1958 – 2 december : Soldaat Milicien Ferdinand PUT vanuit Turnhout.
“In de eerste plaats dank ik u voor al hetgeen me hier in Turnhout reeds toegekomen is vanwege Milac. Reeds één maand geklopt en alles is nog in kannen en kruiken, nog zonder straf. Op onze kamer heerst een goede kameraadschap. Ik ben aangeduid als bureelbediende maar m’n basis is nog niet gekend. Gisteren heb ik Van de Sande ontmoet. Tweemaal reeds hadden we nachtoefening. Ik had m’n legerdienst anders voorgesteld ! Langs deze weg doe ik de beste groeten aan Milac, aan alle soldaten, maar in ’t bijzonder aan de BLEUS !”
-Ferdinand Put vanuit Melsbroek, 19/2/59 : “In de eerste plaats dank ik u voor het mooie pakket. Om het grote werk van Milac te kunnen waarderen, moet men eerst soldaat zijn of geweest zijn. Het leventje dat we hier slijten is nogal ééntonig. Ik ben in de sectie ‘Equipement Technique’ aangeduid voor het in orde houden van de registers. Elke woensdagnamiddag hebben we sport. Ik speel mee in de voetbalploeg van de 15e Wing. Voor het kampioenschap van de Luchtmacht hebben we reeds twee wedstrijden gespeeld : de eerste verloren we met 2-5 tegen Utele Evere en de tweede wonnen we met 5-3 tegen Urca Etterbeek. Op een zaterdagmiddag moesten we hier blijven wegens die beroering in Kongo. Rond 3 uur konden we toch vertrekken. De eerste vier maanden van mijn legerdienst zijn vlug voorbijgegaan. Langs deze weg doe ik mijn beste groeten aan alle soldaten van Leest en ik wens Frans Croon veel geluk in het burgerleven en moge hij nog vele wielerwedstrijden winnen en eindigen met de handen in de hoogte gestoken.”
-Ferdinand Put vanuit Melsbroek, 21/8/59 : “Nog ZEVENTIG dagen…Vooreerst dank ik u langs deze weg voor het opsturen van de gazet tijdens de Ronde van Frankrijk. Op militair gebied is mijn term nog niet veel zaaks geweest. Bij ons op de sectie is een ‘Battelaar’ bijgekomen. Op onze kamer zijn we met 7, 5 zijn uit het Mechelse : Leest, Battel, Mechelen en St.-Katelijne Waver. Ik doe hartelijke groeten aan Jan Vloebergh (nog 70 dagen hé Jan). Ik wens H. Verschueren het beste : op 1 september staat hem wat te wachten ! Milac zal binnen 70 dagen nog steeds mogen rekenen op de Luchtmacht.”
-Ferdinand Put vanuit Melsbroek, 26/10/59 : “Dit wordt mijn allerlaatste briefje als soldaat geschreven. Dank voor alles wat Milac voor mij gedaan heeft : brieven, kaartjes, parochieblad, DE BAND (die er steeds stukken op verbetert), gazet tijdens de Ronde van Frankrijk. Ik dank ook al uw medewerkers. Zij hielpen van de Milac iets schoons te maken.”
1958 – 3 december – G.v.M. : Advertentie.
“HOVENIERSBOERDERIJ uit ter hand te kp, groot 1.26.60 ha, 2 serren met onderaardse begieting, geslagen put met waterleiding, alles in beste staat. Bevr. Kapellebaan 9, Leest bij Kapelle o/d Bos.”
1958 – Zaterdag 6 december : 33ste Nationale Sierduivententoonstelling.
Deze tentoonstelling, ingericht door “Luxe-Duif” ging door in de St-Pietersfeestzaal op de Nekkerspoel te Mechelen. Onder de 36 exposanten ook een Leestenaar : Alfons Hellemans, de meester uit het dorp die weer in de prijzen viel met zijn witte pauwstaart.
1958 – Zondag 7 december : Veldrit te Leest.
Deze veldrit werd ingericht voor alle renners van de B.W.B. onder de benaming “3de Prijs Pantoffels Jupi”. De inrichters waren er in geslaagd de deelname te verzekeren van kampioen Van Kerrebroeck, René De Rey, Roger De Clercq, Charles Van Houtte, Rik Willems en Frans Feremans, allen bekende veldrijders. Verder werd met spanning tegemoet gezien naar het debuut van ronderenner Marcel Janssens uit Edegem en Jan Van Gompel, de beroepsrenner uit Breendonk.
Technische gegevens : Prijzen 10.000 fr + premies. Palm en sweater aan de winnaar. Inschrijving : gebroeders Apers, Brug. Vertrek te 14u30. Afstand : 23,100 km over 9 ronden. Aankomst : De Croes Louis, Dorp. Prijsuitdeling : zaal Huybrechts, Dorp. (G.v.A., 6/12)
In dezelfde krant van 8 december verscheen de uitslag en een verslag. “De Belgische kampioen behaalde te Leest zijn tweede zege van het weekend. Er waren 47 vertrekkers. Meteen heeft Van Kerrebroeck zich aan de leiding geplaatst voor wat het aantal overwinningen betreft, want hij heeft er negen verzameld tegen acht voor René De Rey. De Rey moest in eigen midden te Leest het onderspit delven tegen de kampioen van België die netjes afgetekend aan de winst bleef want De Rey kreeg 30 seconden aangewreven. Leest heeft een prachtige wedstrijd gekend en de beste veldrijders van het land waren er vertegenwoordigd.”
De Uitslag : 1.Van Kerrebroeck Firmin 2. De Rey René, 3. Feremans, 4.Van Houtte Karel, 5.Brinkman Herman, 6. Willems Dirk, 7.De Schacht André, 8.Daeleman Raf, 9.Ertveldt, 10. Verhaert Constant, 11. Verschueren, 12. Janssens Marcel op 9’45”, 13. Sol Paul, 14. D’Hondt, 15. Claeys, 16. Van de Leur, 17.Van Calster, 18. Bliki, 19.Pauwels, 20. Dielemans.
1958 – 8 december : Soldaat Marcel VAN DE SANDE vanuit Turnhout.
“Ik ben het hier al goed gewoon. We krijgen veel praktische lessen ; nog niet heel veel drill. We liggen met een 30 man op onze kamer. Toekomende maand begint onze speciale opleiding als chauffeur. Ik heb hier Ferdinand Put ontmoet. We maken veel plezier want op de kamer liggen plezierige mannen en we beschikken over een radio. Beste groeten !”
-Marcel Van de Sande vanuit Turnhout, 12/1/1959 : “Alles nog opperbest. De sneeuw ligt hier een 25 cm dik maar we moeten bijna niet meer op oefening omdat onze opleiding praktisch voltooid is. Verleden week zijn we onze nieuwe opleiding voor chauffeur begonnen en dat is plezant, we zitten binnen. Verleden week zijn er vele jonge schachtjes binnengekomen. Over onze oversten hebben wij niet te klagen. Het eten is zeer goed : wat moet een soldaat meer hebben ? M’n beste groeten aan alle medewerkers van Milac en aan alle soldaten en toekomstige.”
-Marcel Van den Sande uit Bensberg (Duitsland), 14/3/1959 : “Toen ik nog in Turnhout was, ben ik een ganse week ziek geweest. Dan ben ik naar Duitsland vertrokken, nog niet gans genezen echter. Onmiddellijk bij m’n aankomst in Duitsland, ben ik dezelfde nacht naar België moeten vertrekken in spoedverlof wegens het overlijden van nonkel Jan. In Bensberg is het niet slecht, ook het eten is goed. Ik weet natuurlijk nergens m’n weg. We gaan voor drie dagen op bivak. Dank voor het pakje dat ik thuis heb ontvangen. Hartelijke groeten aan alle soldaten en toekomstige ! Ook aan de Milac !”
-Marcel Van den Sande vanuit Bensberg : 11 juni 1959 : “Ik moet hier de voertuigen onderhouden : er is niet veel aan te doen, want ze bollen weinig. Nog 170 dagen.”
-Marcel Van den Sande vanuit Bensberg, 26/6/59 : “In september hebben wij ons bataljonsfeest: van 4 tot 6 september. Daarna beginnen de grote maneuvers. Van 11 tot 20 juli ben ik in verlof. Beste groeten aan Milac en aan de soldaten.”
-Marcel Van den Sande vanuit Bensberg, 18/8/59 : “Van 4 tot 6 september houden wij onze bataljonsfeesten. Van 17 tot 25 september hebben we maneuvers, terwijl ik in verlof ben van 7 tot 14 september. Hartelijke groeten.”
-Marcel Van den Sande vanuit Bensberg, 2/10/59 : “Ik ben verhuisd uit de kazerne en verblijf op een 2 km daarvan in een barak van de C.I.C. of veiligheidspolitie : geen appel aan bed, geen wacht, geen piket, geen vlaggegroet,… Nog 57 dagen. Beste groeten aan de soldaten en Milac.”
1958 – 9 december : Gouden huwelijksjubileum Frans Teughels-Rosalia Beullens.
Gouden huwelijksjubileum van Frans Teughels en Rosalia Beullens. Beiden waren in Hombeek geboren, Frans op 8/10/1875 en Rosalie op 18/11/1884, maar ze waren te Leest gehuwd. (KH)
1958 – 11 december : Raymond Selleslagh-Dens won wedstrijd en groot geldbedrag.
“Oud-Leestenaar Raymond Selleslagh-Dens wonende te Heffen, Nijverheidstraat 1/1, mocht op 11 december vanwege de Gazet van Mechelen het overrompelende nieuws vernemen dat hij de som van “slechts” 375.333 frank (Noot : 9304 euro) gewonnen had in de wekelijkse wedstrijd “Wie zoekt….wint !” van vermeld dagblad.” (DB, december ’58)
Een klein fortuin voor een jong onderwijzersgezin te Heffen blokletterde dezelfde krant op 12 december. Raymond Selleslagh was te Leest geboren op 13 februari 1930 als zoon van meester Victor en van Delphine “Fien” De Wit. Hij was op 4 augustus 1954 gehuwd met Clementine Dens (°12/71930, +12/6/2020) en schoolhoofd in de jongensschool van Heffen. Toen Raymond en Clementine de wedstrijd wonnen waren zij de gelukkige en fiere ouders van 2 dochtertjes : Beatrice (°21/5/1955) en Viviane (°24/9/1956). Hij overleed te Heffen op 28 augustus 1989.
Foto’s : -Van Ferdinand Put hebben we geen foto teruggevonden, wel een herinnering aan zijn Plechtige Communie in 1951. -De winnaar van de veldrit te Leest : Firmin Van Kerrebroeck. -Een jonge Raymond Selleslagh naast zijn vrienden Fons Van Steen (midden) en Fons Hellemans (rechts) einde 1940. (Foto : Raf Selleslagh). -Huwelijksfoto van Raymond en Clementine. -De gelukkige winnaars met hun dochtertjes, links de jongste Viviane bij mama, rechts Beatrice bij papa op schoot.
Met twee nieuwe medewerkers : Jan Keulemans en August Mollemans. Eerstgenoemde als raadgevend lid en August als wijkmeester. (DB, november ’58)
1958 –Zondag 30 november : Toneelavond B.J.B.-Jongens.
Op het programma van de jaarlijkse toneelvoorstellingvan de B.J.B.-jongens : “BLOED IN DE POESTA”, een drama in 3 bedrijven van Jef Heibrand en de klucht “HERTZIEKTE DER JONKMANS” van Jules Van Caeneghem.
Rolverdeling drama :
-Korvin, vrijheidstrijder : Jeroom Verbruggen. -Gyorgy, z’n zoon : Willy Silverants. -Pazmany, ondergedoken priester : Jos De Smet. -Rakosip, landverrader : Gaston Keulemans. -Kroeskavitzy, Russisch soldaat : Louis Van Winghe. -Zjakilov, Russisch soldaat : Jozef Vloeberghen.
Rolverdeling klucht :
-Theodoor Van der Gracht, rentenier : Jozef Vloeberghen. -Theofiel Van der Gracht, z’n broer : Alfons De Smet. -Louis, knecht van Theodoor : Frans Huys. -Jan, knecht van Theofiel : August Emmeregs. -Havermaet, verzekeringsagent : August Peeters. -Van Aal, huwelijksmakelaar : Frans Verbruggen. -De koster : Frans Verbruggen.
Voorhuwelijkssparen.
Op dit evenement werd “De Jonge Haard” ofwel het “Voorhuwelijkssparen” voorgesteld. In “De Band” van december gaf Jozef Vloeberghen daarvan meer details : “Tot deze dienst worden alleen toegelaten : leden van de BJB of toekomstige leden die 14 jaar geworden zijn en nog niet ten volle 27 (men mag sparen tot 30 jaar natuurlijk indien men intussen niet huwt). Niet reeds spaarder zijn bij de Mutualiteit. Verder moet de spaarder jaarlijks 5 frank bijdrage storten en jaarlijks minstens 120 fr of hoogstens 600 fr sparen. Deze bijdragen zullen waarschijnlijk voor 1959 verdubbeld worden. Enkele voordelen : -Indien de spaarder huwt en minder dan 3 jaar aangesloten is, wordt hem het volledig bedrag der gespaarde gelden uitgekeerd PLUS -5% indien hij méér dan 6 en minder dan 12 maanden aangesloten is; -10% indien hij méér dan 12 en minder dan 24 maanden aangesloten is ; -15% indien hij meer dan 24 en minder dan 36 maanden aangesloten is. -Indien de spaarder méér dan 3 jaar aangesloten is, ontvangt hij bij huwelijk de gespaarde gelden PLUS 35% na 3 jaar sparen ; 40% na 8 jaar sparen ; 45% na 10 jaar sparen en 50% na 15 jaar sparen. -Indien de spaarder niet huwt en de volle ouderdom van 30 jaar bereikt heeft, ontvangt hij de gespaarde gelden plus een toelage van 10% indien hij minder dan 5 jaar aangesloten is ; 15% indien hij meer dan 5 en minder dan 10 jaar aangesloten is ; 20% indien hij méér dan 10 jaar aangesloten is. Ieder die aan de vereiste voorwaarden voldoet en bij deze spaardienst wenst aan te sluiten, kan zich wenden tot de kassier van de Raffeisenkas, Constant Huysmans en liefst voor 1 januari 1959. Inlichtingen kunnen aldaar verkregen worden, ook bij het bestuur van de BJB.”
1958 – Nacht van 30 november op 1 december : Dronken schippersgasten in de Alemstraat.
“In de nacht van 30 november op 1 december werden bewoners van de Alemstraat gewekt door het rinkelen van glas en het bonken op deuren en blinden. Op de straat werd daarbij luidkeels gezongen. De rijkswacht werd gebeld en verscheen spoedig ter plaatse. De twee kabaalmakers werden opgeleid en naar het gerechtshof van Mechelen overgebracht. Er werd uitgemaakt dat het tweetal enkele uren voordien te Wintam aan het sas het Engels schip, waarop zij in dienst waren, hadden verlaten om een slippertje te maken. Toen ze met een ferm stuk in de kraag terug hun schip meenden te vervoegen was dit intussen reeds vertrokken. Dan maar per taxi het schip achterna ! De autoreis ging tot Battel waar het duo echter weer te laat kwam en besloot te voet verder te trekken. Zo kwamen ze “zwaar beladen” te Leest. De kapitein werd vanuit Mechelen op de hoogte gebracht; hij kwam daar z’n jongens oppikken. Wat er verder tussen de kapper en zijn “jongens” gebeurde, verhaalt de geschiedenis niet...” (DB-december-1958)
Door de KWB werd bij de bevoegde diensten aangedrongen : -op het plaatsen van een elektrische verlichting bij de uitgang van het parochiehuis. -op het vroeger doen branden van de straatverlichting ’s morgens opdat zij die de eerste bus dienen te nemen niet in het donker zouden moeten gaan. -op het aanbrengen van een moderne verlichting (buislampen) in al de straten.
In februari 1959 kwam het gemeentebestuur tegemoet aan de twee eerste vragen van de KWB (DB, maart ’59)
“De Kerkfabriek is van plan, in de kerk een verwarmingsinstallatie te plaatsen. Te dien einde werd een onderzoek “Commodo en Incommodo” geopend voor het plaatsen van een mazoutreservoir van 6.000 liter.” (DB, december ’58)
1958 – 1 december : In het Leger.
Begonnen hun militaire dienst op 1 december : Marcel Somers (Rennekouter 8) te Mechelen (TTr). Paul Van Beersel (Vinkstraat 5) te Leopoldsburg (Pantsertroepen). Marcel Van den Sande (Grote Heide 16) te Turnhout (Infanterie). Leonard Van Praet (Kapellebaan 19) te Heverlee (SMT). (DB, november 1958)
1958 – Maandag 1 december : Filmvertoning Milac “De familie Trapp”.
Die avond werd, naast “de familie Trapp” ook de Lourdesfilm van Milac Nationaal geprogrammeerd. De avond kende een groot succes. (DB)
Foto’s :
-Jan Keulemans werd raadgevend lid in het bestuur van de KWB.
-August “Gust” Mollemans werd wijkmeester.
-Jeroom Verbruggen vertolkte de rol van een vrijheidsstrijder in een drama van de B.J.B.
-Frans Huys speelde een knecht in de daaropvolgende klucht “Hertziekte der jonkmans”.