1958 – Zondag 3 augustus : De B.J.B. in feest in de Elzestraat.
Die dag vierde de B.J.B. Gewest Mechelen haar ‘Gewestelijk Zomerfeest' op het voetbalterrein van FC Red Boys. De activiteiten vingen reeds in de voormiddag aan met een vendelwedstrijd. In de namiddag ging het om 13 uur in mars naar de kerk voor een kort lof en daarna in optocht naar het feestterrein. Het was een prachtige stoet met vooraan de Chirojongens en -meisjes uit de Elzestraat, daarna volgden de afdelingsvlaggen van al de deelnemende groepen van het gewest, vervolgens de vendeliers met hun vlaggen gevolgd door de grote sliert deelnemers aan het feest. Midden een massa volk werd dan voor de opgetimmerde tribune de openingsformatie gehouden.
Op de eretribune hadden o.a. plaatsgenomen : parochiepastoor Stockmans, gewestproost Van Beeck, de burgemeester van St-Katelijne Waver Van den Eynden in het gezelschap van verschillende leden van de gemeenteraad, de inspecteur van de B.B. Van der Kuylen en politiecommissaris Van Houtte. De verschillende nummers volgden elkaar snel op en dit voor een enthousiaste en meelevende massa toeschouwers.
De uitslagen van de Leestenaars : Vendelwedstrijd – Brechtse reeks : 17de G. Keulemans, 23ste J. De Smedt. Vlaggekoers : 7de Leest. Zaklopen : 1ste Leest. Trotinnettenkoers : 6de Leest. Tunnelkoers : 4de Leest. Aflossingskoers : 1ste Leest. Romeinse wagen : 2de Leest. 800 meter Jong B.J.B. 6de Leest. 1000 meter : 1ste Leest. Hindernissen : 1ste Leest. Schrijvers : 9de Leest.
Eindstand : 1ste Leest 36 p. voor Tisselt 39 p., St-Kat.Waver 43 p., Zemstlaar 57 P., Peulis 59 p., O.L.Vr. Waver 64 p., Hombeek 65 p., Blaasveld 67 p., Elzestraat 72 P., Rijmenam 81 P. en als laatste Bonheiden 87 p.
1958 – 10 augustus : Optreden van St.-Cecilia op de Wereldtentoonstelling.
Het concert begon te 20u30 en duurde tot 22 uur. Plaats van optreden : de grote kiosk gelegen in het park Ossegem, op een paar minuten van het Atomium. Voordien had de fanfare een wandelconcert gegeven voor duizenden aanwezigen. De muzikanten en hun echtgenoten kregen vrije toegang tot de tentoonstelling.
1958 – 12 augustus : Ongeval met Leestenaar.
Op de Gentsesteenweg tussen een bromfiets bestuurd door W. Teugels, uit Mechelen en de voetganger uit Leest A. Coosemans gebeurde een aanrijding. Laatstgenoemde werd gekwetst overgebracht naar het ziekenhuis van Mechelen.
1958 – 1 september : Aloïs HENDRICKX onderwijzer in jongensschool.
DB, december 1958 : “Zoals wij vroeger meldden, is sinds het begin van het schooljaar 1958 de Heer Hendrickx van Peulis titularis van het eerste en tweede studiejaar. Naar ons wordt verzekerd is deze jonge kracht niet alleen een flink onderwijzer maar ook een flink opvoeder. In een korte tijd heeft hij de harten weten te winnen van zijn jonge leerlingen en zeker die van de ouders die trouwens voor hem een hoge achting koesteren. Unaniem zijn de ouders van mening dat het Gemeentebestuur aan het onderwijs te Leest een zeer grote dienst zou bewijzen, door de Heer Hendrickx vast te benoemen. Samen met de ouders wensen wij dat deze flinke kracht te Leest in dienst zou blijven. In de personen van de Heren Meyers, Huysmans en Hendrickx en door de bekommernis van het Gemeentebestuur wordt een PRESTIGE daargesteld, zo noodzakelijk voor de bloei van onze GEMEENTELIJKE JONGENSSCHOOOL.”
In 1959 werd hij vast benoemd en in 1986 werd hij, na het afscheid van directrice Paula Bradt, schoolhoofd in de Vrije Basisschool (de zogenaamde meisjesschool). (Zijn foto’s en doodsprentje onderaan)
1958 – 9 september : Vacature Gazet van Antwerpen :
“Gemeente Leest. Te begeven betrekkingen van hoofdonderwijzer (Toegankelijk voor kandidaten van het mannelijk geslacht). Voorwaarden : Belg zijn; in het bezit zijn van burgerlijke en politieke rechten; van goed zedelijk gedrag zijn; in orde zijn met de wetgeving op de dienstplicht; een geneeskundig onderzoek ondergaan. Bezoldiging : wettelijk barema. Aanvragen schriftelijk in te dienen en aangetekend op de post te bestellen uiterlijk 15 oktober 1958 en te richten tot de burgemeester van Leest. Bij de aanvraag voegen : uittreksel uit geboorteakte; getuigschrift van nationaliteit; bewijs van goed zedelijk gedrag; militiegetuigschrift; bewijzen van voorkeurrecht; voor eensluitend verklaard afschrift van diploma’s en getuigschriften. Voor bijkomende inlichtingen richtte men zich tot het gemeentesecretariaat.”
Op de gemeenteraad van 10 november 1958 werd Flor Meyers benoemd tot hoofdonderwijzer van de gemeentelijke jongensschool. Hij behaalde vijf stemmen. Alfons Hellemans behaalde twee stemmen en Constant Huysmans één stem. (Foto meester Meyers onderaan)
1958 – 17 september : Brief naar gezondheidsdienst met vraag om graankorrels te onderzoeken.
Die dag stuurde de burgemeester van Leest een brief naar “den Heer Hoofdgezondheidsinspecteur”, Kranenburgstraat 43/I te Antwerpen : “Hierbij heb ik de eer U over te maken voor onderzoek een twintigtal graankorrels. Deze korrels werden gevonden op een stuk land in de gemeente en ten gevolge van het speten dezer korrels werden in de buurt een twintigtal reisduiven gedood. Het ware ons aangenaam na onderzoek wat er dient gedaan om dit te voorkomen. In deze afwachting, groet ik U met mijn dank bij voorbaat zeer hoogachtend. De burgemeester.”
1958 – 26 september : Landloper.
De garde werd er van verwittigd dat er een verdacht uitziend en haveloos geklede persoon rondslenterde in de Kouter. Hij trof de man aan in café De Zwaan op het Dorp. Op het gemeentehuis vertelde de landloper dat hij de nacht buiten had doorgebracht en dat zijn laatste adres gesitueerd was in Hombeek : Vennestraat 4. Het betrof een zekere Remi Leon Van de Walle, grondwerker en op 13 maart 1905 geboren te Petegem-Deinze. “…het is nu al een zestal maanden geleden dat ik nog gewerkt heb. Ik beschik nog over 400 frank ongeveer, geld dat ik van vroeger heb overgehouden. Ik ben nu al enige dagen aan het drinken, ik denk terug gaan te werken, ik denk werk te zullen vinden bij een landbouwer…”
Op de grensscheiding Leest-Mechelen werd hij opgehaald door de politie van Mechelen. (VVH)
Foto’s :
-Meester Aloïs Hendrickx met één van zijn vele klassen.
-De meester op latere leeftijd.
-Zijn gedachtenisprentje.
-Meester Meyers met een klas jongens waarvan we niet alle namen hebben teruggevonden. Zij zagen het levenslicht rond 1937. Boven v.l.n.r. : onbekend, Louis Vloebergh (Tisseltbaan), Louis Vloebergh, onbekend. Tweede rij : Gaston Croon, Francois Van Baelen,, onbekend, onbekend, Eddy Beterams. Derde rij : onbekend, Jan Diddens, Karel Fierens, Marcel Van Hoof, Miel Ceuppens, Marcel De Win. Onder : Frans Piscador, Jeroom Verbruggen, Robert Verbruggen, Paul …, Willem Lauwens, Hendrik Somers en Frans Huys.
-Een nog jonge veldwachter Victor Van Hoof ving een landloper op.