1989 – 23 maart – Parochieblad : Zieke en oudere mensen. “Wij herinneren eraan dat voor oudere en zieke mensen de mogelijkheid bestaat dat familieleden of huisbewoners de H. Communie meedragen naar huis. Zo wordt hun radio- of T.V.-mis rijker, en de band tussen de vierende parochiegemeenschap en hen levendiger. Vraag voor dit alles wat hulp of uitleg aan de parochiepriesters.”
1989 – 26 en 27 maart : Posse Leest Op zondag om 11 uur was er de officiële opening van de handelsbeurs, gevolgd door een receptie.De muzikale omkadering werd verzorgd door de “Heverse Concertband”. Als speciale attraktie was het Mechels Stadspoppentheater van de partij. Iedere gast kreeg op zondag gratis paaseieren toebedeeld. Volksdansgroep Korneel nodigde iedereen uit in het gelegenheidsrestaurant“Posse Leest” in zaal Piessens. Davidsfonds Leest : “Leest en zijn Leestenaars”. Bij middel van foto’s, dia’s en tekeningen een beeld van landschappen, gebouwen en personen van Leest, m.a.w. een totaal beeld van de Leestse folklore en het gemeenschapsleven van vroeger en nu. Voetspoor nodigde uit voor een bezoek aan de tentoonstelling in de Stedelijke Lagere School op Pasen en Paasmaandag van 10 tot 18 uur. Tony Baarendse.....etsen. Jan Casteels.....olieverf. Lutgart Moons.....keramiek. Karel Soors.....foto’s. Yvan Vanderhaegen.....akwarellen.
“Voor het eerst in de geschiedenis, heeft onze fanfare zijn intrede gedaan in het ‘Posse Leest’- gebeuren. Met een DRUPPEL-TENT, opgesteld voor het klooster, werd een poging ondernomen om de dorstigen bij dit prachtige weer te laven. Met een sterke borrel, een fris drankje en een ‘snelkieken-tombola’ werd getracht om wat fondsen in te zamelen voor onze vernieuwde jeugdwerking. Met een mooie folder over onze hele werking en met een originele snijdersbank van den ‘Ted’, hebben we getracht onze fanfare een grotere bekendheid te geven bij de Leestenaars. Het resultaat hiervan zullen we, hopelijk, zien als we in september met een groot aantal nieuwe leerlingen kunnen starten in onze initiatie in muziekonderricht. Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor geinteresseerden. Zij kunnen zich inschrijven bij onze bestuursleden of bij onze jeugdverantwoordelijke Jan De Decker. Alles is gratis, zonder een enkele verplichting. Ook vrienden, vriendinnetjes of andere niet-leden zijn van harte welkom.” (“Toeters en Trompetten”, jg 8, nr.3)
1989 – 29 maart : Leest gaf bloed “Enkele jonge mannen onder ons startten een paar jaar geleden met bloedgeven. Die groep is ondertussen sterk uitgegroeid tot een homogeen blok van courante en overtuigde gevers. Als je dan een tijdje bloed geeft, tref je heel wat bekend volk aan op het transfusiecentrum. Samen met de verantwoordelijken van het Belgische Rode Kruis van Mechelen werd besloten om in ons eigen Leest een bloedinzamelplaats op te richten. De eerste maal dat dit gebeurde was op 29 maart Jl. en konden we een 40-tal donors verwelkomen. Verscheidene mensen stelden dit mooie gebaar voor de eerste maal. Onder hen waren verschillende muzikanten, bestuursleden en ereleden van onze fanfare aanwezig ! Woensdag 7 juni telden we reeds 65 anthousiastelingen waaronder vele fanfareleden. Daar er echter nooit bloed genoeg is, vooral tijdens de vakantieperiode, doen we langs deze weg nogmaals een oproep aan alle lezers van ons blad om ook bloedgever te worden. De volgende maal kunt u zich aanbieden op woensdag 6 september a.s. Als je weet dat 70 personen op 100 eens in hun leven bloed nodig hebben en dat er slechts 10 personen op 100 geven, stemt dit wel tot nadenken. De St.Cecilia-bloedgevers.
Enkele nuttige inlichtingen Plaats van het gebeuren : Stedelijke Basisschool, Ten Moortele. Wanneer ? woensdag 6 september van 18.00 tot 20.00 uur. Wie ? Iedereen tussen 21 en 65 jaar jong en zich in goede gezondheid bevindt en geen medicatie neemt. Je mag ook vanaf 18 jaar bloed geven, maar dan heb je een schriftelijke toestemming nodig van je ouders. Nota : personen die in een openbare dienst werken, krijgen voor iedere bloedafname een dag verlof. Voor meer inlichtingen : Van Roy Paul, Hoogstraat 177, Tisselt.” (“Toeters en Trompetten”, jg 8, nr. 3)
1989 – Woensdag 29 maart : Jaarkalender van Leest Die dag was er een bijeenkomst voor alle verenigingen van Leest ‘om data te verzamelen van april tot oktober’. Locatie : Parochiecentrum ‘Het Klooster’. (PB 23/3)
1989 – April : Lidgeld K.F. St.-Cecilia De wijkverantwoordelijken van de Leestse fanfare kwamen het lidgeld ophalen voor het jaar ’89. Dat bedroeg 420 frank. (Brief van 26/4)
1989 – 1 april : Prijsuitreiking Kaartkampioenschap KWB Traditiegetrouw startte deze avond met een etentje om 19.00 uur. Deze keer stond biefstuk met friet en sla op het menu. De prijs daarvoor was 225 fr. Niet-kaarters konden zich met andere spelen vermaken. (Folder)
1989 – 1 en 2 april : Rust Roest bracht ‘Yerma’ van Garcia Lorca (foto’s onderaan) Tweemaal voor een volle zaal bracht Rust Roest het poëtisch drama Yerma van Frederico Garcia Lorca. De regie was in handen van Guido Hellemans en een glansrol was weggelegd voor Hilda De Kock in de rol van Yerma. Als toemaatje kreeg het publiek een optreden van de Portugese beroepsdanseres Sylvia Nevijnske die typisch Iberische dansen bracht.
Personages Yerma : Hilde De Kock Juan, haar man : Guy Van Aken Maria, buurvrouw : Hilde Van Dam Victor, buurman : Raf Scheers Heidense vrouw : Ann Devos 1e jonge vrouw : Christel Vinck 2de vrouw : Ria Verschooten 1ste wasvrouw : Ria Verschooten 2de wasvrouw : Christel Vinck 3de wasvrouw : Renild Polfliet 4de wasvrouw : Hilde Van Dam 1ste schoonzuster : Kristel Kerremans 2de schoonzuster : Vera Vinck Dolores : Renild Polfliet 1ste oude vrouw : Hilde Van Dam 2de oude vrouw : Ria Verschooten Mannelijk masker : Gert Corten Portugese danseres : Mevrouw X.
Achter de schermen Teksthulp : Kristel Kerremans Grime en kapsels : Vera Moernaut en Ann Devos (maskers) Kostuums : Miloe Van Stijvoort Klankband : Johan De Laet Decorschildering : Tony Baarendse Decorbouw : Raf Scheers, Marc Windelen, Eric Vandenwyngaert, Johan, Karl en Rudi o.l.v. Fik Diddens en Willy Keysers Belichting en techniek : Fik Diddens Muziekcomponering : Hilda Silverans Muziekinstrumenten : Hilda Silverans en Kathleen Vloebergh, Marleen Delcon Algemene leiding : Guido Hellemans.
“In het voorbije weekend bracht toneelgroep ‘Rust Roest’ uit Leest het poëtisch drama Yerma van Frederico Garcia Lorca. Het stuk kende veel succes want er werd twee avonden voor een volle zaal gespeeld. Het stuk handelt over ‘Yerma’ de vrouw van een herder die wanhopig naar het moederschap verlangt. Haar man leeft echter uitsluitend voor zijn werk en keert zich af van kinderen. Yerma lijdt verschrikkelijk onder deze toestand als ze ziet dat al haar vriendinnen kinderen krijgen. Het stuk dat zich afspeelt in het noordelijk gedeelte van het Spaanse bergland eindigt tragisch. Noch Yerma, noch haar man zijn bestand tegen het onmenselijk bestaan en delven zo mekaars graf. Hilde De Kock brengt deze rol op een voortreffelijke manier tot leven. Ze lijdt echt, is soms woedend en vertolkt de ontgoocheling op een zeer realistische manier. De regie was in handen van Guido Hellemans. Als geweldig toemaatje bij deze voorstelling kreeg het publiek een optreden van de Portugese beroepsdanseres Sylvia Nevijnske, die typisch Iberische dansen bracht.” (GvA, 7/4/1989)
Foto’s : -De affiche van ‘Yerma’. -De ploeg van Rust Roest die 'Yerma' tot een goed einde bracht : Boven : Marleen Delcon, kathleen Vloebergh, Guido Hellemans, Hilda Silverans, Fik Diddens, Marc Windelen, Vera Vinck, Vera Mournaut, Kristel Kerremans, Johan De Laet, Ann Devos, Gert Corten. Midden : Raf Scheers, Hilde De Kock, Portugese danseres, Guy Van Aken. Onder : Renild Polfliet, Christel Vinck, Ria Verschooten, Hilde Van Dam. (Foto : ‘Rust Roest Ontmaskerd’, G. Hellemans)
|