1989 – Zaterdag 13 mei : Hulde aan : Alfons Verbruggen voor zijn 25 jaar dienst als Kerkmeester. Hij kreeg als beloning een Madonna van de hand van aalmoezenier Herregods. Hulde werd ook gebracht aan Felix Van der Hasselt (foto onderaan) voor zijn 50 jaar als kerkzanger. Hij ontving de Gouden St.-Romboutsmedaille. Tenslotte aan Rik Lauwens (foto onderaan) voor zijn 20 jaar als zangkoorleider, hij ontving de Zilveren St.-Romboutsmedaille. Deze viering ging door bij het einde van de Pinkster-eucharistieviering.
Voor Felix : Langs de Leestse kerkgewelven zweven klanken “als vanzelven”; vijftig jaar “gregoriaans” en tussendoor wat moedertaal.
Voor Rik : Als dirigent de zang aanleren en noten langzaam-aan “verteren”... Hij hield het twintig jaar vol. Het “stokske” heeft hij doorgegeven maar is van plan “niet af te haken”; komt steeds nog zingen als elk ander. (Kerk en Leven; 25/5/89)
1989 – 14 en 15 mei : Pinksteren – Eetdagen S.K. Leest(kopie folder onderaan) Dag zonder koken en…afwas ! In het chalet van S.K.Leest aan de Zennebrug.
1989 – Zaterdag 13 en zondag 14 mei : Voetbal Verbroederingstornooi Het Jeugdcomité van Jong V.V. Leest richtte voor het eerst een ‘Verbroederingstornooi’ in voor preminiemen, miniemen, knapen en scholieren. Op zondag speelden de allerkleinsten (de duiveltjes) een vriendschappelijke wedstrijd onder elkaar. Volgende ploegen engageerden zich : Preminiemen : Bornem, Heindonk, DSC Kerkdriel (NL), Muizen, VV Leest A, VV Leest B. Miniemen : FC Hever, DSC Kerkdriel (NL), Ramsdonk, VV Leest. Knapen : DSC Kerkdriel, Nieuwenrode, Wavria, VV Leest. Scholieren : Bonheiden, VV Duffel, DSC Kerkdril, VV Leest.
“Het valt op dat er in iedere reeks een Nederlands elftal aanwezig is, daarom heeft ons tornooi ook de naam ‘VERBROEDERINGSTORNOOI’ gekregen. Wij wensen onze Nederlandse vrienden uit Kerkdriel (bij ’s Hertogenbosch) dan ook van harte welkom in onze rangen…” (Jeugdvoorzitter Dany Meeuws in de programmabrochure)
Op zondag werd er ook een wedstrijd georganiseerd voor de ouders van de spelers van VV Leest en die van DSC Kerkdriel.
Uitslagen van de wedstrijden heb ik helaas niet kunnen terugvinden.
1989 – 19 mei : Huwelijksserenade voor Georges Meyskens. De K. Fanfare St.-Cecilia gaf een serenade in feestzaal ‘Arras’ te Mechelen ter gelegenheid van het huwelijk van haar lid Georges Meyskens. (Brief aan de leden van 13/5)
1989 – Woensdag 24 mei : Wagentje van kermisattractie neergestort. Leestenaar slachtoffer. Om kwart over negen ’s avonds kwam een bruusk einde aan de kermispret te Kapelle-op-den-Bos. Een wagentje van de kermisattractie “Moonlift”, een toestel dat de kermisgangers tot 17 meter boven de begane grond brengt, viel plotseling naar beneden. Gelukkig ging het toen al in dalende lijn. De twee inzittenden Luc Verschuren, (foto onderaan) Kerkenblokweg 9 Leest en Christel Peeters, Oudstrijderlaan 99 Kapelle-op-den-Bos, beiden twintig jaar, smakten met hun wagentje tegen de grond en werden zwaar gewond naar een Mechels ziekenhuis overgebracht. (GvA, 25/5)
Foto’s : -Felix Van der Hasselt was 50 jaar kerkzanger. -Rik Lauwens, 20 jaar zangkoorleider. -De folder van de Eetdagen van S.K. Leest. -Luc Verschuren raakte zwaar gewond op de kermis van Kapelle-op-den-Bos.
Gerard Gieselink, de andere jongeren vergaten hun foto aan de redactie van ‘Toeters en Trompetten’ te bezorgen.
1989 – Meinummer periodiek van de K.F.St.-Cecilia :
Onze jeugd onder de loep
Naam : Verschueren Jurgen, Elleboogstraat 24 Leest. Leefijd : 15 jaar. Zoon van : Vic (Fikke)…(Veuzitter). Instrument : Bugel. Leerling van : Johan De Win. Hoeveel oefen ik per week ? 5 min. per dag. Hoe zie ik er uit ? Kalm,…en voor ne palm… Wat vind ik van mijn leraar ? Ne goeie gast. Waar ga ik naar school ? T.S.M. 4 elektriciteit. Vind ik het leuk een van de jongste spruitjes van onze fanfare te zijn ? Ik was liever de jongste bloemkool !!! Heb ik misschien een broer in de fanfare ? Ja, een stuk of vier, nl.Mille, Kamiel, Rik en Hans.
Naam : Gieselink Gerard, Ten Moortele 37 Leest. Leeftijd: 11/12/1977 (12 jaar). Zoon van : Franz Johan Gieselink. Instrument : Bariton. Leerling van : Frans Violet. Hoeveel oefen ik per week ? 2 uur 20 minuten. Hoe zie ik eruit ? Mooi en intelligent. Wat vind ik van mijn leraar ? Komt te laat op de les (n.v.d.r. Foei Frans !) Waar ga ik naar school ? Vrije school van Hombeek. Weegt een instrument soms niet wat zwaar ? Ja, mijn instrument is loodzwaar en oeroud. (n.v.d.r. hij heeft ondertussen een nieuw exemplaar gekregen) Mag ik altijd zo laat naar de repetitie komen ? Nee, ik ben nog te jong.
Naam : De Rooster Tom, Blaasveldstraat 54 Leest. Leeftijd : 13 jaar Broer van : Bart en Katleen. Zoon van : Robert. Instrument : Cornet. Leerling van : Johan De Win. Hoeveel oefen ik per week ? 20 minuten per dag. Hoe zie ik eruit ? (‘k Durfde niet te antwoorden in ’t bijzijn van de familie) Wat vind ik van mijn leraar ? Goeie leraar. Hij eist veel maar… Waar ga ik naar school ? S.T.K. Kapelle-op-den-Bos. Durf ik de dames voor mij omver blazen als de dirigent het vraagt ? Als ’t moet wel… Waarom verkies ik cornet boven bugel ? Cornet vind ik veel handiger en toffer.
1989 –Van 3 tot 7 mei : 19e Leestse Volksfeesten
Woensdag 3 mei : Beste showpaar van Vlaanderen In de Leestse sporthal werd het “beste showpaar van Vlaanderen” verkozen in het kader van de Leestse Volksfeesten. Gust Emmeregs mocht een meer dan 600-koppige belangstelling begroeten en was met dat publiek meer dan in zijn nopjes. De populaire Nederlandse televisiepresentator Fred Oster onderwierp een hele reeks kandidaten aan drie proeven. Winnaars werden de Aalstenaars Christiane De Stroper en Michel Cleemput. Uit de dertig prijzen die op een monitor werden getoond konden zij er twintig onthouden die ze dan ook mee naar huis mochten nemen.
Donderdag 4 mei : H. Mis met E.P. De Brabander, Kon.Fanf. St.-Cecilia en het Jongerenkoor van O.L.Vr. Ham Instituut Mechelen o.l.v. Irene Goossens. Na afloop van de eucharistieviering officiële opening door burgemeester Jos Van Roy. In de namiddag : kindernamiddag met Huug van Gompel, met poppenkast, spel, dans enz. ’s Avonds trad Will Tura voor de tiende keer te Leest op.
Vrijdag 5 mei: Super Kaartavond met voor 150.000 fr aan prijzen. Inleg : 250 fr.
Zaterdag 6 mei : Vanaf 21 u. werd het sportcentrum herschapen in een new-beat discotheek met discobar Zephyr en met optredens van The Erotic Dissidends en ‘The Confetti’s’. Kaarten in voorverkoop 150 fr., later 175 fr.
Zondag 7 mei : Vanaf 12 u. muziek- en folklorefestival met optredens van harmoniën en fanfares uit de omgeving. (GvA en folders)
1989 – Zondag 7 mei : Provinciale Gezinsbedevaart Landelijke Beweging Te Kalfort-Puurs. Om 14.30 u. een eucharistie, gevolgd door een gebedstocht en toewijding aan O.-L.-Vrouw. (Parochieblad 20/4)
1989 -11 mei : Oproep van de pastoor In “Kerk en Leven” van 11/5/89 deed de Leestse pastoor volgende oproep :
“Confetti en rijst voor de deur van de kerk...om het jonge echtpaar triomfantelijk te onthalen. Nog nooit heb ik nadien een “triomfantelijke strooier” een bezem weten vragen om het voor de deur van de kerk weer netjes te maken. En gezien de trouwdag veelal op een zaterdag verloopt, ligt natuurlijk het “strooisel” klaar om ervan heel wat, aan de schoenen, in de kerk mee te brengen en het daar ongewild achter te laten. Als wij mensen, het voor onze deur en in ons huis “proper” trachten te houden, dan zeker voor de kerkdeur en in onze kerk.”
1989 – Vrijdag 12 mei : Repetitie-concert K.F. St.-Cecilia Die avond werd naar aanleiding van Kermis-Leest gesubsidieerd door het Gemeentebestuur van Mechelen. (Brief aan de leden van 26/4/89)
1989 – Zaterdag 13 mei : Afreis Davidsfonds afdeling Leest voor driedaagse Canterbury, Windsor en Londen. (Kerk en Leven 11/5)
1989 – 22 april : Dansavond Landelijke Rijvereniging In de Parochiezaal. (PB, 20/4)
1989 – Zondag 23 april : KWB Fietstocht– naar het Broekpad.(Folder)
1989 – 25 april : VV Leest verantwoordelijk voor ramp met tent “Het Hof van Beroep van Antwerpen heeft zopas uitspraak gedaan in de zaak tussen VV Leest en het tentenbedrijf Veldeman uit het Limburgse Bree. Zowel VV Leest als het tentenbedrijf schuiven mekaar de verantwoordelijkheid toe inzake de ramp op Ons Hemelvaartdag 1983 toen de grote tentoonstellingstent op de terreinen van VV Leest het onder een rukwind begaf. Nadat de rechtbank van eerste aanleg te Mechelen in 1986 het tentenbedrijf verantwoordelijk stelde, ging Veldeman in beroep. Volgens het Hof is de huurder juridisch verantwoordelijk.
VV Leest dat destijds zo’n 700.000 frank eigen kosten had bij de ramp, ziet met dat vonnis een eventuele recuperatie van dat geld onmogelijk gemaakt. Er zijn bovendien nog voor circa 1 miljoen frank schadeclaims van benadeelden die gerechtelijk procedeerden. De kans op vergoeding wordt voor deze benadeelden terug groter. VV Leest heeft er bij haar verzekeraar op aangedrongen om tot uitbetaling over te gaan. Maar er blijft ook nog de mogelijkheid tot cassatie waardoor de zaak andermaal op de lange baan zou kunnen belanden.” (GvM,25/4/89)
1989 – Zaterdag 29 april : Barbecue in de Stedelijke Basisschool, Ten Moortele. Organisatie van de SBS met medewerking van de Vriendenkring. Keuzemogelijkheden : Schotel met forel (220 fr.), schotel met reuzensaté (180 fr.), schotel met twee pensen (150 fr.) Kindermenu’s : Schotel met kleine saté (100 fr.), schotel met witte pens (75 fr.), schotel met zwarte pens (75 fr.) Nagerecht : Taart met slagroom en koffie (80 fr.), taart met boterroom & koffie (80 fr.), ijs – dame Blanche (80 fr.), kinderijs (30 fr.) Alle vis- en broodschotels met brood, groenten, appelmoes. (Folder)
1989 – Zaterdag 30 april : Recreatief Indoorvolleybaltornooi KWB In de Sporthal van Leest. Contactpersoon was Jan Tiri uit de Cecilialaan 12. Twaalf heren- en twee damesploegen namen deel.
De dames uit Heffen zegevierden over de dames van K.W.B. Leest. (KWB-informatie, mei ’89)
1989 – Mei – “Toeters en Trompetten”, jg.8, nr.3 : Freddy Walschaers : TE STEREOTIEP !
“Heel lang geleden toen ik nog jong was, had je in Leest twee mogelijkheden om je zinnen te verzetten : eerst de chiro en daarna de ‘blekken of de sussen’. Dit al naargelang uit welk nest je kwam. Er was nog niet veel. De T.V. bezat slechts twee posten, er reden weinig auto’s en men kon nog op straat spelen. Men hoorde ’s avonds vele muzikanten repeteren omdat er eigenlijk niks anders was.
We kunnen rustig stellen dat dit nu eventjes veranderd is. Daar waar vroeger 90% van de jongeren kwamen proberen of ze geschikt waren voor de edele kunst der muziek, omdat er niks anders was, is het aanbod nu wel anders. In Leest zijn zo mogelijk misschien meer verenigingen dan in de rest van Groot Mechelen. De jeugd wordt reeds zeer vroeg aangezocht om deel uit te maken van de een of andere vereniging. We hebben twee volledig uitgebouwde voetbalploegen in de Belgische Voetbalbond, er is de Vevoc, Rust Roest, Korneel, de Kwak, de Slak, de Stap, enz…
Dit maakt het voor onze fanfare ver van gemakkelijk om nog een jongeling te vinden die bereid is aan al deze verleidingen te weerstaan en de muziek boven alles te stellen. Wanneer we ons de vraag stellen : ‘Wat trekt de jeugd aan in een bepaalde vereniging ?’, leiden we hieruit het volgende af. Een belangrijk element is de aard van de activiteit. Iemand die van voetbal weg is, zult ge moeilijk toneel laten spelen. Een geboren muzikant zult ge geen voetballer zien worden. Toch is er een zeer belangrijk element in de aantrekkelijkheid van een vereniging. Dit element is het jaarlijks programma dat afgewerkt wordt. Bij de jeugd zijn er heel wat die geen uitgesproken mening hebben op zo’n jeugdige leeftijd. Dus komt het erop aan zaken in het programma op te nemen welke de jongeren aanspreken. Ik meen hierin bij onze vereniging een zeer zwak punt te ontdekken. Wanneer we de afgewerkte programma’s van de laatste drie, vier jaar bekijken kunnen we rustig stellen : VEEL TE STEREOTIEP !!!
Eerst het Nieuwjaarsconcert, dan de Eetdagen, Palmzondagconcert, Ceciliafeesten, Teerfeest en Kerstfeest. Daartussen zweven de traditionele optredens te Battel, Heindonk, Elewijt, Perk en andere Hofstade. In zo’n aanbod zit teveel de tendens : ‘Allez, we zijn weeral een jaartje ouder !’ Niemand zal betwisten dat we een hardwerkend bestuur hebben dat ervoor zorgt dat het nodige zaad in het bakje komt om de werking van onze vereniging mogelijk te maken. In de vorige ‘Toeters’ las ik in het artikel van Jefke Lauwers : ‘Zo moet blijken dat bestuurslid bij een muziekkorps niet zomaar een erepostje is, maar een engagement’. Volgens mijn bescheiden mening zijn er nog teveel bestuursleden die denken dat hun engagement eindigt bij het steeds vervullen van dezelfde taken in het steeds terugkerend stereotiep programma. Bij de voorbereidingen der inrichtingen valt me dat steeds op, door uitspraken zoals : ‘Zeg mannen, waar stonden die stoelen verleden jaar !’ of ‘He, waar hing dat plakske verleden keer, die nagel is hier weg !’ of ‘Zeg, verleden jaar was die ingang zeker tien centimeters breder !’
Op zeker moment richt men een schitterende reis in naar Luxemburg. Proficiat voor de mensen die deze reis uitstippelden en op touw zetten. Het jaar daarop…O ramp, o ramp !!! ’s Morgens op hetzelfde uur, op dezelfde busjes, rijden langs hetzelfde wegske, eten in ’t zelfde cafeeke, spelen op hetzelfde kioske, eten in hetzelfde restaurantje, varen met hetzelfde bootje, ’s avonds huiswaarts langs dezelfde binnenwegjes, eten in hetzelfde afspanninkje met hetzelfde dineetje en op de oververhitte busjes langs dezelfde wegskes naar huis. Ik denk dat ik nog nooit in mijn leven zo blij was dat ik met mijn gezwollen ledematen van een bus kon stappen. Deze anekdote om aan te tonen hoe gevaarlijk het is in het stereotiepe te vervallen, wanneer men elk verrassingselement op voorhand uitsluit. Richt men deze tweede reis gewoon drie jaar later in, wordt het gegarandaard een succes.
Deze trend van ‘steeds hetzelfde’ zit er teveel in ons jaarlijks programma. Willen we de jeugd blijven aantrekken en de toekomst van onze vereniging blijven veilig stellen t.o.v. al de andere concurrentie ? Wel vrienden, dan zullen we uit een ander vaatje moeten tappen !!! Zoals ik in mijn vorig artikel de muzikanten opriep om een frisse wind door onze rangen te laten waaien, wil ik thans een oproep tot onze bestuursleden richten. Heren bestuursleden, geef onze vereniging troeven in handen om de jeugd aan te trekken. Laat ons afstappen van dat afgezaagde, oude en stereotiepe programma. Laat ons eens ergens anders gaan spelen i.p.v. altijd naar Battel, Heindonk, enz…
Met de regelmaat van een klok krijg ik de laatste tijd klachten van jonge bestuursleden die zich geremd en versmacht voelen door de ouderen wanneer ze eens iets nieuws willen proberen. Het is vanzelfsprekend dat ouderen en ervaring noodzakelijk zijn om alles in goede banen te leiden. Dit mag echter niet leiden tot het systematisch in de kiem smoren van alle vernieuwing. Laat de jeugd aan bod komen. Willen we de jeugd aantrekken laat dan die jeugd voor een groot stuk mee het programa bepalen. Gaan we even terug naar de vorige Ceciliafeesten. Weet ge het nog…de jeugd had ettelijke tonnen zand in de tent gekapt en palmbomen gezet. Toen waren de ouderen in paniek. Wel, is het geen succes geworden ?! Wat deed het deugd aan mijn hartje toen ik met Paasmaandag onze tent zag staan. Dat was eens iets nieuws. Wel, is het geen succes geworden ?!
Ik roep tevens iedereen op : waar je ook komt, trek je ogen open ! Wat doen ze op een ander om zaad in het bakje te krijgen ? Wat richt men op een ander in ? Laten we het bestuur steunen met ideeën zodat we eens iets nieuws kunnen beleven. Mannen van het bestuur, heb toch geen schrik om iets te doen. Wie niks doet, kan niets misdoen. Waar ik op hamer is : breng een programma waarvan de jeugd zegt : ‘Kom, we gaan bij de Blekken spelen, daar valt iets te beleven !’ Natuurlijk hoor ik de meesten al zeggen : ‘Ja, hij heeft makkelijk praten, dat hijzelf eens voor de pinnen komt !’ Wel beste mensen, ik ga dat proberen in mijn volgend artikel dan heb ik nog drie maanden de tijd om mij te beraden. Trouwens van wie komt het idee van een Beach Party en wie heeft er ooit eens gezegd van met Paasmaandag op het dorp een spiegeltent te zetten ?! (de tent stond er nu al, enkel de spiegels ontbraken…)
Omdat mijn schrijfruimte beperkt is, wil ik besluiten met een anekdote waarmee ik iedereen die met de Blekken begaan is, wil laten aanvoelen wat de echte bedoeling van mijn artikel is… Zaterdag 17.00 uur. Plaats van het gebeuren : aan de frituur op de Leestse Dorpplaats. Een tiental jongeren staan te wachten op frieten. Onder hen Charelke, muzikant bij de Blekken. De Jef, speler bij de voetbal, komt op zijn fiets aangereden. ‘Oepzaij ! Veu moa a groeat pak frut ? ‘k Em ze wejal verdiend ! Vijfhonderd ballen ! Memme gewonnen !!!’ ‘Zeg Jef, weurde goa beteuld veu te sjotten ?’ ‘Das zeker, 500 ballen veu as we winnen en 250 ballen veu nen dro !’ ‘En as ge verliert ?’ ‘Niks gedoemme ! Ma pas oep hé, we winne veul. En manneke, geen kwaad woord van de voetbal hé ! Welle geun alle joare oep toernoe nat buitenland. Me hiel de ploeg na Deutsland of Iteulle ! Das plezant se mannen !!!’ Marieke repliceert : ‘Zeg Jef, goa me ave voetbal altij. Ik zen bij de volksdans. Welle hemme al in ’t sportpaleis van Antwerpen gedanst veu dettigduizend man. Veu zoeveul volk hedde goa nog ni gesjot, hé Jef ? En daabijoa, alle jaren geumme ok weg, gelak na Portugal enzoe.’ De Jef : ‘Zeg Charelke, bloasde goa oep gene tuter bij de Blekke ?’ Charelke antwoordt : ‘Das zeker joeng, das plezant. Welle treden ok oep in Battel en in Haandoenk. En alle joare geumme vissen na Hummek !!!’ Waarna een algemeen lachsalvo volgt…”
De oproep van Freddy Walschaers was schijnbaar niet in dovemansoren terechtgekomen. In het daaropvolgende nummer van ‘Toeters en Trompetten’ stak hij de loftrompet over het baanbrekend werk van het bestuur inzake de jeugdwerking.
1989 – Dinsdag 4 april : Hou het apart ! “Klein chemisch afval kan afgegeven worden op het Dorpsplein tussen 09.30 en 12.00 uur.” (PB 30/3/89)
1989 – Donderdag 6 april : Gevallen Op de Mechelsesteenweg in Hombeek viel donderdagochtend om 7u50 voetganger Jan Cauwenberg uit de Dorpstraat nr. 5 Leest. Hij werd naar het Sint-Jozefziekenhuis overgebracht. (GvA, 7/4)
1989 – Zaterdag 8 april : Avant – premiere – coctail – party Het praesidium en de leden van studentenclub ‘de stap’ nodigden iedereen uit op hun avant-premiere-cocktail-party. In de parochielokalen. Deuren vanaf 20 uur. Inkom 80 frank. (folder)
1989 – 8 april : B.G.J.G. afdeling Leest Start van een nieuwe 10-delige lessenreeks ‘watergewenning, kleuterzwemmen en zwemmen voor gevorderden’. Inlichtingen en inschrijvingen : Myriam Peeters-De Laet, Molenstraat. (PB 23/3)
1989 – Zondag 9 april : H. Vormsel Volgende Leestenaars werden door deken W. Vanderwegen gevormd : Ine Boonen, Hans De Hondt, Ilse De Laet, Rebekka De Wit, Maarten Dons, Nele Galicia, Tim Glorie, Veerle Lamberts, Steven Van Beneden, Jellen Van der Meulen, Nathalie Muyldermans, Iris Selleslagh, Kris Slachmuylders, David Slachmuylders, Veerle Spruyt, Koen Van de Maele, Kristine Verbeeck, Hilde Verbruggen, Veerle Van Hoorebeeck, Melissa Duran, Gerard Gieselink, Inge Fierens, Veerle Fierens, Ilse Lauwers, Wendy Segers, Sandra Vloebergh, Tinneke Reyntiens. (PB 30/3 en 14/4)
1989 - 9 april : Vergadering Verkeerswerkgroep Leest “Beste Leestenaar, een jaar geleden hebben we via dit zelfde kanaal de oprichting van de verkeerswerkgroep aangekondigd. Dit eerste werkjaar heeft vooral gediend om een inventaris te maken van alle Leestse verkeeersknelpunten. Uit deze studie zijn een aantal voorstellen naar voren gekomen, waarop wij graag uw reactie zouden vernemen : 1.Snelheidsbeperking tot 40 km/u op het stuk Dorpsstraat, Leest-Dorp, Pastoor De Heuckstraat gaande van aan ‘De Apotheker’ tot aan de ‘Zennebrug’. Deze snelheidsbeperking zien we bij voorkeur gerealiseerd door ingrijpende wijzigingen aan rijweg en bijhorigheden. 2.Stemmen zijn er opgegaan om over de totale lengte van Kouter en Juniorslaan de snelheid te beperken tot 60 km/u.
Wij verwachten uw reacties voor 11 december 1989. Zowel persoonlijke (anonieme) reacties als reacties van uw vereniging zijn van harte welkom. Tot slot vermelden wij nogmaals dat iedereen is uitgenodigd tot het bijwonen van onze vergaderingen. Hieronder vindt u trouwens de vergaderdata voor het komende halfjaar. De werkgroep.
13 november 1989 : Stedelijke Basisschool – Ten Moortele. 11 december 1989 : Klooster – Dorpsstraat. 15 januari 1990 : Stedelijke Basisschool – Ten Moortele. 12 februari 1990 : Klooster – Dorpsstraat. 12 maart 1990 : Stedelijke Basisschool – Ten Moortele. 9 april 1990 : Klooster – Dorpsstraat.” (Omzendbrief)
1989 – Maandag 10 april : BGJG nodigt uit... Om 20 uur F. Deboosere (BRT) & Het Weer in de parochiezaal Kouter Leest. Inkom : 30 frank (leden), 40 frank (niet-leden). (folder)
1989 – Zaterdag 15 april : Play-Back België-Holland in Leest In de Leestse sporthal namen een aantal Vlaamse en Waalse playbackers het op tegen hun Nederlandse collega’s. De deelnemers werden verdeeld over drie categorieën. Als eerste kwamen de mini-playbackers aan de beurt. In deze categorie behaalde Fréderic Iicitello uit Luik de overwinning. De maxi-playback werd door Manon Balcaen uit Gent gewonnen. Zij vertolkte op schitterende wijze Dalida. Bij de sound-mix-show werd Claudia Chinn de laureate. Zij imiteerde Tina Turner. Tweede in deze categorie werd Belgisch kampioen Patrick De Koninck met een vertolking van Michael Jackson. De jury bestond uit 3 Nederlandse en 3 Belgische mensen en er werd vooral gelet op lipping maar ook op gelijkenis, kledij enz. Er werd voor 100.000 fr. aan prijzen gegeven. (GvA)
1989 – Zaterdag 15 april : A.C.V.-Kaartavond De afdeling Hombeek-Leest van het A.C.V. organiseerde een kaartavond in de parochiezaal van Leest. (PB 13/4)
1989 – Zondag 16 april : Eerste gezamelijke communie 1989. “Zondag 16 april doen de kinderen van het tweede studiejaar hun eerste communie in de hoogmis van 10 uur. Wij vragen aan de ouders van de kinderen geboren in 1981, en die elders naar school gaan en die wensen in onze parochiekerk hun eerste communie te doen, ten spoedigste de pastoor te verwittigen. Weldra zullen wij al de ouders uitnodigen voor een samenkomst, waarna wij de onmidellijke voorbereiding met de kinderen beginnen.” (PB 2/2/89)
Die oudervergadering vond plaats op maandag 20 februari. De namen van de communicanten verschenen in het Parochieblad van 13 april : Bert Boonen, Lies Cordemans, Nathalie De Laet, Anita De Potter, Annelies De Wit, Maarten De Wit, Brecht Dierckx, Joke Jespers, Gert Huysmans, Liesbeth Moens, Lien Peeters, Davy Selleslagh, Shanna Spoelders, Carl Storms, Annelies Rodet, Sylvia Van den Bergh, Bartel Van den Wijngaert, Pieter Van Waeyenbergh, Elke Verschueren, Annelies Heylen, Veerle Verschuren, Veerle Lauwers, Marian Van Damme, Bart Casteels.
1989 -17 april : Stichting van “Ziekenzorg” Leest Voordien hadden alle Leestenaars volgend schrijven in hun bus gekregen :
“Beste Leestenaars,
In de meeste parochies rondom ons bestaat er een “zieken”-zorg werking. Ook in Leest zouden wij hier graag mee beginnen. Wij zoeken een flinke ploeg vrijwilligers, jong en oud, die samen willen proberen langdurig zieken meer kansen te bieden in onze plaatselijke leefgemeenschap. Dat kan het volgende inhouden : -regelmatig op huisbezoek bij één of meer zieken. Het ganse aanbod van ziekenzorg bij mensen in huis brengen. En vooral bij de thuisgebonden zieken : een stukje menselijk contact verwezenlijken. -aangepaste samenkomsten en uitstappen helpen organiseren, die haalbaar zijn voor zieke mensen. -af en toe met alle medewerkers samen vergaderen, om werkafspraken te maken en onszelf wat bij te schaven.
Wie durft de stap zetten ? Als je deze nieuwe werking mee wil starten, geef dan je naam op bij de voorzitt(st)ers van de parochiale verenigingen of bij de leden van de parochiale ploeg, waarvan u hieronder de namen vindt :
Raf Selleslagh, Dorpsstraat 72. Frank De Prins, Kleine Heide 54. Chris Van Medegael, Dorpsstraat 41. Paul Peeters, Vinkstraat 28. Suzanne Broothaerts, Juniorslaan 94. Ann Van Brempt, Leestdorp 22/1. Pater-Pastoor Karel Van Aken.
P.S. : de 1ste vergadering gaat door op 17 april 1989 om 20u in ’t klooster waarop u allen vriendelijk wordt uitgenodigd.”
Vanuit de parochiale ploeg nam Suzanne Broothaerts het initiatief om ziekenzorg Leest te starten. Geruggesteund nog deels door pastoor Lornoy en zeker door toedoen van pater Van Aken, werd ziekenzorg Leest een feit. Met meer dan twintig vrijwilligers die spontaan hun medewerking aanboden, is het een geslaagde werking geworden.
Op de website van Leest.be vonden we in 2003 (7 augustus) volgende tekst :
“Ziekenzorg Leest is een vereniging voor alle zieken, jong en oud. Met de ondersteuning van ziekenzorg CM gewest Mechelen proberen wij ervoor te zorgen dat we aan ieders verwachtingen kunnen voldoen. Vacanties, ontspanningsnamiddagen,daguitstappen, enz...worden speciaal voor de zieken georganiseerd.
In onze parochie is er een groep van een twintigtal kernleden die regelmatig wat tijd vrij maken voor het belangrijkste punt binnen ziekenzorg “het huisbezoek”. Via dit huisbezoek kunnen we onze zieken op allerhande manieren helpen. Een luisterend oor, een kaartje leggen, een koffieklets, kleine hulpjes, enz...zijn dikwijls een weldoend medicijn.”
Dit jaar (2014) bestaat ziekenzorg Leest 25 jaar en dit jubileum zal op 24 mei worden gevierd.
1989 – 23 maart – Parochieblad : Zieke en oudere mensen. “Wij herinneren eraan dat voor oudere en zieke mensen de mogelijkheid bestaat dat familieleden of huisbewoners de H. Communie meedragen naar huis. Zo wordt hun radio- of T.V.-mis rijker, en de band tussen de vierende parochiegemeenschap en hen levendiger. Vraag voor dit alles wat hulp of uitleg aan de parochiepriesters.”
1989 – 26 en 27 maart : Posse Leest Op zondag om 11 uur was er de officiële opening van de handelsbeurs, gevolgd door een receptie.De muzikale omkadering werd verzorgd door de “Heverse Concertband”. Als speciale attraktie was het Mechels Stadspoppentheater van de partij. Iedere gast kreeg op zondag gratis paaseieren toebedeeld. Volksdansgroep Korneel nodigde iedereen uit in het gelegenheidsrestaurant“Posse Leest” in zaal Piessens. Davidsfonds Leest : “Leest en zijn Leestenaars”. Bij middel van foto’s, dia’s en tekeningen een beeld van landschappen, gebouwen en personen van Leest, m.a.w. een totaal beeld van de Leestse folklore en het gemeenschapsleven van vroeger en nu. Voetspoor nodigde uit voor een bezoek aan de tentoonstelling in de Stedelijke Lagere School op Pasen en Paasmaandag van 10 tot 18 uur. Tony Baarendse.....etsen. Jan Casteels.....olieverf. Lutgart Moons.....keramiek. Karel Soors.....foto’s. Yvan Vanderhaegen.....akwarellen.
“Voor het eerst in de geschiedenis, heeft onze fanfare zijn intrede gedaan in het ‘Posse Leest’- gebeuren. Met een DRUPPEL-TENT, opgesteld voor het klooster, werd een poging ondernomen om de dorstigen bij dit prachtige weer te laven. Met een sterke borrel, een fris drankje en een ‘snelkieken-tombola’ werd getracht om wat fondsen in te zamelen voor onze vernieuwde jeugdwerking. Met een mooie folder over onze hele werking en met een originele snijdersbank van den ‘Ted’, hebben we getracht onze fanfare een grotere bekendheid te geven bij de Leestenaars. Het resultaat hiervan zullen we, hopelijk, zien als we in september met een groot aantal nieuwe leerlingen kunnen starten in onze initiatie in muziekonderricht. Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor geinteresseerden. Zij kunnen zich inschrijven bij onze bestuursleden of bij onze jeugdverantwoordelijke Jan De Decker. Alles is gratis, zonder een enkele verplichting. Ook vrienden, vriendinnetjes of andere niet-leden zijn van harte welkom.” (“Toeters en Trompetten”, jg 8, nr.3)
1989 – 29 maart : Leest gaf bloed “Enkele jonge mannen onder ons startten een paar jaar geleden met bloedgeven. Die groep is ondertussen sterk uitgegroeid tot een homogeen blok van courante en overtuigde gevers. Als je dan een tijdje bloed geeft, tref je heel wat bekend volk aan op het transfusiecentrum. Samen met de verantwoordelijken van het Belgische Rode Kruis van Mechelen werd besloten om in ons eigen Leest een bloedinzamelplaats op te richten. De eerste maal dat dit gebeurde was op 29 maart Jl. en konden we een 40-tal donors verwelkomen. Verscheidene mensen stelden dit mooie gebaar voor de eerste maal. Onder hen waren verschillende muzikanten, bestuursleden en ereleden van onze fanfare aanwezig ! Woensdag 7 juni telden we reeds 65 anthousiastelingen waaronder vele fanfareleden. Daar er echter nooit bloed genoeg is, vooral tijdens de vakantieperiode, doen we langs deze weg nogmaals een oproep aan alle lezers van ons blad om ook bloedgever te worden. De volgende maal kunt u zich aanbieden op woensdag 6 september a.s. Als je weet dat 70 personen op 100 eens in hun leven bloed nodig hebben en dat er slechts 10 personen op 100 geven, stemt dit wel tot nadenken. De St.Cecilia-bloedgevers.
Enkele nuttige inlichtingen Plaats van het gebeuren : Stedelijke Basisschool, Ten Moortele. Wanneer ? woensdag 6 september van 18.00 tot 20.00 uur. Wie ? Iedereen tussen 21 en 65 jaar jong en zich in goede gezondheid bevindt en geen medicatie neemt. Je mag ook vanaf 18 jaar bloed geven, maar dan heb je een schriftelijke toestemming nodig van je ouders. Nota : personen die in een openbare dienst werken, krijgen voor iedere bloedafname een dag verlof. Voor meer inlichtingen : Van Roy Paul, Hoogstraat 177, Tisselt.” (“Toeters en Trompetten”, jg 8, nr. 3)
1989 – Woensdag 29 maart : Jaarkalender van Leest Die dag was er een bijeenkomst voor alle verenigingen van Leest ‘om data te verzamelen van april tot oktober’. Locatie : Parochiecentrum ‘Het Klooster’. (PB 23/3)
1989 – April : Lidgeld K.F. St.-Cecilia De wijkverantwoordelijken van de Leestse fanfare kwamen het lidgeld ophalen voor het jaar ’89. Dat bedroeg 420 frank. (Brief van 26/4)
1989 – 1 april : Prijsuitreiking Kaartkampioenschap KWB Traditiegetrouw startte deze avond met een etentje om 19.00 uur. Deze keer stond biefstuk met friet en sla op het menu. De prijs daarvoor was 225 fr. Niet-kaarters konden zich met andere spelen vermaken. (Folder)
1989 – 1 en 2 april : Rust Roest bracht ‘Yerma’ van Garcia Lorca(foto’s onderaan) Tweemaal voor een volle zaal bracht Rust Roest het poëtisch drama Yerma van Frederico Garcia Lorca. De regie was in handen van Guido Hellemans en een glansrol was weggelegd voor Hilda De Kock in de rol van Yerma. Als toemaatje kreeg het publiek een optreden van de Portugese beroepsdanseres Sylvia Nevijnske die typisch Iberische dansen bracht.
Personages Yerma : Hilde De Kock Juan, haar man : Guy Van Aken Maria, buurvrouw : Hilde Van Dam Victor, buurman : Raf Scheers Heidense vrouw : Ann Devos 1e jonge vrouw : Christel Vinck 2de vrouw : Ria Verschooten 1ste wasvrouw : Ria Verschooten 2de wasvrouw : Christel Vinck 3de wasvrouw : Renild Polfliet 4de wasvrouw : Hilde Van Dam 1ste schoonzuster : Kristel Kerremans 2de schoonzuster : Vera Vinck Dolores : Renild Polfliet 1ste oude vrouw : Hilde Van Dam 2de oude vrouw : Ria Verschooten Mannelijk masker : Gert Corten Portugese danseres : Mevrouw X.
Achter de schermen Teksthulp : Kristel Kerremans Grime en kapsels : Vera Moernaut en Ann Devos (maskers) Kostuums : Miloe Van Stijvoort Klankband : Johan De Laet Decorschildering : Tony Baarendse Decorbouw : Raf Scheers, Marc Windelen, Eric Vandenwyngaert, Johan, Karl en Rudi o.l.v. Fik Diddens en Willy Keysers Belichting en techniek : Fik Diddens Muziekcomponering : Hilda Silverans Muziekinstrumenten : Hilda Silverans en Kathleen Vloebergh, Marleen Delcon Algemene leiding : Guido Hellemans.
“In het voorbije weekend bracht toneelgroep ‘Rust Roest’ uit Leest het poëtisch drama Yerma van Frederico Garcia Lorca. Het stuk kende veel succes want er werd twee avonden voor een volle zaal gespeeld. Het stuk handelt over ‘Yerma’ de vrouw van een herder die wanhopig naar het moederschap verlangt. Haar man leeft echter uitsluitend voor zijn werk en keert zich af van kinderen. Yerma lijdt verschrikkelijk onder deze toestand als ze ziet dat al haar vriendinnen kinderen krijgen. Het stuk dat zich afspeelt in het noordelijk gedeelte van het Spaanse bergland eindigt tragisch. Noch Yerma, noch haar man zijn bestand tegen het onmenselijk bestaan en delven zo mekaars graf. Hilde De Kock brengt deze rol op een voortreffelijke manier tot leven. Ze lijdt echt, is soms woedend en vertolkt de ontgoocheling op een zeer realistische manier. De regie was in handen van Guido Hellemans. Als geweldig toemaatje bij deze voorstelling kreeg het publiek een optreden van de Portugese beroepsdanseres Sylvia Nevijnske, die typisch Iberische dansen bracht.” (GvA, 7/4/1989)
Foto’s : -De affiche van ‘Yerma’. -De ploeg van Rust Roest die 'Yerma' tot een goed einde bracht : Boven : Marleen Delcon, kathleen Vloebergh, Guido Hellemans, Hilda Silverans, Fik Diddens, Marc Windelen, Vera Vinck, Vera Mournaut, Kristel Kerremans, Johan De Laet, Ann Devos, Gert Corten. Midden : Raf Scheers, Hilde De Kock, Portugese danseres, Guy Van Aken. Onder : Renild Polfliet, Christel Vinck, Ria Verschooten, Hilde Van Dam. (Foto : ‘Rust Roest Ontmaskerd’, G. Hellemans)
1989 – Zondag 12 februari : Concertoptreden van de K.F.St.-Cecilia Leest te Battel Op uitnodiging van de K.F. Ons Genoegen uit Battel gaf de fanfare uit Leest een concertoptreden in de zaal ‘Ons Huis’. (Omzendbrief) “Louis ‘De Smedt van Battel’ ontving uit handen van onze voorzitter een bloemstuk ter gelegenheid van zijn huwlijksjubileum.” (“T&T, jg 8, nr.2)
1989 – 18 en 19 februari : Jaarlijkse eetdagen K.F. Sint-Cecilia “Onze ‘Dagen zonder afwas’ kenden dit jaar ook weer veel bijval. Er heerste een goede werksfeer en de organisatie was eveneens prima. De kwaliteit van onze gerechten was uitzonderlijk en onze chef-kok werd dan ook langs alle kanten ‘bestoeft’. Maar van onze ‘Mister Cecilia’ wisten we dat hij heel wat in zijn mars heeft.” (“T&T, jg 8, nr.2) Deze eetdagen gingen door in zaal “Piessens”.
1989 – Maandag 20 februari : Voorlichtingsavond Rode Kruis In het parochiecentrum ‘Het Klooster’ om 20 uur. Voorlichtingsavond over bloed en plasma geven. (Parochieblad 16/2)
1989 – Maart : K.V.L.V. Lourdesreis Wonnen een Lourdesreis : Josephien Verbruggen uit de Larestraat en Simonne De Laet-Verbruggen uit de Molenstraat. (PB 16/3)
1989 – 8 maart – Het Nieuwsblad : SK Leest ziet weer degradatiespook “Uit de laatste drie wedstrijden haalde SK Leest geen enkel punt. Meteen komt men terug in de degradatiezone en kondigen zich de laatste wedstrijden van de competitie ook erg zwaar aan. Tegen Putte kwam men helemaal niet in de wedstrijd en men verloor dan ook met 0-1, nadat de bezoekers de ganse tweede helft toch met tien man verder moesten. Middenvelder Marc Faes was na de partij ook van oordeel dat zijn ploeg zeker geen sterke wedstrijd speelde. Wel stelt hij dat Leest erg verzwakt tussen de lijnen moest komen. En volgens Faes is het enige doelpunt te wijten aan ongeconcentreerd spel. Het viel immers weer uit een stilstaande fase en daar had trainer Custers toch voor gewaarschuwd.
Marc is van oordeel dat het seizoen minder goed meegevallen is, maar verwacht toch dat zijn ploeg zich in eerste zal kunnen handhaven. Wanneer Leest weer over zijn volledig elftal zal beschikken, zullen er wel opnieuw punten worden gewonnen. Over zijn toekomst bij Leest laat hij zich niet graag uit. Wel staat het volgens Faes vast dat er zeker versterking moet komen. Zijn eerste jaar bij Leest is voor Faes zeker een goede leerschool geweest. Alhoewel de trainer hem niet van kritiek spaart, heeft hij toch veel respect voor de man.
Bij SK Leest is Hendrik Spiessens opnieuw komen opdagen en hij speelde reeds een wedstrijdhelft met de reserven mee. Wel is Kris Goossens voor enkele weken out met een voetkwetsuur en was trainer Theo Custers niet te spreken over de houding van zijn voorzitter, die voor de toch belangrijke partij nog een geschil in de spelerskabine openlijk kwam uitbabbelen. Custers is terecht van oordeel dat dit voor aanvang van een wedstrijd toch niet kan. (RCM)”
Dezelfde krant blokletterde op 15 maart : Theo Custers verlaat SK Leest Na een onverwachte overwinning tegen Lichtaart kwam de oudste ploeg van Leest even los uit de degradatiezone. Het akkefietje tussen Theo Custers en het Leestse bestuur had bijna het ontslag van de oefenmeester tot gevolg. Toch kon Theo Custers nog de moed opbrengen om zijn spelers optimaal voor te bereiden voor de partij tegen Lichtaart. Ondanks deze opflakkering zag Custers de toekomst erg donker in. Wel wou hij zich nog 100 procent blijven inzetten om Leest in eerste te houden maar hij gaf toe dat hij niet op dezelfde golflengt zat als het bestuur en dat er aan het eind van het seizoen een einde zou komen aan hun samenwerking. “Theo heeft immers ook ambitie om hoger aan de slag te kunnen als trainer of zelfs speler-trainer. Volgens de Mechelaar heeft hij reeds enkele contacten, maar een besluit is nog niet gevallen.”
En Het Nieuwsblad van 22 maart : SK Leest zoekt opvolger voor Custers “…Omtrent Theo Custers is de laatste dagen wel heel wat te doen geweest bij Leest. Nadat hij aankondigde de club op het einde van het seizoen te verlaten, gingen de poppen aan het dansen. Enkele bestuursleden keerden zich tegen Custers, die echter beweert zijn taak tot de laatste dag goed te willen uitoefenen. Bij het Leestse bestuur zijn volgens voorzitter Van Dam al enkele aanbiedingen binnengekomen om Custers op te volgen. Maar men wil niet overhaast te werk gaan en alle sollicitaties goed overwegen.Tevens zal het ook wachten blijven of de ploeg in eerste provinciale blijft, want anders zullen er wel enkele oefenmeesters hun kandidatuur terugtrekken. Kandidaten om Custers op te volgen zijn volgens de Leestse voorzitter Jos De Winter, Alex Van Gelder en ook de naam van Hendrik Spiessens wordt gefluisterd. Jos De Winter is momenteel tweede doelman bij Leest…”
1989 – Donderdag 9 maart :St.-Jozefbedevaart Leuven Vertrek per autocar aan de kerk te Leest om 08.30 u. Prijs : 200 frank alles inbegrepen. Inschrijven op de pastorie. (Parochieblad 2/2)
1989 – 18 maart – Het Nieuwsblad : Verkeerswerkgroep Leest vraagt meer veiligheid “De onlangs opgericht Verkeerswerkgroep Leest vraagt in een brief aan de Mechelse schepen Constant Demeester (Openbare Werken) om maatregelen die de verkeersveiligheid in de Vinkstraat en de verkaveling De Maal moeten bevorderen. Die wijk kende de jongste jaren een merkelijke bevolkingsexpansie. Op een bijeenkomst waarop circa 20 procent van de bewoners aanwezig was, bracht de werkgroep vier wensen naar voor :
snelheidsremmende maatregelen treffen.
het doorgaand verkeer bannen.
de aanleg van voet- en fietspaden.
het invoeren van een “zone 30” voor de Vinkstraat en De Maal.
In haar brief aan de schepen onderstreept de werkgroep nog dat veel automobilisten tegenwoordig de Vinkstraat gebruiken als een verbindingsweg en dat ze er overdreven snel rijden. Omdat de weg te smal is en er geen fiets- of voetpaden zijn, levert dat gevaar op voor fietsers en voetgangers. Bij regenweer is dat nog een stukje erger omdat zij zich dan een weg moeten banen in het slijk op de onverharde bermen.Momenteel voert de stad in de Vinkstraat onderhoudswerken uit, maar die brengen volgens de werkgroep geen noemenswaardige verbetering in de hierboven aangehaalde situatie. De briefschrijvers vestigen ook nog de aandacht op de beperkte zichtbaarheid op het kruispunt Ten Moortele-Vinkstraat en op de straatverlichting die niet toereikend is. (JC)”
En Gazet van Mechelen van dezelfde datum : Protest in Leest “De verkeerswerkgroep Leest protesteert tegen de plannen van schepen van Openbare Werken Demeester voor de onderhoudswerken aan de Vinkstraat. De fusiegemeente Leest heeft enkele maanden geleden een werkgroep opgericht die zich als hoofdoel stelt een verkeersleefbare oplossing te creëren in de gemeente. De intussen aangevangen onderhoudswerken aan de Vinkstraat verontrusten deze werkgroep en ook de inwoners van deze straat zodat een voorstel tot prioriteitsherziening werd ingediend. Na inzage van de geplande werkimpact staat immers vast dat aan de lokaal geldende problematiek geen noemenswaardige verbetering zal aangebracht worden. Vooral op het vlak van snelheidsremmende maatregelen, het bannen van het doorgaand verkeer en de aanleg van een degelijk voet- en fietspad blijven er aanzienlijke verbeteringen mogelijk.”
1989 – Zaterdag 18 maart : “Leve de Geus” in basisschool Ten Moortele (foto onderaan) De scholieren van de stedelijke basisschool Ten Moortele in Leest brachten het toneelstuk “Leve de Geus”, een historisch blijspel in vier bedrijven. Het waren de leerlingen van de vijfde en de zesde klas die in het stuk optraden. De opbrengst was bestemd voor een nieuwe diaprojector voor de school. Omdat de week voor de vertoning het televisietoestel de geest gaf kregen de inkomsten van de toneelavond een andere bestemming. Er was echter nog niet voldoende geld voorhanden en daarom werd met Paasmaandag tijdens “Posse-Leest” in de school een gelegenheidscafé georganiseerd van 10 tot 15 uur. Door het grote succes van de toneelvoorstelling werd aan de school gevraagd om nog op andere plaatsen op te treden, maar het bleef bij een éénmalig optreden. Het stuk zelf werd opgevoerd door 23 scholieren en speelt zich af in Leest en Mechelen. De leerlingen schilderden zelf de decors en zorgden voor de kledij. De toegang bedroeg 50 frank.
1989 – 19 maart : Palmzondagconcert K.F. Sint-Cecilia(foto onderaan) In het kader van “negentig jaar jong” o.l.v. Frans Violet.
“Door het vroege Paasfeest vond ons jaarlijks Palmzondagconcert reeds op 19 maart plaats. De zaal Piessens was vrij goed volgelopen toen onze muzikanten de eerste lentenootjes produceerden. Het Palmzondagconcert, dat dit jaar in het teken stond van ons 90-jarig jubileum, werd ook nu weer tot een geheel gebracht door onze presentator, den ‘Ted’, die zich werk noch moeite gespaard had om met vrolijke intermezzi en dito verkleedpartijen de eerste lentekriebels op het publiek over te brengen.
Wat het muzikale gedeelte van dit concert betrof, bleek dat het niveau van de Leestse muzikanten nog zeer degelijk mag genoemd worden. Het publiek kreeg een gevarieerd en aangenaam programma te horen en was vol lof over de geleverde prestaties. Vooral met ‘A Barney’s tune’ lieten de muzikanten horen dat ze meer in hun mars hebben dan op een instrument te blazen. Onze solisten lieten dan weer horen dat zij het technisch aspect van de instrumenten zeer goed beheersten. Maar het geheel was telkens rond en aangenaam om naar te luisteren. Bedankt Frans, Luc en Johan voor de voorbereiding van onze muzikanten. Na het concert kon iedereen bij een vakkundig geschonken glaasje nakaarten over de muziek. Het eindigde voor sommigen dan ook in een ‘Palm’-maandag.” (“Toeters en Trompetten”, jg 8, nr.3)
Foto’s : -Leerlingen van de basisschool brachten ‘Leve de Geus’. -In zaal Piessens werd door de fanfare uit Leest voor de 40ste maal het Palmzondagconcert uitgevoerd. (Foto : GvM)