Inhoud blog
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Kronieken van Leest
    bij Mechelen
    29-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1985 – Zaterdag 7 december : KWB – Rondgang Sinterklaas en Sportbal

    ’s Avonds was er in “Ons Parochiehuis” sportbal met DJ “De peelvogels”. De opbrengst kwam integraal de KWB sport ten goede.(‘Infoblad’ KWB, november ’85)

     

    1985 – 8 december : Nieuws uit Chili.

     

    “Lieve Familie, Medezusters en Vrienden,

     

    Weer zijn de mooie kerstdagen dichtbij en past het dat ik U allen een zalig kerstfeest wens en dat Jezus ons vooral veel vreugde brengt. In alle landen is die gave het hoogst nodig.

    Ook wens ik U allen reeds een zeer gelukkig nieuwe jaar en bid om Gods zegen in al uw ondernemingen. Hier zegt men : ‘en dat al uw wensen in vervulling gaan’.

    Er is zeer veel tijd voorbij gegaan sedert mijn laatste schrijven en er is ook veel gebeurd maar het ontbrak me aan tijd om hierover te schrijven. We vierden onze stichter en onze verjaardag van de Hogar. De kinderen deden hun eerste communie . We deden mee aan prijskampen tekenen, athletisme, kunstarbeid met mooie prijzen. De bouw ging verder. Er stierven 2 oudjes en voor ’t ogenblik is er een zeer zwaar ziek. We zijn bezig een grote tombola te organiseren voor de bouw. Dan was het de Mariamaand van 8 november tot 8 december met dagelijkse gebeden, verkoop van kerstkaarten…Met de kinderen namen we deel aan een tentoonstelling van kunstwerken in Chillan (123 km ver).

    De kinderen zijn volop in hun eindejaarsexamen. Dit jaar zijn er vijf die het 8e leerjaar beëindigen; Ja, ze worden al groot.

    Een ander groot nieuws is het bezoek van de Paus aan Chili in maart 1987. Waarschijnlijk wordt dan pater Alberto Hurtado zalig verklaard. Dat zal voor ons in de Hogar de Cristo het hoogtepunt zijn in onze werking. Ik ben u al geëmotioneerd.

    En nu een beetje nieuws over de bouw. – Het gebouw is volledig bezet, buiten en binnen. Van buiten is het ook volledig geverfd en zelf heb ik de hofkens al beplant en gras gezaaid. Nu zijn we de vloer aan ’t leggen : deze week zal dit af zijn. Nu volgt de installatie van al de trapleuningen en het afwerken van de trappen. We hopen dat dit voor einde januari af zal zijn. Dan moeten de lichten geïnstalleerd worden, dan radiators en de WC’s, lavabo’s en baden. Tot daar denk ik te geraken als ’t God belieft. Dan kom ik op verlof – april – mei. En dan hoop ik weer te rekenen op uw hulp om verder te kunnen want dan is er hier geen zaad meer in ’t bakje. We zijn ongeduldig in juni ’86 ten minste de polykliniek en één verdiep te kunnen in gebruik nemen. Met Gods hulp en uw milde giften hopen we verder te kunnen.

    Officieel komt er van nergens niets. Dank bij voorbaat.

    Beste wensen en tot binnenkort.

       Juanita.”

    (Brief van zuster Jeanne De Boeck)      

     

    1985 – 10 december – Gazet van Mechelen : Twee Herfstkampioenen te Leest

    “Vele voetballiefhebbers vinden het al uniek dat een kleine deelgemeente als Leest twee voetbalteams binnen haar grenzen telt.

    Wanneer beide ploegen er dan nog in slagen de titel van herfstkampioen in de wacht te slepen, dan mag dit wel als een uitzonderlijke gebeurtenis aanzien worden.

    VV sloot haar heenronde in eerste provinciale af met een zege tegen Wijnegem. Vermits ook Schriek aan de winnende hand bleef wordt het een gedeelde eerste plaats. VV staat echter eerst dank zij het beter doelpuntensaldo. Zoals het de laatste weken meermaals gebeurde diende trainer Yvan Emmerechts weer aan zijn elftal te sleutelen. Ludo Goossens was onvoldoende hersteld van zijn vorige week opgelopen voetkwetsuur en ook Dirk Mottie moest met een lieskwetsuur verstek laten gaan. Vooral in de verdediging werd dit bij momenten sterk aangevoeld. Gelukkig voor geelblauw schudde doelman Spinnael vlak voor de rust enkele puike tussenkomsten uit zijn mouw om de verworven voorsprong te behouden. Aan het gekwetstenlijstje wordt nu wellicht Julien Van der Trappen toegevoegd die bij een contact de knie ernstig bezeerde. Positiever nieuws was het wederoptreden van Bart Hellemans kort na de rust. Met een prachtige kopstoot zorgde hij bijna voor het geruststellende doelpunt.

    Ondanks het gelijkspel op Walem is SK ook zeker van de herfsttitel. Door het verlies van de rechtstreekse achtervolgers staat SK er beter voor. Uit zeven wedstrijden zonder nederlaag hebben de roodblauwen van trainer Deweerdt een tweepuntenkloof geslagen op Rapid en al vier op de nieuwe derde Tisselt. De zware inspanningen die door het SK-bestuur gebracht zijn schijnen nu ook hun vruchten af te werpen.

    Bij beide teams bestaat de stille hoop dat voor hen de statistieken – die willen dat de herfstkampioenen ook meestal de nieuwe kampioenen worden – ook bewaarheid worden.”

     

    1985 – Donderdag 12 december : Speciale avond SVV Leest : ‘Zeevislekkernijen’.

    Het SVV-bestuur en raadslid Jef Vloeberghen nodigden iedereen uit op een “speciale” avond.

    “...vele mensen weten niet hoe zij met vis moeten omspringen om er een heerlijk gerecht van te maken. Een aantal mogelijkheden hieromtrent worden u op deze avond vol “zeevislekkernijen” uiteengezet. Als voorgerecht of lekker hapje, niet te versmaden met de eindejaarsfeesten in het vooruitzicht ! Ook deze keer gratis proeven van de bereide gerechten...”

    Plaats van het gebeuren : zaal Sint-Cecilia en de inkom was gratis.('Voor Allen' en de folder)

     

    1985 – 15 december : Kerstfeest van de KVG.

     

    1985 – Zondag 22 december : Kerstfeest K.F. Sint-Cecilia

    Dit vond, vanaf 15 uur, plaats in de zaal Sint Cecilia. De kinderen van de muzikanten en Ere-leden vanaf 2 tot en met 11 jaar hadden recht op een gratis kerstgeschenk.

    (Omzendbrief 21/10/85)

     

    1985 – 25, 25 en 31 december : KERST- en NIEUWJAARSDINERS

    Gust Emmeregs en de Beheerraad van het Sportcentrum Leest nodigden iedereen uit om deel te nemen aan de Kerst- en Nieuwjaarsdiners in het restaurant van het Sportcentrum.

    Het MENU :

     

    -Aperitief – ‘Sportif’

     

    -Zeevruchtencocktail

    of

    Toast met champignons in Roomsaus

                 of

    Bootje van ½ Zeetong in kreeftensaus

     

    -Wild-krachtbouillon of Witloofroomsoep

     

    -Eendeborst met sinaasappelen

               of

    Hazerug Harlekijn

               of

    Fazant Brabançone (witloof en porto-saus)

               of

    Kalfsgebraad Orloff en champignonssaus

    met kroketjes of aardappelpoffertjes

     

    -Ijs met geflanbeerde mandarijntjes met koffie

               of

    Gelegenheidsgebak met mokka

               of

    Rijstkroketjes en abrikozensaus.

     

    Prijs : 950 fr. (dienst en BTW inbegrepen)

    (Folder Vriendenkring ZVK Leest)

     

    1985 – Zaterdag 28 december : Turbo – Zaalvoetbal Wisseltrofee

    Deze dag organiseerde het Mechelse ‘Turbo’ zijn tweede zaalvoetbalwisseltrofee in het Sportcentrum van Leest.

    “Met dit sportief initiatief wil deze jonge vriendenclub uit Mechelen een beetje zaad in het bakje brengen om ook het volgende seizoen nog in staat te zijn zijn beste beentje voor te zetten. Naast deze financiële kwestie wil TURBO met dit tornooi echter ook bijdragen tot de fijne sfeer in Regio M. een voetbalcompetitie die wordt betwist tussen Mechelse jeugdhuizen en vriendenclubs.“

    (Uit de programmabrochure)

    Viseo haade het in de finale tegen de winnaars van vorig jaar Buffalo’s met 4-2.

    Deze laatste ploeg haalde de Marc Aerts-beker binnen, zij scoorden de meeste doelpunten (27). (GvM,2/1/87)

     

    1985 – Zondag 29 december : ZVK LEEST – ‘De Leestse Zaalcup’.

    “Op zondag 29 december organiseert ZVK Leest de zaalvoetbalbeker van Leest. Een zaalmarathon van 9 u. ’s morgens tot 23 u. ’s avonds.

    Leestse verenigingen, families, voetbalclubs en andere mogelijke ploegen worden toegelaten op voorwaarde dat alle spelers op één na te Leest wonen, afkomstig zijn of getrouwd zijn met iemand van Leest. Veldvoetbalclubs mogen alleen Leestenaars opstellen. Alle ploegen dienen dus een spelerslijst op te stellen met adressen en eventuele verwantschap.

    De eerste twaalf ploegen komen in aanmerking voor de prachtige wisselbeker die jaarlijks aan de winnende ploeg zal overhandigd worden. Het zal dus een Leestse dag worden waarop uw vereniging of ploeg niet mag ontbreken.

    Verdere reglementering en informatie bij Van den Heuvel Jan, Kleine Heide 5 te Leest. Tel. 015/71.24.40.

    De inschrijving wordt bekrachtigd door storten of betalen van 600 fr.

    Sportieve groeten, het bestuur.”

    (‘DB’, september 1985)

     

    De deelnemende ploegen : Familie Selleslagh, Fanfare St.-Cecilia, Bareel, Louis Boy’s, Familie Muysoms, KWB, V.V. Leest, VK Wijk, Wijkduivels, Vicke Boy’s, DH’82, Vevoc.

    De winnaar van het tornooi ontving de ‘Wisselbeker Vic De Maeyer’ en mocht deze behouden tot eind oktober volgend jaar.

    Louis Vloebergh schonk ook twee bekers : één voor de beste doelman en één voor de topschutter van het tornooi.

    (Folder Vriendenkring ZVK Leest)

    De uitslagen zijn ons onbekend.

     

    1985 – 31 december – Gazet van Mechelen : Leest redt kastanjelaar

    “De werkgroep “Leefmilieu” van de Mechelse deelgemeente Leest prijst zich gelukkig nu men vanwege het stadsbestuur de verzkering heeft gekregen dat de mooie paardekastanje die tegen de kerkhofmuur aanstaat, niet wordt gerooid. Deze boom werd door de lokale werkgroep leefmilieu letterlijk en figuurlijk uit de brand gesleept.

    Na een verslag door deskundigen is geconcludeerd dat de kruin van de boom langs de straatkant verlicht moet worden, een delicaat werk dat door de plantsoendienst zal uitgevoerd worden.

    Een meer dan 100 jaar oude beuk aan het kerkhof is anderzijds door een oude zwaminfectie aangetast. Dat heeft de plantsoendienst reeds vroeger vastgesteld. Bijgevolg moet deze boom geveld worden.

    Om estetische redenen zullen verder twee esdoorns die haast geen kruin meer hebben en nooit meer tot mooie bomen zullen uitgroeien, eveneens verwijderd worden.

    De bomengroep op het kerkhof van Leest wordt nadien gerecontrueerd door aanplanting van twee of drie aangepaste bomen.

    Al bij al blijft de werkgroep leefmilieu in Leest toch nog met enkele vragen zitten. Men vraagt zich af wie o.a. de onverantwoorde snoei van de beuken heeft uitgevoerd.”

     

    1985 – Klein Brabant Vaartland : Sp. Tisselt blikvanger op VV Leest Voetbaltornooi

    Enkel informatie over jaartal en onderschriften bij de foto’s :

     

    -“De pre-miniemen van Sp. Tisselt, zittend, moesten ook onderdoen voor deze van Leest.“

    -“Sp. Tisselt miniemen, zittend, niet opgewassen tegen deze van VV Leest.”

     





    29-11-2013 om 08:30 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1985 – Vrijdag 6 december : CSC-Interwijkenkwis te Leest
    In de gymzaal van de Sted.Basisschool, Ten Moortele Leest.

    1985 – Vrijdag 6 december : Felix en Clementine 40 jaar getrouwd.

     

                                                Felix Van der Hasselt 45 jaar kerkzanger.

     

    “Wat vrijdag 6 december 1985 in onze parochiekerk heeft plaatsgehad is wel een unicum in Leest en verre omstreken. ‘Terloops’ van de BRT had het moeten weten ! Een plechtige eucharistieviering leidde de feestviering in van Felix en zijn Clementine ’40 jaar in dezelfde boot’. Niet zo uitzonderlijk op zichzelf, ware het niet dat het familiekoor Vanderhasselt de H. Mis opluisterde. Inderdaad, hun zeven kinderen zongen voor hun ouders, familie en vrienden. En naar we vernamen deden Frans, Marcel, Ferdinand, Emiel, Willy, Denise en Imelda het prachtig. Een Vlaamse familie Trap !

    Felix en Clementine wisten er eigenlijk niets van, want dat was het geheim van hun kinderen, ze zouden hun ouders verrassen door hun zang, en of ze het voor mekaar kregen !

    En ge moet niet denken dat ze het daarbij lieten, want tijdens het feest hebben zij nog voor een verrassing gezorgd, want, door een orkest begeleid zongen zij het lievelingslied van hun ouders (het ‘Wolga-lied’ van Franz Lehar) en om te sluiten het mooie lied van vader Abraham ‘bedankt lieve ouders’. Wat Felix en Clementine toen van binnen gewaar werden zal wel niemand kunnen beschrijven. 

    Voorbije zaterdagavond zijn we bij Felix eens langs gegaan. Hij was alleen thuis, Clementine was bij de kinderen op bezoek.

    -Wel, Felix, voor ons alleen thuisgebleven ?

    -Ja, natuurlijk, een afspraak kom ik altijd na. En ’s zaterdags ’s avonds ga ik nooit weg, ik ken mezelf en ik wil zondagsmorgens fris en monter zijn om de hoogmis te zingen. Dat doe ik al vanaf ik voorzanger ben geworden. Weet ge, ‘k heb in de Bist gewoond, op Oxdonck en nu al 9 jaar in Heffen, maar waar ook, als ik de kerkklokken van Leest hoor, voel ik mij ineens tien jaar jonger !

    -Ben je dan een echte Leestenaar Felix ?

    -Mijn grootvader boerde in Oppem-Brussegem, op het ‘Hemelhof’, de prachtige hoeve die als decor dienst doet in de televisieserie ‘Een mens van goede wil’. Mijn vader is zo geboortig van Asse, heeft mijn moeder leren kennen die in Leest op de Withoeve opgroeide als kind van de familie De Boeck – Daelemans. Vader is er ingetrouwd. Ik werd als jongste geboren op de Withoeve op 29 januari 1915. Ik had 3 zusters en één broer.

    -En hoe verliep uw jeugd Felix ?

    -Als kleine knaap ging ik tot mijn tiende jaar naar de lagere school in Leest. Achtereenvolgens zat ik bij meesters Hellemans, Selleslagh en De Leers.

    Als kleuter reeds verloor ik mijn moeder, daardoor en een beetje door toedoen van de toenmalige onderpastoor Cleeren kwam in in ’t pastoorsfabriekske (Klein Seminarie) van Hoogstraten terecht. ‘k Was er samen met pater Emmerechts en Charelke Lamberts, beiden reeds overleden. Een plezante vis in een pastoorsfabriek dat botert niet en op mijn dertiende hield ik het er voor bekeken en schreef ik vader, via een gesmokkelde brief, dat ik het er beu was en hij kwam me er dan ook weghalen.

    Dan ben ik naar de St. Barbara Landbouwschool van Wetteren getrokken, maar daar ben ik ziek geworden tegen Kerstmis aan en moest naar huis met reumatische gewrichtsontsteking.

    Het heeft een gans jaar geduurd eer ik daar van genezen was en zo was de school voor mij afgelopen en ik ben dan tot aan de oorlog op de boerderij gebleven.

    -Genezen zult ge wel geweest zijn, want ge waart ook voetballer, is het niet ?

    -Ah, ja, ik speelde toen bij F.C. Winkelstraat, een ploeg die uit acht gezinnen was samengesteld. Een vast terrein hadden we niet, zat er wat sleet op ons veld, dan trokken we een andere wei in…We waren aangesloten bij ‘Het Mechels Verbond’ en bij de derby Winkelstraat-Leest Heide liep ik er een beenbreuk op…en zo was dat voetbalhoofdstuk ook afgeschreven…

    -En de oorlog goed doorgekomen Felix ?

    -Wel, soldaat was ik in 1936 al, als mitrailleur. Ik werd de oorlog ook alrap gewaar als op de 10e mei 1940 een zeeschip op de vaart in Kapellen-op-den-Bos werd beschoten. ’s Anderendaags moest ik samen met onze Frans optrekken om onze eenheid, het 15e linie te vervoegen. En dat was niet simpel, want ’t heeft dagen geduurd eer we die tenslotte bij Aalst konden terugvinden. Alles bijeen is ’t goed afgelopen, ‘k heb de eerste Duitser gezien in Gistel bij de wapenstilstand.

    -En hoe zijt ge nu feitelijk kerkzanger geworden ?

    -Wel, vooral in Hoogstraten heb ik Gregoriaans leren zingen. Tijdens de mobilisatie in 1939 lag ik een tijd in Lixhe, tussen Luik en Nederlands Limburg, en daar hadden we een fanfare en een zangkoor opgericht. In die maatschappij was ik ‘grosse-caise slager’ en in dat zangkoor voelde ik me als herboren en weer zanger als in ’t Klein Seminarie.

    Op een maandag in juni ’40 fiets ik, pas terug uit de oorlog, naar den Apers aan de brug om meel te bestellen. De mannen van ’t kerkkoor stonden daar aan Dore om te gaan

    ‘repeteren’ : koster Rheinhard, Bère Huys, Louis Verbruggen, meester Hellemans, Fons Verbruggen, meester Selleslagh, Charel Van Linden…Toen ik in ’t voorbijrijden riep : ‘moet ik komen helpen ?’ kreeg ik nog te horen : ‘waar zoude gij da geleerd hebben ?’

    De zondag daarop stond ik op het hoogzaal. Na de Mis vroeg de koster me op zijn Mechels :

    ‘Wa hedde ga da gelierd ?’ ‘In Hoogstraten’. ‘Hedde ga in Hoogstrate gewest ? Kunde ga alle zondagen kommen ?’

    En zo ben ik kerkzanger geworden. Van in 1940 ben ik dat blijven doen. Na meester Selleslagh ben ik dan voorzanger geworden, en ben nu zelf ook een voorzanger aan ’t opleiden en ik
    ben ondertussen al aan de 8e koster toe.

    -Wat is er sinds toen vooral veranderd ?

    -Wel, de vervlaamsing is wel de grootste verandering geweest. Vroeger, voor onze huidige pastoor, was alles Gregoriaans en hadden we iedere week repetitie, nu enkel nog voor de hoogdagen. De Vlaamse mis mag er zijn voor mij maar ik vind dat wat eentonig, een hoogmis moet voor mij gezongen en Latijns zijn. Hoogdagen van de zang zijn die waar de Lauda Sion en Te Deum in komt.

    Felix staat op en plaatst een bandje in de cassettespeler, een opgenomen solonummer van hem in de leefkamer ‘Te Deum Laudamus…’ Dat is tegen dat ik het niet meer kan, zegt Felix, en met ‘hoogweerdig’ gaan ze heel de mis opnemen.
    Terwijl Felix de cassettespeler afzet, zien we eens rond en we bemerken twee foto’s : één van Kardinaal Daneels met onderschrift : ‘Aan Felix Vanderhasselt…,Kerkzanger vanwege Godfried Daneels – 26/6/1983’ en een mooie foto van de Leestse kerktoren…

    Klaar om te hangen, ligt er een mooi versje, tijdens de familieviering voorgedragen door zijn lieve kleinkinderen :

    ‘Negen kindjes hier te saam

    Zijn de trots van uw bestaan

    Mogen wij nog vele jaren

    Met uw bootje mede varen.’

    Negen kleintjes op een rij, met in hun handjes elk een mooie rode roos, die ze dan mochten afgeven aan hun moemoe en vava, nadat ze hun mooi gedichtje hadden voorgedragen, dat door hun ouders zelf was samengesteld…dan hebben wij geen tranen gelachen, maar tranen geweend. De hulde die onze kinderen die dag ons hebben gebracht, was fantastisch, wij danken hen daarvoor, en wij zullen het blijven onthouden, ons hele leven lang, en geloof mij, het was om er koud van te worden.

    Achter glas hangt er ook het ‘Huldegedicht’ samengesteld en geschreven door de ‘Pater’ en gezongen door onze kinderen :

    ‘Wie besloot ‘over veertig’ jaar te trouwen hand in hand ?

    En wie bracht er zodoend in hun woning : kinderklank ?

    ’t Was de ‘Fee’

    ’t Was Felix met zijn vrouw Clementine.
    Beiden brachten de vreugde van ’t leven in ’t gezin.

    Ja, wie reed er te paard met de melkkar : ’t allenkant ?

    Wie probeerde de zang voor de hoogmis in de stal ?

    ’t Was de ‘Fee’

    Van Felix, met zijn zangers-talent.

    En hij zingt nu nog steeds in ons kerkje : ‘Te De-um’ – (Lau-da-mus)

    En wie bracht er de pot aan ’t koken, jarenlang ?

    Wie bewerkte de was van zovelen, met gezang.

    ’t Was ‘ons Moe’, Clementin, voor haar kroostrijk gezin.

    Zij bezorgde alzo echte vreugde te bestaan.

    En wie keert steeds nog door met de borstel huis en gang ?

    En wie lust er nog telkens ‘zijn biertje’ na de zang ?

    ’t Is daarom, ’t is daarom, ons gejubel en zang.

    Hij betracht nu met haar ‘Gouden Jaren’

    ‘Le-ve lang’.

    -Felix, waar hebt ge uw Clementine leren kennen ?

    -Ongeveer dezelfde mensen als die van ’t zangkoor speelden ook toneel in Rust-Roest. Toen we eens aan ’t repeteren waren bij meester Hellemans, die een piano bezat, was er ook een jong meiske bij die daar voor ’t eerste kwam zingen. Het was geloof ik voor de Filosoof van Hagem. ‘k Heb toen gezegd, maar niet gedacht : ‘dat wordt mijn vrouw, en zo is ’t gebeurd, op 12 december 1945.’

    -En hoe gaat het nu in ’t kerkkoor Felix ?

    -Ik zou graag wat meer zangers zien, zeker meer mannenstemmen kunnen we gebruiken. Mannen die graag zingen en willen leren beter te zingen. Zelf heb ik veel gezongen, in de kerk, maar ook op ’t straat, op ’t veld, in de stal en in ’t café !

    De avond liep ondertussen ten einde, ons interview ook.

    Felix vertrouwde ons nog toe dat het hem veel deugd gedaan heeft. ‘Te weten dat ge nog zoveel vrienden hebt’.

    Naast de viering in familiekring van 6 december was er ook een receptie door het kerkfabriek de daaropvolgende zondag, gevolgd door een avondlijk feestje voor de vrienden (die ons wisten te vertellen dat Felix en Clementine er verstand van hebben en het een gezellige avond was).

    We wensen Felix en Clementine nog het allerbeste ! en tot binnen 5 jaar bij het gouden zangers-jubileum !” (‘DB’)

     

    Felix Van der Hasselt was te Leest geboren op 29 januari 1915 en hij overleed thuis in familiekring op 14 augustus 1994 :

    “Hem was gegund een sterk gestel met bovendien een stem die klonk.

    “Talenten…en iemand van ’t volk’, voelde zich goed in zulk een vel.
    Hij boerde voor den boterham, maar zong bijna zijn leven lang en meestal was het God ter ere.

    Hij zong op zondag en bij Requiem; hij zong vooral latijns gezang.
    Vereerd met ‘goud’ werd zulke stem.

    Zij die achterblijven verloren een mens, een unieke mens. Maar de geest in hem, waardoor hij dacht en sprak en zong en kon beminnen, blijft leven in zijn nabestaanden.

    Wie in de geest gelooft, hij leeft, al gaat zijn lijf ten onder.

    En wie zo leeft, hij sterft nooit; en dat is : ‘eeuwig’.”

    (Uit zijn gedachtenisprentje)

     

    Clementine Selleslagh was te Leest geboren op 29 november 1924 en overleed op 28 februari 2004 in het A.Z. Sint-Augustinus te Wilrijk.

    “Moe, levenslustig-, plichtsgetrouw, hardwerkend voor je gezin, altijd tevreden en nooit moe. Zo hebben wij je gekend. Je hebt in al je werk en zorgen zo weinig voor jezelf gevraagd, maar stil je eigen leed verborgen in je moederhart dat zwijgt en draagt.

    Een moeder om U tegen te zeggen. Je was een voorbeeld voor ons en zovele anderen, tot op die éne dag, want onze va was niet meer. Je werd ziek, kwam er gedeeltelijk weer bovenop maar…weg was je glimlach, weg was de moed, om nog voor iets te vechten.
    We herkenden je niet meer. Gesloten, stil en gelaten, starend door het venster hadden wij geen vat meer op jou. Je werd zo verschrikkelijk moe maar eindelijk kan je rusten, voorgoed.”

    (Pakkende woorden uit haar doodsprentje)

     

    Foto’s :

    -De ploeg van FC Winkelstraat in 1937 met als vierde van links bovenaan Felix Van Der Hasselt.

    -Felix Van Der Hasselt.

    -Clementine Selleslagh

     

     







    25-11-2013 om 14:22 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vic Verschueren, voorzitter van de K.Fanfare St.-Cecilia met
    zes van zijn zeven muzikale zonen in 1979.
    Van l. naar r. : Emiel, Hans, Kamiel, Vic, Luc, Hendrik en Jan.
    Jurgen, de zevende zoon, was toen nog te jong om in de fanfare
    mee te spelen. (Foto : ‘Leest in Feest’) 

     

    1985 – 17 november : Nationaal Congres van “De Groene Kring”

               Belgische Boerenbond in het Sportcentrum Leest.

     

    1985 – 19 november – GvM : VOETBAL TE LEEST

    “Het Leestse voetbal kent momenteel mooie ogenblikken. Twee voetbalploegen in een klein dorp die toch in staat zijn in hun reeks de leiding te behouden of te nemen.

    VV voert reeds verscheidene weken de lijst aan in eerste provinciale en blijft daar ondanks het doelpuntenloos gelijkspel op Merksplas. Ondanks dit eerste puntenverlies op verplaatsing toch tevredenheid bij de VV-trainer Yvan Emmerechts : ‘Positief is het gewonnen punt in een gelijkopgaande partij met enkele mooie kansen aan weerszijden maar zonder doelpunten.

    Dit is een goede zaak vermits onze rechtstreekse achtervolger Edegem een eerste nederlaag diende te inkasseren. Minder prettig is het uitvallen van Bob Stevens met kniekwetsuur, waardoor in de ploeg enkele verschuivingen moesten plaatsvinden.”

    Door een afgetekende zege tegen Jimboys en een nieuwe nederlaag van Rapid komt SK mee aan de leiding in vierde provinciale. SK ondervond wel wat tegenstand om het verweer van Jimboys te overwinnen. Met een doelpunt voor en een na de rust rolde Dirk Van Dam die weerstand op. Ronny De Smedt met een zuivere hattrick en Luc Lettanie zorgden nadien voor de ruime winstcijfers.”

     

    1985 – Zaterdag 23 november : ‘Tuimeling’

    Chiro en Oud-Chiro van het gewest Zenne organiseerden voor de 3de maal een ‘Tuimeling’, zang- en animatie-avond gevolgd door een bal om 19.30 u. in zaal Alpenhof te Heffen.
    Vevoc verzorgde die avond de tap.

    (Brief aan alle Vevocleden van 12/11/85)

     

    1985 – 23 november : VV won Leestse dames-derby

    “Het gaat momenteel niet alleen de mannen maar ook de dames van VV Leest voor de wind. Zaterdag wonnen zij op het terrein van buur SK immers het Leestse derby.

    Na een vroeg doelpunt van Huys verdubbelde De Nijn omstreeks het kwartier de score. Net voor rust legde Fierens de 0-3 eindcijfers vast. Door deze overwinning blijven ze met één wedstrijd minder op twee punten van Oosterloo.”

    (GvM, 28/11/1985)

     

    1985 – 23 en 24 november : Teerfeest K.F. Sint-Cecilia

     

    Programma zaterdag :

    14.30 u. : bijeenkomst lokaal Sint Cecilia. Muzikanten in uniform.

    14.45 u. : stoetsgewijze naar de kerk.

    15 u. : eucharistieviering voor de overledenen en daarna stoetsgewijs naar lid herbergier Vic De Maeyer.

    16.30 u. stipt : banket.

     

    Programma zondag :

    11.30 u. : biefstuk + brood + koffie in het lokaal.

    12.45 u. : optocht naar Leest-Heide. Bezoek aan de leden herbergiers met politiebegeleiding.

    17 u. : banket met op het menu : roomsoep, ½ kip – sla – appeloes – aardappelnootjes, gebak en koffie.

     

    Prijs biefstuk : 150 fr., prijs banket : 350 fr.

    Muzikanten mochten gratis deelnemen maar dienden zich in te schrijven.

    (Omzendbrief van 21/10/85)

     

    In’Toeters en Trompetten’ (jaargang 6, nr.1) vonden we volgend verslag :

     

                                                 Teerfeest

    “Leest is toch een uniek dorpje. Met zijn tweeduizend inwoners telt deze kleine deelgemeente twee voetbalclubs die beiden herfstkampioen zijn, enkele andere bloeiende verenigingen en vooral een geweldige muziekvereniging met een internationaal palmares.

    Als dan alle verenigingen een handvol belangrijke jaaractiviteiten hebben, dan begrijp je pas dat elke weekend in Leest gefeest wordt. Misschien geraakt de Leestenaar niet verzadigd of zijn wij een speciaal ras ? Een buitenstaander kijkt raar op als hij de feestkalender van de gemiddelde inwoner van Leest voor ogen krijgt .

    Maar tijdens het weekend van 23 en 24 november hadden velen onder ons het vrij makkelijk om een keuze te maken. De jaarlijkse teerfeesten van onze fanfare bracht onze grote fanfare-familie weeral eens bij elkaar.
    Op vrijdag 22 november, kregen de trouwe spaarders van onze Smurfenspaarkas een extra centje toegestopt om dit feestweekend zonder al te veel financiële problemen door te worstelen.

    Zaterdagnamiddag om 14.30 uur verscheen iedereen mooi uitgedost in ons lokaal ‘St.Cecilia’. Na de warming-up schoten we uit onze startblokken en vatten de feestelijkheden aan met een eucharistieviering. Zoals de traditie het wil doken we achter de mis met marsmuziek het lokaal binnen van ons lid, Vic De Maeyer.

    De geuren van het banket lokten ons naar de feestzaal waar iedereen vlug een plaatsje zocht om zich aan de heerlijke spijzen te goed te doen. Er waren zelfs enthousiastelingen die direct na de eucharistieviering hun stoeltje gingen warm houden. Maar er was plaats genoeg.

    Tijdens het aangepaste jaarverslag werd het ‘Cecilialied’ door iedereen uit volle borst meegezongen. Na de feestdis startte het familiebal en hoe later het werd hoe losser het eraan toeging. Er werd zelfs een demonstratie ‘catch’ gegeven. Kortom iedereen kwam aan zijn trekken.

    Op zondagmiddag 24 november krijgen muzikanten en ingeschreven ereleden een biefstuk voorgeschoteld. Een heerlijke kop koffie doet de naweeën van de vorige avond voorgoed wegebben en na een kleine opkikker wordt er verzameld voor de optocht.

    Deze trip speelt zich altijd af tussen het dorp en de ledenlokalen op de Heide. Juleke had zijn roskes mobiel gemaakt en vloog af en toe tegen 120 over het traject. Onderweg werd er even halt gehouden om bij Polle van Soeike (gesneuveld tijdens de eerste feestdag) een bekend treurlied te spelen. In de herbegen op ‘d’Aa’ zorgde de jeugd voor de muzikale intermezzo’s. Volgend jaar zal er waarschijnlijk een nieuw repertoire opgesteld worden.

    De aftocht werd geblazen en de terugweg telde meer bochten als voorheen.

    De vrouwen, moeders en lieven werden muzikaal opgehaald bij Vic De Maeyer zodat iedereen om 17.00 uur aan tafel kon. Enkele feestvierders hadden blijkbaar wat diep in het glas gekeken want ze beweerden een zwervende ‘paravent’ (tochtscherm) te zien.

    Toch moet het scherm magische krachten bezeten hebben want ’s avonds laat bevond het zich in de herberg van Vic De Maeyer.

    Na de maaltijd zorgden enkele bestuursvrouwen voor een plezante kwis.

    De vroegtijdige vertrekkers hadden weeral ongelijk want deze tweede feestavond werd nog een enorm succes.

    ’s Anderendaags kwamen de doorzetters nogmaals bij elkaar om als het orkest ‘De mannen van den 3de dag’ een laatste optreden te geven.

    Volgend jaar zal de animatie nog meer opgedreven worden zodat we als één grote familie het feest van Sint Cecilia met een droogje, een natje en een lachje kunnen vieren.”

     

    De Smurfenspaarkas

    Deze spaarkas van de ‘Blekken’ werd, onder auspiciën van het bestuur, gesticht op maandag 5 december 1977. Door te sparen steunden de leden het ‘instrumentenfonds’ van de fanfare. Om de 14 dagen werd het ‘houten bakje met gleuf’ gelicht en de gelden gedeponeerd op een rekening van de A.S.L.K (kantoor Wilfried Van Praet).

    De uitbetaling der spaargelden gebeurde op de feestdag van de Heilige Cecilia (teerfeesten), echter zonder de interesten, die gingen volledig naar het instrumentenfonds.

    (‘Toeters en Trompetten’, jaargang 6, nr.1)

     

    1985 – Zaterdag 30 november en zondag 1 december :

                      6de Hobbytentoonstelling SP-CSC

    In zaal Sint-Cecilia, met drankgelegenheid en verkoop van pannenkoeken.

    Openingsrede door de heer G. Joris, schepen van onderwijs.

    Standhouders : postzegelclub A. Spinoy, J. De Schouwer (beeldhouwen), E. Vloeberghen (diaclub CEDEF), S.I.T.O.+S.M.S.1 (meubelmaken, publiciteit, binnenhuis, plastische kunsten),

    S.T.I.M. (macramé, kantklossen, weven, informatica, gezins- en sanitaire hulp), M. Aerts (prentkaarten), S. Schaepherders (beeldhouwen), M. Van Camp (wereldreizen), J. Van Dijck & R. Nuytkens (dia’s) en A. Machiels (cactussen).

    Het Humanistisch Verbond was vertegenwoordigd en er was tevens een Boekenstand.

     

    1985 – Zaterdag 30 november : Jaarlijkse Dansavond Vevoc

    In de parochiezaal. (Brief aan alle Vevocleden van 12/11/85)

     

    1985 – December : In de periodiek van de Leestse fanfare verscheen een verslag over :

                                                   ABSENTEISME

    “Enkele jaren geleden werden de muzikanten nog uitbetaald volgens het aantal aanwezigheden op repetities en concerten. Zo ontvingen ze een kleine som dat als drinkgeld fungeerde voor de teerfeesten.

    Dit uitbetalingssysteem werd afgeschaft om verscheidene redenen. Toch bleef men op het teerfeest de namen afroepen van personen die steeds of bijna op alle manifestaties aanwezig waren.

    Louis Verschuren (de Witte van den Do) was daar ‘ne krak’ in. Hij gaf steeds het goede voorbeeld aan de muzikanten en de jongeren door altijd op tijd op de repetities te zijn en daarbij geen enkel evenement over te slaan.

    In 1985 waren André Walschaers en Franky Lauwens diegenen die het meest (en soms het laatst…) op de repetities aanwezig waren.
    Wij bedanken ze hiermee voor hun inzet en enthousiasme.

    Dit jaar heerste er toch een malaise wat betreft het absenteïsme op de repetities. We begrijpen dat het tijdens de examenperiodes uiterst moeilijk is voor de schoolgaande muzikanten om aanwezig te zijn op een herhaling. Maar wie enkele uurtjes ontspanning wil hebben, kan die gerust op de repetities vinden.

    Sommige muzikanten vinden het blijkbaar niet nodig om geregeld naar de herhalingen te komen nu er direct geen wedstrijd voor de boeg ligt. Toch willen we hier aanstippen dat er steeds moet geoefend worden willen we nog een respectabel muziekpeil aanhouden. Optredens als het Nieuwjaarsconcert en het Palmzondagconcert mogen niet als tussendoortje aanzien worden. Het zijn volwaardige concerten die degelijk moeten voorbereid worden en een breed publiek moeten aanspreken. Het is dus belangrijk dat we naar de repetities blijven komen en thuis geregeld herhalen om samen naar een beter orkest te groeien. Er zijn muzikanten die elke week trachten te komen t.o.v. anderen die schijnbaar de moeite niet doen of liever wegvluchten. Het is begrijpelijk dat een bestuur dan stemmen hoort van verontwaardigde muzikanten die altijd aanwezig zijn en gratis mogen deelnemen aan het jaarlijks banket terwijl opvallend-afwezigen ook van die service kunnen genieten zonder offers te moeten brengen.

    Misschien zullen de muzikanten volgend jaar hun ‘teerfeest’ moeten betalen volgens het percentage dat men scoort wat het afwezig – zijn betreft.

    Maar laat dit niet de enige reden zijn om voortaan weer naar de repetitie te komen. Wij zijn nog steeds één grote muziekfamilie die samen moet leven en samen groeien naar een (h)echte groep. Het samen repeteren en musiceren zal daartoe veel bijdragen. We hopen dat men in 1986 meer gestimuleert zal zijn om aanwezig te zijn. Let’s stick together !”

    (‘Toeters en Trompetten’, jaargang 6, nr.1)

     

    1985 – December :

    Het bestuur van de K.F. St.-Cecilia en hun functies en familiebanden…

    Ere-Voorzitster : Mevr Angèle Piessens – Van Praet.

    Ere-Voorzitter : Frans Piessens (afgevaardigde-beheerder van de N.V. Pol Piessens).

    Voorzitter : Victor Verschueren (zit met 4 muzikale zonen en 1 schoondochter in het orkest-zie foto).

    Ondervoorzitter : August Lauwers (is ook feestleider en verantwoordelijke van de uniformen).

    Secretaris : Johan Vandeputte (stelt de agenda op en doet de administratie -briefwisseling).

    Secretaris : Diane Lemmens (echtgenote Van Medegael, verzorgt de briefwisseling aangaande de Ceciliafeesten en de I.C.W.).

    Verslaggever : Jozef Lauwers (commentarieert alle optredens of feestelijkheden).

    Penningmeester : Yves De Wit (staat in voor de financiën).

    Lid : Bert De Borger (verantwoordelijk voor de muziekpartituren en is wijkmeester).

    Lid : Leopold Huybrechts ( (zorgt voor het drukwerk).

    Lid : Bart Lauwens (verantwoordelijke uitgever van Toeters en Trompetten).

    Lid : Antoon Lauwens (archivaris).

    Lid : Franky Lauwens (wijkmeester).

    Lid : Hendrik Lauwens (wijkmeester).

    Lid : Jan Moons (wijkmeester).

    Lid : Marcel Van Loo (wijkmeester en vaandrig).

    Lid : Emiel Verschueren (verantwoordelijke van de instrumenten).

    Lid : Kamiel Verschueren (wijkmeester).

    (‘Toeters en Trompetten’, jaargang 6,nr.1)

    25-11-2013 om 13:51 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1985 – 16 en 17 november : Rust Roest bracht ‘Onder Ons’.

    Eigentijds, ontroerend en pittig volkstheater door R. Verheezen.

    In de gemeentelijke basisschool, Ten Moortele 2, Leest.
    Inkom : 100 fr., VVK : 80 fr.

    (‘DB’, november ’85)

     

    “…Het stuk verhaalt de wederwaardigheden van een volksfamilie, met haar mooie en droeve gebeurtenissen.

    ‘Rust Roest’ heeft de laatste jaren genoeg bewezen dat ook amateurs ‘ernstig’ toneel kunnen brengen. Zij zullen dit met ‘Onder Ons’ nogmaals bewijzen. Deze voorstellingen zijn voor hen een springplank naar de viering van hun 65-jarig bestaan, volgend jaar in november.

    Onder de leden bevinden zich nog steeds twee stichters, nl. de erevoorzitter Alfons Hellemans en de ere-ondervoorzitter J. Publie.

    In de hoofdrollen : Renild Polfliet en Toni Peeters, een technische ploeg o.l.v. Fik Diddens en in een regie van Guido Hellemans.”

    (GvM, 13/11/85)

     

    “…TROUW, DANKBAARHEID en ENTHOUSIASME zijn, respectievelijk volgens André Demedts, mijn oud directeur Kan. Ir, Vermandere en mijn artistieke collega Wim Jacobs, basisgegevens voor een leven met ‘niveau’.

    Wij DANKEN met innigheid al de toeschouwers van ‘Onder Ons’. Het toneelstuk van Staatsprijswinnaar René Verheezen, dat wij met enorme bijval tweemaal te Leest hebben opgevoerd. Dit succes was voor een groot deel te danken aan het talent van de hoofdrolspeelster Renild POLFLIET, die in zulke rollen moeilijk te overtreffen is, bijgestaan door een selecte groep acteurs en actrices. Heroptredens volgden dan ook te Kapelle-op-den-Bos en te Heist-op-den-Berg. Er zat nog meer in, maar wij moesten reeds denken aan ons volgende seizoenstuk, dat gewoontegetrouw van een totaal andere aard zal zijn. Dit omdat afwisseling verstarring kan vermijden en verrijking in de hand werken…”

    (Guido Hellemans in ‘DB’, van maart ’86 bij de voorstelling van ‘Antigone’.)

     

    Renild Polfliet – Geboren te Lembeek op 31 maart 1946.

    “Wellicht mede door het feit dat Renild afstamt uit een geboren ‘komedie-familie’ is het verklaarbaar dat haar speelstijl zeer natuurlijk en vanzelfsprekend is. Aanvankelijk speelde zij een drietal jaren in de Leestse B.J.B. Vanaf 1965 werd Renild lid van Rust Roest met als eerste rol ‘Grace, de oudste dochter’ in ‘Patsy’. Sindsdien heeft zijn op drie volavondstukken en één eenakter na, onafgebroken meegespeeld. Meer bepaald 37 personages, naast uitbeeldingen in de Hanswijkprocessie, kwissen, stoeten,…

    Daarnaast is Renild fysiek sterk, want ze neemt jaarlijks deel aan grote wandeltochten wat haar toneelbeweeglijkheid en natuurlijkheid zeer ten goede komt.”

    (Guido Hellemans in ‘Rust Roest Ontmaskerd, Deel II’)

     

     

    Foto’s :

    Boven : Jan Emmeregs, Hilde De Kock, Willy Keysers, Raf Scheers, Fik Diddens, Nicole Van Gindertaelen, Vera Moernaut en Guido Hellemans.

    Onder : Toni Peeters, Marc Windelen, Renild Pofliet, Marcel Verwerft, Jaak Publie en op de foto prijkend René Verheezen.

    -Renild Polfliet.

    (Foto’s : ‘Rust Roest Ontmaskerd’, 1986 van Guido Hellemans)

     





    25-11-2013 om 09:29 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1985 – 2 november : Groot bal met de Strangers in het Sportcentrum

     

    1985 – 2 november : T.D. van K.L.J. Groene Kring Mechelen

    In zaal St.-Cecilia te leest. Begin 20 uur. Inkom 60 frank.(Affiche)

     

    1985 – Zaterdag 2 en zondag 3 november : Mossel- en Steakfestijn

    In het chalet van V.V. Leest.

    “Vanaf 12u tot 21u serveren wij die dagen voor u de lekkerste supermosselen zoveel u lust (wie ze al geproefd heeft weet hoe super ze bij ons zijn), de malste biefsteak (met sla of champignons) en stoofvlees.”

    Prijzen :

    -mosselen met frieten of brood : 250 fr.

    -biefsteak met frieten :   275 fr.

    -Stoofvlees met frieten : 200 fr.

    In al deze prijzen was een consumptie inbegrepen. Kinderen (-12) kregen 100 fr. vermindering. Er was ook soep en nagerecht te verkrijgen. (Folder VV)

     

    1985 – Donderdag 7 november :

    Kaasavond van SP- CSC-bestuur Leest

    In samenwerking met specialisten van het Nederlands Zuivelbureau.

    In zaal Sint-Cecilia, Dorpstraat 6. (‘Voor Allen’, 7/9/85)

    Er mocht gratis geproefd worden en ook de inkom was gratis. (Folder)

     

    1985 – 7 november – Gazet van Mechelen : De oude Diddens-stam

    Hendrik Diddens publiceerde zopas een nieuwe studie over wat hiji noemt : de oude Diddens-stam te Leest.

    Het gaat hier over negen opeeenvolgende generaties in de rechtlijnige afstamming voor alle huidige Diddensen.

    De oudst gekende stamvader is Franciscus Diddens. Hij werd omstreeks 1540 geboren.

    Hij trouwde met Johanna Verlynden in de Mechelse Sint-Romboutskerk, maar verhuisde na de geboorte van hun eerste kind naar Leest, vanwaar hij klaarblijkelijk afkomstig was.

    Sindsdien volgden de Diddens-geslachten elkaar ononderbroken in het Zennedorp op tot ongeveer 1880. Pas dan begon de eigenlijke uitzwerming. Maar thans leven te Leest nog Diddens-nazaten die rechtlijnig de 12e generatie uitmaken van het oudst gekende stamouderpaar Diddens-Verlynden.

    In deze prettig geïllustreerde brochure van 44 blz. In A4”-formaat behandelt Hendrik Diddens de verschillende takken van de Diddens-stamboom en weeft daardoorheen tal van anekdootjes en wetenswaardigheden die de leesbaarheid van zijn werkje stellig ten goede komen, o.m. met betrekking tot de “deserteur onder Napoleon”, het honderdjarige Moederke Diddens uit Duffel en de grootvader van Jan en Fons Diddens, de vermaarde internationale voetbalspelers van het Racing Mechelen uit de jaren twintig.

    Wie belangstelling voor de brochure van Hendrik Diddens heeft, kan terecht bij de auteur Landbouwstraat 98 te Mechelen. Prijs 100 frank.”

     

    1985 – Zaterdag 9 november :

    4de Kaartwedstrijd “whist” van de Sted. Basisschool

    Voor 30.000 frank aan prijzen met o.a. een fiets en een draagbaar televisietoestel wierp de Vriendenkring van de Stedelijke Basisschool in de weegschaal op deze 4de kaartwedstrijd die plaatsvond in de gymzaal van de school in Ten Moortele.

    Inschrijfgeld bedroeg 80 frank en elke tafelwinnaar had gegarandeerd prijs.

    Zoals de voorgaande jaren was de opbrengst bestemt voor het fonds voor aankoop van bijkomend materieel voor de kleuters en de leerlingen. (folder)

     

    1985 – 9 november : Mutualiteitsavond van SP

    Alle bestuursleden werden tegen 19 u. uitgenodigd om te komen luisteren naar het werkingsverslag en een overzicht van de mogelijkheden van de Socialistische mutualiteit ‘De Voorzorg’. Ter gelegenheid daar werd een lichte maaltijd aangeboden.

    (‘Voor Allen’, 7/9/95)

     

    1985 – 11 november : Herdenking Wapenstilstand

    Zoals elk jaar herdacht NSB Leest de wapenstilstand 1918.

    Programma :

    09u15 : Bijeenkomst in het lokaal.

    09u30 : Aankomst van de gemeenteraadsleden.

    09u45 : Vertrek naar de kerk begeleid door de K.F.St.Cecilia Leest.

    10u00 : Plechtige h. Mis voor de overleden wapenbroeders.

    10u45 : Neerleggen van bloemen aan het monument der gesneuvelden en overleden makkers door dhr Jos Van Roy oud-burgemeester.

    Te Velde.

    Toespraak door de secretaris (G.Veiller) van de Nat.Strijdersbond Leest.

    Uitreiking eervolle onderscheiding.

    Vaderlands lied.

    11u45 : Samen naar het lokaal waarna biefsteak met boerenbrood en koffie.

    16u45 : Bijeenkomst leden en dames in het lokaal.

    17u30 : Eetmaal, gevolgd van traditionele tombola.

    Op het menu : forel met vincentsaus en picolo – ossestaartsoep – ossetong met medeirasaus en puré – rijstschotel met fruit en slagroom.

    (folder ondertekend door voorzitter Eug. Van Beersel en secretaris-penningmeester Georges Veiller) 

    De secretaris-penningmeester had in een andere folder iedereen met aandrang uitgenodigd om, samen met de oudstrijders, plichtsgetrouw hulde te brengen aan de gesneuvelden en overleden wapenbroeders :

    “Wij moeten aan de jongere generaties bewijzen dat de oorlog 1940/45 zomaar geen kort avontuur was, maar dat hij in feite bloediger was dan de eerste wereldoorlog. Zulks wordt duidelijk bewezen, wanneer wij het aantal gesneuvelden van beide oorlogen vergelijken in verhouding tot de tijdsduur en de uitslag is werkelijk verrassend.”

     

    1985 – 13 november :

     Gouden huwelijksjubileum van

    Theo en Maria Van Hoof – Van der Zeyp.

    Ze woonden in de Poreistraat te Hombeek.

    Theo was afkomstig van Leest en daar geboren in januari 1908 en Maria was van Hombeek, geboren in augustus 1911. (KH)

     

    1985 – 16 november – Gazet van Mechelen : Bomen vellen

    “Op het kerkhof te Leest werden enkele dode en zieke hoogstammige bomen gerooid.

    Daarrond waren er nogal wat vraagtekens.De rooiiingswerken gebeuren uit veiligheidsoverwegingen in samenspraak met de stedelijke milieuraad en het bestuur voor monumenten en landschappen.

    Twee beuken en twee paardekastanjes dienden te worden verwijderd en op

    suggestie van de dienst monumenten en landschappen dienen ook twee esdoorns op de grens tussen pastorietuin en kerkhof, te worden geveld.

    Er dient een heraanplanting met lindebomen in leivorm te gebeuren, teneinde het estetisch karakter van het kerkhof te ondersteunen.

    Daartoe zullen 11 lindebomen heraangeplant worden.Het noodzakelijke rooien van de hoogstammen heeft te maken met ziekte van           sommige bomen en gevaarlijk overhellen van andere bomen.

    De beplantingsdienst zal zo snel mogelijk de heraanplanting met lindebomen uitvoeren. Bovendien zal de grote linde aan de andere kant van het kerkhof grondig verzorgd worden.”  

    1985 – Zaterdag 16 november : Will Tura in Sportcentrum Leest

    Ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van Voetbalclub F.C. De Statie    (met gelijknamig lokaal in Heffen-Blaasveld) haalde men Will Tura met zijn  Show-Orkest naar Leest.

    Inkom : 225 frank.

     

    25-11-2013 om 09:21 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 15/04-21/04 2024
  • 01/04-07/04 2024
  • 18/03-24/03 2024
  • 11/03-17/03 2024
  • 19/02-25/02 2024
  • 05/02-11/02 2024
  • 22/01-28/01 2024
  • 25/12-31/12 2023
  • 18/12-24/12 2023
  • 04/12-10/12 2023
  • 27/11-03/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 13/11-19/11 2023
  • 06/11-12/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 23/10-29/10 2023
  • 09/10-15/10 2023
  • 25/09-01/10 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 14/08-20/08 2023
  • 24/07-30/07 2023
  • 10/07-16/07 2023
  • 26/06-02/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 10/04-16/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 20/03-26/03 2023
  • 06/03-12/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 13/02-19/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 23/01-29/01 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 25/07-31/07 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 20/12-26/12 2021
  • 13/12-19/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 06/09-12/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 02/08-08/08 2021
  • 26/07-01/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 07/06-13/06 2021
  • 24/05-30/05 2021
  • 10/05-16/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 05/04-11/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 18/01-24/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 28/12-03/01 2027
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 07/12-13/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 19/10-25/10 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 21/09-27/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 15/06-21/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 02/03-08/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!