
  -Vissersspel Royal Banker, Annie & Guillaume, aanwezig op de kermis
  -De Smet Eddy, Kleine Heide 23 Leest, uit sympathie
  -Garage Ga Ma Ko Bie NV, Battelsesteenweg 314 Mechelen
  -Kippen K. Van Opstal – De Buyser, Mechelseweg 287 Kapelle-op-den-Bos
  -Rita Sport, Rian Shoe BVBA, Hoogstraat 62 Tisselt
  -Taverne ’t Knipke, Juniorslaan 55 Leest
  -Teughels kinderen FV, Miele, Brug Battel Mechelen
  -Rotan Kunstmeubelen De Schuur, Mechelsesteenweg 408 Blaasveld
  -Algemene Laswerken Brugghemans Daniël, Tiendeschuurstraat 3 Leest
  -Garage Cuypers, takeldienst, Steenweg op Blaasveld 86 – 103 Heffen
  -Beenhouwerij Paul, Heffendorp 11 Heffen
  -Verzekeringskantoor Jos Van Aken, Steenweg op Blaasveld 22 Heffen
  -Happyland, Leestsesteenweg 93 Mechelen
  -Gemeentekrediet, agentschap Brusselse Poort, Patrick De Mesmaeker
  -Nuytkens-Van Zaelen, fietsen, Dorpsstraat 55 Leest
  -Kwaliteitsslagerij Fonny, Slachmuylders Alfons, Hombekerkouter 40 Hombeek
  -Zakenkantoor d’Hollander, Wilgenplein 3 Ramsdonk
  -Taverne Het Brughuis, Pastoor de Heuckstraat 13 Leest
  -Pierre De Wit, alumini!um-pvc-ramen-deuren-veranda’s, Molenstraat 14 Leest
  -Binnenhuisdecoratie Wall Decor, Guido en Martine Ooms-Hendrickx, Battelsesteenweg 315 Mechelen
  -Hugo Van Praet, kruidenierswaren, kolen-,mest- en sproeistoffen, Juniorslaan 95 Leest
  -Aveve, Walter Verdoodt, Hombekerkouter 50 Hombeek
  -Taverne The Twins, Pikkeriestraat 34 Hombeek
  -Power-Limits verhuur geluid en licht, Michel Debroey, Vinkstraat 15 Leest
  -Willy Clymans BVBA, stortbeton, brandstoffen, bouwmaterialen, J.De Blockstraat 57 Tisselt
  -Café-feestzaal Silvermoon, bij Juul en Maria, Hoogstraat 50-52 Tisselt
  -Taverne Life Style, bij Vicky, Zepstraat 18 Hombeek
  -Verven-behang-tapijten-vasttapijt-gordijnen-overgordijnen, Pol Piessens, Battelsesteenweg 68 Mechelen
  -Bloemenhoekske Puschkinia, Reyniersstraat 46 Hombeek
  -Auto’s Gits, Schaafstraat Breendonk
  -Familie-sauna Imelda, Leestsesteenweg 117 Mechelen
  -Voeding Bij Julia, Leest-Dorp 13 Leest
  -Kapsalon Viviane, Juniorslaan 5 Leest
  -Frituur Leestdorp Selleslagh, Ploegstraat 27 Willebroek
  -Valo Trak, BVBA Valotrak, import export traktoren, landbouwmachines, Pikkeriestraat 6 Hombeek
  -Aveve, Boerenbond Tisselt, Hoogstraat 85
  -Garage Candries, Molenbeekstraat Heffen
  -Marjet kleding & lingerie, Nick heren & sportkleding, F. Reyniersstraat 42 Hombeek
  -Gemeenteraadslid Vloeberghen Jozef, Ten Moortele 5 Leest, uit sympathie
  -Bloemen-planten-fruit-groenten- rouwkransen-bruidsboeketten Conny, Dorpsstr 65 Leest
  -Fridobel, vers vlees wild – gevogelte, Londerzeelseweg 122 Kapelle-op-den-Bos
  -Salonmeubelen Jacobs, Ten Moortele 6 Leest
  -Patisserie Davy, Fr. Reyniersstraat 44 Hombeek
  -Kindermolen De Smedt – Wijns, aanwezig op de kermis
  -Snacks Spaghetti De Dry Gapers, Molenstraat 1 Leest
  -Bouwmaterialen Lemmens, Steenweg op Blaasveld 97 Heffen
  -Dirk Walravens, Vinkstraat 41 Leest
  -Ivo Casteels, adviseur van RVS, verzekeringen – leningen, Battelsesteenweg 209 Mechelen
  -Foto Van Roy Paul, Hoogstraat 177 Tisselt
  -Huwelijkslijsten J. Van Engelgom & Zoon, Mechelseweg 162-166 Kapelle-op-den-Bos
  -Café Feestzaal Molensteen, bij Rita en Jan, Hoogstraat 38 Tisselt
  -Vranckaert Roger & Eonen, vee- en paardenhandel, Patattenstraat 26 Wolvertem
  -Brood- en Fijn-Banketbakkerij Gobien-Diricx, Juniorslaan 100 Leest
  -Luna Park, Van Dessel Jean, aanwezig op de kermis
  -Verbeeck Dry Foods, Juniorslaan 38 Leest
  -Ludy Machinery, Juniorslaan 51 Leest
  -ASLK-Woonsparen, Wilfried Van Praet, Leest-Dorp 24 Leest
  -BVBA Pauwels, aannemer plafonneerder
  -Café Bij Maryse, Juniorslaan 80 Leest
  -IJzerwaren J. Trentels-Stevens, Maurits Sabbestraat 100 Mechelen
  -Piscaal Elektro groothandel, Battelsesteenweg 451 Mechelen
  -Thiry Paints, verf en decoratiegroothandel, Eikestraat 62 Mechelen
  -Café Supporterslokaal SK Leest, Juniorslaan 84 Leest
  -Kledingzaak Heldens Jaak, Mechelseweg 156 Kapelle-op-den-Bos
  -Café Autobus, bij Fe Van Bulck, Korenmarkt 17 Mechelen
  -Lamont Products NV, Leestsesteenweg 130 Battel
  -Nieuwkuis –wasserij Jean Juliens, Leopoldstraat 9 Zemst
  -Fotojc, Jos Collier, Houtestraat 46 Hombeek
  -Houthandel Hendrickx, Molenstraat 1 Leest
  -Zaal St-Cecilia, Dorpstraat 6 Leest, uit sympathie K. Fanfare St.-Cecilia
  -Meubelen Micko Keukens Van den Bergh NV, Blaasveldstraat 87-101 Tisselt
  -BVBA Francois, brood- en kleingoedbakkerij patisserie, Liersesteenweg 276 Mechelen
  -Taverne Den Rooselaer,Dorpsplein 24 Leest. 

  Gazet van Antwerpen van 21 april : “De voorzitter van het pas opgezette Posse Leest Comité, Willy De Nies en zijn 11 companen, kunnen tevreden zijn. Zij slaagden erin ruim 60 standwerkers naar het Posse-gebeuren te halen. Ook het groot- en kleinvee deed zijn intrede op deze eerste start van wat in de toekomst een totaal-jaarmarkt moet worden.
  Posse Leest is oorspronkelijk gegroeid via een ommegang die er jaarlijks ter ere van de Heilige Cornelius werd gehouden. Jarenlang werd hieraan op tweede paasdag een kermissfeertje gekoppeld. Omdat de activiteiten niet op elkaar waren afgestemd en dit grootste evenement in het Leestse dorp dreigde verloren te gaan, werd een comité in het leven geroepen.
  Willy De Nies : ‘We hebben twee zaken met ons comité willen bereiken. Ten eerste de continuïteit in de traditie; maandagmorgen werd de ommegang gehouden. Ten tweede : het typische jaarmarktgebeuren in al zijn facetten aan te bieden. Ik denk dat we in ons opzet geslaagd zijn, als zijn we nog niet helemaal tevreden. Vooral de maandag moet nog meer jaarmarkt worden met nog meer dieren, standwerkers, het ambachtelijke meer aan bod laten komen en toch het volkse sfeertje trachten te behouden.’

  Zondag vormden de stratenlopers de rode draad van het gebeuren. Omstreeks 14 u. mocht Willy De Nies in het bijzijn van de gemeenteraadsleden van Leest, Hombeek en Heffen met een korte toespraak ‘Posse-Leest’ openen. De K.Fanfare St.-Cecilia nam over waarna de volksdansgroep Korneel en de vendeliers verder de harten van het publiek mochten veroveren.
  Ondertussen draaiden van klein tot groot hun kilometertjes af op het uitgestippelde parcours.
  Kevin Moens was de eerste van de 24 deelnemers bij de jongste leeftijdscategorie.
  Voor de 3 km noteerden we 29 deelnemers en Emanule Loverie als eerste. Voor de 6 km, 25 deelnemers met als eerste finisher Bart Piessens. Tenslotte de 9 km met 80 deelnemers en Freddy Van Winghe als winnaar, afgeklokt op 28’37”. Een nieuwe formule die door haar succes ook de volgende jaren wordt bestendigd.
  Fel geapprecieerd werd het klokkenwerpen. Een grote klok roetste zondagnamiddag van de kerktoren, hierbij haar inhoud met genummerde balletjes verspreidend onder de grijpgrage handen. Met het nummertje kon het publiek nadien een prijsje krijgen.
  Wie de moeite nam om tot het parochiehuis te lopen, kon zich daar op een uurtje tijd doorheen de 12 landen van de EG worstelen. In een overzichtigelijke aaneenschakeling van standen werden alle landen van de EG voorgesteld met basisproducten, voornaamste kenmerken en enkele cijfers over bevolking, oppervlakte, enz. Op een uurtje was daar meer te leren dan tijdens een gans jaar lessen aandrijkskunde. De mindere opkomst van zaterdag werd zondag ruimschoots goedgemaakt, want toen was het aanschuiven van land tot land.
  Ook de chiro liet zich met zijn activiteiten in het Zesde Gebod niet onbetuigd. Naast een kaartwedstrijd organiseerden zij maandagavond een heuse Posse-TD waarop de laatste feestvierders van Posse-Leest mee konden helpen het gratis vat leeg te maken.”

   

  1992 – Mei : Huis-aan-huis folder van ’t Krantje
  Gedurende de maand mei kunt U genieten van de volgende akties :
  -twee strips kopen + 1 gratis.
  -wenskaarten 3 voor 100,-.
  Er is ook een ruime keuze aan kleine geschenkartikelen voor kommuniekanten + wenskaarten.
  -wij brengen uw krant & tijdschriften voor 6h30 in uw bus (vraag inlichtingen)
  -vanaf mei kunt u ook met uw lotto terecht tot zaterdag 13h30 in ’t Krantje, Dorpstraat 24 2811 Leest, 015/209559.” (folder)

   

  1992 – Zondag 3 mei : H. Vormsel en Pl. Communie
  (PB, 16/1)

   

  01-09-2014 om 09:34 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Boven : Guido Hellemans, Ria Verschooten,
  Renild Polfliet, Jan Emmeregs.
  Onder : Marcel Verwerft, Gert Corten, Christel Vinck.   

   

   

  1992 – 4 en 5 april : Rust Roest bracht ‘Obsessie’.
  Een psychologische thriller van Philip Levene. 

  Personages
  Raf Engelen, student in de rechten               Gert Corten
  Frank Engelen, advocaat, zijn vader             Marcel Verwerft
  Ruth Engelen, zijn stiefmoeder                     Christel Vinck
  Henriette Engelen, zijn tante                        Renild Polfliet
  Ted Harduwijn, rechercheur, inspecteur      Jan Emmeregs
  Dr. De Rover, psychiater                               Guido Hellemans
  Karolien Swinnen, een buurmeisje               Ria Verschooten 

  Achter de schermen
  Teksthulp                                Tanja Vluymans
  Grime                                     Nancy Vluymans
  Kostuums                                Miloe Van Stijvoort, Guido Hellemans
  Geluidsmontage                     Benny Van Humbeeck
  Decorbouw                             Dominiek, Marc, Jo, Steven, Raf, Eric o.l.v. Fik Diddens
  Belichting en techniek           Fik Diddens
  Algemene leiding                   Guido Hellemans.
  (‘Rust Roest Ontmaskerd’, G. Hellemans)

   

  1992 – 8 april – (advertentie) : “De Gazet van Willebroek”
  Kantoor van Notaris Jacques MORRENS, Grote Heidestraat 2 te Bonheiden.
  Kantoor van Notaris Karel VANDEKERCKHOVE, Oude Brusselstraat 18 Mechelen.
  Vrijwillige openbare verkoping van zeer goed gelegen woning en naastliggende bouwgrond te Mechelen vroeger Leest, Blaasveldstraat nr. 40.
  Notaris Jacques Morrens te Bonheiden, zal met tussenkomst van notaris Karel Vandekerckhove te Mechelen, openbaar verkopen met WINST VAN VERDIEREN voor de inmijner : STAD MECHELEN, vroeger gemeente LEEST.
  KOOP EEN : een zeer goed gelegen WONING (omgebouwde kleine hoeve) met bijgebouwen en hof, aan de Blaasveldstraat nr.40 met een breedte aan de straat van 22m en een oppervlakte van 700 m2, gekadastreerd wijk A 311/F ex (Kad. Inkomen 7.700 = klein beschrijf mogelijk). Niet verhuurd of verpacht onmiddellijk beschikbaar.
  Bezichtiging : woensdag tussen 15 en 16 u en zaterdag tussen 10 en 11 uur.
  KOOP TWEE : een prachtig perceel bouwgrond voor open bebouwing aan de Blaasveldstraat naast voorgaande koop met een breedte van 33,15 m en een oppervlakte van 912 m2 gekadastreerd wijk A deel van nr 311/F (stedebouwkundig attest nr 1 dd 10 februari 1992 277P/91)
  Zitdagen : inmijning : dinsdag 14 april 1992 om 15 uur.
  Toewijzing : dinsdag 28 april 1992 om 15 uur in de herberg OP DEN HOEK te Mechelen-Leest, Dorpsstraat nr.1.
  In gemeenschap gehuwde kopers moeten beiden aanwezig zijn, voorzien van trouwboekje en eventueel huwelijkscontract.

   

  1992 – 12 april : 47ste Palmzondagconcert - Jeugd maakte debuut bij St-Cecilia
  Een bomvolle zaal trouwe aanhangers voor dit jaarlijks Palmzondagconcert. Uitschieters dit jaar waren het eerste optreden van het jeugdensemble en een solistenoptreden van euphoniumsolist Stef Pillaert.
  De zowat 45 muzikanten stonden o.l.v. Frans Violet. Johan De Win leidde het jeugdensemble.
  Niettegenstaande de gemiddelde leeftijd van de fanfareleden maar goed rond de dertig lag, werd de jeugdwerking niet geschuwd. Zo werd er voor enkele jaren gestart met een eerste groepje dat notenleer volgde op vrijdagavond. Ondertussen kwam er een tweede en een derde jaar notenleer -het leerlingenbestand liep op tot 32- en werd er ook tesamen met de instrumenten geoefend. Tot en met het tweede jaar werd de notenleer in eigen lokalen gegeven, nadien ging het richting muziekacademie. Het jeugdensemble dat zijn muziekvuurdoop kreeg, bevatte leerlingen van de drie “eigen” klassen.
  (Samengevat GvA, 15/4) 

  “Voor het concert werd er nog even gerepeteerd om zeker te zijn. Omstreeks 19.30 uur stroomde de zaal geleidelijk vol, er moesten zelfs nog mensen recht staan. We hadden dit jaar ook een solist in ons midden, Stef Pillaert. Het is ongelooflijk wat hij allemaal uit dat instrument kan toveren.
  Na de pauze was de jeugd aan de beurt voor hun eerste optreden onder leiding van Johan De Win. Vol zenuwen gingen ze op het podium. Voor één keer stonden zij in de belangstelling voor een volle zaal en terecht, het was een geslaagd optreden.”
  (“T&T” april ’92)

   

  1992 – 13 april : Het ontstaan van de paasboom in café St. Cecilia
  “Na een geslaagde avond geschenkdozen beplakken onder leiding van Lieve Vlemincx werden er op 13 april paasboompjes gemaakt, en wat een opkomst van onze ceciliadames. Rond 19 uur werd het startsein gegeven en iedereen begon stukjes luguster of buxus in de oase te prikken. Dit moest een rond geheel vormen en nadien de afwerking (eitjes, strikjes en eventueel bloempjes). Er werd veel gelachen en gepraat maar uiteindelijk ging iedereen toch naar huis met een geslaagde paasboom !!!”
  (“T&T” april ’92)

   

  01-09-2014 om 08:25 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 10/06-16/06 2019
 • 03/06-09/06 2019
 • 20/05-26/05 2019
 • 13/05-19/05 2019
 • 06/05-12/05 2019
 • 22/04-28/04 2019
 • 15/04-21/04 2019
 • 01/04-07/04 2019
 • 18/03-24/03 2019
 • 04/03-10/03 2019
 • 25/02-03/03 2019
 • 18/02-24/02 2019
 • 11/02-17/02 2019
 • 21/01-27/01 2019
 • 14/01-20/01 2019
 • 07/01-13/01 2019
 • 24/12-30/12 2018
 • 17/12-23/12 2018
 • 10/12-16/12 2018
 • 03/12-09/12 2018
 • 26/11-02/12 2018
 • 12/11-18/11 2018
 • 29/10-04/11 2018
 • 22/10-28/10 2018
 • 15/10-21/10 2018
 • 08/10-14/10 2018
 • 17/09-23/09 2018
 • 03/09-09/09 2018
 • 20/08-26/08 2018
 • 13/08-19/08 2018
 • 06/08-12/08 2018
 • 30/07-05/08 2018
 • 23/07-29/07 2018
 • 16/07-22/07 2018
 • 09/07-15/07 2018
 • 25/06-01/07 2018
 • 18/06-24/06 2018
 • 11/06-17/06 2018
 • 04/06-10/06 2018
 • 21/05-27/05 2018
 • 07/05-13/05 2018
 • 23/04-29/04 2018
 • 16/04-22/04 2018
 • 09/04-15/04 2018
 • 02/04-08/04 2018
 • 26/03-01/04 2018
 • 19/03-25/03 2018
 • 12/03-18/03 2018
 • 05/03-11/03 2018
 • 19/02-25/02 2018
 • 12/02-18/02 2018
 • 05/02-11/02 2018
 • 29/01-04/02 2018
 • 22/01-28/01 2018
 • 15/01-21/01 2018
 • 08/01-14/01 2018
 • 01/01-07/01 2018
 • 25/12-31/12 2017
 • 18/12-24/12 2017
 • 04/12-10/12 2017
 • 27/11-03/12 2017
 • 20/11-26/11 2017
 • 06/11-12/11 2017
 • 23/10-29/10 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 09/10-15/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 18/09-24/09 2017
 • 11/09-17/09 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 21/08-27/08 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 31/07-06/08 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 03/07-09/07 2017
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 01/05-07/05 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 26/12-01/01 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 15/02-21/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 04/01-10/01 2016
 • 28/12-03/01 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 23/11-29/11 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 20/04-26/04 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015
 • 19/01-25/01 2015
 • 12/01-18/01 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 29/12-04/01 2015
 • 15/12-21/12 2014
 • 08/12-14/12 2014
 • 24/11-30/11 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 03/11-09/11 2014
 • 20/10-26/10 2014
 • 13/10-19/10 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 29/09-05/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 21/07-27/07 2014
 • 14/07-20/07 2014
 • 07/07-13/07 2014
 • 30/06-06/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 09/06-15/06 2014
 • 02/06-08/06 2014
 • 26/05-01/06 2014
 • 19/05-25/05 2014
 • 12/05-18/05 2014
 • 05/05-11/05 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 07/04-13/04 2014
 • 31/03-06/04 2014
 • 24/03-30/03 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 03/03-09/03 2014
 • 24/02-02/03 2014
 • 17/02-23/02 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 03/02-09/02 2014
 • 27/01-02/02 2014
 • 20/01-26/01 2014
 • 13/01-19/01 2014
 • 06/01-12/01 2014
 • 30/12-05/01 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 16/12-22/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 02/12-08/12 2013
 • 25/11-01/12 2013
 • 18/11-24/11 2013
 • 11/11-17/11 2013
 • 28/10-03/11 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 14/10-20/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 02/09-08/09 2013
 • 05/08-11/08 2013
 • 29/07-04/08 2013
 • 22/07-28/07 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 01/07-07/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 03/06-09/06 2013
 • 27/05-02/06 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 22/04-28/04 2013
 • 25/03-31/03 2013
 • 18/03-24/03 2013
 • 11/03-17/03 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 18/02-24/02 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 21/01-27/01 2013
 • 07/01-13/01 2013
 • 31/12-06/01 2013
 • 24/12-30/12 2012
 • 17/12-23/12 2012
 • 10/12-16/12 2012
 • 03/12-09/12 2012
 • 26/11-02/12 2012
 • 19/11-25/11 2012
 • 12/11-18/11 2012
 • 05/11-11/11 2012
 • 29/10-04/11 2012
 • 22/10-28/10 2012
 • 15/10-21/10 2012
 • 08/10-14/10 2012
 • 01/10-07/10 2012
 • 24/09-30/09 2012
 • 10/09-16/09 2012
 • 03/09-09/09 2012
 • 13/08-19/08 2012
 • 06/08-12/08 2012
 • 30/07-05/08 2012
 • 23/07-29/07 2012
 • 02/07-08/07 2012
 • 25/06-01/07 2012
 • 18/06-24/06 2012
 • 11/06-17/06 2012
 • 04/06-10/06 2012
 • 28/05-03/06 2012
 • 14/05-20/05 2012
 • 07/05-13/05 2012
 • 30/04-06/05 2012
 • 23/04-29/04 2012
 • 16/04-22/04 2012
 • 09/04-15/04 2012
 • 02/04-08/04 2012
 • 26/03-01/04 2012
 • 19/03-25/03 2012
 • 12/03-18/03 2012
 • 05/03-11/03 2012
 • 27/02-04/03 2012
 • 20/02-26/02 2012
 • 13/02-19/02 2012
 • 06/02-12/02 2012

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!