Vervolg Eddy VAN HOOF, een wielertalent uit Leest.
Beroepsrenner
Na zijn overwinning in Ternat van 8 augustus 1974 debuteerde Eddy de week nadien bij de beroepsrenners in de “Leeuwse Pijl”. Hij had een contract getekend bij het M.I.C. – De Gribaldy – LUDO van sportdirecteur Florent Vanvaerenbergh. Deze ploeg telde toen 29 profs met daarbij gerenommeerde namen als Herman Van Springel, Eric Leman, Georges Pintens, Ronny Van Marcke, Gustaaf Van Roosbroeck, Herman Vrijders, Wilfried Wesemael en Fons De Bal. Speerpunt was Herman Van Springel die dat jaar o.a. de Brabantse Pijl en Bordeaux-Parijs op zijn palmares zou schrijven.
In die tijd was er nog geen sprake van een georganiseerde jeugdopleiding. Er waren nog geen wielerscholen waar jongeren de basisaspecten van het wielrennen onder de knie kregen, laat staan dat er sprake was van Topsport Vlaanderen de leerschool en vaak de springplank voor jonge Vlaamse renners. Eddy werd voor de leeuwen gesmeten en keek zijn ogen uit. De wereld van het professioneel wielrennen was niet vergelijkbaar met die van de amateurs. Hij observeerde en leerde. Zo reed hij eens lek in een semi-klassieker en op zijn jacht naar het peloton passeerde hij de wagen van zijn ploegleider Florent Vanvaerenbergh. “Arm omhoog !” riep die Eddy toe waarop deze laatste hem niet begrijpend aankeek. “Arm omhoog !” herhaalde Vanvaerenbergh. Eddy had nog steeds geen idee waarom hij zijn arm in de hoogte moest steken. “Arm omhoog !” brulde de sportdirecteur voor de derde maal, waarop Eddy schoorvoetend zijn arm optilde. Vanvaerenbergh greep Eddy’s fiets bij het zadel en duwde het gaspedaal van zijn wagen in waarop Eddy ’s snelheid met 20 km per uur opgedreven werd….Tegenwoordig passen ze een variant van dit truckje toe bij de bevoorrading met drinkbussen…”bidon collé”…
Zijn eerste profkoers gereden in St. Pieters Leeuw waarin hij meteen kennis maakte met de fine fleur van het Belgisch proflegioen ging niet onopgemerkt voorbij. In een krant van dinsdag 13 augustus vonden we daarvan een verslag terug :
Dure sterrenners schoten “Leeuwse Pijl” in de roos.
“Heeft de zesde uitgave van de “Leeuwse Pijl” voor beroepsrenners, ingevolge de dreigende loodgrijze hemel tijdens de vroege namiddag, geen record gebracht wat betrof de publieke belangstelling, die niettemin groot was, dan dient het gezegd dat de afwezigen groot ongelijk hebben gehad. Zij hebben immers de droomfinale gemist, opgevoerd door een dozijn vedetten, die we nog eens in de volgorde van de uitslag vernoemen om te onderstrepen dat werkelijk de elite er zich heeft mee bemoeid om de “Zesde Leeuwse Pijl” uit sportief oogpunt tot een nooit bereikte top te verheffen : 1.Michel Pollentier, 2.André Dierickx, 3.Freddy Maertens, 4.Roger De Vlaeminck, 5. Eddy Merckx, 6. Willy Teirlinck, 7. Roger Swerts, 11.Marc De Meyer, 12. Jos Huysmans…
Puik debuut van Eddy Van Hoof
Eddy Van Hoof, die ons donderdag na zijn zege te Ternat zijn overgang naar de profs had aangekondigd, zagen we in de “Leeuwse Pijl” weer. De Leestenaar heeft zich bij zijn debuut zelfs dadelijk in de kijker gefietst bij Florent Van Vaerenberg. Hij won immers na een krachtenslopende rit van 185 km de spurt van de achtervolgers, die zich twee minuten na de “supers” aanboden…” (K.D.C.)
Naast deze 13de plaats in de “Leeuwse Pijl” werd hij dat eerste profjaar 12de in de Omloop van de Zennevallei te Dworp, behaalde ereplaatsen in zijn eerste ronde van Mallorca (o.a. 4de in de vijfde rit), werd 18de in de Dr. Tristaertprijs te Zottegem, 6de in Mortsel, 69ste in Parijs-Tours, 14de in de Sluitingsprijs Putte-Kapelle en 22ste in de Ronde van Piemonte. In deze laatste koers was hij, samen met de toenmalige wereldkampioen Felice Gimondi, ontsnapt op een zware col wat een enthousiaste Briek Schotte de woorden ontlokte : “België is opnieuw een klimmer rijker !” Eddy kon inderdaad klimmen maar toen hij tijdens de halsbrekende afdaling in een gevaarlijke bocht een slipper maakte, sloeg de schrik toe, een beklemming die hem nooit zou verlaten bij gevaarlijke afdalingen. Nochtans sprinten deed hij zonder angst en onversaagd.
Op het einde van dat seizoen won M.I.C. de Wereldbeker voor Intermerken. Op een groots feest ontving Eddy evenals zijn ploegmaats een mooie medaille maar die prijs smaakte wrang. ’s Anderendaags vernamen ze via de radio het faillissement van hun werkgever. Alle renners stonden op straat en konden op zoek naar een andere ploeg.
Vervolgt.
Foto’s : -Eddy in zijn eerste trui als prof. -Drie belangrijke tenoren van M.I.C. respectievelijk Herman Van Springel, Eric Leman en Georges Pintens. -De “Leeuwse Pijl” voor profs. Eddy Van Hoof spurtte zich in de kijker als neo-prof. Hij veroverde in zijn eerste koers bij de beroepsrenners de dertiende plaats tegen Lieven Malfait, Herman Vrijders, Willem Peeters, Leon Thomas en Bernard Draux.
|