NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
 • Wijzigingen - aanvullingen.
 • Wijzigingen - aanvullingen.
 • Wijzigingen - aanvullingen. Vervolg Herinneringen aan W.O. II.
 • Wijzigingen - aanvullingen. Nog oorlogsherinneringen van Susse Teughels.
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Kronieken van Leest
  bij Mechelen
  17-06-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eddy Van Hoof, een wielertalent uit Leest

  Vervolg Eddy VAN HOOF, een wielertalent uit Leest.

  Beroepsrenner

  Na zijn overwinning in Ternat van 8 augustus 1974 debuteerde Eddy de week nadien bij de beroepsrenners in de “Leeuwse Pijl”. Hij had een contract getekend bij het M.I.C. – De Gribaldy – LUDO van sportdirecteur Florent Vanvaerenbergh. Deze ploeg telde toen 29 profs met daarbij gerenommeerde namen als Herman Van Springel, Eric Leman, Georges Pintens, Ronny Van Marcke, Gustaaf Van Roosbroeck, Herman Vrijders, Wilfried Wesemael en Fons De Bal. Speerpunt was Herman Van Springel die dat jaar o.a. de Brabantse Pijl en Bordeaux-Parijs op zijn palmares zou schrijven.

  In die tijd was er nog geen sprake van een georganiseerde jeugdopleiding. Er waren nog geen wielerscholen waar jongeren de basisaspecten van het wielrennen onder de knie kregen, laat staan dat er sprake was van Topsport Vlaanderen de leerschool en vaak de springplank voor jonge Vlaamse renners. Eddy werd voor de leeuwen gesmeten en keek zijn ogen uit. De wereld van het professioneel wielrennen was niet vergelijkbaar met die van de amateurs. Hij observeerde en leerde. Zo reed hij eens lek in een semi-klassieker en op zijn jacht naar het peloton passeerde hij de wagen van zijn ploegleider Florent Vanvaerenbergh. “Arm omhoog !” riep die Eddy toe waarop deze laatste hem niet begrijpend aankeek. “Arm omhoog !” herhaalde Vanvaerenbergh. Eddy had nog steeds geen idee waarom hij zijn arm in de hoogte moest steken. “Arm omhoog !” brulde de sportdirecteur voor de derde maal, waarop Eddy schoorvoetend zijn arm optilde. Vanvaerenbergh greep Eddy’s fiets bij het zadel en duwde het gaspedaal van zijn wagen in waarop Eddy ’s snelheid met 20 km per uur opgedreven werd….Tegenwoordig passen ze een variant van dit truckje toe bij de bevoorrading met drinkbussen…”bidon collé”…

  Zijn eerste profkoers gereden in St. Pieters Leeuw waarin hij meteen kennis maakte met de fine fleur van het Belgisch proflegioen ging niet onopgemerkt voorbij. In een krant van dinsdag 13 augustus vonden we daarvan een verslag terug :

  Dure sterrenners schoten “Leeuwse Pijl” in de roos.

  “Heeft de zesde uitgave van de “Leeuwse Pijl” voor beroepsrenners, ingevolge de dreigende loodgrijze hemel tijdens de vroege namiddag, geen record gebracht wat betrof de publieke belangstelling, die niettemin groot was, dan dient het gezegd dat de afwezigen groot ongelijk hebben gehad. Zij hebben immers de droomfinale gemist, opgevoerd door een dozijn vedetten, die we nog eens in de volgorde van de uitslag vernoemen om te onderstrepen dat werkelijk de elite er zich heeft mee bemoeid om de “Zesde Leeuwse Pijl” uit sportief oogpunt tot een nooit bereikte top te verheffen : 1.Michel Pollentier, 2.André Dierickx, 3.Freddy Maertens, 4.Roger De Vlaeminck, 5. Eddy Merckx, 6. Willy Teirlinck, 7. Roger Swerts, 11.Marc De Meyer, 12. Jos Huysmans…

  Puik debuut van Eddy Van Hoof

  Eddy Van Hoof, die ons donderdag na zijn zege te Ternat zijn overgang naar de profs had aangekondigd, zagen we in de “Leeuwse Pijl” weer. De Leestenaar heeft zich bij zijn debuut zelfs dadelijk in de kijker gefietst bij Florent Van Vaerenberg. Hij won immers na een krachtenslopende rit van 185 km de spurt van de achtervolgers, die zich twee minuten na de “supers” aanboden…” (K.D.C.)

  Naast deze 13de plaats in de “Leeuwse Pijl” werd hij dat eerste profjaar 12de in de Omloop van de Zennevallei te Dworp, behaalde ereplaatsen in zijn eerste ronde van Mallorca (o.a. 4de in de vijfde rit), werd 18de in de Dr. Tristaertprijs te Zottegem, 6de in Mortsel, 69ste in Parijs-Tours, 14de in de Sluitingsprijs Putte-Kapelle en 22ste in de Ronde van Piemonte. In deze laatste koers was hij, samen met de toenmalige wereldkampioen Felice Gimondi, ontsnapt op een zware col wat een enthousiaste Briek Schotte de woorden ontlokte : “België is opnieuw een klimmer rijker !” Eddy kon inderdaad klimmen maar toen hij tijdens de halsbrekende afdaling in een gevaarlijke bocht een slipper maakte, sloeg de schrik toe, een beklemming die hem nooit zou verlaten bij gevaarlijke afdalingen. Nochtans sprinten deed hij zonder angst en onversaagd.

  Op het einde van dat seizoen won M.I.C. de Wereldbeker voor Intermerken. Op een groots feest ontving Eddy evenals zijn ploegmaats een mooie medaille maar die prijs smaakte wrang. ’s Anderendaags vernamen ze via de radio het faillissement van hun werkgever. Alle renners stonden op straat en konden op zoek naar een andere ploeg.

  Vervolgt.

  Foto’s :
  -Eddy in zijn eerste trui als prof.
  -Drie belangrijke tenoren van M.I.C. respectievelijk Herman Van Springel, Eric Leman en Georges Pintens.
  -De “Leeuwse Pijl” voor profs. Eddy Van Hoof spurtte zich in de kijker als neo-prof. Hij veroverde in zijn eerste koers bij de beroepsrenners de dertiende plaats tegen Lieven Malfait, Herman Vrijders, Willem Peeters, Leon Thomas en Bernard Draux.

  17-06-2016 om 08:52 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  14-06-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eddy Van Hoof, een wielertalent uit Leest

  Vervolg Eddy VAN HOOF, een wielertalent uit Leest.

  Eddy Van Hoof iedereen te sterk in Grote Prijs Van de Voorde

  "Eddy Van Hoof, momenteel uitblinker bij de amateurs en leider in de Superprestige Galeries du Miroir van zijn club De Jetse Sportvrienden, heeft zondag in de zesde grote prijs André Van de Voorde, aan de Bauw, op de grens van Buggenhout, Steenhuffel en Peizegem in vier tijden zijn tegenstanders knock-out gezet. Een eerste keer na 30 km voerde hij de schifting door, waardoor elf renners aan de leiding kwamen. Hijzelf met zijn clubmaats Fr. Van den Eede en een verbazende Louis Boeckman, vier Noord-West Brabanders Jan Teugels, De Proft, W. De Bondt, de lokale renner A. Van de Voorde, Van Nieuwenhove, Moyson, Constant en Van de Putte. Een tweede keer sloeg Van Hoof toe en nog een derde en vierde demarrage… Hij won licht afgescheiden zijn 8ste palm en denkt er ernstig aan beroepsrenner te worden. De Proft werd tweede en Willy De Bondt werd 8ste.”

  Het Laatste Nieuws :

  Eddy Van Hoof sleurde er ook aan te Hingene

  “Eddy Van Hoof behaalde in een vrij korte tijdspanne te Hingene zijn vijfde overwinning in de loop van dit seizoen. Het was zeker geen verrassing en in feite ook wel een juiste weergave van de krachtverhoudingen. De steeds even beleefde Leestenaar had er ons voor de start op gewezen dat hij niet bij de geselecteerde Antwerpse liefhebbers voor het nationaal kampioenschap behoorde. Na zijn recente zegepralen zal men hem ongetwijfeld nog aan de lijst toevoegen. Dat is slechts logisch en billijk en het zou wel onrechtvaardig of al te vergeetachtig zijn indien hij niet aan de titelstrijd zou mogen deelnemen. In onze trofee-rit te Hingene heeft hij nogmaals aangetoond van ook over een bijzondere dosis wedstrijd-overleg te beschikken. Toen Rudi Brusselmans, Luc Crauwels en Willy Sprangers al vlug in de aanval gingen wachtte hij de toestand niet af. Heel gezwind en snedig sprong hij er met drie anderen naar toe en zo werd de koers daarop al in een beslissende plooi gelegd. Toen later en buiten verwachting vijf achtervolgers nog zeer dicht naderden heeft Eddy Van Hoof er bijzonder toe bijgedragen dat de zeer gering geworden voorsprong nog tot op het einde kon behouden worden. Bij het ingaan van de laatste ronde heeft hij immers een poos het tempo in de hoogte gedreven en hij sleurde er toen geweldig aan. Dat bracht ook weer de volle overtuiging bij de meesten van zijn medevluchters en zo kreeg men vanuit de volgwagen een spervuur van ritme-wisselingen en demarrages te zien. Een in daverende conditie verkerende Eddy Van Hoof toonde zich uiteindelijk de snelste (Warre Van Ranst).”

  In 1973 behaalde Eddy in totaal 11 overwinningen bij de amateurs. Hij zegevierde in Goetsenhoven, Neder-Over-Heembeek, Humbeek, Buggenhout, Hingene, nogmaals Buggenhout, Merchtem en Mariekerke. Hij won de Grote Prijs Jef Scherens in Leuven,de Scheldeprijs in Schoten en te Welkenraedt de 3de rit in de Ronde van Luik waar hij tweede eindigde in het eindklassement. Ook in de Ronde van de provincie Namen eindigde hij als tweede en in het Belgische Kampioenschap te Yvoir werd hij 16de.

  1974

  In 1974 schreef “De Band” "dat er heel wat ongezonde en onrechtvaardige kritiek aan het adres van Eddy Van Hoof was geweest en dat er wel eens werd opgeworpen dat rond zijn persoon vanuit de supportersclub te weinig aan propaganda werd gedaan en het meer geleek op een familiale aangelegenheid, t.t.z. niet genoeg naar buitenuit te komen…” De criticasters werden in het ongelijk gesteld want Eddy antwoordde met de pedalen en hij won met overtuiging de paaskoers te Leest.

  In 1974 werd Eddy Van Hoof geselecteerd om deel te nemen aan de Vredeskoers en kreeg hij een profcontract bij MIC-Ludo-De Gribaldy. Van die Vredeskoers herinnert Eddy zich nog dat er uitzonderlijk hard werd gereden en dat die koers ontsierd werd door enorm veel valpartijen. Eddy eindigde er als eerste Belg. De andere landgenoten die deelnamen waren De Saever, De Valckener, Franssens, Van der Slagmolen en Van Nijlen.

  Dat jaar (8 augustus) won hij ook nog in Ternat, zijn laatste koers bij de amateurs vooraleer over te stappen naar de profs.

  Vervolgt.

  Foto ‘s :

  -Grote Prijs Van de Voorde Buggenhout 1973
  -Met familie, supporters en verloofde na zijn zege in Hingene.
  -Eddy won met overtuiging de Paaskoers te Leest in 1974.
  -Winnen in eigen dorp dat was dubbel genieten.
  -Eddy had in 1971 te Schelle de eerste liefhebberskoers waaraan hij deelnam gewonnen. In 1974 nam hij in Ternat afscheid van de amateurs eveneens met een overwinning.
  -Ternat 1974 : na zijn overwinning aldaar omringd door familieleden, vrienden en fans.

  14-06-2016 om 07:43 geschreven door Marcel Van Hoof

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (5 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 17/06-23/06 2019
 • 10/06-16/06 2019
 • 03/06-09/06 2019
 • 20/05-26/05 2019
 • 13/05-19/05 2019
 • 06/05-12/05 2019
 • 22/04-28/04 2019
 • 15/04-21/04 2019
 • 01/04-07/04 2019
 • 18/03-24/03 2019
 • 04/03-10/03 2019
 • 25/02-03/03 2019
 • 18/02-24/02 2019
 • 11/02-17/02 2019
 • 21/01-27/01 2019
 • 14/01-20/01 2019
 • 07/01-13/01 2019
 • 24/12-30/12 2018
 • 17/12-23/12 2018
 • 10/12-16/12 2018
 • 03/12-09/12 2018
 • 26/11-02/12 2018
 • 12/11-18/11 2018
 • 29/10-04/11 2018
 • 22/10-28/10 2018
 • 15/10-21/10 2018
 • 08/10-14/10 2018
 • 17/09-23/09 2018
 • 03/09-09/09 2018
 • 20/08-26/08 2018
 • 13/08-19/08 2018
 • 06/08-12/08 2018
 • 30/07-05/08 2018
 • 23/07-29/07 2018
 • 16/07-22/07 2018
 • 09/07-15/07 2018
 • 25/06-01/07 2018
 • 18/06-24/06 2018
 • 11/06-17/06 2018
 • 04/06-10/06 2018
 • 21/05-27/05 2018
 • 07/05-13/05 2018
 • 23/04-29/04 2018
 • 16/04-22/04 2018
 • 09/04-15/04 2018
 • 02/04-08/04 2018
 • 26/03-01/04 2018
 • 19/03-25/03 2018
 • 12/03-18/03 2018
 • 05/03-11/03 2018
 • 19/02-25/02 2018
 • 12/02-18/02 2018
 • 05/02-11/02 2018
 • 29/01-04/02 2018
 • 22/01-28/01 2018
 • 15/01-21/01 2018
 • 08/01-14/01 2018
 • 01/01-07/01 2018
 • 25/12-31/12 2017
 • 18/12-24/12 2017
 • 04/12-10/12 2017
 • 27/11-03/12 2017
 • 20/11-26/11 2017
 • 06/11-12/11 2017
 • 23/10-29/10 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 09/10-15/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 18/09-24/09 2017
 • 11/09-17/09 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 21/08-27/08 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 31/07-06/08 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 03/07-09/07 2017
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 01/05-07/05 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 26/12-01/01 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 15/02-21/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 04/01-10/01 2016
 • 28/12-03/01 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 23/11-29/11 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 20/04-26/04 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015
 • 19/01-25/01 2015
 • 12/01-18/01 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 29/12-04/01 2015
 • 15/12-21/12 2014
 • 08/12-14/12 2014
 • 24/11-30/11 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 03/11-09/11 2014
 • 20/10-26/10 2014
 • 13/10-19/10 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 29/09-05/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 21/07-27/07 2014
 • 14/07-20/07 2014
 • 07/07-13/07 2014
 • 30/06-06/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 09/06-15/06 2014
 • 02/06-08/06 2014
 • 26/05-01/06 2014
 • 19/05-25/05 2014
 • 12/05-18/05 2014
 • 05/05-11/05 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 07/04-13/04 2014
 • 31/03-06/04 2014
 • 24/03-30/03 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 03/03-09/03 2014
 • 24/02-02/03 2014
 • 17/02-23/02 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 03/02-09/02 2014
 • 27/01-02/02 2014
 • 20/01-26/01 2014
 • 13/01-19/01 2014
 • 06/01-12/01 2014
 • 30/12-05/01 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 16/12-22/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 02/12-08/12 2013
 • 25/11-01/12 2013
 • 18/11-24/11 2013
 • 11/11-17/11 2013
 • 28/10-03/11 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 14/10-20/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 02/09-08/09 2013
 • 05/08-11/08 2013
 • 29/07-04/08 2013
 • 22/07-28/07 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 01/07-07/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 03/06-09/06 2013
 • 27/05-02/06 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 22/04-28/04 2013
 • 25/03-31/03 2013
 • 18/03-24/03 2013
 • 11/03-17/03 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 18/02-24/02 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 21/01-27/01 2013
 • 07/01-13/01 2013
 • 31/12-06/01 2013
 • 24/12-30/12 2012
 • 17/12-23/12 2012
 • 10/12-16/12 2012
 • 03/12-09/12 2012
 • 26/11-02/12 2012
 • 19/11-25/11 2012
 • 12/11-18/11 2012
 • 05/11-11/11 2012
 • 29/10-04/11 2012
 • 22/10-28/10 2012
 • 15/10-21/10 2012
 • 08/10-14/10 2012
 • 01/10-07/10 2012
 • 24/09-30/09 2012
 • 10/09-16/09 2012
 • 03/09-09/09 2012
 • 13/08-19/08 2012
 • 06/08-12/08 2012
 • 30/07-05/08 2012
 • 23/07-29/07 2012
 • 02/07-08/07 2012
 • 25/06-01/07 2012
 • 18/06-24/06 2012
 • 11/06-17/06 2012
 • 04/06-10/06 2012
 • 28/05-03/06 2012
 • 14/05-20/05 2012
 • 07/05-13/05 2012
 • 30/04-06/05 2012
 • 23/04-29/04 2012
 • 16/04-22/04 2012
 • 09/04-15/04 2012
 • 02/04-08/04 2012
 • 26/03-01/04 2012
 • 19/03-25/03 2012
 • 12/03-18/03 2012
 • 05/03-11/03 2012
 • 27/02-04/03 2012
 • 20/02-26/02 2012
 • 13/02-19/02 2012
 • 06/02-12/02 2012

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!