NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
 • Wijzigingen - aanvullingen.
 • Wijzigingen - aanvullingen.
 • Wijzigingen - aanvullingen. Vervolg Herinneringen aan W.O. II.
 • Wijzigingen - aanvullingen. Nog oorlogsherinneringen van Susse Teughels.
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Kronieken van Leest
  bij Mechelen
  03-03-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  1994 – 9 oktober : Gemeenteraadsverkiezingen. 

  De uitslag

  Zetels : 10 CVP (-4), 10 SP (-3), 9 Vlaams Blok (+6), 7 VLD (+1), 3 Agalev(+1) 1 CDV (+1) en 1 VU (-2).

  Het stadsbestuur werd als volgt samengesteld : Geert Bervoets (SP) burgemeester, Patrick Backx (CVP) 1ste schepen, Willy Vandenbrande (SP), 2de schepen, Johan Lamon (Agalev) 3e schepen, Leo Stevens (CVP) 4de schepen, Jan Pepermans (Agalev) 5de schepen, Frank Nobels (CVP) 6e schepen, Jaak De Wachter (SP) 7e schepen, Raymond Janssens (SP) 8e schepen. 

  In Gazet van Mechelen van 11 oktober verscheen :

             Emmeregs begraaft politieke strijdbijl

  Gust Emmeregs kon gisteren de zware verliescijfers van zijn CDV, de partij van de burgemeester, nog steeds niet verwerken.“Ik begrijp het niet. Ik haal 505 voorkeurstemmen en moet mijn zetel in de raad afstaan aan kandidaten die niet eens 50 stemmen achter zich kregen”. Hij toonde zich bitter omdat sommige kiezers voor kleinere partijen als bv. Rossem hebben gestemd. Dat doet mensen zoals hij de das om. Nochtans verklaart dàt niet de nederlaag van de CDV. Na 24 jaar actieve politieke bedrijvigheid legt Gust Emmeregs er het bijltje bij neer. Hij wil zich de volgende jaren volledig toeleggen op zijn zaak. Over of hij ooit nog in de politieke arena zal aantreden liet Emmeregs zich gisteren niet uit. Voorlopig wil hij de dingen eens rustig bekijken. Emmeregs neemt zich voor om “zijn” omnihal in Leest verder te blijven uitbouwen ten dienste van de gemeenschap. Of hij nu gemeenteraadslid is of niet.  

  En dezelfde krant blokletterde op 31/12/1994 :  

  Gust Emmeregs sluit een tijdperk af.

  Na 30 jaar politiek leven is dat tijdperk voor Gust Emmeregs (54) onherroepelijk afgesloten. Dat hij niet werd herverkozen is voor hem nochtans geen reden dat hij zich niet verder ten dienste van zijn medemensen zou stellen.“Ik ben nu eenmaal zo,” zei Emmeregs. De man die zonder fusies hoogstwaarschijnlijk nog altijd burgemeester van Leest zou geweest zijn, verheelt niet enigzins teleurgesteld te zijn. Hij had méér respons verwacht van de kiezers voor wie hij meent zich steeds dienstbaar te hebben opgesteld. De teleurstelling van Emmeregs heeft ook te maken met wat hij omschrijft als een “afrekening tussen personen” bij de breuk tussen CVP en CDV. Die breuk verklaart volgens hem ook dat de CDV bij de Mechelaars niet aanslaat en dat waarschijnlijk nooit zal doen.“Het is niet goed dat mensen die hetzelfde gedachtengoed verdedigen zich in verschillende formaties opstellen” is zijn overtuiging. Zelf heeft Emmeregs er geen spijt van dat hij de stap naar de CDV heeft gezet. Hij verklaart die overstap als een gevolg van de zaken die van dag tot dag gebeuren. De politieke maneuvers waren er oorzaak van dat Gust tot tweemaal toe achter een schepennet viste. Na de fusie opteerde men in Mechelen voor een CVP-schepen die uit de deelgemeente Muizen kwam.

  In 1982 werd de CVP na de verkiezingen in de oppositie gedrongen. Gust verklapte ons ook een geheim : “Waar het voor een meerderheid duidelijk was dat ik in de uitlopende legislatuur een schepenambt zou toegewezen krijgen, kantte reeds in...maart 1983 een groep binnen de jongeren van de Mechelse CVP zich daartegen. Dat heeft me tot op vandaag diep gekrenkt”, aldus Gust.

   

  1994 – 12 oktober – Parochieblad : Oproep tot misdienaars.
  Voor de zondagsmis van 09u30 kwam er via het Parochieblad een oproep tot kinderen en jongeren ‘om alzo sterker betrokken te zijn bij de misviering.’ Belangstellenden konden zich wenden tot de pater-pastoor.

   

  1994 – Zondag 16 oktober : Leestse fanfare gaf een kioskoptreden te Mechelen
  “Het concert werd door de stad Mechelen georganiseerd in het kader van de ‘Trein-, Tam-& Busdag’. Aanvankelijk vonden de organisatoren geen korpsen om dit optreden te verzorgen. Er waren immers geruchten vespreid dat het om een autoloze zondag zou gaan. Uiteindelijk werd het een vrijwillig autoloze zondag en toen hebben wij onze bereidwilligheid getoond om de klus te klaren. Er moet daarbij gezegd worden dat dit concert paste in onze voorbereidingsperiode op het provinciaal concerttornooi. Het was een gelegenheid om weer eens in andere omstandigheden op te treden. Een openluchtconcert is iets heel anders dan een optreden in een zaal. De jonge muzikanten hadden vooral meegedeeld dat ze dit keer naar de jeugdbeweging gingen omdat daar voor hen een speciaal programma was voorzien. Er waren dan ook minder muzikanten, zo’n vijfendertig. Gelukkig maar, want op de kiosk was zeker geen plaats voor ons hele korps.
  De kiosk was dit keer opgesteld vlak voor het stadhuis en het musiceren viel op deze plaats wel mee. Ook deze keer hadden een aantal ereleden de verplaatsing meegemaakt en samen met de op bepaalde momenten toevallige luisteraars, had onze vereniging heel wat bekijks.
  Het traditionele programma werd zo goed als feilloos afgewerkt terwijl op de lege Mechelse Grote Markt groepen fietsers voorbijreden en kinderen allerlei gekke fietsen uitprobeerden. Om 15 u. begon de stadsbeiaardier aan zijn concert en toen hebben we ons programma gestopt om hem niet te zeer in verwarring te brengen.
  Na het optreden trokken alle muzikanten naar café ‘St.-Cecilia’ in Leest dat voor deze gelegenheid open was tot omstreeks 17.30 u. waar nog werd verbroederd en verzusterd.”
  (“T&T”, december ’94)

  1994 – 22 oktober : Eerste wedstrijd van 7 Superkaartavonden
  In het Omni Sportcentrum van Leest. Totale prijzenpot van 510.000 fr. Kaarten in voorverkoop : 1.500 fr. en 249 fr inleg per avond. (Folder)

   

  1994 – 26 oktober – Gazet van Mechelen : Nieuwe aanbesteding voor riolering Leest
  “Er moet een nieuwe aanbesteding worden uit geschreven voor de aanleg van de riolering en de doorsteek onder de Zenne te Leest. De eerder aangestelde aannemer mag dat werk niet uitvoeren omdat hij nu niet over de nodige vergunningen beschikt. Dat was bij de aanbesteding niet het geval, maar de spelregels werden inmiddels gewijzigd. Het gaat om een bedrag van 35 miljoen. Om de kans op toeslagen niet te verliezen wil het schepencollege dit jaar nog een nieuwe aanbesteding én toewijzing doen. Eens die werken zijn uitgevoerd, is heel Leest aangesloten op het waterzuiveringsstation aan de Blarenberglaan.
  (...)”

   

  1994 – Zondag 30 oktober : VV Leest won derby tegen SKR met 1-3. (Foto’s onderaan)
  Deze vierpuntenwedstrijd in Eerste Provinciale werd onder barre weersomstandigheden betwist. Felle windstoten verhinderden dikwijls de goede bedoelingen van de acteurs. De bezoekers van VV wonnen met 1-3, met twee doelpunten van hun speler-trainer Luc Leys. VV-voorzitter Gust Emmeregs was de eerste om zijn ploeg in de kleedkamer te gaan feliciteren. Hij beloofde een etentje.

  In GvM van 2 november verscheen volgend verslagje :

  Jan Van den Heuvel, de trainer van SKR, toonde zich na de 1-3 nederlaag vrij ontgoocheld.
  “We gingen vrankweg aanvallend spelen met twee zuivere spitsen. Onze plannen werden vroeg in de wedstrijd flink overhoop gegooid door het doelpunt van de gasten. Na onze gelijkmaker sloop de hoop weer in onze rangen maar een nieuwe treffer van VV brak de veer. De vervanging van Geert Haentjes door Tom Heremans voerde ik door omdat ik vooraan meer vaart in de ploeg wou brengen. Steven Van Giel zat immers stevig in de greep van Hans Simons en ook Marc Asseloos kwam niet dikwijls in beeld omdat mandekker Kurt De Prins zijn opdracht honderd procent uitvoerde. In feite heeft de ganse ploeg mij ontgoocheld. Ik moet vaststellen dat aanvallend spel niet loont. Voetbal is verdedigen en gepast uitbreken.”

  Collega Luc Leys zat in de kleedkamer met de brede glimlach. “Vandaag hebben we getoond wat we waard zijn. Er zat veel beweging in de ploeg. De zege noem ik er één van de collectiviteit. Dat ik tweemaal kon scoren, dank ik uiteraard aan mijn spelers die voor de opbouw zorgden.”

  De bezoekers kwamen aan de aftrap zonder de gekwetste Sinisa Askraba. Jan Rohart was geel geschorst. Jean Lumuanganu stond bij de thuisploeg nog steeds op de gekwetstenlijst.
  Scheidsrechter Stragier kende weinig problemen met twee sportieve ploegen. Hij moest enkel geel trekken voor Milan Misic en Danny Willems.
  Hans Bouwmeester speelde als libero een beresterke partij, samen met Staf Verhaeghen. Hans Simons en Kurt De Prins waren onverbeterlijk in de mandekking. Ralf De Smedt en Peter Engelen speelden op niveau bij de gastheren. Jan Van der Veer ging naar ons gevoelen niet vrijuit bij de tweede treffer. Steven Van Giel kwam niet in het stuk voor. 

  Na de derby werd te Leest een ludieke doodsbrief verspreid waarin de dood van Rapid SK Leest werd aangekondigd. Een ongelukkige zet omdat zaterdagavond Ludo Paulus overleed, nadat die in de namiddag nog een wedstrijd met de SKR-veteranen had gespeeld en op zondagmorgen Tim Van Heck, zoon van de voorzitter, om het leven kwam in een verkeersongeval (zie artikel hierna). Zware klappen voor SKR.

   

  1994 – Zondag 30 oktober : Tegen hoekgevel te pletter in Mechelen (Foto onderaan)
  De 21-jarige Tim Van Heck uit de Blaasveldstraat 16 in Leest reed zich zondagavond om tien minuten voor vijf met zijn auto te pletter tegen de hoekgevel van het voormalige Klein Seminarie op het Hoogstratenplein in Mechelen. Hij was op slag dood.
  De hulpdiensten, met een geneesheer uit het dichtbijgelegen O.L.Vrouwziekenhuis, waren onmiddellijk ter plaatse maar voor het slachtoffer kon geen hulp meer baten.
  Tim, een zoon van SKR Leest-voorzitter Van Heck, zat alleen in zijn voertuig. (GvM)

   

  Foto’s :
  -De derby te Leest : Luc Leys, hier in strijd met Peter Engelen en Kris Van Goylen, scoorde tweemaal voor de bezoekers. (Foto MAB, GvM)
  -Deze ludieke doodsbrief was op een slecht moment verspreid.
  -Het totaal verhakkelde voertuig van Tim Van Heck.  03-03-2015 om 06:26 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 17/06-23/06 2019
 • 10/06-16/06 2019
 • 03/06-09/06 2019
 • 20/05-26/05 2019
 • 13/05-19/05 2019
 • 06/05-12/05 2019
 • 22/04-28/04 2019
 • 15/04-21/04 2019
 • 01/04-07/04 2019
 • 18/03-24/03 2019
 • 04/03-10/03 2019
 • 25/02-03/03 2019
 • 18/02-24/02 2019
 • 11/02-17/02 2019
 • 21/01-27/01 2019
 • 14/01-20/01 2019
 • 07/01-13/01 2019
 • 24/12-30/12 2018
 • 17/12-23/12 2018
 • 10/12-16/12 2018
 • 03/12-09/12 2018
 • 26/11-02/12 2018
 • 12/11-18/11 2018
 • 29/10-04/11 2018
 • 22/10-28/10 2018
 • 15/10-21/10 2018
 • 08/10-14/10 2018
 • 17/09-23/09 2018
 • 03/09-09/09 2018
 • 20/08-26/08 2018
 • 13/08-19/08 2018
 • 06/08-12/08 2018
 • 30/07-05/08 2018
 • 23/07-29/07 2018
 • 16/07-22/07 2018
 • 09/07-15/07 2018
 • 25/06-01/07 2018
 • 18/06-24/06 2018
 • 11/06-17/06 2018
 • 04/06-10/06 2018
 • 21/05-27/05 2018
 • 07/05-13/05 2018
 • 23/04-29/04 2018
 • 16/04-22/04 2018
 • 09/04-15/04 2018
 • 02/04-08/04 2018
 • 26/03-01/04 2018
 • 19/03-25/03 2018
 • 12/03-18/03 2018
 • 05/03-11/03 2018
 • 19/02-25/02 2018
 • 12/02-18/02 2018
 • 05/02-11/02 2018
 • 29/01-04/02 2018
 • 22/01-28/01 2018
 • 15/01-21/01 2018
 • 08/01-14/01 2018
 • 01/01-07/01 2018
 • 25/12-31/12 2017
 • 18/12-24/12 2017
 • 04/12-10/12 2017
 • 27/11-03/12 2017
 • 20/11-26/11 2017
 • 06/11-12/11 2017
 • 23/10-29/10 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 09/10-15/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 18/09-24/09 2017
 • 11/09-17/09 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 21/08-27/08 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 31/07-06/08 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 03/07-09/07 2017
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 01/05-07/05 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 26/12-01/01 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 15/02-21/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 04/01-10/01 2016
 • 28/12-03/01 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 23/11-29/11 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 20/04-26/04 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015
 • 19/01-25/01 2015
 • 12/01-18/01 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 29/12-04/01 2015
 • 15/12-21/12 2014
 • 08/12-14/12 2014
 • 24/11-30/11 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 03/11-09/11 2014
 • 20/10-26/10 2014
 • 13/10-19/10 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 29/09-05/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 21/07-27/07 2014
 • 14/07-20/07 2014
 • 07/07-13/07 2014
 • 30/06-06/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 09/06-15/06 2014
 • 02/06-08/06 2014
 • 26/05-01/06 2014
 • 19/05-25/05 2014
 • 12/05-18/05 2014
 • 05/05-11/05 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 07/04-13/04 2014
 • 31/03-06/04 2014
 • 24/03-30/03 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 03/03-09/03 2014
 • 24/02-02/03 2014
 • 17/02-23/02 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 03/02-09/02 2014
 • 27/01-02/02 2014
 • 20/01-26/01 2014
 • 13/01-19/01 2014
 • 06/01-12/01 2014
 • 30/12-05/01 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 16/12-22/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 02/12-08/12 2013
 • 25/11-01/12 2013
 • 18/11-24/11 2013
 • 11/11-17/11 2013
 • 28/10-03/11 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 14/10-20/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 02/09-08/09 2013
 • 05/08-11/08 2013
 • 29/07-04/08 2013
 • 22/07-28/07 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 01/07-07/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 03/06-09/06 2013
 • 27/05-02/06 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 22/04-28/04 2013
 • 25/03-31/03 2013
 • 18/03-24/03 2013
 • 11/03-17/03 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 18/02-24/02 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 21/01-27/01 2013
 • 07/01-13/01 2013
 • 31/12-06/01 2013
 • 24/12-30/12 2012
 • 17/12-23/12 2012
 • 10/12-16/12 2012
 • 03/12-09/12 2012
 • 26/11-02/12 2012
 • 19/11-25/11 2012
 • 12/11-18/11 2012
 • 05/11-11/11 2012
 • 29/10-04/11 2012
 • 22/10-28/10 2012
 • 15/10-21/10 2012
 • 08/10-14/10 2012
 • 01/10-07/10 2012
 • 24/09-30/09 2012
 • 10/09-16/09 2012
 • 03/09-09/09 2012
 • 13/08-19/08 2012
 • 06/08-12/08 2012
 • 30/07-05/08 2012
 • 23/07-29/07 2012
 • 02/07-08/07 2012
 • 25/06-01/07 2012
 • 18/06-24/06 2012
 • 11/06-17/06 2012
 • 04/06-10/06 2012
 • 28/05-03/06 2012
 • 14/05-20/05 2012
 • 07/05-13/05 2012
 • 30/04-06/05 2012
 • 23/04-29/04 2012
 • 16/04-22/04 2012
 • 09/04-15/04 2012
 • 02/04-08/04 2012
 • 26/03-01/04 2012
 • 19/03-25/03 2012
 • 12/03-18/03 2012
 • 05/03-11/03 2012
 • 27/02-04/03 2012
 • 20/02-26/02 2012
 • 13/02-19/02 2012
 • 06/02-12/02 2012

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!