Frans Piscador en Willem Lauwens (foto onderaan) begonnen aan hun militaire dienst. (DB, december ’57)
1958 – 4 januari : Soldaat Milicien Willem Lauwens.
-Doornik, 4/1/58 : “We zijn nog maar een paar dagen binnen. Het is hier toch een ander leventje dan in Leest. ’s Morgens vroeg maken ze hier (ook) veel lawaai om op te staan. Ik zal wel mijn plan trekken. Het is hier zeer goed van eten. De mannen van de Milac zijn ook al op de kamer geweest. Nu ga ik sluiten want ik ben veel te stijf van de pikuren. Beste groeten aan alle soldaten en mensen van Leest !”
Nota van de redactie : Willem jong, mersie zenne voor uw eerste brief die ge ons schreef amper na nen dag en half kazerneleven. Proficiat ! Er zijn er ander die reeds twee maand binnen zijn en hun adres nog niet opgeven. (‘De Band’ februari 1958)
-Willem Lauwens, Doornik 18/1/58 : “Hier den dikke schacht die nog 440 dagen moet kloppen…Ik ben hier goed content. Waarschijnlijk zal ik met andere kameraden worden aangeduid om muziek te spelen. We zullen ook een regenjas krijgen in plaats van een ‘kapoot’. Onze aalmoezenier ziet er nen interessante uit. Tot ziens ! Veel hartelijke groeten aan alle soldaten en de Leestenaren !”
-Willem Lauwens, Mortsel 7/3/58 : “Ik ben het al goed gewoon in Mortsel. Het eten is hier uitstekend en de tucht is licht om dragen hier. De facteur komt juist binnen met een pakje van…Milac natuurlijk ! De kameraden op de kamer willen me reeds voor zijn. M’n kameraden zeggen dat het toch interessant moet zijn; ze vinden ook dat DE BAND zo’n fijn boekje is ! Aan allen ’n goeie dag.”
-Willem Lauwens, Mortsel 24/3/1958 : “Deze morgen werden we eens bij de aalmoezenier geroepen : aalmoezener MERCELIS die te Leest reeds kwam spreken op een Milac-avond. Hij heeft er mij nog over verteld. Hij laat u allen de beste groeten overmaken. Zondag zal ik misschien van piket zijn. Hartelijk dank voor de pakjes lectuur ! Als DE BAND komt, is het kermis op de kamer. Ze willen mij allen voor zijn.”
-Willem Lauwens, Mortsel 3/11/58 : “Nu algauw een briefje in ’t kort want er is maar weinig nieuws. DE BAND brengt de soldaat een goed humeur. Ik ben hier vrij van wacht en piket. Ik ben hier toch nog al binnen gevallen. Een mens moet toch wat geluk hebben. In de dag sta ik in de kantine en voorts strijk ik de kostuums. Ge zult er eens mee lachen maar dat komt wel van pas later ! Nog een beetje geduld en dan ben ik weer burger : ik denk dat het zal ‘varen’ nu ik dit leven hier gewoon ben. Beste groeten aan Milac, en aan alle mensen en soldaten van Leest.”
-Willem Lauwens vanuit Mortsel, 18/12/58 : “Deze week heb ik meegespeeld in het orkest dat Aalmoezenier Mercelis ineengestoken heeft. Het werd een piekfijn feestje en een fijne bonte avond. Hartelijke groeten aan alle soldaten, Milac en KWB.”
1958 – Zondag 5 januari : Voetbalmatch “Croon’s Vrienden” versus “Mechelse Dijlespurters”. Verdere details onbekend. (DB, maart ’58)
1958 – 6 januari : Lessenreeks van de BJB.
Op 6 januari startte de B.J.B. een lessenreeks over bedrijfsorganisatie en onkruidbestrijding. (DB)
1958 – 7 januari : Paula Bradt onderwijzeres in meisjesschool.
Paula Bradt kwam als onderwijzeres in dienst aan de Leestse meisjesschool. Paula was te Mechelen geboren op 9 augustus 1936 als dochter van gemeentesecretaris Egide Bradt en Joanna Van den Broeck. In 1955 behaalde ze haar diploma van onderwijzeres en begon haar loopbaan te Kapelle o/d Bos. In 1979 werd ze directrice van de Leestse vrije parochiale basisschool, een functie die ze zou blijven uitvoeren tot haar pensionering in 1986. “Een kleuter, een klein kind moet ergens aarden, ergens wortel schieten. Een kind dat in Leest woont maar in een ander milieu naar school gaat, zal zich later moeilijker in het dorpsleven kunnen inwerken. Wie daarentegen samen op de schoolbanken gezeten heeft, heeft daar mekaar leren kennen. Zo wordt het cement gemaakt dat later de dorpsgemeenschap met zijn buurten en verenigingen zal aaneenhouden. Ik geloof erin !”, brak ze in ‘84 een lans voor haar school, haar dorp en het Leestse katholieke verenigingsleven, ter gelegenheid van de schoolfeesten.
Paula Bradt was gehuwd met Jeroom Verbruggen die haar vier kinderen schonk : Machteld, Veerle, Koen en Frank. Het gezin betrok een woning in de Kouter te Leest. Ze overleed te Leuven op 25 juni 1997 als Ere-Schoolhoofd van de Sint-Niklaasschool te Leest. “Zou het dan toch waar zijn dat de besten eerst moeten gaan ? Dat hebben wij ons de voorbije dagen wel vaker afgevraagd. Als overtuigd christen beleed je je geloof niet enkel in woorden maar vooral in daden. Je leven was zinvol, zo vond je, als de wereld door jouw aanwezigheid een beetje beter werd. Je consequente leven volgens deze opvatting maakte jou een enthousiaste onderwijzeres, die “haar” kinderen écht graag zag, een fijne vriendin, een trouwe medewerkster in het verenigingsleven, een zorgzame dochter en zus. Maar boven alles een fantastische echtgenote en moeder. Je laat een prachtige herinnering na maar ook veel verdriet. We hadden ons geen betere moeder kunnen wensen. We zijn trots op jou.” Pakkende woorden uit haar gedachtenisprentje. Meer over Paula Bradt in deze Kronieken : 30/6/1986 (bij haar afscheid) en 26/6/1997 (overlijden).
1958 – 7 januari : Ongeval te Mechelen.
“Twee vrachtauto’s respectievelijk bestuurd door Selleslagh J. uit Leest en Maes Virginie uit Steenokkerzeel kwamen in botsing met elkaar op de Kleine Nieuwendijk.”
1958 - Van 9 tot 12 januari : B.J.B.-ers gingen op retraite naar Tongerlo. (DB, december ’57)
1958 – Zondag 12 januari : Feest Eucharistische Kruistocht.
“Op zondag 12 januari vierde de E.K. feest. 23 leden volgden de maandelijkse vergadering. Daarna leuk koffiefeestje met zang, spel en tombola. Het lied “Wie niet draaien wil” viel in elks smaak. Opgewekt en tevreden trokken allen naar hun thuis. Wonnen de twee schoonste prijzen in de tombola : PIESSENS Agnes (foto onderaan) : Lieve Vrouwke op sokkeltje en POLSPOEL Jeanne : geweven kinderkapmanteltje.” (“DB”, februari ’58)
Foto’s :
-Soldaat Willem Lauwens. (Foto : Hugo Lauwens)
-Paula Bradt aan het begin van haar carriére in Leest met directrice zuster Virginie.
-Bij het uitoefenen van één van haar functies als directrice.
-Paula, zoals de meeste mensen haar gekend hebben.
-Agnes Piessens won een “Lief vrouwke op sokkeltje”. Uiterst links op de foto met haar kookploeg, verder v.l.n.r. : Anna Schellens, Julia Lauwens, Francine Van Eekel, Leontine Geens en Pelagie Verschueren. (Foto uit de collectie van Leontine Geens)
1958 – Aantal herbergen en nieuw fietspad Leestsesteenweg.
Dat jaar telde Leest nog 25 herbergen en werd er een nieuw fietspad gelegd in de “Battelse Bergen”. De afwatering zou echter nog te wensen overlaten. (DB)
Ter info in 1878 telde Leest 35 herbergen, in 1887 47 en in 1895 52. In 1930 was het aantal gezakt tot 30 stuks. Onderaan foto’s van enkele herbergen uit de jaren ’50.
1958 - Kerst- en Nieuwjaarspaketten voor de soldaten van Leest.
Ter gelegenheid van Kerstmis en Nieuwjaar ontvingen de Leestse miliciens van Milac : -Het boek “De Witte” van Ernest Claes. -Het boek “Jeugd” van dezelfde auteur. -Een serie kerst- en nieuwjaarskaarten. -Een serie sluitzegels. -Humoristische en artistieke kaarten. -Een foto-album. -Een wandplaat voor kamerversiering. -Een bloc briefpapier + 100 omslagen. -Een pak tijdschriften.
Dit pakket werd bij de soldaten thuis besteld tussen 24 december en 3 januari. (DB, december ’57)
1958 – Soldaten Klasse 1958
Absillis Alfons, Blaasveldstraat. Boey Frans, Kleine Heide. De Prins Maurits, Alemstraat. Geerts Edward, Scheerstraat. Hellemans Guido, Dorp. Mertens Arthur, Elleboogstraat. Polfliet Ferdinand, Kouter. Put Ferdinand, Juniorslaan. Simons Paul, Mechelbaan. Slachmuylders Willy, Kapellebaan. Somers Marcel, Rennekouter. Van Beersel Paul, Vinkstraat. Van den Sande Maurits, Grote Heide. Van Praet Leonard, Kapellebaan. Van Rompaey Jan, Juniorslaan. Van Winghe Désiré, Alemstraat. Vloebergh Jan, Dorp. (“DB”, februari ’58)
1958 – Provinciebelastingen op muziektuigen in vaste lokalen :
-100 fr voor radio, pick-up. -250 fr voor radio of pick-up met meer dan 1 luidspreker. -500 fr voor televisie of juke box. (DB, maart ’58)
1958 – Leest bezat 72 belastbare duivenhokken. (DB, maart ’58)
1958 – B.J.B. Gewest Mechelen-Zuid.
“Bij het begin van dit jaar wens ik u allen een zalig een gelukkig nieuwjaar en tevens stuur ik ook mijn beste en welgemeende dank aan al diegenen die meegewerkt hebben aan de groei en bloei van de BJB hier in ons gewest. Ook een zeer speciaal woord van dank aan de afdeling van Leest die de sterkste afdeling vormde van het gewest en voor alle verwezenlijkingen het grootste aantal deelnemers leverde. Als we het voorbije jaar eens vlug overlopen op gebied van de gewestelijke werking, beschouwen we op de eerste plaats de godsdienstige vorming : voor retraite en recollectie staan we aan de spits van gans de provincie Antwerpen met 25,6% ; dat kan nog verbeterd worden. De culturele werking, de wedstrijden voor zang, spreken en voordragen, waren een groot succes en door elke afdeling werd meegedaan aan deze echte “cultuur” die ons bewust maakt van eigen Vlaamse aard en zeden en de gehechtheid aan eigen Volk en eigen midden waardoor wij mee opgaan naar een hogere culturele standing. Onze technische afdeling heeft ons geleerd hoe wij ons beroep beter moeten uitwerken en hoe wij op ons bedrijf van onze tijd moeten zijn. Het ontspanningsleven, met de hoogtepunten het Ruitertornooi en het Zomerfeest, heeft ook bij het publiek een grote belangstelling verwekt. Volgens de jonggehuwden is de bekroning van gans de B.J.B.-werking de cursus voor verloofden die door niemand zou mogen gemist worden. Deze cursussen gaan door te Lier in het Retraitehuis van 30 januari tot 2 februari en van 13 tot 16 februari. Uit dit alles blijkt hoe onze beweging groeit en bloeit, waarvoor wij u nogmaals onze welgemeende dank toesturen. Deze vaststelling mag ons niet bekoren en te gaan rusten. Wij moeten voortdoen aan al die schone en goede idealen opdat er een betere en schonere wereld zou tot stand komen. Ieder van ons moet het zijne bijdragen om nog meer verovering en verbetering aan te brengen. Dat 1958 een jaar moge worden van vooruitgang en aanwinst voor gans de B.J.B. en vooral voor u zelf. Alfons DE SMET, Gewestleider.” (DB, februari ’58)
1958 – Telling van de winterbezaaiingen en van het vee.
Wintertarwe 61 ha 93 a. Rogge 23 ha 41 a. Wintergerst 5 ha. Totaal winterbeezaaiingen : 90 ha 34 a. Totaal oppervlakte cultuurgrond : 648 ha 80 a. Totaal aantal landbouwpaarden : 122. Totaal aantal runderen : 1241. Totaal aantal schapen : 2, varkens: 149, totaal pluimvee : 3739. Bijenkasten : 4. (DB, maart 1958)
1958 – Indeling van de kiezers.
Voor de wetgevende kamers : 292 mannelijke en 306 vrouwelijke kiezers te Leest. (DB)
1958 – K.W.B.- Leest zette het gemeentebestuur onder druk.
Dat jaar drong de KWB bij de bevoegde diensten aan op : -de plaatsing van een elektrische verlichting bij de uitgang van het parochiehuis. -het vroeger doen ontbranden van de straatverlichting, “opdat zij die de eerste bus dienen te nemen niet in het donker zouden moeten gaan”. -het aanbrengen van een moderne verlichting (buislampen) in alle straten.
Foto’s :
Enkele herbergen uit de jaren ’50 :
-Café “In de Biest” op de Kleine Heide.
-Café “De Sportvrienden” in de Alemstraat van de familie Selleslagh.
-Café “Boerenhandel” van Pierreke Van den Eede in de Juniorslaan,
-Café “Welkom” van de familie Van Steen in de Dorpstraat.
-Café “De Volksvriend” Dorpsplaats van Alfons Verbruggen (voordien “Bellevue”)